forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Kompakt, 1,1k pln,jasny obiektyw,dodatk.lampa, tryb macro,AA

Laik_men - Pon 26 Lis, 2012
Temat postu: Kompakt, 1,1k pln,jasny obiektyw,dodatk.lampa, tryb macro,AA
Czy w cenie ok. 1100 zł. znajdę kompakt spełniający warunki:
- jasny obiektyw (f<3,0),
- dodatkowa lampa błyskowa (możliwość podłączenia),
- tryb makro,
- baterie AA,
- jak najmniejszy zoom,
- jak najmniejsza rozdzielczość,

Główne zadanie aparatu- zdjęcia dokumentów w trybie makro z odległości 30-40 cm, ale też urodziny u cioci :smile: , czy zapowiadany koniec świata 21 grudnia br. :wink: . Czy możecie Koleżanki i Koledzy polecić jakiś sprawdzony egzemplarz.
Jeśli dobrze przerobiłem lekcje to mniejsza wartość przesłony gryzie się z większym zoomem i rozdzielczością, chyba że coś po^^^^^^^łem? :oops:

[ Dodano: Pon 26 Lis, 2012 17:20 ]
Zapomniałem jeszcze doda:
- bez GPS,
- bez filmów.

hijax_pl - Pon 26 Lis, 2012

Laik_men napisał/a:
Czy w cenie ok. 1100 zł. znajdę kompakt spełniający warunki:
- jasny obiektyw (f<3,0),
- dodatkowa lampa błyskowa (możliwość podłączenia),
- tryb makro,
- baterie AA,
- jak najmniejszy zoom,
- jak najmniejsza rozdzielczość,

W zasadzie tak, jeśli wykreślisz baterie AA

Więc trzeba iść na kompromis, rezygnuję z AA.
Znalazłem Olympusa XZ-1, nie wiem czy to dobry wybór, o ponad 2 stówy przebija budżet ale może jest tego wart?. Chyba, że macie inne propozycje?.

hijax_pl - Pon 26 Lis, 2012

Olek XZ-1, Samsung EX1...
Sunders - Pon 26 Lis, 2012

Laik_men napisał/a:
inne propozycje?

Samsung EX1 - mniejsza krotność zooma i niższa cena niż XZ-1 :smile:

Wojmistrz - Pon 26 Lis, 2012

Za 1100 to już dostaniesz starsze lustro lub bezlusterowca.

Hijax-pl, Sunders dzięki za radę :) , faktycznie samsung jest tańszy to cieszy :smile: , czy ta mniejsza krotność zooma w EX1 jeszcze bardziej spowoduje, że jasność obiektywu będzie lepsza dla zdjęć z bliska i przy słabszym oświetleniu?

Wojmistrz starsza lustrzanka rozumiem, a co oznacza bezlusterkowiec, ja do tej pory myślałem, że wszystkie poza lustrzankami to bezlusterkowce w tym i kompakty, no ale wiadomo zielony jestem :oops: .
Lustrzanki jeśli dobrze doczytałem (od wczoraj jestem na forum) są droższe w praktyce, bo trzeba dokupywać obiektywy , które nie są tanie i raczej przeznaczone są dla profesjonalistów.
Mógłbyś podać dla przykładu jakieś modele, które u mnie by się sprawdziły.

dcs - Pon 26 Lis, 2012

Laik_men,

Z Polski nadajesz?

dcs napisał/a:
Laik_men,

Z Polski nadajesz?

Kurcze, już chyba tak namieszałem, że wyszło, iż jestem zulugula , czy jakoś tak?
No tak z Polski :smile: , - ???

Wojmistrz, czy masz na myśli np. bezlusterkowca Samsung NX5, z kitem 18-55mm. Nie jestem, aż taki mądry już teraz, jeden z kolegów podał mi tę informacje na priva z tym, że jego ceny ani oferty nie ma w necie.
http://www.ceneo.pl/8434133
http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/1184718

Bezlustrowce, to odmiana zaawansowanych aparatów kompaktowych. Posiadają duże matryce (niedługo prawdopodobnie pojawi się nawet pełno-klatkowy Sony) i wymienną jak w dSLR (lustrzankach) optyką. Na forum masz cały dział poświęcony tej technologii.
dcs - Pon 26 Lis, 2012

Laik_men,

Bo w USA albo na Amazonie

Oly XZ-1 -200$
Panas LX5 -250$
Panas LX7 -300$

dcs napisał/a:
Bo w USA albo na Amazonie

No tak, niestety jestem skazany tylko na rodzimy handel :sad: , ale dzieki za podpowiedź. Może jak Barak zniesie wizy, to wtedy będę miał okazję pojechać :smile:

Wojmistrz napisał/a:
Bezlustrowce, to odmiana zaawansowanych aparatów kompaktowych

No teraz jestem w domu, trochę mi zejdzie, aby się przebić przez dział bezlusterkowców.

dcs - Pon 26 Lis, 2012

.

Jak ktoś kupował na Amazonie do Polski niech napisze jak narzuty.

Jedyny NX5 jaki znalazłem to ten używany na allegro:
http://allegro.pl/listing...10642&country=1
Czyżby nowych nie było już w sprzedaży?.

pioroon - Pon 26 Lis, 2012

Laik_men, lepiej pozostań przy wyborze kompaktu.
Chyba, że zamierzasz/będziesz miał możliwość wydawania kaski na nowe/dodatkowe obiektywy :)
Wtedy możesz myśleć o bezlusterkowcach (z wymienną optyką) lub entry level lustrzankach.

Moim zdaniem jak masz kupować używanego bezlusterkowca, to lepiej kup używane lustro :)

Koledzy wyżej dali Ci propozycje kompaktów, a twój ostatni link jest do bezlusterkowca z wymiennymi obiektywami. Ze standardowym szkiełkiem 18-55 nie spełnisz swoich oczekiwań, bo szkło jest po prostu ciemne i uwierz, że w pomieszczeniu z całkiem niezłym światłem "pokojowym" w nocy nie da sobie rady.
Poza tym w tej aukcji jest sprzedawane tylko body jak dobrze widzę ;)

Napisz czy będzie rozwojowo w przyszłości...

pioroon napisał/a:
Laik_men, lepiej pozostań przy wyborze kompaktu.
Chyba, że zamierzasz/będziesz miał możliwość wydawania kaski na nowe/dodatkowe obiektywy :)
Wtedy możesz myśleć o bezlusterkowcach (z wymienną optyką) lub entry level lustrzankach.

Moim zdaniem jak masz kupować używanego bezlusterkowca, to lepiej kup używane lustro :)

Koledzy wyżej dali Ci propozycje kompaktów, a twój ostatni link jest do bezlusterkowca z wymiennymi obiektywami. Ze standardowym szkiełkiem 18-55 nie spełnisz swoich oczekiwań, bo szkło jest po prostu ciemne i uwierz, że w pomieszczeniu z całkiem niezłym światłem "pokojowym" w nocy nie da sobie rady.
Poza tym w tej aukcji jest sprzedawane tylko body jak dobrze widzę ;)

Napisz czy będzie rozwojowo w przyszłości...

Kolego pioroon , ja prowadziłem dialog z kolegą Laik_men w poprzednim jego temacie i doskonale rozumiem jego potrzeby. Wybór bezlustrowca to nie jest zły wybór. Ja kupiłem niespełna dwuletni E-PL1 z obiektywem 14-42 za 120 funtów czyli około 600zł i nie była to jakaś niesamowita okazja, za to w pierwszej chwili jakość fotografii i użytkowa powaliła mnie na kolana do tego stopnia, że o mało nie sprzedałem całego zestawu Canona. Laik_men może kupić sobie bezlustrowca i odpowiedni obiektyw do jego pracy. Nie musi inwestować w dziesiątki szkieł, ale pod względem jakości nie znam kompaktu, który tak na prawdę byłby lepszy od aparatów z dużą matrycą i wymiennym obiektywem. Nie ujmuję kompaktom, ale nawet taki Canon G15 czy G1X nie powala na kolana. Ja wybrał bym bezlustrowca.

pioroon - Pon 26 Lis, 2012

Wojmistrz, spoko nie ma problemu ;)
Poprzedniego tematu nie widziałem, oceniłem bieżący. Dalej pozostaję przy swoim, że jeżeli będzie mógł inwestować w sprzęt w przyszłości to powinien nabyć lustro lub ewentualnie bezlusterkowca (w zależności od potrzeb).
Jeżeli tj jedyna gotówka to lepiej pójść w kompakt jak koledzy polecali, czy choćby superzoom'owy canon SX500.

Cieszę się, że doskonale rozumiesz potrzeby Laik_mena, jednak to nie znaczy, że nie można poszerzyć kręgu docelowego zakupu o inne sprzęty. Tu jednak autor musi rozwinąć nieco wizję przyszłości :)

Laik_men - Wto 27 Lis, 2012

Koledzy może powinienem od początku napisać o szczegółach (sorry), mianowicie ten aparat kupuję za kasę z firmy i warunek jest taki, że musi być faktura, więc sprzęt nowy. Jeżeli nowy to faktycznie teraz pozostaje tylko kompakt. Wojmistrz bardzo mi pomógł od przedwczoraj- otworzył oczy na fotografię (jestem zielony).

Rada Pioorona jest bardzo praktyczna i życiowa, ja faktycznie nie będę wchodził w fotografię za bardzo (no chyba, że mnie pochłonie :grin: ), jeżeli tak by się stało, wtedy będę myślał o porządnym sprzęcie i jego późniejszej rozbudowie. Na teraz najważniejsze dla mnie jest fotografowanie dokumentów.

I raczej pozostanę przy tym:
Sunders napisał/a:
Samsung EX1 - mniejsza krotność zooma i niższa cena niż XZ-1

Chyba, że będą jeszcze inne podpowiedzi?.

Jeśli chodzi o EX1- czy warto do niego dokupywać od razu konwerter szerokokątny i tulejke do filtrów jak na tej aukcji:
http://allegro.pl/samsung...2809945118.html
Wynika z opisu, że są to elementy dodatkowe. Nie zamierzam kupować używki,ale przeglądam w necie wszystko co dotyczy EX1.

pioroon - Wto 27 Lis, 2012

Laik_men, ok, czyli w zasadzie jesteś "skazany" na kompakt.
Jeżeli będziesz np: prywatnie rozwijał zainteresowanie fotografią, to wtedy pójdź za nami czyli albo bezlusterkowiec, albo lustrzanka.

Laik_men napisał/a:
Chyba, że będą jeszcze inne podpowiedzi?.

Ja bym jeszcze wziął pod uwagę Fujifilm FinePix HS20 EXR. Szczerze mówiąc, to moi rodzice używają go do takich codziennych i okazjonalnych pstryków, typu u cioci na imieninach i na prawdę daje radę. Obrazek wychodzi przyzwoity, a optyka pozwala na większą zabawę. Jak się człowiek postara to i ptaszka jakiegoś ustrzeli :) Poza tym w moim subiektywnym odczuciu ładnie odwzorowuje kolory.

Zresztą zobacz sobie teścik:
http://www.optyczne.pl/15...x_HS20_EXR.html

Wojmistrz - Wto 27 Lis, 2012

nowy Olympus e-pl1

nowy Samsung nx100 niestety nie posiada własnej lampy

Podobnie ceny na allegro [0]=&a_text_f[38][1]=&cha...%C5%BC%C2%A0%3E

W UK, w sieci sklepów Argos, NX100 z lampą, kartą pamięci i torbą jest za tyle i żal że nie wysyłają poza UK :)

Wojmistrz napisał/a:
W UK, w sieci sklepów Argos, NX100 z lampą, kartą pamięci i torbą jest za tyle i żal że nie wysyłają poza UK :)

U nas golasa za to chyba nie bardzo kupisz. UK to wiadomo, bo tak jest od lat, ale ostatnio nawet widziałem w Norwegii i Szwecji tańszy sprzęt niż u nas :(

Pioroon ten fuji wypada chyba gorzej w porównaniu z EX1, ma większy zoom (30xx) i 16 megapikseli oraz ciemną przysłonę 2,8-5,6 co dla mnie ma duże znaczenia przy zdjęciach z bliska (dokumenty) i słabszym oświetleniu. Nie wiem czy będę autorytatywny ale ten samsung w tym zakresie jest lepszy :wink:
http://www.skapiec.pl/sit...4026_techniczne
Zastanawiam się teraz, czy jeżeli zoom jest tylko 3xx to ma to przełożenie takie, że zdjęcia na odległość są ograniczone np do jakiejś granicy, powiedzmy 2-3 metrów?. Dla mnie najważniejsze są te z bliska :wink: , ale czasami można jakiejś dziewczynie zrobic fotke do playboya :lol: :lol: :lol: , oddalonej od obiektywu z 5 metrów?., no tak żeby można było głowę odróżnić od piersi :lol:

Wojmistrz znalazłem takiego olympusa taniej, ale body, jeszcze nie wiem co to znaczy, ale zapewne jakiś "okrojony", muszę doczytać.
http://www.ceneo.pl/5811546#tab=click_scroll
Samsung nx100 fajny ale jak wcześnie mi tłumaczyłeś u mnie musi być lampa wewnętrzna przy tych nieszczęsnych zdjęciach dokumentów w biurach, gdzie czasami oświetlenie jest słabsze. A ta zewnętrzna wiadomo raz się weźmie a raz nie.
Do tych kompaktów trzeba dokupić od razu obiektywy?, czy też mają chociaż jeden na wyposażeniu?, bo jeśli rozumiem są wymienne?.

No tak, i znowu sie potwierdza, że za granicą taniej jak w kraju na Wisłą :sad:

werso75 - Wto 27 Lis, 2012

Laik_men napisał/a:
Koledzy może powinienem od początku napisać o szczegółach (sorry), mianowicie ten aparat kupuję za kasę z firmy i warunek jest taki, że musi być faktura, więc sprzęt nowy.

Jeżeli ma być faktura to "Alledrogo" chyba odpada... :roll:
sorrki, nie doczytałem:
Laik_men napisał/a:
Wynika z opisu, że są to elementy dodatkowe. Nie zamierzam kupować używki,ale przeglądam w necie wszystko co dotyczy EX1.

Najtaniej EX1 widziałem w FJ (stacjonarny) za 888PLN,
A co myślicie o Lumix DMC-TZ30 ??? - 988PLN

pioroon napisał/a:
Wojmistrz napisał/a:

U nas golasa za to chyba nie bardzo kupisz. UK to wiadomo, bo tak jest od lat, ale ostatnio nawet widziałem w Norwegii i Szwecji tańszy sprzęt niż u nas :(

A jest gdzieś drożej jak u nas?. A przecież zarabiamy więcej od Szwedów, Norwegów czy Angoli :wink: , więc nie ma się dziwić :wink: . Tylko jedno pytanie skoro u nas taki raj, po co większość wyjeżdża?

Laik_men napisał/a:
Wojmistrz znalazłem takiego olympusa taniej, ale body, jeszcze nie wiem co to znaczy, ale zapewne jakiś "okrojony", muszę doczytać.

Body to korpus, czyli sam aparat. W kompaktach nie ma to znaczenia bo optyka jest wbudowana ("przytwierdzona" na stałe, niewymienna). W bezlusterkowcach, czy lustrzankach oznaczałoby samo body ;) czyli bez obiektywu, który należałoby dokupić.

To prawda, że EX1 jest lepszy do Twoich zastosowań. Ten wariant podałem Ci gdybyś chciał się pobawić fotografią w szerszym zakresie.

Reasumując: do kompaktów nie musisz kupować obiektywów, ponieważ jest to niemożliwe (optyka jest niewymienna). Także kupując kompakt masz już wszystko, poza drobnostkami typu karty pamięci, torby itp.

werso75 napisał/a:
Jeżeli ma być faktura to "Alledrogo" chyba odpada...

Tak odpada.
W FJ nie ma tego, stacjonarny?- czyli w necie nie znajdę?.

Cytat:

Przysłona 3,3-6,4
EX1 dużo lepiej :wink:

Laik_men napisał/a:
A jest gdzieś drożej jak u nas?. A przecież zarabiamy więcej od Szwedów, Norwegów czy Angoli :wink: , więc nie ma się dziwić :wink: . Tylko jedno pytanie skoro u nas taki raj, po co większość wyjeżdża?

Po sprzęt :D Niestety nie tylko w tym mamy tak "dobrze". Cena benzynki w Skandynawii jest bardzo podobna do naszej. Ale do informacji publicznej zawsze podaje się, że cena benzyny jest taka sama jak na "zachodzie", tylko, że nikt nie pomyśli, że przeliczając zarobki mamy 4-5 razy drożej :(

[ Dodano: Wto 27 Lis, 2012 10:30 ]
werso75 napisał/a:
Jeżeli ma być faktura to "Alledrogo" chyba odpada... :roll:

Wystarczy się skontaktować wcześniej ze sprzedawcą (jeżeli nie jest to napisane w aukcji) i w dużym procencie przypadków nie ma problemu z wystawieniem faktury.

pioroon napisał/a:
Body to korpus, czyli sam aparat

Aha, to jakbyś brał dziewczyne do ołtarza nagą :smile: , a potem musisz ja przyodziać w co nieco. I tu podobnie obiektywy, jak ciuchy mogą przekroczyć wartość aparatu (nie czytaj dziewczyny :wink: ).

pioroon napisał/a:
Ten wariant podałem Ci gdybyś chciał się pobawić fotografią w szerszym zakresie.

O tym na razie nie myślę, choćby dlatego aby większości z Was nie robić konkurencji :wink: , a potem kto wie?
pioroon napisał/a:
Także kupując kompakt masz już wszystko, poza drobnostkami typu karty pamięci, torby itp.

To już też wiem, na początku nie mogłem kapnąć, skąd te różnice w różnych sklepach.

W komentarzach do EX1 znalazłem uwagi na minus:
- akumulator,
- lampa,
- czas naświetlania,
- dekielek obiektywu.
Niestety te opisy nie są rozbudowane, czy może wiecie dlaczego te elementy zostały sklasyfikowane negatywnie?. A może ludziska się nie znają?

A co z tym?
Cytat:

Jeśli chodzi o EX1- czy warto do niego dokupywać od razu konwerter szerokokątny i tulejke do filtrów jak na tej aukcji:

Laik_men napisał/a:
Aha, to jakbyś brał dziewczyne do ołtarza nagą :smile: , a potem musisz ja przyodziać w co nieco. I tu podobnie obiektywy, jak ciuchy mogą przekroczyć wartość aparatu (nie czytaj dziewczyny :wink: ).

Myślę, że mimo dużego wachlarzu szkieł, drogich i bardzo drogich (oczywiście mogących wielokrotnie przekraczać wartość samego body), to i tak w porównaniu do kobiet może się okazać tańsza zabawa ;) (bez seksizmu oczywiście!)

Laik_men napisał/a:
O tym na razie nie myślę, choćby dlatego aby większości z Was nie robić konkurencji :wink: , a potem kto wie?

I oto tu chodzi, żeby ktoś na końcu tematu doszedł sam do wniosku, który wybór jest najlepszy do danych wymagań. Już sobie odpowiedziałeś, EX1 nie będzie złym wyborem i na pewno da radę.

Cytat:
W komentarzach doi EX1 znalazłem uwagi na minus:
- akumulator,
- lampa,
- czas naświetlania,
- dekielek obiektywu.
Niestety te opisy nie są rozbudowane, czy może wiecie dlaczego te elementy zostały sklasyfikowane negatywnie?. A może ludziska się nie znają?

Laik_men, wszystkim ze wszystkim nie dogodzisz nigdy. Do niektórych rzeczy trzeba podchodzić z dystansem, szczególnie do luźnych komentarzy pod produktami. Jak wejdziesz na specyfikację 5dIII to też znajdziesz komentarze nieprzychylne, mimo że każdy wie, że to świetna maszynka ;)

Laik_men napisał/a:
werso75 napisał/a:
Jeżeli ma być faktura to "Alledrogo" chyba odpada...

Tak odpada.

Jest jest, ale dochodzi koszt przesyłki... ;)

Cytat:

Przysłona 3,3-6,4
EX1 dużo lepiej :wink

Czyli EX1 w tej cenie nie do pobicia ;)

werso75 napisał/a:
Jest jest, ale dochodzi koszt przesyłki...

To nie jest ważne, musi być nowy, bo w firmie pomyślą, że coś kombinuję, dogadałem się ze sprzedawcą, czy jakoś tak. Muszę być wiarygodny, dają kasę.... więc wiadomo. Byłem na ich stronie i nie ma :sad: .Dzwonie i telefon albo milczy,albo zajęty. Ech ten Foto Joker.....
werso75 napisał/a:
Czyli EX1 w tej cenie nie do pobicia

No właśnie, a może jednak gdzieś się kryje jakaś perełka?

Laik_men napisał/a:

Właśnie szukam tej perełki :lol:

Laik_men napisał/a:

Zapomniałeś o Olympusie XZ-1. Myślę, że sprzęt porównywalny, a w teście wypadł nawet lepiej niż EX1, ale jest też troszkę droższy. Chyba nic lepszego od tych dwóch nikt nie wymyśli w tej cenie.

werso75 napisał/a:
Właśnie szukam tej perełki

No to u mnie masz konia z rzędem jak znajdziesz :smile: , szkoda że nie pijesz :wink: , bo bym flaszkę postawił :razz:

pioroon napisał/a:
Zapomniałeś o Olympusie XZ-1

Nie zapomniałem :lol: , koledzy go wskazali na początku (Sunders), z tym że od razu podali, że jest parę stów droższy a parametry jasność przysłony w EX1 i tak lepsza :grin: , sorry mniejsza krotność zooma, -co ma znaczenie przy fotkach z bliska.

Laik_men napisał/a:
werso75 napisał/a:
Właśnie szukam tej perełki

No to u mnie masz konia z rzędem jak znajdziesz :smile: , szkoda że nie pijesz :wink: , bo bym flaszkę postawił :razz:

Chwila, chwila... nic nie pisałem, że nie pije... :mrgreen:

pioroon napisał/a:
Zapomniałeś o Olympusie XZ-1

Laik_men napisał/a:
Nie zapomniałem :lol: , koledzy go wskazali na początku (Sunders), z tym że od razu podali, że jest parę stów droższy a parametry jasność przysłony w EX1 i tak lepsza :grin: , sorry mniejsza krotność zooma, -co ma znaczenie przy fotkach z bliska.

Olympus XZ-1 około 500PLN droższy :cry: - na tej półce cenowej jest również Panasonic LX5, Nikon P7100... :cry:

Moim drugim kandydatem jest jeszcze Canon PowerShot S95 (cena w "wielkiej sieci" ok. 1200PLN).
Szukam aparatu "prostego i nieskomplikowanego" - wcześniej miałem Canona A620, którego moja małżonka lubiła i nie sprawiał jej większych trudności w obsłudze, a to też biorę pod uwagę :lol:

werso75 napisał/a:
Moim drugim kandydatem jest jeszcze Canon PowerShot S95 (cena w "wielkiej sieci" ok. 1200PLN).

werso75 napisał/a:
wcześniej miałem Canona A620, którego moja małżonka lubiła i nie sprawiał jej większych trudności w obsłudze, a to też biorę pod uwagę

Niestety nie ma zewnętrznej lampy, wcześniej wskazywaliśmy na to .... :razz:

Laik_men zaproponowałem ci za 1119zł Olympusa E-PL1 - nowy z sklepie z faturą. Ma on jeden wielki plus. W tym zestawie masz obiektyw z ogniskową 14mm - to całkiem przyjemny szeroki kąt do fotografowania pomieszczeń.

Wojmistrz napisał/a:
Laik_men zaproponowałem ci za 1119zł Olympusa E-PL1 - nowy z sklepie z faturą

Znalazłem go wcześniej, tylko odebrałem że goły kosztuje ok.1,2 tys. natomiast z obiektywem:
http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/929032
i dlatego odpuściłem.
Druga rzecz ponieważ wartości przesłony, zoomu, ogniskowej nie sa podane a napisane, że zależą od obiektywu to po prostu poległem, bo dla mnie laika oznaczało to, że tych obiektywów będę musiał mieć więcej :???:
Jeżeli ten obiektyw z ogniskową 14 mm jest w zestawie jak zatem wyglądają parametry o których wyżej mowa?. tego nie ma niestety w opisie parametrów :cry:
Tutaj jest nawet taniej:
http://www.mediamarkt.pl/...CFUON3godARoAeA
ale bez obiektywu.

hijax_pl - Wto 27 Lis, 2012

14mm na E-PL1 to ekwiwalent 28mm
Taki ZX-1 na szerokim kącie ma ekwiwalent 28mm. EX-1 natomiast 24mm

hijax_pl napisał/a:
14mm na E-PL1 to ekwiwalent 28mm
Taki ZX-1 na szerokim kącie ma ekwiwalent 28mm. EX-1 natomiast 24mm

Rozumiem, że przy obiektywie 14 mm dla E-PL1 mam 28mm, natomiast EX-1 mam 24 mm
Przepraszam, ale wszystko mi się już teraz miesza :oops: ( 4 dzień przy kompie i tylko o aparatach)
Te 28 mm jest lepsze dla zdjęć wykonywanych z bliska?
W jakiej cenie są średnio obiektywy do E-PL1?, - rząd wielkości.

E-PL1 jest tylko czerwony?, czy nie mogę innego znaleźć?, -wolałbym czarny :smile: . Taki mały minus- nie ma wizjera :sad: . Wiem, elektroniczny to nie wizjer....

24mm jest szerzej, więc do zdjęć z bliska lepiej, bo więcej zmieścisz w kadrze. Jednak Olek ciemniejszy z takim szkłem:
http://www.faxtel.com.pl/...szampanski.html

Dodatkowe szkła są raczej tanie, np: zoomik 40-150MM F4.0-5.6 to 500PLN.

Są też oczywiście i drogie, możesz przejrzeć choćby tu:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=2402

Generalnie do tysiaczka masz duuuuży wybór.

pioroon napisał/a:
24mm jest szerzej, więc do zdjęć z bliska lepiej, bo więcej zmieścisz w kadrze. Jednak Olek ciemniejszy z takim szkłem:
http://www.faxtel.com.pl/...szampanski.html

Ok. teraz rozumiem :grin:
Lepiej, że jest srebrny, jak już nie ma czarnego, czerwony taki trochę dziewczęcy :razz:
pioroon napisał/a:
Dodatkowe szkła są raczej tanie, np: zoomik 40-150MM F4.0-5.6 to 500PLN.

Dobrze, ze dodałeś raczej .... . Te 5 stów tj. połowa ceny aparatu :cry: , ale wiem dla profesjonalisty to nie jest dużo.

Reasumując, przy obiektywie z ogniskową 14 mm ( tym z wyposażenia) uzyskam lepsze zdjecia z bliska E-PL1, aniżeli samsungiem EX1?.
Ponadto na urodzinach o cioci też sobie poradzi?. Natomiast jak pójdę dalej ( w fotografię :wink: ) i dostanę etat w Playboyu i będę chciał pokazać, ze dziewczyna ma
rozstępy ( sorry dziewczynki) na nogach ale z odległości 8 metrów to dokupuję obiektyw może i droższy jak za 5 stów.
To że nie ma wizjera zapewne nie szkodzi, oraz ciut mniejszy ekran, aniżeli samsung?

Może rzeczywiście niepotrzebnie ci mieszam.
Jeśli nie będziesz miał innych potrzeb w stosunku do aparatu, to prawdopodobnie kompakt ci wystarczy i Samsung EX-1 jest tu bardzo dobrym wyborem. Jeśli myślisz, że z czasem możesz potrzebować czegoś więcej, bardziej uniwersalnym będzie bezlustrowiec, bo wystarczy dokupić potrzebny ci obiektyw.
Co do tych ogniskowych to chodzi o ekwiwalent, przeliczany dla pełnej klatki - odpowiednika kliszy małoobrazkowej czyli pewnego wzornika w fotografii. Pomijając modele pełnoklatkowe gdzie ten stosunek jest 1:1, stosunek wielkości matrycy w takich bezlustrowcach najczęściej wynosi 1:2, czyli matryca jest 2 krotnie mniejsza w obu wymiarach od pełnej klatki. W lustrzankach Canona stosunek ten to 1:1.6, Nikona 1:1.5. W kompaktach i telefonach komórkowych matryca jest wielkości od łepka szpilki do paznokcia. EX-1 ma jedną z największych matryc jakie są montowane w kompaktach i jej stosunek wynosi 1:4.6
Z wielkości matrycy i ogniskowych obiektywu wylicza się ekwiwalent dla danego aparatu. Kolega Hajax_pl dobrze zauważył, że ogniskowa w E-PL1 wyniesie 28mm, bo matryca jest 2 krotnie mniejsza od pełnej klatki, a EX-1 posiadający ogniskową od 5.2 w przeliczeniu o 4.6 da około 24mm. Potrzebując szeroki kąt, te 4 mm to sporo. Patrząc na parametry tego kompaktu i twoje aktualne potrzeby EX-1 może się okazać bardziej trafnym wyborem. :wink:

Laik_men napisał/a:
Dobrze, ze dodałeś raczej .... . Te 5 stów tj. połowa ceny aparatu :cry: , ale wiem dla profesjonalisty to nie jest dużo.

Raczej dla amatora zapaleńca :D , który co pewien czas walczy z żoną o kolejne złotówki ;)
Wszystko przyjdzie z czasem. Na razie weź kompakcik, jak się wciągniesz to pomyślisz o czymś innym, bardziej rozwojowym, żeby było na co zbierać kasę. Bo jak nie ma na co zbierać to jest nudno ;)

Dzięki Koledzy za wszelkie porady i sugestie :!: :!: :!:
Wojmistrz napisał/a:
Może rzeczywiście niepotrzebnie ci mieszam.

Życzyłbym sobie, aby w każdym temacie, który jest mi obcy zawsze znalazł się Taki Wojmistrz i "mieszał", aż do granic wytrzymałości (oczywiście swojej), bo jak tu wykazałem przynajmniej na początku, odporność na wiedzę miałem sporą :oops: .

Trochę nieskromnie powiem, że przez te 3 dni liznąłem tyle o fotografii (no może tylko o samych aparatach :smile: ) ile nie miałem przyjemności w całym swoim życiu poznać :wink: .

Za chwilę idę zamówić samsunga EX1, myślę że jakoś poradzę sobie z fotkami, jeżeli nie- znowu będę Wam d^^^ę zawracał :wink:

Pioroon, jeśli chodzi o żonę, - w moim domu ostatnie zdanie należy zawsze DO MNIE i po trzaśnięciu pięścią w stół, niezmiennie od dziesiątek lat brzmi: ..."Wybacz kochanie, miałaś rację, to się więcej nie powtórzy..." :grin: :grin: :grin:
No a kasa, ktoś kiedyś napisał, ze kasa jest solą życia-może miał rację?

komor - Wto 27 Lis, 2012

Laik_men napisał/a:
werso75 napisał/a:

Niezupełnie. Z witryny http://www.e-fotojoker.pl/ można zamówić z odbiorem w stacjonarnym sklepie. Nie wiem jak teraz, ale kiedyś korpusy kupowane w e-sklepie były tańsze od oferty sklepów stacjonarnych.

komor napisał/a:
Laik_men napisał/a:
werso75 napisał/a:

Niezupełnie. Z witryny http://www.e-fotojoker.pl/ można zamówić z odbiorem w stacjonarnym sklepie. Nie wiem jak teraz, ale kiedyś korpusy kupowane w e-sklepie były tańsze od oferty sklepów stacjonarnych.

W FJ golą... :cry: dlatego sugerowałem zakup w stacjonarnym :wink: a dwie dychy dokładamy do lepszej karty SD/pokrowca lub "przelewamy" w Andrzejki... :grin:

http://www.e-fotojoker.pl/shipping_efotojoker.php

V. REALIZACJA TRANSAKCJI
...
Kupujący jest obciążany kosztami dostawy:
* w przypadku zamówienia towaru z dostawą do domu za pośrednictwem firmy kurierskiej UPS - koszt wynosi 19,50 zł brutto; *
w przypadku zamówienia towaru do odbioru osobistego w salonach Fotojoker - koszt wynosi 29,50 zł brutto.
W przypadku niektórych artykułów, sklep zastrzega sobie prawo do ustalenia sposobu dostawy wyłącznie poprzez przesyłkę kurierską."

W uzupełnieniu:
Laik_men - nie wiem, czy w Twoim mieście jest EA, jeżeli jest to sprawdź, czy jest dostępny w Twojej lokalizacji (na stronie klikasz w "Sprawdź dostępność w sklepach..." )
http://www.euro.com.pl/ap...o&p=899.00&cr=0

Komor dzięki fest za tę informację, przed chwilą handlowiec mi potwierdził, że EX1 nie ma
we wskazanych sklepach ( Skąpiec.pl) za wyjątkiem MixElektronics (ale czeka na ich potwierdzenie), zaraz mu zapodam ten link :smile: .

Werso EA (expert advisor- to nie jest?, pykam trochę na forex), już mam -znana sieć :smile: , zaraz szukam.

komor - Wto 27 Lis, 2012

werso75 napisał/a:
W FJ golą...

Jak kupowałem 40D i 50D to mieli najlepszą cenę na rynku, ale jak widać wszystko się zmienia, skoro – jak piszesz – obecnie odbiór w salonie jest droższy niż kurier. Widocznie poszli po rozum do głowy. :)

Jest w EA, dzięki chłopaki. Jutro pojadę, bo są 2 egzemplarze i obydwa mogą być z wystawy , albo uszkodzone - informacja z infolinii, niestety ze sklepem nie da się połączyć :sad: , polityka firmy- ech z ludzi chcą wycisnąc ostatnie poty, jakby sprzedawcy rozmawiali przez telefon, byliby ogromnie stratni-buuuurżuje :evil:

Laik_men napisał/a:
Komor dzięki fest za tę informację, przed chwilą handlowiec mi potwierdził, że EX1 nie ma
we wskazanych sklepach ( Skąpiec.pl) za wyjątkiem MixElektronics (ale czeka na ich potwierdzenie), zaraz mu zapodam ten link :smile: .

Coś mi tu nie gra.... :???: na stronie FJ jest napisane, że jest dostępny:
http://www.e-fotojoker.pl...ung-ex1-czarny/

Spróbuj poszukać tu (w stacjonarnych): http://www.saturn.pl/sams...tm_campaign=xml

lub (drożej): http://www.cyfrowe.pl/apa...at-cyfrowy.html

a generalnie zaglądaj od czasu do czasu tu: http://www.ceneo.pl/13261223?tag=familyM

Tak właśnie szukam perełek... :lol:

werso75 napisał/a:
na stronie FJ jest napisane, że jest dostępny:
Wierzysz jeszcze w takie zapewnienia? :D

hijax_pl napisał/a:
werso75 napisał/a:
na stronie FJ jest napisane, że jest dostępny:
Wierzysz jeszcze w takie zapewnienia? :D

Wierze, że porządny sklep ma porządny system "online" do sprzedaży, który na bieżąco sprawdza zasoby magazynowe i w przypadku braku towaru pokazuje stan: brak lub niedostępny - tak wg. mnie powinno to działać, ale jak jest na prawdę trudno powiedzieć :wink:

Fakt jest również taki, że cena EX1 jest (chyba) atrakcyjna a po za tym aparat jest już trochę na rynku i jego zasoby powoli się kurczą, a tu trza sprzedawać nowości... EX2F, Galaxy Camera itp.

Galaxy Camera aparat z Androidem ???

werso75 napisał/a:
Wierze, że porządny sklep ma porządny system "online" do sprzedaży, który na bieżąco sprawdza zasoby magazynowe i w przypadku braku towaru pokazuje stan: brak lub niedostępny - tak wg. mnie powinno to działać, ale jak jest na prawdę trudno powiedzieć :wink:

W praktyce często jest tak, żeby przyciągnąć klienta, później wciska się kit (nie mylić z obiektywem ;) ), że będzie za 2-3 dni, klient płaci kase, dostaje sprzęt po tygodniu i nie chce mu się reklamować, bo szkoda kolejnego straconego czasu...

werso75 napisał/a:
Tak - wiara czyni cuda :)

Ja ostatnio miałem zderzenie z taką sytuacją: szacowny sklep internetowy, produkt "w magazynie". Okazało się, że to magazyn dystrybutora, a nie sklepu a po chwili się okazało, że jednak dystrybutor nie ma (a ponoć miał mieć) i trzeba czekać na kolejną dużą dostawę miesiąc...

Laik_men - Sro 28 Lis, 2012

Z ostatniej chwili, w EA informacja, że jest ale uwaga:
*towar może być sprzedany w czasie kiedy dojedziesz do nas,
*towar może pochodzić z wystawki.
(może nie tak dosłownie)
Pani z EA (infolinia) głęboko mnie przekonywała, aby zatem brać innego nowszego samsunga :wink: ( są pod dostatkiem) , bo szkoda jechać kilkadziesiąt kilosów na darmo.
Dzisiaj robię rekonesans po okolicznych marketach (prawdopodobnie jest też w ME) oraz EA ale trochę dalej. Ponieważ ten model faktycznie się kończy, będę chciał na miejscu sprawdzić, czy nie jest z wystawki. Powinien być w oryginalnie zapakowanym pudełku?, chyba że nie mam racji. Nie wiem jak to jest w przypadku aparatów, ale zapewne nie powinno tu być różnicy, jak przy zakupie tv,radia czy innego sprzętu.

werso75 napisał/a:

Chyba mi tego nie proponujesz?

werso75 - Sro 28 Lis, 2012

Laik_men napisał/a:

werso75 napisał/a:

Chyba mi tego nie proponujesz?

Nie nie, po prostu dziwi mnie taki wynalazek z Androidem :wink:

Laik_men - Sro 28 Lis, 2012

werso75 napisał/a:
Nie nie, po prostu dziwi mnie taki wynalazek z Androidem

Bo już się wystraszyłem, że kolejne kilka dni będę ćwiczył taki temat :wink:

[ Dodano: Sro 28 Lis, 2012 18:13 ]
Kasa poszła, jutro aparat do odbioru.
Jeszcze takie pytanie, czy już na samym początku przygody z fotografią te elementy będą mi potrzebne:
tj. korektor szerokokątny i adapter do filtrów?.