|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - trudna decyzja prosze o pomoc
lozan26 - Czw 29 Lis, 2012 Temat postu: trudna decyzja prosze o pomoc Witam.Bedzie to moj pierwszy aparat tego typu.Wczesniej mialem Sony DSC P200.Jak do tej pory bylem z niego bardzo zadowolony.Teraz chcialbym sprobowac lustrzanek.Przegladalem troche internet.W testach raz wygrywa Sony raz Canon.Czesciej jednak Sony.Ogladajac zdjecia testowe bardziej podobaja mi sie te z Canona. Szybkosc AF nie jest dla mnie argumentem.Moze mi sie wydaje ale Sony to bardziej delikatna konstrukcja no i made in china.Z gory dziekuje za odpowiedzi i pomoc.
Wujek_Pstrykacz - Czw 29 Lis, 2012
Teraz to wszystkie lustrzanki z dolnej półki są "made in China" lub tuż obok. Sony do tego niby jest lustrzanką, ale to dość specyficzny aparat z wizjerem elektronicznym i to kiepskim.
Wojmistrz - Czw 29 Lis, 2012
Kolego lozan26, a w jakim przedziale cenowym szukasz aparatu i ile będziesz chciał wydać na jego oszklenie w przyszłości? Na czym ci zależy najbardziej, jakość i wielkość matrycy, szybkość AF, gadgety, ilość dobrych tanich obiektywów itd itp? Każdy ma inne priorytety w zależności od uprawianej fotografii.
siosio - Czw 29 Lis, 2012
Dla laika i amatora Sony alpha będzie lepszym rozwiązaniem.
lozan26 - Czw 29 Lis, 2012
Kiedys zainwestuje w lepszy obiektyw.Przed chwila wrocilem z MM. Mial niestety tylko sony a55.Bardziej do gustu przypadl mi Canon 650. AF w 650D rzeczywiscie jest bardzo wolny ale tylko na monitorze.Zdjecia robilem patrzac jedynie w wizjer a nie na ekran.To sprawdza sie w kompaktowych kamerach i zdjeciach statycznych lub ze statywem w nocy.Przynajmniej mi bylo wygodniej patrzec w wizjer a tam AF dziala bardzo szybko.Zdjecia ogolne bede chcial robic.Wczasy, dzieci, troche nocne.Wszystkiego po trochu.Canon made in Japan Sony china.
muzyk - Czw 29 Lis, 2012
siosio napisał/a: | Dla laika i amatora Sony alpha będzie lepszym rozwiązaniem. |
Canon 650 D jeszcze lepszym.
lozan26 napisał/a: | AF w 650D rzeczywiscie jest bardzo wolny ale tylko na monitorze. |
Zależy też od podpiętego obiektywu...
Stuku - Czw 29 Lis, 2012
Pytanie nieco z innej beczki ? Powiedz czego oczekujesz w pierwszej kolejności po zakupie lustrzanki ?
Artis1 - Czw 29 Lis, 2012
Może d5100+18-105 ja kupiłem swoje w cenie 2500 i jestem bardzo zadowolony myślę że cena dobra do jakości
mozer - Czw 29 Lis, 2012
lozan26 napisał/a: | W testach raz wygrywa Sony raz Canon |
Nie wiem co Ty za testy oglądasz, ale obecnie lepsze aparaty robią Nikon i Pentax...
jurand - Czw 29 Lis, 2012
lozan26 tak naprawdę to nie ma znaczenia co wybierzesz.
I tak "słabym" ogniwem będziesz ty. A zanim dojdziesz co i jak to zdążysz zmienić aparat/system
pan.tadeusz - Czw 29 Lis, 2012
do tego Sony dopniesz heliosa za 30 zł i przeniesiesz się w inny świat
z tych dwóch brałbym właśnie A57 ale obmacaj sobie i sam zdecyduj
dcs - Czw 29 Lis, 2012
pan.tadeusz napisał/a: | ... i przeniesiesz się w inny świat |
-prawdopodobnie do Krasnogorska
pan.tadeusz - Czw 29 Lis, 2012
baa
albo Sammy 85/1.4 i frajda gwarantowana
muzyk - Czw 29 Lis, 2012
dcs napisał/a: | -prawdopodobnie do Krasnogorska |
Żebyś się nie zdziwił. Jak się trafi na sztukę... to i na Kamczatkę (skądinąd piękna kraina).
lozan26 - Pią 30 Lis, 2012
Wybralem Canon 650D + EF-S 18-135 IS STM ze wzgledu na bardzo ciche, wrecz nieslyszalne dzialanie obiektywu. Bede tego aparatu uzywal rowniez do filmow wiec to dla mnie wazne.Podczas testow zauwazylem o wiele szybszy AF niz z obiektywami bez technologii STM.Tamron niestety byl jeszcze glosniejszy.
Stuku - Pią 30 Lis, 2012
jurand napisał/a: | lozan26 tak naprawdę to nie ma znaczenia co wybierzesz.
I tak "słabym" ogniwem będziesz ty. A zanim dojdziesz co i jak to zdążysz zmienić aparat/system |
Do Canona też
Ogólnie powiem tak obydwie lustrzanki które są wymienione w temacie są bardzo podobnymi konstrukcjami. Zarówno na jednej i na drugiej nauczysz się bez problemu podstaw fotografii. Pytanie tylko w jaki system chcesz iść Każdy ma swoje plusy i minusy.
Bardziej do gustu przypadl mi Canon.Pierwsze odczucie najwazniejsze.Lepiej sie z nim czulem.Cos jak zakochanie w kobiecie haha.Jestem fanem marki Sony i powiem wam jedno.Jesli sony to tylko modele z gornej polki.Moim zdaniem jako uzytkownika sprzetu audio -wideo, Sony w klasie sredniej i dolnej lepiej zostawic w spokoju. Nie przekonalo mnie filmowanie Sony A57 oraz elektroniczny wizjer.
muzyk - Pią 30 Lis, 2012
lozan26 napisał/a: | Bede tego aparatu uzywal rowniez do filmow wiec to dla mnie wazne. |
Wypróbuj też jasne obiektywy i manualne ostrzenie.
Gratulacje!
lozan26 napisał/a: | Cos jak zakochanie w kobiecie haha. |
Weź ...
Przecież aparat to tylko puszka do robienia zdjęć
I nic więcej.
moze to zle porownanie ale pierwsze wrazenie najwazniejsze.
Stuku - Pią 30 Lis, 2012
lozan26 napisał/a: | moze to zle porownanie ale pierwsze wrazenie najwazniejsze. |
rozumiemy
muzyk - Pią 30 Lis, 2012
lozan26 napisał/a: | moze to zle porownanie ale pierwsze wrazenie najwazniejsze. |
Rozumiem to.
Ja też siadałem z wrażenia jak kupiłem kiedyś 450d.
Wojmistrz - Pią 30 Lis, 2012
Tę puszkę wypełnia się światłem, a tę ci...
jeszcze niedno pytanie.Bede filmowal i trafilem na test tego obiektywu.
Canon EF-M 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM. Prawie nieslyszalny i szybki
Albo taki zestaw
http://www.amazon.de/gp/p...8&psc=1&s=photo
Czy lepiej ten 55 mm STM?
pan.tadeusz - Pią 30 Lis, 2012
hmm
http://allegro.pl/sony-a6...2836557470.html
lozan26 - Sob 01 Gru, 2012
sony nie chce.Mam juz tego caly dom.Niech pozostana przy telewizorach, bo to im najlepiej wychodzi:).
lotofag - Sob 01 Gru, 2012
Matryce do aparatów też im całkiem nieźle wychodzą - na tyle, że Canon został na razie daleko w tyle
Kurcze, trafilem jeszcze na Nikon k5100, ktory ma mniejsze szumy i ostrzejsze zdjecia od Canona.
lotofag - Sob 01 Gru, 2012
lozan26 napisał/a: | Kurcze, trafilem jeszcze na Nikon k5100, ktory ma mniejsze szumy |
To właśnie zalety zastosowania pewnej matrycy Sony i dobrego jej oprogramowania Do tego dochodzi np. duża elastyczność w wyciąganiu cieni w RAWach.
lozan26 napisał/a: |
i ostrzejsze zdjecia od Canona. |
Co to znaczy "ostrzejsze"? Mówimy o jotpegach?
no jpeg.Ogladalem zdjecia testowe Nikon5100 i Canon 650D. Moim zdaniem "nikonowe sa wyrazniejsze i jest w nich wiecej dynamiki.Lepiej tez wygladaja przy mniejszym swietle bez blysku.
[ Dodano: Sob 01 Gru, 2012 15:48 ]
Wzialem Sony A57+135mm obiektyw w cenie 899 euro.
pan.tadeusz - Sob 01 Gru, 2012
dobry wybór
Wujek_Pstrykacz - Sob 01 Gru, 2012
Czyli najgorszy wybór jakiego można dokonać mając do wyboru prawdziwe lustrzanki
RB - Sob 01 Gru, 2012
Wujek, to jest względne. Może dla niego to najlepszy wybór? Czemu nie.
a pan.tadeusz to chyba wielki fan sony:)?
Wujek_Pstrykacz - Sob 01 Gru, 2012
Fanboy
lozan26 - Nie 02 Gru, 2012
Wujek.Ja ten aparat mam na weekend i moge wymienic na Canon 650D.Moglbys mi napisac dlaczego to byl najgorszy wybor? Zdjecia sa naprawde super jakosci.Szumy do iso 3200 wlasciwie nie ma.Jest szybka.Jedyne co mnie martwi to elektroniczny wizjer, bo zdjecia robie tylko przy jego pomocy,
Sunders - Nie 02 Gru, 2012
lozan26 napisał/a: | ten aparat mam na weekend i moge wymienic na Canon 650D |
A na 60D nie możesz?
lozan26 napisał/a: | Jedyne co mnie martwi to elektroniczny wizjer |
60D ma wizjer pentapryzmatyczny - IMO zdecydowanie lepszy.
mozer - Nie 02 Gru, 2012
Ale jednak matrycę to chyba sony ma lepszą...
mozer napisał/a: | Ale jednak matrycę to chyba sony ma lepszą... |
A pentax z tej matrycy uzyskuje lepsze RAW-y
mozer, przyznasz chyba jednak, że samą matrycą zdjęcia nie zrobisz
mozer - Nie 02 Gru, 2012
Sunders napisał/a: | A pentax z tej matrycy uzyskuje lepsze RAW-y |
Nikon też, ale co z tego jak rozmawiamy o wyborze Canon vs Sony?
Sunders napisał/a: | mozer, przyznasz chyba jednak, że samą matrycą zdjęcia nie zrobisz |
Czy czegoś konkretnego brakuje w systemie Sony do robienia zdjęć? Jeśli komuś nie przeszkadza EVF, to nie widzę powodu do alergii
Ale ja bym zmienił na Nikona.
Zdjecia sa doskonale.Dziala bardzo szybko i ma male szumy.Mnie martwi tylko dzialanie wizjera.chodzi mi o to czy kiedys nie padnie.Wizjer Canona tez ma swoje wady, bo jest ciemny.Ostrzejsze zdjecia bez lampy wychodzily mi Soniakiem.
mozer - Nie 02 Gru, 2012
lozan26 napisał/a: | Wizjer Canona tez ma swoje wady, bo jest ciemny |
Zerknij w wizjer 60D.
Ostrość zdjęć to kwestia ustawień wyostrzania - nie zawsze dobrze mieć na wejściu ostrzej.
mozer a ty z tych dwoch wzialbys Canona?
mozer - Nie 02 Gru, 2012
Jakbym teraz wybierał to bym wziął Nikona. Czemu upierasz się przy tych dwóch firmach? Masz jakieś szkła na oku?
kozidron - Nie 02 Gru, 2012
lozan26, czy ty rozumiesz jaka jest różnica miedzy lustrzanką a SLT (czy jak to niektórzy sugerują wyrobem lustrzanko podobnym) ?
lozan26, wydaje mi się że ta jedna wycieczka którą zrobiłeś do sklepu to za mało, powinieneś sie przejśc raz jeszcze do jakiegoś sklepu i popatrzeć w oba wizjery i sam podjąć decyzję czy pasuje Ci rozwiazanie zastosowane w slt, jeżeli tak to weź sony. Cała reszta chyba jest dla Ciebie pomijalna, te drogie obiektywy, made in china czy japan to jeden pies w twoim wypadku, masz gwarancję i to jest najważniejsze, nie kupujesz optyki z wyższej półki i to nie powinno cie martwić.
Dla mnie ten ekranik dotykowy to taka sama porażka jak wizjer w slt.
pan.tadeusz - Nie 02 Gru, 2012
lozan26 to wciąż tylko aparat, a to Ty jesteś odpowiedzialny za proces twórczy.
wizjer elektroniczny ma swoje niepodważalne zalety o czym było już tutaj wielokrotnie.
ma też swoje wady tak jak i ten optyczny. niektórzy tutaj użytkownicy twierdzą, że bez dużego pentapryzmatu w body jesteś niedzielny pstrykacz, a nie fotograf
ja również wybrałem wizjer elektroniczny i szybko zostałem namaszczony vide bzdurne wypowiedzi wujka w tym wątku. osobiście nie mam nic przeciwko rozwiązaniom w konkurencyjnych systemach. to czy wybrałeś a57 bądź 650d w ogólnym rozrachunku i tak nie będzie miało znaczenia bo oba aparaty nie ograniczają Twoich możliwości.
zerknij na prace whispera
http://www.fotoferia.pl/u/whisper
on też niedawno zaczynał od elektronicznego wizjera w A55.
też próbowano ucierać mu tu nosa gdy pisał, że EVF spełnia jego oczekiwania.
wielu z jego oponentów pewnie nigdy nie dojdzie do tego poziomu prac.
a to dlatego, że jego pasją jest fotografia sama w sobie, a nie pitolenie o przynależności do warstw społecznych z uwagi na technologię wizjera w obecnym aparacie.
wybrałeś b.dobrze - matryca jedna z najlepszych na rynku zamknięta w lekkim i poręcznym body, a do tego duży wizjer (na podobnych rozmiarów ale optyczny musiał byś przeskoczyć półkę wyżej). zalety EVF? a rozglądnij się za Sammyangiem 85/1.4 albo podepnij jakiegoś heliosa przez przejściówkę za 30 zł, a później zrób to samo na proponowanych Canonach.
udanych zdjęć
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Czyli najgorszy wybór jakiego można dokonać mając do wyboru prawdziwe lustrzanki |
prawdziwa bzdura
[ Dodano: Nie 02 Gru, 2012 12:48 ]
kozidron napisał/a: | lozan26, czy ty rozumiesz jaka jest różnica miedzy lustrzanką a SLT (czy jak to niektórzy sugerują wyrobem lustrzanko podobnym) ?
|
rozwiń proszę swoją teorię o wpływie wizjera optycznego na samopoczucie oraz więzi społeczne
pan.tadeusz napisał/a: | rozwiń proszę swoją teorię o wpływie wizjera optycznego na samopoczucie oraz więzi społeczne |
jak do tej pory nie zrozumiałeś to juz nic nie pomoże
jaad75 - Nie 02 Gru, 2012
pan.tadeusz napisał/a: | prawdziwa bzdura | A uważasz, że to najlepszy z wyborów jakich mógł dokonać?
mozer napisał/a: | rozmawiamy o wyborze Canon vs Sony? |
mozer napisał/a: | Ale ja bym zmienił na Nikona. |
Przyganiał kocioł garnkowi
mozer napisał/a: | Czy czegoś konkretnego brakuje w systemie Sony do robienia zdjęć? |
Nie ma systemu bez "braków".System Sony ma ich sporo, ale z tego co napisał lozan26 wynika, że "na wejściu" nie dostrzeże ich podobnie jak Ty.
lozan26 napisał/a: | Mnie martwi tylko dzialanie wizjera.chodzi mi o to czy kiedys nie padnie. |
Jesli to jedyne twoje zmartwienie, to podzielam opinię kozidrona: kozidron napisał/a: | powinieneś sie przejśc raz jeszcze do jakiegoś sklepu i popatrzeć w oba wizjery i sam podjąć decyzję czy pasuje Ci rozwiazanie zastosowane w slt, jeżeli tak to weź sony. Cała reszta chyba jest dla Ciebie pomijalna, te drogie obiektywy, made in china czy japan to jeden pies w twoim wypadku, masz gwarancję i to jest najważniejsze, nie kupujesz optyki z wyższej półki i to nie powinno cie martwić. |
kozidron napisał/a: | Dla mnie ten ekranik dotykowy to taka sama porażka jak wizjer w slt. |
nie korzystałem z tego w canonie ale dotykowe rozwiązanie w nex 5n sprawdza się genialnie przy wyborze pktu ostrości/powiększeniu - po prostu wygoda
http://www.youtube.com/watch?v=QK-baJCx9yk
[ Dodano: Nie 02 Gru, 2012 13:10 ]
jaad75 napisał/a: | A uważasz, że to najlepszy z wyborów jakich mógł dokonać? |
pisałem już że to dobry wybór, a w kolejnych postach dodałem uzasadnienie
[ Dodano: Nie 02 Gru, 2012 13:13 ]
lozan26 napisał/a: | Mnie martwi tylko dzialanie wizjera.chodzi mi o to czy kiedys nie padnie. |
to rozwiązanie fcjonuje na rynku już od paru lat i nie ma sygnałów o problemach z awaryjnością od realnych użytkowników. poza tym w Canonie miałbyś tylko rok gwarancji na sprzęt - jeśli lubisz się martwić
RB - Nie 02 Gru, 2012
lozan26 napisał/a: | Zdjecia sa doskonale.Dziala bardzo szybko i ma male szumy.Mnie martwi tylko dzialanie wizjera.chodzi mi o to czy kiedys nie padnie.Wizjer Canona tez ma swoje wady, bo jest ciemny.Ostrzejsze zdjecia bez lampy wychodzily mi Soniakiem. |
Chłopie, daj se luz. Zawsze istnieje niezerowe prawdopodobieństwo, że Ci cus tam padnie. Wizjer EVF też. Podobnie może w Canonie paść Ci podnoszenie lustra. W Sony się nie rusza, więc nie padnie A co pada z większym prawdopodobieństwem - pojęcia nie mam. Jestem pewien że forumowi fanboje i antyfanboje spokojnie pozagryzają się w celu obronienia swych teorii częstotliwości padania tego czy tamtego (a jak nie, to tym lepiej dla nas i tematu).
Wziąłes, wybrałes, jak Ci z tym EVF-em dobrze, to wyluzuj i rób zdjęcia. Jedyny sensowny (poza niedopasowaniem do wizjera i niedopasowaniem do brandu) powód wyboru tego Canona zamiast tego Sony to antycypowane lub teraźniejsze potrzeby obiektywowe. Jeśli ma być podstawowy uni-zoom i kilka tanich stałek... to kupuj waść cokolwiek.
[ Dodano: Nie 02 Gru, 2012 13:19 ]
jaad75 napisał/a: | pan.tadeusz napisał/a: | prawdziwa bzdura | A uważasz, że to najlepszy z wyborów jakich mógł dokonać? |
Trudno powiedzieć. Nie jest ani jaadem ani panem.tadeuszem. Pojęcia obaj nie macie, co dla niego jest najlepszym wyborem. Zdaje sie, że pan.tadeusz chyba to jednak trochu lepiej od Ciebie ostatnimi czasy rozumie
pan.tadeusz napisał/a: | nie korzystałem z tego w canonie ale dotykowe rozwiązanie w nex 5n sprawdza się genialnie przy wyborze pktu ostrości/powiększeniu - po prostu wygoda
http://www.youtube.com/watch?v=QK-baJCx9yk |
w sytuacji kiedy 100% sytuacji to statyw albo fotografowanie na zombi to sprawdza się jak ta lala
Cytat: | Zdaje sie, że pan.tadeusz chyba to jednak trochu lepiej od Ciebie ostatnimi czasy rozumie |
może i tak a mimo wszystko wałkowane są cały czas te same tematy, człowiek nie włazi na foruma kilka dni a wałkowane jest to samo
pan.tadeusz napisał/a: | pisałem już że to dobry wybór, a w kolejnych postach dodałem uzasadnienie | Ja nie piszę, że najgorszy, ale nie uważam, żeby najlepszy. Dostaje wprawdzie lepszą matrycę, niż w Canonie, ale w jednej ze słabszych implementacji, w strasznie plasticzanym, choć dużym i w miarę wygodnym korpusie, który jednak niestety pozbawiony jest podstawowych dla wygody sterowania dwóch rolek, a do tego ma marnej jakości elektroniczny wizjer... Z wachlarza korpusów w zbliżonej cenie, czyli D5100, D7000, 650D, 60D, K-30, K-5, A57, A65, wybór akurat tego body uważam za chybiony.
RB - Nie 02 Gru, 2012
kozidron napisał/a: |
może i tak a mimo wszystko wałkowane są cały czas te same tematy, człowiek nie włazi na foruma kilka dni a wałkowane jest to samo |
Cóż... ale przecież nikt im nie wmówi, ze białe... itede. Takie wszak jest odwieczne prawo natury Było tak, jest tak i tak będzie. Tylko się literki po k i po a zmieniac będa.
w sytuacji kiedy 100% sytuacji to statyw albo fotografowanie na zombi to sprawdza się jak ta lala
|
musisz sam uwolnić swoją wyobraźnię
[ Dodano: Nie 02 Gru, 2012 13:43 ]
jaad75 napisał/a: | Ja nie piszę, że najgorszy, ale nie uważam, żeby najlepszy. Dostaje wprawdzie lepszą matrycę, niż w Canonie, ale w jednej ze słabszych implementacji, w strasznie plasticzanym, choć dużym i w miarę wygodnym korpusie, który jednak niestety pozbawiony jest podstawowych dla wygody sterowania dwóch rolek, a do tego ma marnej jakości elektroniczny wizjer... Z wachlarza korpusów w zbliżonej cenie, czyli D5100, D7000, 650D, 60D, K-30, K-5, A57, A65, wybór akurat tego body uważam za chybiony. |
ten wybór jest najlepszy w jednym sensie - własny
z tą słabszą implementacją to trochę aptekarstwo
owszem plasticzanym ale lekkim (nota bene 60d też jest plasticzany).
przez dwa lata użytkowania nie odczułem braku magnezowej klatki.
różnice w wadze i rozmiarach - owszem, dla mnie na plus.
gibany ekran - ja już nie kupię aparatu bez tej fcji.
a ten AF i seria w SLT do bardziej dynamicznych ujęć jak ta lala.
dosyć szeroki ten wachlarz bo D7000, K-5 czy nawet 60d to już semi-pro a my tu pitu pitu o entry level
pan.Tadeusz dziekuje za bardzo konkretny posti i reszcie uzytkownikow za pomoc.Rozpatrzylem wszystkie wasze opinie i zostaje przy Sony i obiektywie 135 mm.
Wujek_Pstrykacz - Nie 02 Gru, 2012
No to gratulacje
lozan26 napisał/a: | pan.Tadeusz dziekuje za bardzo konkretny post. |
następna inwestycja to tani i świetny plasticzany 35/1.8 - przemyśl i korzystaj, pozdrawiam
I nie zapomnij o firmowej torbie na to cacko, choćby była dwa razy droższa od jakiejś noname
hijax_pl - Nie 02 Gru, 2012
Jak ma być pasltuczanie i (przede wszystkim) tanio to już lepiej Samsungi NX
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | I nie zapomnij o firmowej torbie na to cacko |
a właśnie..torba
ktoś na kkmie wystawiał b.tanio b.fajny pokrowiec z plasticzanym spodem coby można go nawet w kałuży postawić - zaraz znajdę
-------
mam
normalnie trzeba dać za nią stówę, a stan bdb+ to prawie nówka
zresztą można dopytać i może nawet zmieścisz się z wysyłką bo już trochę wisi
Case Logic SLRC201
http://klubkm.pl/forum/showthread.php?t=45021
wujek jestes niemily.Pokrowiec mam z hama wodoszczelny.Mozna wlozyc go bez demontowania tuby.
pan.tadeusz napisał/a: | owszem plasticzanym ale lekkim (nota bene 60d też jest plasticzany). | Oczywiście i również nie specjalnie mi sie to podoba. Nie dlatego, że plastik, tylko jakie wydmuszkowate wrażenie ten plastik robi - porównaj sobie plastik takiego choćby D90, czy starszych Pentaksów z tej półki i tego nawet z A77, czy 60D... Oczywiście nie twierdzę, że to wrażenie przekłada się na wytrzymałość, czy cokolwiek innego...
pan.tadeusz napisał/a: | dosyć szeroki ten wachlarz bo D7000, K-5 czy nawet 60d to już semi-pro a my tu pitu pitu o entry level | Padło hasło 650D, więc jego cenę wziąłem za punkt wyjścia - zauważ, że wszystkie te korpusy można kupić za dość podobne pieniądze.
lozan26 napisał/a: | i zostaje przy Sony i obiektywie 135 mm. | Rozumiem, że kupiłeś sobie na początek długą portretówkę?
hijax_pl napisał/a: | Jak ma być pasltuczanie i (przede wszystkim) tanio to już lepiej Samsungi NX | O, właśnie, zapomniałem o najlepszym i najtańszym systemie...
Niemiły? Przecież Ci gratuluje nowego nabytku, a to, że uważam ten aparat za niby lustrzankę z nie do przyjęcia wizjerem, niestety takie mam zdanie
lozan26 napisał/a: | wujek jestes niemily.Pokrowiec mam z hama wodoszczelny.Mozna wlozyc go bez demontowania tuby. |
lozan26, mi się zdaje, że ty nie do końca wiesz o czym mowa, zajrzyj w oba wizjery raz jeszcze a nie bedziesz miał dysonansu po zakupowego albo co gorsza tego co ma pan.tadeusz
jaad75 napisał/a: | Nie dlatego, że plastik, tylko jakie wydmuszkowate wrażenie ten plastik robi - porównaj sobie plastik takiego choćby D90, czy starszych Pentaksów z tej półki i tego nawet z A77, czy 60D... Oczywiście nie twierdzę, że to wrażenie przekłada się na wytrzymałość, czy cokolwiek innego... |
tak, wiem... wrażanie solidności
teraz wszystko tak wygląda... ja już się z tym pogodziłem i korzystam - szukam pozytywów (lżejsze)
a z tymi cenami to tak nie do końca...
za ceneo
1100d+18-55 ~1500
A35/37+18-55 ~1900
d5100+18-55 ~2000
d3200+18-55 ~2100
K-30+18-55 ~2400
650d+18-55 ~2600
A57+18-55 ~2700
K-5+18-55 ~3150
D7000+1855 ~3400
60d+18-55 ~3400
A77+18-55 ~4500
cena k-5 jest świetna... K-30 ciekawa alternatywa w podobnej cenie, a cena A77 wciąż dla mnie chora
[ Dodano: Nie 02 Gru, 2012 14:27 ]
kozidron napisał/a: | lozan26, mi się zdaje, że ty nie do końca wiesz o czym mowa, zajrzyj w oba wizjery raz jeszcze a nie bedziesz miał dysonansu po zakupowego albo co gorsza tego co ma pan.tadeusz |
kozi Ty może więcej zapału wkładaj w robienie zdjęć niż w pisanie o tym że ktoś nie rozumie nie wie nie ma pojęcia itd
RB - Nie 02 Gru, 2012
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Niemiły? |
Masz ten drobny feler z tym co piszesz gdy ktoś se Sony kupi. Można z tym zyć, nie martw się specjalnie
pan.tadeusz napisał/a: | kozi Ty może więcej zapału wkładaj w robienie zdjęć niż w pisanie o tym że ktoś nie rozumie nie wie nie ma pojęcia itd |
ze wzgledu na twój nieskończony potencjał i zapał, można obejrzeć tyle twoich zdjęć w sieci
RB napisał/a: | Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Niemiły? |
Masz ten drobny feler z tym co piszesz gdy ktoś se Sony kupi. Można z tym zyć, nie martw się specjalnie |
racja... taki fetysz jak zdjęcia z marketu w awatarze
można z tym żyć
tak Jaad75 portretowke na poczatek. Elektroniczny wizjer ma te zalete, ze wiadomo jak wyjdzie zdjecie.Widac szumy w ciemnych miejscach.Canon mial bardzo dobry wizjer lecz trosze za ciemny moim zdaniem.
moronica - Nie 02 Gru, 2012
lozan26, szumy w wizjerze to zaleta?
650d ma slaby wizjer bo lustrzany, sprawdz wizjer pentapryzmatyczny chociazby w 60d
lozan26 napisał/a: | Elektroniczny wizjer ma te zalete, ze wiadomo jak wyjdzie zdjecie.Widac szumy w ciemnych miejscach. |
z kolei elektroniczny przycina dynamikę tonalną
wszystko ma swoje zady i walety... najważniejsze aby korzystać z tych pierwszych
zgadza sie pan.Tadeusz.Teraz ide troche popstrykac i nacieszyc sie aparatem.Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje.<piwo>
mozer - Nie 02 Gru, 2012
lozan26, jeśli robisz w RAW (a inaczej nie wykorzystasz możliwości matrycy), to EVF też niewiele Ci powie nt naświetlenia...
ze wzgledu na twój nieskończony potencjał i zapał, można obejrzeć tyle twoich zdjęć w sieci |
po to aby trochę podrwić dla zasady?
traktuję to zupełnie amatorsko i do poziomu prac whispera raczej nigdy nie dojdę.
poza tym lubię cukierkowe kolory i brak mi tak obszernej wiedzy w technikaliach z jaką się tu często spotykam...
do tego nie lubię kiedy prace ocenia się przez pryzmat emocji jakie budzi autor
z tu obecnych podobają mi się np zdjęcia moroniki chociaż w postach raczej nam nie po drodze
lozan26 napisał/a: | portretowke na poczatek |
lozan26 ten obiektyw 135mm to Sony AF 135 f/2.8 STF
lozan26 napisał/a: | Elektroniczny wizjer ma te zalete, ze wiadomo jak wyjdzie zdjecie.Widac szumy w ciemnych miejscach. |
IMO przeceniasz tą "zaletę" EVF
Sunders napisał/a: |
lozan26 ten obiektyw 135mm to Sony AF 135 f/2.8 STF
|
najpewniej kiciak 18-135
nie miałem okazji próbować ale ponoć całkiem przyzwoity spacerniak
pan.tadeusz napisał/a: | najpewniej kiciak 18-135 /../ ponoć całkiem przyzwoity spacerniak |
A miała być portretówka
niech się obstrzela ze dwa trzy miechy z tym zakresem, a później sprawdzi sobie ogniskowe w EXIFach (pamiętam, że ktoś tu kiedyś nawet staty wyciągał z LR - fajna sprawa) i będzie wiedział w co inwestować
a 35/1.8 można brać w ciemno
IMO lepiej gdyby za podobne pieniądze wziął od razu Sony 35 f/1.8 i Sony DT 50 f/1.8 SAM.
stałki fajne bo jasne i jakość obrazka przednia ale ja tam lubię zoomować z okopu do moich ofiar
ostatnio mam nawet wrażenie, że jest jakiś lans na stałki bo zoomy są passe
pan.tadeusz napisał/a: | stałki fajne bo jasne ale ja tam lubię zoomować z okopu
|
Ja lubię światło zastane
pan.tadeusz napisał/a: | jest jakiś lans na stałki bo zoomy są passe |
IMO nie są "passe", tylko najpierw kupowałbym stałki
pan.tadeusz napisał/a: | RB napisał/a: | Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Niemiły? |
Masz ten drobny feler z tym co piszesz gdy ktoś se Sony kupi. Można z tym zyć, nie martw się specjalnie |
racja... taki fetysz jak zdjęcia z marketu w awatarze
można z tym żyć |
nie zgadłeś, nie z marketu, ale ze stoiska Sony z targów w Łodzi
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | nie zgadłeś, nie z marketu, ale ze stoiska Sony z targów w Łodzi | Przy którym zawsze miło się porozmawia z pewnymi osobami z Drużyny Fotograficznej Sony.
(którzy to potrafią dostrzec i wady i zalety, ale do tego trzeba zapewne dorosnąć)
135 mm sony obiektyw.Jestem po drugim dniu "pstrykania".Zona nie chce mi jej oddac.Zdjeciami jestem zachwycony.Nie posiadam takich umiejetnosci jak wy i pewnie jeszcze dlugo bede musial sie uczyc ale na chwile obecna jestem pelen podziwu dla tego aparatu.
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | nie z marketu, ale ze stoiska Sony z targów w Łodzi |
Czyli każdy może naocznie się przekonać, że z pomarańczową ofertą się zapoznałeś i twoje opinie na jego temat gołosłowne nie są.
Mógłyś je jednak wyartykułowywać w sposób miły
[ Dodano: Nie 02 Gru, 2012 18:29 ]
lozan26 napisał/a: | 135 mm sony obiektyw |
lozan26, mógłbyś ten obiektyw nazwać w sposób bardziej precyzyjny
opisuje szczegolowo. Made in Japan Sony 3.5-5.6/18-135 SAM
Sunders napisał/a: | Mógłyś je jednak wyartykułowywać w sposób miły | Aha - w taki zgodny z ideologią wyznawców pomarańczowego znaczka - wtedy byłoby OK?
(bo jak się okazuje jak ktoś mówi o sony źle to ma się stany maniakalne i urojenia)
lozan26 napisał/a: | opisuje szczegolowo. Made in Japan Sony 3.5-5.6/18-135 SAM | Więc nie stałogoniskowa pełnoklatkowa portretówka 135mm, tylko spacerzoom 18-135mm... Na przyszłość wyrażaj się precyzyjniej.
czy polski narod zawsze musi sie klocic? Jestesmy z jednej rodziny.Jeden kocha sony inny Nikon a jeszcze inny Canon.Ja jestem totalnym amatorem i nie widze tych roznic, ktore wy dostrzegacie.Moze kiedys bede w stanie z wami podyskutowac.Na chwile obecna ciesze sie moim nowym aparatem z ktorego jestem bardzo zadowolony.
Cytat: | portretowke na poczatek |
lozan26 to ma być ta "portretówka"
jaad75 moze i spacerzoom ale i tak swietny.
dcs - Nie 02 Gru, 2012
Gratuluję zakupu "lustrzanki".
... i "portretówki" też.
dcs, jesteś niegrzeczny
bede niegrzeczny.Jestescie smieszni.Uwiera was to w penisa ze sony taki dobry sprzet robi?.Tym obiektywem robie swietne portrety jak i "landszafty".Dobrze ze na zagranicznych forach mozna spotkac bardziej uprzejmych uzytkownikow.
lozan26 napisał/a: | jaad75 moze i spacerzoom ale i tak swietny. | Świetna, to byłaby ta portretówka (choć IMHO zbyt długa jak na APS-C, a nawet i na pełną klatkę), a zdanie o ciemnych spacerzoomach zmienisz jak poznasz dobre obiektywy...
lozan26 napisał/a: | ?.Tym obiektywem robie swietne portrety jak i "landszafty". | Portrety jak i landszafty da się robić każdym obiektywem. Co nie zmienia faktu, że pewne sprzęty nadają się mniej a inne bardziej do takich zadań.
BTW - w portrecie nie chodzi tylko o odpowiedni kadr.
lozan26, widzę, że kroczysz podobną ścieżką, co nasz pan.tadeusz (bez urazy ), on też na początku sprawiał wrażenie poszukującego optymalnych rozwiązań początkującego amatora, by chwilę później zostać bezkrytycznym piewcą wspaniałości Sony, który w dodatku zjadł zęby na fotografii...
lozan26 napisał/a: | Uwiera was to w penisa ze sony taki dobry sprzet robi? | Nie wiesz jeszcze co to dobry sprzęt - narazie zachłysnąłeś się nową zabawką. Ochłoń trochę.
lozan26 napisał/a: | .Uwiera was to w penisa ze sony taki dobry sprzet robi?.Tym obiektywem robie swietne portrety jak i "landszafty". |
lozan26, chętnie zobaczymy te świetne portrety i landszafty robione sprzętem Sony, mającym dodatkowo te poza optyczne, specyficzne właściwości uwierania ...
pewnie gdybym kupil Canon dostalbym tu owacje pod same niebiosa.Przyznam, ze dlugo myslalem nad zakupem.Bylem na 99.9% przekonany do Canon 650D.Ostatecznie wybralem Sony.
lozan26, nie, akurat Canon którego chciałeś kupić, to też kiepski sprzęt.
komor - Nie 02 Gru, 2012
Widzę koledzy, że najlepiej wam wychodzi kopanie leżącego. Naigrywać się z „portretówki” paru potrafiło, ale napisać jedno zdanie wyjaśnienia czemu 18-135 nie jest portretówką i tym samym co 135 – to już się żadnemu nie chciało…
lozan26 napisał/a: | pewnie gdybym kupil Canon dostalbym tu owacje pod same niebiosa | Gdybyś tak samo się wypowiadał o obiektywie 18-135IS zapewniam Cię, że tak samo by zareagowało towarzystwo. Spacerzoom to spaceroom i nie ma znaczenia czy to Sony, Canon, Nikon czy Pentax. Zastanów się dlaczego pewne obiektywy kosztują paręset złotych a inne parę tysięcy a niby oba mają ogniskową 85mm?
komor sugestia padła:
Sunders napisał/a: | Sony DT 50 f/1.8 SAM |
ale lozan26 nawet nie podjął tematu
komor - Nie 02 Gru, 2012
Sunders, to ma być jakieś wytłumaczenie? Siedem stron, a nikt nie wyjaśnił ani słowem co to jest SLT i jaki to ma związek z wizjerem. Na „portretówkę” też tylko złośliwe docinki zamiast neutralnego zwrócenia uwagi na użycie złej nazwy. Naprawdę potwierdziliście w tym wątku opinię, jaka tu od czasu do czasu pada, że nowych się tu glanuje i traktuje obcesowo.
komor napisał/a: | Na „portretówkę” też tylko złośliwe docinki zamiast neutralnego zwrócenia uwagi na użycie złej nazwy. | Czyżby?
jaad75 napisał/a: | Więc nie stałogoniskowa pełnoklatkowa portretówka 135mm, tylko spacerzoom 18-135mm... Na przyszłość wyrażaj się precyzyjniej. |
foty
http://www.pic-upload.de/...C00320.jpg.html
http://www.pic-upload.de/...C00260.jpg.html
http://www.pic-upload.de/...C00273.jpg.html
komor byłem przekonany, że lozan26 kupuje:
Sunders napisał/a: | lozan26 ten obiektyw 135mm to Sony AF 135 f/2.8 STF |
Moze nie jest jeszcze za późno - lozan26 przeczytaj:
http://forum.optyczne.pl/...d63c786fd3896cb
http://forum.optyczne.pl/...2&highlight=slt
lozan26, podtrzymuje swoje zdanie: fotografia portretowa nie polega tylko na umieszczeniu w kadrze żywej postaci.
Fakt faktem, że do takich ujęć i spacerzoom będzie dobry
a ja wlasnie fotografuje zywe postacie
lozan26, zgubiłeś słowo "tylko" w tekście hijaksa...
mozer - Nie 02 Gru, 2012
lozan26, żeby było dużo konstruktywniej - zobacz co to jest portret: http://1x.com/photos/portrait
RB - Nie 02 Gru, 2012
hijax_pl napisał/a: | Sunders napisał/a: | Mógłyś je jednak wyartykułowywać w sposób miły | Aha - w taki zgodny z ideologią wyznawców pomarańczowego znaczka - wtedy byłoby OK? |
Hijax, chodziło o dość durny tekst o sonowskiej torbie. I wszystko
A reszty nie rozumiem... pytacz wybrał sprzęt i... teraz jest na etapie łołłłł. Za jakiś czas albo zachce portretówki albo i nie. A może i nawet se kiedys hiperpentaksa kupi? dajcie spokój człowiekowi...
RB napisał/a: | chodziło o dość durny tekst o sonowskiej torbie. I wszystko | Aaaa to spoko
Choć jestem zdania że fajna do lansu torba jest fajna bo jest do lansowania
mozer - Nie 02 Gru, 2012
Ja rozumiem, że chcecie, żeby to forum pozostało "elytarne" i trzeba zgnoić nowych użytkowników, ale chyba trochę przesadzacie w tej batalii 10 na 1...
RB napisał/a: | pytacz wybrał sprzęt i... teraz jest na etapie łołłłł | No i spoko. Teraz można tylko nakierowywać go na sztukę używania czegoś więcej od automatyki aparatu
RB - Nie 02 Gru, 2012
hijax_pl napisał/a: | RB napisał/a: | pytacz wybrał sprzęt i... teraz jest na etapie łołłłł | No i spoko. Teraz można tylko nakierowywać go na sztukę używania czegoś więcej od automatyki aparatu |
Po takim nakierowaniu jak wyżej to bym poprosił o nakierowanie na innym forum.
mozer nie badz smieszny.Takie przerobki w photoshop kumpel robi mi w 10 minut.Widze, ze nie potraficie zaakceptowac Sony jako produktu przewyzszajacego jakoscia wasz sprzet i umiejetnosci.Myslalem, ze to jakies fachowe forum.
RB napisał/a: | Hijax, chodziło o dość durny tekst o sonowskiej torbie. I wszystko |
Durny, czy nie, wzięty z życia. Właśnie mi się przypomniała sytuacja z innym nabywcą A57w kicie z 18-55 w pewnym sklepie i dlatego zaistniał na tym forum, bez złośliwości
mozer - Nie 02 Gru, 2012
lozan26 napisał/a: | Takie przerobki w photoshop kumpel robi mi w 10 minut |
Dobre, naprawdę dobre. Nie widzę w takim razie dla Ciebie przyszłości w fotografii...
lozan26 napisał/a: | Takie przerobki w photoshop kumpel robi mi w 10 minut. | Masz zdolnego kumpla, nie wszystko jednak co tam widzisz, to Photoshop i nie zawsze nawet gdy był użyty, to służył do głębokiej obróbki.
lozan26 napisał/a: | Widze, ze nie potraficie zaakceptowac Sony jako produktu przewyzszajacego jakoscia wasz sprzet i umiejetnosci.Myslalem, ze to jakies fachowe forum. | Obawiam się, że póki co, zbyt mało wiesz nie tylko o naszym sprzęcie, czy umiejętnościach, ale również o sprzecie i umiejętnościach w ogóle, by wygłaszać takie tezy.
komor - Nie 02 Gru, 2012
lozan26, nie idź tą drogą. Nie daj się zniechęcić. To forum jest w miarę fachowe, a na 1x.com jest znacznie więcej niż przeróbki w Photoshopie. Tam są naprawdę niezłe prace, niekoniecznie przerabiane w Photoshopie.
Proponuję zakończyć dyskusję w tym wątku. Aparat kupiony, inne opcje przedstawione. Pozostaje korzystać, uczyć się i cieszyć się efektami.
moronica - Nie 02 Gru, 2012
lozan26, jesli bedziesz mial to szczescie i fotografia cie wciagnie glebiej niz pstrykanie bez namyslu w trybie auto to wtedy przeczytasz ta wypowiedz i sam sie sobie wydasz smieszny. chcesz uprawiac dana dzialke fotografii to miej chociaz troche szacunku do tych, ktorzy sa w niej lepsi od ciebie. od wyszydzania innych portrecistow i tkwienia w przeswiadczeniu, ze twoje pierwsze z biegu pstryki sa zajebiste, niczego sie nie nauczysz
RB - Nie 02 Gru, 2012
lozan26 napisał/a: | mozer nie badz smieszny.Takie przerobki w photoshop kumpel robi mi w 10 minut. |
to po co Ci aparat? weź se narysuj i pobaw się szopem
lozan26 napisał/a: | Widze, ze nie potraficie zaakceptowac Sony jako produktu przewyzszajacego jakoscia wasz sprzet i umiejetnosci.Myslalem, ze to jakies fachowe forum. |
Lozan, oni sobie lecą, ale teraz tymi oboma tekstami to Ty poleciales na pełnego głupa. Sorry. Ale to co se kupiles to jest taki sam plus minus entry level jak reszta za takie pieniądze. ale on mało co przewyższa
swoją drgą, teraz to dostaniesz taaaakie porady Szczęścia z fotoszopem zycze.
mozer napisał/a: | chyba trochę przesadzacie w tej batalii 10 na 1... |
Może masz rację, bo zamiast udziału w dyskusji lozan26 podjął się obrony systemu Sony jak Częstochowy
lozan26 napisał/a: | mozer nie badz smieszny.Takie przerobki w photoshop kumpel robi mi w 10 minut. |
Pokaż przykład takiej przeróbki.
lozan26 napisał/a: | Widze, ze nie potraficie zaakceptowac Sony jako produktu przewyzszajacego jakoscia wasz sprzet i umiejetnosci. |
lozan26 przesadzasz. Wybrałeś A57 - twoja sprawa. Jeśli jednak uważasz, że w systemie Sony nie ma lepszej portretówki od 18-135 - z czym się nie zgadzamy, to co to ma wspólnego z wyższością tego systemu na innymi
Zoom - Nie 02 Gru, 2012
Czytam ten wątek i zastanawiam się czy wszystkie fora foto są do siebie podobne. Już się kiedyś ściąłem na forum canona ze starymi bywalcami.
Dobra rada, czy sugestia, to trochę coś innego niż wmawianie swoich opinii. Każdy robi zdjęcia takie, jakie mu się podobają. Ja np. uważam, że tak demonizowana płytka głębia ostrości jest demonizowana i nadużywana ze szkodą dla zdjęć. Ale to oczywiście mój pogląd i nikogo nie mam zamiaru do niego przekonywać.
Robimy więc zdjęcia takie, żeby to nam się podobały, a nie kolegom z forum. Czasami jednak zobaczymy czyjeś zdjęcie, które nam się spodoba i wtedy szukamy sposobu, żeby zrobić takie same. I dopiero wtedy kupujemy inne obiektywy, inne body. Zaczynamy widzieć niedoskonałości własnego sprzętu. Wtedy jednak kupujemy sprzęt pod konkretne zdjęcia. Nie każdego stać, żeby na początek kupić 24-135, oraz koniecznie jeszcze 24, 35, 50 i 85.
Jako też początkujący amator uważam, że spacerzoom na początek jest optymalny, bo jest uniwersalny i pozwala się zorientować jakie zdjęcia chcemy robić.
Zoom napisał/a: | Nie każdego stać, żeby na początek kupić 24-135 |
Zoom nie wiem czy mnie stać, ale co to takiego
muzyk - Nie 02 Gru, 2012
Zoom napisał/a: | Robimy więc zdjęcia takie, żeby to nam się podobały, |
Zgadza się. Każdy robi to co lubi.
Kolegom z forum się coś nie podoba - też robią to co lubią: piszą prawdę o danym zdjęciu.
Zoom napisał/a: | Jako też początkujący amator uważam, że spacerzoom na początek jest optymalny |
Jako trochę mniej początkujący amator, uważam, że takie obiektywy nie powinny do lustrzanek być w ogóle produkowane.
Jeśli już ktoś chciałby zooma - proszę bardzo - kompakt.
Zoom napisał/a: | Czasami jednak zobaczymy czyjeś zdjęcie, które nam się spodoba i wtedy szukamy sposobu, żeby zrobić takie same. |
Podobne.
Zoom napisał/a: | I dopiero wtedy kupujemy inne obiektywy, inne body. |
I wydajemy więcej kasy. W sumie... dobrze. Producenci sprzętu się cieszą, rynek się kręci.
Zoom napisał/a: | Nie każdego stać, żeby na początek kupić 24-135, oraz koniecznie jeszcze 24, 35, 50 i 85. |
Zgadza się. Z drugiej strony i tak dochodzi się z czasem do tego samego, czyli, że jasna stałka daje spore możliwości.
I nie musi być to najdroższa.
Można kupić też manualną 35 1.4 Samyanga, żeby się przekonać, co tak naprawdę kryje się pod tą ogniskową z taaaaakim światłem. Sunders napisał/a: | podjął się obrony systemu Sony |
System Sony broni a99 i tyle w tym temacie.
A jak jest z a99... to wiadomo.
dcs - Nie 02 Gru, 2012
Sunders, Pewnie cię nie stać. Tamron lub Sigma.
muzyk napisał/a: | System Sony broni a99 i tyle w tym temacie. | Przesadzasz, jest jeszcze A77, choć jego obrazowanie... A57 też nie jest jakieś fatalne. Dla mnie kwestia EVF jest w przypadku tego typu aparatów nie do przejścia, ale jeśli komuś to nie przeszkadza...
komor - Nie 02 Gru, 2012
muzyk napisał/a: | uważam, że takie obiektywy nie powinny do lustrzanek być w ogóle produkowane |
Ale dlaczego? Dlaczego zabraniasz mi kupna aparatu z dużą matrycą, przyjemną ergonomią i wyposażonego w zestaw ogniskowych typu 18-135 czy inne 18-200? Albo choćby 15-85?
muzyk - Nie 02 Gru, 2012
jaad75 napisał/a: | Przesadzasz |
To było w " ..." z tą obroną.
komor napisał/a: | Dlaczego zabraniasz mi kupna aparatu z dużą matrycą |
Nic tak naprawdę Ci nie zabraniam przecież, tylko wyrażam swoją opinię na temat bezsensowności szkieł 18-xx - xxx mm.
mozer - Nie 02 Gru, 2012
muzyk napisał/a: | wyrażam swoją opinię na temat bezsensowności szkieł 18-xx - xxx mm. |
Znam sporo osób, które kupiły lustrzankę w takim zestawie, są przeszczęśliwe i nie potrzebują zmieniać takiego szkła na nic innego...
mozer napisał/a: | Znam sporo osób, które kupiły lustrzankę w takim zestawie, są przeszczęśliwe i nie potrzebują zmieniać takiego szkła na nic innego... | Współczuję...
mozer - Nie 02 Gru, 2012
jaad75, dlaczego? Nie każdy musi pasjonować się fotografią. Znaczącej większości ludzi wbrew temu co próbujecie tu lansować aparat służy do celów dokumentacyjnych.
komor - Nie 02 Gru, 2012
muzyk napisał/a: | Nic tak naprawdę Ci nie zabraniam przecież |
No jak nie zabraniasz, kiedy zabraniasz:
muzyk napisał/a: | takie obiektywy nie powinny do lustrzanek być w ogóle produkowane |
To szkodzi zdrowiu, powoduje raka, czy co?
cybertoman - Nie 02 Gru, 2012
muzyk napisał/a: | uważam, że takie obiektywy nie powinny do lustrzanek być w ogóle produkowane. | Mozesz zalozyc jakas sekte i propagowac jedynie sluszna religie. Ale pociagnelo fanatyzmem, brrrr.
[ Dodano: Nie 02 Gru, 2012 23:49 ]
jaad75 napisał/a: | Współczuję... | Współczujesz ludziom, że są szczęśliwi? Współczuję...
muzyk - Nie 02 Gru, 2012
cybertoman napisał/a: | Ale pociagnelo fanatyzmem |
Oj tam. Zaraz fanatyzmem.
cybertoman - Nie 02 Gru, 2012
A nie?
mozer - Nie 02 Gru, 2012
cybertoman napisał/a: | Współczujesz ludziom, że są szczęśliwi? Współczuję... |
Raczej należy współczuć, że ktoś się obraca wyłącznie wśród fotografów
muzyk - Nie 02 Gru, 2012
komor napisał/a: | To szkodzi zdrowiu, powoduje raka, czy co? |
Zagraża życiu, powodując czasem rozterki, że wydało się kasę na coś co i tak musi zostać zamienione na coś lepszego.
W sytuacji życia codziennego: "co? Znów obiektyw? Przecież masz lustrzankę i taaaaaki megazoom, to po co ci jeszcze jakiś inny?"
cybertoman napisał/a: | A nie? |
Nie. Ja rozumiem, że ktoś na siłę kupuję lustrzankę i do tego chce mieć wszystkie ogniskowe w jednym słoiku. Pełne zrozumienie.
Tyle, że to samo oferują meeeeega zoomy iluśtamkrotne, a że one nie mają lustra...
mozer napisał/a: | Znaczącej większości ludzi wbrew temu co próbujecie tu lansować aparat służy do celów dokumentacyjnych. | Abstrahując od wyjaśniania powodów mojego współczucia (z odpowiednią emotką na końcu), po co im do tego celu lustrzanka, czy aparat systemowy w ogóle?
mozer - Pon 03 Gru, 2012
jaad75 napisał/a: | po co im do tego celu lustrzanka, czy aparat systemowy w ogóle? |
Chociażby po to, że jak dziecko się rusza, to żeby zrobić zdjęcie natychmiast a nie z lagiem. Wystarczy?
jaad75 - Pon 03 Gru, 2012
mozer, współczesne kompakty mają bardzo szybki AF i praktycznie brak laga.
pan.tadeusz - Pon 03 Gru, 2012
jaad75 napisał/a: | lozan26, widzę, że kroczysz podobną ścieżką, co nasz pan.tadeusz (bez urazy ), on też na początku sprawiał wrażenie poszukującego optymalnych rozwiązań początkującego amatora, by chwilę później zostać bezkrytycznym piewcą wspaniałości Sony, który w dodatku zjadł zęby na fotografii... |
nie ma chyba nic odkrywczego w tym, że skoro wybrany sprzęt daje mi frajdę to wyrażam się o nim pozytywnie. przykro mi, że nie należę do osób które zmieniają poglądy pod wpływem lektury forum. nieomylny również się nie urodziłem więc jeśli palnę czasem babola to przepraszam. pisałem już też o tym że jak mnie najdzie ochota to kupię sobie Nikona całe te emocje i systemowe rozterki wojenki warte tyle co smród w gaciach ale wierzę, że niektórych to podnieca
zauważyłem natomiast inny schemat. co jakiś czas pojawia się użytkownik z SLT i jeśli tylko wyrazi pozytywne zdanie to dostaje z buta. jeśli zaś jakiś op w rozterce wybierze Nikona to sypią się ciepłe gratulacje....ale niech tylko napisze że wybrał Sony i każdy dorzuci mu dziegciu....a jak zacznie oponować to dawaj robić z niego głupiego alfataliba...
tak było ze mną.... później ten schemat powtórzyła agat1 i podobnież whisper.
on jeden miał odwagę aby pokazać tu swoje prace i udowodnić tym, że droga którą wybrał jest właściwa pozwala mu realizować się artystycznie.
jego prace prezentują dziś bardzo wysoki poziom więc nie ma w tym systemie technologicznych ograniczeń większych niż u konkurencji.
może niech więc każdy zacznie rachunek sumienia od siebie.
ja w tej dyskusji nie mam sobie nic do zarzucenia.
zastanów się skąd ten schemat na forum bo uważam Twoje wypowiedzi zwykle za stonowane, przemyślane i rzeczowe
muzyk - Pon 03 Gru, 2012
pan.tadeusz napisał/a: | .ale niech tylko napisze że wybrał Sony |
Szczerze, to przychylnie patrzę na NEX, np. nowy 6.
Nie pogardziłbym.
Natomiast SLT - nie.
pan.tadeusz - Pon 03 Gru, 2012
muzyk napisał/a: | Natomiast SLT - żart? |
nie dalej jak dziś czytałem w wątku o A99, że D800 to złom, a dynamika 5dIII to jakiś żart...i jakoś nie przeszkadza to w robieniu zdjęć tym sprzętem. zresztą linkowałem już folio whispera które jest tu chyba najlepszym probierzem. pamiętam dobrze jak wyszydzony w podobnej dyskusji podlinkował swoje prace z A55 i poprosił oponentów o prezentacje własnych dokonań aby przekonać się z kim naprawdę ma do czynienia. o dziwo nie było chętnych... myśleli, że to żart?
jałowa dyskusja więc ja się z nią żegnam, dobranoc
RB - Pon 03 Gru, 2012
pan.tadeusz napisał/a: |
jego prace prezentują dziś bardzo wysoki poziom więc nie ma w tym systemie technologicznych ograniczeń większych niż u konkurencji. |
Błędne rozumowanie.
Możesz co najwyżej napisać (aczkolwiek i to nie byłoby logicznie prawdą), że w tym rodzaju fotografii, którą ktoś tam robi te aparaty nie odstają od konkurencji.
Ale logika logiką a fakty faktami.
Sony może ograniczać w tej fotografii gdzie nie ma ich topowych obiektywów. Podobnie jak na razie fotografia wymagająca wysokich czułości u S lezy i kwiczy. Czekajmy na wyniki z a99, ale raczej bedzie jak było.
Inna sprawa, że w tych dziedzinach dla których sa projektowane to te aparaty są sprawnymi maszynkami A S widać robi aparaty dla tych, którzy robią zdjęcia (od bardzo złych do bardzo dobrych) i przy tym nie muszą się specjalnie przejmować czym robią te zdjęcia.
mozer - Pon 03 Gru, 2012
jaad75 napisał/a: | mozer, współczesne kompakty mają bardzo szybki AF i praktycznie brak laga. |
Możliwe, ostatnio nie miałem do czynienia z kompaktami.
Co nie zmienia faktu, że jak kupowali te swoje lustrzanki to takowych nie było.
Poza tym pozostaje kwestia jakości obrazu - owszem, można nabyć kompakt z jasnym stałoogniskowym obiektywem, ale ludzie jednak lubią zoomy, a kompakty z jasnymi zoomami to z reguły jasne są tylko na szerokim końcu.
lozan26 - Pon 03 Gru, 2012
Dokladnia.Jalowa dyskusja.Do momentu kiedy bylem nastawiony na kupno Canon 650D bylem wychwalany.Jednak w sobote mialem mozliwosc potestowac oba aparaty i niestety Canon okazal sie slabszym aparatem.Jestem bardzo zadowolony z jakosci zdjec i jest to dla mnie bez znaczenia czy ma elektroniczny wizjer czy optyczny.widocznie elektroniczny dziala bardzo dobrze skoro fotografie sa odwzorowane bez bledow.Nie jestem zadnym perwersyjnym fetyszysta zeby dostrzegac najmniejsze przeklamania optyczne.Aparat kupilem, bo zawsze taki chcialem miec i najlepszy kompakt nie ma z nimi szans jesli chodzi o szybkosc dzialania i jakosc zdjec.dziekuje za dyskusje i pomoc.
nienietaktak - Pon 03 Gru, 2012
lozan26 napisał/a: | widocznie elektroniczny dziala bardzo dobrze skoro fotografie sa odwzorowane bez bledow. |
dcs - Pon 03 Gru, 2012
lozan26 napisał/a: |
Pią 30 Lis, 2012 13:09
Bardziej do gustu przypadl mi Canon.Pierwsze odczucie najwazniejsze.Lepiej sie z nim czulem.Cos jak zakochanie w kobiecie haha.Jestem fanem marki Sony i powiem wam jedno.Jesli sony to tylko modele z gornej polki.Moim zdaniem jako uzytkownika sprzetu audio -wideo, Sony w klasie sredniej i dolnej lepiej zostawic w spokoju. Nie przekonalo mnie filmowanie Sony A57 oraz elektroniczny wizjer.
Sob 01 Gru, 2012 00:19
sony nie chce.Mam juz tego caly dom.Niech pozostana przy telewizorach, bo to im najlepiej wychodzi:).
Sob 01 Gru, 2012 15:48
Wzialem Sony A57+135mm obiektyw w cenie 899 euro.
|
dsc-filmowanie ogladalem na youtube a kiedy to pisalem w rece i to na krotko mialem A55 w MM.Pare dni pozniej w MM mieli juz oba te modele, wiec moglem dokladnie potestowac.elektroniczny wizjer nie przekonuje mnie pod wzgledem wytrzymalosci i wadliwoasci.
mozer napisał/a: | Poza tym pozostaje kwestia jakości obrazu - owszem, można nabyć kompakt z jasnym stałoogniskowym obiektywem, ale ludzie jednak lubią zoomy, a kompakty z jasnymi zoomami to z reguły jasne są tylko na szerokim końcu. | Tak? Ekwiwalent 24-90mm ze światłem f/1.4-2.3, czy 24-80 f/1.4-2.7, albo 28-112 f/1.8-2.5 to ciemno na długim końcu?
lozan26 napisał/a: | Do momentu kiedy bylem nastawiony na kupno Canon 650D bylem wychwalany. | Gdzie?
lozan26 napisał/a: | Nie jestem zadnym perwersyjnym fetyszysta zeby dostrzegac najmniejsze przeklamania optyczne. | Nie o "fetysz" i "przekłamania optyczne" tu chodzi... Może kiedyś się przekonasz, a może nie...
lozan26 napisał/a: | najlepszy kompakt nie ma z nimi szans jesli chodzi o szybkosc dzialania i jakosc zdjec. | A z którymi najlepszymi kompaktami miałeś do czynienia?
a chocby panasonic TZ-30. Jaad75 gdybys byl tak dobry, to prosilbym Cie abys napisal co konkretnie przemawia za Canon 650d na rzecz Sony A57
lozan26 napisał/a: | a chocby panasonic TZ-30. | To jest wg. Ciebie "najlepszy kompakt"? Koło dobrych kompaktów, to on nawet nie leżał...
lozan26 napisał/a: | Jaad75 gdybys byl tak dobry, to prosilbym Cie abys napisal co konkretnie przemawia za Canon 650d na rzecz Sony A57 | Ja Ci cały czas piszę, że 650D to zły wybór. Za Canonem przemawia ewentualnie tylko sam system szkieł. Dobry wybór do kwoty w okolicach 3K PLN to wg. mnie K-5, K-30, D7000 (ewentualnie w ostateczności wyraźnie tańszy D5100), a jeśli chodzi o Canona, to ewentualnie 60D.
Elegancko.A co takiego zlego jest A57?
johndoe - Pon 03 Gru, 2012
lozan26 napisał/a: | Elegancko.A co takiego zlego jest A57? |
Jest produkowany przez S. Widzisz, musisz się przyzwyczaić, że robić zdjęcia aparatem z S w nazwie , to (dla niektórych) tak jak zajechać pod remizę autem bez TDI na tylnej klapie.
lozan26, jak dla mnie, przede wszystkim brak drugiej rolki i elektroniczny wizjer, który po pierwsze, nie sprawdza się w warunkach, w których często fotografuję, a po drugie, interpretuje scenę na modłę fabrycznego JPG, którego w ogóle nie używam i taka interpretacja, zamiast optycznego podglądu, mi przeszkadza.
Jest jeszcze kilka pomniejszych drobiazgów jak plastikowość, czy wyjątkowo wolne synchro, ale gdyby nie powyższe, moglbym je przeboleć.
Kto chce niech sobie fotografuje konserwatywnie.Chetnie bym zobaczyl wasze prace.Moim zdaniem najwazniejsze jest dobre oko i ujecie.Uchwycenie sytuacji, momentu.Sony doskonali swoja technologie "Translucent" i bardzo dobrze im to wychodzi, za co zebrali wiele pochwal w fachowych zachodnich magazynach a takze pokonoali w testach konkurencje z tradycjnymi lustrzankami.Niw bronie Sony jak czestochowy.Poprostu wypuscicli swietny produkt o duzych mozliwosciach.
lozan26 napisał/a: | Chetnie bym zobaczyl wasze prace. | Są do obejrzenia w odpowiednich wątkach.
lozan26 napisał/a: | a takze pokonoali w testach konkurencje z tradycjnymi lustrzankami. | W których testach?
lozan26 napisał/a: | Niw bronie Sony jak czestochowy. | Odnoszę nieco inne wrażenie. Natychmiast po zakupie wystąpił u Ciebie "syndrom oblężonej twierdzy".
bo chcecie mi wmowic ze to zly zakup a ja twierdze inaczej.Widocznie na swiecie sa same glaby i ignoranci nie znajacy sie na fotografii a w Polsce specjalisci.
.
Poprosze o kilka linkow z waszych prac.
http://www.testberichte.d...talkameras.html
http://www.chip.de/besten...x/index/id/968/
http://www.eisa.eu/award/...-2012-2013.html
[ Dodano: Pon 03 Gru, 2012 19:48 ]
SONY vs Nikon 5100
http://sortable.com/camer...-vs-Nikon-D5100
mozer - Pon 03 Gru, 2012
lozan26, musisz wiedzieć, że wiele testów jest sponsorowanych. Innymi słowy w najlepszym wypadku metodologia testów jest tak dobrana, żeby wyłonić konkretnego "zwycięzcę". Sony kładzie spory nacisk na agresywny marketing.
hijax_pl - Pon 03 Gru, 2012
lozan26 napisał/a: | bo chcecie mi wmowic ze to zly zakup | Nie - zakup dobry, choć mógłby być lepszy lozan26 napisał/a: | a ja twierdze inaczej. | Masz syndrom "WoW" i trudno się dziwić. Te aparaty projektowane są pod osoby, które nigdy wcześniej nie fotografowały lustrzankami. Piszę specjalnie "aparaty" gdyż w mojej nomenklaturze SLT to nie jest lustrzanka.
To tak jakby podzielić sobie pojazdy na te, które same stoją (czterokołowe) i te, które się "przewracają (jednoślady). Pojazd trójkołowy sam stoi ale trudno nazwać go czterokołowym, prawda?
lozan26 napisał/a: | Widocznie na swiecie sa same glaby i ignoranci nie znajacy sie na fotografii a w Polsce specjalisci. | Nope. Sony bryluje w sprzęcie amatorskim, przede wszystkim EL. Co nie dziwi - na tym polu można mieć największe zyski w przeciwieństwie do prestiżu. Zgadnij jaki sprzęt najczęściej wykorzystują reporterzy Reutersa? Poza tym jak tu już napisano - korpus to nie wszystko. Jak komuś wystarcza szkiełko dostarczone w kicie z aparatem - jego sprawa. Może wybrać jakąkolwiek markę... Ale są tacy co wpierw wybierają obiektyw a później puszkę, którą mogą do niego podłączyć. Dziwne, nie?
A w zależności od zastosowania każdy aparat może się wydać lepszy lub gorszy. Taki np system Sigma DP. Niejeden wziąłby i z nerwów wyrzucił taki aparacik za okno, ale jest takie zastosowanie, że kładzie na kolana cały inny sprzęt. Czy zatem jest to sprzęt idealny? Nie jest. Tak samo jak nie jest idealny A57, 60D, K5 czy D5100. Co oczywiście nie przeszkadza by rzeczoną sigmą robić przepiękne zdjęcia...
BTW - siedziałbyś trochę dłużej w sprzęcie to być wiedział co myśleć o takich rzeczach jak EISA czy też testy Chipa
komor - Pon 03 Gru, 2012
lozan26 napisał/a: | Poprosze o kilka linkow z waszych prac |
Masz na górze strony głównej forum galerię, ponadto cały dział: Nasze zdjęcia. Tam są wątki tematyczne, dotyczące różnych rodzajów fotografii a także wybranych technik fotograficznych. Poziom prac jest różny, ale coś tam czasem się trafi…
lozan26 napisał/a: | Sony doskonali swoja technologie "Translucent" i bardzo dobrze im to wychodzi |
Chłopie, 29 listopada pytałeś się nas jaki kupić aparat, a 3 grudnia już nam komentujesz który producent sobie jak radzi?
hijax_pl - Pon 03 Gru, 2012
komor napisał/a: | a 3 grudnia już nam komentujesz który producent sobie jak radzi? | Kiedyś powiedziałbym, że pan z FJ zaliczył kolejną premię, ale dziś to już nie wiem, który sprzedawca zgarnął
kozidron - Pon 03 Gru, 2012
albo ja coraz mnie tu zaglądam albo dawno nie było tak upartego, utwierdzonego pozytywnie po zakupowo "nowego" i wszystko fajnie gdyby nie wcześniejszy galimatias decyzyjny, który zacytował dcs.
lozan26, gratuluje i zyczę udanych zdjęć, grunt że jesteś zadowolony.
johndoe napisał/a: | Jest produkowany przez S. Widzisz, musisz się przyzwyczaić, że robić zdjęcia aparatem z S w nazwie , to (dla niektórych) tak jak zajechać pod remizę autem bez TDI na tylnej klapie. |
a to co ? Taka elokwentna szydero ironia ? johndoe wysil trochę swoje szare komórki i przeczytaj z uwagą wypowiedzi lozan26 to Ci się rozjaśni co koledzy mieli na myśli
się nie rozjaśni. cudów nie ma.
hijax_pl- chyba nie chcesz mi powiedziec, ze sony sponsoruje 99% gazet, niezaleznych ludzi i instytucji zajmujacych sie testami sprzetu i fotografia, po to tylko zeby zarabiac na tepych amatorach.Jest to nadal ta sama lustrzanka opracowana w innej technologii.Gdyby isc waszym sentymentalnym i konserwatywnym tokiem myslenia po drogach jezil by dzisiaj nadal ten sam mercedes benz co ponad 100 lat temu
dcs - Pon 03 Gru, 2012
hijax_pl napisał/a: | Piszę specjalnie "aparaty" gdyż w mojej nomenklaturze SLT to nie jest lustrzanka. |
-celofanka
lozan26, weź się ogarnij, zaparz melisy i jeszcze raz podejdź do tematu. Teraz to sprawiasz takie wrażenie, jakbyś Ty był sponsorowany przez Sony. Kupiłeś i co? Od razu jesteś znawcą, wiesz jakie testy sa niezależne i myślisz, że ten korpus plus obiektyw zapewni Ci miejsce w fotograficznym niebie? Poczekaj kilka tygodni albo miesięcy, naucz się dobrze obsługi oraz robienia zdjęć i wtedy oceniaj. Wszystkim to wyjdzie na zdrowie.
mozer - Pon 03 Gru, 2012
lozan26 napisał/a: | 99% gazet |
Skad ta statystyka? Źródło proszę.
jest zupelnie odwrotnie.To wy negujecie opinie fachowcow i nazywacie ich przekupionymi ignorantami a siebie okrzykneliscie nieomylnymi fachowcami.
Wujek_Pstrykacz - Pon 03 Gru, 2012
Skoro aparat juz kupiony i użytkownik z niego zadowolony to jeszcze raz gratulacje i wystarczy w tym temacie.
|
|