|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon 7d,Canon 650d.Jaki aparat?
pww9 - Czw 29 Lis, 2012 Temat postu: Canon 7d,Canon 650d.Jaki aparat? Witam.Moja pierwsza lustrzanka byl Canon550d z seryjnym kitem.Chcialbym kupic lustrzanke ktora bedzie robic dobrej jakosci zdjecia Jpg.Bedzie sluzyla raczej do portretow i zdjec przedmiotow.Zastanawiam sie nad 7d ale moze poleci mi ktos body w podobnej cenie ktore bedzie robic lepszej jakosci zdjecia?
mozer - Czw 29 Lis, 2012
pww9, 7D nie da Ci lepszej jakości obrazu. Kup pełną klatkę albo przejdź do Nikona/Pentaxa. A tak w ogóle to zacznij może od obiektywu portretowego?
pww9 - Czw 29 Lis, 2012
Myslalem o obiektywie 85mm 1.4
Pentax jakos nie dla mnie.Jakie Nikony masz na mysli?
Wojmistrz - Czw 29 Lis, 2012 Temat postu: Re: Canon 7d,Canon 650d.Jaki aparat?
pww9 napisał/a: | Canon550d z seryjnym kitem. | A co to?
A tak na poważnie, to 550D nie jest aż tak zły i może właśnie problemem jest obiektyw jakiego używasz do fotografii. Jakiego używasz obiektywu do tego portretu? Ja mam 10latka 300D i w połączeniu z Sigmą 50/1.4 lub staruszkiem na M42 135/2.8 robi rewelacyjne portrety.
Jeśli dziś rozpoczynał bym przygodę z fotografią, z moją aktualną wiedzą, to wszedł bym w systemy Pentaxa i celował bym w model K-3, oczywiście jak już pojawi się w sklepach, a teraz K-30 lub jakiś K-5.
mozer - Czw 29 Lis, 2012
pww9 napisał/a: | Jakie Nikony masz na mysli? |
D5100 lub D7000.
pww9 - Czw 29 Lis, 2012
D7000 calkiem spoko tylko czytalem ze sa problemy z wyciekajacym olejem.
muzyk - Czw 29 Lis, 2012
pww9 napisał/a: | Witam.Moja pierwsza lustrzanka byl Canon550d z seryjnym kitem.Chcialbym kupic lustrzanke ktora bedzie robic dobrej jakosci zdjecia Jpg.Bedzie sluzyla raczej do portretow i zdjec przedmiotow.Zastanawiam sie nad 7d ale moze poleci mi ktos body w podobnej cenie ktore bedzie robic lepszej jakosci zdjecia? |
Jeśli już zastanawiasz się nad 7d to pomyśl o nowym K5IIs. pww9 napisał/a: | Pentax jakos nie dla mnie. |
Do fotografii, którą chcesz się zajmować, będzie nawet za ostry...
pww9 - Czw 29 Lis, 2012
Chyba zaryzykuje i kupie d7000
muzyk - Czw 29 Lis, 2012
pww9 napisał/a: | Chyba zaryzykuje i kupie d7000 |
Kup. Ale pamiętaj, że doradzałem K5IIs.
Żebyś sobie w brodę nie pluł...
mozer - Czw 29 Lis, 2012
Jeśli chodzi o Pentaxa to ja mam mieszane uczucia. Próbowałem kiedyś na podstawie testów z tego portalu dobrać sobie szkła (jasne stałki plus jakiś zoom tele) i wyszło mi, że prawie każde ma jakieś istotne mankamenty (ewentualnie obiektywu nie było na rynku pierwotnym).
Sunders - Czw 29 Lis, 2012
pww9 napisał/a: | Chcialbym kupic lustrzanke ktora bedzie robic dobrej jakosci zdjecia Jpg. |
pww9, jeśli interesuje Cię tylko jakość jpeg-ów, to między 7D a innymi lustrzankami polecanymi Ci w tym wątku nie ma istotnych różnic. Kieruj się ergonomią i ceną poszczególnych lustrzanek oraz wyborem dostępnych do nich szkieł.
pww9 - Czw 29 Lis, 2012
Do Pentaxa dobre szkla niestety troche kosztuja
mozer - Czw 29 Lis, 2012
pww9, akurat do każdego systemu dobre szkła trochę kosztują...
Wojmistrz - Czw 29 Lis, 2012
pww9, masz jakiś kolegów, którzy bawią się w fotografię? Pożycz od kogoś nawet na chwilę jakąś stałkę np Canona 50mm f1.8 i pstryknij kilka zdjęć. Szkoda, że zignorowałeś mój poprzedni wpis. Czy mamy tu rozumieć, że kupiłeś zestaw firmy Canon składający się z korpusu 550D oraz obiektywu 18-55mm f3.5-5.6? Jeśli tak, to ... koledzy mnie wyręczą w uzasadnieniu wymiany korpusy nawet na 1D X (pomijam brak EF-S, chodzi o zasadę) i fotografii tym szkłem.
B o g d a n - Czw 29 Lis, 2012 Temat postu: Re: Canon 7d,Canon 650d.Jaki aparat?
pww9 napisał/a: | Witam.Moja pierwsza lustrzanka byl Canon550d z seryjnym kitem.Chcialbym kupic lustrzanke ktora bedzie robic dobrej jakosci zdjecia Jpg.Bedzie sluzyla raczej do portretow i zdjec przedmiotow.Zastanawiam sie nad 7d ale moze poleci mi ktos body w podobnej cenie ktore bedzie robic lepszej jakosci zdjecia? | Skoro dla lepszych zdjęć JPG rozważasz takie aparaty zamiast lepszego obiektywu, to myślę, że czas podnieść kwalifikacje w dziedzinie fotografii. Sam nowy aparat nie zrobi lepszych zdjęć.
muzyk - Czw 29 Lis, 2012
Cytat: | Sam nowy aparat nie zrobi lepszych zdjęć.
_________________ |
Przecież. Do jpg można kompakt kupić, albo Nokię - też da radę.
Sunders - Pią 30 Lis, 2012
pww9 napisał/a: | Zastanawiam sie nad 7d ale moze poleci mi ktos body w podobnej cenie ktore bedzie robic lepszej jakosci zdjecia? |
muzyk napisał/a: | Do jpg można kompakt kupić, albo Nokię - też da radę. |
Ciekawa koncepcja: Nokia zamiast 7D = podobna jakość zdjęć za lepszą cenę
Wojmistrz - Pią 30 Lis, 2012
Sunders napisał/a: | pww9 napisał/a: | Zastanawiam sie nad 7d ale moze poleci mi ktos body w podobnej cenie ktore bedzie robic lepszej jakosci zdjecia? |
muzyk napisał/a: | Do jpg można kompakt kupić, albo Nokię - też da radę. |
Ciekawa koncepcja: Nokia zamiast 7D = podobna jakość zdjęć za lepszą cenę |
Przy plastikowym 18-55? Myślę, że nie taka głupia koncepcja i telefon komórkowy wygra. Warto by było zrobić taki test i porównać jakość zdjęcia.
pww9 - Pią 30 Lis, 2012
550d mialem z kitem 18-135.Sprzedalem zestaw i szukam czegos lepszego.
Wojmistrz - Pią 30 Lis, 2012
pww9 napisał/a: | 550d mialem z kitem 18-135.Sprzedalem zestaw i szukam czegos lepszego. |
Nie uczysz się
"550d mialem w kicie z 18-135"
muzyk - Pią 30 Lis, 2012
pww9 napisał/a: | 550d mialem z kitem 18-135.Sprzedalem zestaw i szukam czegos lepszego. |
Trzeba było tylko szkło opchnąć i kupić inne.
jaad75 - Sob 01 Gru, 2012
mozer napisał/a: | Jeśli chodzi o Pentaxa to ja mam mieszane uczucia. Próbowałem kiedyś na podstawie testów z tego portalu dobrać sobie szkła (jasne stałki plus jakiś zoom tele) i wyszło mi, że prawie każde ma jakieś istotne mankamenty (ewentualnie obiektywu nie było na rynku pierwotnym). | Istotnych mankamentów nie mają. Przynajmniej te, które posiadam. A, że nie są bez wad, to oczywiste. Dodatkowo, przeniesienie produkcji do Wietnamu sprawiło, że rozrzut jakościowy jest zbyt duży i zbyt łatwo trafić na bubel, co w tej cenie i klasie produktów nie powinno mieć miejsca. Ale zawsze możesz wybrać szkła Sigmy - AF Pentaksa nie ma szczególnych problemów z dogadywaniem się z nimi.
mozer - Sob 01 Gru, 2012
jaad75, a możesz wymienić konkretnie swój stan posiadania?
mozer, już raz wypisywałem w spamboksie.
mozer - Sob 01 Gru, 2012
jaad75, wiem, ale nie zanotowałem. Generalnie to zgadzasz się z ich wynikami na optycznych, czy coś szczególnie odbiega od Twoich doświadczeń?
mozer, pisałem zazwyczaj w wątkach dotyczących testów, bądź w komentarzach pod nimi. Np. ostatnie Limitedy FA, które testowali mocno odstawały optycznie od MIJ, które posiadam.
spootnick - Sob 01 Gru, 2012
ale 7d sie ladnie prezentuje. A w dodatku mozna sie pochwalic jaki on jest drogi
muzyk - Sob 01 Gru, 2012
spootnick napisał/a: | ale 7d sie ladnie prezentuje. A w dodatku mozna sie pochwalic jaki on jest drogi |
kozidron - Nie 02 Gru, 2012
muzyk napisał/a: | Do fotografii, którą chcesz się zajmować, będzie nawet za ostry... |
muzyk napisał/a: | Kup. Ale pamiętaj, że doradzałem K5IIs.
Żebyś sobie w brodę nie pluł... |
muzyk, co ty czasem wypisujesz to się w głowie przewraca
B o g d a n napisał/a: | Skoro dla lepszych zdjęć JPG rozważasz takie aparaty zamiast lepszego obiektywu, to myślę, że czas podnieść kwalifikacje w dziedzinie fotografii. Sam nowy aparat nie zrobi lepszych zdjęć. |
Kolego pww9, weź sobie tą radę do serca, bo jest to najkonkretniejsze zdanie w całym tym wątku.
w zwiazku z tym iż startujesz "od poczatku" właściwie możesz zacząć od wszystkiego, kup cos z porządnym wizjerem i dwoma kołami i najważniejsze odpowiedni pod temat obiektyw, bo z fotografowania zestawem kitowym mozna byc zadowolonym przez pierwszy tydzień później już nie wypada.
pww9 napisał/a: | Bedzie sluzyla raczej do portretow i zdjec przedmiotow. |
Oddziel te dwie dziedziny od siebie na dwa różne szkła, np pod portret 50mm lub 85mm a pod "zdjęcia przedmiotów" (domyslam się że szukasz czegoś co nada się do wszystkiego i do pstryku produktu) nada się obiektyw z zestawu.
Tak więc zestaw d7000+ 50/1.4 czy ewentualnie 85/1.8(w zalezności od preferencji) + zestawowy 18-105VR powinien Ci w zupełności wystarczyć. Do tego polecam jakąś książke o fotografii.
muzyk - Nie 02 Gru, 2012
kozidron napisał/a: | muzyk, co ty czasem wypisujesz to się w głowie przewraca
|
Oj. Zmniejsz dawkę złocistego trunku.
[ Dodano: Pon 03 Gru, 2012 00:50 ]
kozidron napisał/a: | muzyk, co ty czasem wypisujesz to się w głowie przewraca |
Poza tym. To tylko elektronika. Nie ma co tak przeżywać.
kozidron - Pon 03 Gru, 2012
muzyk napisał/a: | Poza tym. To tylko elektronika. |
ja ci ten argument kiedys przypomnę
muzyk - Wto 04 Gru, 2012
kozidron napisał/a: | ja ci ten argument kiedys przypomnę |
Zawsze czekam na niego.
pww9 - Pią 21 Gru, 2012
Z racji tego ze dopiero wchodze w swiat fotografii moj wybor padl na Nikona d5100.Obiekryw Nikon 55-200 i Nikon 85mm 1.8
Dziekuje wszystkim za pomoc
k33l - Pią 21 Gru, 2012
pww9 chyba zdajesz sobie sprawę z tego, że w pomieszczeniach zdjęć raczej nie zrobisz tym zestawem. Nie kupuj 55-200 tylko 18-55 chyba że masz już jakieś szkło w podobnym zakresie ogniskowych.
lotofag - Sob 22 Gru, 2012
Widać uwielbia zakresy tele
|
|