forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon 7d,Canon 650d.Jaki aparat?

pww9 - Czw 29 Lis, 2012
Temat postu: Canon 7d,Canon 650d.Jaki aparat?
Witam.Moja pierwsza lustrzanka byl Canon550d z seryjnym kitem.Chcialbym kupic lustrzanke ktora bedzie robic dobrej jakosci zdjecia Jpg.Bedzie sluzyla raczej do portretow i zdjec przedmiotow.Zastanawiam sie nad 7d ale moze poleci mi ktos body w podobnej cenie ktore bedzie robic lepszej jakosci zdjecia?
mozer - Czw 29 Lis, 2012

pww9, 7D nie da Ci lepszej jakości obrazu. Kup pełną klatkę albo przejdź do Nikona/Pentaxa. A tak w ogóle to zacznij może od obiektywu portretowego?
pww9 - Czw 29 Lis, 2012

Myslalem o obiektywie 85mm 1.4

Pentax jakos nie dla mnie.Jakie Nikony masz na mysli?

Wojmistrz - Czw 29 Lis, 2012
Temat postu: Re: Canon 7d,Canon 650d.Jaki aparat?
pww9 napisał/a:
Canon550d z seryjnym kitem.
:twisted: A co to? :twisted:

A tak na poważnie, to 550D nie jest aż tak zły i może właśnie problemem jest obiektyw jakiego używasz do fotografii. Jakiego używasz obiektywu do tego portretu? Ja mam 10latka 300D i w połączeniu z Sigmą 50/1.4 lub staruszkiem na M42 135/2.8 robi rewelacyjne portrety.
Jeśli dziś rozpoczynał bym przygodę z fotografią, z moją aktualną wiedzą, to wszedł bym w systemy Pentaxa i celował bym w model K-3, oczywiście jak już pojawi się w sklepach, a teraz K-30 lub jakiś K-5.

mozer - Czw 29 Lis, 2012

pww9 napisał/a:
Jakie Nikony masz na mysli?

D5100 lub D7000.

pww9 - Czw 29 Lis, 2012

D7000 calkiem spoko tylko czytalem ze sa problemy z wyciekajacym olejem.
muzyk - Czw 29 Lis, 2012

pww9 napisał/a:
Witam.Moja pierwsza lustrzanka byl Canon550d z seryjnym kitem.Chcialbym kupic lustrzanke ktora bedzie robic dobrej jakosci zdjecia Jpg.Bedzie sluzyla raczej do portretow i zdjec przedmiotow.Zastanawiam sie nad 7d ale moze poleci mi ktos body w podobnej cenie ktore bedzie robic lepszej jakosci zdjecia?

Jeśli już zastanawiasz się nad 7d to pomyśl o nowym K5IIs.
pww9 napisał/a:
Pentax jakos nie dla mnie.

Do fotografii, którą chcesz się zajmować, będzie nawet za ostry... :grin:

pww9 - Czw 29 Lis, 2012

Chyba zaryzykuje i kupie d7000 :)
muzyk - Czw 29 Lis, 2012

pww9 napisał/a:
Chyba zaryzykuje i kupie d7000 :)

Kup. Ale pamiętaj, że doradzałem K5IIs.
Żebyś sobie w brodę nie pluł... :grin:

mozer - Czw 29 Lis, 2012

Jeśli chodzi o Pentaxa to ja mam mieszane uczucia. Próbowałem kiedyś na podstawie testów z tego portalu dobrać sobie szkła (jasne stałki plus jakiś zoom tele) i wyszło mi, że prawie każde ma jakieś istotne mankamenty (ewentualnie obiektywu nie było na rynku pierwotnym).
Sunders - Czw 29 Lis, 2012

pww9 napisał/a:
Chcialbym kupic lustrzanke ktora bedzie robic dobrej jakosci zdjecia Jpg.

pww9, jeśli interesuje Cię tylko jakość jpeg-ów, to między 7D a innymi lustrzankami polecanymi Ci w tym wątku nie ma istotnych różnic. Kieruj się ergonomią i ceną poszczególnych lustrzanek oraz wyborem dostępnych do nich szkieł.

pww9 - Czw 29 Lis, 2012

Do Pentaxa dobre szkla niestety troche kosztuja
mozer - Czw 29 Lis, 2012

pww9, akurat do każdego systemu dobre szkła trochę kosztują...
Wojmistrz - Czw 29 Lis, 2012

pww9, masz jakiś kolegów, którzy bawią się w fotografię? Pożycz od kogoś nawet na chwilę jakąś stałkę np Canona 50mm f1.8 i pstryknij kilka zdjęć. Szkoda, że zignorowałeś mój poprzedni wpis. Czy mamy tu rozumieć, że kupiłeś zestaw firmy Canon składający się z korpusu 550D oraz obiektywu 18-55mm f3.5-5.6? Jeśli tak, to ... koledzy mnie wyręczą w uzasadnieniu wymiany korpusy nawet na 1D X (pomijam brak EF-S, chodzi o zasadę) i fotografii tym szkłem.
B o g d a n - Czw 29 Lis, 2012
Temat postu: Re: Canon 7d,Canon 650d.Jaki aparat?
pww9 napisał/a:
Skoro dla lepszych zdjęć JPG rozważasz takie aparaty zamiast lepszego obiektywu, to myślę, że czas podnieść kwalifikacje w dziedzinie fotografii. Sam nowy aparat nie zrobi lepszych zdjęć. :smile:
muzyk - Czw 29 Lis, 2012

Cytat:
Sam nowy aparat nie zrobi lepszych zdjęć. :smile:

Przecież. Do jpg można kompakt kupić, albo Nokię - też da radę.

Sunders - Pią 30 Lis, 2012

pww9 napisał/a:
Zastanawiam sie nad 7d ale moze poleci mi ktos body w podobnej cenie ktore bedzie robic lepszej jakosci zdjecia?

muzyk napisał/a:
Do jpg można kompakt kupić, albo Nokię - też da radę.

Ciekawa koncepcja: Nokia zamiast 7D = podobna jakość zdjęć za lepszą cenę :smile:

Wojmistrz - Pią 30 Lis, 2012

Sunders napisał/a:
pww9 napisał/a:
Zastanawiam sie nad 7d ale moze poleci mi ktos body w podobnej cenie ktore bedzie robic lepszej jakosci zdjecia?

muzyk napisał/a:
Do jpg można kompakt kupić, albo Nokię - też da radę.

Ciekawa koncepcja: Nokia zamiast 7D = podobna jakość zdjęć za lepszą cenę :smile:

Przy plastikowym 18-55? Myślę, że nie taka głupia koncepcja i telefon komórkowy wygra. Warto by było zrobić taki test i porównać jakość zdjęcia.

pww9 - Pią 30 Lis, 2012

550d mialem z kitem 18-135.Sprzedalem zestaw i szukam czegos lepszego.
Wojmistrz - Pią 30 Lis, 2012

pww9 napisał/a:

Nie uczysz się :)
"550d mialem w kicie z 18-135"

muzyk - Pią 30 Lis, 2012

pww9 napisał/a:

Trzeba było tylko szkło opchnąć i kupić inne.

jaad75 - Sob 01 Gru, 2012

mozer napisał/a:
Jeśli chodzi o Pentaxa to ja mam mieszane uczucia. Próbowałem kiedyś na podstawie testów z tego portalu dobrać sobie szkła (jasne stałki plus jakiś zoom tele) i wyszło mi, że prawie każde ma jakieś istotne mankamenty (ewentualnie obiektywu nie było na rynku pierwotnym).
Istotnych mankamentów nie mają. Przynajmniej te, które posiadam. A, że nie są bez wad, to oczywiste. Dodatkowo, przeniesienie produkcji do Wietnamu sprawiło, że rozrzut jakościowy jest zbyt duży i zbyt łatwo trafić na bubel, co w tej cenie i klasie produktów nie powinno mieć miejsca. Ale zawsze możesz wybrać szkła Sigmy - AF Pentaksa nie ma szczególnych problemów z dogadywaniem się z nimi.
mozer - Sob 01 Gru, 2012

jaad75, a możesz wymienić konkretnie swój stan posiadania? :)

mozer, już raz wypisywałem w spamboksie.
mozer - Sob 01 Gru, 2012

jaad75, wiem, ale nie zanotowałem. Generalnie to zgadzasz się z ich wynikami na optycznych, czy coś szczególnie odbiega od Twoich doświadczeń?

mozer, pisałem zazwyczaj w wątkach dotyczących testów, bądź w komentarzach pod nimi. Np. ostatnie Limitedy FA, które testowali mocno odstawały optycznie od MIJ, które posiadam.
spootnick - Sob 01 Gru, 2012

ale 7d sie ladnie prezentuje. A w dodatku mozna sie pochwalic jaki on jest drogi :)
muzyk - Sob 01 Gru, 2012

spootnick napisał/a:
ale 7d sie ladnie prezentuje. A w dodatku mozna sie pochwalic jaki on jest drogi :)

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :zalamany:

kozidron - Nie 02 Gru, 2012

muzyk napisał/a:
Do fotografii, którą chcesz się zajmować, będzie nawet za ostry... :grin:
muzyk napisał/a:
Kup. Ale pamiętaj, że doradzałem K5IIs.
Żebyś sobie w brodę nie pluł... :grin:

muzyk, co ty czasem wypisujesz to się w głowie przewraca :roll:

B o g d a n napisał/a:
Skoro dla lepszych zdjęć JPG rozważasz takie aparaty zamiast lepszego obiektywu, to myślę, że czas podnieść kwalifikacje w dziedzinie fotografii. Sam nowy aparat nie zrobi lepszych zdjęć. :smile:

Kolego pww9, weź sobie tą radę do serca, bo jest to najkonkretniejsze zdanie w całym tym wątku.

pww9 napisał/a:

w zwiazku z tym iż startujesz "od poczatku" właściwie możesz zacząć od wszystkiego, kup cos z porządnym wizjerem i dwoma kołami i najważniejsze odpowiedni pod temat obiektyw, bo z fotografowania zestawem kitowym mozna byc zadowolonym przez pierwszy tydzień później już nie wypada.

pww9 napisał/a:
Bedzie sluzyla raczej do portretow i zdjec przedmiotow.

Oddziel te dwie dziedziny od siebie na dwa różne szkła, np pod portret 50mm lub 85mm a pod "zdjęcia przedmiotów" (domyslam się że szukasz czegoś co nada się do wszystkiego i do pstryku produktu) nada się obiektyw z zestawu.

Tak więc zestaw d7000+ 50/1.4 czy ewentualnie 85/1.8(w zalezności od preferencji) + zestawowy 18-105VR powinien Ci w zupełności wystarczyć. Do tego polecam jakąś książke o fotografii.

muzyk - Nie 02 Gru, 2012

kozidron napisał/a:

Oj. Zmniejsz dawkę złocistego trunku. :wink:

[ Dodano: Pon 03 Gru, 2012 00:50 ]
kozidron napisał/a:

Poza tym. To tylko elektronika. Nie ma co tak przeżywać. :grin:

kozidron - Pon 03 Gru, 2012

muzyk napisał/a:
Poza tym. To tylko elektronika.

ja ci ten argument kiedys przypomnę :wink: :smile:

muzyk - Wto 04 Gru, 2012

kozidron napisał/a:
ja ci ten argument kiedys przypomnę

Zawsze czekam na niego. :razz: :grin:

pww9 - Pią 21 Gru, 2012

Z racji tego ze dopiero wchodze w swiat fotografii moj wybor padl na Nikona d5100.Obiekryw Nikon 55-200 i Nikon 85mm 1.8

Dziekuje wszystkim za pomoc :smile:

k33l - Pią 21 Gru, 2012

pww9 chyba zdajesz sobie sprawę z tego, że w pomieszczeniach zdjęć raczej nie zrobisz tym zestawem. Nie kupuj 55-200 tylko 18-55 chyba że masz już jakieś szkło w podobnym zakresie ogniskowych.
lotofag - Sob 22 Gru, 2012

Widać uwielbia zakresy tele :mrgreen: