forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - 3 aparaty za 1800zł razem

adluvatan - Czw 29 Lis, 2012
Temat postu: 3 aparaty za 1800zł razem
Hey!
mam do wydania 1800 zł na trzy aparaty, ani grosza więcej ale najlepiej żebym wydał wszystko!:) (już widzę iskierki w oczach sprzedawcy któremu to mówię...)
Wychodzę z założenia że nie ma aparatu do wszystkiego dlatego zrobiłem wstępny rekonesans i wziąłem pod uwagę:
Samsung EX1 za dobrą jakość zdjęć i szeroki kąt. Minusem jest kiepska jakość wideo zmuszającą do kupna drugiego aparatu
Canon IXUS 115 HS filmy full hd i małe rozmiary. Chociaż może być trochę przydrogi żebym dał radę kupić dwa u jednego sprzedawcy (razem z EX1)

aparaty nie będą raczej wykorzystywane w wymagających warunkach, korzystać będzie z nich moja mama, chociaż chciałbym pewnie czasami pobawić się czymś w rodzaju EX1. Myślę że dobrym rozwiązaniem będzie gdy jeden aparat będzie do:
dobrych zdjęć + ewentualnie dobrego video
dobrego video + i chociaż trochę dobrych zdjęć
trzeci aparat w sumie obojetnie jakie cechy

żaden aparat nie może być landarą z 30x krotnym zoomem
dwa z nich powinny być małe (na pewno mniejsze niż EX1)

dobrze kombinuję? Jestem otwarty na wszelkie propozycje. Z samsungiem mam już dobre doświadczenia, miło robiło mi się też zdjęcia małpką Sony.

pozdrawiam serdecznie
Adrian

hijax_pl - Czw 29 Lis, 2012

Panas LX7.
werso75 - Czw 29 Lis, 2012

hijax_pl napisał/a:
Panas LX7.

Ale sam LX7 chyba kosztuje 1800PLN, a tu chodzi o taką "sztukę" aby za 1800PLN były trzy aparaty... :wink:

hijax_pl - Czw 29 Lis, 2012

A nie lepiej mieć 3w1? :???:
Tutejszyn - Czw 29 Lis, 2012

hijax_pl napisał/a:
A nie lepiej mieć 3w1? :???:
no właśnie, dlaczego akurat trzy aparaty? W pierwszym momencie myślałem, ze to mają być jakieś nagrody w konkursie. Ale potem się wyjaśniło - są dla mamy. Jestem pewny, ze osoba obdarowana czymś "na siłę", na siłę też polubi jedno urządzenie, a dwa pozostałe i tak pójdą w kąt. Zresztą komu by się chciało pamiętać, że "ten to do filmowania, ten do dobrych zdjęć.." Co w takim razie zostanie dla tego aparatu, w sumie do wszystkiego? Skoro drugi jest do dobrych zdjęć, to ten trzeci, co, do złych?

Najlepiej zmienić koncepcję na właśnie "3w1"

[ Dodano: Czw 29 Lis, 2012 19:17 ]
Problem jest na tyle cudaczny, że znowu zaczynam węszyć jakiś podstęp i chęć wpuszczenia w bezsensowną dyskusję..

adluvatan - Czw 29 Lis, 2012

dokładnie, chodziło o trzy aparaty. Zadzwoniłem czy może być jeden ale porządny ale nie... a poza tym mama zdążyła już kupić! No i na nic się produkowałem i ja, i wy. Na marginesie kupiła dwa DSC WX10 (lub 9) i jeszcze jeden podobny. Myślę że to fajny aparat, na pewno można było kupić coś lepszego ale myślę że mamie to i tak nie robi.

dzięki:)

edited:
w zasadzie aparaty będą używane nie tylko przez jedną osobę tylko przez trochę więcej osób. Dlaczego koniecznie trzy? No cóż, na trzy aparaty został napisany projekt....