|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon 60d czy 550d?
papilotka - Pią 30 Lis, 2012 Temat postu: Canon 60d czy 550d? Witam!
Jestem początkującą amatorką. Do tej pory używałam jedynie aparatu kompaktowego. Teraz chciałabym w końcu "przesiąść" się na lustrzankę.
Zastanawiam się nad dwoma modelami Canona - 60d i 550d.
Nie wiem co wybrać. Zastanawiam się czy kupić body 550d (bo tańsze) + do tego 2 obiektywy (np. 50 mm f/1.4 EF i 18-135mm f/3.5-5.6 EF) czy body 60d i tylko 1 obiektyw na razie.
Na wszystko nie chciałabym wydać więcej niż w granicach 4 tys. zł
Poradzicie coś?
mozer - Pią 30 Lis, 2012
papilotka, ja bym Ci poradził trzymać się z daleka od Canona. Ostatnio to ślepa uliczka. Lepiej idź w Nikona D7000.
Wojmistrz - Pią 30 Lis, 2012
Dlaczego akurat Canon? Ja zacząłem przygodę z lustrzankami cyfrowymi właśnie w systemie Canona ale dziś bym już go nie wybrał. Tkwię w nim bo za dużo bym stracił zmieniając system, ale często mnie korci tak zrobić. Dziś bym kupił Pantaxa k-30 albo mając nieco większy budżet k-5 i czekał na pojawienie się k-3.
muzyk - Pią 30 Lis, 2012
papilotka napisał/a: | Zastanawiam się nad dwoma modelami Canona - 60d i 550d. |
Oba amatorskie, tylko 60D jest "dwukółkowy" i "dwuwyświetlaczowy", ale to już nie ta budowa co modele XXD przed nim.
Z dwojga złego - hmm, chyba, żadnego bym nie polecał.
Chyba, że wiążesz swoją fotograficzną przyszłość z konkretnymi obiektywami Canona, wówczas chyba wziąłbym tańszy i porządne szkła.
Skoro już 50 1.4 padł, to może do niego 85 1.8?
18-135 nie kupiłbym, bo to po prostu ciemny obiektyw jest jak i inne podobne ze światłem 3.5-5.6, czy nawet 6.3
Jeśli zaczniesz się zastanawiać nad innym systemem, to w tej chwili najlepsze aparaty z matrycą APSc robi Pentax. Nawet poprzedni model K5 jest świetny, a K5IIs jest jeszcze bardziej świetny.
Pozostaje kwestia szkieł.
Wojmistrz napisał/a: | Ja zacząłem przygodę z lustrzankami cyfrowymi właśnie w systemie Canona ale dziś bym już go nie wybrał. |
Ja bym wybrał jednak, ze względu na szkła.
Nikon ma pewnie jeszcze lepsze odpowiedniki np. 24 czy 85, ale... kosztują trochę do bardzo dużo więcej.
ophiuchus - Pią 30 Lis, 2012
papilotka, jeśli nie masz żadnej lustrzanki, to poszedłbym na Twoim miejscu za radą mozera, i wybrał raczej Nikona - D7000 lub D5100 - w zależności od budżetu / preferencji ergonomicznych. Jeśli jednak wolisz Canona, to 60D będzie nieco od 550D szybszy i wygodniejszy w obsłudze. Najlepiej przejdź do sklepu i przymierz oba te aparaty. A potem wybierz Nikona Co do obiektywów, to oczywiście zależy co masz zamiar fotografować - na początek coś pokroju 18-105 Nikonowskie lub 18-135 od Canona styknie.
mozer - Pią 30 Lis, 2012
muzyk napisał/a: | Nikon ma pewnie jeszcze lepsze odpowiedniki np. 24 czy 85, ale... kosztują trochę do bardzo dużo więcej. |
Ale z tego co mi wiadomo na Nikonie lepiej Sigmy chodzą...
muzyk - Pią 30 Lis, 2012
mozer napisał/a: | Ale z tego co mi wiadomo na Nikonie lepiej Sigmy chodzą... |
To tak, tylko pisałem o cenach szkieł w Canonie i Nikonie. ophiuchus napisał/a: | na początek coś pokroju 18-105 Nikonowskie lub 18-135 od Canona styknie. |
Nie rozumiem, dlaczego zawsze na początek proponuje się obiektywy, które dość szybko idą na odrzut, bo chce się czegoś więcej.
Chociaż Sigmę 17-70 OS - zawsze to trochę jaśniejsze - jeśli już zoom "standardowy".
O stałkach już nie piszę, bo to widać temat tabu w proponowaniu dla początkujących.
Pomyśleć, że kiedyś w analogowych czasach dawano jako standard często jeden obiektyw 50 mm z dobrym, czy bdb światłem i cześć.
Wojmistrz - Pią 30 Lis, 2012
ophiuchus napisał/a: | 60D będzie nieco od 550D szybszy i wygodniejszy w obsłudze. |
Poprawiłeś mi humor tym wpisem To jak porównywać silniki w dwóch różnych autach jednego producenta, ale całkowicie pomijając model i klasę.
ophiuchus - Pią 30 Lis, 2012
@muzyk, a co to znaczy dość szybko? I czy parametry tych obiektywów wykluczają możliwość zrobienia nimi udanego zdjęcia? Koleżanka i tak rozważa zakup jasnego stałoogniskowca, więc może sobie wyrobić zdanie używając na przemian jednego i drugiego szkła. Jasne, mogłaby zainwestować od razu w coś odpowiadającego owej nieśmiertelnej pięćdziesiątce z analoga, ale aktualnie produkowane obiektywy dawane w podstawowych zestawach na prawdę nadają się do robienia nimi zdjęć. Poza tym to jest tylko propozycja, a nie nakaz.
@wojmistrz, coś jest nie tak z moim wpisem? Co jeszcze można w jednym zdaniu zawrzeć o różnicach między tymi korpusami?
homar6 - Pią 30 Lis, 2012
Do wczoraj mialem 60D i nie wiem jak Nkony i inne Pentaxy ale ja z 60D bylem zadowolony.
Wlasnie czekam na dostawe 5D mark3 wiec to pewnie bedzie ogromny przeskok.
muzyk - Sob 01 Gru, 2012
ophiuchus napisał/a: | a co to znaczy dość szybko? |
Tzn., że po roku, dwóch latach taki obiektyw idzie w odstawkę.
Może nawet wcześniej, bo użytkownik uświadamia sobie w końcu o co chodzi z tą jasnością szkła.
ophiuchus napisał/a: | I czy parametry tych obiektywów wykluczają możliwość zrobienia nimi udanego zdjęcia? |
Wszystko zależy, jakiego rodzaju zdjęcia.
Nie bez przyczyny jest w jakimś szkle światło 1.4 czy 1.8, albo 1.0, czy 1.2.
Czyżby tylko, żeby można było w niskim iso fotografować w niesprzyjających warunkach?
Na pewno nie.
lotofag - Sob 01 Gru, 2012
muzyk napisał/a: |
Nie bez przyczyny jest w jakimś szkle światło 1.4 czy 1.8, albo 1.0, czy 1.2.
Czyżby tylko, żeby można było w niskim iso fotografować w niesprzyjających warunkach?
Na pewno nie. |
Dawniej z pewnością tak, obecnie przy używalnych coraz wyższych czułościach rzeczywiscie została głównie zabawa z GO
Nie można zapomnieć, że współcześnie jest to nieraz główny fetysz i cel sam w sobie - wiadomo przecież że dobry potret to ostre tylko oko i kawałek rzęsy
komor - Sob 01 Gru, 2012
muzyk napisał/a: | Nie bez przyczyny jest w jakimś szkle światło 1.4 czy 1.8, albo 1.0, czy 1.2. |
I to pisze facet, który jeszcze niedawno wychwalał zalety 17-40 f/4 jako standardowego zooma na APS-C.
lotofag napisał/a: | Dawniej z pewnością tak, obecnie przy używalnych coraz wyższych czułościach rzeczywiscie została głównie zabawa z GO |
Nieprawda – po prostu zabawy z wyższymi czułościami można przesunąć do jeszcze większych ciemności.
jaad75 - Sob 01 Gru, 2012
komor napisał/a: | Nieprawda – po prostu zabawy z wyższymi czułościami można przesunąć do jeszcze większych ciemności. | Albo w tych samych ciemnościach można stosować krótsze czasy, co gwarantuje większy odsetek zdjęć bez poruszeń...
vulkanwawa - Sob 01 Gru, 2012
Warto dopłacić do 60D ponieważ posiada:
- lepszy AF;
- odchylany ekran LCD;
- lepszą ergonomię (kółko i wybierak rewelacyjna rzecz)
- zdecydowanie lepszy akumulator - prawie dwukrotnie wydajniejszy.
Obiektywy 18-135 oraz 50mm to na początek bardzo dobry wybór, z tym że nie przepłacaj za 50 1.4 i weź na początek wersję 1.8 (koszt nowego około 400 zł)
... a Canon dlatego że:
- ma b.dobre obiektywy w dobrych cenach;
- bardzo dobry pomiar ekspozycji (tryby auto i pół-auto);
- najlepiej odwzorowuję kolory w tym szczególnie skóry i krajobrazu...ale niektórzy nie widzą różnicy tak jak kolory z TV LCD i plazmowego to dla nich to samo.
Każdy system ma coś godnego do zaoferowania ale najbardziej obiektywnym wyborem jest w tej chwili, jak dla mnie - Canon.
...zaraz się zacznie
jaad75 - Sob 01 Gru, 2012
vulkanwawa napisał/a: | - najlepiej odwzorowuję kolory w tym szczególnie skóry i krajobrazu... | W JPG?
vulkanwawa napisał/a: | ale niektórzy nie widzą różnicy tak jak kolory z TV LCD i plazmowego to dla nich to samo. | Kolory? Oczywiście że tak - kolory, w przypadku podobnej klasy, skalibrowanego sprzętu nie zależą od technologii wyświetlania. Gdybyś mówił o poziomie czerni to byłbyś bliższy prawdy - w technologii LCD, tak niski jak w plazmach jest trudny do uzyskania.
muzyk - Sob 01 Gru, 2012
vulkanwawa napisał/a: | - lepszą ergonomię (kółko i wybierak rewelacyjna rzecz) |
Widziałeś stare XXD?
Jeśli nie, to pisanie, że to "rewelacyjna rzecz" jest groteskowe.
Tak się składa, że ten kółkowybierak jest uciążliwie nieporęczny.
Mam co chwilę możliwość "pobawienia" się 60D, zawsze jednak wybieram obok Pentaxa k5.
Wojmistrz - Pon 03 Gru, 2012
vulkanwawa napisał/a: | Warto dopłacić do 60D ponieważ posiada:
- lepszy AF;
- odchylany ekran LCD;
- lepszą ergonomię (kółko i wybierak rewelacyjna rzecz)
- zdecydowanie lepszy akumulator - prawie dwukrotnie wydajniejszy.
|
No z tych superlatyw 60D (w porównaniu do 550D) to jeszcze trochę można by dodać, np: uszczelnienia, 2x szybsza migawka, sporo większa ilość zdjęć seryjnych... i chyba najważniejsze jak się je oba weźmie do ręki na raz - jakość wykonania. Żal że 60D jest plastikowy, ale przynajmniej wzięli lepszy plastik na tyle, że nie ma się wrażenia że połamie się w rękach.
baracuda - Pon 03 Gru, 2012
Mam 60 i 500D, czy 60 robię lepsze zdjęcia ? nie powiedziałbym
Koleżanka zaczyna, czy będzie to miłość czy nienawiść czas pokaże,
kupić zawsze można, przy sprzedaży zawsze jesteśmy w plecy,
chyba że nie musimy liczyć się z kasą, ale to inna bajka
Zazwyczaj potem chcemy dobre,jasne szkło, body sprawa drugorzędna
jaad75 - Pon 03 Gru, 2012
Wojmistrz napisał/a: | np: uszczelnienia, | Uszczelnienia? W 60D?
Wojmistrz napisał/a: | 2x szybsza migawka, | Nie jest 2x szybsza, ma 2x krótszy najkrótszy czas naświetlania.
Wojmistrz napisał/a: | Żal że 60D jest plastikowy, ale przynajmniej wzięli lepszy plastik na tyle, że nie ma się wrażenia że połamie się w rękach. | No właśnie ten plastik mnie jakoś nie przekonuje - nie jest wiele lepszy od tego z serii xxxD.
Wojmistrz - Wto 04 Gru, 2012
jaad75 napisał/a: | Uszczelnienia? W 60D? |
Podobno jakieś ma. Na kilku stronach spotkałem się z informacją, że posiada uszczelnienia i wolał bym aby tak było bo chodzę z nim luzem przy angielskiej pogodzie - jest ok.
jaad75 napisał/a: | Nie jest 2x szybsza, ma 2x krótszy najkrótszy czas naświetlania. |
Czepiasz się słowa.
(źródło Wikipedia) "Szybkość – termin niejednoznaczny określający tempo zmian w czasie lub wielkość fizyczną..."
(źródło PWN) Krótki "2. «trwający przez niedługi okres»"
Zauważ dodatkowo, że w przypadku migawki używa się słowa/zapytania o szybkość migawki, a nie o krótkość.
jaad75 napisał/a: | No właśnie ten plastik mnie jakoś nie przekonuje - nie jest wiele lepszy od tego z serii xxxD. | Idź do sklepu weź oba do ręki i porównaj. Chwyć korpus obiema rękoma i spróbuj wykrzywić jak raz w jedną raz w druga (nie za mocno żebyś nie połamał) jakbyś chciał go ukręcić w połowie. Plastik plastikowi nierówny, a w 60D dali jednak lepszy materiał na wtryskarki. Zajeździłem migawkę w moim 30D i kupując 60D bałem się tego plastiku ale okazał się mocny i trwały. W ten weekend oglądałem w sklepie Canona 650D i miałem wrażenie, że mi się rozsypie w dłoniach. Zauważ, że np większość Canonów 300D (bez ostatnich, czarnych partii) i pierwsze partie 350D (bo kolejne były z czarnego miękkiego plasticzku) były zrobione ze jakiegoś srebrzonego super twardego plastiku. Gniotsa nie łamiotsa jak ruskie rowery Podobnie mam z plastikowym Olympusem E-PL1 - podobno to tani plastikowy aparacik, a jednak na tyle solidnie wykonany, że do tej pory wygląda jak nówka z kartonika.
moronica - Wto 04 Gru, 2012
Wojmistrz, jak juz to mowi sie o czasie otwarcia migawki. predkosc samej migawki jest niezalezna od czasu jej otwarcia
moronica napisał/a: | jak juz to mowi sie o czasie otwarcia migawki. | Znowu czepiamy się o gramatykę języka polskiego. Tak masz rację "czas otwarcia", ale można wyrazić go jednostką czasu, tak? Czyli możemy mówić o prędkości lub szybkości. Dla przykładu wyniki wyszukiwania google:
"czas otwarcia migawki" Około 243 000 wyników (0,23 s)
"szybkość migawki" Około 427 000 wyników (0,14 s)
moronica napisał/a: | predkosc samej migawki jest niezalezna od czasu jej otwarcia |
Ze dwadzieścia razy to przeczytałem, w pewnym momencie nawet zwątpiłem i stwierdziłem, że obaliłaś moją całą wiedzę dotyczącą fizyki. Proszę wyjaśnij mi to co napisałaś bo naprawdę zgłupiałem . Czy mam rozumieć że "Prędkość samochodu jest niezależna od tego jak szybko jeździ"? Przecież to od migawki zależy jak długo naświetlany jest element światłoczuły. Rodzajów migawek jest kilka, trwają prace nad kolejnymi rodzajami i fakt, że w wersji migawki szczelinowej czas naświetlania jest uzależniony od powierzchni jej szczeliny, ale i prędkość przesunięcia taśm jest zmienna.
komor - Wto 04 Gru, 2012
Wojmistrz napisał/a: | Dla przykładu wyniki wyszukiwania google:
"czas otwarcia migawki" Około 243 000 wyników (0,23 s)
"szybkość migawki" Około 427 000 wyników (0,14 s) |
Ilość wyświetleń na YouTube teledysku Gangnam Style: 879.634.089 razy. To bardzo dobra muzyka jest.
Ale tak na poważnie to popieram Cię. Kolokwialnie chyba możemy sobie tutaj mówić o szybkości migawki, dopóki mamy pewność, że wszyscy wiemy o co chodzi.
Wojmistrz napisał/a: | ale i prędkość przesunięcia taśm jest zmienna. |
Prędkość przesuwania kurtyn jest stała, zmienia się tylko czas pomiędzy startem jednej kurtyny a drugiej.
dcs - Wto 04 Gru, 2012
To, mniemam, wzięło się z nieumiejętnych tłumaczeń z angielskiego:
"shutter speed".
Trzeba te chwasty plewić. ... i Randapem.
Za niedługo jakiś analfabeta przetłumaczy dosłownie "lens speed".
Lepiej żeby językoznawcy z Jackowa nie mieli wpływu na nasz język.
Niektórzy bez dużo speeda żyć nie mogą.
jaad75 - Wto 04 Gru, 2012
Wojmistrz napisał/a: | ale i prędkość przesunięcia taśm jest zmienna. | Nie.
krzys13k - Wto 04 Gru, 2012
komor napisał/a: | Ilość wyświetleń na YouTube teledysku Gangnam Style: 879.634.089 razy. To bardzo dobra muzyka jest. |
A nie jest?
komor napisał/a: | Ale tak na poważnie to popieram Cię. Kolokwialnie chyba możemy sobie tutaj mówić o szybkości migawki, dopóki mamy pewność, że wszyscy wiemy o co chodzi.
Prędkość przesuwania kurtyn jest stała, zmienia się tylko czas pomiędzy startem jednej kurtyny a drugiej. |
Ja bym powiedział, że szybkość migawki to jednak co innego niż minimalny czas naświetlania. Wydaje mi się, że w lepszych modelach migawki są szybsze (mam na myśli prędkość poruszania się kurtyn), bo inaczej jak osiągnąć krótszy czas synchronizacji z lampą? A ten w lepszych aparatach jest krótszy.
Tak więc prawidłowe wydaje mi się stwierdzenie, że 60D ma szybszą migawkę bo umożliwia czas synchronizacji z flashem 1/250s (a zatem nie jest 2x szybsza), a nie dlatego że ma minimalny czas naświetlania 1/8000s.
komor - Wto 04 Gru, 2012
krzys13k napisał/a: | Wydaje mi się, że w lepszych modelach migawki są szybsze (mam na myśli prędkość poruszania się kurtyn), bo inaczej jak osiągnąć krótszy czas synchronizacji z lampą? |
Dobrze Ci się wydaje. Well, jak zwykle w kwestiach terminologicznych będziemy mieli szkołę otwocką i falenicką.
dcs napisał/a: | Niektórzy bez dużo speeda żyć nie mogą. |
Coś wiesz o tym, musi być.
dcs napisał/a: | Za niedługo jakiś analfabeta przetłumaczy dosłownie "lens speed". |
no i beda ludzie mowic, ze maja szybkie obiektywy
Usjwo - Wto 04 Gru, 2012
moronica napisał/a: | dcs napisał/a: | Za niedługo jakiś analfabeta przetłumaczy dosłownie "lens speed". |
no i beda ludzie mowic, ze maja szybkie obiektywy |
Pewnie juz mowia, bo okreslenie "fast lens" istnieje
Usjwo, my point exactly
Ja już nie polemizuję bo to niema sensu. Każdy wiedział o co chodzi, a wywody porobiły się na całą stronę i niczego nowego nie wniosły do sprawy, tak jak w przypadku kiedy gdzieś w innym temacie napisałem pierścień zamiast adapter, bo w UK czyli tu gdzie mieszkam nazywamy to ring.
Tak czy inaczej, 60D jest bezsprzecznie lepszy od 550D i nawet na logikę bezsensem marketingowym Canona było by, wypuszczanie w tym samym czasie na rynek aparatu z niższej półki dorównującemu ich średniej klasie. Nawet kolejny model, czyli 600D w niczym nie przerósł 60D, dopiero tegoroczny 650D może z nim konkurować pod względem parametrów ale nadal nie samym wykonaniem korpusu.
komor - Wto 04 Gru, 2012
Wojmistrz napisał/a: | tak jak w przypadku kiedy gdzieś w innym temacie napisałem pierścień zamiast adapter |
Akurat to jest dość istotna różnica, bo łatwo może prowadzić (i zaprowadziła w tamtym wątku) do nieporozumienia. To trochę inaczej niż z „szybką migawką”, gdzie z kontekstu było w sumie wiadomo o co chodzi.
hijax_pl - Wto 04 Gru, 2012
Wojmistrz napisał/a: | i niczego nowego nie wniosły do sprawy, | Oprócz tego, że teraz już wiesz, że migawka zawsze działa z szybkością X-Sync, czyli powiedzmy 1/25 czy 1/250s. Wojmistrz napisał/a: | bo w UK czyli tu gdzie mieszkam nazywamy to ring.
| Adapter ring vs extension tube vs lens mount adapter....
hijax_pl napisał/a: | Oprócz tego, że teraz już wiesz, że migawka zawsze działa z szybkością X-Sync, czyli powiedzmy 1/25 czy 1/250s. | Jeśli mowa o większości prostych migawek szczelinowych.
hijax_pl napisał/a: | Adapter ring ... lens mount adapter.... |
Wojmistrz napisał/a: | nazywamy to ring |
Jasne, zapraszam do UK (szczególnie do York's) i luźnej rozmowy o fotografii z Angolami. Zobaczymy czy zrozumieją
Wojmistrz, nie trzeba mieszkac w UK zeby znac te pojecia w jezyku angielskim. no ale skoro dla ciebie to ma jakies znaczenie no to prosze, mieszkam w UK. okresleniem "ring" nazywa sie wlasnie adaptery (czy to gwintowe czy inne przejsciowki) a pierscien do makro to nie "ring" a "tube" (choc czesto w nazwach aukcji znajduja sie potworki typu "ring tube" ale nie dlatego, ze jest to poprawne, tylko dlatego zeby dana aukcja byla jak najbardziej, ze tak powiem, znajdowalna; sprzedawcy wszystko jedno, czy kupujacy wie jak sie cos poprawnie nazywa czy nie, pod warunkiem ze dokona zakupu). w przypadku tego zamieszania z ring i tube akurat wprowadziles w blad gdyz twierdziles, ze nie wszystkie przejsciowki (chodzilo zdaje sie o korpus Canona i szklo M42) umozliwia ostrzenie na nieskonczonosc, tymczasem to czego uzywales a co ci to uniemozliwialo nie bylo przejsciowka tylko cienkim pierscieniem do makro
moronica napisał/a: | Wojmistrz, nie trzeba mieszkac w UK zeby znac te pojecia w jezyku angielskim. no ale skoro dla ciebie to ma jakies znaczenie no to prosze, mieszkam w UK. okresleniem "ring" nazywa sie wlasnie adaptery (czy to gwintowe czy inne przejsciowki) a pierscien do makro to nie "ring" a "tube" (choc czesto w nazwach aukcji znajduja sie potworki typu "ring tube" ale nie dlatego, ze jest to poprawne, tylko dlatego zeby dana aukcja byla jak najbardziej, ze tak powiem, znajdowalna; sprzedawcy wszystko jedno, czy kupujacy wie jak sie cos poprawnie nazywa czy nie, pod warunkiem ze dokona zakupu). w przypadku tego zamieszania z ring i tube akurat wprowadziles w blad gdyz twierdziles, ze nie wszystkie przejsciowki (chodzilo zdaje sie o korpus Canona i szklo M42) umozliwia ostrzenie na nieskonczonosc, tymczasem to czego uzywales a co ci to uniemozliwialo nie bylo przejsciowka tylko cienkim pierscieniem do makro |
Słoneczko drogie tylko potwierdziłaś to co pisałem. Tak, o to mi chodziło, że tu nikt nie mówi adapter tylko ring, a na pierścienie pośrednie tube. W tamtym temacie wytłumaczyłem co to za "adapter", od czego pochodził i chyba nie ma potrzeby do tego wracać.
Wojmistrz napisał/a: | Jeśli mowa o większości prostych migawek szczelinowych. | A bardziej skomplikowane szczelinowe to niby jak działają? Wojmistrz napisał/a: | Tak, o to mi chodziło, że tu nikt nie mówi adapter tylko ring, a na pierścienie pośrednie tube. | Co nie oznacza, żeby na forum polskojęzycznym gadać importując i tak już koślawe angolskie określenie. A może inaczej: zakładając, że w moim otoczeniu nie mówi się pierścień pośredni ale "rurka" - i będę takiego określenia używał do opisywania wszystkiego co się wkłada pomiędzy obiektyw a korpus to rozumiem, że dla Ciebie to będzie zrozumiałe i ok?
hijax_pl napisał/a: | Co nie oznacza, żeby na forum polskojęzycznym gadać importując i tak już koślawe angolskie określenie. |
Nie, ale i wy forumowicze powinniście być bardziej wyrozumiali. Dla mnie udział w takich forach, to prawie jedyny kontakt z językiem polskim i jest mi przykro, że czepiacie się o takie głupoty.
Proponuję skończyć dalszą bezsensowną dyskusję i skupić się z powrotem na temacie.
Wojmistrz napisał/a: | to prawie jedyny kontakt z językiem polskim i jest mi przykro, że czepiacie się o takie głupoty. | Skoro język polski to dla Ciebie głupoty to może przejdźmy na angielski? Ale ten "poprawny" a nie slangowy?
Żal dalej to komentować.
cybertoman - Sro 05 Gru, 2012
dcs napisał/a: | Za niedługo jakiś analfabeta przetłumaczy dosłownie "lens speed". | No juz niestety kilka razy zdarzylo mi sie spotkac z "szybkim obiektywem". Mysle, ze mlodziez autodydaktycznie pobierajaca wiedze z internetowych, angielskojezycznych tekstow dokonuje zbyt doslownych tlumaczen. Nie musi to jednak od razu oznaczac analfatbetyzmu.
Usjwo - Sro 05 Gru, 2012
cybertoman napisał/a: | Mysle, ze mlodziez autodydaktycznie pobierajaca wiedze z internetowych, angielskojezycznych tekstow dokonuje zbyt doslownych tlumaczen. Nie musi to jednak od razu oznaczac analfatbetyzmu. |
To raczej taka nowomoda, ktora latwo sie przyjmuje w srodowiskach mlodziezowych, i nie oznacza braku zanjomosci angielskiego.
Co do "szybkosci migawki" jak ze to forum techniczne to jestem za prostowaniem i tlumaczeniem jak to jest w "rzeczywistosci technicznej", to jednak atak na kolege Wojmistrza, przez kilkja nastepnych stron jest zenujacy.
Cieszymy sie ze wszyscy znaja angielski, ale nieznajomosc tegoz nie jest zadna ujma.
papilotka - Sro 05 Gru, 2012
Cóż, widzę, że zdania co do Canona podzielone.
Jednak ja już na puszkę się zdecydowałam - 60d. Byłam w sklepie, przymierzyłam się i do 60d i do 550d. Ten, który wybrałam wydaje się solidniejszy, dobrze mi leży w łapie (w porównaniu np. ze starym Nikonem d90).
Teraz pozostaje tylko kwestia wyboru szkła.
Na razie chciałabym coś w miarę uniwersalnego, co da ostre zdjęcia, głównie portrety. I dlatego zastanawiam się nad tą 50tką 1.4
Ale wiem, że chciałabym też mieć jakiegoś zooma, który przyda się na wyjazdach - czyli fotografowanie krajobrazów itp.
W przyszłości chciałabym pobawić się z fotografią macro. Jednak na razie nie stać mnie na obiektywy do tego.
Przy wyborze droższej puszki mogę sobie teraz pozwolić na jeden obiektyw w granicach 1500 zł. Jakieś porady?
Dzięki za wcześniejsze sugestie.
Sunders - Sro 05 Gru, 2012
Kup 60D w kicie z canonem EF-S 18-135 f/3.5-5.6 IS.
moronica - Sro 05 Gru, 2012
papilotka, do makro wystarczy, ze dokupisz pierscien odwrotnego mocowania za kilka zl i uzyjesz tej 50tki. tyle ze w Canonie niestety szkla nie maja pierscienia przyslony, co komplikuje sprawe
komor - Sro 05 Gru, 2012
papilotka napisał/a: | I dlatego zastanawiam się nad tą 50tką 1.4 |
Jeśli zamiast zooma na początek wolisz pięćdziesiątkę (mam nadzieję, że jesteś pewna, że tego chcesz) to wybór masz pomiędzy Canonem 50/1.4 a Sigmą 50/1.4. Obie opcje mają swoich zwolenników, wybór firmowego Canona jest, jak przeważnie, bezpieczniejszy, natomiast dobrze wybrana Sigma odwdzięczy się lepszą ostrością i ładniejszym (to subiektywne) rozmyciem. Źle dobrana Sigma może odwdzięczyć się źle działającym AF lub mydlanym obrazem. W przypadku Canona te dwie przypadłości też mogą się przydarzyć, ale prawdopodobieństwo jest sporo mniejsze.
Wujek_Pstrykacz - Sro 05 Gru, 2012
Właśnie w przypadku C 50/1,4 nie jest takie małe, Sigma wiadomo, trzeba dobrać
Sunders - Sro 05 Gru, 2012
Przerabiałem to na własnej skórze, więc się wypowiem.
IMO dobierać warto zarówno canona jak i sigmę.
Różnice polegają na tym, że:
1.Dobrego canona łatwiej znaleźć i taki egzemplarz pozostaje dobry na innych puszkach/ja np. mam dwie/.
2.Dobrą sigmę zdecydowanie trudniej znaleźć i odkrycie dobrego egzemplarza na jednej puszce nie gwarantuje jego równie dobrego działania na innych puszkach.
3.Dobry egzemplarz sigmy jest na tej samej puszce lepszy od dobrego egzemplarza canona.
papilotka - Pon 10 Gru, 2012
Do "puli wyborów" doszedł jeszcze Tamron SP AF 17-50 mm f/2,8 XR Di II LD Aspherical IF.
Raczej ze względu na cenę się tym zainteresowałam i jasnością obiektywu. 18-135 kusi zoomen, natomiast właśnie martwię się tym, że to ciemne szkło.
muzyk - Wto 11 Gru, 2012
papilotka napisał/a: | natomiast właśnie martwię się tym, że to ciemne szkło. |
To dobrze, że się martwisz, bo to bardzo ciemne szkło, jak każde podobne 3.5-5.6/6.3
Lepiej zamiast tego jakąś stałkę kupić, choćby 85 1.8 jeśli to miałby być Canon.
papilotka - Sob 15 Gru, 2012
Puszka już jest - 60D
Teraz czekam na zamówione szkiełko - Tamron SP AF 17-50 mm f/2,8 XR Di II LD Aspherical IF, mam nadzieję, że na początek dla mnie wystarczy.
Później na pewno stałka Canona o której wspominałam i jakiś zoom.
I moje pytanie - jaki zoom byście polecali? W granicach cenowych do 2000zł; jeśli coś rozsądnego za mniej, tym lepiej.
A w przyszłości jakieś makro, ale na to niestety więcej kasy trzeba. Więc wszystko zależy od tego jak się "wciągnę".
Mam nadzieję, że mój wybór okaże się słuszny i na razie połączenie 60d z tamronem będzie ok.
hijax_pl - Sob 15 Gru, 2012
papilotka napisał/a: | Puszka już jest - 60D | Gratuluję papilotka napisał/a: | I moje pytanie - jaki zoom byście polecali? W granicach cenowych do 2000zł; jeśli coś rozsądnego za mniej, tym lepiej. | Jednego już zamówiłaś. Do czego kolejny miałby być? papilotka napisał/a: | A w przyszłości jakieś makro, ale na to niestety więcej kasy trzeba. Więc wszystko zależy od tego jak się "wciągnę". | Możesz zacząć od Raynoxa DCR250. Tanie a wystarczające by sprawdzić czy się wciągnie czy nie...
pan.tadeusz - Sob 15 Gru, 2012
papilotka napisał/a: | Byłam w sklepie, przymierzyłam się i do 60d i do 550d. Ten, który wybrałam wydaje się solidniejszy, dobrze mi leży w łapie (w porównaniu np. ze starym Nikonem d90). |
a to ciekawe bo często gani się ten dwucyfrowy korpus Canona właśnie za wykonanie (przy czym rzadko robią to tutaj jego faktyczni użytkownicy).
możesz porównać ergonomię pracy D60 z D90? jestem po prostu ciekaw
[ Dodano: Sob 15 Gru, 2012 13:46 ]
papilotka napisał/a: |
I moje pytanie - jaki zoom byście polecali? W granicach cenowych do 2000zł; jeśli coś rozsądnego za mniej, tym lepiej.
|
C 70-200/4 chyba, że szukasz czegoś bardziej kompaktowego. może komor podpowie coś rozsądniejszego bo ma lepsze rozeznanie w tym systemie...
jaad75 - Sob 15 Gru, 2012
pan.tadeusz napisał/a: | a to ciekawe bo często gani się ten dwucyfrowy korpus Canona właśnie za wykonanie | W porównaniu z 550D?
Wojmistrz - Sob 15 Gru, 2012
pan.tadeusz napisał/a: | możesz porównać ergonomię pracy D60 z D90? jestem po prostu ciekaw
|
D60 to już ciężko znaleźć zarówno Canona jak i Nikona.
Napisane z premedytacją buahahahaha
pan.tadeusz - Sob 15 Gru, 2012
pan.tadeusz napisał/a: | możesz porównać ergonomię pracy D60 z D90? jestem po prostu ciekaw
|
oczywiście miałem na myśli porównanie zakupionego 60D do wcześniej użytkowanego D90
hijax_pl - Sob 15 Gru, 2012
pan.tadeusz, za bardzo ufasz telepatii..
mozer - Sob 15 Gru, 2012
pan.tadeusz, ale o ile mi wiadomo to D90 też jest plastikowy, nie?
muzyk - Sob 15 Gru, 2012
pan.tadeusz napisał/a: | bo często gani się ten dwucyfrowy korpus Canona właśnie za wykonanie |
Mnie tam to wykonanie nie przeszkadza AŻ TAK - jeśli chodzi o materiały, ale ergonomia jest nie do przejścia.
Coś takiego zrobili w 6d.
mozer - Sob 15 Gru, 2012
Gani się za to, że go wykastrowali z wielu elementów a cena serii pozostała taka sama...
A teraz próbuje się ludziom wmówić, że 6D to tania pełna klatka, a ja jakoś nie jestem przekonany, że jego produkcja jest 2 razy bardziej kosztowna niż takiego 50D czy D7000.
wuhacz. - Nie 20 Sty, 2013
Jakość wykonania 600 oraz 650D w porównaniu do 60D to wg mnie tragedia, serio. 550tki w to nie mieszam bo ma prawo być tak wykonana. Dzisiaj obadałem 600 i 600D i jakość plastiku (wiem, troche dziwne sformułowanie, ale jednak) jest straszna, do tego spasowanie też wydawało mi się gorsze. To samo ergonomia - w 60tce 3/4 rzeczy można ogarnąć tylko i wyłącznie prawym kciukiem, z pokrętła. W tamtych modelach te klikanie przycisków i ich dźwięk przyprawiał mnie o dreszcze. Jakbym miał staruszka 350D kolegi w ręku.
60tka z tym Tamronem naprawdę da Ci sporo frajdy. Nie jest to demon prędkości i jest głośny, ale przy odpowiednich ustawieniach odwdzięcza się.
Jakiś czas temu też miałem takie dylematy. Z każdej strony komentarze "Pentax lepszy", "Nikon ma xxx, a C nie" itd itd. I powiem Ci, że w większości są to opinie ludzi którzy z danymi modelami o których mówią nie mieli do czynienia. Tak samo jest z 60tką, często jest "opluwana", a sądze, że za jakiś czas niektórzy będą jej szukać po aukcjach.
Takie czytanie tego przekrzykiwania się do niczego nie prowadzi. Można utknąć w tym na długo. Też tak kiedyś miałem, a teraz jestem o 8 tysięcy klatek mądrzejszy od tych co nadal się zastanawiają i dyskutują co lepsze. Masa nauki i wniosków. Życzę Ci powodzenia i trzymam kciuki.
Wojmistrz - Nie 20 Sty, 2013
60D to po prostu inna półka i pomimo, że odbiega od standardu jakiego Canon nauczył swoich konsumentów w serii xxD, to i tak nie ma co tego porównywać do xxxD i xxxxD
|
|