|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Lornetki Nikon EDG i digiscoping
goornik - Sob 01 Gru, 2012 Temat postu: Lornetki Nikon EDG i digiscoping Specjalnie dla kolegi Kivirovi udostępniam zdjęcia muszli ocznych z lornetki EDG, które można całkowicie wykręcić z lornetki. Wykręcić oczywiście po to, by - wzorem Swarovskiego - zamontować adapter do digiscopingu, który....nigdy nie powtał
A ponieważ go nie ma, odkręcanie muszli ocznych może tylko przyczynić się do ich zgubienia.
Nie wiem tylko, czy ten patent działa z modelami 32mm.
Viel Spass
kivirovi - Sob 01 Gru, 2012
Bardzo mi się ten patent podoba. Gwint jest jak widze wewnątrz, w głębi... Adaptery zamawiam sobie we własnym zakresie. Czy masz dokładne inf. w jakich lornetkach Swara jest to również stosowane? Dzięki. Ostatnio mi kiedyś pisałeś, że guma na obudowie EDG jest inna i lepsza niż w HG, na zdjęciu widzę bardzo podonbną do mojej a jest raczej słaba. Zdaje mi się, że w pojedynku EDG:EL opowiadasz się po stronie EDG, mogę zapytać dlaczego, zanim Arek ujawni testy wytrzymałościowe...
goornik - Sob 01 Gru, 2012
kivirovi napisał/a: | Bardzo mi się ten patent podoba. Gwint jest jak widze wewnątrz, w głębi... Adaptery zamawiam sobie we własnym zakresie. Czy masz dokładne inf. w jakich lornetkach Swara jest to również stosowane?
|
Niestety nie mam
kivirovi napisał/a: |
Ostatnio mi kiedyś pisałeś, że guma na obudowie EDG jest inna i lepsza niż w HG, na zdjęciu widzę bardzo podonbną do mojej a jest raczej słaba.
|
Z tych zdjęć nie można zabardzo wywnioskować właściwości gumy na EDG i HG. Mam obie aktualnie i EDG maca mi się lepiej... Same muszle oczne w EDG są też jakby solidniejsze
kivirovi napisał/a: |
Zdaje mi się, że w pojedynku EDG:EL opowiadasz się po stronie EDG, mogę zapytać dlaczego, zanim Arek ujawni testy wytrzymałościowe... |
Pewnie, że możesz. Dlatego, że EDG mam w szafie, a EL tylko w marzeniach. Wyników testu Arka nie znam i nie mam wpływu ani na Arka, ani jego testy
Co do focenia przez EDG: podczas dnia zrobiłem kilka zdjęć przez EDG 10x42 za pomocą 1V1 z 10-30 i - ku mojej wielkiej radość - jakość obrazu jest baaaardzo (słownie: BARDZO!) dobra. Za chwilę fotnę Księżyc, bo mi się zza bloku wychylił.
Czy masz możliwość dorobienia takiego mocowania/gwintu/adaptera?
kivirovi - Nie 02 Gru, 2012
Dorobienie adaptera jest łatwe, jak się ma fachowca z warsztatem Problem jest w tym, że muszę mojemu fachowcowi zostawić sprzęt na kilka dni do przymiarek itp.. Więc lepiej szukać w pobliżu miejsca zamieszkania, bo wysyłanie EDG bez opieki w Polskę to ryzykowna operacja. Adapter jak szacuję u mojego magika będzie kosztował 300zł.
Jeśli jesteś technicznie sprawny, to Astrokrak zrobi Ci wszystko wg rysunku technicznego i taniej.
Ja robię często zdjęcia ptaków z ręki przez Nikona HG 8x30 z F-adapterem (małym, nałożonym na muszlę oczną, pasuje idealnie) i przykręconą (M52) tuleją do Fuji E900. Są bardzo, bardzo dobre ale najważniejsze - montuje i robi się szybko i niewiele trzeba ze sobą nosić.
goornik - Nie 02 Gru, 2012
Hm.... zaczynam nabierać ochotę na taki adapter...
A gdybym wysłał Ci jedną z muszli ocznych od EDG, na wzór? Byłaby szansa na wyprodukowanie odpowiedniej tulei?
To teraz prośba do Ciebie o wrzucenie zdjęcia Twojego montażu do High Grade 8x32 (a nie 30, tak?)
kivirovi - Nie 02 Gru, 2012
Proponuję abyś najpierw popróbował z F-adapterem, o ile masz tulejowego kompakta. Wydaje mi się, że muszle mają podobną średnicę zew. i będzie pasowało w EDG jak w HG. Wolę pozostawić Tobie sprawę tulei, bo ja to zawsze załatwiam osobiście, sam mówię czego chcę wypróbowuje, przypasowuję itd. Nie chcę się zobowiązywać, a potem zebrać baty (kiloofem) jak będzie nie taka
Tu zdjęcia.
Danke. Gleichfalls.
goornik - Sob 08 Gru, 2012
Dziś rano, zachęcony pięknym szronem na drzewach oraz chęcią popularyzowania Nikona wśród ciemnego ludu (Arek, Kivi - to nie do Was ), postanowiłem zrobić mały digiscopinging przez lornetkę Nikon EDG, z pomocą aparatu Nikon 1V1. Wyglądało to tak:
Cały kadr, zrobiony samą "jedynką" przy ogniskowej 24 mm wyglądał tak:
A przez lorntkę w projekcji okularowej tak:
Uważam, że jest całkiem nieźle....
kivirovi - Pon 10 Gru, 2012
Słabe zdjęcie. Ptaka żadnego nie widać
Reszta ok
ps. bardzo fajnie wychodzi makro przez lornetkę dachową. Nie wiem jakie wskaźniki odwzorowania można osiągnąć, to też zależy od lornetki, ale na moje oko prawie 1:1 jest w zasięgu.
|
|