forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Pentax K100D Super vs Nikon d40

SM31 - Sob 05 Sty, 2008
Temat postu: Pentax K100D Super vs Nikon d40
Witam. Chcę sobie sprawić lustrzankę cyfrową, która będzie relatywnie niedroga. Plan jest taki, że teraz kupuję najtańsze body i inwestuje w szkiełka, by za jakiś czas kupić lepsze body. Pytanie jak w tytule. Który "lepszy" ?

Na plus Pentaxa zaliczam: dobrą jakość optyki (nawet kitowej), współpraca z manualnymi szkłami, 11 pól AV.
Minusy pentaxa: problem z dostępnością nowej optyki oraz jej wysokie ceny, brak polskie menu.

Plusy Nikona: cena, dostępność dobrej optyki, polskie menu.
Wady Nikona: 3 polowy AV, nie podepnę starych szkieł nikona bez silnika AV, nie działa z manualami.

Cóż możecie polecić? Myślałem by poczekać do prezentacji K20 i K200 i wówczas kupić k10 lecz równie taktyczny manewr mogę wtedy wykonać z d80. Generalnie chciałbym zmieścić się w body+ kit 1800 pln ewentualnie z 2 obiektywami, obejmującymi ogniskowe około 18-200 w max 2500. Dodam również, iż nie interesują mnie używki. Co wybrać?

pilgrim - Sob 05 Sty, 2008

Pentax
Co do dostępności szkieł to w Polsce może i tak jest. Ale jak się szuka to się znajdzie, no problem. Natomiast niedawno byłem w Berlinie w jakimś sklepie foto i byłem w szoku ile tam tego było do pentaxa.
Pentaxa można kupić za przyzwoitą cenę z 2 obiektywami z pokryciem od 18 do 200mm. Na początek spokojnie wystarczyn i zmieścisz się w 2,5k. Natomiast wszystko zależy jakie masz podejście do fotografii.

SM31 - Sob 05 Sty, 2008
Temat postu: pentax
Cóż, sam skłaniałem się ku Pentaxowi, ale wolę przeprowadzić "referendum" wśród użytkowników. Czego oczekuję? Małych szumów. Robię fotki pociągów, często w ruchu. Liczy się szybkość i jakość obrazu. Jasne szkiełka mają duże znaczenie. Wolę przejściówkę i jupitera 135/3,5 niż matryce 10 mega piksli, większe szumy i wyższe iso. Robiłem jak dotąd Zenitami i Minoltami (raz miałem hybrydę cyfrową - tragedia).
Monastor - Sob 05 Sty, 2008

Małe szumy w amatorskich lustrzankach ma Canon, łatwo też podpiąć do tych aparatów szkła pod M42. Wystarczy pierścień za około 50 zł. Nie odbiera on możliwości ostrzenia na nieskończoność, a automatyka aparatu prawidłowo dokonuje pomiaru światła (choć nie w każdym trybie). Najlepsze efekty daje oczywiście manualna ekspozycja, nie zawsze zgodnie ze wskazaniem światłomierza. Takie mam przynajmniej wrażenia z 400D
veenee - Sob 05 Sty, 2008

O D40 tez nie mozna powiedziec, ze strasznie szumi przy wysokich ISO...
SM31 - Sob 05 Sty, 2008

Canon może i ma małe szumy, ale za 2,5 k co kupię? 400d i kit? To ja dziękuję, bo za tyle to mogę mieć k10d z kitem. O niebo lepszą puszkę oraz o niebo lepsze szkiełko. Mam zamiar zmieścić się w tej kasie z nieco większym zakresem ogniskowych, tak więc mój wybór lezy między k100D Super oraz d40 (bez "x")
Monastor - Sob 05 Sty, 2008

veenee <- faktycznie, jeśłi kolega będzie się trzymał krótkich czasów to nie powinno być źle.
Piotr Malinowski - Sob 12 Sty, 2008

Własnie tydzień temu kupiłem Pentaxa K100D Super i jest świetny więc gdybyś był nadal niezdecydowany to go polecam jak dla mnie który ma dwa stare obiektywy z mocowaniem "K" po Zenicie Automacie to rewelacyjna sprawa. Obecnie chyba najleprzy stosunek ceny do jakości i oferowanych możliwości. Przecież on ma praktycznie wszystko co można oczekiwać od nowoczesnej lustrzanki no i cena 1829zł z kitowym obiektywem 18-55

Pozdrawiam

SM31 - Sob 12 Sty, 2008

Teraz tylko powstało nowe pytanie. Za 2,5 k mogę mieć np sony a200 z 2 szkiełkami, aparat ma więcej pół AV niż nikon, więcej piksli niż obydwa, polskie menu, możnośc podpięcia m42 za pośrednictwem przejściówki. Cóż, chyba jednak poczekam na nowe modele Pentaxa.
Piotr Malinowski - Nie 13 Sty, 2008

SM31 napisał/a:
Cóż, chyba jednak poczekam na nowe modele Pentaxa.

poczekać zawsze można tylko nie wiadomo kiedy się pojawi może za pół roku a może pod koniec roku, co do K10D to miałem w ręku i jest zdecydowanie większy od K100 więc mnie trochę nie posował zdecydowanie lepiej lęży mi K100 i jest tęż ciut lżejszy,szumy w porównaniu do mojego ostatniego kompakta Kodaka C533 to w ogóle inna bajka,przy 1600 normalnie całkiem użyteczne-rewelacja. Zależy co też ktoś potrzebuje bo jak dla mnie to K10 chyba ma za dużo funkcji z których i tak bym pewnie nie korzystał a i 10mpi po co przecież plakatów nie będę drukował. A swoją drogą to ciekawe co się pojawi w następcy K100 i czy będą to jakiej poważne i przełomowe zmiany. Narazie jeszcze raz polecam K100 no i tża dużo focić. Aha w K100 strasznie mały bufor w seryjnych 4-5 w JPG-ah w pełnej prędkości i jak testowałem to wychodzi mi ok. 2,5s więc rewelacji żadnej nie ma a co do braku polskiego menu to da się przeżyć bo jest dobra instrucja po polsku
pozdro :D

moon - Nie 13 Sty, 2008

Z tego, co każdy może przeczytać w testach, to NikonD40x i D40, podobnie jak Pentax K10D są lepszymi aparatami od Pentaxa K100 Super. Pisze to dpreview, ale i można zobaczyć w "lubianych" przez niektórych tabelkach:
http://www.chip.de/besten...d/547/findAll/1

Podstawowa sprawa, jakość zdjęć sprawdzana testowo w identycznych warunkach, zdecydowania przemawia za Pentaxem K10D czy Nikonami 40kami. K100 wypada zdecydowanie słabiej od konkurentow. Podobnie oceny ma dpreview.com, ale tam dodano Canona 40D, choć to już wyższa cena. :wink:

SM31 - Nie 13 Sty, 2008
Temat postu: .
Czy może jest tak, że o ile d40x jest lepszy od k100d super, to już d40 (bez "x") wypada ciut gorzej? Chyba, że źle czytam zestawienie. Poza tym decydując się na nikona nie zapnę manuali, no i nawet stabilizacji toto nie ma. Eh, gdybym nie miał kasy na aparat to bym nie miał teraz dylematu :/
SM31 - Nie 13 Sty, 2008
Temat postu: ..
Dodam jeszcze, że w tej tabelce to nawet sony a100 stoi lepiej niż obydwa przeze mnie rozpatrywane pomysły. Nie wiem czy ona jest wiarygodna. BO jeśli tak, to by wychodziło, ze a200 z racji lepszości nad a100 będzie jeszcze lepsza propozycja....
KaleSony - Nie 13 Sty, 2008
Temat postu: Re: ..
SM31 napisał/a:
Dodam jeszcze, że w tej tabelce to nawet sony a100 stoi lepiej niż obydwa przeze mnie rozpatrywane pomysły. Nie wiem czy ona jest wiarygodna. BO jeśli tak, to by wychodziło, ze a200 z racji lepszości nad a100 będzie jeszcze lepsza propozycja....

A100 jest półkę wyżej niż d40x i k100 super, A200 to już w ogóle rewelacja, nowość i dostępna ma być za 2099 z kitem, A200 niby pozycjonowana niżej od A100 - którą zresztą zastąpi niedługo A300/500, ale ISO w A200 znacznie jest poprawione w stosunku do A100.

Poza tym zobacz jak A100 rysuje na iso 1600, zobacz ile szczegółów.

http://forums.dpreview.co...essage=26406278

moon - Nie 13 Sty, 2008
Temat postu: Re: .
SM31 napisał/a:
Czy może jest tak, że o ile d40x jest lepszy od k100d super, to już d40 (bez "x") wypada ciut gorzej? (...)

Masz rację jeśli chodzi o całość oceny: jakość zdjęć, wyposażenie, szybkość, dokumentację. Ja mówiłem wyłącznie o jakości zdjęć (Bildqualität).

Klikając na nazwę kolumny np. Bildqualität można wyświetlić kolejność aparatów według danego kryterium, od najlepszych po najgorsze lub odwrotnie. :wink:
Taki test to tylko pomoc, a szczególnie dziś można powiedzieć: "Kupujta, co chceta!" :)

MM - Nie 13 Sty, 2008
KaleSony napisał/a:
SM31 napisał/a:

A100 jest półkę wyżej niż d40x i k100 super, A200 to już w ogóle rewelacja, nowość i dostępna ma być za 2099 z kitem, A200 niby pozycjonowana niżej od A100 - którą zresztą zastąpi niedługo A300/500, ale ISO w A200 znacznie jest poprawione w stosunku do A100.

Proponuję by nikt nie brał poważnie tych (moim zdaniem) reklamowych i trollowych bzdetów pisanych pod nickiem KaleSony.

KaleSony - Nie 13 Sty, 2008
MM napisał/a:
KaleSony napisał/a:
SM31 napisał/a:

Proponuję by nikt nie brał poważnie tych (moim zdaniem) reklamowych i trollowych bzdetów pisanych pod nickiem KaleSony.

Nie wiem po co robisz OT. Sam zachowujesz się jak pracownik Canona, każdemu wciskasz ten przereklamowany sprzęt. Nie rozumiem specyfiki polskich forumowiczów, byle tylko komuś dokuczać i degradować w oczach innych.

Co do samego wyboru aparatu to wydaje mi się, że obecnie dla początkującego fotoamatora nie ma nic lepszego w entry level niż A200 stosunek -cena-jakość.
Nikon oferuje d40stki - bardzo wykastrowane aparaty, k100 super jest ok - ale do systemu alfy, ergonomii i możliwości bardzo dużo mu brakuje. O C 400d już tyle złego było napisanego, że nie chcę się powtarzać.

Czekając na PMA widać, że tylko Sony zadbało o entry level, Canon pójdzie po 450d, Nikon może w d60 - obie puszki będą stosunkowo drogie, pentax da k200 i znów albo zejdzie z ceny i będzie pusto w kasie na koniec roku, albo zaryzykuje i da wyższą cenę, osobiście myślę że polityka cenowa pentaxa na dłuższą metę wprowadzi go w poważne tarapaty finansowe...szkoda użytkowników.

MM - Nie 13 Sty, 2008

Specjaliście od telewizorków i oszukańczego grzebania w RAW-ach DZIĘKUJEMY. Dzieci moich znajomych mają fajniejsze zabawki. A pracownikiem to jestem dodatkowo Nikona i Olympusa. W sumie to mam też pół etatu w Leice.
Daruj sobie taką pseudoreklamę sonolty, znam ten styl mówiący o tym, że "nikt nam nie wmówi, że białe jest białe a czarne jest czarne". Tutaj nikt się na takie marketingowe głupoty nie nabierze.

goltar - Nie 13 Sty, 2008

KaleSony napisał/a:
A200 to już w ogóle rewelacja
Sony wypycha stare zapasy matryc CCD :twisted: :twisted: :twisted: i przychylam się do zdania MM...
a co do pytania w temacie proponuje poczekać do końca stycznia, jak na PMA pojawi się kilka nowych modeli lustrzanek to będzie większy wybór i ceny niższe...

Arek - Nie 13 Sty, 2008

Kolega KaleSony widzę już wie jakie obrazy daje A200, jak się sprawuje i w ogóle jaki to jest świetny aparat. A wydał tą opinię na podstawie czego? Ano lektury specyfikacji...

Arek

jaad75 - Pon 14 Sty, 2008
KaleSony napisał/a:
...pentax da k200 i znów albo zejdzie z ceny i będzie pusto w kasie na koniec roku, albo zaryzykuje i da wyższą cenę, osobiście myślę że polityka cenowa pentaxa na dłuższą metę wprowadzi go w poważne tarapaty finansowe...szkoda użytkowników.

Proponuję przyjrzeć się wynikom finansowym za 2 ubiegłe lata... :lol:

MC - Pon 14 Sty, 2008

Nie zartujcie, przeciez A200 pobije wszystkie aparaty, z Nikosiem D3 na czele :lol:
A tak powaznie, to A200 moze byc calkiem fajnym aparatem jak za swoja cene, kilka fotek juz widzialem, nie sa zle (JAK ZA TA CENE).
MM, co masz na mysli piszac o "oszukanczym grzebaniu w rawach"? Bo jesli piszesz o A700, to nie ma tu zadnego oszustwa. Sony od poczatku o tym mowilo; nie ukrywano tego tak jak w Nikonie (o ile dobrze pamietam, to stwierdzenie Arka w jednym z testow na ten temat wywolalo burze).
Kolego KaleSony. Jesli jestes pracownikiem Sony, to przez swoje nieudolne dzialania osmieszasz nie tylko siebie. Jesli nim nie jestes, to osmieszasz tylko siebie :roll:

Arek - Pon 14 Sty, 2008

Dokładnie tak jak pisze MC. Sony, co godne pochwały, uczciwie pisze o tym, że obrabia RAWy. Kupując A700 musimy się z tym liczyć. To jest bardzo uczciwe postawienie sprawy.
veenee - Pon 14 Sty, 2008

MC napisał/a:
Sony od poczatku o tym mowilo; nie ukrywano tego tak jak w Nikonie (o ile dobrze pamietam, to stwierdzenie Arka w jednym z testow na ten temat wywolalo burze).

hmm pamietam, ze czytalem dluuuga dyskusje dotyczaca ingerencji w RAW w D80 i z tego co pamietam, nie zostalo to ostatecznie dowiedzione. To moze nie ma sensu tego po raz kolejny wyciagac?

Arek - Pon 14 Sty, 2008

Nie tylko o D80 chodzi. D50 też ingerował.
mavierk - Pon 14 Sty, 2008

Ale na co gadać tyle o tym A200... do niego w sumie tylko 16-80 Zeissa i... co potem? Albo można liczyć na stare minolty z AFem sprzed 10 000lat albo na ekskluzif szkiełka Sony z SSM za 7k*

A i tak nie kryje najbardziej pożądanych ogniskowych (chyba że minoltą..)

pavlis83 - Pią 18 Sty, 2008

wybacz ale nie rozumiem twojego dylematu
zastanawiasz sie pomiedzy d40x a k100d super
zastanow sie czy chcesz
dzialajaca stabilizacje czy nie chcesz
zrzucarke paprochow z matrycy czy nie chcesz
naped do obiektywow w body czy poza body
dostepnosc do wielu starych szkiel ktore dzialaja takze w trybie preselekcji i maja potwierdzenie ostrosci
jezeli odpowiedziales 4x tak to z tego wyboru tylko pentax Ci to zaoferuje

SM31 - Pią 18 Sty, 2008

Owszem 4 x tak to jedno, gdybym chciał stabilizacje i obiektyw z silnikiem AV to bym sobie kupił canona s5. Dla mnie najważniejsza w tym całym interesie jest jakość fotek oraz ogólna użyteczność systemu. Do pentaxa niestety mamy mało szkieł w ofercie. Nikon ogólnie wpada lepiej, wada jest jedynie brak silnika AV w puszce. Co do sczyszczenia matrycy to wiesz, zawsze można zainwestować w gruszke i robić przedmuchy (zapewne będzie to bardziej skuteczne niż jakieś "elektrowstrząsy".
jaad75 - Pią 18 Sty, 2008

SM31 napisał/a:
...Do pentaxa niestety mamy mało szkieł w ofercie. Nikon ogólnie wpada lepiej...

Nie bardzo - zwłaszcza biorąc pod uwagę D40x...

Wujek_Pstrykacz - Sob 19 Sty, 2008

Szkieł w ofercie Pentaxa to jest bardzo dużo tylko nie wszystkie są dostępne. A u nas w kraju to wogóle jest mniejsza ich dostępność. I nie mówie tu o przeciętniakach tylko o najlepszych szkłach. A tak poza tym poszukuje 600/4 do Pentaxa. Są, ale w Japonii i to stanowi problem. Bo nie ma tam żadnego kolesia który by mógł kupić i przysłać.
Wujek_Pstrykacz - Sob 19 Sty, 2008

Oczywiście pisząc potrzebuje robie to w imieniu mojego kolesia, który jest użytkownikiem tego systemu. Ja pozostaje przy Canonie. Hej.
Remol71 - Czw 24 Sty, 2008

SM31 napisał/a:
Canon może i ma małe szumy, ale za 2,5 k co kupię? 400d i kit? To ja dziękuję, bo za tyle to mogę mieć k10d z kitem. O niebo lepszą puszkę oraz o niebo lepsze szkiełko. Mam zamiar zmieścić się w tej kasie z nieco większym zakresem ogniskowych, tak więc mój wybór lezy między k100D Super oraz d40 (bez "x")

Zdecydowanie lepiej upolować puszkę D70s z naprawdę małym przebiegiem <4k strzałów na Allegro. Wydasz na to nie więcej jak 1.5kpln Do tego Nikkor 18-70/3.5-4.5DX i masz elegancki zestaw. IMHO nie opłaca się wchodzić w D40+18-55.

SM31 - Czw 24 Sty, 2008

Teraz, to zaczaję się na k10d. Kiedy nowe puszki pojawią się na rynku, kadyszkę winnem wytargać za max 2 klocki z czego bardzo się ciesze :)
Remol71 - Czw 24 Sty, 2008

SM31 napisał/a:
Teraz, to zaczaję się na k10d. Kiedy nowe puszki pojawią się na rynku, kadyszkę winnem wytargać za max 2 klocki z czego bardzo się ciesze :)

K10d fajna puszka. Bagnet Pentaxa daje możliwość użycia szkieł M42 z ostrzeniem na nieskończoność bez dodatkowych szkiełek. Do tego dochodzą fajne manuale i to wszystko ze stabilizacją :)

goltar - Sob 09 Lut, 2008

norbi06 napisał/a:
Witam
Mam zamiar kupić tanią lustrzankę cyfrową coś w granicach do 1800zł max Używane raczej nie wchodzą w grę. Przeczytałem już wiele forum na temat różnych aparatów i przyznam się szczerze, że im więcej czytam tym mam większy mętlik w głowie. Głównie zależy mi aby aparat robił ładne zdjęcia czyli krótko mówiąc żeby miał małe szumy w różnych zakresach czułości. Czytałem testy na temat D40 i K100D i w testach na fotopolis pod względem szumów wypadły prawie identycznie. Co do szkieł to raczej nie zamierzam na razie go rozbudowywać (w niedalekiej przyszłości może dokupię szkło 50m z większą jasnością 1,8- głównie chodzi o jasność).

Lustrzanka ma służyć głównie do robienia zdjęć rodzinnych (dziecko, jakieś domowe przyjęcia, rzadziej do widoków). Przymierzałem się do kupienia Nikona D40. (D40x raczej nie wchodzi w grę z powodu ceny, a piksele aż tak bardzo nie są mi potrzebne bo nie wywołuje zbyt dużych zdjęć). Jest niestety trochę okrojony, ale przy tej cenie uważam, że jest dobrym sprzętem. Czytałem o nim sporo i są różne opinie na jego temat (z resztą jak na każdy aparat z niższej półki). Ostatnio wpadł mi również ciekawy model Pentax K100D. Przyznam szczerze, że zaciekawiła mnie w nim stabilizacja matrycy (ponieważ wiem z doświadczenia, że nie zawsze będę miał możliwość robienia zdjęć ze statywem), ale chyba Pentax ma słabe szkła o ile mi wiadomo:?: i nie wiem czy ma on wbudowany silniczek w body (nikon D40 nie posiada co niestety zmusza do kupna szkieł z silniczkiem).

Przy wyborze brałem również Canon EOS 350D , ale o nim raczej nie mam zdania.

Proszę o podpowiedź, który model by waszym zdaniem był najbardziej odpowiedni, a także plusy i minusy wymienionych modeli. (na fotopolis sa testy tych aparatów)

//treść postu przeniesiono - goltar

jaad75 - Sob 09 Lut, 2008

Cytat:
ale chyba Pentax ma słabe szkła o ile mi wiadomo:?:

Jak widać niewiele Ci wiadomo...

P_M_ - Sob 09 Lut, 2008

jaad75 napisał/a:
Cytat:
ale chyba Pentax ma słabe szkła o ile mi wiadomo:?:

Jak widać niewiele Ci wiadomo...

Niewiele wiadomo, bo nawet nie chcialo sie poszukac i goltar musial zareagowac. A przeciez ten watek byl nieco nizej, a o przejrzeniu testow Arka, czy sampli na pixel-peeper.com to chyba nawet przez mysl nie przeszlo.
Niektorzy maja wrodzony wstret do czytania i szukania.