|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Canon EF 24-105 f/4 L USM czy Sigma 24-70 mm f/2.8 EX DG
kirst88 - Nie 02 Gru, 2012 Temat postu: Canon EF 24-105 f/4 L USM czy Sigma 24-70 mm f/2.8 EX DG Witam!
Od dłuższego czasu borykam się z pewną decyzją. Szukam jakiegoś uniwersalnego zoomu, ale już z trochę wyższej pułki. Zastanawiam się nad wymienionymi w temacie obiektywami:
Canon EF 24-105 f/4 L USM lub Sigma 24-70 mm f/2.8 EX DG
Wcześniej jeszcze rozważałem jeszcze zakup obiektywu Canon EF 24-70 f/2.8 L USM, ale jednak jego cena mnie odstrasza, a można mieć zamiennik w postaci Sigmy.
Moje wahania biorą się z wielu już odwiedzonych podobnych tematów typu: Canon EF 24-105 f/4 L USM czy Canon EF 24-70 f/2.8 L USM. Przeczytałem również że stabilizacja światła nie zastąpi i z tym się trzeba zgodzić. Poza tym 24-105 ma lepszy zakres od Sigmy i tutaj się właśnie biję z myślą czy światło, czy uniwersalność zakresu (po przejściu już na pełną klatkę).
W przyszłości rozważam przejście na pełną klatkę (5D MkII lub 6D), a teraz obiektyw ma mi służyć do luźnego fotografowania osób (jakiś portret). Ogólnie dużo pstrykania na dworze.
Dodam jeszcze że obecnie posiadam w swoim składzie:
Body: Canon EOS 350D
Obiektywy: Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6, Sigma 10-20 mm f/4-5.6 EX DC HSM
Proszę o jakieś rady, za i przeciw. Najlepiej jak ktoś się wypowie kto już miał styczność z takim sprzętem. Testy tutaj na optyczne.pl tych obiektywów znam już chyba na pamięć
Sunders - Nie 02 Gru, 2012
Za 24-105L:
1.zakres ogniskowych
2.AF szybszy,cichszy i bez BF/FF
P.S.Miałem napisać, że za sigmą światło, ale jej jakość na f/2,8 IMO dyskredutuje ten argument.
jaco88 - Nie 02 Gru, 2012
ja bym brał 24-105 a dla lepszego światła dokupił z czasem jakąś stosunkowo nie drogą stałeczkę np. 50 1.4 lub 85 1.8
jaco88, popieram twoja koncepcje
kirst88 - Nie 02 Gru, 2012
dzięki za potwierdzenie mojego pomysłu
Od początku byłem za 24-105, ale jeszcze szukałem wsparcia dla mojej decyzji. A o 50 f/1.4 lub 85 f/1.8 też myślałem - droga inwestycja to nie jest, więc i też to zostanie zrealizowane z czasem
MM - Nie 02 Gru, 2012
A ja bym sobie darował Canona 24-105L i kupił Tamrona 24-70/2.8 VC USD...
MM, ale Ty nie masz 350D
siosio - Nie 02 Gru, 2012
Naprawdę warto zgrzeszyć dla tamrona 24-70 f 2.8 Di VC?
W sumie podobna dystorsja i wyniki na rozdzielczość obrazu, co 24-105L. Ale droższy jest i jednak wykonanie nie takie jak w eLce....
dcs - Nie 02 Gru, 2012
Zgrzeszyć zawsze warto.
Lepiej żałować, że się coś zrobiło niż żałować, ze się tego nie zrobiło.
siosio - Nie 02 Gru, 2012
Ale robiąc jedno, nie robimy czegoś innego ...
[ Dodano: Nie 02 Gru, 2012 21:41 ]
A co ze starym ef 28-70L f 2.8? Nikt go nie poleca, a ponoć ostrzejszy był od 24-70 I L f2.8
muzyk - Nie 02 Gru, 2012
kirst88 napisał/a: | Body: Canon EOS 350D |
Jeśli pod APSc to 24-105 jest bez sensu.
kirst88 napisał/a: | W przyszłości rozważam przejście na pełną klatkę (5D MkII lub 6D) |
Chyba że, ale wówczas pomyśl nad czymś jaśniejszym.
24-70 2.8 L - jeśli zdołałbyś... Cytat: | Ale droższy jest i jednak wykonanie nie takie jak w eLce.... |
ale ma ... 2.8
Jivul - Pon 03 Gru, 2012
muzyk napisał/a: |
Jeśli pod APSc to 24-105 jest bez sensu. |
z czasem się człowiek przyzwyczaja że nie ma szerokiego kąta i szukając kadrów podświadomie odrzuca szerokie ujęcia
Sunders - Pon 03 Gru, 2012
muzyk napisał/a: | Jeśli pod APSc to 24-105 jest bez sensu. |
Jako jedyny obiektyw istotnie ograniczałby fotografującego.
Jivul napisał/a: | z czasem się człowiek przyzwyczaja że nie ma szerokiego kąta i szukając kadrów podświadomie odrzuca szerokie ujęcia |
Mając sigmę 10-20 kirst88 nie musi się przyzwyczajać do braku szerokiego kata, wystarczy że zmieni obiektyw.
B o g d a n - Wto 04 Gru, 2012
kirst88 napisał/a: | W przyszłości rozważam przejście na pełną klatkę (5D MkII lub 6D) |
muzyk napisał/a: | Chyba że, ale wówczas pomyśl nad czymś jaśniejszym.
24-70 2.8 L - jeśli zdołałbyś... | Odwrotnie, o czymś jaśniejszym obowiązkowo powinien pomyśleć mając mniejszą matrycę.
PS.
Obiektyw 24-105/4L IS USM jest tani, dobry optycznie, solidny i w miarę lekki.
Do 5D MkII/6D będzie jeszcze lepszy.
muzyk - Wto 04 Gru, 2012
B o g d a n napisał/a: | Obiektyw 24-105/4L IS USM jest tani, dobry optycznie, solidny i w miarę lekki. |
100% zgoda.
I ciemny.
B o g d a n - Wto 04 Gru, 2012
muzyk,
kirst88 napisał/a: | Ogólnie dużo pstrykania na dworze. |
muzyk - Wto 04 Gru, 2012
B o g d a n napisał/a: | kirst88 napisał/a:
Ogólnie dużo pstrykania na dworze.
|
aaa... to mógłby być i ze stałym światłem 5.6, czy nawet 6.3
Wojmistrz - Wto 04 Gru, 2012
muzyk napisał/a: | I ciemny. |
Patrząc na GO nie powala, ale stabilizacja jednak pomaga.
muzyk - Wto 04 Gru, 2012
Wojmistrz napisał/a: | ale stabilizacja jednak pomaga. |
W czym?
muzyk napisał/a: | Wojmistrz napisał/a: | ale stabilizacja jednak pomaga. |
W czym? | Wiem, że ty wiesz w czym i nie potrzebujesz tej odpowiedzi, ale napiszę jak dla laików, by w tych samych warunkach oświetleniowych wykonać tak samo dobrze naświetlone, nieporuszone zdjęcie (z ręki) przy dłuższym czasie naświetlania.
Pomaga ale nie zastępuje. Ja przy tym wyborze wolałbym 2.8 bez stabilizacji niż 4 ze stabilizacją.
muzyk - Wto 04 Gru, 2012
Wojmistrz napisał/a: | nieporuszone zdjęcie |
Hmm, jeśli po ustawieniu ostrości stabilizacja nie "postanowi" inaczej
nienietaktak - Wto 04 Gru, 2012
Wojmistrz, wyłączyłem stabilizację w jedynym moim szkle "z" i mam spokój. nie mam złudnych nadziei i jak wychodzi poruszone zdjęcie, to mogę mieć pretensje tylko do siebie, a nie do elektroniki
nienietaktak napisał/a: | Wojmistrz, wyłączyłem stabilizację w jedynym moim szkle "z" i mam spokój. nie mam złudnych nadziei i jak wychodzi poruszone zdjęcie, to mogę mieć pretensje tylko do siebie, a nie do elektroniki |
Ja kiedyś byłem strasznie sfrustrowany panoramując, że ciągle mi nie wychodzi. Domki w tle stabilne, a auto poruszone... zapomniałem wyłączyć stabilizację.
hijax_pl - Wto 04 Gru, 2012
Wojmistrz napisał/a: | Domki w tle stabilne, a auto poruszone... zapomniałem wyłączyć stabilizację. | Zależy od układów stabilizacji.. Stare nie potrafią wykryć panoramowania, nowe - tak.
lvl3ha - Sro 05 Gru, 2012 Temat postu: Bierz w ciemno Ja bym sie nie zastanawial tylko bral canona. Sam posiadam ten obiektyw juz 2 lata i powiem ze jest rewelacyjny. Wiadomo swiatlo nie to bo f/4 ale odwzorowanie kolorow jest bardzo dobre, nie mam prolemow z BF/FF, cichy, bardzo szybki (jestem w stanie zrobic zdjecie mojej corce na hustawce (zlapac ostrosc i cyknac fotke bez problemow z ostroscia na moim 50D), nie liczac plastikowego tubusa to niezniszczalna konstrukcja. Polecam go goraco i na koniec podpowiem ze sam mialem taki sam dylemat ale teraz wiem ze canon mnie nie zawiodl. A co do sigmy to na f/2.8 mydli strasznie (przynajmniej wersje ktora ja testowalem w 3 sklepach)
B o g d a n - Czw 06 Gru, 2012
lvl3ha napisał/a: | Ja bym sie nie zastanawial tylko bral canona. Sam posiadam ten obiektyw juz 2 lata ... |
lvl3ha napisał/a: | nie liczac plastikowego tubusa to niezniszczalna konstrukcja. | Jesteś pewien, że plastikowy?
lvl3ha - Sob 08 Gru, 2012
Masz racje nie tylko tubus jest plastikowy
|
|