|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - bezlusterkowiec lub lustrzanka do 1200 zł
thaven - Nie 02 Gru, 2012 Temat postu: bezlusterkowiec lub lustrzanka do 1200 zł Witam,
Niedawno zadałem na tym forum pytanie o aparat do 1000 zł. Ponieważ od tamtego czasu budżet zwiększył mi się do koło 1200 zł, a priorytety pozmieniały, chciałbym znowu zasięgnąć waszej rady.
Poprzedni temat jest tutaj:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=20511
Nowy zakładam dlatego, że kompakty już całkiem wyskoczyły z rozważanych aparatów, więc moje aktualne dywagacje pasują tam jak gps w trabancie.
Więc w skrócie aktualnie potrzebuje:
Aparat w 70% do zdjęć "na codzień" w tym fotografowania dzieciaka, 30% na twórcze moje zabawy.
Budżet: 1200 zł max
sprzęt może być używany
priorytety:
- niewielkie wymiary (ale bez popadania w skrajność - chodzi o to, żeby wygodnie się z tym spacerowało, a i na ręce mogło powisieć chwile)
- wizjer - nie wyobrażam sobie dobrego kadrowania z manipulacją ogniskową na wyciągniętej ręce
- czas reakcji - wiadomo, dzieciaki...
- ponieważ uwielbiam portrety (ale nie studyjne) z miłą GO, to fajną GO dostępną najlepiej na kicie
- sprzęt może być używany
Teść mój gorąco namawia mnie na jakąś lustrzankę. Z tego co się zorientowałem, jakieś tanie nikony, czy pentaxa można za te pieniądze dostać. Ma to swoje zalety - wizjer optyczny, szybsze ostrzenie. Ale i większe rozmiary.
Osobiście stawiałem na bezlusterkowce. Niewiele z nich ma wizjer, co mnie smuci. A jak ma, to z rozdzielczością że pożalsięboże
więc póki co myślałem o:
- Samusng nx10
- Panasonic DMC-GF2
- Panasonic DMC-GF3
Co byście wybrali na moim miejscu? Któryś z powyższych? jeszcze inny? a może jednak lustrzankę?
Pozdrawiam
Sunders - Nie 02 Gru, 2012
http://allegro.pl/canon-1...2811963841.html
mrawi - Pon 03 Gru, 2012
GF2 i GF3 nie mają wizjerów.
thaven - Pon 03 Gru, 2012
oh, gapa ze mnie!
Oczywiście chodziło o G2 i G3
muzyk - Pon 03 Gru, 2012
mrawi napisał/a: | GF2 i GF3 nie mają wizjerów. |
Jeśli do zdjęć i tani, to polecam GF1. Może jeszcze gdzieś można zdobyć nowy
Bez wizjera, ale ewentualnie używany można dokupić.
Fajnie jest wykonany ten aparacik. Do ISo 400-800 daje radę.
NX-5 - Wto 17 Gru, 2013 Temat postu: Re: bezlusterkowiec lub lustrzanka do 1200 zł
thaven napisał/a: | Witam,
Niedawno zadałem na tym forum pytanie o aparat do 1000 zł. Ponieważ od tamtego czasu budżet zwiększył mi się do koło 1200 zł, a priorytety pozmieniały, chciałbym znowu zasięgnąć waszej rady.
Poprzedni temat jest tutaj:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=20511
Nowy zakładam dlatego, że kompakty już całkiem wyskoczyły z rozważanych aparatów, więc moje aktualne dywagacje pasują tam jak gps w trabancie.
Więc w skrócie aktualnie potrzebuje:
Aparat w 70% do zdjęć "na codzień" w tym fotografowania dzieciaka, 30% na twórcze moje zabawy.
Budżet: 1200 zł max
sprzęt może być używany
priorytety:
- niewielkie wymiary (ale bez popadania w skrajność - chodzi o to, żeby wygodnie się z tym spacerowało, a i na ręce mogło powisieć chwile)
- wizjer - nie wyobrażam sobie dobrego kadrowania z manipulacją ogniskową na wyciągniętej ręce
- czas reakcji - wiadomo, dzieciaki...
- ponieważ uwielbiam portrety (ale nie studyjne) z miłą GO, to fajną GO dostępną najlepiej na kicie
- sprzęt może być używany
Teść mój gorąco namawia mnie na jakąś lustrzankę. Z tego co się zorientowałem, jakieś tanie nikony, czy pentaxa można za te pieniądze dostać. Ma to swoje zalety - wizjer optyczny, szybsze ostrzenie. Ale i większe rozmiary.
Osobiście stawiałem na bezlusterkowce. Niewiele z nich ma wizjer, co mnie smuci. A jak ma, to z rozdzielczością że pożalsięboże
więc póki co myślałem o:
- Samusng nx10
- Panasonic DMC-GF2
- Panasonic DMC-GF3
Co byście wybrali na moim miejscu? Któryś z powyższych? jeszcze inny? a może jednak lustrzankę |
Witam.
Mam niejakie doświadczenie w temacie bezlusterkowców.
Podobnie jak Ty nie uznaję aparatu bez celownika.
Lustrzanka w tych czasach to... prestiż.
Na pierwszym miejscu- NX10.
Drugie (miejsce) -G2/3- celownik w tych Panasach, nie do ogarnięcia wobec konkurencji, mam na myśli np. Canon 1100 i takie podstawowe Nikony.
Taki np.G3 posiada:
Ekranik uchylny, pod dowolnym kątem nastawny.
Filmy HD-uruchamiane przyciskiem oddzielnym.
Nie wiem jak w G2, ale w G3 ten odchylany ekran jest DOTYKOWY.
Pozdrawiam-Kazik
RB - Wto 17 Gru, 2013 Temat postu: Re: bezlusterkowiec lub lustrzanka do 1200 zł
NX-5 napisał/a: |
Lustrzanka w tych czasach to... prestiż.
|
????
1100d plus 18-55 tyż?
muzyk - Wto 17 Gru, 2013
NX-5 napisał/a: | Lustrzanka w tych czasach to... prestiż. |
To jakiś żart?
Jeszcze pierwszego kwietnia nie ma
mavierk - Sro 18 Gru, 2013
NX-5 napisał/a: | Lustrzanka w tych czasach to... prestiż. | Jeśli napisałeś to z ironią to się całkowicie zgadzam
thaven napisał/a: | więc póki co myślałem o:
- Samusng nx10
- Panasonic DMC-GF2
- Panasonic DMC-GF3 | Bardzo dobre pomysły. Ja mając 1100zł kupiłem sobie używanego Panasonica GF1 za 400zł z futerałem. Do tego za 700zł dokupiłem sobie 14/2.5 żeby mieć możliwie jak najmniejszy zestaw. Za GF1 przemawia fajny wygląd, mała różnica w jakości obrazka względem GF2 i GF3 no i fajna lampa błyskowa w zestawie (fajnie wyskakuje i.. jest ). Jak dla mnie robi on jeszcze super filmiki (w ramach do 720p). Jedyne czego mi brakuje to stabilizacja, żeby o tej porze po 17 robić zdjęcia z ręki
Jeśli uważasz, że obiektyw stałoogniskowy nie jest czymś dla Ciebie to za te 900zł (bo polecam Ci poszukać takiego GF1 za 300zł) możesz sobie kupić dowolny obiektyw z zakresu 12-50mm i wystarczy Ci jeszcze na kartę, pokrowiec i inne szmery bajery.
Jeśli nie GF1 (bo nie możesz znaleźć i nie chce Ci się czekać na polowanie) to dowolny bezlusterkowiec do 700zł.
Oczywiście polecam sprzęt używany bo jak Ci się nie spodoba to stracisz najwyżej na wysyłce. Poszukaj na forach związanych specjalnie z tym systemem, bo tutejsza giełda wydaje mi się że nie funkcjonuje za bardzo.
muzyk - Sro 18 Gru, 2013
mavierk napisał/a: | Za GF1 przemawia fajny wygląd, mała różnica w jakości obrazka względem GF2 i GF3 no i fajna lampa błyskowa w zestawie (fajnie wyskakuje i.. jest ). Jak dla mnie robi on jeszcze super filmiki (w ramach do 720p). |
Świetna guzikologia i przezajebiste wykonanie.
|
|