|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Stop chińskim śmieciom!
Arek - Pon 03 Gru, 2012 Temat postu: Stop chińskim śmieciom! Koledzy z działu Sport Optics Nikona zrobili bardzo pożyteczną akcję na Allegro:
http://allegro.pl/przeczy...2839681711.html
Może rzut okiem na tą aukcję uchroni od zakupu czegoś takiego kilka kolejnych osób.
Arek
RB - Pon 03 Gru, 2012
Arek, akcja bardzo pożyteczna. Niemniej zawsze znajdzie się kilku "sprytniejszych" kupujących. Ale to w sumie ich problem.
Patrzyłbym na to także pod kątem chęci zadbania o sprzedaż całej branży (tego bardziej poważnego segmentu). Oczywiście, nie widzę w tym zadbaniu nic złego, wręcz dokładnie odwrotnie. Miejmy nadzieję, że nasi rodacy, którzy odczują chęć/potrzebę posiadania lornetki zaczną kupować poważne produkty (może i najtańsze spośród nich) w ten sposób pośrednio pozwalając na szerszy dostęp do rozsądnej optyki w sklepach.
goornik - Pon 03 Gru, 2012
Myślę, że możmy mówić tu już o pladze, zobaczcie - ten sprzedający ma zamiar "skaleczyć" 400 potencjalnych lornetkowiczów
http://allegro.pl/lornetk...2827501143.html
Nie mogę aktualnie znaleść odpowiedniej aukcji, ale znalazełem gościa, który ma do sprzedania 1000 takich pseudolornetek....
manolo - Pon 03 Gru, 2012
tego rodzaju śmieci są sprzedawane również w hepermarketach, nie tylko na aukcjach.
Absengard - Pon 03 Gru, 2012
Aukcja lornetki 50x80 za 13,86 zł rozbiła mnie niczym Kliczko swoich przeciwników.
Pomijając już parametry które wzięte są z kapelusza, niezły ubaw jest także w opisie.
Czytamy czerwonymi literami 50x80 gdzie jak wiadomo liczba 80 stanowic ma o średnicy obiektywu - po czym w opisie niżej czytamy...średnic aobiektywu 50 mm
Proponuje założyć dział "Perełki optyczne" i wrzucac podobne aukcje będzie ubaw...
Z drugiej strony czy to nie my na to "pozwalamy" swoim lenistwem czy brakiem podstawowego myslenia ? Wiadomo ze nie kazdy musi znac sie na wszystkim ale przeciez istnieje wujek google. Wystarczy wpisać podstawowy frazes "szukam lornetki" i wyskakuje kilkaset wątków o tym co kupowac, jak kupować i czego nie kupować....wystarczy w sumie kilka minut. Nie wyobrazam sobie kupować czegokolwiek nie zapytawszy na forach itp.
goornik - Pon 03 Gru, 2012
Absengard, masz całkowitą rację, co dowodzi, że należysz do osób myślących.
Niestety, zbiór osób niemyślących wcale nie jest pusty
Postaw się w sytuacji "szarego Kowalskiego", który szuka lornetki. Idzie on do Media Markt lub Foto Jokera, i widzi on tam czarne lub zielone lornetki bez kompasu, z prawie niewidocznymi powłokami (bo światło przez nie przechodzi....) z powiększeniami "TYLKO" do 16x, w cenach od 200 do 1500 zł.
Po czym wchodzi na Allegro i widzi cudowny opis jeszcze cudowniejszej lornetki "Russia" (bo stereotypem jest, że w Rosji produkowano dobre lornetki) z imponującym powiększeniem, bajernymi powłokami jakie widzi się na filmach, za 10-25 zł.
Dla wielu wybór jest - niestety.... - prosty
Myślę, że potrzebna jest tu ogólnokrajowa kampania, brawo, że na tym forum podjęto tę tematykę.
potvoor - Pią 28 Gru, 2012
Bądźcie pozdrowieni.
To mój pierwszy post.
Przymierzam się do zakupu lornetki i za chwilę może przejdę do bardziej "fachowych" tematów, ale na głównego zagadnienia pograniczu, a o kategorie "geograficzne" zahaczając: czy wiecie może, gdzie są produkowane współczesne Baigisze i Berkuty? O parametry dopytam, model dobiorę, w tym jednak miejscu chciałbym spytać, czy Rosjanie, spod których rąk one wychodzą, nie są aby mali i żółci? Właściwie bardziej mi zależy na jakichkolwiek wieściach o Berkutach, bo na Baigiszach właściwie "Made in Russia" jest, co zapytać bardziej obeznanych nie zaszkodzi.
|
|