|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - Jaki bezlusterkowiec za 5-6 tys.
Namor1 - Pon 03 Gru, 2012 Temat postu: Jaki bezlusterkowiec za 5-6 tys. Jaki bezlusterkowiec za 5-6 tys. z obiektywem nadającym się do robienia zdjęć roślin. Nie rozpatrywałem tej opcji, ale pojawiły się nowe możliwości finansowe. Muszę się w miarę szybko zdecydować dlatego proszę o podpowiedzi. Dobrze byłoby też aby ten system miał też jakiś teleobiektyw.
A może zamiast tego jakiś kompakt, który zapewniłby porównywalną jakość. Priorytetem musi być możliwość robienia przyzwoitych zdjęć roślin.
Sunders - Pon 03 Gru, 2012
Co to za rośliny, jakiej są wielkości?
fatman - Pon 03 Gru, 2012
Do roślin to pewnie będziesz chciał oprócz stałki jakić długi tele, chociażby po to aby ładnie tło rozmywać.
Przynajmniej 70-300 by Ci się przydał.
Bezlusterkowce - weź Soniaka NEx-6 z kitem + zoom albo Panasa w podobnej knfiguracji.
Namor1 - Pon 03 Gru, 2012
Sunders napisał/a: | Co to za rośliny, jakiej są wielkości? | chodzi mi generalnie o pokrój roślin, a nie kształt pyłku - ale tez możliwość zrobienia cech diagnostycznych, czyli np. owłosienia liścia, łodygi itp.
Sunders - Pon 03 Gru, 2012
Za podany budżet możesz kupić lustrzankę z obiektywem makro, czemu chcesz bezlusterkowca?
moronica - Pon 03 Gru, 2012
z lustrzanka byloby latwiej w przyszlosci dobrac rowniez jakies mieszki, pierscienie, ewentualnie oswietlenie. nie wiem, czy 1:1 wystarczyloby do tych cech diagnostycznych choc oczywiscie na poczatek obiektyw dedykowany do makro bedzie najwygodniejszy i najprostszy w uzyciu no i zawsze mozna zdjecie przyciac by uzyskac wieksza skale
zdjecie na gorze po lewej i srodkowe po lewej to skala ~1:1. zdjecie na dole po prawej to ~9:1
dcs - Pon 03 Gru, 2012
Namor1,
Do NEX są pierścienie makro ze stykami.
Namor1 - Wto 04 Gru, 2012
A czy kompakt z dobrym światłem np.
Panasonic Lumix DMC-LX7
lub Sony Cyber-shot DSC-RX100 o dużej fizycznie matrycy i tez niezłym obiektywie będą równoważne do np. NEx-6?
siosio - Sob 15 Gru, 2012
Namor1 napisał/a: | A czy kompakt z dobrym światłem np.
Panasonic Lumix DMC-LX7
lub Sony Cyber-shot DSC-RX100 o dużej fizycznie matrycy i tez niezłym obiektywie będą równoważne do np. NEx-6? |
NIE
Fizyczna wielkość ich matrycy i tak jest sporo mniejsza od aps-c Nexa....
muzyk - Sob 15 Gru, 2012
Pomyśl ewentualnie o Olympusie OMD i 60 2.8 makro, ale to chyba budżet przekroczyłoby.
Poza tym, jest zdaje się jeszcze promocja, że kupując OMD masz 45 1.8, czyli zajebisty obiektyw, za złotówkę.
|
|