forum.optyczne.pl

Cyfrowe kompakty - Czy istnieje taki aparat?

karol n. - Sob 05 Sty, 2008
Temat postu: Czy istnieje taki aparat?
Jestem "wychowany" na takich aparatach jak Cmena 8, Fed 5 lustrzankach Zenith TTL, Pentax P30. Trzeba by sie przerzucic na fotografie cyfrowa. Tylko co kupic. Poczytalem co nieco i mam metlik w glowie. Niedawno odkrylem optyczne.pl i widze, ze tu sie wie o czym sie pisze. Przegladalem tez strony niemieckie jak www.chip.de i...... troche im nie dowierzam. Wracajac do pytania z naglowka to szukam kompaktu o parametrach (na lustrzanke moze przyjdzie czas)

Zoom od 28mm w miare jasny byloby milo x 10 (moze byc mniej lub wiecej, oczywiscie w przeliczeniu na maly obrazek) .

Mozliwosc ustawiania przyslony, migawki. Programy z preselekcja migawki i przyslony. Inne programy nie maja znaczenia.

Makro

Krotka reakcja aparatu od nacisniecia spustu do zrobienia zdjecia.

Monitor min 2,5 cala + wziernik

Zasilanie najlepiej Aku AA lub paluszki

Za podanie typow i sugesti bylbym wdzieczny. Jest tyle typow na rynku, ze mozna przeoczyc cos bardzo dobrego

Pozdrawiam karol n. :wink:

mavierk - Nie 06 Sty, 2008

z tego wszystkiego to lustrzanka z conajmniej 18-200 i jakimś szkielkiem do macro - 5500zl gdzieś tak
Smola - Nie 06 Sty, 2008

Szczerze ciężko wybrać coś bez wad - 10x zoom generuje wady najcześciej.

Masz Sony H9 - wada szumy przy wysokim ISO
Fuji 9600 - nie wiem, malo jest o tym modelu
Panasonic FZ50 - szumy :lol:
Panasonic FZ18 - nowy test optyczne.pl - matryca ma wady, choć sam kompakt mi sie podoba
Canon G9 - full wypas, ale mniejszy zoom

Może kup proste body Pentaxa, Canona, Nikona + spacer zooma ( 18-125, 18-200, 18-250 itd. ) i to jest jakies rozwiazanie. W 3 tys. sie zamkniesz na upartego

Arek - Nie 06 Sty, 2008

Szczerze mówiąc ja polecałbym najprostszą lustrzankę. Np. Olek E-400 z kitem 14-42 za 1500 zł: http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/106990

lub jeszcze lepiej z dual kitem 14-42 i 40-150 mm za 2000 zł. Masz zakres od 28 do 300 mm, w jakości, do której nie zbliży się nawet w połowie najlepszy kompakt. Masz matrycę, może
w klasie lustrzanek nie najwyższej jakości, lecz zabije każdy kompakt.

Podobnie kształtuje się sytuacja z Nikonem D40, którego z kitem dokupisz już za 1500 zł.
Do tego dorzucasz 55-200 mm VR za 700-800 zł i za trochę ponad 2000 zł masz fajny zestaw, skutecznie stabilizowany na drugim końcu.

Przechodząc do Pentaxa masz K100D Super z dobrym kitem za 1600 zł. Do tego można dobrać Sigmę 70-300 APO i masz za 2300-2400 zł też bardzo fajny zestaw.

Każdy z tych instrumentów, da Ci znacznie więcej niż najlepszy nawet kompakt. No i daje Ci możliwość rozwoju. Z czasem możesz przecież dokupić lepsze szkła.

Arek

karol n. - Nie 06 Sty, 2008

Jak wyglada kompatybilnosc osprzetu od lustrzanek analogowych do cyfrowych? Mam obiektyw od Pentaxa 28-210mm, lampe blyskowa, filtry it.p. Da sie to uzyc czy tak niebardzo?
Pozdrawiam

Arek - Nie 06 Sty, 2008

W Pentaxie nie będzie najmniejszych problemów. K100 Super powinien obsłużyć wszystko.
Monastor - Nie 06 Sty, 2008

Smola napisał/a:

ORAZ paskudne aberracje chromatyczne w praktycznie całym zakresie, słabe odwzorowanie kolorów, mały zakres tonalny, żadnych RAWów, kiepski AF, ogromna kompresja w JPG, ślimacza prędkość działania

Smola napisał/a:
Panasonic FZ50 - szumy :lol:

ORAZ brak szerokiego kąta, mały zakres tonalny, powolne działanie w menu, zwłaszcza przewijanie kolejnych zdjęć, słaby auto WB

Z FZ-18 nie miałem tyle styczności co z pozostałymi dwoma. Tutaj może przydać się test na optyczne.pl

Fuji 9600 - Tego niestety nie dostałem w łapki. Ludzie sobie chwalą... inna sprawa to to, że każdy bardzo chwali swój nowy nabytek :P

Canon G9 - znam tylko z nazwy, nie interesowałem się nim nigdy, ale ponoć to bardzo przyzwoity kompakt. Niech kolega poszuka testów

Na pewno odradzam Sony H9, BARDZO odradzam :wink:

karol n. <- jeśli faktycznie masz obiektyw do pentaxa i korzystałeś wcześniej z lustrzanki to każdy z powyższych aparatów pod jakimś względem Cię zawiedzie. Bierz któreś z tańszych luster pentaxa i podepnij swoje szkło. To raczej przebije każdy kompakt.

Smola - Nie 06 Sty, 2008

Dokładnie bierz lustro. Jeśli tak jak pisze Arek szkło od analoga bedzie sprawnie pracowalo to bierz Pentaxa.

Zreszta przesiadajac sie z lustra analogowego na cyfrowke - kompakt zobaczysz, ze masa spraw zacznie cie draznic. Np. cyfrowy wizjer - masakra.

Monastor napisał/a:
Smola napisał/a:

ORAZ paskudne aberracje chromatyczne w praktycznie całym zakresie, słabe odwzorowanie kolorów, mały zakres tonalny, żadnych RAWów, kiepski AF, ogromna kompresja w JPG, ślimacza prędkość działania

Na pewno odradzam Sony H9, BARDZO odradzam :wink:

No wlasnie, dlaczego nie wierze np niemieckiemu chipowi. W ich tescie zajal drugie miejsce po Panasonicu FZ50, a wszedzie na okolo krzyk tylko nie Sony H9!.

Chyba jednak zaczne wszystko od poczatku i zaczne studiowac lustrzanki cyfrowe.

karol n.

Na pewno chip niemiecki pokazuje który aparat ma najbogatszego producenta. No chyba że ich testy polegają na porównaniu tabelek z parametrami (choć tutaj wyniki powinny być teoretycznie inne).

Cytat:

Chyba jednak zaczne wszystko od poczatku i zaczne studiowac lustrzanki cyfrowe.

Bardzo dobra decyzja ;-)

Na początku tego roku też chciałem kupić aparat, przymierzałem się do FZ-50 ale im więcej czytałem o tym i innych aparatach, tym bardziej byłem przekonany, że powinienem zebrać więcej kasy i kupić lustro. Nie żałuję ani trochę ;-)

moon - Nie 06 Sty, 2008

Monastor napisał/a:
Na pewno chip niemiecki pokazuje który aparat ma najbogatszego producenta. No chyba że ich testy polegają na porównaniu tabelek z parametrami (choć tutaj wyniki powinny być teoretycznie inne).

Monastor błysnołeś kolejny raz "mądrością" stwierdzenia... :)
Czytać po niemiecku nie musisz umieć, ale nawet po obrazkach powinieneś skapować, jak robione są pomiary do "tabelek". Trudno, by ok. 80 testów kompaktów ilustrować obrazkami, jak czasopismo, ma kilkanaście działów tematycznych, z różnym sprzetem.

W innych porównaniach wielu redakcji wyniki są podobne, przekornie zapytam, tam też pewnie nie wiedzą, co dobre..? :)
Podawałem wcześniej na tym forum link do strony, gdzie robi się szczególny ranking, na podstawie nagród jakie otrzymuje sprzęt w różnych redakcjach, często cenionych magazynów fotograficznych, testowany przez różnych ludzi. Stronniczość, czy niewiedzę, mogą zarzucać takim ocenom jedynie głupcy. Tu porównuje się sprzęt w 3 kategoriach (według nagród):
http://www.etest-digitalkamera.de/Bestenliste.html

Jeśli chodzi o kompakty FZ-50 od 2 lat jest mimo narzekań na szumy najbardziej cenionym aparatem nie tylko w Europie. Oczywiście nikt myślący nie porównuje kompaktu do lustrzanki, jak nie porównuje się np. samochodów osobowych do rajdowych. Inna kategoria, inny klient.

Do podanych cen nie chcę się odnosić, bo dziś bardzo dużo ludzi, kupuje obiektywy, lustrzanki za granicą, bo w Europie ceny są zawyżone. Ten sam sprzęt można kupić taniej, ale jak ktoś chce mieć polskie menu...pozostaje najczęściej zakup w kraju. :wink:

Monastor napisał/a:

Chyba cos tam sprawdzaja i mierza : http://www.chip.de/artike...s_26359507.html

ale zostawmy ich, ja jestem pod wrazeniem testow ktore robi www.optyczne.pl wystarczy przeczytac taki test pojsc do sklepu chwycic do reki testowany aparat, sprawdzic jak lezy w reku i kupic albo i nie kupic.

pozdrawiam dzieki wszystkim za cenne uwagi.

moon <- przepraszam, jestem nieświadomym głupcem nie wierzącym w to co podrzucą mi ukochani producenci. Wszystkie recenzje są obiektywne, a oddającym aparaty do testów firmom zależy na rzeczowym pokazaniu wszelkich uchybień sprzętu.

Pragnę też podziękować Sony za robienie najlepszych aparatów pod słońcem i za to, że nie kierują się zyskiem, a tylko i wyłącznie dobrem użytkowników. Bardziej niż na sprzedaniu własnego sprzętu za jak najwyższą cenę dbają o to, byśmy nabyli pierwszorzędne produkty w niemal stratnej dla producenta cenie.

Nie mówię, że recenzenci to zło... ale chipa czytałem i to nie tylko niemieckiego. Tabelki tabelkami, pozostaje jeszcze wyciągnięcie wniosku i to jak tabelki mają się do zdjęć. Niektórym niestety wystarczy machnąć tabelką i można wcisnąć byle co.

maziek - Nie 06 Sty, 2008

Ale Wy to się lubicie oklepywać po logo Waszych aparatów... raz na tydzień nie wyjęte...
moon - Nie 06 Sty, 2008

Sarkazm? We wcześniejszym wątku napisałeś, że Chip układa tabelki, na podstawie parametrów. Coś słabo czytasz tego Chip’a, skoro kolega znalazł od ręki prezentację, jak wykonuje się te testy. Pytasz o związek „tabelek” ze zdjęciami, ja dostrzegam, choćby w rubryce „jakość zdjęć”. A przykładowe zdjęcia z każdego z aparatów można znaleźć na wielu stronach. No ale zostawmy Chip’a, oni naszą opinię o ich czasopiśmie na pewno mają w dużym poważaniu… :wink: Wystarczy im rynek niemiecki.

Co, do recenzentów, jak pisałem i na optyczne.pl markę pismo, portal wyrabia na rzetelnej i dokładnej ocenie testowanego sprzętu. Podlizywanie się jakiemuś producentowi nie opłaca się, bo inny producent wytknie takie szachrajstwo i w skrajnym przypadku podziękuje za „współpracę” i nikt w „branży” nie będzie traktował poważnie takich „drukarzy”. Testy, zdjęcia i samodzielne obejrzenie sprzętu większości ludzi wystarczy, ale jak ktoś nie ufa innym, to współczuję, bo wszystko dookoła może być oszukane… :)

minimalguy - Wto 08 Sty, 2008

karol n. napisał/a:
Mam obiektyw od Pentaxa 28-210mm, Da sie to uzyc czy tak niebardzo?

Pisałes, że zależy Ci na 28 mm więc po cropie na tym szkle zrobi Ci się 42mm na krótkim końcu za to na długim bedziesz miał ponad 300, więc tak jak Ci Arek pisał, bierz z kitem 18-55 jesli chcesz miec w miare szeroki kąt

karol n. - Nie 13 Sty, 2008

minimalguy napisał/a:
karol n. napisał/a:
Mam obiektyw od Pentaxa 28-210mm, Da sie to uzyc czy tak niebardzo?

Pisałes, że zależy Ci na 28 mm więc po cropie na tym szkle zrobi Ci się 42mm na krótkim końcu za to na długim bedziesz miał ponad 300, więc tak jak Ci Arek pisał, bierz z kitem 18-55 jesli chcesz miec w miare szeroki kąt

Czy oprocz zmiany ogniskowej przy zastosowaniu obiektywu od analogowej lustrzanki, jest mozliwe ze straci rowniez jakosc zdjec. Czy te obiektywy pasuja bez problemow do cyfrowek?

minimalguy - Nie 13 Sty, 2008

Na pewno szkło na matrycy jest bardziej podatne na odblaski. Jesli na kliszy miałeś flary to tu pewnie będzie kalejdoskop. Na aps-ie za to powinieneś mieć mniejszą winiete i lepszą ostrość na brzegu kadru.