|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon 1100d kolor czerwony ?
w1nt0r - Wto 04 Gru, 2012 Temat postu: Canon 1100d kolor czerwony ? Witam wszystkich speców
Otóż zainteresował mnie aparat CANON 1100d w czerwonej, limitowanej obudowie. Czy materiał z jakiego zbudowany jest ten model jest tak samo trwały jak w kolorze czarnym ? Miał ktoś z tym styczność, jak to się zachowuje przy użytkowaniu ? Czy ten czerwony kolor to tylko ściema i za miesiąc, dwa się wszystko wytrze. Odnośnie tego body, nie samego koloru warto zainwestować takie pieniądze? Jeśli możecie uzasadnijcie swoje opinie lub polećcie coś lepszego.
Jako, że nie jestem jeszcze obeznany tak bardzo w temacie, ale z fotografią miałem już styczność ( wciąż łapię bakcyla ) to te pytania kieruję do tych, co znają się na rzeczy, bądź użytkowali jw. Canona 1100d. Z góry dziękuję za odpowiedźi.
pioroon - Wto 04 Gru, 2012
w1nt0r, Canon nic nie pisze o trwałości tego koloru, więc należy przyjąć, że będzie tak samo jak w przypadku czarnego odpowiednika. Generalnie nie powinno być problemu.
Z tego co gdzieś wyczytałem serię tę Canon wypuścił na rynek australijski, czy jestem nie na czasie i jest oficjalna polska dystrybucja?
P.S. Tj kolor buraczkowy a nie czerwony ale to może kobiety lepiej niech ocenią
w1nt0r - Wto 04 Gru, 2012
pioroon napisał/a: | w1nt0r, Canon nic nie pisze o trwałości tego koloru, więc należy przyjąć, że będzie tak samo jak w przypadku czarnego odpowiednika. Generalnie nie powinno być problemu.
Z tego co gdzieś wyczytałem serię tę Canon wypuścił na rynek australijski, czy jestem nie na czasie i jest oficjalna polska dystrybucja?
P.S. Tj kolor buraczkowy a nie czerwony ale to może kobiety lepiej niech ocenią |
No tak dokładnie to bordowy, żeby nie było, że jestem daltonistą Prosto z polskiej dystrybucji można nabyć na Allegro http://allegro.pl/canon-e...2845709418.html
Co sądzisz o tym body ? Chciałbym się bardziej w miarę możliwości powoli zagłębiać w świat fotografii.
mozer - Wto 04 Gru, 2012
Ja myślę, że czarny łatwiej będzie potem odsprzedać
w1nt0r napisał/a: | Co sądzisz o tym body ? Chciałbym się bardziej w miarę możliwości powoli zagłębiać w świat fotografii. |
Co będziesz fotografował? Architektura, krajobrazy, portret, inne?
Jaki budżet na obiektyw(y)?
Wow, nie spodziewałem się aż tak szybkiej odpowiedzi za co dziękuję
Jakbym miał kupować canona (bo jeszcze się nie zdecydowałem jakie body kupić) to przeznaczam na obiektyw w granicach 1000 - 1500 zł. Przeznaczenie jakie fotki bym cykał ?
Chciałbym coś uniwersalnego : takiego, żeby zrobić w miarę konkretny (jak na amatora) portret, pyknąć coś w plenerze.
Oczywiście cudów nie ma, chyba, że za "niezłą sumkę". Zastanawiałem się nad ofertą Canona, a mianowicie 70-200 f4/L bez IS (bo chyba stabilizator na początek nie będzie mi aż tak bardzo brakować podczas robienia zdjęć. Tylko pytanie czy nie będzie za ciemny ? )
Jednakże priorytetem robienia zdjęć byłyby zdjęcia typu sporty ekstremalne, " czyli coś się dzieje "
w1nt0r, z jednej strony jako uniwersalne szkło dobrze byłoby zainwestować na początek w coś lepszego niż 18-55 dołączany do zestawu (chyba że kupujesz samo body to bordowe?).
W tej cenie Sigma 17-70 f2-4.0 byłaby całkiem niezłym rozwiązaniem jako podstawowe szkło do nauki. Daje niezły obrazek, solidnie zbudowana, HSM (szybki AF jednak z celnością bywa różnie, osobiście miałem okazję używać "celnej" sztuki i było bardzo dobrze).
Co do portretu to od biedy coś tam się da zrobić, ale przy takim świetle na wyższych ogniskowych będzie nie ta GO co trzeba. Tu trzeba czegoś jaśniejszego i jeżeli miałbyś 400pln do dorzucenia do portretu później to można się zaopatrzyć w plastykową 50tkę/f1.8
I dochodzimy do deseru, czyli tego co tygryski lubią najbardziej. 70-200 do sportów (poza halą sportową) będzie dobrym wyborem. Do dynamicznych ujęć w IS raczej nie warto inwestować, bo tam albo używamy bardzo krótkich czasów migawki, albo krótkich do dynamicznych ujęć z rozmyciem tła (np: rajdy). Mam to szkiełko i sobie chwalę, zresztą każdy wie, że optycznie jest świetnie a i cena przystępna.
P.S. Nawet swoją sztukę 70-200 tu ostatnio wystawiłem na sprzedaż, jednak nie znalazł się chętny. Teraz sobie jednak myślę, że mimo że się ostatnio kurzy to zostanie w plecaczku
Warto jeszcze poczekać na opinię pentax'owców i nikonowców
Zaraz przyjdzie taki jaad, to zobaczymy co powie
Aha przyjdzie jeszcze taki muzyk, co Ci poleci stałki za 15 tys. pln, także wiesz ... (muzyku oczywiście jak zawsze żarty )
mozer - Wto 04 Gru, 2012
pioroon napisał/a: | plastykową 50tkę/f1.8 |
Ja wiem, że wszyscy uważają, że jest to niemal cudo za te pieniądze, ale ja mam zgoła inne doświadczenia. W moim egzemplarzu owszem, obrazek jest ładny, ale celność AF jest tak do kitu, że doprowadza mnie to do frustracji. Może po prostu miałem pecha...
Ja bym jednak zbierał na 50/1.4.
Cytat: | Ja bym jednak zbierał na 50/1.4. |
Każdy tak w końcu robi, ale jak budżet ograniczony, to w międzyczasie można nabyć (ewentualna mała strata). A później jakie doświadczenia osobiste w porównaniu tego traktora do USM, HSM i innych
mozer - Wto 04 Gru, 2012
pioroon, ja tylko piszę, że żałuję tego zakupu. A sprzedawać się tego nie opłaca.
Hmm, za 15 tyś. to nawet bym nie otworzył linka żeby pooglądać
No nie wiem, mam dylemat, wolę dostać wszystko na talerzu, spisaliście się dobrze, ale chyba ze mną jest coś nie tak i ciągle myślę, to czy to, a może to ?
Wiadomo, nie ma super uniwersalnego obiektywu. Trzeba mieć przynajmniej dwa
Tak, więc powiedzieliście chyba wszystko na temat polecanych obiektywów, czekamy na następne opinie <dzięki wielkie za szybkie odpowiedzi >
w1nt0r, wszystko to dużo za dużo powiedziane.
Przejrzyj wątki typu:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=1578
i generalnie pogrzeb tu:
http://forum.optyczne.pl/viewforum.php?f=24
W tym budżecie możesz się też przyjrzeć C18-135. Wiem, że to oklepany temat ale na początek nie jest to zły wybór, chociaż wspomniana sigma imo lepsza.
Powyżej sigmę nieco upiększyłem, więc uprzedzam co niektórych oczywiście 2.8-4.0
Tak po prawdzie to naprawdę zastanawiam się co do BODY. Ten 1100d "bordowy" zwrócił moją uwagę chyba pod względem koloru ( spokojnie, orientacje mam jak na faceta przystało ), bo dużo osób twierdzi, że jest babski. W swojej karierze miałem nikona 80d, potem zapragnąłem pogrzebać w ofercie Canona i na "szybkiego" dostałem 550d w przystępnej cenie, jednakże niedługo potem okazało się, że skazany byłem na baaardzo długi pobyt w szpitalu, a że kuzyn się zaraził wraz ze mną fotografią stwierdziłem, że mu 550tkę odsprzedam, bo i tak wszystko uniemożliwiało mi robienie zdjęć w plenerze i tak zostałem z niczym. Kiedy wszystko wydaję się być dobrze postanowiłem wznowić moje zainteresowania
Więc na razie głowa boli od rozmyślenia co i jak i za ile
Wspominając Sigmę 17-70/2.8-4.0 miałeś na myśli jako " w zastępstwie" za coś lepszego niż KITa ? i do tego np 18-135mm ? Ceny na Allegro strasznie się wahają co do tego obiektywu między 800PLN do nawet 1499PLN, jakbym miał zapłacić za niego 1500 PLN, to już chyba lepiej byłoby dopłacić i kupić 70-200 ?
mozer - Wto 04 Gru, 2012
w1nt0r, trochę nie ogarniam Twojego posta. S17-70 albo 18-135 - oba nie mają sensu.
70-200 to zupełnie inne ogniskowe, więc trudno się tu wypowiadać, czy do niego "lepiej dopłacić".
w1nt0r, ogarnij się
S17-70 + docelowo do sportów 70-200.
Ewentualnie C18-135 + 70-200.
Za mozerem, jednoczesne 17-70 i 18-135 to dublowanie ogniskowych. Trzeba wybrać jeden
Jeżeli piszesz o wahaniach cenowych sigmy, to zwróć uwagę, że są dwie wersje, jedna ze światłem 2.8-4.5, druga nowsza 2.8-4.0. Nowsza wersja nówka to koszt rzędu 1600pln. Chyba, że mówisz o używkach.
P.S. 550D byłoby lepsze niż 1100D. Ma lepszą matrycę i jeżeli interesują Cię filmy to full hd z wystarczającą ilością kl/s.
mozer napisał/a: | w1nt0r, trochę nie ogarniam Twojego posta. S17-70 albo 18-135 - oba nie mają sensu.
70-200 to zupełnie inne ogniskowe, więc trudno się tu wypowiadać, czy do niego "lepiej dopłacić". |
mozer, tak jak mówiłem, dopiero raczkuję jeśli chodzi o sprzęt, więc rozgrzesz mnie jeżeli walnę jakąś gafę. Po prostu chciałem dwa, góra trzy obiektywy, które polecacie. Jeden coś na lekkie luźne wypady, drugi do sportu (tele) i trzeci jaki wy polecicie. Stałkę sobie jak na razie odpuszczę.
[ Dodano: Wto 04 Gru, 2012 23:00 ]
pioroon i mozer, teraz strach cokolwiek powiedzieć, bo znowu gafę strzelę Aczkolwiek, człowiek się na błędach uczy, prawda? Rozważę wasze wszystkie propozycje, chyba, że wam się jeszcze coś ciekawego na myśl nawinie, to dam znać
jaad75 - Wto 04 Gru, 2012
pioroon napisał/a: | Zaraz przyjdzie taki jaad, to zobaczymy co powie | To, co zawsze, czyli że nie warto inwestować w chłam "entry entry level" i nie warto obecnie pakować się w Canona, jeśli nie celujemy w konkretne obiektywy, znajdujące się wyłącznie w jego ofercie. A w końcu, że nie warto kupować korpusu tylko ze względu na kolor - zresztą ten bordowy z szarawymi eLkami, to dopiero będzie paskuda...
jaad75 napisał/a: | pioroon napisał/a: | Zaraz przyjdzie taki jaad, to zobaczymy co powie | To, co zawsze, czyli że nie warto inwestować w chłam "entry entry level" i nie warto obecnie pakować się w Canona, jeśli nie celujemy w konkretne obiektywy, znajdujące się wyłącznie w jego ofercie. A w końcu, że nie warto kupować korpusu tylko ze względu na kolor - zresztą ten bordowy z szarawymi eLkami, to dopiero będzie paskuda... |
Rzeczywiście, bordo to średni wybryk. jaad75, podsumowując, ty co byś polecał jeżeli chodzi o korpusy ( nie jestem zwolennikem tylko CANONA, bądź tylko NIKONA - tak więc przedyskutuję każdy polecany model tych marek ) i obiektywy, mając na celu wyżej wymienione przeze mnie priorytety robienia zdjęć.
jaad75 - Wto 04 Gru, 2012
w1nt0r napisał/a: | jaad75, podsumowując, ty co byś polecał jeżeli chodzi o korpusy ( nie jestem zwolennikem tylko CANONA, bądź tylko NIKONA - tak więc przedyskutuję każdy polecany model tych marek ) i obiektywy, mając na celu wyżej wymienione przeze mnie priorytety robienia zdjęć. | Jaki masz maksymalny budżet?
Usjwo - Sro 05 Gru, 2012
Tu automatyczna odpowiedz serwisu: Nikon 5100 (lub poczekac na 5200)
... i temat do zmakniecia
kozidron - Sob 08 Gru, 2012
jaad75 napisał/a: | i nie warto obecnie pakować się w Canona, jeśli nie celujemy w konkretne obiektywy, znajdujące się wyłącznie w jego ofercie. |
dlatego nie kupujcie sobie zestawu do produktówki, czy na ten przykład FF dla reporterów od canona, bo nie warto, taki zestaw powiedzmy FF+24-70+ 70-200 i wszystko 2.8 jest w każdym systemie w dodatku z wymiatającym af-em
Szkła pokroju 24-70 i 70-200 są w każdym systemie, dodatkowo akurat te od canona wcale nie są najlepsze (jak nie najsłabsze ) i jakoś specjalnie wyjątkowe.
Widzę jaad75, masz receptę na wszystko, canon to zuo i basta ja jednak wolę canona, szczególnie w pracy zawodowej bo od pentaxa czy sony nie dostałbym tego czego wymaga ode mnie klient w takiej cenie za zestaw, mógłbym zastanowić się nad nikonem, co już dawno uczyniłem, jest odrobinę drożej a i teraz wymiana body wyniesie trochę więcej i mam obawy co do af-u.
Widzę uprawianie bezmyślnej krucjaty zdaniami pokroju:
jaad75 napisał/a: | i nie warto obecnie pakować się w Canona, jeśli nie celujemy w konkretne obiektywy, |
jest teraz na topie forumowym. Nikt ci już nie zwraca uwagi, bo pewnie każdy ocenia, że szkoda witamin.
mozer - Sob 08 Gru, 2012
kozidron, ale co - wg Ciebie warto? Niby dlaczego skoro w tej samej cenie w N dostaniesz lepszą matrycę i solidniejszy aparat?
mozer napisał/a: | kozidron, ale co - wg Ciebie warto? Niby dlaczego skoro w tej samej cenie w N dostaniesz lepszą matrycę i solidniejszy aparat? |
mozer, sprawa nie jest tak prosta jak przedstawia ją jaad75.
Powiedzmy od 2 lat zajmuje się taką fotografią w której potrzebny jest materiał o wiekszej ilosci pixeli, bo takie wymagania stawia przede mną rynek i posiadam pewną tanią lustrzankę FF od C,która ma 21Mpix i pewną tanią lustrzankę FF od nikona, która posiada 12Mpix. Tu kwestia się zamyka czemu będę używał canona.
mozer, nie wiem czy obecnie jest sens wymieniać na d600 czy d800 przy tym co naczytałem i naoglądałem się o brudach na matrycy w jednym i problemach af drugiego.
W takiej sytuacji jeżeli nie stać mnie na jedynki lub d3/d4, nie specjalnie jest sens wymieniać body ze stajni nikona ale oczywiście jaad75 wie lepiej.
mozer a szkła od nikona wcale nie są solidniejsze i lepsze, jakis miesiąc temu pytałem kilka osób jak wyszlifować pierścień z N24-70/2.8 bo się najzwyczajniej zesrał i zblokował po pół rocznym uzytkowaniu (nowe szkło na gwarancji). Jak czytam te wszystkie mądrości internetowe, ludzi którzy cały czas teoretyzują o matrycach (owszem matryca jest najważniejsza jak POLSKA ) i kontekst wyboru obija się tylko i wyłącznie o matrycę lub szkło, to doskonale wiem że mam do czynienia z typem, który tylko wymacał sobie jakiś tam aparat w sklepie i poczytał całkiem sporo na DxO.
mozer, dwa tygodnie temu dostałem zlecenie przed którym spokojnie mozna było wymienić body ze stajni nikona na coś obszerniejszego w mega pixele ale w takiej sytuacji trzeba jeszcze poczekać i zostać przy canonie.
jaad75 - Sob 08 Gru, 2012
kozidron napisał/a: | Widzę jaad75, masz receptę na wszystko, canon to zuo i basta | Tak, tak, oczywiście...
kozidron napisał/a: | ja jednak wolę canona, szczególnie w pracy zawodowej | A "wól" sobie co chcesz, to nie jest wątek o "trzepaczkach" do "produktówki" - przeczytałeś w ogóle? kozidron napisał/a: | mozer, sprawa nie jest tak prosta jak przedstawia ją jaad75.
Powiedzmy od 2 lat zajmuje się taką fotografią w której potrzebny jest materiał o wiekszej ilosci pixeli, bo takie wymagania stawia przede mną rynek i posiadam pewną tanią lustrzankę FF od C,która ma 21Mpix | Zapytam jeszcze raz - przeczytałeś ten wątek? Albo może, inaczej - zrozumiałeś to, co przeczytałeś, czy jak zwykle?
mozer - Sob 08 Gru, 2012
kozidron, raz - obecne aparaty N mają rozdzielczość podobną do aparatów C, a niekiedy wyższą,
dwa - o problemach z AF więcej się słyszy w C, trzy - o co innego niż o matrycę ma się rozbijać kontekst wyboru, skoro pozostałe cechy aparatów pozostają zbliżone.
Nikon głównie daje ciała w kwestii tych wszystkich olejów i brudów na matrycy...
jaad75 napisał/a: | Zapytam jeszcze raz - przeczytałeś ten wątek? |
napisałeś:
jaad75 napisał/a: | i nie warto obecnie pakować się w Canona, jeśli nie celujemy w konkretne obiektywy, znajdujące się wyłącznie w jego ofercie. |
nic dodać nic ująć.
jaad75 napisał/a: | Albo może, inaczej - zrozumiałeś to, co przeczytałeś, czy jak zwykle? |
nie rejestrujesz co sam napisałeś ?
jaad75 - Sob 08 Gru, 2012
kozidron, przeczytaj ten wątek i zobacz jak się mają do niego Twoje wywody. Serio.
jaad75 napisał/a: | kozidron, przeczytaj ten wątek i zobacz jak się mają do niego Twoje wywody. Serio. |
ależ ja go przeczytałem, ty albo nie jesteś precyzyjny albo przekładasz swoje "canon to zuo" na całokształt, przyjrzyj się, napisałeś generalnie, że :
z twojej wypowiedzi wynika, że w ogóle nie warto kupować canona, no chyba że w kontekście szkieł, w wątku o kolorowym kadłubku wypowiedziałeś się w dość oczywisty sposób. Ja zaczynając swoją zabawę z canonem zacząłem od kadłubka 300D i gdybym nie zniechęcił się do forumów jako takich i czerpał info z takich wypowiedzi, w dalszym rozwoju, po twoim jednoznacznym canon to zuo nie pakowałbym się w ten system.
Obserwując początkujących ze swojego najbliższego otoczenia oceniam, że takie wypowiedzi są szkodliwe szczególnie dla amatorów celujących nawet w kolorowe body canona.
|
|