forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - pomoc kitowcem makro, da się?

Artis1 - Sro 05 Gru, 2012
Temat postu: pomoc kitowcem makro, da się?
Mam taki problemik, wybrałem się do ogrodu żeby cyknąć fotki kwiatkom i krzewom. Od początku robienia zdj miałem problem z ostrością kwiatków, nieraz ostrzył inne punkty a nie ten główny, nie rozmywał. Czyli wszystko. Dodam że robiłem zdj z bliskich odległości teraz dowiedziałem się że dla 18-105 jest 45cm. Ustawienia iso 200. tryb ustawienia ostrości- manualnie, tryb pola af - jednopolowy, pomiar- tutaj raz tak, raz tak, przysłona- tutaj co chwile zmieniałem. Macie zdj, może stwierdzicie co jest. Naprawdę dopiero co raczkuję i staram się więc proszę o jakąś wyrozumiałą pomoc

[

moronica - Sro 05 Gru, 2012

Artis1, ale jaki masz problem? to nie sa zdjecia makro no i tym obiektywem takowych nie wykonasz. jak podejdziesz za blisko, jak w przypadku tych ostatnich, to obiektyw nie zdola wyostrzyc

no właśnie nie wykluczam zakupu słoika makro, bo był w planach, ale chcę go wykorzystać max, typowego makro nie ma, bo nie mogłem nawet wyzwolić migawki przy takich odległościach. Czyli nic więcej nie wycisnę i te 45cm określonych na papierze to prawda(?), miałem nadzieje że ten kit zapewni mi choć trochę takiego prawdziwego makro i na razie bez dedykowanego się obejdzie, myślałem też że przyczyna leży w umiejętnościach moich...
hijax_pl - Sro 05 Gru, 2012

Artis1 napisał/a:
Dodam że robiłem zdj z bliskich odległości teraz dowiedziałem się że dla 18-105 jest 45cm.
To jest min odległość ostrego obrazu. Jak przysuniesz listki bliżej to niestety ale aparat nie zdoła wyostrzyć i będą listki rozmazane.
Odległość ta liczona jest od matrycy (nie od przedniej soczewki) - na korpusie masz taki znaczek, który pokazuję skąd należy liczyć (jak ktoś się uprze i che superdokładnie mierzyć ;) )

Ten obiektyw (18-105) przez to, że MFD=45cm daje maksymalne powiększenie ok 1:5. To oznacza, że obraz na matrycy przy pomocy tego obiektywu obejmie obszar około 10x7,5cm.

By mieć większe powiększenie należy użyć np soczewki nasadkowej, takiego Raynoxa DCR-250 na początek. To da mocne zwiększenie skali odwzorowania, ale też pokaże z czym fotografowie makro muszą się mierzyć (płytka głębia ostrości) i jak z tymi przeszkodami walczyć (np mocno domykać przesłonę co powoduje, że brakuje nam światła....)

a dlaczego te 45cm mialoby byc nieprawda? w trybie af-s zdjecia wykonac sie nie da dopoki ostrosc nie zostanie ustawiona.. ale to w trybie AF a ty twierdzisz, ze ustawiales recznie

bez dedykowanego szkla sie da ale akurat ten obiektyw srednio sie do tego nada

hijax_pl - Sro 05 Gru, 2012

Artis1 napisał/a:
i te 45cm określonych na papierze to prawda(?)
To parametr obiektywu. Równie dobrze możesz się dziwić czy "ten samochód ma na prawdę 4 biegi i szóstki nie wrzucę?" ;)
Artis1 napisał/a:
miałem nadzieje że ten kit zapewni mi choć trochę takiego prawdziwego makro
Nope - to jest specerzoom a nie obiektyw makro. Tak jak napisałem - ten obiektyw daje 1:5 a makro zaczyna się od 1:1

Rozumiem przy tym kicie muszę zachować odległość, czyli jednak coś tam się da zrobić. Jak zauważyliście, makro to to nie jest. Jeszcze mam jeden problem, konkretnie- odległość mam, af jest, ale chcę uzyskać lepsze rozmycie z tyłu np ze zdj nr. 5 i może trochę bardziej ostre jak w przypadku zdj nr. 1 . Ale mam też od biedy opcje że, ustawię się w tej odległości w której pozwoli mi cyknąć fotkę i zoomem przybliżę, to taka opcja że nie muszę się przybliżać.
Pewnie coś na wiosnę kupię, ale tak to pocykam na razie kitem.

Artis1, a wiesz od czego zalezy glebia ostrosci i rozmycie tla? spojrz do parametrow zdjecia nr 5
Daniel*1977 - Sro 05 Gru, 2012

Jest generalnie rada na to żebyś nie musiał kupować obiektywu, ale to tylko spowolni jego zakup.
Możesz kupić soczewki makro, które pozwolą robić większe odwzorowanie.
Drugi sposób, zakup pierścienia odwrotnego mocowania lub pierścieni pośrednich - chyba tak to się nazywa, ale przy takich kombinacjach potrzebny jest porządny statyw, zwłaszcza używając odwrotnie zamontowanego obiektywu.
No i pojawia się jeszcze kolejny problem bo wszystko trzeba robić manualnie, a ostrość uzyskuje się przesuwając aparat lub fotografowany obiekt w różnych płaszczyznach.

tyle ze obiektyw nie posiada pierscienia przyslony tak wiec uzycie tanich pierscieni (te drozsze, ktore sie nadadza, to juz kilkaset zl) czy pierscienia odwrotnego mocowania bedzie utrudnione
Daniel*1977 - Sro 05 Gru, 2012

Nie mówiłem, że będzie łatwo :) ale dzięki takiej kombinatoryce, jeżeli komuś zależy to wiele się nauczy, a jeżeli leci na AUTO to..... :twisted: