forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Lampa potrzebna na gwałt ;)

kololovanka - Czw 06 Gru, 2012
Temat postu: Lampa potrzebna na gwałt ;)
Słuchajcie, poszukuję lampy błyskowej do Canona. Chodzi przede wszystkim o fotografowanie imprez, generalnie zastosowanie 'reporterskie' - ma służyć w samorządzie studenckim. Jeśli chodzi o koszt to około 1500 złotych to przewidywana kwota do wyłożenia. Możecie doradzić coś sensownego? Z góry dziękuję ślicznie :)
hijax_pl - Czw 06 Gru, 2012

580EX

bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. czy sam używałeś tej lampy? możesz coś na jej temat powiedzieć? zaraz przejrzę testy i opinie, zależy mi żeby to był też dość wytrzymały sprzęt...wiadomo, nikt z "nieswoim" sprzętem nie będzie obchodził się jak z jajkiem, ech ludzie...
hijax_pl - Czw 06 Gru, 2012

Nie- ja używam odmiennego systemu ;)
Ale paru moich kolegów ma i co by nie mówić to topowa lampka w systemie Canona.

A co do wytrzymałości, no cóż - jak ktoś będzie nią wbijał gwoździe to na pewno się rozpadnie...

heh, mam nadzieję że do wbijania gwoździ co kreatywniejszym użytkownikom służyć nie będzie ;) btw, czy kupno używanej lampy ma rację bytu? czy mimo wszystko lepiej nowiutką? z tego co patrzyłam po portalach aukcyjnych, to używka schodzi nawet do 1100, za nową trzeba dać około 1900, różnica było nie było spora, ale gwarancja jednak sporo zmienia..
jaad75 - Czw 06 Gru, 2012

Cytat:
ale gwarancja jednak sporo zmienia..
Zwłaszcza w przypadku, o którym piszesz. Poza tym, faktura też się pewnie przyda...

właśnie nie wiem czy niezbędna jest faktura, czy zwykły paragon... bo z tego co się orientuję, to chyba w niektórych miejscach normalnie używany sprzęt można kupić z paragonem i gwarancją rozruchową. ale te 3 miesiące gwarancji to nas chyba nie urządza. zresztą co nowe, to nowe... chyba sama odpowiedziałam sobie na to pytanie ;)
fatman - Czw 06 Gru, 2012

CO nowe to nowe. mam tę lampę i chwalę sobie.
Tobie też polecam 580 EX.

kololovanka - Pią 07 Gru, 2012

będę miała tę 580 na uwadze. dzięki raz jeszcze za pomoc. wątek można zamknąć, najwyższa pora wyruszyć na łowy zakupowe :)
muzyk - Pią 07 Gru, 2012

kololovanka napisał/a:
eśli chodzi o koszt to około 1500 złotych to przewidywana kwota do wyłożenia. Możecie doradzić coś sensownego? Z góry dziękuję ślicznie :)

To co zwykle polecam: Metz 58 Af2.

Wojmistrz - Pią 07 Gru, 2012

A ja polecam YN-565EX :)
Usjwo - Sob 08 Gru, 2012

a ja nawet YN568EX, jak hss potrzebny, wlasnie poblyskalem swoja i dziala bardzo dobrze
kololovanka - Pon 10 Gru, 2012

to jeszcze bardzo proszę podajcie mi w jakie akumulatory najlepiej zainwestować. wiem, że ze trzy komplety mieć powinnam, pytanie tylko jakiej firmy będą najbardziej żywotne ;)
Wojmistrz - Pon 10 Gru, 2012

Sanyo Eneloop, GP ReCyko+, Sony CycleEnergy...
muzyk - Sro 12 Gru, 2012

Cytat:
to jeszcze bardzo proszę podajcie mi w jakie akumulatory najlepiej zainwestować.

Wojmistrz napisał/a:
Sanyo Eneloop

I ładowarka Technoline BC 700.

Dżozef - Pią 14 Gru, 2012

580EXII sprawdza się w zasadzie w każdej sytuacji. Jednak "na gwałt" potrzebne bardziej nastrojowe oświetlenie.
Wojmistrz - Pią 14 Gru, 2012

Dżozef napisał/a:
bardziej nastrojowe oświetlenie.

Możesz to lepiej sprecyzować, bo pierwszą myśl miałem: czerwone żarówki :)