forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - wizjer

lacek - Czw 06 Gru, 2012
Temat postu: wizjer
Chcialem zapytac o wielkosc obrazu w wizjerze. Ostatnio ogladale sobie w sklepie nowe lustranki Canonna. Szczegolnie spodobala mi msie ich nastepujaca cecha: obraz w wizjerze jest wyraznie wiekszy niz w 50D. Niestety mam wade wzroku i nie jestem w stanie wyostrzyc zdjecia "na zylete" na manualu. Pozostaje mi automatyczne ostrzenie, a jak ma klopoty, to Live View. Byc moze wszyscy tak maja, a ja jestem tylko przewrazliwiony. Czy da sie "wzbogacic" lustrzanke, tak by w wizjerze obraz byl wiekszy (nie mam na mysli pola widzenia, a by byl rysowany na wiekszym prostokacie).

Przez "da sie" mam na mysli rozwiazanie mozliwie w malym stopniu wykorzystujace warsztat.

hijax_pl - Czw 06 Gru, 2012

Po pierwsze - rozumiem, że korekcja dioptrii za słaba?
Po drugie - istnieją takie cusie co się montuje na wizjerze w celu powiększenia obrazu. Zależy o jakim modelu mówisz, bo wykonania tych adapterów są różne a i uzyskiwane powiększenia też. Pamiętaj, że duże powiększenie może spowodować, że nie obejmiesz wzorkiem całego obrazu ;)

Zapytaj wujka googla o "okular powiększający do wizjera Canon"

goltar - Czw 06 Gru, 2012

1. Są jeszcze wizjery zakładane na LCD. np. LINK
2. Większy obraz zapewniają lustrzanki pełnoklatkowe.

manolo - Czw 06 Gru, 2012

albo Pentaxy aps-c jak k-5 :)
mozer - Czw 06 Gru, 2012

lacek napisał/a:
nowe lustranki Canonna. Szczegolnie spodobala mi msie ich nastepujaca cecha: obraz w wizjerze jest wyraznie wiekszy niz w 50D

Masz na myśli pełnoklatkowowe lustrzanki?

lacek - Czw 06 Gru, 2012

mozer napisał/a:
lacek napisał/a:
nowe lustranki Canonna. Szczegolnie spodobala mi msie ich nastepujaca cecha: obraz w wizjerze jest wyraznie wiekszy niz w 50D

Masz na myśli pełnoklatkowowe lustrzanki?

Tak jest, pelnoklatkowe. Pisaliscie, ze jest w nich wiekszy obraz i wlasnie zastanawialem sie jak w moim body zrobic to samo. Okular powiekszajacy znalazlem. Dziekuje za sugestie. Musze to sobie wyprobowac kiedys w jakims sklepie np.

Podejrzewam, ze bedzie wieksze, ale ciemniejsze i ze wlasnie w pelnych klatkach robia wiekszy, bo moze byc wiekszy, ale nie kosztem swiatla. Czy slusznie podejrzewam?

fatman - Czw 06 Gru, 2012

Spróbuj to.
http://www.foto-net.pl/sk...non-EC-CRE.html

Mam coś takiego, rzadko używam ale dodatkowo dostajesz pomocne narzędzie do zdjęć z niskiej perspektywy.

komor - Czw 06 Gru, 2012

lacek, są dwa tematy:
Tenpa czy Dk-21M?
KONWERTER 1,35x U-13C Canon 30D 5D MK II 350D 20D

lacek - Czw 06 Gru, 2012

Ok, dzieki. Wyglada ciekawie i bardzo adekwatnie.
jaad75 - Nie 09 Gru, 2012

lacek, tyle, że do ostrzenia manualnego, to nie tyle większy wizjer się przydaje (choć oczywiście też), ale matówka z lepszym focus snapem, względnie klinem/mikrorastrem. Typowa, jasna i czysta matówka AF, nie nadaje się do ręcznego ostrzenia nawet jak jest duża.
lacek - Nie 09 Gru, 2012

Hm. Od siebie dodam, że szukając w internecie co to jest o focus snap, klin i mikroraster,
natrafiłem na bardzo ciekawy link wyjaśnaijący o co chodzi:

http://www.fototv.pl/arty...i-af-w-slr.html

Dziękuję za otwarcie oczu.

manolo - Nie 09 Gru, 2012

ktoś mógłby napisać że to kawał artykułu !!
nawet jeśli reklamujesz ten portal w ten tak oto wymyślny sposób, nie czepiam się.

lacek - Nie 09 Gru, 2012

Etam nic nie reklamuję, tzn artykuł to tak. Trudno pisać o czymś nie podając źródła. Tzn można przekopiować treść usuwając dane pozwalające na zidentyfikowanie źródła, tylko, że to przestępstwo.
Co do reklamy zareklamuję jeszcze 2 książki do foto jakie sobie kupiłem, ale to za jakiś czas dopiero - jeszcze czytam.

Co do artykułu na dole, to niezły filmik dali. Jak znajdę z mikrorastra to też dam :)