|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe aparaty bez lustra z wymienną optyką - Olympus E-PL5 - test aparatu
sz.starczewski - Pią 07 Gru, 2012 Temat postu: Olympus E-PL5 - test aparatu Serdecznie zapraszamy do lektury testu Olympusa E-PL5 oraz dyskusji na jego temat.
http://www.optyczne.pl/19...mpus_E-PL5.html
Wojmistrz - Pią 07 Gru, 2012
Dobrze, że zdecydowali się na ten dokręcany uchwyt. W E-PL1 i E-PL2 sprawdzał się dobrze. W E-PL3 z niego zrezygnowali, a teraz mamy wielki come back i to z opcją wyboru Szkoda, że nie powrócili do lampy błyskowej z 1 i 2. Jak dla mnie nie wniesiono nic takiego, dla czego bym miał pozbyć się "starej, dobrej" E-PL1 i kupić ten model.
Czy wiecie dlaczego nazwano go 5, a nie 4 czyli shi?
hijax_pl - Pią 07 Gru, 2012
A wiesz co oznacza cyfra 4 w Japonii?
Czwórka czyli yon w wymowie on'yomi to shi i wiem co oznacza
fatman - Pią 07 Gru, 2012
hijax_pl napisał/a: | A wiesz co oznacza cyfra 4 w Japonii? |
Hmmm... jak wytłumaczyc zatem istnienie Nikona D4?
Widocznie szefostwo Nikona nie jest przesądne. W historii Nikona jest wiele modeli 4.
WueN - Pią 07 Gru, 2012
Jakieś pokuszenie mam, żeby sprzedać, co mam i kupić takie coś, do tego panasłonika 20/1.7 i olkowego spacerzooma 12-50.
hijax_pl - Pią 07 Gru, 2012
fatman, D4 nie jest adresowany do japońskiej "młodzieży"
TS - Sob 08 Gru, 2012
Wojmistrz napisał/a: | Jak dla mnie nie wniesiono nic takiego, dla czego bym miał pozbyć się "starej, dobrej" E-PL1 i kupić ten model. |
Gdybym miał E-PL1 to też nie wiem czy bym zmieniał. Ale używałem jedynki i muszę przyznać, że ten model jest lepszy pod niemal każdym względem, w stopniu co najmniej zauważalnym. Lepsze obrazowanie (nie tylko raw, także jpg), szybszy autofokus, metalowa zamiast plastikowej obudowa, wygodniejsza obsługa (kółko, więcej programowalnych przycisków), estetyczniejszy wygląd (linia korpusu, kształt przycisków). Na minus zaliczam tylko brak wbudowanej lampy.
Właściwie to w tej chwili najciekawszy aparat m4/3 bez wizjera (GX1 wygrywa ergonomią, ale przegrywa obrazkiem, podobnie E-P3). Wróżę mu długą obecność na rynku...
panmarecq - Nie 09 Gru, 2012
Ciekaw jestem porównania tego Pena z Panasem G5. Panasonic wydaję się być sprzętem bardziej zaawansowanym niż Olek a mimo to jest nawet tańszy od niego...
cube007 - Pon 10 Gru, 2012
panmarecq napisał/a: | Ciekaw jestem porównania tego Pena z Panasem G5. Panasonic wydaję się być sprzętem bardziej zaawansowanym niż Olek a mimo to jest nawet tańszy od niego... | Panas ma bardziej zaawansowana puszke, Olek - matryce
muzyk - Pon 10 Gru, 2012
WueN napisał/a: | panasłonika 20/1.7 |
Nie wiem, czy to wina GF1, czy 20 1.7, ale af w takim zestawieniu jest dość wolny - tzn. coś pomiędzy zwykłym af, a usm czy innym ultradźwiękowym ustrojstwem.
cube007 napisał/a: | Panas ma bardziej zaawansowana puszke, Olek - matryce |
Hmm, no GH3 ma faktycznie, ale czy ten bez wizjera?
Co do Olka, OMD jest wg. mnie bardziej niż ciekawy, a AF to zdaje się szybszy niż w wypasionych lustrach.
TS - Wto 11 Gru, 2012
Ja bym porównywał E-PL5 z GX1... Co do G5, to przy obecnej cenie nie warto, tyle samo kosztuje starszy GH2 (matryca podobna).
muzyk napisał/a: | Nie wiem, czy to wina GF1, czy 20 1.7, ale af w takim zestawieniu jest dość wolny |
Z różnych testów wynika, że to wina jednego i drugiego. Olek 17/1.8 jest szybszy nawet na tych starszych korpusach, a na nowych całkiem błyskawiczny.
weasly - Nie 30 Gru, 2012
Trzeba zważyć na jedno w trzech najnowszych modelach E-PM2, E-PL5 i O-MD jest zupełnie inna matryca niz w poprzednikach. Daje o wiele więcej niż matryce w starszych PEN-ach.
panmarecq - Wto 01 Sty, 2013
Tak teraz porównuję Epl5 zEpm2 i mam pytanie. Czy te droższy epl-5 różni się od tańszego epm-2 tylko obracanym wyświetlaczem i możliwością wymieniania gripu?
Wojmistrz - Wto 01 Sty, 2013
No jest kilka różnic w budowie. E-PM2 nie posiada kółka ustawień u góry, w ogóle jest ubogi pod tym względem i nie posiada demontowanego uchwytu przydatnego do montażu opakowania do nurkowania.
muzyk - Wto 27 Sie, 2013
Jakieś widoki na test E-PL6?
Arek - Wto 27 Sie, 2013
Hmmm.. A on już miał oficjalną premierę?
muzyk - Wto 27 Sie, 2013
W Hamburgu w sklepie widziałem
Jeszcze raz luknę dokładnie.
P.S. Dzwoniłem przed chwilą. TAK! Mają w sklepie.
Arek - Wto 27 Sie, 2013
http://www.optyczne.pl/58..._PEN_E-PL6.html
Model przeznaczony wyłącznie na rynek azjatycki.
hijax_pl - Wto 27 Sie, 2013
Wychodzi na to ze w DE jest całkiem sporo Azjatów
muzyk - Wto 27 Sie, 2013
No ale jest w HH. O cenę nie pytałem. Jak będę w najbliższym czasie, luknę.
Arek - Wto 27 Sie, 2013
No ale przecież od nich do testu nie wezmę.
muzyk - Wto 27 Sie, 2013
Arek napisał/a: | No ale przecież od nich do testu nie wezmę. |
Nie oczekuję tego.
Chciałem tylko poinformować, że jest dostępny nie tylko w Azji, a pytając wcześniej o test, nie czytałem wzmianki o rynku azjatyckim.
hijax_pl - Wto 27 Sie, 2013
muzyk napisał/a: | że jest nie tylko w Azji. | Dopytaj się, czy ma lokalizowane (tzn niemieckojęzyczne) menu...
muzyk - Wto 27 Sie, 2013
hijax_pl napisał/a: | Dopytaj się, czy ma lokalizowane (tzn niemieckojęzyczne) menu... |
Na 100%. Inaczej by go nie sprzedawali.
Cena z 14-42: 599 euro.
|
|