|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Nikon D3200 czy Nikon D5100 czy Canon EOS 600D czy EOS 650D
lukaszek_82 - Pią 07 Gru, 2012 Temat postu: Nikon D3200 czy Nikon D5100 czy Canon EOS 600D czy EOS 650D Witam jak w temacie chciałbym kupić rodzinny aparat który będzie wykorzystywany w imprezach rodzinnych typu urodziny, wypady wakacyjne itd. Jestem laikiem jeśli chodzi o wybór aparatu więc chciałbym posłuchać opinii znawców tematu. Jeśli chodzi o aparat to cechować go powinny takie cechy jak dobra jakość zdjęć w słoneczne jak i pochmurne dni a także w pomieszczeniach jasnych i ciemnych oraz dobry stabilizator ze względu na dziecko roczne które jest ruchliwe i zdjęcia z aparatu kompaktowego są w 99% rozmazane wiec szukam takiego aparatu z którego zdjęcia mimo ruchu będą niezamazane. A jeśli chodzi o aparaty to takie by wchodziły w grę chyba że znajdę coś innego lepsze w cenie miedzy 1500zł a 2500zł. A aparaty jakie obrałem to;
Nikon D3200, D5100
Canon EOS 600D i 650D.
Czekam na propozycję i uwagi. Pozdrawiam
moronica - Pią 07 Gru, 2012
lukaszek_82, stabilizacja nic nie da jesli chodzi o zamrozenie ruchu fotografowanego obiektu tak wiec zdjecia z lustrzanki rowniez beda rozmazane o ile nie zaczniesz panowac nad parametrami ekspozycji
Wojmistrz - Pią 07 Gru, 2012 Temat postu: Re: Nikon D3200 czy Nikon D5100 czy Canon EOS 600D czy EOS 6
lukaszek_82 napisał/a: | coś innego lepsze w cenie miedzy 1500zł a 2500zł. |
To kwota na sam korpus czy korpus + obiektyw?
krzysztoff77 - Pią 07 Gru, 2012
lukaszek_82, Przyda się przed zakupem lustra popracować trochę nad teorią, gdyż w przeciwieństwie do zwykłego kompaktu "Ty tu urządzasz". Jeżeli chodzi o wybór aparatu do 2500 to praktycznie każdy z proponowanych przez Ciebie modeli "daje radę". Na starcie proponowałbym D5100+18-105 VR. Jeżeli zależy Ci na filmowaniu to C650+18-135 IS STM ale to już większe pieniążki.
komor - Pią 07 Gru, 2012
Wojmistrz napisał/a: | To kwota na sam korpus czy korpus + obiektyw? |
Jak ktoś nie precyzuje to wiadomo, że na komplet.
Wojmistrz - Pią 07 Gru, 2012
komor napisał/a: | Wojmistrz napisał/a: | To kwota na sam korpus czy korpus + obiektyw? |
Jak ktoś nie precyzuje to wiadomo, że na komplet. |
Tak też przewiduję, ale raczej chciałem żeby sam to napisał by wyczuć nastawienie. Inaczej jak kolega będzie chciał potem dokupić jakieś lepsze szkła, a inaczej jak ma to służyć za "uniwersalny kompakt".
Cytat: | zdjęcia z aparatu kompaktowego są w 99% rozmazane wiec szukam takiego aparatu z którego zdjęcia mimo ruchu będą niezamazane. |
Jeśli ma robić za jedno-obiektywowy aparat, to może wystarczył by lepszy kompakt/bezlustrowiec z pełnym trybem manualnym i radę by różnicę w cenie przeznaczyć na dobrą książkę o fotografii albo kurs
lukaszek_82 - Sob 08 Gru, 2012
Cały kpl. A jak jest różnica między tymi aparatami nikona czy canona? a jeśli już przy kompaktach to którym warto by się przyjrzeć?
Wojmistrz - Sob 08 Gru, 2012
Kolego lukaszek_82, dziś rynek jest bardzo szeroki. W lustrzankach najważniejsza jest optyka. Zakup korpusu i jednego uniwersalnego zooma mija się z celem, a ludzie kupują bo moda, bo lans, bo zawsze można się pochwalić, że "ja mam lustrzankę", tymczasem obiektyw z dobrymi właściwościami optycznymi kosztuje czasem kilkukrotnie więcej niż sam korpus. Z kompaktów za około 2500zł można dostać np Canona G1 X, który posiada matrycę o takiej samej wielkości jak lustrzanki. Z godnych polecenia na pewno będzie Samsung EX1, Sony RX100, Panasonic LX7 i jeśli chcesz coś dużego gabarytowo to szczerze polecam Panasonica FZ200. Pozostaje jeszcze oczywiście cały, wielki dziś rynek kompaktów z wymienną optyką czyli bezlustrowców, ale i w tych warto zainwestować z czasem w dodatkową optykę.
Obejrzyj je sobie
mozer - Sob 08 Gru, 2012
Wojmistrz napisał/a: | Canona G1 X |
Ciemny obiektyw gratis...
Imho z wymienionych tylko 2 i 4 mają sens.
mozer napisał/a: | Imho z wymienionych tylko 2 i 4 mają sens. |
Każdy ma coś na plus i na minus.
Canon G1 X świetna matryca, ale nie powala światłosiłą
Samsung EX1 niska cena i dość jasny, ale ISO i migawka pozostawia wiele do życzenia.
Sony ER100 wszystko dość znośne ale cena przydała by się o połowę niższa.
Panasonic LX7 niczym szczególnie nie zachwyca oprócz jasności, ale cena adekwatna.
Panasonic FZ200 stałe światełko 2.8 dla takiego szkła to bajka, szkoda ze mała matryca.
Praktycznie każdy z nich by się sprawdził wiedząc jak fotografować. Ja patrzyłem na ten wybór głównie przez najcięższą w tym wszystkim konkurencję, czyli małe dziecko. Uwierz, wiem coś o tym, bo mam ich kilkoro , a czasem zdarza mi się je fotografować SX210IS.
dcs - Sob 08 Gru, 2012
Wojmistrz napisał/a: | Panasonic LX7 niczym szczególnie nie zachwyca oprócz jasności, ale cena adekwatna. |
-1900zł to nie jest "adekwatna cena". W uSA sprzedawali go już za 300$.
Jest w Polsce wyjątkowo drogi.
hijax_pl - Sob 08 Gru, 2012
Wojmistrz napisał/a: | Canon G1 X świetna matryca, ale nie powala światłosiłą | Matryca taka sobie, no ale w porównaniu do reszty faktycznie wychodzi in plus. Wojmistrz napisał/a: | Samsung EX1 niska cena i dość jasny, ale ISO i migawka pozostawia wiele do życzenia. | Stosunek jakość/cena ma chyba najlepszy z wymienionych. Migawka? A jaki z nią problem? ISO? Co z nim nie tak? To nie jest noktowizor tylko aparat. Aparat rejestruje światło. Jak nie ma światła to .. no właśnie. Wojmistrz napisał/a: | Sony ER100 wszystko dość znośne ale cena przydała by się o połowę niższa. | Wszystko to może przesada. Ale z w/w najmniejszy i najporęczniejszy. Wojmistrz napisał/a: | Panasonic LX7 niczym szczególnie nie zachwyca oprócz jasności, ale cena adekwatna. | Wbrew pozorom najlepszy z wymienionych, niestety cena zaporowa...Gdyby jednak kosztował te 1200-1400zł... Wojmistrz napisał/a: | Panasonic FZ200 stałe światełko 2.8 dla takiego szkła to bajka, szkoda ze mała matryca. | Gdyby wsadzili 1" to chcąc zachować parametry obiektywu zapewnie musieli sprzedawać kompakta wraz z monopodem.
dcs napisał/a: | Wojmistrz napisał/a: | Panasonic LX7 niczym szczególnie nie zachwyca oprócz jasności, ale cena adekwatna. |
-1900zł to nie jest "adekwatna cena". W uSA sprzedawali go już za 300$.
Jest w Polsce wyjątkowo drogi. |
W UK 259 funtów.
muzyk - Sob 08 Gru, 2012
mozer napisał/a: | Ciemny obiektyw gratis... |
Stały zmiennoogniskowy w dodatku.
P.S. W porównaniu z tym w G15 to "noc polarna".
mozer - Sob 08 Gru, 2012
muzyk napisał/a: | Stały zmiennoogniskowy w dodatku. |
Hę?
muzyk - Sob 08 Gru, 2012
No stały. Nieruchomy. Zabity w body na amen.
mozer - Sob 08 Gru, 2012
muzyk, jakoś nie przyszło mi do głowy, żeby taką cechę wyszczególniać w kompakcie
muzyk - Sob 08 Gru, 2012
mozer napisał/a: | jakoś nie przyszło mi do głowy, żeby taką cechę wyszczególniać w kompakcie |
No ba. Jak się wykręca obiektywy z kompaktów...
Wojmistrz - Nie 09 Gru, 2012
mozer napisał/a: | muzyk napisał/a: | Stały zmiennoogniskowy w dodatku. |
Hę? |
Przecinka po "Stały" zabrakło
muzyk napisał/a: | mozer napisał/a: | jakoś nie przyszło mi do głowy, żeby taką cechę wyszczególniać w kompakcie |
No ba. Jak się wykręca obiektywy z kompaktów... |
No oficjalnie bezlustrowce, to kompakty z wymienną optyką
muzyk - Nie 09 Gru, 2012
Wojmistrz napisał/a: | No oficjalnie bezlustrowce, to kompakty z wymienną optyką |
No ale z wymienną to nie stałą
|
|