forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Do walki stanęły RX100 ,EX2f ,p7700 który wygra zależy od Wa

fkluma - Pią 07 Gru, 2012
Temat postu: Do walki stanęły RX100 ,EX2f ,p7700 który wygra zależy od Wa
Zastanawiam się nad kupnem kompaktu -modele jak w temacie , każdy ma coś za i przeciw.
Priorytetem przy zakupie
-jakość zdjęć w każdych warunkach( RX100 większa matryca ale EX2f jaśniejszy obiektyw)
-jak najmniejsza głębia ostrości
-długi zoom ( tu wygrywa P7700)
Proszę o poradę i sugestie może zdążę przed świętami
-
-

mrawi - Pią 07 Gru, 2012

EX2f ma też 24 mm na szerokim kącie, a to spora różnica w stosunku do 28 mm. Ja jednak teraz polecałbym zdecydowanie EX1 za 880 zł. Bardzo dobra jakość obrazu jak na kompakt, zresztą mam taki na codzień do dyspozycji.
hijax_pl - Pią 07 Gru, 2012

fkluma napisał/a:
-jakość zdjęć w każdych warunkach
RX100
fkluma napisał/a:
jak najmniejsza głębia ostrości
Żaden z nich
fkluma napisał/a:
długi zoom
Żaden z nich
fkluma napisał/a:
Proszę o poradę i sugestie może zdążę przed świętami
RX100.
Wojmistrz - Pią 07 Gru, 2012

Pomogę. Oto kandydaci

Wybrał bym RX100 ponieważ:
- posiada dużą matrycę;
- posiada więcej pikseli;
- posiada największy zakres ISO;
- jest najlżejszy;
- najmniejszy po wyłączeniu;
- posiada dobrą baterię;
- możliwość wykorzystania 2 standardów kart pamięci;
- świetny wyświetlacz.

Przysłoną może nie powala, ale też niema co szaleć z GO przy dużej ogniskowej.
"Długi zoom", domyślam się, że chodzi ci o nie gabaryty, a długość ogniskowej, też w tym przypadku jest do obejścia. Posiadając lepszej jakości matrycę zrobisz dokładniejsze zdjęcie, a wielkość samego zdjęcia czyli do 20mpx, pozwoli ci wykadrować w byle programie graficznym odpowiednie ujęcie, co powinno być dość zbliżone do tego co uzyskał być przez większą ogniskową, a mniejsze zdjęcie.

fkluma - Pią 07 Gru, 2012

Dziękuję za odpowiedzi .Bliżej jestem RX100 ale EX2f dalej kusi jasnym obiektywem , odchylanym ekranem ....ach co za czasy żeby był tylko 1 nie było by problemu.
Wojmistrz - Pią 07 Gru, 2012

Ach zapomniałem dopisać tak ważnego argumentu za RX100:
- matryca 3:2
Ja robię fotki RAW+JPG. Często klepię jakieś zdjęcia i od razu drukuję jak leci z jpeg'ów, a dopiero co ciekawsze wywołuję ręcznie, jak trzeba obrabiam i drukuję na A3. Z lustrzankami nie mam problemu bo to standard, ale kompakty czy bezlustrowca z jakich korzystam mam ustawione na 3:2 - to jednak standard papieru :)

Zoom - Sob 08 Gru, 2012

Proponowałbym rozpatrzenie jeszcze Canona G1 X. Uważam, że przy wysokim ISO ten aparat robi najlepsze zdjęcia.
Czego w nim na pewno nie ma, to płytkiej GO i długiego zooma (ale za to ma najlepszą optykę z tej, porównywanej grupy)
Jest też jak na kompakt duży i ciężki (ale jest solidnie zrobiony).
Łatwa obsługa.
Dobry, ruchomy ekran wyświetlacza.

Wojmistrz - Sob 08 Gru, 2012

Osobiście też wybrał bym G1X, ale nie jest uwzględniony "w wyścigu" :D
hijax_pl - Sob 08 Gru, 2012

A ja nie - za duży kloc, a po teście R100 widać, że jeśli chodzi o JPG to dużo mu nie brakuje do G1X.

Od RX100 mnie osobiście jednak odpycha (jak na razie) cena. I tylko cena.

dcs - Sob 08 Gru, 2012

hijax_pl,
A co z mechaniką wysuwu obiektywu, z czasem "nie obwiśnie"?

dcs napisał/a:
A co z mechaniką wysuwu obiektywu, z czasem "nie obwiśnie"?
Słowa Szabli odczytuję w ten sposób, że rozrzut jakościowy jest dość spory. Jest zatem szansa, że po chwili przebierania powinno się trafić na dobrą sztukę ;)
Zoom - Sob 08 Gru, 2012

Ciężko poprzebierać na Allegro. W sklepach też raczej nie trzymają tak drogich aparatów w dużej ilości. I zawsze zostaje wątpliwość czy "ten typ tak ma", czy też ta sztuka jest wadliwa. Raczej wątpię w możliwość przetestowania 3 aparatów i wybrania najlepszego, bo to trzeba zgrać zdjęcia z tych trzech, obejrzeć na ekranie komputera, wrócić i kupić. Który sprzedawca na to pójdzie?

Tak z innej beczki. Przy zakupach broni, każdy egzemplarz jest dostarczany z tarczką po testowym przestrzelaniu w fabryce. Ciekawe czemu tego nie robią w fotografii. Uważam, że aparaty od klasy D800 i 5D wzwyż powinny być dostarczane z samplami tablicy testowej, wykonanych w podanych warunkach.

To w takim razie z RX100 bym się wstrzymał :D
venom89 - Sob 08 Gru, 2012

Mam RX100. Bardzo fajny aparat, szybki i ostry. W porównaniu do niego G1 X to straszny muł a i optyka słabszą ma.

venom89 napisał/a:
a i optyka słabszą ma.
A to ciekawe - na jakiej podstawie taki osąd?
lotofag - Sob 08 Gru, 2012

Efekt "łał!" i racjonalizacja zakupu ;)

Efekt 'łał' raczej przed zakupem ;) Wybierałem pomiędzy GX 1 i RX100, GX jest koszmarnie wolny( wolny af, długi czas czekania pomiędzy robionymi fotami, słaby tryb seryjny), ma dużo słabszy autofokus, słabe makro, ciemny obiektyw, słabszy tryb filmowania i jest 2x większy i cięższy, z zalet ma znacznie większą matrycę, ruchomy ekran i filtr ND.
Zoom - Sob 08 Gru, 2012

Autofokus jest wolniejszy, ale dokładny nawet przy słabym oświetleniu. Słaby AF to miejscami ma D800 :wink:
Ja wybrałem G1 X za możliwość podłączenia zewnętrznej lampy błyskowej i jakość zdjęć z wysokim ISO. Stopka do lampy nie jest mi potrzebna, żeby robić zdjęcia na 50m, ale żeby w końcu przestać strzelać lampą na wprost. Dokupiłem do tego 430EXII i nic więcej obecnie nie potrzebuję. Przynajmniej póki "łał" mi nie przejdzie. :wink:
To doceniłem po zakupie, ale zaczynam się bawić bracketingiem gdzie mam możliwość zrobienia 3 zdjęć z różnicą do +/- 2 EV. Żałuję tylko, że nie mogę tak zrobić 5 zdjęć.
Wielkość ma swoje zalety. Ergonomia jest też atutem. Jak się okazuje, często używam pokrętła kompensacji ekspozycji. We wcześniejszych aparatach nie chciało mi się tego szukać w menu. Tutaj jest pod ręką.
Pora roku może nie ta, ale już też pobawiłem się filtrem polaryzacyjnym. :smile:

Aha :) No ale jakby nie było to w cenie G1 X jest kit 650d + 18-55 ;) A dla mnie wielkość była priorytetem, gdyby nie to to kupiłbym to lustro :P
Zoom - Sob 08 Gru, 2012

Też myślałem o lustrzance, zwłaszcza że raczej nie chodzę z aparatem po ulicy.
Zdecydowałem się na kompakt, taki trochę bardziej zaawansowany. Jednak trochę mniejszy niż lustrzanka. No i jak poczytałem o problemach lustrzanek z ostrzeniem, z olejem na matrycy, to dałem sobie na wstrzymanie. Nie chce mi się dbać o aparat.
Dochodzenie do kompromisu wielkość aparatu-jakość zdjęć-cena, to sprawa bardzo indywidualna i każdy znajdzie swój "złoty środek" w innym miejscu.
Trzymając w ręku Canona 600D byłem zdegustowany jego "plastikowością". Taka zabaweczka, która wytrzyma do następnej gwiazdki - takie miałem wrażenie.

venom89 - Nie 09 Gru, 2012

Chlapanie na matryce... czyżbyś patrzył na d7k? :D hehe
EOT.
Z tych nad którymi zastanawia sie autor tematu to szczerze polecam RX100 :)
Pozdrawiam

Zoom - Nie 09 Gru, 2012

Tak, Z Nikonów patrzyłem na D7000. Nie powiem, zrobił na mnie wrażenie, zwłaszcza szybkością AF. No i był mniej plastikowy niż 600D, no ale to nie ta klasa, a Canona 7D nie widziałem.

Ja nie polecam typu. Ja polecam aparaty, które mają matrycę 1/1,7" lub większą. Z takich zawsze się da coś wycisnąć. Mając G1 X mogę tylko pisać co mi się w nim podoba, a co nie.
Ponieważ RX100 też trzymałem przed zakupem, to mogę tylko powiedzieć, że nie potrafiłem sobie na nim ułożyć ręki. Nie wiedziałem jak dobrze złapać to maleństwo.

hijax_pl - Nie 09 Gru, 2012

Zoom napisał/a:
Nie wiedziałem jak dobrze złapać to maleństwo.
Jak lustrzankę - lewą ręką pod obiektywu ;)
Zoom - Nie 09 Gru, 2012

Obiektyw to wielkie słowo w tym przypadku. :mrgreen:
Za ten wąski pierścień z przodu? Życzę powodzenia. :mrgreen: Bo za ten plastikowy, wysuwany "teleskop" to bym się bał złapać.

Zoom, spróbuj. Ja to mówię z praktyki...

Ten pseudo teleskop jest metalowy i ma dosłownie minimalne luzy :) Może te na wystawach w media są rozklekotane hehe

venom89 napisał/a:
Ten pseudo teleskop jest metalowy
Jesteś pewien ? ;)

[ Dodano: Nie 09 Gru, 2012 11:22 ]
venom89 napisał/a:
i ma dosłownie minimalne luzy
No nie takie minimalne w tych ja się bawiłem. Ale jak już napisałem - najwidoczniej jest rozrzut jakościowy...
Zoom - Nie 09 Gru, 2012

Jakoś nigdy się nie przemogłem, żeby łapać za części ruchome, a wręcz uważam, żeby tego nie robić. Zwykle dobrze na tym wychodziłem :smile: .

W lustrzance to jest o tyle fajnie, że obiektyw był dla mnie podstawowym uchwytem, a prawa ręka tylko do obsługi i stabilizacji. W kompaktach tak nie potrafię.

Tak właśnie sprawdzałem nożykiem :D Teleskop metalowy, a luzy na końcu około milimetra :)