|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Jakie body pełnoklatkowe Canona?
Parys_Tychy - Pią 07 Gru, 2012 Temat postu: Co wybrać Witam wszystkich
Widzę że jest tutaj kilka osób które naprawdę mają doświadczenie z FF Canona. Chciałbym się poradzić odnośnie wyboru BODY. Obecnie mam 50D. Mam dylemat czy kupić 5D Mark II, 6D czy też iść na całość i wybrać 5D Mark III. Ostatnie kilka miesięcy pokazuje że czas małej matrycy po mału odchodzi w zapomnienie. Moim wyznacznikiem są nie tylko pieniądze ale również możliwość użytkowania takiego body przez dobrych kilka lat.
Dziękuję za pomoc.
MM - Sob 08 Gru, 2012
Jak dobrych kilka lat, to 6D. Najlepszy wybór to oczywiście 5D MKIII, ale ten kosztuje. Ja bym szedł na całość. Mk III to aparat na 5-6 lat i cały czas będzie cieszyć swoimi możliwościami.
muzyk - Sob 08 Gru, 2012
Parys_Tychy napisał/a: | Obecnie mam 50D. Mam dylemat czy kupić 5D Mark II, 6D czy też iść na całość i wybrać 5D Mark III. |
Jeśli mogę swoje "trzy grosze".
Mam podobny dylemat - oprócz 6d, którego nie kupię na pewno.
Czekam spokojnie do poświątecznych wyprzedaży na 5dIII.
5dII można jeszcze nowego kupić za np. 1649 euro.
Parys_Tychy - Sob 08 Gru, 2012
No właśnie 6D, niby ma wszystko co powinien mieć ale... Zawsze musi być jakieś ale, a moją największą bolączką jest pytanie CZY 5D MARK III też je ma??? Jak wchodził 5D MARK III raczej wszyscy wiedzieli ze to nie jest aparat do końca świata - przez problemy z autofocusem i kilkoma innymi drobiazgami. Więc pytanie moje stawiam doświadczonym posiadaczom FF Canona - Czy 5D MARK III jest na tyle rozwinięty jeżeli chodzi o fotografie oczywiście żeby powiedzieć z czystym sumieniem... WŁAŚCIWIE JUŻ MAM WSZYSTKO CO MI POTRZEBA.
ROK TEMU SPRZEDAŁEM ZESTAW NIKONA, MIAŁEM D700 I MUSZE POWIEDZIEĆ ZE APARAT BYŁ ŚWIETNY TYLKO ZDJĘCIA Z NIKONA NIE MAJĄ TEGO CZEGOŚ. SĄ INNE - MAJĄ MNIEJSZE NASYCENIE ITD. JAK DLA MNIE NIE MAJĄ DUSZY - ALE NIE CHCE Z TEGO POWODU ZROBIĆ TUTAJ WOJNY, CHCĘ WYŁUSZCZYĆ DOKŁADNIE O CO MI CHODZI. PO ROKU PRZERWY TĘSKNIĘ ZA FOTOGRAFIĄ I KUPIŁEM 50D - ŻEBY NIE ROBIĆ SOBIE NADZIEI I WYDAWAĆ NA POCZĄTEK ZBYT WIELE PIENIĘDZY. MUSZĘ POWIEDZIEĆ ZE ZDJĘCIA SĄ TAKIE JAKIE MAJĄ BYĆ - TYLKO NIE MAJA TEJ JAKOŚCI - MATRYCY BRAKUJE PARY. WIĘC MYŚLĘ O PEŁNEJ KLATCE CANONA.
NIE CHCĘ KUPIĆ 5D MARK III TYLKO DLATEGO ŻE JEST NAJDROŻSZY I POWINIEN BYĆ NAJLEPSZY. CHCĘ KUPIĆ NAJBARDZIEJ SENSOWNY APARAT.
Z GÓRY WIELKIE DZIĘKI ZA POMOC I PRZEPRASZAM ZA TAKI DŁUGO POST....
lotofag - Sob 08 Gru, 2012
Parys_Tychy napisał/a: | ZDJĘCIA Z NIKONA NIE MAJĄ TEGO CZEGOŚ. SĄ INNE - MAJĄ MNIEJSZE NASYCENIE ITD. |
To może zacznij jakiś sensowny postproces uskuteczniać?
Parys_Tychy napisał/a: |
KUPIŁEM 50D - ŻEBY NIE ROBIĆ SOBIE NADZIEI I WYDAWAĆ NA POCZĄTEK ZBYT WIELE PIENIĘDZY. MUSZĘ POWIEDZIEĆ ZE ZDJĘCIA SĄ TAKIE JAKIE MAJĄ BYĆ - TYLKO NIE MAJA TEJ JAKOŚCI - MATRYCY BRAKUJE PARY. WIĘC MYŚLĘ O PEŁNEJ KLATCE CANONA. |
Obecnie "jakość" i "matryca Canona" to dość odległe pojęcia na tle tego co potrafi zaoferowac konkurencja. Ale jak rozumiem wygrywa jednak "magia".
Parys_Tychy napisał/a: |
Z GÓRY WIELKIE DZIĘKI ZA POMOC I PRZEPRASZAM ZA TAKI DŁUGO POST.... |
Spoko, tylko po co krzyczeć? Mniej Caps Locka następną razą
nienietaktak - Sob 08 Gru, 2012
Parys_Tychy, w 5D III problemy z AF? Nie zauważyłem, a już klapnął przeszło 30k klatek. Jak były jakieś nietrafienia, to mogę tylko sobie podziękować.
jaad75 - Sob 08 Gru, 2012
Parys_Tychy napisał/a: | MIAŁEM D700 I MUSZE POWIEDZIEĆ ZE APARAT BYŁ ŚWIETNY TYLKO ZDJĘCIA Z NIKONA NIE MAJĄ TEGO CZEGOŚ. SĄ INNE - MAJĄ MNIEJSZE NASYCENIE ITD. JAK DLA MNIE NIE MAJĄ DUSZY | Na tym forum rzadko czyta się podobne bzdury...
Wojmistrz - Sob 08 Gru, 2012
jaad75 napisał/a: | Na tym forum rzadko czyta się podobne bzdury... |
Też mi się podobało
Parys_Tychy napisał/a: | NIE CHCĘ KUPIĆ 5D MARK III TYLKO DLATEGO ŻE JEST NAJDROŻSZY I POWINIEN BYĆ NAJLEPSZY. CHCĘ KUPIĆ NAJBARDZIEJ SENSOWNY APARAT. |
Ojtam, ojtam zawsze możesz przecież kupić Canona 1D X
komor - Sob 08 Gru, 2012
Boli, nie?
Sunders - Sob 08 Gru, 2012
jaad75 napisał/a: | ZDJĘCIA Z NIKONA NIE MAJĄ TEGO CZEGOŚ. SĄ INNE - MAJĄ MNIEJSZE NASYCENIE ITD. JAK DLA MNIE NIE MAJĄ DUSZY
Na tym forum rzadko czyta się podobne bzdury... |
Argumentów merytorycznych brak, ale nawet wobec takiej opinii - dotyczącej osobistych odczuć jej autora nie można pozostać obojętnym bo ... jest korzystna dla CANONA
Sunders, raczej jest niekorzystna dla autora...
Zapewniam Cię, że dokładnie to samo napisałbym, gdyby to była opinia o zdjęciach z Canona.
kozidron - Sob 08 Gru, 2012
Jakby nie patrzeć w tym kraju jest coraz więcej zadowolonych po zakupie, to jest bardzo pozytywne, co do argumentów autora wątku to tu już się nic nie da zrobić jest pozamiatane
MM - Sob 08 Gru, 2012
Ktoś kto nie jest takim cyborgiem zakochanym w wykresach, tabelkach, testach, wyciąganiach szumu z szumu o 10 EV, "zarąbistej" matrycy APS-C i ZAAWANSOWANYM POSTPROCESIE może mieć takie wrażenie i ja to świetnie rozumiem.
Na pytanie...
Parys_Tychy napisał/a: | Czy 5D MARK III jest na tyle rozwinięty jeżeli chodzi o fotografie oczywiście żeby powiedzieć z czystym sumieniem... WŁAŚCIWIE JUŻ MAM WSZYSTKO CO MI POTRZEBA. |
...ja odpowiem twierdząco. Dla mnie jest to aparat na kilka lat pracy i jedyne czego będzie mi brakować to kolejnych optycznych zabawek z L w nazwie
Parys_Tychy - Sob 08 Gru, 2012
Witam
Wielkie dzięki za wszystkie sensowne odpowiedzi które mogą naprawdę pomóc. Odnośnie reszty to szkoda zdrowia. Jeżeli ktoś ma problem polecam telefon zaufania. Odnośnie "tego czegoś" polecam zobaczyć:
http://www.youtube.com/wa...e&v=NuozUxh_tOU
Jeżeli macie kontakt z fotografia wpadniecie o co mi chodzi. Tyle na temat.
Osoby posiadające FF Canona proszę o zobaczenie tego:
http://www.youtube.com/wa...e&v=Q0fEOyjnBIk
i odniesienie się czy gościu ma rację.
Tylko nie piszcie o ich fryzurach i kolorze oczu. Chodzi mi o przekaz. Jeżeli angielski jest przeszkodą - przepraszam serdecznie. W języku ojczystym jest mało interesujących porównań a z czego to wynika wiemy chyba wszyscy.
pan.tadeusz - Sob 08 Gru, 2012
MM napisał/a: | jedyne czego będzie mi brakować to kolejnych optycznych zabawek z L w nazwie |
Limited
[ Dodano: Sob 08 Gru, 2012 15:30 ]
Parys_Tychy napisał/a: | Witam
Wielkie dzięki za wszystkie sensowne odpowiedzi które mogą naprawdę pomóc. Odnośnie reszty to szkoda zdrowia. Jeżeli ktoś ma problem polecam telefon zaufania. |
ktoś powinien potrzymać Cię za rękę w chwili zakupu bo na bank omdlejesz... ja niestety odpadam
MM napisał/a: | Ktoś kto nie jest takim cyborgiem zakochanym w wykresach, tabelkach, testach | Wykresy i tabelki służą wyłącznie numerycznemu opisowi rzeczywistości. Stwierdzenia o duszy w zdjęciach z Canona, braku tejże w zdjęciach z Nikona (lub dowolnego innego aparatu, na jednym, bądź drugim miejscu) służą chyba wyłącznie automatycznej dyskredytacji ich autora.
MM napisał/a: | wyciąganiach szumu z szumu o 10 EV, "zarąbistej" matrycy APS-C i ZAAWANSOWANYM POSTPROCESIE | Wywołanie RAW, tak, by wykorzystać mozliwości matrycy, to faktycznie mega zaawansowany postprocess... Weź mnie nie rozśmieszaj.
[ Dodano: Sob 08 Gru, 2012 16:12 ]
Że podniesiony kontrast i bardziej magentowy WB? No faktycznie magia i dusza... Przecież tak było od zawsze - Canon szedł w magentę, Nikon w żółto-zielony. Ani jeden ani drugi nie ma prawidłowych kolorów, akurat w przypadku tych egzemplarzy/modeli bliżej prawidłowych jest 5D3, ale od czego profilowanie? To są rzeczy banalne do poprawy.
MM - Sob 08 Gru, 2012
jaad75 napisał/a: | Weź mnie nie rozśmieszaj. |
To nie jest rozśmieszanie tylko próba popatrzenia na problem innymi oczami niż nasze własne...
Ja mam codzienny kontakt z ludźmi nie robiący ze swoimi zdjęciami na kompie NIC ponad przegranie na twardy dysk. Jest ich zdecydowana większość. Tacy ludzie mają w d... co sobie powyciągasz z RAW-a i tę całą resztę. Lubią za to zrobić sobie cropa na monitorze Masz tak samo?
[ Dodano: Sob 08 Gru, 2012 16:18 ]
jaad75 napisał/a: | ale od czego profilowanie? To są rzeczy banalne do poprawy. |
90% nie będzie miało pojęcia, że istnieje taka "banalność"...
manolo - Sob 08 Gru, 2012
to się nazywa zmasowany atak na parysa.. "rozumiem" że fajnie jest się z kogoś pośmiać, ale podejrzewam również że w wielu przypadkach wystarczyłoby popatrzeć
w lustro, obrazek z Canona i Nikona prosto z puszki zdecydowanie się różni,
jednemu podoba się N drugiemu C, ktoś może napisać że N nie ma duszy, kwestia
innej wrażliwości, widzenia czegoś czego nie widzą inni, bo jak znam wielu fotografujących każdy patrzy inaczej i widzi coś innego. Obrazek z Nikon można uznać za bardziej sterylny, temu chyba nikt nie zaprzeczy.
MM - Sob 08 Gru, 2012
manolo napisał/a: | Obrazek z Nikon można uznać za bardziej sterylny |
Ja bym zdjęcie z N nazwał zimnym a z C ciepłym. Do tego Nikon jest ostrzejszy a Canon bardziej plastyczny. Na pełnej klatce oczywiście. Takie mam wrażenia. Zaraz mi ktoś tutaj wyciągnie tabele i oprofiluje moje zdanie
manolo napisał/a: | to się nazywa zmasowany atak na parysa.. "rozumiem" że fajnie jest się z kogoś pośmiać, ale podejrzewam również że w wielu przypadkach wystarczyłoby popatrzeć
w lustro, obrazek z Canona i Nikona prosto z puszki zdecydowanie się różni,
jednemu podoba się N drugiemu C, ktoś może napisać że N nie ma duszy, kwestia
innej wrażliwości, widzenia czegoś czego nie widzą inni, bo jak znam wielu fotografujących każdy patrzy inaczej i widzi coś innego. |
dzizus manolo znowu błyszczysz, co można powiedzieć o gościu który na forumie sprzętowym mówi o jakiejś magi czy duszy w kontekście pracy matrycy, moim zdaniem napisanie że to totalne bzdury jest delikatnym podsumowaniem i niczym więcej, takie idiotyzmy trzeba dusić w zarodku.
manolo, weź się wczytaj w te bzdury:
Parys_Tychy napisał/a: | MIAŁEM D700 I MUSZE POWIEDZIEĆ ZE APARAT BYŁ ŚWIETNY TYLKO ZDJĘCIA Z NIKONA NIE MAJĄ TEGO CZEGOŚ. SĄ INNE - MAJĄ MNIEJSZE NASYCENIE ITD. JAK DLA MNIE NIE MAJĄ DUSZY |
Ja rozumiem manolo że chcesz jakoś bronić kolegę nowego przed linczem ale wybacz, takimi bzdurami wsadził sobie sam głowę w kocioł pełen nie powiem czego. Do tego podjęta decyzja o zmianie d700 na 50D i to w kontekście lepszosci matrycy i magi oraz duszy. Ja bym tu napisał coś o ogromnej wadzie wzroku, bądź totalnym nie zrozumieniu na czym polega ciemnia cyfrowa.
Tu nie ma ratunku, kolega ma wysoce rozwiniete zadowolenie po zakupowe
to jest przeciętna opinia kogoś kto nie koncentruje się na technice a ocenia zdjęcia kierując się domniemaną metafizyką, nastrojem, atmosferą itp. istota bardziej uduchowiona.
manolo napisał/a: | to jest przeciętna opinia kogoś kto nie koncentruje się na technice a ocenia zdjęcia kierując się domniemaną metafizyką, nastrojem, atmosferą itp. istota bardziej uduchowiona. |
a to przepraszam w takim razie autorowi polecam "radzić się" na digarcie, onephoto, maxmodels ostatecznie na onecie
hijax_pl - Sob 08 Gru, 2012
To nie jest kwestia postprocesu ale elementarnej obsługi puszki. Zaawansowanej puszki a nie wszystko-samo-robiącej puszki...
MM, a od kiedy Ty taki współczujący i rozumiejący jesteś?
Jakoś miękniesz przy kombinacji "pełna klatka" z opisami z pogranicza religii i metafizyki
kozidron napisał/a: | a to przepraszam w takim razie autorowi polecam "radzić się" na digarcie, onephoto, maxmodels ostatecznie na onecie |
on się radzi w dobrym miejscu, tutaj same kalkulatory (w jak najlepszym sensie tego słowa) a jego wątpliwości nie dotyczą wyboru między C i N, tylko wyboru z 5d II, 5d III i 6d
manolo napisał/a: | jego wątpliwości nie dotyczą wyboru między C i N, tylko wyboru z 5d II, 5d III i 6d |
Jedną rzeczową i miarodajną opinie jednak dostał i to od razu:
MM napisał/a: | Najlepszy wybór to oczywiście 5D MKIII |
Reszta wątku faktycznie do rozwiązania jego dylematu w zasadzie nic nie wnosi.
Sunders napisał/a: |
Reszta wątku faktycznie do rozwiązania jego dylematu w zasadzie nic nie wnosi. | Ale może następnym razem dwa razy zastanowi się zanim napisze takie głupoty. Zwłaszcza na forum technicznym.
jaad75 napisał/a: | może następnym razem dwa razy zastanowi się zanim napisze takie głupoty. Zwłaszcza na forum technicznym. |
Jeśli przeczyta cały watek, to zapewne tak
komor - Sob 08 Gru, 2012
Piszta sobie Jaadzie co chcecie, ale najlepsze zdjęcia, które widziałem (pod względem obrazu, wrażenia, przyjemności patrzenia) to są zdjęcia z pełnoklatkowego Canona. Podobały mi się raczej dzięki szklarni a nie matrycy, co nie zmienia faktu, że tak jakoś jest. I żadne DR ani inne takie tego nie zmieniają. Obawiam się, że nowsze szkła Canona też niekoniecznie tę magię będą miały, jeśli będą zbyt ostre, zbyt skorygowane itd.
(Nie, jeszcze dziś nic nie piłem.)
komor napisał/a: | Obawiam się, że nowsze szkła Canona też niekoniecznie tę magię będą miały, jeśli będą zbyt ostre, zbyt skorygowane itd. |
komor niepotrzebnie się martwisz, na rynku wtórnym zawsze znajda sie te starsze
komor, widzisz, ja widziałem bardzo dobre zdjęcia z bardzo wielu różnych aparatów i szkieł, w tym całkiem sporo z kompaktów i jaki z tego wniosek? BTW, jeśli już o najlepiej wyglądających JPG-ach z puszki mówimy, to zdecydowanie najlepiej wyglądają te z Fuji.
jaad75 napisał/a: | BTW, jeśli już o najlepiej wyglądających JPG-ach z puszki mówimy, to zdecydowanie najlepiej wyglądają te z Fuji |
Pod jakim względem wygladają najlepiej?
komor, ale w tym wątku nie padło jeszcze ani słowa o szkłach
Za to mamy aż w nadmiarze "magii" łatwej do wyegzorcyzmowania w podstawowym postprocesie, a pytający mota się w kółko po tych "pełnych klatkach".
Ja wiem, że lubisz kontrować jaada, ale wykorzystywanie do tego takich kuriozów jak powyższe nie ma najmniejszego sensu.
Sunders napisał/a: | Pod jakim względem wygladają najlepiej? | Obejrzyj. Dla mnie pod każdym. Rozłożenie kontrastu ogólnego, kontrast lokalny, ostrość, kolory, stosunek szum detal... Jeśli miałbym wybrać jakiś aparat pod kątem takich JPG-ów w których najmniej musiałbym ruszać, albo gdyby ktoś zakazał mi obróbki, czy korzystania z RAW, to wybrałbym Fuji.
B o g d a n - Sob 08 Gru, 2012
To będzie długi wątek ...
Albo szybko zamknięty wątek
cybertoman - Sob 08 Gru, 2012
jaad75 napisał/a: | Dla mnie pod każdym. Rozłożenie kontrastu ogólnego, kontrast lokalny, ostrość, kolory, stosunek szum detal... | Tak ogladasz zdjecia?
cybertoman, tak analizuję, co mi się podoba w gotowym materiale wypluwanym prosto z puszki.
jaad75, ale tylko analizujesz czy tez ogladasz zdjecia?
Zaraz po raz kolejny padną wnioski typu "'dobre' zdjęcie nie musi być dobre 'technicznie', ale ma mieć to 'coś'", "magia!" itp. itd.
Idę po popcorn, zapowiada się już drugi pasjonujący wątek tego wieczora
muzyk - Sob 08 Gru, 2012
lotofag napisał/a: | "magia!" |
Mogą być nawet i trzy lustra na raz, ale bez różdżki ani rusz.
cybertoman napisał/a: | jaad75, ale tylko analizujesz czy tez ogladasz zdjecia? | Jeżeli tylko oglądam, to kompletnie nie obchodzi mnie czym zostały zrobione - co napisałem wyżej. Czasem nawet tego nie wiem.
jaad75, sorry za przesłuchanie, ale wolałem się upewnić.
jaad75, a częściej "tylko oglądasz", czy częściej jednocześnie analizujesz?
Inkwizytorzy?
lotofag napisał/a: | "'dobre' zdjęcie nie musi być dobre 'technicznie' | A musi?
lotofag napisał/a: | "magia!" | Zdarza mi sie ogladać zdjecia ktorych atmosfere, światło czy choćby zestawienie i wykorzystanie barw określam pojęciem "magiczne", Tobie się to nie zdarza? A bajeczne? Bajkowe?
Nie, nic nie musi. Tylko czemuś miała służyć ta Twoja zaczepka odnośnie zwracania uwagi na czysto "techniczno-rejestracyjne" cechy zdjęcia, prawda?
Sunders napisał/a: | jaad75, a częściej "tylko oglądasz", czy częściej jednocześnie analizujesz? | Zależy od nastroju, ale zdjęcia zwykle oglądam, a sample analizuję. A to takie istotne?
BTW, jeśli analizuję zdjęcia, to zazwyczaj nie pod kątem czym, a jak zostały zrobione. Przypominasz sobie, żeby w wątkach zdjęciowych padła z mojej strony jakaś uwaga o sprzęcie?
[ Dodano: Sob 08 Gru, 2012 23:40 ]
cybertoman napisał/a: | atmosfere, światło czy choćby zestawienie i wykorzystanie barw określam pojęciem "magiczne", Tobie się to nie zdarza? A bajeczne? Bajkowe? | I to zależy od użytego aparatu?
jaad75 napisał/a: | I to zależy od użytego aparatu? | Mnie w to nie mieszaj.
[ Dodano: Sob 08 Gru, 2012 23:47 ]
lotofag napisał/a: | Tylko czemuś miała służyć ta Twoja zaczepka | Służyła do zaszufladkowania jaad75a, czy warto przejmowac się jego komentarzami do swoich zdjęć, czy nie, czyli motywacjie samolubno-egoistyczne. Gdybym chcial sie poprzepychac to rzuciłbym bardziej nośną tezę.
jaad75 napisał/a: | jeśli analizuję zdjęcia, to zazwyczaj nie pod kątem czym, a jak zostały zrobione. Przypominasz sobie, żeby w wątkach zdjęciowych padła z mojej strony jakaś uwaga o sprzęcie? |
Fakt, nie przypominam sobie żebyś w tych wątkach czynił takie uwagi. Jednak często analizujesz dość skrupulatnie nie tylko jak zdjęcia zostały zrobione ale także jak je obrobiono. Moje pytanie o to, to nie złośliwość tylko tym razem dociekliwość. Często zaciekawiasz mnie skrupulatnością tej analizy.
Sunders napisał/a: | Jednak często analizujesz dość skrupulatnie nie tylko jak zdjęcia zostały zrobione ale także jak je obrobiono. | Wydawało mi się, że na tym polega tzw. "konstruktywna krytyka"... Ostatnio jak nie uzasadniłem dlaczego coś tam mi się nie podobało, to kozidron zwyzywał mnie od Chylińskich...
Parys_Tychy - Nie 09 Gru, 2012
Witam - To nie ja stworzyłem ten wątek -
Po pierwsze - widać kto jest naprawdę inteligentny na tym forum.
Po drugie jak pisałem wcześniej nie chciałem rozpętać wojny na forum, ale to chyba nasz narodowy sport. Nie mamy pieniędzy, nie możemy kupić i przetestować sprzętu który naprawdę nam się podoba ALE ALE napisać możemy WSZYSTKO WSZYSTKIM. No trudno.
Po trzecie w moim wcześniejszym poście był błąd pisząc: "Jak wchodził 5D MARK III raczej wszyscy wiedzieli ze to nie jest aparat do końca świata" Chodziło oczywiście o 5D MARK II. Ta osoba do której mówię wie o co chodzi.
Po czwarte jaad75 - jestem bardzo spokojnym człowiekiem chyba że mnie ktoś zdenerwuje. Gdybyś się postarał ze WSZYSTKICH SIŁ mógłbym co najwyżej dostać czkawki. Twój nick ma dwie składowe - jaad czyli jad, wiadomo o co chodzi a drugi to 75 i jeżeli to rocznik to wiadomo że dopada Cię kryzys. Trudno każdego to czeka. Patrząc na ilość postów to minimum połowa twojego .... życia to forum - przykra sprawa. JEŻELI POCZUŁEŚ/AŚ SIĘ DOCENIONY/A TO NIESTETY MUSZĘ CIĘ WYPROWADZIĆ Z BŁĘDU - WSZYSTKIE MOJE SPOSTRZEŻENIA TO WYŁĄCZNIE 3 SEKUNDY MOJEGO CENNEGO CZASU. WYBACZ.
JEŻELI NIE WIESZ CO TO PRZENOŚNIA TO WPISZ SOBIE W GOOGLE - PISZĘ TO ODNOŚNIE "TEGO CZEGOŚ".
Po piąte "kozidron" - "forum sprzętowe" - o czym Ty mówisz. Masz 5D MARK II, 5D MARK III i 6D??????? Jeżeli nie to Twoje słowa są niczym. Nie powinieneś nawet szeptem wypowiadać się w Tym wątku, ale przecież to jest forum w internecie i każdy może napisać wszystko o wszystkim. Jeżeli nie wiesz o co mi chodzi zapraszam Cię na merytoryczną rozmowę w Katowicach, Kielcach, Lublinie praktycznie codziennie. Jeżeli Masz inne propozycje napisz proszę. Ty też nie wiesz co to przenośnia. TRUDNO
Może nie powinienem tego robić ale chciałem podziękować MM ponieważ on wie o co mi chodzi. Dziękuję.
Ktoś pisał o postprocesie - zobaczcie proszę zdjęcia które wygrywają konkursy np National-G lub inne dot. fotografii portretowej.
Może napiszę jeszcze coś więcej. Pozdrawiam
lotofag - Nie 09 Gru, 2012
No i się nie zawiodłem
chrup, chrup...
muzyk - Nie 09 Gru, 2012
lotofag napisał/a: | chrup, chrup... |
Sypnij garść
jaad75 - Nie 09 Gru, 2012
Parys_Tychy napisał/a: | Ktoś pisał o postprocesie - zobaczcie proszę zdjęcia które wygrywają konkursy np National-G lub inne dot. fotografii portretowej.
|
Parys_Tychy napisał/a: | Może napiszę jeszcze coś więcej. | Nie musisz.
Witam
JAAD75 - Święta się zbliżają i nawet ..... mówią ludzkim głosem. Patrzyłeś na zdjęcia NG??? Czy tylko przyznałeś mi rację???
jaad75 - Nie 09 Gru, 2012
Parys_Tychy, patrzę dość często. Szkoda dyskutować - jeśli do tej pory nie zrozumiałeś, to nie przypuszczam, żeby kolejne kilkadziesiąt postów coś zmieniło...
Witam JAAD75 - zacząłeś mówić w troszkę innym stylu i nie wiem czy mam się bać. Ciebie również zapraszam na merytoryczną rozmowę. To co z ty postprocessem????
pan.tadeusz - Nie 09 Gru, 2012
no i proszę... ten dziki fanatyzm u nowicjuszy wcale nie jest związany z marką aparatu
Parys_Tychy Ty naprawdę wierzysz w jedyny słuszny wybór? jeśli już to Twój własny... po postach widać jednak, że traktujesz to zbyt emocjonalnie i kiedy ochłoniesz możesz być rozczarowany
Tadeusz - o jakim fanatyzmie mówisz???
pan.tadeusz - Nie 09 Gru, 2012
uduchowionym
manolo - Nie 09 Gru, 2012
Sunders napisał/a: | Jedną rzeczową i miarodajną opinie jednak dostał i to od razu:
MM napisał/a:
Najlepszy wybór to oczywiście 5D MKIII |
jednocześnie najdroższy, chyba lepiej najtaniej i 5d MKII, bo między ostatnimi 5d różnice w obrazowaniu są małe, spore zmiany w AF i filmowaniu, ale to nie są rzeczy na których wszystkim zależy, mkII to również dopracowany firmware.
kozidron - Nie 09 Gru, 2012
ej Panowie czemu się dziwicie, że jak ktoś ogląda zdjęcia to przy okazji je analizuje, ja nie widzę w tym nic złego.
Za to ta ikona z popcornem mnie przeraziła, KKM wkrada się tu tylnimi drzwiami lekka obciachówa.
lotofag - Nie 09 Gru, 2012
Nie mam nic wspólnego z KKM
Co jest obciachowego w przewidzeniu pewnych reakcji? To było więcej niż pewne że tak rozwinie się kolejny wątek o cudach-niewidach.
Sunders - Nie 09 Gru, 2012
kozidron napisał/a: | czemu się dziwicie, że jak ktoś ogląda zdjęcia to przy okazji je analizuje, ja nie widzę w tym nic złego |
Ja się temu nie dziwię. Chodziło mi o ujawnienie przez jaada75 jego metodologii oceny zdjęć
manolo - Nie 09 Gru, 2012
czym jest fotografia i jak się powinno oceniać zdjęcia ?
Można o tym napisać kilka książek, poza tym nie jest to forum o fotografii
tylko o aparatach fotograficznych, tak ja to widzę.
O zdjęciach można pisać przy okazji.
B o g d a n - Nie 09 Gru, 2012
Parys_Tychy napisał/a: | Chciałbym się poradzić odnośnie wyboru BODY. Obecnie mam 50D. Mam dylemat czy kupić 5D Mark II, 6D czy też iść na całość i wybrać 5D Mark III. Ostatnie kilka miesięcy pokazuje że czas małej matrycy po mału odchodzi w zapomnienie. Moim wyznacznikiem są nie tylko pieniądze ale również możliwość użytkowania takiego body przez dobrych kilka lat. | Każdym aparatem można robić zdjęcia kilka lat. Ja proponuję poczekać aż 6D wejdzie na dobre do sklepów i ... kupić ten aparat.
Z trójki, o których piszesz będzie miał najlepszy współczynnik cena/jakość i jest najtańszy, choć o drobne parę setek tu nie powinno chodzić. Do amatorskiego fotografowania wystarczy z naddatkiem. Inny wariant - kupić używany 5D Mk II z niewielkim przebiegiem.
siosio - Pon 10 Gru, 2012
O co chodzi z tymi fotami z National Geographic? - że ci którzy je robią, nie bawią się w post proces? Na oko da się ocenić, czy zdjęcie jest z puszki czy po obróbce....? Nie rozumiem o co chodzi....
Jak chodzi o magię zdjęć, to 5dmk2, 5dmk3 i 6D będą miały ją na podobnym poziomie, czyż nie tak? - oczywiście z tymi samymi obiektywami
5Dmk3 wygrywa AF-em i tyle. Można jeszcze dodać, że 6D i 5D mk3 trochę mniej szumią od 5Dmk2 na wyższym iso. Kolejne różnice odnoszą się już raczej do filmowania.
W/w aparaty to nie są aparaty, które będą dobre na kilka lat. To są aparaty, które muszą starczyć na kilka następnych lat....
pioroon - Pon 10 Gru, 2012
siosio napisał/a: | Jak chodzi o magię zdjęć, to 5dmk2, 5dmk3 i 6D będą miały ją na podobnym poziomie, czyż nie tak? - oczywiście z tymi samymi obiektywami |
Na niższych czułościach...Napisz do nienietaktak i niech Ci pokaże fotkę z 5dIII na ISO 20.000.
Osobiście byłem w szoku. Nie do końca wiadomo jak to będzie z 6D, ale 5dII wysiada.
nienietaktak - Pon 10 Gru, 2012
mogę jeszcze zrobić coś świeżego na 25600 jak komuś zależy, albo poszukam. gdzieś powinienem mieć.
[ Dodano: Pon 10 Gru, 2012 08:54 ]
to jest na 25600:
komor - Pon 10 Gru, 2012
nienietaktak, ładnie wygląda, ale poprosimy jeszcze kropiki z świateł i cieni. Może być coś z opony i cienia przed autem.
pioroon - Pon 10 Gru, 2012
nienietaktak, wrzuć to z 'generałami' tam lepiej widać szumy...
pioroon, nie mogę tego upubliczniać.
jadę zrobic coś swieżego, bo z tego samochodu nie został żaden oryginał do cropowania.
manolo - Pon 10 Gru, 2012
w 5d III można ustawiać aspect ratio, np. 4:3 czy 5:4
cały plik:
crop 100%
Wojmistrz - Pon 10 Gru, 2012
manolo napisał/a: | w 5d III można ustawiać aspect ratio, np. 4:3 czy 5:4 |
Tylko po co przy matrycy 3:2?
"Podczas fotografowania z wykorzystaniem trybu Live View istnieje możliwość wyboru proporcji obrazu zapisywanych zdjęć JPEG. Do wyboru mamy cztery ustawienia: 3:2, 4:3, 16:9, oraz 1:1. Warto zwrócić uwagę, że opcja ta nie jest dostępna podczas fotografowania z wykorzystaniem wizjera, podczas której JPEG-i zapisywane są zawsze z proporcją obrazu 3:2."(optyczne.pl)
hijax_pl - Pon 10 Gru, 2012
5:4 akurat to bardzo fajna opcja
nienietaktak, możesz powiedzieć jak jest z aspect ratio ?
jakie są dokładnie opcje i czy to się wyświetla na matówce ?
Wojmistrz - Pon 10 Gru, 2012
manolo napisał/a: | nienietaktak, możesz powiedzieć jak jest z aspect ratio ?
jakie są dokładnie opcje i czy to się wyświetla na matówce ? |
Trzeba było do niego na prv napisać
A pomijając, to przejrzyj http://www.optyczne.pl/17...Wst%C4%99p.html, to powinno odpowiedzieć ci na większość takich pytań.
Wojmistrz napisał/a: | Tylko po co przy matrycy 3:2? |
każdy kto tego używa wie po co, wyraźnie Tobie nie jest to potrzebne.
[ Dodano: Pon 10 Gru, 2012 10:22 ]
czyli jednak tego nie ma, nie ma też 5:4
4:3 ale tylko LV a na wizjerze nie ma żadnej maski jak np. w d3
manolo, dostępne aspect ratio: 2:3, 3:4, 16:9, 1:1.
trzy ostatnie działają tylko w trybie LV, więc siłą rzeczy na matówce nic się nie wyświetla. W trybie LV podczas podglądu widać tylko to, co będzie w kadrze, a podczas przeglądania zdjęć wyświetla się format 2:3 z ramkami ograniczającymi faktyczne zdjęcie.
hijax_pl - Pon 10 Gru, 2012
Ciekawe co ich ogranicza.. W takim Nikonie FF już od czasów D3 się wyszarza cześć kadru w OVF... Hm...
mózgi, bo opłaca im się to i to bardzo, dr i rozdzielczość nowych FF jest taka że dla wielu nie ma sensu babrać sie w negatywach MF
[ Dodano: Pon 10 Gru, 2012 12:26 ]
można sobie matówkę z liniami dokupić.. od biedy.
|
|