forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Lustrzanki Canona, awaria migawki

ekhen - Sob 08 Gru, 2012
Temat postu: Lustrzanki Canona, awaria migawki
Witam, doszły mnie słuchy że po zrobieniu 50 tysięcy zdjęć w lustrzankach Canona ulega awarii migawka. Czy jest to prawda?
Sunders - Sob 08 Gru, 2012

Pewnie się to zdarza nie tylko w lustrzankach Canona.Ja w moim 50D przekroczyłem tą liczbę klapnięć i dalej migawka działa.
baracuda - Sob 08 Gru, 2012

ekhen, pytanie bez sensu :razz: odpowiedź sobie sam, kupujesz
jakiś sprzęt, nowy, nagle awaria, w innym wypadku działa, działa, działa...
końca nie widać, te 50 tyś. to jakąś magiczna liczba :mrgreen:
może 100 tysięcy lub 147 gdzie taki przebieg miała 400,setka ,
info z innego forum :wink:

MM - Sob 08 Gru, 2012
Temat postu: Re: Lustrzanki Canona, awaria migawki
ekhen napisał/a:
Witam, doszły mnie słuchy że po zrobieniu 50 tysięcy zdjęć w lustrzankach Canona ulega awarii migawka. Czy jest to prawda?

Prawda. Taka sama jak po zrobieniu 10 tysięcy zdjęć, po 300 tysiącach zdjęć i po ... jednym zdjęciu. Migawka może paść w każdej lustrzance i w każdym momencie.
Jak widzisz prawda jest też taka, że poprzednią prawdę można sobie w buty wsadzić.

Wojmistrz - Sob 08 Gru, 2012
Temat postu: Re: Lustrzanki Canona, awaria migawki
ekhen napisał/a:

Migawka jest elementem mechanicznym i każdy producent lustrzanek podaje niby bezawaryjną żywotność migawki dla danego modelu. Czym wyższa półka korpusu, tym lepsza migawka co za tym idzie ma większą żywotność. W najtańszych dzisiejszych modelach to liczba to około 50.000, a w najlepszych rzędu 200.000.

MM - Sob 08 Gru, 2012

Wojmistrz napisał/a:
W najtańszych dzisiejszych modelach to liczba to około 50.000

Chyba w Sony... bo w innych to raczej trochę więcej.

Wojmistrz napisał/a:
w najlepszych rzędu 200.000.

Jak już to 300-400 tysięcy...

MC - Sob 08 Gru, 2012

MM napisał/a:

A ile podaje Canon dla 1100D?

pioroon - Sob 08 Gru, 2012

MC napisał/a:

Do tej pory wydawało mi się, że Canon nie podaje żywotności (przynajmniej nie daje gwarancji) na konkretny przebieg (seria xxxD, xxxxD). Mylę się?

MC - Sob 08 Gru, 2012

To ja się pytam, bo MM ma jakąś inną wiedzę na ten temat.
MM - Sob 08 Gru, 2012

MC napisał/a:

A podaje? Bo ja nie pamiętam oficjalnych not dla drobnicy Canona.

MC - Sob 08 Gru, 2012

Ja też, ale to Ty napisałeś:
MM napisał/a:

w odpowiedzi na stwierdzenie Wojmistrza w przedmiocie najtańszych modeli.

MM - Sob 08 Gru, 2012

Bo chyba w Sony gwarantują takie przebiegi. Nie wiem, bo mnie ta firma nie interesuje.
Te które mnie interesują obliczają na chwilę obecną migawki na 70-100 tysięcy nawet w najtańszych modelach. Obliczają, choć nie gwarantują czy też nie reklamują tego w folderach bo tak jest dla tych serii przyjęte.

MC - Sob 08 Gru, 2012

Ok. Co do Sony - nigdy nie słyszałem o takiej gwarancji dla EL.
pan.tadeusz - Nie 09 Gru, 2012

MM napisał/a:

Te które mnie interesują obliczają na chwilę obecną migawki na 70-100 tysięcy nawet w najtańszych modelach. Obliczają, choć nie gwarantują czy też nie reklamują tego w folderach bo tak jest dla tych serii przyjęte.

możesz dla jasności podać jakieś źródło z którego czerpiesz na potrzeby swoich postów