forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Aparaty NIKON, który wybrać??

Iccana - Sob 08 Gru, 2012
Temat postu: Aparaty NIKON, który wybrać??
Witam Serdecznie.

Chciała bym uzyskać informacje, który aparat jest wg. Was najlepszy?
D5100
D3200
P5100

Dodam, że jestem na kupnie aparatu, gdyż stary się psuje.
Zdjęcia robię często, głównie w górach. Zależy mi na jakości zdjęć.
Waga powinna być taka dla kobiety :-) Chciała bym cenę zamknąć w 2500 zł.

Bardzo proszę o rady osoby, które się na tym znają.

Serdecznie pozdrawiam.

jaad75 - Sob 08 Gru, 2012

Iccana napisał/a:
P5100
Na pewno ten również rozważasz, w zestawieniu z pozostałymi dwoma?
Sunders - Sob 08 Gru, 2012

D5100
http://www.e-fotojoker.pl...-18-105mm-dx-vr

lotofag - Sob 08 Gru, 2012
Temat postu: Re: Aparaty NIKON, który wybrać??
W dwóch pierwszych przypadkach trzeba jeszcze zakupić jakiś obiektyw - myslałaś o tym?Numer trzy nie za bardzo pasuje do tego działu ;)

Co do D5100 i D3200, jeśli to ma być po prostu "pstrykawka" z "przyspawanym" na stałe szkłem z zestawu handlowego + zrzucenie gotowych jotpegów na dysk, to:
- nie ma się co masować z jakimiś niuansami czy różnicami, jeden grzyb
- czemu lustrzanka?

Właściwie p5100 interesuje mnie najmniej. Proszę o opinie dlaczego d5100 a nie d3200 :)

[ Dodano: Sob 08 Gru, 2012 21:48 ]
Lustrzanka? z potrzeby swietnej jakosci zdjec.

Iccana napisał/a:

Proszę o opinie dlaczego d5100 a nie d3200

Czyli wybór już dokonany, tylko potrzebuje forumowego namaszczenia :)

Ja jeszcze nie jestem zdecydowana pomiędzy tymi dwoma. Właśnie dlatego chciałam zapytać o opinię osób które się na tym znają...

Który by Pan wybrał na moim miejscu?? I dlaczego ten,a nie ten drugi:)?

[ Dodano: Sob 08 Gru, 2012 21:51 ]
Gdybym mogła prosić o jakieś jasne wyjasnienia dla "blondynki" ;D

Iccana napisał/a:

Posiadanie przez aparat lustra nie wprowadza nic do jakości zdjęć. Obecnie jest dostępnych wiele innych aparatów z matrycami o tych samych właściwościach co te spotykane w lustrzankach.
Druga sprawa - "świetna jakość zdjęć" to nie tylko aparat, ale też optyka i postproces. Sama się nie zrobi. Choć oczywiście w porównaniu z wieloma typowymi kompaktami różnica będzie widoczna in plus.

Jednak dalej nie uzyskałam informacji, który d5100 czy d3200 jest lepszy:)
jaad75 - Sob 08 Gru, 2012

Iccana, D5100.
Sunders - Sob 08 Gru, 2012

Iccana napisał/a:
dlaczego ten,a nie ten drugi:)?

[ Dodano: Sob 08 Gru, 2012 21:51 ]
Gdybym mogła prosić o jakieś jasne wyjasnienia dla "blondynki" ;D

IMO najistotniejsze przewagi D5100 nad D 3200:
uchylany i obracany wyświetlacz LCD/D3200 ma stały/
lepiej działający autofokus
lepsza jakość zdjęć dzięki lepszej matrycy

007areka - Sob 08 Gru, 2012

... zdecydowanie 5100

Serdecznie dziękuję za opinię! Jutro jadę po aparat!;-)
Wojmistrz - Nie 09 Gru, 2012

Naprawdę panowie, przestańcie karmić trolla. Proponuję całkowicie ignorować wpisy lozan26 do puki nie napisze czegoś z sensem. Dziwi mnie, że jeszcze nie ma żadnego warna choćby za obrażanie innych użytkowników tego forum, jak np przy 20stym wpisie w komentarzu jednego z moich zdjęć.
Czas wrócić do tematu.
Nikon D3200 oceniam za bardzo udany model i byłbym skłonny go kupić, ale jednak seria D5xxx jest jednak nieco lepszą półką i D5100 pomimo mniejszej rozdzielczości matrycy, praktycznie wszystko posiada nieco lepsze i dodatkowo uchylany ekran.

siosio - Nie 09 Gru, 2012

No ale w końcu to jest 24 mln pix.... Jeżeli to ma być aparat na lata, to czemu nie...?

Do fotografowania krajobrazów fajnie jest mieć większą rozdzielczość... ZA 2 lata pewnie trudno będzie znaleźć cropa z 16 mln.pix. ...

Amator i tak nie wykorzysta zalet matrycy z D5100. A wyższą rozdzielczość ma w d3200.

lotofag - Nie 09 Gru, 2012

siosio napisał/a:

ZA 2 lata pewnie trudno będzie znaleźć cropa z 16 mln.pix. ...

Z 24 być może też...
siosio napisał/a:

Amator i tak nie wykorzysta zalet matrycy z D5100. A wyższą rozdzielczość ma w d3200.

A tą "wyższą rozdzielczość" na pewno wykorzysta, czy tylko będzie miał większe jotpegi? ;)

nienietaktak - Nie 09 Gru, 2012

lotofag napisał/a:

A tą "wyższą rozdzielczość" na pewno wykorzysta, czy tylko będzie miał większe jotpegi? ;)

będzie mógł sobie wydrukować fototapetę na domowej drukarce atramentowej.

lozan26 - Wto 18 Gru, 2012

lotofag napisał/a:
Iccana napisał/a:

Posiadanie przez aparat lustra nie wprowadza nic do jakości zdjęć. Obecnie jest dostępnych wiele innych aparatów z matrycami o tych samych właściwościach co te spotykane w lustrzankach.
Druga sprawa - "świetna jakość zdjęć" to nie tylko aparat, ale też optyka i postproces. Sama się nie zrobi. Choć oczywiście w porównaniu z wieloma typowymi kompaktami różnica będzie widoczna in plus.

taa? a ciekawe jakie to kompakty albo kamery systemowe takie swietne zdjecia robia?

hijax_pl - Wto 18 Gru, 2012

lozan26 napisał/a:
taa? a ciekawe jakie to kompakty albo kamery systemowe takie swietne zdjecia robia?
Np aparaty systemowe: Fuji X-Pro1, X10, Sony NEX 5R, 6 plus sporo więcej innych.

Naprawdę nie musisz się popisywać swoją niewiedzą bo coraz mniejsze będą mieli ludzie o tobie zdanie. Odpuść...

wiedze mam taka, ze mam mozliwosc brania sprzetu do domu z MM.Wiec nie opowiadaj tu bajek ze te aparaty systemowe robia lepszej jakosci zdjecia.

Sa to nadal aparaty z lustrem, wiec chocby ono bylo nieruchome polruchome to nadal bedzie aparat robiony w konwencji lustra.

Nowy NeX-7 od sony ale nie za ta cene.

Gdyby zdjecia byly takiej samej jakosci nie bralbym takiego kloca tylko kupil kompakt.

a poza tym aparaty ktore wymieniles sa w cenie luster, wiec po cholere mi taka miniatura
z lufa od szermana.

jaad75 - Wto 18 Gru, 2012

lozan26 napisał/a:
Sa to nadal aparaty z lustrem, wiec chocby ono bylo nieruchome polruchome to nadal bedzie aparat robiony w konwencji lustra.
Chłopie, co Ty bredzisz? Wiesz w ogóle o czym mowa?
lozan26 napisał/a:
Gdyby zdjecia byly takiej samej jakosci nie bralbym takiego kloca tylko kupil kompakt.
To, że Ty nie wiesz, że to nie obecność lustra determinuje jakość obrazowania, to Twój problem, ale nikoniecznie musisz afiszować się ze swoją ignorancją w każdym wątku.

lozan26 napisał/a:
Wiec nie opowiadaj tu bajek ze te aparaty systemowe robia lepszej jakosci zdjecia.
Nie wiem czy lepsze. Na pewno jednak tak samo dobre jak te z lustrem. Potencjalnie NEXy nawet lepsze, bo nie ma stałego lustra po drodze.
lozan26 napisał/a:
Wyciąć, oprawić, powiesić ku przestrodze innych natchnionych :D
lozan26 napisał/a:
a poza tym aparaty ktore wymieniles sa w cenie luster, wiec po cholere mi taka miniatura
Bo sa ludzie, którzy cenią kieszonkowość. A skoro są takie osoby to można ich golić z kasy. Nota bene Sony więcej sprzedaje NEXów niz SLT.

jaad75 napisał/a:
lozan26 napisał/a:
Chłopie, co Ty bredzisz? Wiesz w ogóle o czym mowa?
lozan26 napisał/a:
To, że Ty nie wiesz, że to nie obecność lustra determinuje jakość obrazowania, to Twój problem, ale nikoniecznie musisz afiszować się ze swoją ignorancją w każdym wątku.

Dokladnie wiem o czym mowie.

Pytam-jaki sens robic nieporeczne pudlo SLT skoro jest bezlusterkowiec NEX-7?

Bo ktos lubi nosic duze kloce?

RB - Wto 18 Gru, 2012

lozan26 napisał/a:

Dokladnie wiem o czym mowie.

W prawdziwość pierwszego zdania nie wątpie. Problem w tym, ze oprócz Ciebie mało kto wie.

natomiast w trzecim zdaniu bardzo, bardzo (choć pewnie ne do końca świadomie) zbliżyłeś się do prawdy jeśli chodzi o tzw. amatorską część segmentu SLT/SLR :-)

lozan26 napisał/a:
Technicznie żaden. Dlatego twierdzę, że SLT to ślepa uliczka. Ale nie zostanie usmiercony SLT do końca tego roku. Bagnet A jest i jest pod niego sporo szkieł. Przejściówka z bagnetu E do A robi z NEXów ergonomiczne koszmarki. Póki baza szkieł na bagnet E nie będzie dostatecznie duża - nadal będą robione duże puchy z bagnetem A.
lozan26 napisał/a:
Nie wiesz o czym mówisz. Widziałeś NEXa z 18-200? Miałeś taki zestaw w rękach?

mialem.Totalnie nieporeczne.Nie widze sensu wkladania takich rur do kompaktow.
RB - Wto 18 Gru, 2012

I właśnie dlatego, iż istnieje szeroka grupa osób widząca w ogóle jakiś tajemny sens uzywania takich "rur" (a raczej rureczek)... wciąż się robi te skastrowane tanie lustrzanki (z rustrem gibanym i niegibanym).

lozan26 napisał/a:
Nie widze sensu wkladania takich rur do kompaktow.
A ja nie widzę sensu używania takich "rur" na jakimkolwiek korpusie... :roll:
mozer - Wto 18 Gru, 2012

hijax_pl, w kamerach telewizyjnych to się całkiem nieźle sprawdza ;)

mozer, bo w telewizji wciąż jest moda i potrzeba na zoomowanie. :razz:
pan.tadeusz - Wto 18 Gru, 2012

lozan26 napisał/a:

ech... faktycznie poczytaj sobie w spokoju zanim się odezwiesz ;)
pobaw się aparatem, poszukaj szkieł i rób rób rób duuużo zdjęć.
dojdziesz do tego czym charakteryzuje się Twoja puszka i jakie ma wady czy zalety.
póki co z tego celofanu masz sporo wymiernych korzyści i jeśli tylko będziesz chciał z nich korzystać zamiast piać tutaj ciągle z zachwytu... zrozumiesz :)
czy są lepsze inne alternatywy? pewnie, zawsze jakieś będą a z biegiem czasu ich liczba zwykle rośnie. nie zmienia to faktu, że aparat który wybrałeś robi zdjęcia i na tym proponuję się skupić. jeśli wolisz empirycznie doświadczyć różnic w użytkowaniu... weź tegoż NEXa skoro masz w MM możliwość i onanizuj się detalami w obsłudze. może zmienisz, sprzedasz, kupisz... no jak tam wolisz ;)

a co do pudeł... linia SLT zaczęła od miniaturyzacji gabarytów tradycyjnej lustrzanki http://camerasize.com/compare/#238,201
mnie ten trend bardzo się spodobał ale nie trzeba tęgiej głowy aby spodziewać się kontrowersji wokół takich posunięć. bardziej wymagający użytkownicy lubią pewny chwyt i nieco większą wagę na tyle aby uznać to za spory mankament.

ostatnio trzymałem w łapie D800 - nie jest jakiś duży ale dosłownie przykleił mi się do dłoni

mozer - Wto 18 Gru, 2012

jaad75, rozumiem, że jakbyś miał możliwość zakupienia zooma 18-200/2.8 o rozsądnych gabarytach do aparatu to byś nie skorzystał? ;)

mozer napisał/a:
jaad75, rozumiem, że jakbyś miał możliwość zakupienia zooma 18-200/2.8 o rozsądnych gabarytach do aparatu to byś nie skorzystał? ;)
Nie. Po co?
mozer - Wto 18 Gru, 2012

jaad75, żeby nie nosić 5 szkieł i nie musieć ich przekładać? Chyba, że to lubisz lub traktujesz jako lans ;)

mozer, lubię. I lubię używać jednej ogniskowej. Poza tym, nie czuję potrzeby ogarniania wszystkich tematów jednocześnie.
mozer - Wto 18 Gru, 2012

jaad75 napisał/a:
I lubię używać jednej ogniskowej.

Ale wiesz, że z zoomem jest to możliwe, prawda? ;)

mozer, wiem, zawsze używam zoomów jak stałek, czyli ustawiam konkretną ogniskwą i zmieniam miejsce z którego fotografuję, natomiast wolę mieć jedno szkło dla danego kąta widzenia.
Sunders - Wto 18 Gru, 2012

jaad75 napisał/a:
mozer zawsze używam zoomów jak stałek, czyli ustawiam konkretną ogniskwą i zmieniam miejsce z którego fotografuję, natomiast wolę mieć jedno szkło dla danego kąta widzenia.

Czyli chcesz powiedzieć, że kupiłeś zoomy tylko dlatego, że nie wyprodukowano stałek o ogniskowych dokładnie takich, jakich potrzebujesz :?:

Usjwo - Wto 18 Gru, 2012

a to jaad75 ma jakies zoomy :shock: .

Sunders tu chodzi o zasade stosowania zoomow, nie sluzy on do zblizania-oddalania sie od przedmiotu fotografowanego. Ustawiasz taki kat jaki Ci odpowiada i biegasz tak z aparatem zeby uchwycic to co zamysliles, czyli wazny jest kat/ogniskowa/perspektywa i wiekosc obiektu w kadrze. Postepowanie troche odwrotne do tego jak wiekszosc uzywa zooma, kieruje obiektyw na przedmiot i kreci zoomem, tak zeby bylo dobrze, czyli wazna wielkosc glownego obiektu, a kat/ogniskowa/perspektywa tak jak wyjdzie

Sunders - Wto 18 Gru, 2012

Usjwo napisał/a:
a to jaad75 ma jakies zoomy .

Nie wiem jak obecnie, ale dwa lata temu miał dwa :smile:

Cytat:
Czyli chcesz powiedzieć, że kupiłeś zoomy tylko dlatego, że nie wyprodukowano stałek o ogniskowych dokładnie takich, jakich potrzebujesz :?:
W dużej mierze tak. Chciałem kupić 14/2.8, ale 14mm na APS-C, to nie było tak szeroko, jak było mi potrzeba. Kupiłem 12-24, bo wtedy nie było lepszej opcji - nie leżała mi zmiennoświetlna Sigma. A 10-17 kupiłem, bo podobała mi się koncepcja zooma FE i tego, że na długim końcu prawie nie wygląda jak ryba - używam go tylko w dwóch skrajnych pozycjach.
lotofag - Wto 18 Gru, 2012

lozan26 napisał/a:
lotofag napisał/a:
Iccana napisał/a:

Czy ja mam jakieś "deża-wi"? :mrgreen:
lozanie drogi, toż już drugi raz pijesz do tego samego posta, w tym samym już raz czyszczonym wątku i zaczynasz identyczny popis ignorancji jak poprzednio ;)

Nie ma sensu jeszcze raz pisać Ci o popularnych bezlusterkowcach u4/3 czy APS-C, poprzez kompakty APS-C (czy nawet ostatnio FF), a kończąc na "egzotycznych" dalmierzach Leiki, które także lustra nie mają. Jak poprzednio wypada życzyć nabrania wiedzy i odrobiny zdrowego rozsądku zamiast bezmyślnego łykania haseł typu "jakość lustrzanki" i "SLT" odmienianych u Ciebie przez wszystkie przypadki...

mozer - Wto 18 Gru, 2012

jaad75 napisał/a:
zawsze używam zoomów jak stałek, czyli ustawiam konkretną ogniskwą i zmieniam miejsce z którego fotografuję, natomiast wolę mieć jedno szkło dla danego kąta widzenia.

Nie wiem, czy powinienem tak drążyć ;) , ale jaka jest przewaga posiadania np. 24 i 50 nad zoomem, który możesz ustawić na te ogniskowe? Zakładając oczywiście, że jakość i światło byłyby takie same.

komor - Wto 18 Gru, 2012

mozer napisał/a:
Zakładając oczywiście, że jakość i światło byłyby takie same.

Zdefiniuj jakość. :) Bo jeśli jakość=ostrość, to nowszy zoom może wygrać ze starszą stałką, jak wiemy doskonale. Jeśli jakość=miodność&medżik, to stałka ma znacznie większe szanse. :)

mozer - Wto 18 Gru, 2012

komor, mam na myśli wszystkie parametry szkła, włącznie z medżikiem ;)

mozer napisał/a:
ale jaka jest przewaga posiadania np. 24 i 50 nad zoomem, który możesz ustawić na te ogniskowe?
Jak Ci się jeden zepsuje, albo zginie, to zawsze zostanie Ci drugi... :razz:
Serio nie wiesz? :roll:
BTW, jakość i światło rzadko bywają takie same.

mozer - Wto 18 Gru, 2012

Cytat:
Serio nie wiesz? :roll:
BTW, jakość i światło rzadko bywają takie same.

No nie wiem, bo mój przykład był hipotetyczny - czyli stałka i zoom dają taki sam obrazek.

Usjwo - Sro 19 Gru, 2012

Dystorsja. Generalnie wszystkie wady latwiej korygowac dla jednej ogniskowej niz dla zakresu.
Oczywiscie dobry zoom, moze dorownac taniej stalce (gdzies tam pokazywalem zdjecia z zoom'ow 17-55 i 70-200 przeciw 28f/1.8, 50f/1.4, 85f/1.8),
Ale jak porownasz obiektywy z tej samej polki, to w wiekszosci stalka bedzie miala lepiej skorygowane wady.

mozer - Sro 19 Gru, 2012

Usjwo, kurcze, czy Wy w ogóle czytacie o czym była dyskusja? :D
HIPOTETYCZNY zoom ;)

RB - Sro 19 Gru, 2012

Hipotetycznym zoomem to się hipotetycznie robi hipotetyczne zdjęcia. Tyle, ze niestety nie pisuje się o tym na hipotetycznym, ale na tym forumie.