|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Metz 58 AF-2 ustawienia do pstrykania w studio
Wurcel - Nie 09 Gru, 2012 Temat postu: Metz 58 AF-2 ustawienia do pstrykania w studio Witam serdecznie
Mam dość poważny problem odnośnie lampy metz 58 af-2, nie moge po prostu wstrzelić się w siłę błysku tej lampy, wiadomo w trybie P-TTL jakoś to idzie ale jak używam wyzwalacza radiowego youngnuo RF-602 to muszę działać w trybie manualnym i tu jest problem, foce głównie w studio które zrobiłem i każde zdjęcie jest po prostu prześwietlone, kombinuje z ustawieniami i nie zdaje to egzaminu, po prostu nie ogarniam. Podam kilka przykładów:
Iso ustawiam 400, na moim Pentaxie K-5 rowniez 400
F45 czyli 0,7m wychodzi
mzoom ustawiam rownież około 1m
P1/16 - ta opcja jest mi zupełnie obca ale ustawiam na 1,1 metra - mam nadzieję że ktoś mi ta funkcje rozjaśni.
Proszę o pomoc wszystkie foty sa robione w granicach 0,7 - 1,5 m
Być może ustawienia w body są w ogole nie odpowiednie? 120-180, iso w zaleznosci 400-1600.
Z góry dziekuje za wszystkie wskazówki.
komor - Nie 09 Gru, 2012
Wurcel, a w tym Metzu nie ma po prostu opcji manualnego ustawiania energii błysku, np. w zakresie między 1/128 a 1/1? Jeśli jest, to nie patrz na żadne ISO czy inne metry, tylko eksperymentalnie dobierz energię taką, żeby zdjęcie było naświetlone tak, jak chcesz. Wbrew pozorom nie jest to bardzo trudne. Kąt rozsyłu palnika ustaw tak, jak potrzebujesz do oświetlenia sceny lub w zależności od założonego modyfikatora.
Co do ogólnych zasad robienia zdjęć studyjnych, to raczej staraj się trzymać ISO bazowego (100 czy 200), choć czasem ze względu na warunki używa się i wyższego.
Wurcel - Nie 09 Gru, 2012
Jak się nie mylę to jest i po przestawieniu tego reszta rowniez zmieia sie automatycznie, oczywiście można ingerować osobiscie, mam dośc duży problem z tym ..
komor - Nie 09 Gru, 2012
Popatrzyłem na wygląd tego Metza i interfejs ma taki sobie, guzików mało, ale ze specyfikacji wynika, że ma możliwość ręcznego ustawiania mocy: Manual flash mode with 25 partial lighting levels więc nic Ci się samo nie powinno przestawiać. Przejdź do trybu manualnego w aparacie i w lampie, ustaw odpowiednie parametry i próbuj. Naprawdę nie jest trudno dojść do w miarę przyzwoitego naświetlenia, a w każdym razie nic się samo nie zmienia i jak nie będziesz regulował więcej niż jednego parametr naraz, to nie powinieneś się pogubić.
hijax_pl - Nie 09 Gru, 2012
Wurcel napisał/a: | foce głównie w studio które zrobiłem i każde zdjęcie jest po prostu prześwietlone, kombinuje z ustawieniami i nie zdaje to egzaminu, po prostu nie ogarniam. |
1) lampa w tryb M, patrzysz w jego metryczkę i sprawdzasz jaką ma liczbę przewodnią dla ustawionego kąta odbłyśnika. Dzielisz tę liczbę przez odległość jaki musi przebyć światło by dotrzeć do motywu - w wyniku otrzymasz liczbę przesłona, którą ustawisz na aparacie
2) aparat w M, czas 1/125, ISO100, przysłona taka jak wyliczona w poprzednim kroku,
Ot i cała filozofia.
Teraz cześć trudniejsza - jeśli po drodze masz jakieś modyfikatory, jak parasolki, softboxy itd - one tłumią światło lampy. By to skompensować musisz na aparacie skorygować ekspozycję o 1 czy 2 EV. Ale poprzez podnoszenie ISO albo większe otwieranie przysłony.
Tu już musisz się pobawić...
Takie jakie ustawienie Ci wyjdzie takie możesz uznać za "referencyjne" dla takiego ustawienia lampy. Nie powinno się zmieniać w czasie...
komor - Nie 09 Gru, 2012
hijax_pl napisał/a: | jeśli po drodze masz jakieś modyfikatory, jak parasolki, softboxy itd - one tłumią światło lampy. By to skompensować musisz na aparacie skorygować ekspozycję o 1 czy 2 EV. Ale poprzez podnoszenie ISO albo większe otwieranie przysłony. |
A czemu nie przez zwiększenie energii błysku?
hijax_pl - Nie 09 Gru, 2012
komor napisał/a: | A czemu nie przez zwiększenie energii błysku? | Bo założyłem, że sprawdzamy LP maksymalne, czyli dla pełnej "mocy"
A wtedy możemy jedynie, podnieść iso, otworzyć bardziej przysłonę lub przybliżyć lampę
muzyk - Nie 09 Gru, 2012
Wurcel napisał/a: | nie moge po prostu wstrzelić się w siłę błysku tej lampy |
Dziwne. Ta lampa posiada tryb M, więc... wypróbuj.
Poza tym, jest i ustawienie pod matrycę APSc czy FF, kąt i takie tam rzeczy.
Masa tego jest - rzekłbym- za dużo wręcz - trzeba trochę się pobawić.
cybertoman - Nie 09 Gru, 2012
muzyk, liczyłem na Ciebie a Ty co? Z faktu tak częstego i gorącego polecania przez Ciebie tego modelu wnioskowałem, że posiadasz to cudo.
muzyk - Pon 10 Gru, 2012
cybertoman napisał/a: | wnioskowałem, że posiadasz to cudo. |
Posiadam, acz ostatnio w ogóle mało fotografowywuję.
|
|