|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Test obiektywu Sigma A 35 mm f/1.4 DG HSM
Arek - Pon 10 Gru, 2012 Temat postu: Test obiektywu Sigma A 35 mm f/1.4 DG HSM http://www.optyczne.pl/in...ywu&test_ob=282
Zapraszam do lektury i dyskusji.
Arek
mozer - Pon 10 Gru, 2012
Skąd się bierze takie dziwne boke?
Arek - Pon 10 Gru, 2012
Przekorygowali sferyczną nieznacznie.
jaco88 - Pon 10 Gru, 2012
jest alternatywa dla 35L w dużo niższej cenie ale winieta to rzeczywiście ogromna
Arek - Pon 10 Gru, 2012
I tak mniejsza niż w 35L
komor - Pon 10 Gru, 2012
Piekło zamarzło. Redaktor Arek użył w teście słowo „genialny”. Jeszcze rok, dwa, a może pojawi się i „plastyka”.
A obiektyw podoba mi się i… nie podoba. Nie miałem jeszcze czasu obejrzeć na spokojnie zdjęć, ale jeśli rozdwajają się linie, to ja dziękuję. „Przekorygowali” go? Na szczęście dopóki nie dorobię się FF to nie muszę o nim myśleć, mając Sigmę 30/1.4, a jeśli dochrapując się pełnej klatki pozostanę przy Canonie, to wychodzi na to, że spokojnie mogę myśleć o 35L i już. Ale jeszcze na spokojnie obejrzę zdjęcia.
MC - Pon 10 Gru, 2012
komor, ktoś na kanon-desce pokazywał, że bokeh cebulowy występuje również w 24L
mozer - Pon 10 Gru, 2012
Arek napisał/a: | Przekorygowali sferyczną nieznacznie. |
Znaczy co sferyczną - soczewkę asferyczną wstawili nieodpowiednią? Aberracje sferyczne przekorygowali? Możesz to jakoś sprecyzować?
[ Dodano: Pon 10 Gru, 2012 19:21 ]
MC, ale chyba nie w takim stopniu?
Arek - Pon 10 Gru, 2012
Aberrację sferyczną.
pioroon - Pon 10 Gru, 2012
Arek, wielkie dzięki za test Nasze modły zostały wysłuchane
Teraz idzie zagadka, co będzie z ceną za kilka miesięcy, rok? Moim zdaniem pójdzie do 4500.
Już były takie sytuacje w przeszłości z udanymi Sigmami.
W tym wypadku bardziej skłaniam się do zakupu tego szkła pod przyszły standard, a odłożyć o pół roku zakup FF. Na cropie mam jeszcze coś szerszego, więc przeżyję
Szkło wygląda świetnie, przy czym nie piszę dosłownie o wyglądzie (chociaż ten też jest super)
Może doczekam się na dostępność w stolicy ... bo póki co nie znalazłem.
Muszę kolejny raz pomęczyć prosigmę.
MC - Pon 10 Gru, 2012
mozer, zbliżonym. Mimo, że przecież to "eLka".
mir - Pon 10 Gru, 2012
Złośliwie stwierdzę- To jest wadliwy egzemplarz, bo wszystko wyszło genialnie nawet AF. A tak poza tym, to gdyby cebulowy bokeh był modny to jak ciężko by to było zrobić.
Chyba go kupię wcześniej niż FF.
mir, witaj w klubie
komor, Redaktor Arek użył jeszcze "Sigma roznosi w proch i pył"
Wojmistrz - Pon 10 Gru, 2012
jaco88 napisał/a: | jest alternatywa dla 35L w dużo niższej cenie ale winieta to rzeczywiście ogromna |
Aż tak dużo niższej to nie
W UK pojawił się i można go dostać od 699 funtów, o 130 taniej niż 35L. Mam nadzieję, że cena zejdzie do 499
Wojmistrz, w Polsce różnica to 35% = 1900pln. Mała, duża, kwestia indywidualna.
830 funtów? Nie pomyliło Ci się coś? To daje 4200pln. Aż taka różnica między krajami? W Polsce najtaniej 5500pln.
tkosiada - Pon 10 Gru, 2012
no nie ma co jest zawowdowe !!!
tylko mam problem, bo nie czyje tej ogniskowej jakoś tak
a dla wielu ta 35-tka i 85-tka i po za mia ta ne
tkosiada, na FF to super standard. Póki co cyfrowego nie mam, ale pod analoga nie omieszkam dokręcić
jaad75 - Pon 10 Gru, 2012
pioroon napisał/a: | Arek użył jeszcze "Sigma roznosi w proch i pył" | Strasznie napastliwa się ta Sigma zrobiła, do niedawna jeszcze tylko pokazywała innym miejsce w szeregu, a teraz "proch i pył". Niebywały atak i niesłychana agresja... Albo odwrotnie...
jaad75, tylko patrzeć jak dostanie "warna"
muzyk - Wto 11 Gru, 2012
pioroon napisał/a: | Arek użył jeszcze "Sigma roznosi w proch i pył" |
Dobre! Przednie!
Aż zachęca do zakupu. Hmmm...
mir - Wto 11 Gru, 2012
A czym się różni proch od pyłu ?. Czy na obiektywie wolałbyś mieć proch czy pył?.
A tak poważnie. Odpowiedź Canona musi być co najmniej taka sama + to co w L jest standardem.
MM - Wto 11 Gru, 2012
Jedyne wyjście to wziąć do torby Sigmę i Canona, podpiąć pod FF i wybrać się na miasto. Rozdzielczość zachęca, winietę lubię, jak bokeh się spodoba to... będzie problem co wybrać. Tylko musi się ten bokeh spodobać, bo jak będzie do niczego to mnie sama super tabelkowa rozdzielczość nie zadowoli.
nienietaktak - Wto 11 Gru, 2012
Szkło fajne, ale te sample... Toż to agitacja patriotyczno - polityczno - religijna
Chyba się złamię i zacznę myśleć o sigmowym 35 mm.
pioroon - Wto 11 Gru, 2012
http://www.hitech.com.pl/...o_53409705.html
Ktoś coś wie o tym sklepie? Cena niezła...
MM - Wto 11 Gru, 2012
Jak sklep zajmujący się m.in kompami sprzedaje sprzęt foto, to... to nie jest sklep foto.
jaad75 - Wto 11 Gru, 2012
MM napisał/a: | to... to nie jest sklep foto. | A to takie istotne, żeby był "foto"?
kufel - Wto 11 Gru, 2012
jaad75 napisał/a: | A to takie istotne, żeby był "foto"? | niby nie. choć ja osobiście wole np sklepy które się specjalizują w danej branży...
Mi przychodzi do głowy jeden minus. Ciężko zweryfikować opinie o sklepie, bo ze sprzedażą innych sprzętów może być wszystko ok, a z foto niekoniecznie.
Cóż, trzeba cierpliwie zaczekać na kolejne sklepy, bo teraz to już nie wiem jaka będzie cena...
hijax_pl - Wto 11 Gru, 2012
Nieraz się zdarza, że ta sama piwnica czy mieszkanie to siedziba jednej firmy będącej właścicielem kilku sklepów internetowych. Oczywiście każdy webshop z innej branże
dcs - Wto 11 Gru, 2012
pioroon,
Sklep w porządku. Duży, stacjonarny z serwisem na górze. Działa w B-stoku od kilkunastu lat.
Znajomego szef kupował do firmy /okolice Łodzi/ elektronikę do firmy, kumpel /miejscowy/ odbierał.
dcs, dzięki za info!
Tak czy siak zaczekam aż inne sklepy będą miały w ofercie to szkiełko, żeby się nie okazało, że cena się ustatkuje np: na 2800pln.
kelvinpiotr - Wto 11 Gru, 2012
Mają
http://www.foto-net.pl/sk...-moc-Canon.html
MM - Sro 12 Gru, 2012
Za takie "kryptoreklamy" dają tutaj bana
kelvinpiotr - Sro 12 Gru, 2012
I żeby to jeszcze był mój sklep
pioroon - Sro 12 Gru, 2012
Cholerka, trzeba było zamiawiać
Teraz w tym sklepie co pytałem jest 230pln drożej ... nic czekamy dalej.
[ Dodano: Wto 18 Gru, 2012 23:19 ]
Ktoś wie co to za problemy z dystrybucją? Nie mogę nic znaleźć o takich problemach...
Mija kolejny tydzień a tu w sklepach ni widu ni słychu
Ceneo wciąż pokazuje tylko dwa sklepy w Polsce...
dcs - Pią 21 Gru, 2012
można porównać z konkurencją:
http://www.dpreview.com/r...&fl2=35&av2=1.4
rafisko - Pią 21 Gru, 2012
Cena nie zwala z nóg.
Jednak poszukam używane systemowe 35
MM - Sob 22 Gru, 2012
Cena nie zwala z nóg bo podobno cwaniaki z Sigmy chwilowo trzymają ten obiektyw w swoich centrach i nie chcą go puszczać do normalnych sklepów foto. Chcą zwyczajnie golić klientów. Ten obiektyw jest ciężko zamówić u Sigmy nawet dla sklepu. Mają cwaniaki blokadę do końca grudnia. Zdziwią się jak ta polityka "trzymania ceny" skończy się importem z zagranicy po cenie sporo niższej...
Sunders - Sob 22 Gru, 2012
MM, czy miałeś już w rękach tą sigmę?
MM - Sob 22 Gru, 2012
Jeszcze nie miałem. Ostatnio z ręki nie wypuszczam 300/2.8 i nowego Tamrona 70-200
belivermen - Pon 31 Gru, 2012 Temat postu: Sigma 35 1,4 - super obiektyw !!! Dzien Dobry
Od miesiąca pstrykam niemal wyłącznie z tym obiektywem - zapewniam wszystkich zwłaszcza tych którzy bacznie wczytują się w testy i opnie. To rewelacyjne szkło w dobrej cenie !!!!
Dla ślubniaków niebawem będzie takim pewniakiem jak N 24-70 którego także posiadam - wiem więc co piszę
pioroon - Wto 01 Sty, 2013
Najdziwniejsze w tej dystrybucji jest to, że taka prosigma warszawska dostaje co 2 tygodnie od jednej do trzech sztuk, przecież to jakaś żenada. W dodatku próbują mydlić oczy, że Sigma nie nadąża produkować
Pewnie mają problemy generalnie z produkcją i dystrybucją...a szkoda bo chętnych jest więcej niż słoików w sklepach.
mir - Sro 02 Sty, 2013
Belivermen- z tym ślubnym N 24-70 no to przesadziłeś.
B o g d a n - Sro 02 Sty, 2013
mir napisał/a: | Belivermen- z tym ślubnym N 24-70 no to przesadziłeś. | mir, wytłumacz mi proszę dlaczego uważasz, że kolega przesadził?
mozer - Sro 02 Sty, 2013
24-70 to raczej ślubne minimum a nie "pewniak"...
MM - Sro 02 Sty, 2013
mozer napisał/a: | 24-70 to raczej ślubne minimum |
Niekoniecznie. Ja więcej ślubów zrobiłem bez tego szkła niż z nim. To pewniak dla "ślubniaków" mających TYLKO 24-70 i jedno body...
muzyk - Sro 02 Sty, 2013
Kusi ta Sigma... ale mając 24 mm, jest sens?
pioroon - Sro 02 Sty, 2013
muzyk, raczej nie, ale nie mając ...
mozer - Sro 02 Sty, 2013
MM, pisząc minimum miałem na myśli, że jest to zestaw "podstawowy". Lepiej stałki. (w sensie, że nie "oprócz" a "zamiast" )
MM - Czw 03 Sty, 2013
mozer napisał/a: | Lepiej stałki. (w sensie, że nie "oprócz" a "zamiast" ) |
Jasne, jasne.
Mnie też ta Sigma 35/1.4 i muszę koniecznie ją sobie potestować. Jak w końcu wyzdrowieję to pojadę do... (wycięte przez autocenzurę bo to KRYPTOREKLAMA) i sobie posprawdzam
pioroon - Czw 03 Sty, 2013
MM napisał/a: | (wycięte przez autocenzurę bo to KRYPTOREKLAMA) |
Czyli wychodzi na to, że w Łodzi lepiej z dystrybucją niż w stolicy
Ja już mam 'zamówioną' (niestety będę miał wybór tylko z dwóch) w następnym tygodniu to sobie postrzelam i pewnie kupię
Sunders - Czw 03 Sty, 2013
MM napisał/a: | Jak w końcu wyzdrowieję to pojadę do... (wycięte przez autocenzurę bo to KRYPTOREKLAMA) i sobie posprawdzam |
... i zdam sprawę na forum
MM - Czw 03 Sty, 2013
Sunders napisał/a: | ... i zdam sprawę na forum |
Tia. Wisi mi jeszcze napisanie o Tamronie 70-200...
Zdjęcia mam dziadowskie bo zwyczajnie nie miałem siły łazić i coś robić. Normalnie niemoc fizyczna mnie dopadła, ale jest już lepiej
Sunders - Czw 03 Sty, 2013
No to szybkiego powrotu do mocy fizycznej
Wujek_Pstrykacz - Pią 04 Sty, 2013
Mnie też trzyma niemoc fizyczna
MM - Pią 04 Sty, 2013
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Mnie też trzyma niemoc fizyczna |
Moja niemoc przedłuża się o tydzień. Do tego wszystkiego czeka mnie chyba mały skalpel Ja tego nie wytrzymam i jadę coś pofocić, byle tylko sloneczko wyszło.
komor - Sob 05 Sty, 2013
MM napisał/a: | Do tego wszystkiego czeka mnie chyba mały skalpel |
Nie daj sobie tylko wyciąć zwoju fotograficznego.
Sunders - Sob 05 Sty, 2013
komor napisał/a: | czeka mnie chyba mały skalpel
Nie daj sobie tylko wyciąć zwoju fotograficznego. |
komor, temu chyba małym skalpelem nie poradzą
MM - Sob 05 Sty, 2013
komor napisał/a: | Nie daj sobie tylko wyciąć zwoju fotograficznego. |
Nie te okolice. Spoko
Sunders - Sob 05 Sty, 2013
MM napisał/a: | Nie te okolice. Spoko |
Jak nie te, to tym bardziej uważaj co Ci będą wycinać
dcs - Sob 05 Sty, 2013
To ile kosztuje powiększanie?