|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - JAKA LUSTRZANKĘ WYBRAĆ NIKON D90 CZY SONY A57
Masakren - Pią 14 Gru, 2012 Temat postu: JAKA LUSTRZANKĘ WYBRAĆ NIKON D90 CZY SONY A57 Witam. Jestem początkujący i chcę sobie kupić aparat. Polecono mi te 2 aparaty i zastanawiam sie który wybrać. Zdjęcia które chcę robić to ( portrety , trochę krajobrazu ).W każdym innym sklepie każdy mi doradza co innego lecz postanowiłem kupić coś z tych 2 modeli.
BARDZO PROSZĘ O POMOC PONIEWAŻ NIE MAM ZIELONEGO POJĘCIA KTÓRY Z NICH WYBRAĆ.
Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA POMOC
hijax_pl - Pią 14 Gru, 2012
Chcesz filmować - bierz A57.
Chcesz robić zdjęcia - bierz D90.
pan.tadeusz - Pią 14 Gru, 2012
oba aparaty robią świetne zdjęcia.
A57 ma trochę więcej ficzerów w postaci np. panoramy i HDR z puszki, które mogą okazać się wygodnym rozwiązaniem dla mniej wymagającego amatora.
D90 to jeden z najchętniej kupowanych korpusów, zwłaszcza przez bardziej zaawansowanych.
pan.tadeusz napisał/a: | które mogą okazać się wygodnym rozwiązaniem dla mniej wymagającego amatora. | Dla takiego człowieka lustrzanka to pomyłka. Powinien sobie kupić jakiś zaawansowany kompakt. Ostatecznie jakiegoś CSC...
patrząc tutaj na zdjęcia niektórych mam zupełnie inne wrażenia...
Masz rację. Patrząc na dokonania takiego jednego nowego użytkownika A57 stwierdzam, że ten zakup to była pomyłka...
hijax_pl napisał/a: | Masz rację. Patrząc na dokonania takiego jednego nowego użytkownika A57 stwierdzam, że ten zakup to była pomyłka... |
z tego co kojarzę jest zadowolony z zakupu....a że forumowa loża szyderców wydrwiła jego wybór...więc wyszło jak zwykle tzn on się zacietrzewił i będzie teraz trolował ku radości całej gawiedzi
z samym sprzętem nie ma to nic wspólnego.
z całą pewnością jakikolwiek padnie wybór pomiędzy tymi korpusami - nie ograniczy autora wątku.
zresztą whisper chyba niespełna półtora roku temu na swoją pierwszą lustrzankę wybrał A55 i tak dziś wyglądają jego prace - http://www.fotoferia.pl/u/whisper
ja d90 nie wybrałbym choćby z uwagi na brak uchylnego ekranu.
ktoś inny nie wybrałby A57 z uwagi na brak drugiego pokrętła.
można tak jeszcze długo i było wiele razy... dlatego opuszczam ten temat
dreptacz - Pią 14 Gru, 2012
Nikon D90 to już przeszłość , a Sony SLT A57 jest nowsze i naprawdę robi bardzo dobre zdjęcia, a przy okazji można nagrać też dobre filmy.
Oczywiście wszyscy zwolennicy Nikonów i Canonów zaraz to odpowiednio zdestruują , ale to jest już normalne i nie należy się tym przejmować.
Od 2 lat robię zdjęcia Sony SLT 55 i jestem z niego bardzo zadowolony , ale przy okazji należy pamiętać o tym , że samo body to nie wszystko, ale dobry też dobry obiektyw. Ja do swojego Sony używam Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF) ,Konica Minolta AF 35-105 mm f/3.5-4.5 ,Konica Minolta AF 100-200 mm f/4.5 oraz Sony Carl Zeiss Vario-Sonnar T* DT 16-80 mm f/3.5-4.5.
Wcześniej używałem Nikona 60 , Canon 60i po przejściu na Sony 55 nareszcie jestem zadowolony.
Też miałem problem przy wyborze , ale nie żałuję.
Najważniejsze ,żeby samemu być zadowolonym z wyboru i zrobionych zdjęć.
Nie ważne logo - ważny ten kto robi.
pioroon - Pią 14 Gru, 2012
Ja bym zakończył dywagacje na temat Sony vs reszta świata zdaniem:
W amatorskich lustrzankach nie jest aż tak ważne czym robimy zdjęcia, przede wszystkim dotyczy to korpusu, bo jak ktoś ma pojęcie to z każdej puszki wyciśnie przyzwoity obrazek
Tylko nie piszcie proszę czegoś takiego:
dreptacz napisał/a: | Sony SLT A57 jest nowsze i naprawdę robi bardzo dobre zdjęcia |
a raczej tak:
dreptacz napisał/a: | Nie ważne logo - ważny ten kto robi. |
jaad75 - Pią 14 Gru, 2012
Żaden z tych. Pentax K-30. Połączenie fotograficznych cech D90 (dwie rolki, pentapryzmatyczny wizjer, sterowanie lampami z wbudowanej itd.) z bardzo dobrą matrycą zastosowaną w A57, tyle, że lepiej oprogramowaną.
pioroon napisał/a: |
Tylko nie piszcie proszę czegoś takiego:
dreptacz napisał/a: | Sony SLT A57 jest nowsze i naprawdę robi bardzo dobre zdjęcia |
|
nie ma w tym stwierdzeniu nic niestosownego i nieprawdziwego.
chyba, że dobre słowo o Sony można tylko szeptem...?
[ Dodano: Pią 14 Gru, 2012 20:20 ]
jaad75 napisał/a: | Pentax K-30. |
no fajny fajny
ale panuje opinia, że ten system trzeba wybrać w pełni świadomie choćby z uwagi na ceny i dostępność obiektywów
pioroon - Pią 14 Gru, 2012
pan.tadeusz, po prostu czasem ludzie się wysławiają tak, że już nie wiesz czy człowiek jest potrzebny do robienia zdjęć. Tak samo bym to wypomniał gdyby tam było napisane "...Canon...", także nie bądź taki przewrażliwiony
pan.tadeusz napisał/a: | ale panuje opinia, że ten system trzeba wybrać w pełni świadomie choćby z uwagi na ceny i dostępność obiektywów | Sam jestem zwolenikiem tej opinii, tyle, że jak zauważyłem i tak większość jedzie potem na Sigmach i Tamronach (w najlepszym razie), więc na jedno wychodzi. Zresztą, oferta szkieł jest conajmniej porównywalna z Sony, więc jeśli ktoś mysli o Sony, to równie dobrze może zastanowić się nad Pentaksem, zyskując lepsze body.
pewnie masz rację - nie znam szklarni Pentaxa więc nie zaprzeczę
rafisko - Pią 14 Gru, 2012
W sony bedziesz mógł podpiac maturalne szkło i ustawić ostrość z pomocą peakingu. Ceny manualnych, kultowych szkieł są naprawdę warte rozważenia zakupu a57:-)
rafisko napisał/a: | W sony bedziesz mógł podpiac maturalne szkło i ustawić ostrość z pomocą peakingu. Ceny manualnych, kultowych szkieł są naprawdę warte rozważenia zakupu a57:-) | W K-30 również. Do tego masz dużą matówkę z potwierdzeniem ostrości z każdym szkłem, którą możesz też wymienić na taką z tradycyjnym klinem i rastrem, jeśli wolisz, nie zapominając o ułatwieniach takich jak pułapka ostrości...
dreptacz napisał/a: | Nikon D90 to już przeszłość , a Sony SLT A57 jest nowsze | Nowsze nie zawsze jest lepsze. Do D90 to można co najwyżej porównać A77 i wtedy narzekać na matrycę D90, brak hdr i panoram 3D czy też trybu "z ręki o zmierzchu"...
pan.tadeusz - Sob 15 Gru, 2012
D90 do A77? raczej do równie leciwej A700
jaad75 - Sob 15 Gru, 2012
pan.tadeusz, A700, to raczej do równie leciwego D300 (bez "s")...
hijaksowi chodzi zapewne o to, że wszystkie modele Sony poniżej A77, to jednorolkowce...
jaad75 napisał/a: | pan.tadeusz, A700, to raczej do równie leciwego D300 (bez "s")... |
dyć łone syćkie tssy puo dutki razem sły
pan.tadeusz napisał/a: | dyć łone syćkie tssy puo dutki razem sły | Może i razem, ale D90 wyruszył rok później i z nieco niższego pułapu...
muzyk - Sob 15 Gru, 2012
jaad75 napisał/a: | z bardzo dobrą matrycą zastosowaną w A57, tyle, że lepiej oprogramowaną. |
I to jest podsumowanie możliwości Sony.
Robią matryce, ale inni potrafią je lepiej oprogramować, do tego podać w ciekawej obudowie.
rafisko napisał/a: | W sony bedziesz mógł podpiac maturalne szkło i ustawić ostrość z pomocą peakingu. Ceny manualnych, kultowych szkieł są naprawdę warte rozważenia zakupu a57:-) |
A w Pentaxie będziesz mógł: podpiąć ... ekhmmm ... manualne szkło, mieć stabilizację obrazu, potwierdzenie ostrości i do tego pułapkę AF.
Coś jeszcze?
Aha. Bardziej uszczelnioną i ergonomiczną puszkę.
muzyk napisał/a: | jaad75 napisał/a: | z bardzo dobrą matrycą zastosowaną w A57, tyle, że lepiej oprogramowaną. |
I to jest podsumowanie możliwości Sony.
Robią matryce, ale inni potrafią je lepiej oprogramować, do tego podać w ciekawej obudowie.
|
używałeś kiedyś Sony aby pisać takie bzdurne ogólniki?
tutaj masz tą swoją różnicę w oprogramowaniu.
aby dobrze zrozumieć istotę zjawiska przypomnę jeszcze jakie różnice były w oprogramowaniu topowego D300 i jego budżetowego młoszego brata dla ludu pracującego czyli D90.
zerknij bo jakoś nie pamiętam aby właściciele D300 rwali sobie włosy i wyrzucali te aparaty przez okno. co więcej trudno trafić na jakieś narzekania, a jak widać jest na co.
może jeszcze coś z ostatnio opublikowanego testu A99 na dpreview:
With its 24MP sensor, the SLT-A99 ranks among the highest resolution full frame DSLRs on the market, narrowly beating the 22MP Canon EOS 5D Mark III and falling shy only of the class-leading 36MP Nikon D800. The A99's JPEG performance on our resolution chart is about what you'd expect from a Bayer sensor at this resolution, with the ability to resolve detail up to about 2800LPH. Minor edge halos are present to a greater degree than on the Nikon D600, which we found very impressive in that regard, but moiré is kept to a minimum. Raw files can resolve a bit more detail here and are able to tolerate a moderate amount of sharpening without producing visible edge halos.
przypomnę, że to aparat w którym część światła odbija się od celofany czyli ma pod górkę w tych względach.
podsumowując - zanim zaczniesz snuć takie bzdurne podsumowania to może się zastanów czy wiesz o czym piszesz bo z tego co kojarzę sam korzystasz z serii matryc, które mają w tym względzie wiele do nadrobienia właśnie do krytykowanych
hijax_pl - Sob 15 Gru, 2012
pan.tadeusz, jak zwykle piszesz by mydlić oczy mniej kumatym czytelnikom. Ja rozumiem, że nie jesteś silny w teorii a poniekąd też w praktyce. Tak dałeś się na tym forum poznać. Innymi słowy: po raz kolejny cytując dałeś się wpuścić w maliny...
Aby dalej prowadzić tę rozmowę powinieneś się zapoznać z takimi terminami jak nyquist, wyostrzanie, zdolność rozdzielcza i dyfrakcja. I przede wszystkim wiedzieć co oznacza termin "programowanie matrycy".
hijax_pl napisał/a: | zmowę powinieneś się zapoznać z takimi terminami jak nyquist, wyostrzanie, zdolność rozdzielcza i dyfrakcja. I przede wszystkim wiedzieć co oznacza termin "programowanie matrycy". |
jestem taki malutki...
ale opowiedz mi proszę o tym wszystkim w kontekście zestawienia D300 i D90, które linkowałem bo Twoja odpowiedź jest taka... merytoryczna?
to dziwne, że w takich momentach zawsze Twoja wypowiedź opiera się na personalnych docinkach i próbuje odciągnąć całą uwagę od poruszanych zagadnień. dokładnie to samo robiłeś z agat1.
niech każdy sam sobie to zinterpretuje, z mojej strony eot
Ależ po co? W tym temacie rozważamy Nikon vs Sony, bo zdaje się zapomniałeś już o tym. Albo uciekasz an siłę.
Ogólnie Sony ma jeszcze ze 2 lata pracy programistów by dorównać konkurencji choć trzeba szczerze powiedzieć, że ogólny, podstawowy poziom generowanych obrazków jest już na bardzo zbliżonym poziomem - mówię o wykorzystaniu aparatów przez osoby, które pstrykają i nie za bardzo ich interesuje jakość obrazka. Niestety cieniem na pracę programistów kładą się ich dokonania przy oprogramowywaniu RX100. Jestem arcyciekawy co wyjdzie w teście RX1
To znaczy czy jest progres, regres czy kantowanie.
Oczywiście i D90 i A57 i RX100 da się robić przepiękne zdjęcia.
P.S.
Ciebie dziwił i nadal dziwi każdy, kto nie potrafi umieścić produktów Sony na ołtarzyku
hijax_pl napisał/a: |
Ogólnie Sony ma jeszcze ze 2 lata pracy programistów by dorównać konkurencji |
co za precyzja...! zapytałbym o nadchodzący koniec świata ale...
Ty widziałeś te wykresy z DXOM dla D7000 i A580, które linkowałem?
z tego co pamiętam Nikon w rok po D300 przedstawił D90 i udało im się w tym czasie dokonać postępu w oprogramowaniu - takiego jak widać na linkowanym wcześniej porównaniu. zetsaw te dwie różnice i opowiedz mi o tym jak Ty właściwie obliczyłeś 2 lata z tych nyquistów i innych takich... hmm?
Ciebie dziwił i nadal dziwi każdy, kto nie potrafi umieścić produktów Sony na ołtarzyku |
to raczej problem jakiegoś chorego piętnowania użytkowników lustrzanek tej marki.
osobiście nawet to lubię bo byłoby mi głupio gdybym niektóre swoje zdjęcia miał podpisać takim Nikonem D700, a tak zawsze winę mogę zrzucić odwołując się do uprawianej tu mitologii
hijax_pl napisał/a: | W tym temacie rozważamy Nikon vs Sony |
taka ogólna wojenka napisów na pasku jaką robisz z każdego tematu?
zerknij może na tytuł bo chyba coś Ci umyka... w każdym razie zostawiam Cię w tej piaskownicy, miłego popołudnia
Ojej.. czyli merytorycznie nie pogadamy
Typowe.. typowe...
pan.tadeusz napisał/a: | aby dobrze zrozumieć istotę zjawiska przypomnę jeszcze jakie różnice były w oprogramowaniu topowego D300 i jego budżetowego młoszego brata dla ludu pracującego czyli D90. | To nie były tylko różnice w oprogramowaniu, to były różne matryce - IMX021 vs. IMX038.
jaad75, najwidoczniej się nie znasz - przecież to co jest na "scalaku" nadrukowane nie jest istotne a obrazek rejestrują krasnoludki. Najlepsi w pomarańczowych czapeczkach
jaad75 napisał/a: | To nie były tylko różnice w oprogramowaniu, to były różne matryce - IMX021 vs. IMX038. |
czyli to jednak Sony dokonało tak znaczącego postępu modernizując swój produkt...
tak... to koresponduje z podsumowaniem muzyka
och marne Sony...
muzyk - Sob 15 Gru, 2012
pan.tadeusz napisał/a: | używałeś kiedyś Sony aby pisać takie bzdurne ogólniki? |
Żeby używać Sony trzeba kupić aparat, a żeby kupić aparat - trzeba się przekonać do zakupu.
Żeby się przekonać do zakupu, czyta się m.in. testy, wypowiedzi innych użytkowników, czy ich opinie.
Zatem Sony mnie nie przekonał co do swojego sprzętu foto w dziedzinie SLT, aczkolwiek, np. NEX'em 6 nie pogardziłbym.
pan.tadeusz napisał/a: | zanim zaczniesz snuć takie bzdurne podsumowania to może się zastanów czy wiesz o czym piszesz bo z tego co kojarzę sam korzystasz z serii matryc, które mają w tym względzie wiele do nadrobienia właśnie do krytykowanych |
To nie są bzdurne podsumowania, tylko namacalne, czy raczej "nawidzialne" fakty, że inni producenci, korzystając z dobrodziejstw matryc Sony, potrafią je lepiej "ubrać".
Jeśli tego nie rozumiesz, weź sobie sam porównaj RAWy z Sony i innych podobnej klasy puszek.
Jeśli nie chcesz, wystarczy, że się kopsniesz na DXO i już wiesz co w trawie piszczy.
Gdy i to nie pomaga, a do tego argumenty jakie tutaj Jaad, skądinąd znający się na rzeczy człowiek przytacza, to trudno. Tkwij w swoim przekonaniu.
Co do nadrobienia...
Kupiwszy Canona, nie piszę wszędzie jaki to on oh ach i klękajcie narody. Owszem, czasem polecam, zwłaszcza używane 20/30/40D ale nie ze względu na ich nadfotograficzne możliwości, a rozsądek, jeśli komuś kasy brakuje, a chce mieć niezłe body. Widzę wady, ale mogę się z nimi obejść.
Poza tym Canona kupowałem raczej ze względu na przyszłe szkła, czego absolutnie nie żałuję.
muzyk napisał/a: |
Żeby używać Sony trzeba kupić aparat, a żeby kupić aparat - trzeba się przekonać do zakupu.
Żeby się przekonać do zakupu, czyta się m.in. testy, wypowiedzi innych użytkowników, czy ich opinie.
Zatem Sony mnie nie przekonał co do swojego sprzętu foto w dziedzinie SLT, aczkolwiek, np. NEX'em 6 nie pogardziłbym.
|
tak więc jak sam piszesz zatrzymałeś się na czytaniu i dlatego Twoje podsumowanie ma dla mnie wymiar bzdurnej imaginacji.
To nie są bzdurne podsumowania, tylko namacalne, czy raczej "nawidzialne" fakty, że inni producenci, korzystając z dobrodziejstw matryc Sony, potrafią je lepiej "ubrać".
Jeśli tego nie rozumiesz, weź sobie sam porównaj RAWy z Sony i innych podobnej klasy puszek.
Jeśli nie chcesz, wystarczy, że się kopsniesz na DXO i już wiesz co w trawie piszczy.
|
ależ zrobiłem to kilka postów wyżej własnie po to aby zobrazować jak Twoje słowa odzwierciedlają te "namacalne" ogólnodostępne fakty na których tak często budujesz swoje opinie.
pewnie "przypadkiem" tego nie zauważyłeś... mogę podlinkować jeszcze raz
proszę bardzo
skomentujesz?
Gdy i to nie pomaga, a do tego argumenty jakie tutaj Jaad, skądinąd znający się na rzeczy człowiek przytacza, to trudno. Tkwij w swoim przekonaniu.
|
wydaje mi się czy szukasz oparcia? podać krzesło?
Kupiwszy Canona, nie piszę wszędzie jaki to on oh ach i klękajcie narody. Owszem, czasem polecam, zwłaszcza używane 20/30/40D ale nie ze względu na ich nadfotograficzne możliwości, a rozsądek, jeśli komuś kasy brakuje, a chce mieć niezłe body. Widzę wady, ale mogę się z nimi obejść.
Poza tym Canona kupowałem raczej ze względu na przyszłe szkła, czego absolutnie nie żałuję. |
ale ja nie wytykam Cię i nie drwię kiedy piszesz, że jesteś zadowolony ze swojego wyboru.
też chciałbym móc tutaj napisać, że jestem zadowolony i mogę polecić - bez ryzyka, że zaraz mnie rozszarpią i nazwą trolem kiedy zacznę się bronić... paniasz?
a zauważyłeś może ostatnią tendencję do... gratulowania? to dopiero jest zabawne
pan.tadeusz napisał/a: | mogę podlinkować jeszcze raz
proszę bardzo
skomentujesz? | Niby ta sama matryca a jednak jak różne oprogramowanie. Szum przetwarzania podobny, w każdym razie w granicach błędu pomiarowego, ale nie ma się co dziwić - przecież to ta sama matryca i jej elektronika. To co różni te matryce to układy kondycjonowania na wejściu ADC - a to wynika z odmiennych konfiguracji matrycy pod konkretne zamówienie. I spokojnie można założyć, że nastawy Nikona są objęte jakąś ochroną patentową czy zastrzeżone w umowie i Sony nie może tego w matrycach dla siebie "kopiowac". Trudno oczywiście mówić o kopiowaniu skoro w Sony Semiconductors i Nikon i Sony Digital Imaging składają zamówienia na matryce. Wracając do pomiarów DxO widać wyraźnie, że A580 w porównaniu do D7000 kuleje pod względem sposobu konfiguracji punktu saturacji matrycy. Co ciekawe Nikon też nie ustawił idealnie tego progu - na lekcje powinien zapisać się do Pentaxa
Niestety za wiele Sony nie mogło zrobić gdyż ogranicza wyniki matrycy decyzja o wykorzystaniu 12 bitowego przetwarzania. Taka decyzja była zapewne podyktowana innym wykorzystaniem matrycy (w A580 częściej pracuje - i w sensie akwizycji obrazu i w sensie stabilizacji - więc jest większy problem z odprowadzaniem ciepła) oraz wymaganą większą mocą obliczeniową do obsługi 14bit sygnału. No ale przycinanie do 12 bitów pozwoliło zniwelować troszkę szum przetwarzania (co widać ładnie na wykresach FullSNR). Inne spostrzeżenie to odmienne w obu aparatach wzmacnianie poszczególnych składowych - widać, że A580 słabiej podbija kolor czerwony co odbija się na zwiększonej obecności składowej niebieskiej w szumie - dzięki temu niestety szum jest bardziej nieprzyjazny wizualnie a i odbija się na to wynikach czułości koloru dla wysokich wartości ISO. Ciekawe czy wynika to z zastosowania odmiennych polimerów przy produkcji filtrów Bayera?
Pamiętać trzeba, że D7000 ociera się o rynek profesjonalny podczas gdy A580 to najlepsza i ostatnia lustrzanka Sony adresowana do rynku amatorskiego. To co ciekawego widać jeszcze z wykresów DxO to inna kalibracja czułości ISO (co prawda nie ma to żadnego znaczenia gdy korzysta się z plików JPG) - widać, że A580 ma niżej skalibrowane czułości, co powoduje, że aparat będzie bardziej wzmacniał sygnał by zrównoważyć ekspozycję co odbije się na utracie szczegółów w jasnych partiach.
Ogólnie matryce w A580 i D7000 pracują podobnie. Jedyne różnice wynikają z odmienne oprogramowanego przetwornika ADC. Technicznie A580 wypada gorzej. W praktyce różnice znikome. W użytku amatorskim (bezmyślne pstrykanie na automacie) - nie do wychwycenia.
Tyle o matrycy (plikach RAW).
Jeśli chodzi o JPGi to przepaść jest jeszcze większa. Tak jak pisałem już wcześniej jeszcze trochę wody upłynie zanim programiści sony dopieszczą swoje algorytmy...
Ogólnie matryce w A580 i D7000 pracują podobnie. Jedyne różnice wynikają z odmienne oprogramowanego przetwornika ADC. Technicznie A580 wypada gorzej. W praktyce różnice znikome. W użytku amatorskim (bezmyślne pstrykanie na automacie) - nie do wychwycenia.
|
super... jasno, rzeczowo i bardzo obrazowo przedstawiłeś temat - szacun!
Tyle o matrycy (plikach RAW).
Jeśli chodzi o JPGi to przepaść jest jeszcze większa. Tak jak pisałem już wcześniej jeszcze trochę wody upłynie zanim programiści sony dopieszczą swoje algorytmy... |
hmm... w nex 5n te algorytmy są bardzo dopieszczone tzn mnie osobiście podobał się wynik uzyskiwany na wyższych czułościach.
ostatnia recenzja A99 na dpreview również sugeruje, że JUŻ jest b.dobrze.
ale faktycznie odszumianie jpega w puszkach było bolączką Soniaków zwaną potocznie - maziaje
BogBia - Sob 15 Gru, 2012 Temat postu: Re: JAKA LUSTRZANKĘ WYBRAĆ NIKON D90 CZY SONY A57
Masakren napisał/a: | Witam. Jestem początkujący i chcę sobie kupić aparat. Polecono mi te 2 aparaty i zastanawiam sie który wybrać. Zdjęcia które chcę robić to ( portrety , trochę krajobrazu ).W każdym innym sklepie każdy mi doradza co innego lecz postanowiłem kupić coś z tych 2 modeli.
BARDZO PROSZĘ O POMOC PONIEWAŻ NIE MAM ZIELONEGO POJĘCIA KTÓRY Z NICH WYBRAĆ.
Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA POMOC |
To i ja się chce podpytać bo po przeczytaniu 3 stron dalej nie wiem co wybrać ... dysponuję do 4k PLN i raczej wchodzi w rachubę A57, ale?
1. A57 >> 18-55 http://www.saturn.pl/gdan...-a57k,id-283615
2. A57 >> 18-55 + 55-200 http://www.saturn.pl/gdan...-a57y,id-286629
3. A57 >> 18-135 http://www.saturn.pl/gdan...-a57y,id-286629
Kupić 1 i ewentualnie dokupić "dobre" używane szkiełko czy kupić 2 i nosić 2 obiektywy, czy kupić chyba najbardziej praktyczny i obiecujący zestaw 3? Chciałbym zrobić jakieś dobre zdjęcie na wyjeździe czasem w domu impreza i może nagrać jakiś film.
Kup sobie RX100
Wojmistrz - Sob 15 Gru, 2012
Czas wtrącić swoje 3 grosze.
Masakren, szkoda, że nie poczytałeś podobnych tematów na tym forum bo kłótnie o A57 toczą się tu od pewnego czasu i robią straszne zamieszanie, nie wnosząc nic dla tych którzy przychodzą tu o poradę. Zacznijmy: A57 to nie lustrzanka, a bardzo zaawansowana odmiana kompaktu więc źle zatytułowałeś temat, ale to nie twoja wina
Dziś spędziłem kilka godzin w salonie fotograficznym testując kilka mniej znanych mi osobiście aparatów fotograficznych. Oczywiście, nie wszystko mogłem przetestować tak jak bym chciał, ale zmieniłem zdanie o niektórych pozycjach. Pierwsza zmiana, to pogląd na temat samej jakości zdjęć - ktoś kto kupuje pierwszą lustrzankę, nie dostrzega praktycznie różnic w jakości, to cecha, którą się nabywa z czasem i uczy na zasadzie obserwacji, poza tym każdy spostrzega inaczej, dlatego pierwszą, powinien kupić najnowszą wersję najniższego modelu systemu do jakiego się przekonał i który najlepiej "leży mu w ręku".
Testowałem trzy systemy: Nikon, Sony i Canon.
Nikona D90 znam od lat, tak jak i D80. Dla mnie oba to udane modele, ale nie czuję go jako aparatu na start. Dziś "miałem w rękach" Nikony serii D3k i D5k i na pierwsze lustro w Nikonie gorąco polecam D3200. Dlaczego nie 3000 i 3100? Bo są w stosunku do niego zacofane i różnica w cenie jest niewielka. Poza tym tryb nauczania jest dopracowany i nie do powstydzenia.
Bardzo spodobała mi się seria SLT (A37, A57, A65, A99), to doskonałe aparaty Sony zarówno dla tych, którzy nie chcą myśleć, jak i bardzo wymagających. Po dzisiejszych testach mam tylko jedno zastrzeżenie, A37 i A57 nie oddawały w wizjerze rzeczywistości, a w A65 i A99 było znacznie znośniej. Bardzo podobała mi się ich ergonomia, a automatyczne tryby przypominały trochę zaawansowane kompakty Canona (pewnie to standard ale innych nie miałem okazji za bardzo tykać). A99 jest szczerze powalająca... tylko ta cena, no ale ff musi kosztować.
No i na koniec zostawiłem Canona, czyli system w którym teraz jestem.
Gdyby każdy wybierał pierwsze body i wchodził w jakiś system według tego co sam wcześniej napisałem... nie wróżę Canonowi dobrej przyszłości. Przy Nikonie D3200 i Sony A37 Canon po prostu niema co zaproponować modelem 1100D, bo o 1000D nawet nie warto wspominać, a żal. Mam nadzieję, że wypuści niedługo model 1200D i podgoni rynek... Oczywiście wyższe modele jak 600D czy 650D nadal są świetnym amatorskim wyborem. Jednym słowem, Canon niefortunnie zdecydował się na serię xxxxD.
Kończę świadomy bury za "przecież tu to, a tu tamto", ale po prostu chciałem na to spojrzeć jak ktoś, kto nie ma naszej wiedzy i idzie kupić aparat. Słuchałem co mówią inni, co im się podoba, na co zwracają uwagę, słuchałem "tekstów sponsorowanych" sprzedawców, przyglądałem się czego potrzebują.
Koniec
BogBia - Sob 15 Gru, 2012
hijax_pl napisał/a: | Kup sobie RX100 |
ta rozumiem ... i bardzo dziękuję za pomoc .
Może jednak ktoś się wypowie co napis na pasku nie ma znaczenia?
BogBia napisał/a: | ta rozumiem ... i bardzo dziękuję za pomoc . | Chyba nie rozumiesz. Uważam, że spośród zaprezentowanych przez Ciebie opcji nie ma nic ciekawego (to przez obiektywy). Ale jeśli takie ogniskowe i jasności Cię interesują to myślę, że nie ma co w SLT wchodzić a kupić coś kompaktowego. Dlatego proponuję RX100.
dreptacz - Sob 15 Gru, 2012
Masakren czy po tak zaciętej dyskusji jesteś w stanie wybrać dla siebie aparat, a jeśli wybrałeś to jaki ?
siosio - Sob 15 Gru, 2012
Weź Sony Alpha 57 - nie ma co się rozwodzić. D90 to już stary model.
Albo RX100
Wojmistrz - Sob 15 Gru, 2012
Może jednak ani jeden ani drugi tylko nowego świetnego Nikonka D3200
muzyk - Sob 15 Gru, 2012
pan.tadeusz napisał/a: | skomentujesz? |
Camera material:
Nikon - metall, Sony - plastic.
Kastom77 - Nie 16 Gru, 2012
Witam,
I jak zwykle zaczęło się. Jak tylko pojawi się Nikon v Sony zaczyna się obrona systemu jak Reduty Ordona.
Panowie ludzie, którzy pytają tu o sprzęt są z reguły amatorami więc na bank nie dopatrzą się żadnych różnic w obrazku. Zamiast merytorycznych odpowiedzi są tylko potyczki i porównania w testach 1 cm powiększonego 100 razy, jak by to miało jakieś znaczenie.
Ja uważam, że obydwoma równie dobrze można robić zdjęcia, jeżeli komuś zależy na filmowaniu to A57 będzie lepsze.
Masakren idź np. do FJ i pobaw się obydwoma i zobaczysz który Ci bardziej odpowiada, porównaj za i przeciw i wybierz. Weź ze sobą swoją kartę i popstrykaj parę fotek.
BogBia, ja wybrałem zestaw z 18-135 ze względu na uniwersalność.
Zaraz potem dokupiłem Sony 35 1,8, używaną Minoltę 50 1,7 i praktycznie tego zooma nie używam.
Pozdrawiam wszystkich ludzi z pasją i zamiłowaniem do fotografowania i to niezależnie od tego czym te pasje realizują.
mozer - Nie 16 Gru, 2012
Kastom77, ale po to jest to forum, żeby polecać lepszy sprzęt. Jeśli różnica w obrazku i obsłudze jest zauważalna, a cena taka sama, to czemu sobie samemu szkodzić? Szkła 35 i 50 też są w Nikonie. Filmowanie lustrzanką z AF to wg mnie średni pomysł, ale co kto lubi...
Kastom77 - Nie 16 Gru, 2012
mozer, mozer napisał/a: | ale po to jest to forum, żeby polecać lepszy sprzęt. Jeśli różnica w obrazku i obsłudze jest zauważalna, a cena taka sama, to czemu sobie samemu szkodzić? | Zgazdza się tylko, że Ci co pytają o to może za pięć lat zaczną zauważać te różnice.
Dlatego napisałem, żeby poszli pomacali i sami wybrali, a nie później jak tu już taki jeden musi sobie udowadniać że dobrze zrobił
mozer napisał/a: | Filmowanie lustrzanką z AF to wg mnie średni pomysł, ale co kto lubi... | własnie dlatego wybrałem A57, bo tu akurat AF się sprawdza. Moim drugim hobby są modele samolotów RC i raczej trudno było by zapitalać za nimi na manualu zresztą za moimi dzieciakami też
|
|