|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - przesiadka z kx na canon 500d warto??
azsxd - Pią 14 Gru, 2012 Temat postu: przesiadka z kx na canon 500d warto?? Witam,
Jestem posiadaczem kxa z obiektywami 18-55, 55-300 oraz manualna 50. Problem jest w tym, że nie chcę już się męczyć w manualne strojenie i chciałbym obiektyw z AF, ale jak widzę ceny pentaxa to łapię się za głowę, mam już kupca na swojego kxa za 2k i przymierzam się do kupna canona 500d tylko mam kilka pytań czy duża będzie różnica w szumach, jakością zdjęć oraz kręceniem filmów? w kx nie używam hd więc nie jest dla mnie to priorytetem w zupełności zadowalam się jakością 640x480 czy tam 800x600. Do canona widzę obiektywy 50mm za 300zł używki z AF tylko teraz pytanie kx ma stabilizacje w body czy canon też posiada? jeśli nie to jak z wykonywaniem zdjęć stałką?czy będzie mi to sprawiało problemy fotografując z ręki? nie chciałbym, aby zdjęcia wychodziły jakieś rozmazane czy nie ostre:( Kolejny powód zmiany sprzętu to taki, że chciałbym mieć obiektyw z trochę większymi ogniskowymi i np 18-135 by mnie zadowalał w zupełności:) Co mi forumowicze radzicie? ewentualnie może jakiś inny model, marka?
jaad75 - Pią 14 Gru, 2012
azsxd napisał/a: | czy duża będzie różnica w szumach, jakością zdjęć | Zauważalna (na minus).
azsxd napisał/a: | oraz kręceniem filmów? | Nie. Tyle, że pliki z Canona będą mniejsze, bo inaczej skompresowane.
azsxd napisał/a: | kx ma stabilizacje w body czy canon też posiada? | Nie.
azsxd napisał/a: | jeśli nie to jak z wykonywaniem zdjęć stałką? | Statyw lub używanie takich czasów, by nie był potrzebny.
azsxd napisał/a: | czy będzie mi to sprawiało problemy fotografując z ręki? nie chciałbym, aby zdjęcia wychodziły jakieś rozmazane czy nie ostre | Używaj odpowiednich czasów naświetlania.
azsxd napisał/a: | Kolejny powód zmiany sprzętu to taki, że chciałbym mieć obiektyw z trochę większymi ogniskowymi i np 18-135 by mnie zadowalał w zupełności | Do tego nie trzeba zmieniać systemu.
azsxd napisał/a: | Co mi forumowicze radzicie? ewentualnie może jakiś inny model, marka? | Nikon D5100 + 18-105 + 35/50.
azsxd - Pią 14 Gru, 2012
czyli fotografując w słabym świetle bez statywu może już być problem tak??:/ Wrócę jeszcze do kręcenia piszesz, że będą mniej zajmowały, a jak z jakością obrazu i płynnością filmowania? Podałeś Nikona on posiada stabilizacje albo AF? bo z tego co pamiętam 5000 nie posiadał tych rzeczy, a co za tym idzie droższe obiektywy, a ja nie mam ochoty i chęci wydawać 1000zl na obiektywy:( widziałem, że do canona są bardzo tanie tylko znowu problem z tą stabilizacją:( aj nie wiem co robić nie chcę żałować zmiany kx na coś innego:( a znowu wydać ponad 1000zł na obiektyw nie mam funduszy
azsxd napisał/a: | czyli fotografując w słabym świetle bez statywu może już być problem tak??:/ | Fotografia w słabym świetle zazwyczaj wymaga przede wszystkim wysokich czułości, chyba, że fotografujesz obiekty statyczne - wtedy podstawą jest statyw, ewentualnie, jako namiastka tegoż stabilizacja.
azsxd napisał/a: | Wrócę jeszcze do kręcenia piszesz, że będą mniej zajmowały, a jak z jakością obrazu i płynnością filmowania? | Porównywalna.
azsxd napisał/a: | Podałeś Nikona on posiada stabilizacje | Tak jak Canon, czyli ma część stabilizowanych obiektywów w systemie. Jeden z tych, który Ci zaproponowałem, czyli 18-105 posiada oznaczenie VR, czyliu jest stabilizowany.
azsxd napisał/a: | albo AF? bo z tego co pamiętam 5000 nie posiadał tych rzeczy, a co za tym idzie droższe obiektywy, a ja nie mam ochoty i chęci wydawać 1000zl na obiektywy: | AF posiadają wszystkie współcześnie produkowane Nikony. Silnik AF w korpusie, to inna sprawa i oczywiście D5100, jak wszystkie Nikony EL od czasów D40 go nie posiada, natomiast wszystkie w miarę nowe szkła Nikona i do Nikona są wyposażone w taki silnik. BTW, 1000zł na obiektyw, to bardzo tanio - tyle kosztują zazwyczaj szkła z najniższej półki. Proponowana 35-tka, to wydatek rzędu bodaj 700zł i jest to jedna z najtańszych 35-tek na rynku. Jeśli nie stać Cię na najtańsze obiektywy AF, a manuale Ci nie odpowiadają, to może porywanie się na lustrzenki nie miało sensu?
azsxd napisał/a: | widziałem, że do canona są bardzo tanie tylko znowu problem z tą stabilizacją | Do Canona masz tanią plastikową 50-tkę f/1.8, której jakość mechaniczna raczej tę cenę niską cenę wymusza i to by było na tyle z tanich szkieł... Tzn. są inne, czasami tańsze od konkurencji, ale nie w Twoim pojęciu taniości, czyli nie wyraźnie poniżej 1000...
azsxd napisał/a: | aj nie wiem co robić nie chcę żałować zmiany kx na coś innego:( a znowu wydać ponad 1000zł na obiektyw nie mam funduszy | To może popatrz na ceny Samsungów NX? Użytkownicy w swoich postach głównie kładą nacisk na taniość tego systemu...
azsxd - Pią 14 Gru, 2012
tylko mi tak naprawdę wystarczy 18-135 oraz 50mm i więcej to szczęścia nie potrzebuje:) Zdjęcia robię głównie jak wybieram się na jakieś urodziny, bal itp oraz podczas spaceru z dziewczyną:) Chciałbym zostawić pentaxa, ale znowu musiałbym sprzedać wszystkie obiektywy i kupić te 2 co mnie interesują i pewnie jeszcze dołożyć parę zł, a tak mam okazję sprzedać cały komplet gdzie akurat zostanie mi na 500d z 2 obiektywami i nawet lampą zew. Z drugiej strony co jeśli canon będzie robił gorsze zdjęcia dużo większe szumy i nie poradzę sobie bez stabilizacji w 50?:/
azsxd napisał/a: | tylko mi tak naprawdę wystarczy 18-135 oraz 50mm i więcej to szczęścia nie potrzebuje:) | Zapewne, do czasu... BTW, po cholerę wymieniać jeden szmelc (18-55 i 55-300) na drugi (18-135)? Nie lepiej kupić coś krótszego, ale jaśniejszego?
azsxd napisał/a: | a tak mam okazję sprzedać cały komplet gdzie akurat zostanie mi na 500d z 2 obiektywami i nawet lampą zew. | Wątpię, no ale może...
azsxd napisał/a: | drugiej strony co jeśli canon będzie robił gorsze zdjęcia dużo większe szumy i nie poradzę sobie bez stabilizacji w 50?:/ | http://www.dpreview.com/r...393184666034912
Stabilizacja w przypadku jasnych stałek bywa przydatna, aczkolwiek zdecydowanie nie jest konieczna.
azsxd - Sob 15 Gru, 2012
kxa mam ponad 2 lata i w zupełności wystarczały mi te obiektywy, głównie używałem 18-55 w którym bardzo często brakowało mi ogniskowych, a np nie miałem przy sobie 55-300 lub nie było czasu na zmianę obiektywu. Nie jestem zawodowym fotografem chcę mieć jeden uniwersalny obiektyw oraz drugi do portretów oczekuję ładnej głębi kolorów oraz rozmytego tła i tyle mi do szczęścia potrzeba:D aha no i te filmy, żeby też w miarę fajne kręcił(tak w ogóle d500 jak radzi sobie z AF długość filmu dalej wynosi 30min? bo kx daję radę) Z tej stronki co podałeś najlepiej z szumami wychodzi sony A580:D
jaad75 - Sob 15 Gru, 2012
azsxd napisał/a: | głównie używałem 18-55 w którym bardzo często brakowało mi ogniskowych, a np nie miałem przy sobie 55-300 lub nie było czasu na zmianę obiektywu. | Używam niemal samych stałek, jakoś nigdy nie brakuje mi ogniskowych - dziwne, nie?...
azsxd napisał/a: | tak w ogóle d500 jak radzi sobie z AF długość filmu dalej wynosi 30min? | Z AF w trakcie filmowania? Nie radzi sobie.
azsxd napisał/a: | bo kx daję radę | Z czym? Z AF podczas filmowania???
Jak chcesz AF podczas filmowania, to popatrz na SLT, ewentualnie bezlusterkowce.
azsxd napisał/a: | Z tej stronki co podałeś najlepiej z szumami wychodzi sony A580:D | Na poziomie D5100, którego Ci wyżej polecałem. Akurat najlepiej z szumami i nie tylko, spośród luster APS-C radzi sobie Pentax K-5IIs, ale ogólnie, to wszystko różne implementacje tej samej 16PMPix matrycy Sony. K-30 też daje radę zresztą, ale skoro ceny szkieł Pentaksa są dla Ciebie za wysokie, pozostaje Nikon we wspomnianym zestawie z 18-105 i 50-tką f/1.8, skoro wolisz 50-tkę od 35-tki.
muzyk - Sob 15 Gru, 2012
Cytat: | Co mi forumowicze radzicie? ewentualnie może jakiś inny model, marka? |
Jak użytkownik Pentaxa apsc może chcieć coś apsc z innej firmy?
Kup sobie k30 , albo stary k5 najlepiej - chyba, że byłoby Cię stać na nowszy k5II lub k5IIs.
Względnie Kr.
P.S. Poza tym, mając potwierdzenie ostrości i pułapkę AF (czy ostrości - poprawić jeśli się mylę), stabilizację matrycy, możesz śmiało używać szkieł manualnych - nie żeby to było regułą, ale... efekty mogą Cię zaskoczyć. Pozytywnie.
Szkła manualne mają to do siebie, że jest ich ... masa do "n" i z tej masy trochę naprawdę ciekawych, a przy tym tanich - wszystko, co tylko się da zaadaptować na bagnet K.
muzyk, ale on nie chce manuali, a szkła AF Pentaksa są dla niego za drogie...
manolo - Sob 15 Gru, 2012
odpowiedź na pytanie w tytule: nie
muzyk - Sob 15 Gru, 2012
jaad75 napisał/a: | muzyk, ale on nie chce manuali, a szkła AF Pentaksa są dla niego za drogie... |
To niech kupi ... Sony
azsxd - Sob 15 Gru, 2012
a co powiecie o obiektywach tych starszych, ale z af?? np pentax-f 50/1.7, 28-80mm itp?
co do sony mysle nad modelem A580:D:D:D
muzyk - Sob 15 Gru, 2012
azsxd napisał/a: | co do sony mysle nad modelem A580:D:D:D |
To nie myśl, tylko kup. O obiektywy będziesz martwił się później.
azsxd napisał/a: | np pentax-f 50/1.7 | Wiele osób sobie go chwali. Jak dla mnie trochę zbyt plastikowy (jeszcze bardziej niż FA50/1.4), ale optycznie całkiem do rzeczy.Nie wiem, nie używałem.
azsxd - Sob 15 Gru, 2012
muzyk a co do sony też drogo jak w przypadku pentaxa??:D
azsxd, zależy co - niektóre rzeczy nawet taniej, ale nie aż tak tanio, żebyś uznał je za tanie...
muzyk - Sob 15 Gru, 2012
azsxd napisał/a: | muzyk a co do sony też drogo jak w przypadku pentaxa??:D |
Porównaj sobie w obu systemach ceny obiektywów jakie by Cię interesowały.
azsxd - Sob 15 Gru, 2012
jak wspomniałem wcześniej zadowolę się ogniskową od 18-200 może to być 18-55, 55-200, albo 18-135 i stałka z początku 50, a później pewnie 35:)
muzyk - Sob 15 Gru, 2012
azsxd napisał/a: | zadowolę się ogniskową od 18-200 |
A to lepiej kompakt. Szkoda kasy na puszkę i osobno taki obiektyw.
Jeszcze raz: chcesz mieć świetny aparat? Pentax k30, względnie k5.
Chcesz Canona?
Kup używkę 30/40D i dobre szkło/ła.
Nie chcesz?
Kup Sony i ciesz się szczęściem posiadania czegoś niesamowitego.
muzyk, cały czas nie czytasz - on nie ma pieniędzy!. Po cholerę mu wprawdzie dużo lepszy, ale dwa razy droższy korpus, jak nie stać go nawet na najtańsze obiektywy, a co dopiero mówić o tych porządnych?
muzyk - Sob 15 Gru, 2012
jaad75 napisał/a: | on nie ma pieniędzy! |
To niech sobie kupi brzydala K 01. Matryca ta sama co w K5, tylko wizjera brak.
Takiego można wyhaczyć na ebayu za poniżej 300 euro.
P.S. Już ząbki ostrzę... na żółtego
azsxd - Sob 15 Gru, 2012
Mam 2000zł i w tej cenie chcę mieć obiektyw uniwersalny oraz stałke+ oczywiście body z jakiś czas mogę dokupić jakieś szkło, ale nie za 1000zl! A kompakt na co mi? Miałem i szału nie robił
mozer - Sob 15 Gru, 2012
azsxd, sensowne szkła AF poniżej 1000 zł to można na palcach jednej ręki policzyć. Pogódź się z tym...
muzyk napisał/a: | To niech sobie kupi brzydala K 01. Matryca ta sama co w K5, tylko wizjera brak.
Takiego można wyhaczyć na ebayu za poniżej 300 euro.
| On ma już korpus, który go zadowala - nie stać go na obiektywy AF... Dotrze do Ciebie wreszcie???
azsxd, sprawdź NX Samsunga. To ponoć system dla tych, co nie mają/nie chcą wydawać pieniędzy. Jeśli na niego Cię nie stać, to pozostaje kompakt...
muzyk - Sob 15 Gru, 2012
Sensowne szkło poniżej 1000 zł to np. plastik fantastik czyli 50 1.8 II Canona.
Stałka, o całkiem przyzwoitej optyce.
Ale do tego potrzeba... puszki Canona.
Podałem: używane 30/40D.
Z 30D powinieneś się zmieścić w 800 zł, jeśli dobrze poszukasz.
50 1.8 II kosztuje 99 euro nowy, używka np. 79.
Jeśli by Ci się udało za 1200 złapać 30d plus 50 1.8 II, to masz 800 zeta na coś...
A może 30D wraz z 18-55 II IS w dobrej cenie, wówczas od 18-35 mm masz przyzwoitą optykę i szeroki kąt.
Do tego tani, plastikowy, wolny, ciemny i niezły optycznie Tamron 55 -200 4-5.6.
Nowy 99 euro.
Oczywiście, jeśli nie chcesz używek, zapominasz o propozycji.
jaad75 napisał/a: | Dotrze do Ciebie wreszcie??? |
Dobra. Nie wiem o co Ci chodzi.
Ma korpus, a sam proponujesz mu NX...
Ja proponuję zmianę, na taki, gdzie będzie coś miał z AF.
muzyk, on chce coś w stylu 18-135 i 50-tkę? Zaczniesz wreszcie czytać?Ma K-x z dwoma plasticzakami i manualną 50-tkę, chce mieć spacer zooma i 50-tkę AF. Do 2000PLN.
muzyk - Sob 15 Gru, 2012
jaad75 napisał/a: | on chce coś w stylu 18-135 i 50-tkę? |
No to przecież napisałem: 50 tka jest, 18-55 i 55-200 w dobrej cenie.
ŹLE???
lotofag - Nie 16 Gru, 2012
jaad75, to jak nic pasuje Canon 18-135 i do kompletu mega-tania 50ka f/1.8 której wszyscy dookoła zadroszczą
Chyba, że te 2000zł to na korpus + te wszystkie frykasy, ale tu bez pójścia w dość stare używane graty za wiele powalczyć się nie da...
Poza tym nie ma jak przekonać się na własnej skórze, że fotografia to nie jest tanie hobby.
jaad75 - Nie 16 Gru, 2012
lotofag napisał/a: | Chyba, że te 2000zł to na korpus + te wszystkie frykasy | No, tak to rozumiem, bo za tyle ktoś ma kupić K-x z manualną 50-tką i dwoma plastikami.
Wojmistrz - Nie 16 Gru, 2012
lotofag napisał/a: | Poza tym nie ma jak przekonać się na własnej skórze, że fotografia to nie jest tanie hobby. |
Nie istnieje coś takiego jak tanie hobby. Są koszty pośrednie lub bezpośrednie, ale każde jest drogie, tylko jest to zazwyczaj kwestia czasu. W jednych hobby musisz wydać dużo na start, a w innych coraz więcej płacisz z czasem. Jak w powiedzeniu "w miarę jedzenia apetyt rośnie". Po prostu każdy powinien wiedzieć gdzie leży jego granica finansowa i nie dać się zwariować. Z drugiej strony trzeba mieć cele w życiu, bo bez nich życie staje się złe i ponure.
Gdybym to było moje hobby, a nie praca i miałbym zmieć system, bo "w moim są za drogie obiektywy z AF" to bym sam sobie popukał w czoło przed lustrem.
azsxd - Nie 16 Gru, 2012
już postanowiłem, chcę inny aparat, nowszy z większą ilością bajerów:) np obrotowy wyświetlacz, lepsza jakość wyświetlacza LCD i większa ilość dostępnych używanych obiektywów, bo chyba przyznacie mi rację, że do pentaxa jest mały wybór:) Poczytam o tym D5100 i chyba wybór panie na ten model:) Ewentualnie d5000 albo d3100/3200
moronica - Nie 16 Gru, 2012
d5100 to sredni wybor jesli chodzi o ten duzy wybor uzywanych obiektywow bo z Nikkorami AF i AF-D nie bedziesz mial autofocusa, tylko z obiektywami AF-I (rzadkie i juz nie produkowane) i AF-S (to obecnie i od ladnych kilku lat juz standard). co oczywiscie nie oznacza, ze nie da sie ich uzywac, ostrzyc mozna recznie
No jak chcesz obrotowy wizjer, to jeszcze masz Canony 600D, 650D i 60D. Tui chyba najlepszy wybór szkieł
lotofag - Nie 16 Gru, 2012
azsxd napisał/a: | już postanowiłem, chcę inny aparat, nowszy z większą ilością bajerów:) np obrotowy wyświetlacz, lepsza jakość wyświetlacza LCD |
Trzeba było tak od razu
azsxd napisał/a: |
i większa ilość dostępnych używanych obiektywów |
A to zweryfikuje życie i Twoje finanse
, bo chyba przyznacie mi rację, że do pentaxa jest mały wybór:) |
To zależy. Tani chłam pozostanie tanim chłamem niezaleznie od systemu, a porządnych szkieł nie kupisz za bezcen.
Mam wrażenie, że patrzysz cały czas pod kątem tej plasticzanej 50ki Canona jakby to była jakaś norma i przy okazji reszta szkieł będzie pewnie równie taniutka.
Poczytam o tym D5100 i chyba wybór panie na ten model:) Ewentualnie d5000 albo d3100/3200 |
Czemu nie. Tylko kupno korpusu EL Nikona pod kątem używania starszych, tańszych szkieł, np. 50/1.8D to nie najlepszy pomysł. To nie Pentax z manią kompatybilności wstecznej
Chyba, że zapolujesz na używane nowsze wersje AF-S.
azsxd napisał/a: | bo chyba przyznacie mi rację, że do pentaxa jest mały wybór:) | Nie, nie przyznam Ci racji - wybór jest aż za duży dla przeciętnego amatora. A już na pewno dla kogoś, kto potrzebuje spacerzooma i 50-tki.
Pewna część użytkowników, gdyby mogła bezstratne finansowo przesiąść się na Pentaxa, pewnie by to zrobiła. Pentax "zaświecił" modelem k-30 i serią k-5, a teraz po Photokinie'2012 oczekujemy na pojawienie się w sklepach pełnej klatki k-3. No ale cóż, każdy ma prawo wyboru.
azsxd - Nie 16 Gru, 2012
moronica o co dokładnie ci chodzi z tymi obiektywami? bo wlaśnie chce kupować obiektywy w których nie będę musial ostrzyc manualnie:/ jak d5100 średni wybór to już teraz nie wiem co wziąć:(
azsxd, korpusy d90, d7000 i modele z wyzszych polek maja wbudowany silnik AF (tzn srubokret) dzieki ktoremu mozliwe jest automatyczne ustawianie ostrosci ze starszymi obiektywami. nizsze modele tego silnika w korpusie nie posiadaja i dlatego automatyczne ustawianie ostrosci mozliwe jest tylko z obiektywami, ktore sa wyposazone we wlasny silnik (wszystkie Nikkory AF-S oraz wszystkie nowsze modele obiektywow producentow niezaleznych jak Sigma, Tamron czy Tokina). to nie znaczy, ze te obiektywy sa jakies super drogie, zazwyczaj sa drozsze od swoich odpowiednikow niewyposazonych w silnik po prostu dlatego, ze sa nowsze i lepsze optycznie. przykladowo AF-S 50mm f/1.8 jest lepszy od wersji AF-D a wcale nie kosztuje majatku. tak samo jak bardzo fajny obiektyw 35mm f/1.8. wszelkie 18-55mm, 18-105mm i inne tanie plastikowe obiektywy sa wyposazone w silnik wiec nie beda stanowily problemu. wszystko zalezy od tego, co w przyszlosci bedziesz chcial kupic, ale kto wie, moze fotografia cie nie wciagnie a moze wciagnie tak, ze za 2 lata bedziesz sie przesiadal na bardziej zaawansowany korpus. ja nie martwilabym sie tym na zapas
... a Canony EOS tego problemu nie mają...
Wojmistrz, mistrz rzucania wyuczonymi haselkami
co dla jednych jest wada systemu dla innych jest zaleta. ja sie bardzo ciesze, ze Nikon nie zrobil rewolucji i nie zmienil mocowania bo dzieki temu mam okazje bawic sie systemowymi manualami i kombinowac z roznymi technikami makro (pierscien przyslony to niesamowicie przydatna rzecz)
Nie chodzi o jakieś slogany. Po prostu każdemu systemowi czegoś brakuje, a EOS okazał się strzałem w dziesiątkę. Szkoda, że dziś Canon "schodzi na psy" ze swoimi tanimi korpusami i tyle.
moronica napisał/a: | pierscien przyslony to niesamowicie przydatna rzecz |
Masz słuszność, to jest bardzo przydatna rzecz z której korzystam nagminnie ale tylko w szkłach z M42 i t2 Jeszcze lepiej sprawuje się podwójny pierścień przysłony, z tym że nie przeszkadza mi to w obiektywach systemowych. We wszystkich korpusach Canona jakie posiadam, dzięki temu właśnie rozwiązaniu mogę zmienić przysłonę korzystając tylko z jednej ręki.
Wojmistrz, nie chodzi tylko o latwosc zmiany wartosci przyslony, chodzi rowniez o mozliwosc ostrzenia na pelnej dziurze podczas gdy przyslona przymyka sie tylko podczas wykonywania zdjecia. ale mniejsza o to, azsxd przyszedl tu po porade, dopytuje o szczegoly, jak wjezdzasz z takim haselkiem bez zadnego wytlumaczenia to tylko namieszasz mu w glowie zamiast pomoc. ci, ktorzy zrozumieja o co ci chodzilo, nie potrzebuja porady w tej materii
Przepraszam.
hijax_pl - Nie 16 Gru, 2012
Wojmistrz napisał/a: | ... a Canony EOS tego problemu nie mają... | NIkon AF-S też nie
hijax_pl napisał/a: | Wojmistrz napisał/a:
... a Canony EOS tego problemu nie mają...
NIkon AF-S też nie | Pentax też nie...
Ładnie przeprosiłem koleżankę moronica, żeby nie mieszać już w temacie, a wy dalej swoje. Ech...
azsxd - Nie 16 Gru, 2012
to może jednak warto dopłacić i wziąć 550d lub 600d?:D skoro kolega wspomniał, że w canonie nie ma tego problemu?:D
azsxd napisał/a: | skoro kolega wspomniał, że w canonie nie ma tego problemu?:D | Canon ma ten problem, że ma marne matryce i poza plastikową 50-tką też wiele nie kupisz poniżej 1000zł...
azsxd, to juz lepiej doplacic do Nikona d90, duzo wygodniejszy w obsludze niz korpusy entry-level (d5100, d3200, 550d, 600d), z lepszym wizjerem a i z silnikiem AF problemow nie bedzie bo go posiada. widze na skapcu, ze chodzi w podobnej cenie co 600d. albo pozostac przy Pentaksie i wziac k-30
azsxd - Nie 16 Gru, 2012
panowie pentaxa nie chcę na pewno wystarczy wejść na allegro i sprawdzić ile używanych jest 50mm z AF już odpowiadam 1 szt:) naprawdę wolę mieć spory wybór szkieł, a nie bić się o jeden obiektyw i płacić duże sumy. Nikon d90 odpada ponieważ ma już sporo latek i jednak wolałbym już coś nowszego ze względu na to, że robią aparaty pod amatorów i jest tam dużo przydatnych opcji jak np. retusz postaci itp itd, a ja tez nie zawsze mam czas siedzieć przy kompie i bawić się w ps:) więc zapytam jeszcze raz co wybrać d3100/3200, d5100 czy c500,550d, a może jednak faktycznie coś z sony?
jaad75 - Pon 17 Gru, 2012
azsxd napisał/a: | panowie pentaxa nie chcę na pewno wystarczy wejść na allegro i sprawdzić ile używanych jest 50mm z AF już odpowiadam 1 szt:) naprawdę wolę mieć spory wybór szkieł, a nie bić się o jeden obiektyw i płacić duże sumy. | Ciekawe, bo ja widzę aktualnie 2 używane FA50/1.4 i bić się o nie nie musisz, bo póki co, nikt nie licytuje:
http://allegro.pl/obiekty...2866543953.html
http://allegro.pl/obiekty...2870539563.html
Na forum Pentaksa FA50/1.4 pojawia się bardzo często - czasem po kilka w cenach zazwyczaj atrakcyjniejszych niż na Allegro. Teraz też jest do kupienia od ręki:
http://pentax.org.pl/ads_item.php?id=15708
BTW, po co Ci spory wybór szkieł, skoro i tak Cię na nie nie stać?
azsxd napisał/a: | Nikon d90 odpada ponieważ ma już sporo latek | Tak jak kiepskawy 500D, nad którym się jednak zastanawiałeś... Tu przynajmniej dostajesz niezły aparat, a nie entrylevelową wydmuszkę.
azsxd napisał/a: | robią aparaty pod amatorów i jest tam dużo przydatnych opcji jak np. retusz postaci itp itd | Nie do wiary...
azsxd napisał/a: | więc zapytam jeszcze raz co wybrać d3100/3200, d5100 czy c500,550d, a może jednak faktycznie coś z sony? | Jeszcze raz powtórzę, że D5100 jest z nich najlepszy ze względu na matrycę, tyle, że jak widzę, to i tak nie będzie miało znaczenia... Myślę, że jesteś doskonałym materiałem na klienta Sony... Chociaż ze wzgledu na brak pieniędzy jeszcze raz polecę Samsungi NX...
pan.tadeusz - Pon 17 Gru, 2012
Wojmistrz napisał/a: | Pentax "zaświecił" modelem k-30 i serią k-5, a teraz po Photokinie'2012 oczekujemy na pojawienie się w sklepach pełnej klatki k-3. No ale cóż, każdy ma prawo wyboru. |
Pentax już od dawna robił bardzo udane korpusy. Jednym z nich długo był przywołany w temacie K-x.
Zdajesz sobie sprawę, że patrząc na możliwości matrycy wygrywa z nowszym korpusem, który sam niedawno wybrałeś? o stabilizacji w korpusie (z każdym szkłem) nie wspomnę...
60D/K-x
[ Dodano: Pon 17 Gru, 2012 00:38 ]
jaad75 napisał/a: | Myślę, że jesteś doskonałym materiałem na klienta Sony... |
że niby tanio i masa szkieł? tylko w Canonie i Nikonie
muzyk - Pon 17 Gru, 2012
azsxd napisał/a: | naprawdę wolę mieć spory wybór szkieł, |
Nie rozumiem, po co Ci spory wybór? Jeśli masz upatrzone szkła w konkretnym systemie to takie kupujesz i basta, a reszta Cię nie interesuje. Chyba, że chcesz wiecznie dokupywać.
azsxd napisał/a: | robią aparaty pod amatorów i jest tam dużo przydatnych opcji jak np. retusz postaci itp itd |
To iPhone 5 czy jakiś Galaxy sobie kup i zaaplikuj app'y. Serio.
Jeśli kupujesz lustrzankę pod kątem np. retuszu postaci, to absolutnie szkoda kasy. Lepiej jakiś kompakt z takimi funkcjami, filtrami. Wszak chodzi Tobie o robienie zdjęć jpg. Prawda?
azsxd - Pon 17 Gru, 2012
A powiedzmy, ze wzialbym taki zestaw d5100+ 18-105,50/1.8 z afs czy zostawil kx sprzedal 55-300 kupil sigme lub tamrona 18-200 i dolozyl do 50/1.8 z af? Skoro nikon jest nowszy o kilka lat to nie powinien byc lepszy? Juz nie mowa o szumach, ale dodatki do niego wezcie pod uwage, ze nie jestem takom zapalencem jak wy:-D nie bede nigdy rozbudowywal aparatu o jakies drogie szkla czy lampy, pentaxa losiadam ponad 2 lata i nawet nie pomyslalem o lampie zew. A taki odchylany ekranik w nikonie czy jakos lcd przyda sie
hijax_pl - Pon 17 Gru, 2012
W takim razie bierz Sony. To jest właśnie firma, która produkuje sprzet dla takich osób jak Ty. Prosty aparat ale z bajerami i obiektywem przyspawanym na lata...
azsxd - Pon 17 Gru, 2012
A sony robi ladne zdjecia? Dlaczego zawsze smieja sie z tej marki i pisza ze sony nie ma pojeciao lustach? Jak juz sony to jaki model?
mozer - Pon 17 Gru, 2012
azsxd, bo sony już nie robi lustrzanek tylko SLT...
azsxd napisał/a: | Dlaczego zawsze smieja sie z tej marki i pisza ze sony nie ma pojeciao lustach? | Bo taka jest prawda. Miało lustra i nie potrafiło z niego efektywnie skorzystać. W temacie serii z AF było w tyle za innymi. Problem ten rozwiązali dość typowo jak dla firmy która nie ma pojęcia o mechanice a zna się wyśmienicie na elektronice - usunęli mechanikę, czyli wyrzucili kłapiące lustro co oczywiście spowodowało, że musieli też wyrzucić optyczny wizjer i wstawić zamiast niego marnej jakości telewizorek. I to spowodowało zgrzyt większości fotografów.
Dziś te telewizorki są już lepsze (ale w tych topowych SLT a nie EL) ale nadal ustępują mocno wizjerom optycznym. Faktem jednak jest to, że EVF potrafi "zaśmiecić" kadr milionem informacji, co dla pewnych osób jest ciekawą cechą (przypomnę, że wizjer służy do obserwowania sceny tak by wybrać najlepszy kadr)
hijax_pl napisał/a:
Cytat: | Bo taka jest prawda. Miało lustra i nie potrafiło z niego efektywnie skorzystać.
|
jak zwykle masz najwięcej do powiedzenia w kwestii używalności aparatów tej marki
zapraszam do dyskusji z osobami, które realnie korzystają z tych rozwiązań.
takich sceptyków jak Ty była cała masa wśród użytkowników systemu Sony/Minolta.
wielu z nich przesiadło się na SLT i... okazuje się że jest dobrze, a nawet na tyle wygodniej, że po jakimś chwilowym powrocie do tradycyjnych rozwiązań często pojawiają się opinie, że jednak brakuje telewizorka.
jeśli ktoś szuka opinii realnych użytkowników to znajdzie tego całą masę na klubkm.pl
jęki kończą się najczęściej po zakupie
hijax_pl napisał/a:
Cytat: | Dziś te telewizorki są już lepsze (ale w tych topowych SLT a nie EL) ale nadal ustępują mocno wizjerom optycznym. Faktem jednak jest to, że EVF potrafi "zaśmiecić" kadr milionem informacji, co dla pewnych osób jest ciekawą cechą (przypomnę, że wizjer służy do obserwowania sceny tak by wybrać najlepszy kadr)
|
cała rzecz w tym, że Twój marketing dostrzega tylko najsłabsze strony EVF.
tymczasem oprócz swoich wad współczesne elektroniczne wizjery mają również spore zalety.
jedną z nich jest własnie to, że można swobodnie przełączać się pomiędzy różnymi informacjami nakładanymi na obraz (siatki, poziomice, histogram itd) oraz powiększać wybrane fragmenty kadru. Ty próbujesz z tej cechy (która jest ewidentną zaletą) zrobić wadę i piszesz marketingowe farmazony o jakimś "śmieceniu milionem informacji"
efekt ostatniego szkolenia w dziale marketingu Nikona?
sorry ale to się nie trzyma kupy
przesiadka z bagnetu K na A bo brakuje szklarni... jest pomysłem trochę dziwnym
jeśli ktoś czuje się ograniczony liczbą szkieł to faktycznie C i N mają znacznie więcej do zaoferowania (zwłaszcza na rynku wtórnym).
jaad75 - Pon 17 Gru, 2012
azsxd napisał/a: | czy zostawil kx sprzedal 55-300 kupil sigme lub tamrona 18-200 i dolozyl do 50/1.8 z af? | Jak już, to kup sobie Sigmę 17-70 - zyskujesz na świetle, szerokości, odległości ostrzenia... A zamiast nowego DA50/1.8 możesz mieć używany FA50/1.4...
azsxd napisał/a: | Skoro nikon jest nowszy o kilka lat to nie powinien byc lepszy? | Jest lepszy, przede wszystkim jeśli chodzi o lepszą matrycę (tę samą której używa Pentax w K-5, K-30, czy K-01), ma też lepszy tryb filmowy. azsxd napisał/a: | A taki odchylany ekranik w nikonie czy jakos lcd przyda sie | Może się przydać - jak często robisz zdjęcia w LV?
pan.tadeusz napisał/a: | jak zwykle masz najwięcej do powiedzenia w kwestii używalności aparatów tej marki
zapraszam do dyskusji z osobami, które realnie korzystają z tych rozwiązań. | Ależ korzystam z elektronicznego wizjera - nie jest to oczywiście SLT Sony, ale EVF to EVF
Dla mnie to ten nadmiar informacji nie jest czymś do czego tęsknię. Musisz w końcu zrozumieć, że są też tacy ludzie jak ja
pan.tadeusz napisał/a: | cała rzecz w tym, że Twój marketing dostrzega tylko najsłabsze strony EVF. | Ależ skąd. Nie czytasz całościowo moich postów pan.tadeusz napisał/a: | jedną z nich jest własnie to, że można swobodnie przełączać się pomiędzy różnymi informacjami nakładanymi na obraz (siatki, poziomice, histogram itd) oraz powiększać wybrane fragmenty kadru. | Linie kadrowania czy poziomica to nie jest domena tylko i wyłącznie EVF. W OVF też się da...
Histogram - tak, przydatna rzecz szczególnie jak się ma możliwość zastosowania UniWB i fotografowaniu technika ETTR. Tylko, że przy takich ustawieniu warto by było by obraz w wizjerze był z AWB, a histogram z wybranego ręcznie WB. Rozumiem, że dziś można już takie coś uzyskać? (jak ostatnio się bawiłem to nie było można lub nie potrafiłem się przez gąszcz ustawień przebić)
Powiększenie? Też przydatne. Moja praktyka mówi mi jednak, że bardziej przydatne jak się ma aparat na statywie (ale wtedy mogę przełączyć na LV i mam też powiększenie) no chyba, że to powiększenie jest koło 1,2x... Już dużo bardziej dla mnie przydatny był peaking od tego powiększenia. Przy okazji tandem peakingu i powiększenie to pomyłka. Opisywałem już to co się wtedy dzieje (zachowanie sprawdzana m.in na NEX7).
Niestety sam peaking tez nieraz daje ciała, no ale nie ma idealnego rozwiązania i na pewne kompromisy trzeba się pogodzić...
Podsumowując - tak: EVF ma zalety. M.in powiększenie obrazu, histogram czy peaking.
Trzeba jednak wiedzieć, że te zalety nie są idealne i nie sprawdzają się w każdych warunkach. A ja wolę wskazywać te sytuacje, kiedy się nie przyda niż to przemilczać i koloryzować jaki to świat jest piękny. Piękny bo pomarańczowy.
azsxd - Pon 17 Gru, 2012
Czyli jak mialbym brac sony to slt ? Nie np a580? Z teo co czytalem w slt podczas filmowania potrafi sie wylaczyc bo sie zbyt szybko przegrzewa co prawda filmikow duzo nie krece ale zdarza sie i chcialbym miec taka funkcje w aparacie;-) z ekranika uchylanego chcialbym uzywac na koncertach czy np robiac zdjecia z ziemi, albo ze statywu. Kolego podales mi sigme za 1700zl naprawde ja nie potrzebuje takiego sprzetu;-)
azsxd napisał/a: | Czyli jak mialbym brac sony to slt ? | Tak. Ma więcej bajerow. azsxd napisał/a: | Z teo co czytalem w slt podczas filmowania potrafi sie wylaczyc bo sie zbyt szybko przegrzewa | Wyłącz stabilizację i po problemie. Z drugiej strony w nowszych konstrukcjach nie jest to takie częste.
Inna sprawa po kiedy takie długie ujęcia? azsxd napisał/a: | z ekranika uchylanego chcialbym uzywac na koncertach czy np robiac zdjecia z ziemi, albo ze statywu. | Tym bardziej SLT - w takiej konfiguracji AF będzie działał zdecydowanie szybciej w porównaniu do konkurencji. A to chyba ważniejsze niż nauczenie się jak można robić zdjęcia aparatem bez AF azsxd napisał/a: | Kolego podales mi sigme za 1700zl | W kategorii obiektywów to raczej niska cena. Średni poziom ociera się o 7 tysięcy. Oczywiście mówimy o nowych konstrukcjach ze sklepu.
azsxd - Pon 17 Gru, 2012
Tylko patrzac na serie slt jest jakas mala, wyglada jak hybryda(tak wiem ze wydziwiam):-D dodam jeszcze, kolejny powod zmiany to brak wyswietlanka na wijerze punktw gdzie lapana jest ostrosc, oraz brak wspomagania czerwonego swiatelka fotografujac w nocy:-D wiec prosze mi sie nie dziwic, ale kx moze i jest dobrym lustrem, ale dla kogos kto sie naprawde zna na fotografi. Slt a 37 spelni moje oczekiwania? Widze ze kosztuje nowy 2500 z obiektywem 18-135
hijax_pl napisał/a: | Ależ korzystam z elektronicznego wizjera - nie jest to oczywiście SLT Sony, ale EVF to EVF |
zgodnie z tym twierdzeniem OVF w D700 jest tak samo użyteczny jak ten z D3000...
hijax_pl napisał/a: | Dla mnie to ten nadmiar informacji nie jest czymś do czego tęsknię. Musisz w końcu zrozumieć, że są też tacy ludzie jak ja |
ależ ja to rozumiem i akceptuję. nie neguję zalet wizjera optycznego.
rozumiem również, że wiele osób po prostu woli takie rozwiązanie bez względu na bilans walorów. to Ty zawsze negujesz EVF i forsujesz jego wady. prawda jest taka, że w najpopularniejszej klasie EL wizjer elektroniczny znacząco podnosi standard do rozmiarów znanych z takich korpusów jak 5d. alternatywą są optyczne tuneliki - super!
nadmiar informacji... jeden klik i mam czyściutki kadr w EVF - zero dodatkowych informacji
hijax_pl napisał/a: | Linie kadrowania czy poziomica to nie jest domena tylko i wyłącznie EVF. W OVF też się da... |
o tak, zabawa w matówki i te wspaniałe podświetlania.
ktoś nawet ostatnio linkował w temacie 6d
http://forums.dpreview.com/forums/thread/3350948
poza tym w sytuacjach kiedy te elementy nie są aktywne...
czy taki stęskniony fan niezaśmieconego kadru potrafi zupełnie ich nie dostrzegać?
bo w EVF wyłączam i znikają zupełnie
hijax_pl napisał/a: | Powiększenie? Też przydatne. Moja praktyka mówi mi jednak, że bardziej przydatne jak się ma aparat na statywie (ale wtedy mogę przełączyć na LV i mam też powiększenie) no chyba, że to powiększenie jest koło 1,2x... Już dużo bardziej dla mnie przydatny był peaking od tego powiększenia. Przy okazji tandem peakingu i powiększenie to pomyłka. |
to zależy od kontrastowości sceny.
peaking jest dosyć szybkim narzędziem ale nie zawsze są warunki aby z niego skorzystać.
z powiększenia można z powodzeniem korzystać w każdej sytuacji i... u mnie się sprawdza.
korzystam z niego najczęściej własnie z ręki.... głównie z Sammym 85/1.4
bez tej funkcji użyteczność takiego szkła spadłaby znacząco.
z EVF to bajka... i sam fakt, że za ~700 zł można cieszyć się użytkowaniem szkła o takiej plastyce - to jest naprawdę super sprawa.
hijax_pl napisał/a: |
A ja wolę wskazywać te sytuacje, kiedy się nie przyda niż to przemilczać i koloryzować jaki to świat jest piękny. Piękny bo pomarańczowy. |
nie, to mi nie przeszkadza - wskazuj.
ale niech to ma odbicie w rzeczywistości.
bo Ty skupiasz się często na jakichś ekstremalnych sytuacjach i robisz z nich ogólniki.
własnie to jest dla mnie takie koloryzowane...
te wizjery mają swoje wady i pewnie będzie coraz lepiej.
ale naprawdę od dwóch lat nie miałem sytuacji w której skomplikowałby mi pracę.
rzekłbym, że nawet przestałem zauważać jego elektroniczność.
co ważniejsze - z zalet korzystam całkiem często.
najczęściej powiększenie, poziomica, linie siatki i histogram....
to wszystko jest tak banalne, że samo się prosi
[ Dodano: Pon 17 Gru, 2012 11:40 ]
azsxd napisał/a: | Slt a 37 spelni moje oczekiwania? Widze ze kosztuje nowy 2500 z obiektywem 18-135 |
nie sądzę.
specyficzny mały korpus.
do tego A37 to bardzo budżetowa wersja - kiepskie plastiki i smużący wyświetlacz z kiepskim kątem.
naprawdę nie bierzesz pod uwagę K-30?
trochę z zazdrością patrzę na ten korpus
dobre szkła pod bagnet A wcale tanie nie są.
sądziłem, że koronnym argumentem jest rozbudowana systemowa szklarnia.
tu C i N mają więcej do zaoferowania niż Sony
pan.tadeusz napisał/a: | zgodnie z tym twierdzeniem OVF w D700 jest tak samo użyteczny jak ten z D3000... | Zależy do czego. Jak zwykle.. pan.tadeusz napisał/a: | jeden klik i mam czyściutki kadr w EVF - zero dodatkowych informacji | No i super. pan.tadeusz napisał/a: | o tak, zabawa w matówki i te wspaniałe podświetlania.
ktoś nawet ostatnio linkował w temacie 6d | No cóż... Nie mam 6D i nie będę o nim pisał. A w swoim żadnej matówki nie wymieniałem by mieć dostę do linii kadrowania, poziomicy czy zakrywania nieaktywnego obszaru kadru pan.tadeusz napisał/a: | to zależy od kontrastowości sceny. | Też, ale to połowiczna prawda. Rozchodzi się o to jaki strumień danych jest wpakowywany w algorytm filtru górnoprzepustowego. pan.tadeusz napisał/a: | z EVF to bajka... i sam fakt, że za ~700 zł można cieszyć się użytkowaniem szkła o takiej plastyce - to jest naprawdę super sprawa. | To się zgadza - dlatego tak bardzo podoba mi się NEX6 - fajny aparacik do zabawy Industrarami i Meoptami pan.tadeusz napisał/a: | bo Ty skupiasz się często na jakichś ekstremalnych sytuacjach i robisz z nich ogólniki. | Skupiam się na tym do czego wykorzystuję aparat. Postrzegam go przez własne zastosowanie. Ale równie dobrze mogę piać nad EVF dopisując, że to nie dla mnie. pan.tadeusz napisał/a: | te wizjery mają swoje wady i pewnie będzie coraz lepiej. | Dokładnie tak. Jeszcze ze dwie generacje i będą godnym następcą OVF. pan.tadeusz napisał/a: | rzekłbym, że nawet przestałem zauważać jego elektroniczność. | Do wszystkiego można się przyzwyczaić. Pytanie tylko dlaczego nieraz musi się to ocierać o uprzykrzanie sobie życia?... Faktycznie jednak zauważą to osoby, które wiedzą, że może być lepiej pan.tadeusz napisał/a: | co ważniejsze - z zalet korzystam całkiem często.
najczęściej powiększenie, poziomica, linie siatki i histogram....
to wszystko jest tak banalne, że samo się prosi | Odrzućmy poziomice i siatkę i załóżmy, że masz tylko "normalne", firmowe, porządne szkła. Z szybkim i celnym AF. Też korzystasz z peakingu i powiększania? azsxd napisał/a: | kolejny powod zmiany to brak wyswietlanka na wijerze punktw gdzie lapana jest ostrosc | Znany problem Kx. W Kr już to poprawili. azsxd napisał/a: | ale dla kogos kto sie naprawde zna na fotografi | Nie. azsxd napisał/a: | Slt a 37 spelni moje oczekiwania? | Tak.
hijax_pl napisał/a: | azsxd napisał/a: | Slt a 37 spelni moje oczekiwania? | Tak. |
hijax_pl tj mina
miałeś go w ręku? ja miałem i trochę się przeraziłem tą karykaturą A55
Miałem. Bawiłem się. EL jak to EL. Nie jest mu daleko do takich aparatów jak D3100 czy 1100D. Ot prosty aparacik. I uważam, że będzie wystarczający.
azsxd - Pon 17 Gru, 2012
Biorac tego soniacza bede mial stalke 50 tak tania jak do canona czyli ok 300-500zl?
hijax_pl napisał/a: | Miałem. Bawiłem się. EL jak to EL. |
plastik można przetrawić ale ten wyświetlacz to jakaś maskara...
EVF też zachowywał się jakoś dziwnie
to już wolałbym poszukać jakiejś A55
[ Dodano: Pon 17 Gru, 2012 14:25 ]
azsxd napisał/a: | Biorac tego soniacza bede mial stalke 50 tak tania jak do canona czyli ok 300-500zl? |
MAF 50/1.7 to jakieś 450 zł
ceny nowych Soniaków sam sobie poszukaj
azsxd - Pon 17 Gru, 2012
Nie no jakos nie mam przekonania do tego sony wezme jednak d5100 z 18-105vr i za jakis czas dokupie 50 mam nadzieje, ze nie bede zalowal;-) dziekuje wszystkim za rady pozdrawiam
lotofag - Pon 17 Gru, 2012
azsxd napisał/a: | wezme jednak d5100 z 18-105vr i za jakis czas dokupie 50 mam nadzieje, ze nie bede zalowal |
Żeby mieć z D5100 AF, będzie to 50/1.8G za ~730zł lub 50/1.4G za ~1300zł, ale może tu pójdzie Ci lepiej z używkami niż w Pentaksie
|
|