| |
forum.optyczne.pl
|
 |
Teleskopy, lunety i celowniki optyczne - Cze嗆 - Ma造 k這pot z Auriolem.
Madrian - Sob 15 Gru, 2012 Temat postu: Cze嗆 - Ma造 k這pot z Auriolem. Witam, to m鎩 pierwszy post na forum.
Pozdrowienia z kosmosu dla przyw鏚cy i tak dalej.
Wracamy do rzeczy.
W Lidlu kupi貫m sobie jako prezent pod choink� (no co? Miko豉j mnie nie lubi... ) lunet� Auriol 20-60x60. Kupi貫m g堯wnie dla ceny, 瞠by mie� na dzia販e jaki� sprz皻 do podgl康ania ptaszk闚, wysoko przelatuj帷ych MIG-闚 i czasem popatrze� na Ksi篹yc.
Wiem, co to za sprz皻, wiem co to za marka, wiem ile kosztuje "normalny" sprz皻 optyczny i wiem, czego si� mo積a spodziewa� po takim wielkim "B". W razie potrzeby lezy na dzia販e stare鎥a BPC-5 8x30, jak potrzebuj� czego� bardziej uczciwego.
Przegl康a貫m przed zakupem kilka egzemplarzy i wybra貫m IMHO najlepszy, jaki mo積a by這 wybra� w warunkach sklepowych. Niestety ma on pewn� wad� u篡tkow�, kt鏎� chcia豚ym usun望 w豉snym sumptem.
Mianowicie po osi庵ni璚iu po這wy zoomu ok 30x, luneta traci ostro嗆. Testowana na Jowiszu. Tarcza planety przy tym zoomie zostaje otoczona rozmyt� po鈍iat�, kt鏎a ro郾ie w miar� zwi瘯szania powi瘯szenia (tak, ta figura stylistyczna mo瞠 zad豉wi� ).
Gdzie� po鈔odku tej po鈍iaty tkwi豉 widoczna i ca趾iem ostra tarcza, ale 瘸dna regulacja ostro軼i nie potrafi skasowa� tej "po鈍iatki" wok馧 obiektu.
To wygl康a mniej wi璚ej tak, tylko po鈍iata jest w rzeczywisto軼i wi瘯sza i ja郾iejsza.
Je瞠li dobrze rozumuj�, to jest wina z貫go ustawienia okularu. Prawdopodobnie ogniskowe si� rozsuwaj� przy zmianie powi瘯szenie.
Mam pytanie czy rozumuj� s逝sznie (tu jestem raczej amatorem, kt鏎y lubi popatrze� przez lornetk� i kilka ju� popsu�). I czy mo瞠cie podsun望 jaki� poradnik odno郾ie tego problemu?
Co do rad w typie "id� i wymie� w sklepie" to paragon si� zapodzia�.
Forum przejrza貫m, ale praktycznie wszystkie porady w podobnych problemach skupiaj� si� na zdaniu: "Serwis znajdziesz tu: [adres]". Wol� jednak spr鏏owa� sam. Interesuje mnie procedura takiej naprawy, 瞠by nie popsu� do ko鎍a. Bo poza du篡mi powi瘯szeniami, lunetki daje si� u篡wa�.
kivirovi - Sob 15 Gru, 2012
Wczoraj patrzy貫m przez t� "lunet�" w sklepie i nie uda這 si� nawet na najni窺zym powi瘯szeniu ustawi� ostro軼i. Nie dzia豉 ani na jogurtach ani na chipsach Nie s康z� by da這 si� to naprawi�. Nikomu nie polecam.
Madrian - Sob 15 Gru, 2012
Moja ostrzy do po這wy zoomu, wi璚 jest super jako軼i.
Dzi� do niej zajrza貫m. Okular wygl康a konstrukcyjnie na ortoskopowy. 4 soczewki, jedna przed okularem, do niej nie dosta貫m si�, dwie p豉sko wypuk貫, przedzielone pier軼ieniem dystansowym i soczewka zewn皻rzna. Znalaz貫m gdzie� w sieci wykaz schemat闚 okular闚 i ten najbardziej pasowa� (Abla czy jako� tak ).
Ta ostatnia soczewka jest ciekawa. Ot騜, kr璚帷 ni�... nic si� nie dzieje. Inaczej m闚i帷, nie zmienia si� widziany obraz przy zmianie odleg這軼i od soczewek wewn皻rznych.
Za problem prawie na pewno odpowiadaj� te dwie soczewki wewn皻rzne - obraz si� pogarsza i przestaje ostrzy� przy z造m z這瞠niu. Niestety nie posiadaj� one 瘸dnej mo磧iwej regulacji po這瞠nia. Teraz pytanie - czy s� za blisko siebie, czy za daleko?
[ Dodano: Nie 16 Gru, 2012 17:14 ]
Naprawd� nikt nie umie powiedzie� czy taka wada wynika z niew豉軼iwego pozycjonowania zespo逝 soczewek w okularze, czy z niew豉軼iwego wykonania samego zespo逝?
Wydaje m i si�, 瞠 problem (zanik ostro軼i przy zmianie zoomu - rozstawu soczewek) powinien by� raczej znany i wyst瘼owa� w wielu r騜nych konstrukcjach optycznych. A co za tym idzie rozwi您ania powinny by� znane.
Chi雟kie pochodzenie przek豉da si� g堯wnie na jako嗆 wykonania i spos鏏 monta簑, a nie na zmian� praw optycznych.
|
|