forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Zakup lustra nikon d90 / d7000 czy sony a65

Marta_a - Sob 15 Gru, 2012
Temat postu: Zakup lustra nikon d90 / d7000 czy sony a65
Witam serdecznie,

Zacznę może od początku obecnie pracuję z sony A200 z obiektywem kitowym i minoltą 70-210 f 4. Czas przesiąść się w końcu na coś nowszego. Nie dokupowałam do tamtego obiektywów bo byłam raczej na 90% przekonana, że chce zmienić system.

Wczoraj udałam się do sklepu w celu zobaczenia oferty z nikonem D90, sprzedawca zaczął go niemalże odradzać i w jego miejsce proponować d7000 lub sony a65, bardziej skłaniał się ku sony...
Twierdził, że nikon wykupuje matryce od sony, nie wiem ile w tym prawdy bo przyznam się szczerze nie siedzę w temacie.

Aparat wykorzystuje do pracy (sprzedaż internetowa), tak więc potrzebny mi do zdjęć studyjnych (przedmioty różnej wielkości). Czasami zabieram go również na treningi i zawody agility (psy biegające przez przeszkody :twisted: ).
Jestem świadoma, że to 2 zupełnie inne sytuację, dlatego z nikonem d90 chciałam od razu kupić jakąś stałkę i coś dłuższego właśnie do sportu.

Po wizytach w 2 sklepach całkowicie zgłupiałam, wszyscy polecają sony...
Co do kwoty to myślałam tak o max 3500, ewentualnie 4000.

Zdjęcia staram się robić na manualu, także automaty/ programy raczej mnie nie interesują (widziałam, że sony sporo ma tych bajerów nowych w sobie).

Podsumowując mój długi wywód (jeśli komuś nie chciało się czytać :wink: ) potrzebuje aparatu do zdjęć w domu (najbardziej zależy mi na kolorach) + do tego zdjęcia w plenerze spacery z psami/ sporty kynologiczne.
Zastanawiam się nad:
- nikonem d90
- nikonem d7000
- sony a65

Z góry dziękuje za pomoc.

jaad75 - Sob 15 Gru, 2012

Marta_a napisał/a:
Wczoraj udałam się do sklepu w celu zobaczenia oferty z nikonem D90, sprzedawca zaczął go niemalże odradzać i w jego miejsce proponować d7000 lub sony a65, bardziej skłaniał się ku sony...
Fotojocker? :razz:
Marta_a napisał/a:
Twierdził, że nikon wykupuje matryce od sony
Nie "wykupuje", tylko kupuje (tak jak Pentax, Fuji i Olympus) i nie od Sony Digital Imaging (które zajmuje się aparatami), tylko od Sony Semiconductors. Zresztą póki co, wszyscy z matrycami Sony radzą sobie lepiej od samego Sony... :roll:
Marta_a napisał/a:
Aparat wykorzystuje do pracy (sprzedaż internetowa), tak więc potrzebny mi do zdjęć studyjnych (przedmioty różnej wielkości).
Błysk, czy ciągłe?
Marta_a napisał/a:
Po wizytach w 2 sklepach całkowicie zgłupiałam, wszyscy polecają sony...
Wniosek - coś z tego mają... :razz:
Marta_a napisał/a:
Co do kwoty to myślałam tak o max 3500, ewentualnie 4000.
Na korpus, czy chcesz tu jeszcze zmieścić szkła?
Marta_a napisał/a:
potrzebuje aparatu do zdjęć w domu (najbardziej zależy mi na kolorach)
Robisz JPG, czy RAW?
Marta_a napisał/a:
Zastanawiam się nad:
- nikonem d90
- nikonem d7000
- sony a65
Z pewnością najlepszym z nich jest D7000. :roll:
hijax_pl - Sob 15 Gru, 2012

Marta_a napisał/a:
Twierdził, że nikon wykupuje matryce od sony, nie wiem ile w tym prawdy bo przyznam się szczerze nie siedzę w temacie.
Jest taka firma co się nazywa "Sony Semiconductors", która to produkuje matryce na zamówienie firm Sony, Nikon, Pentax oraz ostatnio też Olympus. To w kontekście tych "dużych" matryc.
Marta_a napisał/a:
wszyscy polecają sony...
To się nazywa marketing ;)
Marta_a napisał/a:
widziałam, że sony sporo ma tych bajerów nowych w sobie
Bo Oferta Sony skierowana jest głównie dla początkujących. Dlatego tyle tym takich bajerów cenionych przez osoby, które o fotografowaniu nie mają i raczej nie chcą mieć pojęcia.
Marta_a napisał/a:
potrzebuje aparatu do zdjęć w domu (najbardziej zależy mi na kolorach)
To musisz się przeprosić z obróbką RAW oraz jakimś wzornikiem. Chyba, że pisząc "zależy na kolorach" nie masz na myśli ich prawidłowego odwzorowania, a by były "oczojeb.." ;)
Marta_a napisał/a:
Zastanawiam się nad:
Nowy wypusty Sony to aparaty SLT. Cecha charakterystyczna to wizjer elektroniczny, który nie pokazuje Ci realnego obrazu, a to co aparat będzie produkował w JPGu.
Tak czy siak sam ten wizjer jest na tyle kontrowersyjny, że tyle samo osób go uwielbia i nienawidzi - musisz sama "spróbować".
Tak czy siak do fotografii produktowej to byłby mój ostatni wybór :roll:

Może nie tylko Nikon i Sony ale Pentax?

pan.tadeusz - Sob 15 Gru, 2012

- nikonem d90
fajny ale już trochę leciwy.
osiągi matrycy nie powalają przy obecnych rozwiązaniach.
średni AF do sportu - a pieski lubią szybko biegać
brak odchylanego ekranu - a czworonogi fajnie jest kadrować z ich perspektywy

- nikonem d7000
prekursor obniżenia kontroli jakości w postaci chlapiących olejem luster (o dziwo nowe modele kontynuują ten trend - zerknij na newsy choćby o D600).
owiany legendą losowych problemów z celnością modu AF zwłaszcza z jasnymi stałkami.
o dziwo nigdy nie było noty serwisowej w tym względzie. problem przycichł i niektórzy wierzą że został rozwiązany. jak jest faktycznie trudno ocenić bo czasem wciąż ktoś sygnalizuje podobne kłopoty.
bez tych niewyjaśnionych wpadek to świetny aparat.
wielu jednak wolało gorsze osiągi w sprawdzonym D90.
brak odchylanego ekranu na minus.

- sony a65
brzydsza siostra A77 czyli brak magnezowego korpusu i uszczelnień (które wg mnie nie są zwykle tak istotne choć fajnie jeśli są).
brak mikroregulacji - i to jest spory minus
matryca 24MP czyli pliki które jeszcze trudniej obrabiać na słabszym kompie.
do tego szumi odrobinę mocniej niż popularne w tańszych soniakach i u konkurencji 16tki (choć wielu twierdzi, że to pomijalne)
odchylany ekran i wbudowany GPS oraz kilka innych ficzerów, które mogą okazać się całkiem użyteczne.

żaden mnie nie przekonuje - szukaj dalej ;)

pan.tadeusz napisał/a:
Używałeś kiedyś tego AF-u? IMHO, do psów jest w zupełności wystarczający.
pan.tadeusz napisał/a:
Aa... I stary CDAF w LV już do tego nie jest zbyt wolny?
pan.tadeusz napisał/a:
prekursor obniżenia kontroli jakości w postaci chlapiących olejem luster
Nie "prekursor", bo wcześniej głośno było o tym choćby w jednocyfrowych Canonach i to nie "lustra" chlapią olejem... :roll:
pan.tadeusz napisał/a:
owiany legendą losowych problemów z celnością modu AF zwłaszcza z jasnymi stałkami.
o dziwo nigdy nie było noty serwisowej w tym względzie. problem przycichł i niektórzy wierzą że został rozwiązany. jak jest faktycznie trudno ocenić bo czasem wciąż ktoś sygnalizuje podobne kłopoty.
Ta "legendarność", to głównie zasługa tego typu postów... :razz:
pan.tadeusz napisał/a:
do tego szumi odrobinę mocniej
Odrobinę?
http://www.dpreview.com/r...raCameraCount=0
:razz:

jaad75 napisał/a:
Używałeś kiedyś tego AF-u? IMHO, do psów jest w zupełności wystarczający.

na boisku piłkarskim, a ponoć psy biegają jednak szybciej niż ludzie ;)
później dostałem do ręki 40D i przeniosłem się w czasie :grin:

I zapewne teraz jest znakomicie gdy używasz tandemu SLT z heliosem? :D

I kiedy to się tak bawiłeś tym D90? Jak kupowałeś swoją pierwszą "lustrzankę" i koniec końców wybrałeś Sony SLT? Wtedy raczej nie miałeś za bardzo pojęcia co do czego w aparacie jest... Czyżbyś wracał do D90 w międzyczasie?

jaad75 napisał/a:
Odrobinę?

hehe taa dla porównania dajmy tu k5IIs :mrgreen:
o ile dobrze pamiętam... A65 koncertowo
http://www.kamilciesla.pl...0zamkniety.html
szumofon?

[ Dodano: Sob 15 Gru, 2012 12:54 ]
hijax_pl napisał/a:
Wtedy raczej nie miałeś za bardzo pojęcia co do czego w aparacie jest...

z całym wsparciem marnych programistów Sony nie nadrobiłbym tyle w te 2 lata :mrgreen:
ale sport lubię fotografować z tą moją pseudolustrzanką i skromną wiedzą...

jaad75 napisał/a:
Fotojocker? :razz:

Taak fotojocker :) niestety innego sklepu fotograficznego u mnie raczej nie ma, a w media expert, media markt czy euro rtv agd raczej więcej mi nie powiedzą.

W Fotojokerze jest też teraz promocja, że przy zakupie sony :twisted: dają 10% rabatu na zakupy u nich. Wiec ta A65 z obiektywem 18- 135 kosztuje 3999 do tego mogłabym dokupić jeszcze stałkę, ale to muszę się zastanowić czy 35 czy 50

jaad75 napisał/a:
Nie "wykupuje", tylko kupuje (tak jak Pentax, Fuji i Olympus) i nie od Sony Digital Imaging (które zajmuje się aparatami), tylko od Sony Semiconductors. Zresztą póki co, wszyscy z matrycami Sony radzą sobie lepiej od samego Sony... :roll:

ok, dzięki za wyjaśnienie, tak jak mówiłam nie interesowałam sie tym zbytnio, a wiadomo, że sprzedawcy różne rzeczy potrafią wcisnąć.

jaad75 napisał/a:
Błysk, czy ciągłe?

do tej pory korzystałam z dodatkowej lampy błyskowej, a teraz chciałabym spróbować jednak z ciągłym.

jaad75 napisał/a:
Na korpus, czy chcesz tu jeszcze zmieścić szkła?

korpus + szkła, przede wszystkim jedno szkło ze stałym światłem

jaad75 napisał/a:
Robisz JPG, czy RAW?

idę na wygodę i raczej w JPG choć przyznam, że kilka razy próbowałam z RAWAMI, szczególnie na spacerach i fajne efekty można było uzyskać.

jaad75 napisał/a:
Z pewnością najlepszym z nich jest D7000. :roll:

i chyba najdroższy :mrgreen:

hijax_pl napisał/a:
Bo Oferta Sony skierowana jest głównie dla początkujących. Dlatego tyle tym takich bajerów cenionych przez osoby, które o fotografowaniu nie mają i raczej nie chcą mieć pojęcia.

Przyznam, że ja też jakoś bardzo się w to nie zagłębiam, poddałam się jak próbowałam pracować z sony...

hijax_pl napisał/a:
To musisz się przeprosić z obróbką RAW oraz jakimś wzornikiem. Chyba, że pisząc "zależy na kolorach" nie masz na myśli ich prawidłowego odwzorowania, a by były "oczojeb.." ;)

Może faktycznie będę musiałą zastanowić się nad RAW, zależy mi na odwzorowaniu prawidłowego koloru, żeby później nie było rozczarowań, a akurat dużą rolę będą odgrywać kolory w tych przedmiotach.

hijax_pl napisał/a:
Nowy wypusty Sony to aparaty SLT. Cecha charakterystyczna to wizjer elektroniczny, który nie pokazuje Ci realnego obrazu, a to co aparat będzie produkował w JPGu.
Tak czy siak sam ten wizjer jest na tyle kontrowersyjny, że tyle samo osób go uwielbia i nienawidzi - musisz sama "spróbować".
Tak czy siak do fotografii produktowej to byłby mój ostatni wybór :roll:

Wczoraj w sklepie miałam w ręku włączonego sony, kurcze ciężko coś więcej powiedzieć jak sie go mialo chwilę w ręku, nie wiem czy będę w stanie zmienić swoje upodobania standardowego wizjera do wizjera elektronicznego.

Kiedyś przed A200 miałam hybryde sony h5, tam robiłam tylko na wyświetlaczu elektronicznym i pamiętam, że całkiem dobrze mi się na tym pracowało.

hijax_pl napisał/a:
Może nie tylko Nikon i Sony ale Pentax?

Hmm wiem, że sporo osób go poleca, ale z tego co słyszałam to chyba gorzej z obiektywami do niego? jest mniejszy wybór, są droższe?

pan.tadeusz napisał/a:
- nikonem d90
fajny ale już trochę leciwy.
osiągi matrycy nie powalają przy obecnych rozwiązaniach.

- nikonem d7000
prekursor obniżenia kontroli jakości w postaci chlapiących olejem luster (o dziwo nowe modele kontynuują ten trend - zerknij na newsy choćby o D600).
bez tych niewyjaśnionych wpadek to świetny aparat.
wielu jednak wolało gorsze osiągi w sprawdzonym D90.
brak odchylanego ekranu na minus.

- sony a65
brzydsza siostra A77 czyli brak magnezowego korpusu i uszczelnień (które wg mnie nie są zwykle tak istotne choć fajnie jeśli są).
brak mikroregulacji - i to jest spory minus
do tego szumi odrobinę mocniej niż popularne w tańszych soniakach i u konkurencji 16tki (choć wielu twierdzi, że to pomijalne)
odchylany ekran i wbudowany GPS oraz kilka innych ficzerów, które mogą okazać się całkiem użyteczne.

żaden mnie nie przekonuje - szukaj dalej ;)

Dziękuje za podsumowanie. Co do zdjęć psiaków nie wyobrażam sobie robić nie z ich poziomu, także przy aparacie bez uchylnego wyświetlacza jestem przyzwyczajona do leżenia/ siedzenia na ziemi :twisted:

Powiem tak, oglądałam osiągi znajomych z różnymi aparatami. W przypadku amatorów spotkanie z nikonem zawsze kończyło się fajnymi ostrymi zdjęciami w większości przypadków, do tego dobre kolorki :roll:
kolejny amator z pentaxem zdjęcia juz tak nie powalają jak z nikona
no i moj soniacz, który niestety jest zdecydowanie za wolny do sportu, źle łapie ostrość, albo wogóle jej nie łapie.

z Nikona fajne zdjęcia mogą wyjść nawet na automacie.... :roll: a ja w swoim musiałam się trochę "namęczyć", żeby wszystko odpowiednio ustawić, żeby cokolwiek wyszło.....

siosio - Sob 15 Gru, 2012

Jeśli robisz foty tylko w jpg i nie interesuje cie wywoływanie rawów, to wiedz, że Canon i Sony są bardziej cenione pod względem kolorystyki zdjęć od Nikona (jak jest z Pentaxem to nie wiem).

Najlepsze matryce aps-c (większość lustrzanek ma matrycę o wymiarze aps-c) mają Pentaxy, potem Nikony (konkretniej matryca 16 mln pix), następnie Canony, a na końcu Sony.

Z tymże jeśli jakoś specjalnie nie obrabiasz zdjęć, to możesz tej różnicy w jakości pracy matrycy nie rozróżnić.... Może za wyjątkiem szumów przy ISO 1600 i wyższym.

Za to różnice w kolorystyce jpg można łatwiej dostrzec i np. nie być zadowolonym z Nikona....

Jest jeszcze model Sony Alpha 57 z matrycą 16mln. pix - będzie mniej szumieć niż ta 24 mln z Alphy 65.

Generalnie każdy z tych aparatów daje fajne zdjęcia - to wszystko zależy od użytkownika. Wybierz system, który najbardziej tobie pasuje pod względem wygody obsługi.

Pentaxy mają drogie obiektywy - i trudniej dostępne.

To co wyróżnia Sony Alpha to filmowanie Full HD z prędkością 50p, stabilizacja w aparacie (nie potrzebny obiektyw ze stabilizacją), elektroniczny wizjer i szybszy AF, gdy korzysta się z LCD. Dodatkowo tak jak pisałaś ma więcej bajerów - w postaci np. sweep panorama.

A osobiście polecałbym ci Canona 60D :razz: Dobra jakość pracy, łatwy w obsłudze, ładne kolory w jpg, odchylany lcd, made in japan, nic nie chlapie wewnątrz body po prostu Canon :mrgreen:

Marta_a napisał/a:

idę na wygodę i raczej w JPG choć przyznam, że kilka razy próbowałam z RAWAMI, szczególnie na spacerach i fajne efekty można było uzyskać.

Kiedyś przed A200 miałam hybryde sony h5, tam robiłam tylko na wyświetlaczu elektronicznym i pamiętam, że całkiem dobrze mi się na tym pracowało.

przypuszczam, że szybko docenisz zalety EVF.
przede wszystkim obrazowanie zmian w ekspozycji będzie dla Ciebie dużym ułatwiem i pomoże lepiej kontrolować osiągane efekty.

Marta_a napisał/a:
Dziękuje za podsumowanie. Co do zdjęć psiaków nie wyobrażam sobie robić nie z ich poziomu, także przy aparacie bez uchylnego wyświetlacza jestem przyzwyczajona do leżenia/ siedzenia na ziemi :twisted:

zatem potrafisz sobie z całą pewnością wyobrazić ile błyskawicznej swobody w kadrowaniu uzyskasz operując takim wyświetlaczem z ręki. to moim zdaniem najbardziej niedoceniana fcja współczesnych korpusów i co zabawne - do wczoraj najbardziej popularna w sprzęcie stricte amatorskim

Marta_a napisał/a:
Powiem tak, oglądałam osiągi znajomych z różnymi aparatami. W przypadku amatorów spotkanie z nikonem zawsze kończyło się fajnymi ostrymi zdjęciami w większości przypadków, do tego dobre kolorki :roll:
no i moj soniacz, który niestety jest zdecydowanie za wolny do sportu, źle łapie ostrość, albo wogóle jej nie łapie.

z Nikona fajne zdjęcia mogą wyjść nawet na automacie.... :roll: a ja w swoim musiałam się trochę "namęczyć", żeby wszystko odpowiednio ustawić, żeby cokolwiek wyszło.....

bo Twoja A200 bazuje na sensorze CCD.
ma on swoje zalety, które najlepiej pokazuje na niskich czułościach.
niestety wystarczy wyjść ponad iso200 i degradacja obrazu jest tak bardzo znacząca, że na wyższych czułościach puszka staje się nieporównywalnie bezużyteczna w zestawieniu z tymi opartymi o matryce CMOS.

SLT to zupełnie inna bajka zarówno pod kątem osiągów matrycy jak i skuteczności AF, a seria jak z karabinu sprawdzi się w fotografowaniu czworonoga. po Twoich postach mam też wrażenie, że docenisz takie dodatki jak AutoHDR, poziomica i livehistogram.

rozważ A57

siosio napisał/a:
Jeśli robisz foty tylko w jpg i nie interesuje cie wywoływanie rawów, to wiedz, że Canon i Sony są bardziej cenione pod względem kolorystyki zdjęć od Nikona (jak jest z Pentaxem to nie wiem).
Każdy aparat, niezależnie od tego jaki rpoducent będzie dawał ładne zdjęcia jak się go ustawi pod własne preferencje :roll:
siosio napisał/a:
Za to różnice w kolorystyce jpg można łatwiej dostrzec i np. nie być zadowolonym z Nikona....
J.w.
Marta_a napisał/a:
Dziękuje za podsumowanie.
Naciągane podsumowanie.

hijax_pl napisał/a:
Każdy aparat, niezależnie od tego jaki rpoducent będzie dawał ładne zdjęcia jak się go ustawi pod własne preferencje :roll:

tyle, że z niektórymi po prostu pracuje się łatwiej... niektórym.
dlatego sprzęt warto dostosować do własnych możliwości/potrzeb.
Tobie z pewnością łatwiej pracowałoby się z D800 i Lightroomem... jej chyba niekoniecznie.
koleżanka wyraźnie zaznacza w swoich wypowiedziach, że liczy na automatykę aparatu bardziej niż wykresy z dxomark. weź na to poprawkę zanim znowu zaczniesz :idea:

muzyk - Sob 15 Gru, 2012

Marta_a napisał/a:
- nikonem d90
- nikonem d7000
- sony a65

Z tych trzech to bezapelacyjnie d7000.

siosio napisał/a:

Najlepsze matryce aps-c (większość lustrzanek ma matrycę o wymiarze aps-c) mają Pentaxy, potem Nikony (konkretniej matryca 16 mln pix), następnie Canony, a na końcu Sony.

Pentax i Nikon korzystają obecnie w APS-C z matryc Sony. Canon w tym rozmiarze wypada... blado?

pan.tadeusz, przeczytaj jeszcze raz co napisałem. Pisałem o ustawieniu aparatu. Czyli JPGa - bo to koleżankę interesuje. Automatyka automatyką a sposób wołania JPG przez puszkę definiuje jakie "kolorki" będą. AWB? Przy sztucznym? Doskonały pomysł na prawidłową kolorystykę zdjęć :roll:
Nie pisałem o wykresach DxO i Ligtroomie.
pan.tadeusz napisał/a:
weź na to poprawkę zanim znowu zaczniesz
Weź mnie nie rozśmieszaj wojenkotwórcoooo :D

jaad75 napisał/a:

pan.tadeusz napisał/a:
Ta "legendarność", to głównie zasługa tego typu postów... :razz:

taa... miejmy nadzieję, że kolega z tego wątku ma po prostu rozkalibrowany zestaw, który serwis ustawi i będzie po problemie... oby!

dcs - Sob 15 Gru, 2012

Marta_a,

Kup Sony A580. Będziesz miała szybki autofokus przy Live View / bez rozgrzewania matrycy (szumy) jak w Nikonach i Sony SLT/, więc będziesz mogła robić zdjęcia przy użyciu dużego /odchylanego/ wyświetlacza z wysokości psa.
Niestety nowego już chyba nie znajdziesz.

Tu masz ładny zestaw http://allegro.pl/sony-al...2846604051.html

hijax_pl napisał/a:
Weź mnie nie rozśmieszaj wojenkotwórcoooo :D

hehe szybko przyswajasz cudze argumenty i jak zawsze kontynuujesz personalną batalię w oderwaniu od tematu ;)
ale tu to trochę z pupy argument bo też uważam D7000 za fajny korpus ale niestety Twój wspaniały Nikon wciąż regularnie daje ciała z kontrolą jakości. czytam o problemach z nowiutkim D600 http://www.optyczne.pl/54...atrycy_cd..html
chyba podobnie jak po problemach z D7000 dotąd nie pojawiła się, żadna nota serwisowa... żenada!

po takich rewelacjach mam wierzyć, że problemy znane z D7000 zostały weliminowane na dalszych etapach produkcji? post wyżej linkowałem świeżynkę kolegi z forum, któremu stałka trochę wariuje. miejmy nadzieję, że serwis sobie poradzi bo znam kilka osób, które po bojach z podobnymi problemami po prostu zbyły ten niepewny aparat. nie chcę tu demonizować tego problemu bo z pewnością jest wielu zadowolonych użytkowników.
jednak takiemu podejściu do klienta mówię - nie, sorry - i jeśli ktoś mnie zapyta to nie polecam

Marta_a napisał/a:
do tej pory korzystałam z dodatkowej lampy błyskowej, a teraz chciałabym spróbować jednak z ciągłym.
Pamiętaj jednak, że jeśli zaleźy Ci na prawidłowej kolorystyce, to powinny to być minimum halogeny, czyli spore zużycie prądu i dość wysoka temperatura...
Marta_a napisał/a:
korpus + szkła, przede wszystkim jedno szkło ze stałym światłem
Ciężko będzie w tym zmieścić lepszy korpus i szkła inne niż budżetowe...
Marta_a napisał/a:

Jeśli myślisz o prawidłowych kolorach, to niestety zawsze konieczny będzie RAW, wzornik i profilowanie. Zwłaszcza jeśli, jak mówisz, chcesz się tym zajmować zawodowo.
Marta_a napisał/a:
i chyba najdroższy :mrgreen:
Tak to już jest.
Marta_a napisał/a:
Hmm wiem, że sporo osób go poleca, ale z tego co słyszałam to chyba gorzej z obiektywami do niego? jest mniejszy wybór, są droższe?
Mniejszy wybór? Zależy czego szukasz... Droższe? Różnie, ale generalnie ostatnio tak, chyba, że jak większość pójdziesz w Sigmy, czy Tamrony - te kosztują tyle samo w każdym systemie.
Marta_a napisał/a:
W przypadku amatorów spotkanie z nikonem zawsze kończyło się fajnymi ostrymi zdjęciami w większości przypadków, do tego dobre kolorki :roll:
Tu naprawdę najmniej zależy od systemu, a najwięcej od operatora... :roll:
siosio napisał/a:
wiedz, że Canon i Sony są bardziej cenione pod względem kolorystyki zdjęć od Nikona (jak jest z Pentaxem to nie wiem).
To raczej kwestia gustu i umiejętności ustawienia pod siebie puszki. Problem z JPG-ami z Sony jest taki, że są zbyt agresywnie odszumiane i mają kiepski algorytm wyostrzania. Być może można pogrzebać w ustawieniach tak, by wyglądały satysfakcjonująco, ale IMHO szkoda na to czasu, skoro w RAW i tak bez problemu uzyskasz lepszą jakość.
siosio napisał/a:
Pomyliłeś kolejność - Pentaksy, Nikony i Sony używają tych samych matryc (przeważnie) i te są obecnie zdecydowanie lepsze od tych używanych przez Canona.
siosio napisał/a:
Pentaxy mają drogie obiektywy - i trudniej dostępne.
Droższe, nie znaczy drogie, a trudność w dostępności polega na tym, że nie kupisz ich w Fotojockerze, czy MediaMarkt. Generalnie większość aktualnie produkowanych szkieł do Pentaksa jest bezproblemowo dostępna online, a w niektórych miastach/sklepach także fizycznie.
siosio napisał/a:
stabilizacja w aparacie (nie potrzebny obiektyw ze stabilizacją),
Stabilizacja matrycy nie jest wyłącznie cechą Sony Alpha.

[ Dodano: Sob 15 Gru, 2012 14:43 ]
pan.tadeusz napisał/a:
przypuszczam, że szybko docenisz zalety EVF.
przede wszystkim obrazowanie zmian w ekspozycji będzie dla Ciebie dużym ułatwiem i pomoże lepiej kontrolować osiągane efekty.
Albo trudniej... Pamiętaj, że ona już zasmakowała słabego, bo słabego, ale OVF...
pan.tadeusz napisał/a:
koleżanka wyraźnie zaznacza w swoich wypowiedziach, że liczy na automatykę aparatu bardziej niż wykresy z dxomark. weź na to poprawkę zanim znowu zaczniesz :idea:
Koleżanka pisze, że pracuje głównie w manualu... :roll:

[ Dodano: Sob 15 Gru, 2012 14:47 ]
pan.tadeusz napisał/a:
post wyżej linkowałem świeżynkę kolegi z forum, któremu stałka trochę wariuje
Nie wariuje, tylko ma BF powyżej możliwości kalibracyjnych w puszce - o "wariowaniu" nic nie pisał.

pan.tadeusz napisał/a:
ale tu to trochę z pupy argument bo też uważam D7000 za fajny korpus
Jaki to ma związek z dywagacjami na temat konfigurowania JPG w puszce? :roll:
pan.tadeusz napisał/a:
Twój wspaniały Nikon wciąż regularnie daje ciała z kontrolą jakości.
Mój? Mój trzyma się dobrze. Wszystkie 3. W przeciwieństwie do aparatu Sony, który padł i już się okazał nienaprawialny... Żenada :zalamany:
jaad75 napisał/a:
Jeśli myślisz o prawidłowych kolorach, to niestety zawsze konieczny będzie RAW, wzornik i profilowanie. Zwłaszcza jeśli, jak mówisz, chcesz się tym zajmować zawodowo.
Podpisuję się pod tym. Najprostsze rozwiązanie dające najlepsze i powtarzalne rezultaty.

dcs napisał/a:
Marta_a,

Kup Sony A580. Będziesz miała szybki autofokus przy Live View / bez rozgrzewania matrycy (szumy) jak w Nikonach i Sony SLT/, więc będziesz mogła robić zdjęcia przy użyciu dużego /odchylanego/ wyświetlacza z wysokości psa.
Niestety nowego już chyba nie znajdziesz.

z testu A580 na optycznych:
Jeśli spojrzymy na analogiczny wykres z testu A55, zauważymy, że jest minimalna różnica na wyższych czułościach na korzyść A580. Różnica ta jednak jest na poziomie 0.5 punktu procentowego i jak widać z powyższych zdjęć jest ona niezauważalna w praktyce. Spodziewaliśmy się, że Sony A580 wypadnie lepiej w tej kategorii, ale niestety tak się nie stało.

wydaje mi się też, że w którymś teście była wzmianka o tym, że spodziewano się iż dłuższa zabawa z SLT spowoduje znaczący wzrost szumu ponieważ matryca ciągle rejestruje na potrzeby EVF ale z pomiarów wynika, że jednak nie ma to istotnego wpływu obrazowanie.

czytałem sporo opinii osób które miały okazję żonglować SLT i A580.
wnioski są zwykle takie, że SLT pracuje się wygodniej, pewniej, szybciej i ciszej.
seria i AF-C w A57/65 to zupełnie inna bajka.

moim skromnym zdaniem wybierając A580 nic nie zyskuje ale traci.

pan.tadeusz napisał/a:
moim skromnym zdaniem wybierając A580 nic nie zyskuje ale traci.
Na pewno?

jaad75 napisał/a:
Koleżanka pisze, że pracuje głównie w manualu... :roll:

w kwestii AF... a tu Sony ma do zaoferowania swój największy atut i to właśnie w połączeniu z EVF - czyli powiększenie dowolnej części kadru i peaking.
http://www.youtube.com/watch?v=Wlwl7rTsHGA
na wała jej pułapka AF Pentaka... chyba, że sprzedaje żywe kurczątka :razz:

[ Dodano: Sob 15 Gru, 2012 14:59 ]
jaad75 napisał/a:
Na pewno?

super... podlinkujesz jeszcze porównanie cen K5IIs i tych korpusów? ;)
optyczni w swoich testach nie zauważyli użytecznej różnicy w szumach pomiędzy pierwszym SLT i jego siostrą SLR czyli A580. uważasz, że nie mieli racji?

[ Dodano: Sob 15 Gru, 2012 15:07 ]
hijax_pl napisał/a:
jaad75 napisał/a:
Podpisuję się pod tym. Najprostsze rozwiązanie dające najlepsze i powtarzalne rezultaty.

zgadzam się i z tego co pamiętam każdy z tych korpusów daje możliwość zapisu w tym formacie. rozumiem jednak, że ktoś korzysta z jpegów z puszki bo tak jest po prostu szybciej i wygodniej. choćby w reporterce nie zawsze jest czas na wołanie RAWa bo tak naprawdę najbardziej liczy się czas publikacji materiału. podobnież rozumiem, że przy sporej ilości towaru chciałbym aparat którym mogę szybko i łatwo uzyskać zadowalające efekty bez spędzania czasu przy kompie.

pan.tadeusz napisał/a:
w kwestii AF... a tu Sony ma do zaoferowania swój największy atut i to właśnie w połączeniu z EVF - czyli powiększenie dowolnej części kadru i peaking.
Na wała peaking do AF? By wizualnie sprawdzać czy się aparat myli? Ciekawy pomysł... Rozumiem, że z praktyki o tym piszesz. Tak często AF pudłuje, że warto sprawdzać? Jednym słowem w SLT AF jest szybki, ale mało celny?
pan.tadeusz napisał/a:
na wała jej pułapka AF Pentaka... chyba, że sprzedaje żywe kurczątka
Widzę, że nie wiesz jak działa pułapka i jak z niej można korzystać..
pan.tadeusz napisał/a:
optyczni w swoich testach nie zauważyli użytecznej różnicy w szumach pomiędzy pierwszym SLT i jego siostrą SLR czyli A580. uważasz, że nie mieli racji?
To może dalej zacytujemy:

Zanotowane przez aparat wyniki nie zachwycają pod względem poziomu szumu, bowiem tak jak w A55 jest on stosunkowo wysoki.

pan.tadeusz napisał/a:
w kwestii AF...
Marta_a napisał/a:
Zdjęcia staram się robić na manualu, także automaty/ programy raczej mnie nie interesują (widziałam, że sony sporo ma tych bajerów nowych w sobie).
:roll:
A co do peakingu i powiększenia kadru, to jest również w Pentaksach. Obok dobrego wizjera z wymiennymi matówkami, potwierdzenia ostrości i pułapki ostrości, pomiaru światła, stabilizacji itp, itd... Tyle, że to kompletnie od czapy w tym wątku.
pan.tadeusz napisał/a:
super... podlinkujesz jeszcze porównanie cen K5IIs i tych korpusów? ;)
K-5IIs linkuję jako porównanie co można uzyskać z tej matrycy - póki co, nikomu nie udało się więcej.
pan.tadeusz napisał/a:
Uważam, że nie mają racji w wielu kwestiach. A akurat w kwestii tego porównania, jest o tyle dobre, że mniej więcej pokazuje z jakim matriałem na wejściu spotka się przeciętny użytkownik, używając najbardziej popularnej wołarki.

jaad75 napisał/a:
Pomyliłeś kolejność - Pentaksy, Nikony i Sony używają tych samych matryc (przeważnie) i te są obecnie zdecydowanie lepsze od tych używanych przez Canona.

Niby te same ale jednak inne wyniki są tej samej matrycy w Nikon D5100 niż w Sony alpha 55 czy 57..... Na korzyść Nikona..... I wciąż podtrzymuję swoją klasyfikację :razz: .

hijax_pl napisał/a:
Na wała peaking do AF? By wizualnie sprawdzać czy się aparat myli? Ciekawy pomysł... Rozumiem, że z praktyki o tym piszesz. Tak często AF pudłuje, że warto sprawdzać? Jednym słowem w SLT AF jest szybki, ale mało celny?

sorry - niefortunnie użyłem skrótu AF myśląc o ustawianiu ostrości.
o peakingu piszę w kontekście manualnej pracy z ostrością, która w fotografii produktowej jest jak najbardziej zasadnym podejściem

[ Dodano: Sob 15 Gru, 2012 15:30 ]
hijax_pl napisał/a:
To może dalej zacytujemy:

Zanotowane przez aparat wyniki nie zachwycają pod względem poziomu szumu, bowiem tak jak w A55 jest on stosunkowo wysoki.

dlatego wiele osób testy na optycznych przegląda bardziej pod kątem samych wyników niż takich interpretacji. wyniki w tabelkach podsumowujących obrosły już legendą ;)

ale jeśli ktoś chciałby ocenić jaki to "wysoki" dystans we wspomnianym wypadku - można sobie porównać D7000 i A580

siosio napisał/a:
Niby te same ale jednak inne wyniki są tej samej matrycy w Nikon D5100 niż w Sony alpha 55 czy 57..... Na korzyść Nikona..... I wciąż podtrzymuję swoją klasyfikację :razz: .
To nie jest klasyfikacja matryc, tylko ich implementacji. Poza tym, wciąż Sony wypada lepiej od Canona, chyba, że masz na myśli wyłącznie poziom szumu na wysokich czułościach.

Mi chodzi o całość: matryca plus implementacja matrycy. Może Canon ma najlepszą matrycę ale implementację tak słabą....? Samą matrycą zdjęcia się nie zrobi....

siosio napisał/a:
Może Canon ma najlepszą matrycę ale implementację tak słabą....?
Niestety, Canon robi swoje matryce w tak przestarzałej technologii, w porównaniu z konkurencją, że to co udaje się im z nich wyciągnąc, to i tak rewelacyjny wynik. Jak przejdą na nowyszy proces produkcji i uda im się wyciągnąć tyle, co w tym, to obawiam się, że zmiażdżą obecne matryce Sony... Tyle, że jakoś wcale im się do tego nie spieszy...

Pisząc o manualu miałam na myśli ustawianie czas otwarcia migawki, przysłonę, ISO, ewentualnie balans bieli, choć w większości robiłam na automatycznym.

Też nie do końca zależy mi na wykorzystaniu aparatu w celach zarobkowych. Powiem tak zajmujemy się produkcją akcesoriów zoologicznych i produkty te muszą dobrze prezentować się w sieci :) żeby zdjęcia nie odstraszały potencjalnych klientów :)

Dlatego też zastanawiałam się cały czas nad tą niby "sprawdzoną" d90 od razu z 2 obiektywami zmieściłabym się w cenie do 3500/ 4000.
w fotojokerze jest teraz za 2888 z nikkorem 18- 105VR i filtrem Tffen uv67mm.

Cały czas porównując do obecnego soniacza, a d90. W przypadku nikona widziałam, że radzi sobie nawet w kiepskich warunkach, gdzie mój wysiadał/ nie mógł złapać ostrości. Niestety nie mam porównania z nowszymi Alphami

pan.tadeusz napisał/a:
dlatego wiele osób testy na optycznych przegląda bardziej pod kątem samych wyników niż takich interpretacji. wyniki w tabelkach podsumowujących obrosły już legendą
Tiaa.. I dlatego sam cytujesz? :zalamany:
pan.tadeusz napisał/a:
ale jeśli ktoś chciałby ocenić jaki to "wysoki" dystans we wspomnianym wypadku - można sobie porównać D7000 i A580
Opisałem w innym wątku. Różnica jest. Ale jak się patrzy tylko na overall score to się nie dziwię, że się można tak podniecać wynikami :roll:

jaad75 napisał/a:
siosio napisał/a:
Może Canon ma najlepszą matrycę ale implementację tak słabą....?
Niestety, Canon robi swoje matryce w tak przestarzałej technologii, w porównaniu z konkurencją, że to co udaje się im z nich wyciągnąc, to i tak rewelacyjny wynik. Jak przejdą na nowyszy proces produkcji i uda im się wyciągnąć tyle, co w tym, to obawiam się, że zmiażdżą obecne matryce Sony... Tyle, że jakoś wcale im się do tego nie spieszy...

Jak się nazywają te technologie wytwarzania matryc - ta którą stosuje Canon i ta nowsza technologia?

Technologia jest ta sama...

hijax_pl napisał/a:
Technologia jest ta sama...

To o co chodzi Jaad-owi75?

Wszystkie procesory tez w tej samej technologii są robione a jednak są inne. Czy tez samochodowe silniki benzynowe. Niby wszystkie nowe konstrukcje to 4-suwy...

hijax_pl napisał/a:
Tiaa.. I dlatego sam cytujesz? :zalamany:

z jednymi tezami można się zgadzać z innymi można dyskutować ;)

lozan26 napisał/a:
Myslisz, ze Sony nic nie robi w kierunku udoskonalania rewolucyjnej technologii SLT?
Robi dużo. Wprowadza PDAF w matrycy a ostatnio nawet słychać, że ten celofan będzie można też podnosić. Jednym słowem odwrót :D
lozan26 napisał/a:
Canon i Nikon zaspaly
Albo czekają aż technologicznie będzie można wypuścić coś co będzie na wysokim poziomie jakości a nie takim.. bylejakim...
lozan26 napisał/a:
Nikon mysli bardziej trzezwo i przynajmniej matryce bierze od Sony.
A co to ma wspólnego z SLT? :zalamany:
Dla Twojej wiadomości: Nikon coraz częściej się pod tym względem odwraca od Sony Semiconductors... I nie zdziwiłbym się gdyby za jakiś czas przestał w ogóle brać od SS.

siosio napisał/a:
To o co chodzi Jaad-owi75?
O precyzję procesu, w której wykonywane są matryce Canona i Sony. Canona został na 0.5 mikrona, Sony zszedł już do 0.18 mikrona.
http://www.chipworks.com/...ays-the-course/
lozan26 napisał/a:
Myslisz, ze Sony nic nie robi w kierunku udoskonalania rewolucyjnej technologii SLT?
A co ma do tego śmieszne SLT? Jak się nie wie o czym się pisze, to może lepiej nie pisać? :roll:

lozan26 napisał/a:
jaad75 probowales juz pisac dla magazynu Fantastyka?
W ogóle wiesz o czym jaad pisze?

hijax_pl napisał/a:
Robi dużo. Wprowadza PDAF w matrycy a ostatnio nawet słychać, że ten celofan będzie można też podnosić. Jednym słowem odwrót :D

no właśnie... ciekawe, że taka informacja wypływa w momencie kiedy sprzedaż A99 dopiero rusza - cena 12k zł faktycznie nadaję się do publikacji w Fantastyce ;)

hijax_pl napisał/a:
Ii nie zdziwiłbym się gdy za jakiś czas przestanie w ogóle. brać od SS.
I co myślisz, że będą zlecać Renesas, czy może raczej postawią na rozwój współpracy z Aptiną?

pan.tadeusz napisał/a:
no właśnie... ciekawe, że taka informacja wypływa w momencie kiedy sprzedaż A99 dopiero rusza - cena 12k zł faktycznie nadaję się do publikacji w Fantastyce
Sony w marketingu jest bardzo dobre. Tak samo dobre jak Apple.

Jeszcze przyjdzie czas gdy wprowadzenie w SLT funkcji MLU zostanie okrzyknięte jako odkrycie stulecia co oczywiście EISA uhonoruje wyróżnieniem w "testerzy" Chipa będą sikać na jakość obrazka. Bo będzie to wyćwierkiwany od roku aparat będący konwergencją linii NEX z SLT. No cud prawdziwy :D

jaad75 napisał/a:
I co myślisz, że będą zlecać Renesas, czy może raczej postawią na rozwój współpracy z Aptiną?
Myślę, że jednak dofinansują dział R&D Aptiny.

hijax_pl napisał/a:

Jeszcze przyjdzie czas gdy wprowadzenie w SLT funkcji MLU zostanie okrzyknięte jako odkrycie stulecia co oczywiście EISA uhonoruje wyróżnieniem w "testerzy" Chipa będą sikać na jakość obrazka. Bo będzie to wyćwierkiwany od roku aparat będący konwergencją linii NEX z SLT. No cud prawdziwy :D

nie przeczę :mrgreen:
bardziej mnie jednak interesuje czy uśmiercą bagnet A na rzecz E :roll:

pan.tadeusz napisał/a:
bardziej mnie jednak interesuje czy uśmiercą bagnet A na rzecz E :roll:
Była dyskusja o tym w jednym z tematów... Byłoby szkoda, ale może faktycznie wszystko powoli zmierza w tym kierunku... :neutral:

na razie są nowe puszki i są nowe szkła więc może to proroctwo trzeba będzie odłożyć jak najbliższy koniec świata ;)
nawet coś tam chyba z Hasselem mącili ostatnio w tym temacie...

acha zapomniałam napisać, że na aparat muszę mieć fakturę, także raczej używane nie wchodzą w grę...

Teraz jeszcze zaczęłam zastanawiać się nad canonem 650d (bo 60d troszkę cena za wysoka, braknie na lepszy obiektyw )

Pewnie łatwiej byłoby mi wybrać gdyby to była pierwsza lustrzanka..

Wojmistrz - Sob 15 Gru, 2012

Marta_a napisał/a:
acha zapomniałam napisać, że na aparat muszę mieć fakturę, także raczej używane nie wchodzą w grę...

Teraz jeszcze zaczęłam zastanawiać się nad canonem 650d (bo 60d troszkę cena za wysoka, braknie na lepszy obiektyw )

Pewnie łatwiej byłoby mi wybrać gdyby to była pierwsza lustrzanka..

Przemyśl 600D, mała różnica między nimi, a 500zł zostaje.

okej, a jak ma się canon w porównaniu do d90?
Wojmistrz - Sob 15 Gru, 2012

Marta_a napisał/a:

http://www.optyczne.pl/po...=1580&add4=1656
Co kto lubi :D
Zerknij na powyższy link proszę.

dcs - Sob 15 Gru, 2012

Marta_a napisał/a:
Marta_a, Musisz, czy do pewnych rożnic cen ci się opłaca?

W drugim przypadku mogłabyś nabyć wyspecjalizowany zestaw, który z fakturą byłby mniej opłacalny.
Różnicy między jakością z korpusów prawdopodobnie nie zobaczysz, a miałabyś więcej na obiektywy.

Dla mnie jakość fotografii to 33% korpus i 66% optyka. /powyżej jakiegoś poziomu matrycy -oczywiście/.

[ Dodano: Sob 15 Gru, 2012 20:27 ]
Tu masz obektyw, który by pasował do proponowanego przeze mnie zestawu, jakby zoom do 300mm i jego światło nie spełniałoby twoich wymagań http://allegro.pl/sigma-5...2867140785.html

muzyk - Sob 15 Gru, 2012

jaad75 napisał/a:
Tyle, że jakoś wcale im się do tego nie spieszy...

Może nadrabiają niezłymi szkłami i przyzwoitymi... acz i tak za drogimi FF, jak np. 5dIII.

lotofag - Nie 16 Gru, 2012

[ Dodano: Nie 16 Gru, 2012 12:21 ]
muzyk napisał/a:
jaad75 napisał/a:
Tyle, że jakoś wcale im się do tego nie spieszy...

Może nadrabiają niezłymi szkłami i przyzwoitymi... acz i tak za drogimi FF, jak np. 5dIII.

Te ich FF to się już już chyba tylko samą powierzchnią matrycy bronią ;)

Wojmistrz - Nie 16 Gru, 2012

Musi być w natarciu, bo musi bronić swojego wyboru aparatu. Prawda jest taka, że A57 to mało trafny wybór. A65 jest OK, ale jego młodszy okrojony brat (A57) niema czym zaświecić. To był chyba skraj tandety, którą Sony zamontowało i pewnie ich ekonomiści się zorientowali, że zniszczą rynek własnych kamer i że wsadzili kamerę w obudowę aparatu więc naprawili swój błąd. Z powrotem zmienili to z kamery na aparat, obcięli szybkość zdjęć seryjnych itp, podnieśli ISO i zapakowali w mniejszą obudowę zwąc ją dumnie A37 :) Tak, tak, po wczorajszym moim "wywiadzie" byłbym gotowy kupić A37 lub A65 ale akurat A57... szkoda na niego pieniędzy. I stąd te frustracje, "przepłaciłem, kupiłem g... więc muszę innym udowodnić, że to najlepszy sprzęt na świecie". Przypomina mi to wieloletnią wojnę klientów AMD z posiadaczami procesorów Intela. W testach AMD zawsze wygrywał, ale jak kiedy trzeba było coś zrobić, przeliczyć, skompresować itd, AMD jednak zostawał w tyle. Na szczęście technologie się pozmieniały i obie firmy mają swój rynek. Liczę, że i tak będzie ze sfrustrowanymi użytkownikami SLT.
jaad75 - Nie 16 Gru, 2012

Wojmistrz napisał/a:
A65 jest OK, ale jego młodszy okrojony brat (A57) niema czym zaświecić.
Pomyliłeś fakty - A65, to okrojony A77, a A57, to bardziej wypasiona, nowsza wersja A55...
lozan26 - Nie 16 Gru, 2012

pieknie prawisz, szkoda ze nieprawdziwie.Wystarczy popatrzec jak dobrze sprzedaje sie Sony na zachodzie i jak trzyma cene w porownaniu z Canonem ktory zalega polki. Niestety twoje zawistne i agresywne wywody nie maja nic wspolnego z rzeczywistoscia.Aparat robi swietne zdjecia, ma super korpus z dobrych materialow no i pasuje idealnie do reszty mojego sprzetu AV.Papalaj sobie dalej te swoje niestworzone rzeczy a ja ide cieszyc sie jakoscia zdjec.

"W testach AMD zawsze wygrywał, ale jak kiedy trzeba było coś zrobić, przeliczyć, skompresować itd, AMD jednak zostawał w tyle"

na DxO pewnie te testy robili :mrgreen:

http://forum.optyczne.pl/...php?pic_id=7654

do takich fotrk wystarczy smartphone.

jaad75 - Nie 16 Gru, 2012

lozan26 napisał/a:
Wystarczy popatrzec jak dobrze sprzedaje sie Sony na zachodzie i jak trzyma cene w porownaniu z Canonem ktory zalega polki.
Chyba nie bardzo orientujesz się w statystykach sprzedaży... Sony wyjątkowo dobrze sprzedaje się w PL, bo Polacy z niewiadomych względów bardzo szanują tę firmę, na świecie sprzedaje się przeciętnie, w Japonii też...
lozan26 napisał/a:
no i pasuje idealnie do reszty mojego sprzetu AV
to wiele wyjaśnia... :lol:
MM - Nie 16 Gru, 2012

jaad75 napisał/a:
Sony wyjątkowo dobrze sprzedaje się w PL, bo Polacy z niewiadomych względów bardzo szanują tę firmę

Z wiadomych.

Kiedyś była dostępna w Peweksie i wielu znało tylko kilka marek (w tym Sony właśnie). No i się utarło. Drugą taką znaną był Technics, potem Panasonic i jeszcze Sharp, ale chyba Sony miała zawsze największe wzięcie.
Powód kolejny to profity dla sprzedawców zachwalających i wciskających towar klientom. Sprawdzane wielokrotnie i w wielu miejscach. Kiedyś mieli z tego kasę, potem zbierali punkty za które mogli dostać sprzęt Sony, teraz... już nawet nie chce mi się pytać.

hijax_pl - Nie 16 Gru, 2012

lozan26 napisał/a:
do takich fotrk wystarczy smartphone.
Oczywiście. Gorzej jak pogoda się skiełbasi albo gdy tym samym smartfonem chciałbyś zrobić fotkę w klubie wieczorem, portret dziewczynie czy też jakieś makro.

Przy okazji to co zaprezentowałeś tu na forum to nawet da się kiepską kamerką webową strzelić. Po co ci aparat taki jak A57? Zapewne dlatego, że:
lozan26 napisał/a:
no i pasuje idealnie do reszty mojego sprzetu AV

A wiesz, w Pentaxie to mógłbyś nawet pod kolor torebki wybrać ;)

Wojmistrz - Nie 16 Gru, 2012

jaad75 napisał/a:
Wojmistrz napisał/a:
A65 jest OK, ale jego młodszy okrojony brat (A57) niema czym zaświecić.
Pomyliłeś fakty - A65, to okrojony A77, a A57, to bardziej wypasiona, nowsza wersja A55...

Jestem świadomy numerkologi, ale to taki sarkazm z mojej strony.

Dodam jeszcze, że A77 w rękach nie miałem i nie mam o nim zdania.

15.12.12, duży sklep, techniczny. Nazwy nie podam. Trzech sprzedawców po kolei próbowało mnie nakłonić do zakupu. Jeden chciał mnie nakręcić na Nikona i porównywał z Canonem. Gdybym był prawdziwym klientem to dałbym się nakręcić. Drugi namawiał do Sony i nawet nie podszedł pod regały z konkurencyjnym sprzętem. Trzeci nakłaniał do megazoomów Fuji i miał ciekawe podejście, uważał, że lustrzanki mogą "się schować" przy prezentowanym mi s4500, jak i wszystkie inne masywne, tam prezentowane kompakty. Cóż, sprzedawcy uważają, że wiedzą lepiej niż klient "co chcę kupić".

Marta_a - Nie 16 Gru, 2012

jestem po wizycie w FJ, testowałam głównie A65 i Nikona d90, co do canona to jakoś nie przemawia do mnie samo body, trudno określić, ale dla mnie nie jest za wygodne.

Byłam ze swoją kartą, żebym mogła obejrzeć później zdjęcia na kompie. Niestety nadal mam dość spory dylemat jeśli chodzi o wybór między tymi 2 aparatami :(

W sony przeważa szybkość AF, kolory w porównaniu do A200 poprawiły się zdecydowanie. Ma sporo więcej różnych bajerów w porównaniu do nikona, tylko cały czas się zastanawiam czy potrzebne mi te bajery, czy będę to wykorzystywać....

no a nikon to nikon... coś ciągnie do niego :twisted: Na pewno ciężko na początku po zmianie z sony ogarnąć wszystko co gdzie jest. Nie wiem czy jest sens pakować się w dość leciwy aparat, ale jednak sprawdzony.

moronica - Nie 16 Gru, 2012

Marta_a, to nie tak ze d90 juz zdjec robic nie mozna, bo mozna. ten AF testowalas patrzac przez wizjer czy ekranik? tu tez wiele zalezy od obiektywu

Robiłam przez wizjer, przez LCD baardzo długo łapał ostrość. Do nikona miałam podpiętego nikorra 35 1,8.

W sony też próbowałam ze stałką (35 1,8)

o ile w domu to ten AF szybki nie jest, aż tak potrzebny, to obawiam się go na dworzu do zwierząt z drugiej strony widziałam zdjęcia d90, psów i widziałam że całkiem ładnie sobie radzi...

na zewnatrz to bedzie inna bajka niz w sklepie. choc owszem, AF tej 35tki nie powala w trudnych warunkach

Wojmistrz napisał/a:
Marta_a napisał/a:

http://www.optyczne.pl/po...=1580&add4=1656
Co kto lubi :D
Zerknij na powyższy link proszę.

Dziękuje bardzo za to podsumowanie.

moronica napisał/a:
na zewnatrz to bedzie inna bajka niz w sklepie. choc owszem, AF tej 35tki nie powala w trudnych warunkach

do domu chyba 35tka lepsza od 50??

Jeśli chodzi o obiektywy to
nikona chciałam w połączeniu z tą podstawą nikkor 18-105 i 35 f/1.8, a jeśli
sony A65 to prawdopodobnie tylko body + 35 f/1.8. Miałabym do niej jeszcze Soligora 70- 210 f/4.5. Oprócz tego chciałam dokupić na początek coś Minolty (w zakresie kitowym) bo chyba jest lepsza od kitowego 18-55 sony?

Z czasem na pewno będę chciała coś innego dokupić.

Pewnie gdybym nie była tak zrażona do sony wybór padłby na sony :roll: a teraz sama nie wiem

Marta_a napisał/a:
moronica napisał/a:

do domu chyba 35tka lepsza od 50??

owszem ale sama napisalas, ze niezbyt szybki AF w domu nie bedzie ci przeszkadzal

pan.tadeusz - Pon 17 Gru, 2012

Wojmistrz napisał/a:
Prawda jest taka, że A57 to mało trafny wybór. A65 jest OK, ale jego młodszy okrojony brat (A57) niema czym zaświecić. To był chyba skraj tandety, którą Sony zamontowało i pewnie ich ekonomiści się zorientowali, że zniszczą rynek własnych kamer i że wsadzili kamerę w obudowę aparatu więc naprawili swój błąd. Z powrotem zmienili to z kamery na aparat, obcięli szybkość zdjęć seryjnych itp, podnieśli ISO i zapakowali w mniejszą obudowę zwąc ją dumnie A37 :) Tak, tak, po wczorajszym moim "wywiadzie" byłbym gotowy kupić A37 lub A65 ale akurat A57... szkoda na niego pieniędzy. I stąd te frustracje, "przepłaciłem, kupiłem g... więc muszę innym udowodnić, że to najlepszy sprzęt na świecie".

nie masz zielonego pojęcia o tej linii aparatów.
A57 to wprostej linii sukcesor udanego A55 ale pozbawiony fcji GPS.
posiadł za to peaking, nieco zmodyfikowany wizjer (w tej samej technologii), nowszy silnik jpeg i kilka innych usprawnień o których można poczytać w stosownym wątku o tym aparacie.
A65 to tańsza siostra A77, a jej najistotniejszą przewagą nad niższymi modelami jest wizjer OLED i GPS.
16MP matryca stosowana w A55/57 jest wyżej ceniona za swoje osiągi niż 24MP znana z A65. w praktyce obie oferują świetne możliwości obrazowania.
dla przykładu tak obrazuje w trudnych warunkach mniej popularna A65
efekty można porównać ze zdjęciami zamieszczanymi w tutejszej galerii przez kolegę Wojmistrza traktującego te aparaty jako tandetne pseudokamery.
będzie to dobry pkt odniesienia dla przyswojenia wiedzy zawartej w komentowanym poście.

prawdą jest, że aparaty serii SLT mają skuteczny AF w trybie video i możliwość kadrowania wizjerem podczas nagrywania - świetnie zastępują domowe kamery

jaad75 - Pon 17 Gru, 2012

pan.tadeusz napisał/a:
dla przykładu tak obrazuje w trudnych warunkach mniej popularna A65
Dobrze oświetlony koncert plenerowy to trudne warunki? :razz:

[ Dodano: Pon 17 Gru, 2012 00:26 ]
pan.tadeusz napisał/a:
próbowano ośmieszać agat tyle, że dysponowała większą wiedzą więc trzeba było najpierw wciągać ją w długie dywagacje, a po tym łapać za słówka i próbować wydrwić.
Sama się ośmieszyła paroma "śmiałymi tezami" rodem z folderów reklamowych Sony.
pan.tadeusz napisał/a:
whisper nie dał się długo wodzić za nos i pokazał efekty pracy swoją A55 prosząc o to również oponentów - zamiast tego zaczęto traktować go z większym szacunkiem w dalszych dyskusjach.
Z tego co pamiętam, to whisper pokazywał swoje prace znacznie wcześniej niż wdał się w dyskusje Sony vs. reszta świata, a dyskusja tyczyła, jeśli dobrze pamiętam HDR, więc trochę koloryzujesz... :razz:

chętnie zobaczę kolegę Wojmistrza z jego 60D w takim koncertowym boju skoro tak płomiennie potrafi pisać o tandecie.

co do agat to pamiętam dyskusję w której od czapy temat pchnięto w kierunku MLU i łapiąc za słówka zrobiono z niej idiotkę.

mnie kozi chciał mieszać z błotem bo poradziłem by sprawdzić AF w D7000 przed zakupem. hijax podobnie... Nikon i słaba kontrola jakości? niemożliwe :arrow: jesteś trolem :!: najzabawniejsze, że dziś znowu takie kredki z D600, D800 i nadal udajemy, że... jest fajnie :wink:

whisper zaczął od tego, że wybrał Sony A55 i jest z niego zadowolony.
od razu próbowano mu wyperswadować, że popełnił błąd.
już po kilkunastu postach tą nadgorliwość zauważa nawet bardzo obiektywny tutaj zwykle komor pisząc
Cytat:
Ależ strasznie przekonujecie kolegę, jaki fatalny błąd zrobił kupując Sony SLT. Argumenty czasem całkiem niemerytoryczne.

więc nie hdruję ;) po prostu czasem to wszystko jest jakieś takie... ok, nie ważne

muzyk - Pon 17 Gru, 2012

Niekończące się boje o Sony... które, robi fajne telewizory, kiedyś mini dyski, nawet całkiem całkiem sprzęt audio nie audiofilski, laptopy i takie tam, ale aparaty...
Wielu trzeba wiele samozaparcia, by w ogóle myśleć o Sony SLT/lustrze/systemie w fotografii.

To jest firma, która zaczęła od niedawna (zdaje się) zajmować się sprzętem fotograficznym. Widać to po matrycach. Ciekawe, że samo Sony produkuje matryce i sprzedaje innym, którzy potrafią je lepiej "dostroić". Przypadek?
Pamiętam parę lat temu, kiedy nowością był a350.
Już prawie miałem kupić, ale jakoś nie wyszło. :razz:

Myślę, że NEX przełamie ten "impas", bo zaczynają pojawiać się coraz ciekawsze puszeczki, jak choćby NEX 6.

Nie uważam, że ci, którzy używają Sony, źle robią, ale na litość... dlaczego próbują udowodnić wszystkim wokół, nawet użytkownikom Smien... że ich wybór, że ich sprzęt jest niemalże jak z innego świata?
lozan26 napisał/a:
Wystarczy popatrzec jak dobrze sprzedaje sie Sony na zachodzie

Może to nie jest miarodajne, ani wymowne, jednak napiszę. W Hamburgu, gdzie często jestem ze swoim dziadkiem 40D, nie spotkałem jeszcze NIGDY ... kolesi z puszką SLT, czy lustrzanką Sony.
Może nie miałem tego szczęścia. :roll:

RB - Pon 17 Gru, 2012

muzyk napisał/a:
ale aparaty...
Wielu trzeba wiele samozaparcia, by w ogóle myśleć o Sony SLT/lustrze/systemie w fotografii.

Nie. Wręcz będąc na poziomie startowym to trzeba wciąż albo miec wiele samozaparcia (no, lekko przesadziłem, ale cóż to wobec płomiennych pie..leń wszystkich adwersarzy) albo dłuugo czytać takie przekonujące forumy aby powaznie nie chcieć kupować S....

Będąc na poziomie ponad podstawowym wystarczy nie mieć mocno wysublimowanych potrzeb obiektywowych, potrzeb pod kątem "fotografii bezświetlnej" :wink: i potrafić strawić wizjer. Generalnie poza tym, jak ktoś nie musi mieć czegoś nieuchwytnie najlepszego to mu zaczyna zwisać, czym... i liczy się czy jest wygodnie. A wygoda to rzecz tak ulotna, ze nie razbieriosz. Sa tacy kosmici, którym S jest wygodne. Nie do wiary, a jednak...

Ale zawsze można se poprawiać samopoczucie, ze oni (od Sony, w tym ja) to tacy gadżeciaże co to nie wiedzą którą strona się toto trzyma, MY (czyli Wy) zaś to....

muzyk napisał/a:

Nie uważam, że ci, którzy używają Sony, źle robią, ale na litość... dlaczego próbują udowodnić wszystkim wokół, nawet użytkownikom Smien... że ich wybór, że ich sprzęt jest niemalże jak z innego świata?

Może trochę dlatego, że wskutek skomplikowanych zaszłości i dość nieczytelnej dla wielu historii tutejszej można odnieść wrażenie, że się Kolegom od S też chce udowodnić jakąż to kupe kupili? :mrgreen:
A w zasadzie... po co? Po co se chłopcy udawadniacie kto ma dłuższego?

muzyk napisał/a:
lozan26 napisał/a:
Wystarczy popatrzec jak dobrze sprzedaje sie Sony na zachodzie

Może to nie jest miarodajne, ani wymowne, jednak napiszę. W Hamburgu, gdzie często jestem ze swoim dziadkiem 40D, nie spotkałem jeszcze NIGDY ... kolesi z puszką SLT, czy lustrzanką Sony.

A ja dla odmiany, zawsze byem zdziwiony, ze tego chłamu z pomarańczowym logo jest TAM tak dużo (no w Hamburgu to nie wiem, ani mnie do Sankt-Pauli nie ciagnęłao, ani w DESY projektu nie załapałem, czego zresztą żałuję :wink: ). Może dlatego, ze miałem skrajnie minimalistyczne oczekiwania, napompowany powyższą ideologią, że tam Sony ani ani? :mrgreen: Może dlatego, żem aż tak wyczulony na wspóltowarzyszy w miernocie?

Tutejszyn - Pon 17 Gru, 2012

Wyobraźmy sobie tarczę do rzucania lotkami. Najlepszy wybór to oczywiście 10. Gdyby umieścić na tarczy jakość (quality) wykonanych fotografii różnymi modelami aparatów, to okazałoby się, że lotki reprezentujące Nikona, Pentaxa, Sony, czy Canona, byłyby w bliskim sobie otoczeniu. Skoro tak, to o wyborze w tym przypadku spokojnie mogą decydować inne elementy, niż tylko to, że Nikon robi gorsze foty od Canona (to tylko przykład wzięty z czapy). Tutaj najważniejsze jest to, że Marta_a, ma już jakieś obiektywy Sony, no i doświadczenie z tym systemem i to, ze ciągnie ją do Nikona. Ja jestem tak skonstruowany, ze wybiorę zawsze to, do czego mnie bardziej "ciągnie". No bo skoro wszystko jest do siebie tak podobne (quality), to dlaczego decydujące o wyborze nie mają być jakieś bardziej irracjonalne cechy?

PS
dodam, że swego czasu porzuciłem system C, bo jakoś bardziej ciągnęło mnie do N :)

RB - Pon 17 Gru, 2012

Do Marty pracy (zdjecia pod sprzedaż internetową) to każdy, niekoniecznie współczesny, korpus da radę. Jak się ustatywuje, oświetli, pobawi... a czas jest.
Do Marty pasji to proponuję, aby Marta pomyślała jeszcze ile chce wydać na zamiennika ultraszybkiej :roll: gazrurki od Minolty. Czyli na 70-200/2.8.
Te obiektywy co je ma to w zasadzie zrobią zdjęcia. Jak jej nie przeszkadzają do świetnie. Ale aby trzymać się ich jak skarbu wielkiego to lekko hardkorowo się robi...
W sumie... niech wybiera co jej się podoba. Szczególnie, ze po a200 to każdy z nich będzie fantastyczny :-)

Marta_a - Pon 17 Gru, 2012

Do sony mam praktycznie tylko jedno szkło (70-210 f/4,5). Także jakoś kurczowo nie trzymam się systemu sony.

Czy mogłabym Was prosić o wypisanie takich najważniejszych plusów i minusów D90 i A65 (nie patrząc na filmy, przydać się przyda, ale nie jest to jakieś musowe).

Przeglądam różne testy/ fora i wczoraj gdzieś czytałam o dużych szumach A65 nawet na niskim ISO nie wiem co o tym sądzić....

To jest tak, że jak kupowałam pierwsze lustro to wtedy w tych pieniądzach miałam do wyboru d40 lub a200, wybralam a200 bo nowsze no i niby lepsze miało być (naiwna byłam, że sprzedawcy posłuchałam). Z wyboru nie byłam zadowolona później bo widziałam co zwykły laik na automacie potrafi osiągnąć nikonem d50 np.

Nie miałam do czynienia z żadnym nowszym sony i dlatego mam obawy przed zakupem kolejnego :wink:

ghost - Pon 17 Gru, 2012

mz a200 była fajniejszą opcją od w/w nikonów.
skoro masz takie przekonanie - bierz nikona.

a jeśli chodzi o obiektyw 50 f1.8 to który lepiej wypada?
Sony czy Nikon??

hijax_pl - Pon 17 Gru, 2012

Marta_a, a jesteś w stanie dostrzec różnicę między nimi?

Marta_a napisał/a:

Czy mogłabym Was prosić o wypisanie takich najważniejszych plusów i minusów D90 i A65 (nie patrząc na filmy, przydać się przyda, ale nie jest to jakieś musowe).

Przeglądam różne testy/ fora i wczoraj gdzieś czytałam o dużych szumach A65 nawet na niskim ISO nie wiem co o tym sądzić....

przewagą A65 nad A57 jest wizjer OLED zamiast LCD i wbudowany GPS.
jest różnica w szumach pomiędzy tą 16tką a 24ką.
dlatego optowałbym za tańszym korpusem.
ten wizjer z A57 jest naprawdę ok.
używam bardzo podobnego i nie odczuwam potrzeby przesiadki na OLED choć miewam A77 w ręku i faktycznie jest lepszy.

wg mnie powinnaś rozważyć własnie A57.
możesz kupić w jakiejś sieciówce typu RTV AGD przez internet (tylko pamiętaj aby płacić przelewem a nie na miejscu przy odbiorze w salonie).
potestujesz sobie przez tydzień i jak stwierdzisz, że to nie to - niesiesz do salonu i oddają kasę :idea:
wg ustawy masz na to aż 10 dni

D90 to świetny korpus ale :roll:
kurcze mnie się wydaje, że ten ruchomy wyświetlacz i takie hdr z puchy to sa bardzo fajne bajery z których Ty akurat skorzystasz.
D5100? sam nie wiem.

jaad podsunął tu K-30 i powinnaś się nad nim poważnie zastanowić

pan.tadeusz napisał/a:
Też nie ma odchylanego LCD... :smile:

jaad75 napisał/a:
pan.tadeusz napisał/a:
Też nie ma odchylanego LCD... :smile:

ano nie ma :sad: za to uszczelniany
i pewniejszy od D7000, a ficzerów podobnych do Sony też chyba sporo

pan.tadeusz napisał/a:
a ficzerów podobnych do Sony też chyba sporo
Zależy co nazywasz "ficzerami podobnymi do Sony" - ma stabilizację matrycy i peaking, czy sterowanie lampami z wbudowanej, także trochę wspólnych rzeczy się znajdzie, ale czy to są ficzery charakteryzujące tylko Sony?... K-30 jest przede wszystkim do bólu tradycyjną lustrzanką... :smile:

hijax_pl napisał/a:
Marta_a, a jesteś w stanie dostrzec różnicę między nimi?

chodziło mi o ostrość i szybkość, reszty pewnie nie zauważę.

Jeśli chodzi o Pentaxa K-30 to mogę go gdzieś w sklepie obejrzeć?? nie chciałabym w ciemno brać, a niestety w fotojokerze nie ma pentaxów, w media expercie też ich nie widziałam, a nie wiem jak w rtv euro agd?? (ewentualnie media markt, ale do niego mam ok 70km)

Właśnie w przypadku Sony bardzo zastanawiają mnie te wszystkie ficzery... Przekonuję się coraz bardziej do sony, ale za chwile czytam coś o tych szumach, potem że ostrość słaba w porównaniu do konkurencji itp :roll:

Wiem, że to wszystko zależy od osoby która obsługuje aparat, ale jeden sprzęt może to ułatwiać, a drugi hmm no z drugim może być troszkę gorzej :grin:

pan.tadeusz napisał/a:
...kurcze mnie się wydaje, że ten ruchomy wyświetlacz [...] to sa bardzo fajne bajery...
Kiedyś ktoś mi powiedział, że nie ma problemu z tym, aby rzucić się na ziemię, aby coś sfotografować. Oczywiście nie zawsze i nie wszędzie. Wziąłem sobie to do serca i podczas jakiejś wycieczki w górach, kiedy sweter na łokciach zaczął nasiąkać mi wilgocią, poczułem coś takiego.. to trudno wytłumaczyć. Czasem pewne niewygody nadają jakiś inny sens temu co się robi.
Ale nie dlatego unikam odchylanego wyświetlacza. Mam wrażenie, ze korpus jest bardziej zwarty, bardziej tradycyjny. Wiem, że wygodniej z odchylanym, ale nie tęsknię za tym wynalazkiem.

Marta_a napisał/a:

Wiem, że to wszystko zależy od osoby która obsługuje aparat, ale jeden sprzęt może to ułatwiać, a drugi hmm no z drugim może być troszkę gorzej :grin:

z tym ułatwianiem to tez różnie...
bardziej doświadczeni użytkownicy wolą tradycjonalizm i mniej dodatkowych fcji - traktują je często jako niepotrzebne utrudnienie.

dla przykładu wolą sami wykonać kilka różnych ekspozycji tego samego kadru, zrzucić na komputer i korzystając ze specjalnego oprogramowania złożyć to w jedno ujęcie rozciągając dynamikę. chcą kontrolować ten proces i dzięki temu osiągają pożądany efekt.
wymaga to jednak czasu i jakiegoś tam pojęcia o tym co robimy.
nie są to żadne czary i średnio rozgarnięta osoba jest w stanie odrawiać i przeklikać takie składaki.
część współczesnych aparatów oferuje takie fcje wbudowane w aparat.
jesteśmy zdani na jakiś tam automat więc słabiej kontrolujemy osiągane efekty.
jednak w praktyce jest to tak szybkie i wygodne, a do tego przewidywalne, że przyjemnie korzysta się z takiego dodatku. mam wiele zdjęć które nie powstałyby w sposób bardziej złożony bo po prostu nie znalazłbym czasu na składanie tego z kilku ujęć.

skoro mnie wydało się to bardzo wygodnym rozwiązaniem... w podobnym tonie pisała o tym tutaj agat1.
czytam Twoje posty Marto i sądzę, że wykorzystasz takie własnie dodatki :)
zamów A57 przez net, podepnij stare obiektywy i pobaw się przez kilka dni.
sama najlepiej ocenisz na ile Ci to przydatne

Tutejszyn napisał/a:
Czasem pewne niewygody nadają jakiś inny sens temu co się robi.
Ale nie dlatego unikam odchylanego wyświetlacza. Mam wrażenie, ze korpus jest bardziej zwarty, bardziej tradycyjny. Wiem, że wygodniej z odchylanym, ale nie tęsknię za tym wynalazkiem.

nie masz, nie używasz więc szukasz sobie uzasadnień dla takiego stanu rzeczy.
ja też lubię po górach...
rozważ sytuację w której zamiast wilgotnej ziemi miałbyś tam błotko i 5h marszu w najbliższej perspektywie. poza tym odchylany wyświetlacz nie pozbawia Cię przecież tej możliwości obcowania z podłożem - nie musisz go odchylać i swobodnie możesz położyć się na ziemi jeśli masz takie duchowe potrzeby.
z reguły ten wyświetlacz można też odwrócić na czas transportu - chroniąc w ten sposób LCD przed zarysowaniem.

kiedyś na Dniach NATO miałem taką sytuację, że tłum szczelnie zasłonił błonia na których odbywał się pokaz jednostek zmechanizowanych. nie było szans aby przecisnąć się choćby na jeden kadr. stałem metr za tym zgromadzeniem gapiów i mogłem spokojnie kadrować nad ich głowami
http://tiny.pl/hkvbq
tak bardzo przyzwyczaiłem się do odchylanego ekranu, że już nie kupiłbym aparatu bez tej fcji. rozumiem jednak, że są osoby które traktują to jak egzotykę ;)

jak na złość zmienili oferte w FJ. Jeszcze do wczoraj było 10% zniżki na zakupy jeśli kupiło się, któryś z aparatów Sony, a od dzisiaj jest 10%, ale wcześniej trzeba kupić ZESTAW A65 lub A77 :???:

A chciałam kupić samo body + 35 f/1,8. Teraz tak się zastanawiam, jeśli zdecyduję się na A65 to kupic go z kitem + stałka? Czy kupić body + stałka,
a te 10% (ok 400zł) wykorzystać na kartę/ statyw lub futerał (choć pewnie te rzeczy zdecydowanie taniej na allegro dostanę)

kiciak 18-55 jest bardzo przyzwoity więc warto go mieć jeśli nie masz szkieł w tych ogniskowych.
jednak na rynku wtórnym kupisz go poniżej 200 zł więc rozważ czy warto dopłacać.
16-50 na rynku używek praktycznie się nie pojawia, a nawet jeśli to jego cena nie schodzi poniżej 2200 zł. jest świetnym szkłem i jeśli Cię stać to warto brać go w zestawie z body.

18-135 zbiera dobre recenzje jak na ciemny ale wygodny spacerzoomiak do wszystkiego.
jest przy tym dosyć tani i na tyle nowy, że używki jeszcze nie widziałem w ofertach.
możesz wziąć go pod uwagę jeśli szukasz czegoś w rodzaju 18-105 Nikona.

jeszcze raz zastanów się czy zamiast A65 nie lepiej wybrać A57. ja osobiście wybrałbym ten drugi właśnie z uwagi na matrycę, która mniej szumi i produkuje mniejsze pliki - jeśli obrabiasz ich większe ilości to jest znacznie wygodniej (szybciej).

Do wyboru jest zestaw
z 18- 55 w cenie 3333
lub z 18- 135 w cenie 3999

samo body kosztuje 2999

obiektyw 35mm f/1,8 kosztuje 777,

Wolałam kupić body + stałkę, a zamiast kita dokupić minolte w tym zakresie, ale raczej jakąś sprawdzoną z KKM

Kurcze teraz to już sama nie wiem co zrobić do tej pory A57 raczej nie brałam pod uwagę

Łatwo policzyć, czy samo body jest tańsze od zestawu z 10% procentową obniżką. Jeśli zestaw z obniżką jest droższy, to co to za interes kupować droższej, z niepotrzebnym obiektywem..
dcs - Pon 17 Gru, 2012

Marta_a,

Cały budżet przeznaczyć na aparat ze standardowym zoomem? -Bez sensu.
Pisałaś:
"Aparat wykorzystuje do pracy (sprzedaż internetowa), tak więc potrzebny mi do zdjęć studyjnych (przedmioty różnej wielkości). Czasami zabieram go również na treningi i zawody agility (psy biegające przez przeszkody :twisted: ). "

Do tych drugich średnio się będą nadawały: twój Soligor 70-210, czy 18- 135.

nie pamiętam już cen ale 18-135 luzem to chyba coś koło ~1300 zł więc można rozważyć w zestawie.

z alternatyw w zakresie 18-55 albo dłuższe...
kit jest naprawdę przyzwoity i ratio cena/jakość obrazka ma wręcz niesamowite.
sądzę, że przy niewielkim budżecie nie ma jakieś super alternatywy w postaci szkieł Minolty.
mały, lekki 18-55 jest szybki i raczej ostry.

używany karol 16-80 to wydatek rzędu 1900 zł
używane 16-105 to jakieś 1200 zł
używany Tamron 17-50/2.8 to jakieś 800 zł

pan.tadeusz napisał/a:
...nie masz, nie używasz więc szukasz sobie uzasadnień dla takiego stanu rzeczy.
Wybacz, ale naprawdę niczego nie muszę sobie udowadniać.
pan.tadeusz napisał/a:
rozważ sytuację w której zamiast wilgotnej ziemi miałbyś tam błotko i 5h marszu w najbliższej perspektywie..
Pewnie pomyślisz, że jestem zarozumiałym bucem, ale tutaj podobnie, niczego nie muszę rozważać. Dylematy co kupić, mam już dawno za sobą, a pomimo tego, że lubię gadżety, wolałbym aby aparat fotograficzny był udoskonalany, a nie przeobrażany w coś..

wybacz ale to nie są argumenty z którymi mógłbym dyskutować.
dostałeś opis i przykłady.
jeśli nadal uważasz, że takie rozwiązanie stanowi karmiczny problem w obcowaniu z fotografią to ze swojej strony zamykam temat.

RB - Pon 17 Gru, 2012

Marta_a napisał/a:

Kurcze teraz to już sama nie wiem co zrobić do tej pory A57 raczej nie brałam pod uwagę

Pod warunkiem przełknięcia TEGO dość prymitywnego EVF, które ma a57. Matryca mniej szumi, wytwarza mniejsze pliki, ale - dosadnie ale prawdziwie - JA bym osobiście dużo dał aby się akurat z tym wizjerem nie musieć zaprzyjaźnić. On jest daleki od realizmu. Ten aparat jest prawie fajny :-) Ale polityka Sony jest trochę taka, że bez wódki nie razbieriosz... Masz a65, którego (moim skromnym zdaniem) jedyną zaletą nad a65 jest wizjer i a57 który dla każdego, kto nie ma pikselozy koniecznej byłby aparatem bardziej pożądanym od a65, gdyby nie ten wizjer. Jak komuś wizjer wisi to a57. Ale popatrz w to okienko.

lozan26 - Pon 17 Gru, 2012

bzdura.Uwazam ten wizjer za lepszy od optycznego.Wiecej widac i jest jasniejszy.

Very good Raw file output up through ISO 6400
Dynamic range at the top of its class
High magnification EVF with comprehensive information display
Manual focus 'Peaking' option for both stills and video modes
10fps shooting in full resolution mode
Class-leading 1080/60p video resolution with manual exposure control
Useful function menu provides access to shooting parameters
Two customizeable buttons (AEL and ISO) with wide range of options
Fully articulated rear LCD for flexible viewing options
Good-sized image buffer and improved write times (compared to A55)
Fast and responsive operation
Form factor and body design matches the higher-spec'd A65
Eye sensor for switching between EVF and rear LCD
High capacity battery
Optional live view exposure simulation

RB - Pon 17 Gru, 2012

lozan26 napisał/a:
bzdura.Uwazam ten wizjer za lepszy od optycznego.Wiecej widac i jest jasniejszy.

Lozan, ja Cię bardzo prosze, Ty pomyśl choć raz zanim coś napiszesz a potem uzyjesz tej magicznej kombinacji klawiszy. Skąd Ty znasz mnie lepiej ode mnie samego, aby wiedzieć, jakie jest moje zdanie?
teraz dosadnie do bólu, specjalnie dla takich napalonych raptusków klawiatury (traktuj to jako eufemizm, bo za napisanie tutaj explicite tego co sobie o Waszmości pomyślałem to bym dostał ostrzeżenie cn. wagi dwa) cały czas piszę moim zdaniem, moja opinia itede. Dlaczego uważasz, że tak naprawdę myślę inaczej?

Naprawdę, gdyby były tylko 2 aparaty na tym świecie, a65 i a57, to w ciemno wziąłbym a65. Żeby nie wymiotować za każdym razem, gdy się w EVF patrzę.
Ale jak komus toto nie przeszkadza, to moim zdaniem powinien wziąć a57. Gdyby na świecie były tylko 2 aparaty :-)

RB napisał/a:

Żeby nie wymiotować za każdym razem, gdy się w EVF patrzę.

jak ta technologia pójdzie do przodu to przy tej swojej wrażliwości możesz się kiedyś zesr... po spojrzeniu w wizjer - wybacz ale musiałem zejśc na Twój obrazowy poziom :mrgreen:

RB - Pon 17 Gru, 2012

pan.tadeusz napisał/a:
RB napisał/a:

Żeby nie wymiotować za każdym razem, gdy się w EVF patrzę.

jak ta technologia pójdzie do przodu to przy tej swojej wrażliwości możesz się kiedyś zesr... po spojrzeniu w wizjer - wybacz ale musiałem zejśc na Twój obrazowy poziom :mrgreen:

Myslisz, że się zes..m z przyjemności? Śmiała teza :-) Ale swoją drogą, też sobie życzę aby EVF było świetne :-)

RB napisał/a:
Ale swoją drogą, też sobie życzę aby EVF było świetne
I ja sobie też :)
Stawiam, że za dwa lata będzie już OK. Jak będzie - zobaczymy :D

RB - Pon 17 Gru, 2012

hijax_pl napisał/a:

Stawiam, że za dwa lata będzie już OK.

Za dwa lata to S może nam wszystkim takiego orła wywinac, że sie okaże że EVF nie jest już trendy :-) Jak wymyślą coś jeszcze lepszego :mrgreen:

No niestety to prawda co prawisz... Byle by bagnety się nie pozmieniały ;)

hijax_pl napisał/a:
Stawiam, że za dwa lata będzie już OK. Jak będzie - zobaczymy :D
Wątpię - obstawiam przynajmniej trzy do pięciu... Tylko wtedy po SLT już śladu nie będzie...

[ Dodano: Pon 17 Gru, 2012 21:00 ]
O, spóźniłem się... :smile:

RB - Pon 17 Gru, 2012

hijax_pl napisał/a:
No niestety to prawda co prawisz... Byle by bagnety się nie pozmieniały ;)

A w sumie... jak mają byc płaskie to trzeba się rzucic głową w dól i zmienić odległośc obrazowania, a więc i bagnet. Inaczej to wszystko będzie namiastka sensowności. Czego zresztą po S nie można wykluczyć.

Chciałabym bardzo podziękować za każdą opinię, aparat już wybrany i zakupiony ;)
A65 + 35mm f/1,8

Marta_a napisał/a:
A65 + 35mm f/1,8
No i super :) Gratuluję :)
Sunders - Pon 17 Gru, 2012

Marta_a napisał/a:
Chciałabym bardzo podziękować za każdą opinię, aparat już wybrany i zakupiony ;)
A65 + 35mm f/1,8

Marta_a no i jak Ci si fotografuje takim zestawem?

Sunders, chyba jeszcze za wcześnie na takie pytania...
dcs - Pon 17 Gru, 2012

Sunders,
Ma jeszcze Soligora 70-210/4,5

Po pierwszych próbach jestem bardzo zadowolona z wyboru w połączeniu z moją lampą w domu zdjęcia wypadają bardzo przyzwoicie, ale będę chciała chyba zainwestować w lampy i parasolki do oświetlenia.

Czekam na lepszą pogodę, żebym mogła go na dworze przetestować :wink:

Jeszcze raz dziękuje za pomoc!

Wujek_Pstrykacz - Wto 18 Gru, 2012

No to skoro aparat już w domu i koleżanka zadowolona to pozostaje tylko pogratulować i temat zamknąć, aby znów nie doszło do jakiś przegadanek o najgorszym wyborze. :razz: