|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Jakie body do 3000 zł?
kusiu - Nie 16 Gru, 2012 Temat postu: Jakie body do 3000 zł? Jakie body byście teraz kupili mając do wydania 3K?
Co myślicie o aparacie Nikon D7000 i Pentax K-5 II ?
moronica - Nie 16 Gru, 2012
oba sa bardzo dobre, k-5 II pewnie nawet lepszy. pytanie jaki obiektyw planujesz kupic by wykorzystac ich potencjal
kusiu - Nie 16 Gru, 2012
Myślę o zakupie sigmy 17-50 lub gdy zdecydował bym się na Pentaxa pozostawił bym swojego Tamrona 17-50.
No i w przyszłości chciałbym dokupić zooma i macro...
mozer - Nie 16 Gru, 2012
kusiu, zarówno S17-50, jak i T17-50 to są zoomy... To masz już jakiegoś pentaxa?
lotofag - Nie 16 Gru, 2012
kusiu napisał/a: | Myślę o zakupie sigmy 17-50 lub gdy zdecydował bym się na Pentaxa pozostawił bym swojego Tamrona 17-50. |
Czyli masz już sprzęt Pentaksa? Możesz wymienić co konkretnie? Czego oczekujesz po nowym korpusie, a co przeszkadza w starym?
kusiu napisał/a: |
No i w przyszłości chciałbym dokupić zooma i macro... |
Twój Tamron 17-50 to także zoom, jak i każdy inny obiektyw zmiennoogniskowy, czy to szeroki kąt czy ekstremalne tele Może lepiej skupić się na rozwoju szklarni i poszerzeniu wiedzy i doświadczenia?
kusiu - Nie 16 Gru, 2012
Byłem posiadaczem pentaxa K-M. Pozostał obiektyw
Przepraszam, mówiąc o zoomie miałem na myśli obiektyw z zakresem 50-200.
kusiu napisał/a: | Byłem posiadaczem pentaxa K-M. Pozostał obiektyw |
Tylko za 3000zł to raczej starszy K-5 niż nowszy K-5 II
kusiu - Nie 16 Gru, 2012
lotofag napisał/a: | Tylko za 3000zł to raczej starszy K-5 niż nowszy K-5 II |
Jestem w stanie dołożyć do drugiej wersji Pentaxa K-5. Pytanie tylko czy w tej cenie(załóżmy kwoty 3800 zł) nie preferowalibyście aparat z innej firmy?
jaad75 - Nie 16 Gru, 2012
lotofag napisał/a: | Tylko za 3000zł to raczej starszy K-5 niż nowszy K-5 II | Niekoniecznie...
kusiu - Nie 16 Gru, 2012
jaad75 napisał/a: | lotofag napisał/a: | Tylko za 3000zł to raczej starszy K-5 niż nowszy K-5 II | Niekoniecznie... |
Mówisz o używce?
kusiu napisał/a: | Pytanie tylko czy w tej cenie(załóżmy kwoty 3800 zł) nie preferowalibyście aparat z innej firmy? | Ja nie...
jaad75 napisał/a: | lotofag napisał/a: | Tylko za 3000zł to raczej starszy K-5 niż nowszy K-5 II | Niekoniecznie... |
Poza Polską niech zgadnę?
[ Dodano: Nie 16 Gru, 2012 19:10 ]
kusiu napisał/a: | Mówisz o używce? |
O używany K-5 II może być trudno
[ Dodano: Nie 16 Gru, 2012 19:11 ]
jaad75 napisał/a: | Ja nie... |
Ale Ciebie ma co trzymać przy Pentaksie
kusiu napisał/a: |
Mówisz o używce? | A widzialeś już gdzieś używki K-5II?
[ Dodano: Nie 16 Gru, 2012 19:13 ]
lotofag napisał/a: | Poza Polską niech zgadnę?
| Też można...
lotofag napisał/a: | Ale Ciebie ma co trzymać przy Pentaksie | Głównie zadowolenie z jakości jaką oferuje...
kusiu - Nie 16 Gru, 2012
jaad75 napisał/a: | kusiu napisał/a: |
Mówisz o używce? | A widzialeś już gdzieś używki K-5II?
|
Na ebay uk ostatnio jedną widziałem.
jaad75 napisał/a: |
lotofag napisał/a: | Poza Polską niech zgadnę?
| Też można...
|
Jak już zacząłeś temat z tanimi pentaxami podziel się zatem swoją wiedzą. Chętnie zarobił bym 700 zł.
kusiu, gdybym mógł napisać więcej, to bym napisał. Natomiast sposobów jest więcej - możesz np. odliczyć VAT, kupić w Stanach, czekać na kolejną akcję hurtowych zakupów na forum Pentaksa itd...
kusiu - Sob 05 Sty, 2013
Odświeżę temat, nie wybrałem wciąż body. Czy ograniczony wybór obiektywów dla Pentaxta(w przeciwieństwie do Nikona czy Canona) to nie jest argument by przesiąść się na Nikona?
jaad75 - Sob 05 Sty, 2013
kusiu, jeśli czujesz się ograniczony, tym "ograniczonym" wyborem, to się po prostu przesiądź. Tylko nie wiem, gdzie widzisz ograniczenie skoro chcesz używać Sigmy, czy Tamrona 17-50...
kusiu - Sob 05 Sty, 2013
jaad75 napisał/a: | kusiu, jeśli czujesz się ograniczony, tym "ograniczonym" wyborem, to się po prostu przesiądź. Tylko nie wiem, gdzie widzisz ograniczenie skoro chcesz używać Sigmy, czy Tamrona 17-50... |
Nigdzie nie napisałem, że zamykam się na obiektyw 17-50. Czy tylko ja widzę problem z dostępnością obiektywów pod Pentaxa? Nikonowcy, Canonowcy mają w Polsce, UK łatwiej... Doradźcie mi czy jeśli mam możliwość przesiadki na Nikona zrobić to teraz czy dalej pakować się w Pentaxa...
kusiu, jakie konkretnie obiektywy chcesz kupić?
kusiu - Sob 05 Sty, 2013
jaad75 napisał/a: | kusiu, jakie konkretnie obiektywy chcesz kupić? |
konkretnie Ci nie powiem, tele i macro do kompletu.
kusiu, i czego Ci w ofercie Pentaksa, czy też z bagnetem Pentaksa brakuje?
Ze szkieł makro Pentaksa dostępnych od ręki masz DA35/2.8, D-FA50/2.8 i D-FA100/2.8, do tego dochodzi oferta producentów niezależnych i starsze makro Pentaksa, których jest całkiem sporo, w tym m.in. takie legendy, jak 200/4 w wersji A* i FA*.
Systemowe tele dostępne od ręki, to DA*50-135/2.8, DA*60-250/4, DA*200/2.8, DA*300/4 + oczywiście tradycyjne ciemne plasticzaki typu DA55-300 choćby... I do tego Sigma + Tamron + choćby starsze Pentaksy z drugiej ręki... Mało Ci?
kusiu - Sob 05 Sty, 2013
jaad75 napisał/a: | kusiu, i czego Ci w ofercie Pentaksa, czy też z bagnetem Pentaksa brakuje?
Ze szkieł makro Pentaksa dostępnych od ręki masz DA35/2.8, D-FA50/2.8 i D-FA100/2.8, do tego dochodzi oferta producentów niezależnych i starsze makro Pentaksa, których jest całkiem sporo, w tym m.in. takie legendy, jak 200/4 w wersji A* i FA*.
Systemowe tele dostępne od ręki, to DA*50-135/2.8, DA*60-250/4, DA*200/2.8, DA*300/4 + oczywiście tradycyjne ciemne plasticzaki typu DA55-300 choćby... I do tego Sigma + Tamron + choćby starsze Pentaksy z drugiej ręki... Mało Ci? |
Pamiętam, że miałem problem znalezienie Tamrona 17-50 pod Pentaxa, a o sklepie stacjonarnym bym mógł się tym szkłem pobawić mogłem tylko pomarzyć. Przykład Sigmy 17-50, dla Nikona(http://www.fotoceny.pl/product/index/id/16185) obiektyw ten posiada stabilizacje obrazu OS czego ten obiektyw nie posiada z mocowaniem do Pentaxa. Czy to nie mały minus? To moje jedynie doświadczenia przy kupnie szkła, mam po prostu wrażenie że jak szkło wychodzi, producenci najpierw nastawiają się na Nikonaa.
jaad75, czy jesteś posiadaczem Pentaxa? Proszę o opinie również Nikonowców.
WueN - Sob 05 Sty, 2013
W wersji dla pentaxa nie ma stabilizacji, bo pentax ma stabilizowaną matrycę? (mam e-system )
@edit
zapominalstwo
MM - Sob 05 Sty, 2013
kusiu napisał/a: | o sklepie stacjonarnym bym mógł się tym szkłem pobawić mogłem tylko pomarzyć |
Nędzne sklepy masz w okolicy. Gdzie to jest taka bryndza?
kusiu napisał/a: | Pamiętam, że miałem problem znalezienie Tamrona 17-50 pod Pentaxa, a o sklepie stacjonarnym bym mógł się tym szkłem pobawić mogłem tylko pomarzyć. | To akurat częsty przypadek - zazwyczaj mają tylko dwa najpopularniejsze mocowania, aczkolwiek są sklepy, gdzie mają również wersję pod Pentaksa na stanie.
kusiu napisał/a: | Przykład Sigmy 17-50, dla Nikona(http://www.fotoceny.pl/product/index/id/16185) obiektyw ten posiada stabilizacje obrazu OS czego ten obiektyw nie posiada z mocowaniem do Pentaxa. Czy to nie mały minus? | A kto Ci to powiedział? Wersja pod Pentaksa również posiada stabilizację i możesz sobie wybrać której stabilizacji chcesz używać:
http://fotozakupy.pl/obie...hsm,12043s,382d
kusiu napisał/a: | To moje jedynie doświadczenia przy kupnie szkła, mam po prostu wrażenie że jak szkło wychodzi, producenci najpierw nastawiają się na Nikonaa. |
Zazwyczaj najpierw wychodzi w wersji do Canona (i Sigmy), później Nikona, potem Sony i Pentaksa. Zgodnie z popularnością mocowania i interesem producenta.
kusiu napisał/a: | jaad75, czy jesteś posiadaczem Pentaxa? | M.in. Pentaksa, ale głównie Pentaksa używam.
kusiu - Sob 05 Sty, 2013
MM napisał/a: | kusiu napisał/a: | o sklepie stacjonarnym bym mógł się tym szkłem pobawić mogłem tylko pomarzyć |
Nędzne sklepy masz w okolicy. Gdzie to jest taka bryndza? |
Właśnie teraz wróciłem ze sklepu Jessops(Westfield w Londynie), wziąłem swojego Tamrona wierząc, że będę mógł sprawdzić go jak zachowuje się przy Pentaxie K-5 II. Jedyny Pentax na stanie to K-5 ale baterie miał rozładowaną W czasie świąt w Polsce byłem też w Chorzowie(www.fotoceny.pl) i tam też nie mieli jeszcze drugiej wersji Pentaxa K-5. Więc nie ma co się oszukiwać, jest problem z dostępnością aparatów Pentax i akcesoriów do nich co jest dość dużym problemem. W obu sklepach proponowali mi Nikona D7000
[ Dodano: Sob 05 Sty, 2013 18:54 ]
jaad75 napisał/a: | kusiu napisał/a: | Przykład Sigmy 17-50, dla Nikona(http://www.fotoceny.pl/product/index/id/16185) obiektyw ten posiada stabilizacje obrazu OS czego ten obiektyw nie posiada z mocowaniem do Pentaxa. Czy to nie mały minus? | A kto Ci to powiedział? Wersja pod Pentaksa również posiada stabilizację i możesz sobie wybrać której stabilizacji chcesz używać:
http://fotozakupy.pl/obie...sm,12043s,382d. |
Przeczytaj opis produktu: "OS nie występuje z mocowaniami Pentax oraz Sony".
kusiu napisał/a: | Właśnie teraz wróciłem ze sklepu Jessops(Westfield w Londynie), wziąłem swojego Tamrona wierząc, że będę mógł sprawdzić go jak zachowuje się przy Pentaxie K-5 II. Jedyny Pentax na stanie to K-5 ale baterie miał rozładowaną | W Anglii dostępność Pentaksa jest słaba, wyraźnie słabsza niż w Europie kontynentalnej, czy nawet w Polsce.
kusiu napisał/a: | W czasie świąt w Polsce byłem też w Chorzowie(www.fotoceny.pl) i tam też nie mieli jeszcze drugiej wersji Pentaxa K-5. | Nie mogli mieć, bo większość dostawy do PL wziął inny sklep i poszło na zakupy hurtowe z forum.
kusiu napisał/a: | Więc nie ma co się oszukiwać, jest problem z dostępnością aparatów Pentax i akcesoriów do nich co jest dość dużym problemem. | Zależy gdzie...
kusiu napisał/a: | Przeczytaj opis produktu: "OS nie występuje z mocowaniami Pentax oraz Sony". | Albo jest błąd w opisie, albo występują dwie wersje tego szkła, bo ja na pewno miałem w ręce wersję z OS. Podobnie zresztą 17-70/2.8-4.
[ Dodano: Sob 05 Sty, 2013 23:58 ]
Sprawdziłem - są ponoć dwie wersje tej Sigmy, starsza z OS i nowsza bez niego...
kusiu - Nie 06 Sty, 2013
jaad75, co myslisz o Nikonie D7000 i dlaczego wybrałbyś Pentaxa K-5 II ?
Sunders - Nie 06 Sty, 2013
kusiu, za Pentaxem może "przemawiać" lepsze obrazowanie i solidność wykonania, chociaż nikon gwarantuje większą żywotność migawki - resztę nikon ma podobną lub lepszą. Weź też pod uwagę, że wybór obiektywów systemowych do nikona jest większy.
jaad75 - Nie 06 Sty, 2013
kusiu napisał/a: | co myslisz o Nikonie D7000 | Bardzo dobry aparat. Gdybym chciał inwestować więcej w system Nikona, to pewnie bym go kupił, ale większą przyjemność używania daje mi Pentax i mam znacznie więcej gratów do niego.
kusiu napisał/a: | i dlaczego wybrałbyś Pentaxa K-5 II ? | Ja wybrałem akurat K-5 IIs, dlatego, że mam i jestem bardzo zadowolony z Pentaksa K-5, a wersja IIs daje jeszcze lepszą jakość obrazowania i lepszy AF w trudnych warunkach, a w takich robię sporo zdjęć.
Sunders napisał/a: | resztę nikon ma podobną lub lepszą. | Powiedziałbym, że D7000 ma lepsze trzy rzeczy: krótsze synchro (i ogólnie współpracę z błyskiem), więcej punktów AF i pełny manual w trybie wideo. Resztę ma podobną lub gorszą.
|
|