forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Swiateczny zakup Nikon d5200, Sony A57 albo Canon 650D

magda28 - Pon 17 Gru, 2012
Temat postu: Swiateczny zakup Nikon d5200, Sony A57 albo Canon 650D
Witam serdecznie.

Z gory oswiadczam, ze jestesmy absolutnymi amatorami.

Marzeniem mojego meza jest lustrzanka.Ma to byc niespodzinka a ja jestem zupelnie zielona w tej dziedzinie.Prosilabym o pomoc w wyborze miedzy tymi trzema aparatami.

Powinny byc jak najbardziej ergonomiczne i funkcjonalne a przy okazji robic dobrej jakosci zdjecia.Czytalam testy (niestety o Nikon d5200 jeszcze niewiele).

Moj maz robi wiele zdjec oswietlonym miastom w nocy.

Przydala by sie rowniez funkcja filmowania.

hijax_pl - Pon 17 Gru, 2012

magda28 napisał/a:
Przydala by sie rowniez funkcja filmowania.

Jak to jest priorytet to najlepiej Sony A57.

intryguje mnie tylko co oznacza:
magda28 napisał/a:
Marzeniem mojego meza jest lustrzanka

:?: :?:

To znaczy czy to taka po prostu zachcianka, czy realna pasja i potrzeba rozwoju? Bo jeśli rozwój to.. na pewno nie Sony (moim zdaniem) ale lepiej Nikon czy Canon właśnie.

Fajny jest też Pentax K-30.

hijax_pl dziekuje za szybka odpowiedz.

Co masz na mysli "chec rozwoju"?

Filmowanie nie jest priorytetem ale dobrze gdyby ta funkcja byla.

Tak jak pisalam, moj maz lubi robic nocne zdjecia wszystkiemu co jest ladnie oswietlone

a z tego co widzenie to nie jest zadowolony ze zdjec robionych kompaktem.

pan.tadeusz - Pon 17 Gru, 2012

hijax_pl napisał/a:
Bo jeśli rozwój to.. na pewno nie Sony (moim zdaniem) ale lepiej Nikon czy Canon właśnie.

śmiała teza :mrgreen:
dwa lata temu kolega wild whisper chwalił się tu na forum zakupem swojej pierwszej lustrzanki pisząc

Cytat:
Tak sobie czytam i czytam te tutejsze posty i mam niezły ubaw ). Dodam, że fotografuję a55 i jestem zachwycony.
w swoim pierwszym poście.

z tego co mi wiadomo swoje prace nadal opiera o serię Sony SLT.
http://www.fotoferia.pl/u/whisper

jako komentarz mogę tylko dodać, że to bardzo sprytny psychologiczny wybieg z tym zatrzymanym rozwojem...
zaraz połkniesz haczyk i zapytasz co to oznacza - wsuniesz palec w jego dłonie ;)

a hijax_pl jest tu znanym fanboyem marki Nikon :mrgreen:

jeśli to mąż ma być głównym użytkownikiem to spróbuj tak to rozegrać aby sam mógł podjąć decyzję - będzie wtedy najbardziej zadowolony :)

wszystkie te aparaty robią świetne zdjęcia i filmują.

RB - Pon 17 Gru, 2012

magda28 napisał/a:
hijax_pl dziekuje za szybka odpowiedz.

Co masz na mysli "chec rozwoju"?

W Sony paru rzeczy nie ma. Jasnych obiektywów długoogniskowych w cenach od 10 do 20kilku tysiecy sztuka. Zaawansowanych korpusów APSC w cenie ponad 7 tysięcy sztuka. Naprawdę fajnego korpusu FF w cenie gruubo ponad 10 tysięcy sztuka. Średnio jasnej stałki portretowej 85/1.8 w rozsadnej cenie. I paru innych rzeczy.

Obawiam się, ze jeśli takich potrzeb Twemu męzowi brak, to w zasadzie nawet taka marnośc nad marnościami jak Sony rozwoju umiejętności fotografowania nie zaburzy za bardzo.

dcs - Pon 17 Gru, 2012

magda28,

Możesz/ecie rozwijać umiejętności z Sony SLT, ale nie widzę powodu wydawać więcej niż kosztuje Nikon D5100 i jego właśnie polecam.

pan.tadeusz dobry wieczor.

Jak juz nadmienilam, moj maz jest amatorem i chodzi o dobrej jakosci zdjecia w takich warunkach.

Filmy z wakacji, zeby nie nosic kamery i aparatu.

pan.tadeusz galerie odwiedzilam i zdjecia bardzo mi sie podobaly.

Z tego co widze robi to ktos bardziej profesjonalnie.

Nie chodzi mi konkretnie o jakas marke.

Wazne zeby spelnial wyzej wymienione kryteria.

każdy z tych aparatów powinien spełnić wasze oczekiwania.
doceń jego fotograficzne zamiłowania i pozwól wybrać mu samemu - poczuje się wyróżniony i doceniony, że polegasz w tej kwestii na jego zdaniu :)

magda28, zdjęcia robi fotograf a nie aparat. A im lepszy fotograf tym prostszy sprzęt wykorzysta z lepszym skutkiem niż słaby fotograf z super wypasionym korpusem.

Jakość zdjęć? W dzisiejszych czasach znacznych różnic między poszczególnymi korpusami nie doszukasz się. Pamiętaj jednak, że to co zarejestruje aparat w dużej mierze zależy od tego jaki obiektyw będzie podpięty.

RB - Pon 17 Gru, 2012

Każdy z nich da radę. Zrób swemu męzu prezent na Święta, pozwól mu wybrać. Mężczyźni to lubią :-)

magda28, zwróć uwagę, że pan.tadeusz to znany fanboy Sony na tym portalu. Spójrz na jego awatara, podpis (nad awatarem) czy stopkę - rozmawiając z nim poczujesz się jak osoba obsługiwana w sklepie przez panów w pomarańczowych koszulkach :D

Jeśli miałabyś sama wybierać polecam Pentaxa K-30.

moze to rzeczywiscie najlepszy pomysl.Skoro te 3 aparaty maja podobne mozliwosci niech sam zdecyduje.dziekuje za czas i pozdrawiam.

magda28 napisał/a:
Skoro te 3 aparaty maja podobne mozliwosci
Co do Nikona to za dcs - lepiej moim zdaniem D5100.
jaco88 - Pon 17 Gru, 2012

a ja bym brał Canona :) patrząc rozwojowo pod względem szkieł w ograniczonym budżecie chyba najlepiej to wygląda.
lotofag - Pon 17 Gru, 2012

Zależy jak ograniczony to budżet ;) Fajny tercet odnowionych budżetowych stałek 35/50/85 można mieć u Nikona, z kolei u Canona budżetowe tele 70-200/4 L, a coś z wyższej półki lub bardziej specjalizowane wszędzie sporo kosztuje. Niestety w C ostatnimi czasy matryce dziadowe i to też warto brać pod uwagę, oczywiście o ile ktoś wykorzysta to co oferuje konkurencja.

hijax_pl napisał/a:
magda28, zwróć uwagę, że pan.tadeusz to znany fanboy Sony na tym portalu. Spójrz na jego awatara, podpis (nad awatarem) czy stopkę - rozmawiając z nim poczujesz się jak osoba obsługiwana w sklepie przez panów w pomarańczowych koszulkach :D

czuję się wyróżniony i żałuję, że chodzisz w żółtych koszulkach bo może miałbym już jakąś propozycję pracy na pw ;)

jaad75 - Pon 17 Gru, 2012

jaco88 napisał/a:
a ja bym brał Canona :) patrząc rozwojowo pod względem szkieł w ograniczonym budżecie chyba najlepiej to wygląda.
Nie znasz się. Najlepiej wygląda w NX. :razz:

jaad75 napisał/a:
Nie znasz się. Najlepiej wygląda w NX. :razz:

noo... wygląda znacznie ciekawiej niż to co Sony proponuje do swoich nexów

pan.tadeusz, ba, a jak tanio... :smile:

Tak. NX to takie slt ale bez celofanu i za polowe ceny. Szczególnie jak sie ze szkielkami zsumuje ;-)

Panowie pozostaly dwa aparaty.Nikon 5100 i Sony A57.

Nie planuje wydac wiecej niz 4 tysiace, byc moze w przyszlosci.

Ktore z tych aparatow posiadaja uniwersalne obiektywy?

Żaden.

Obiektyw sie dokupuje do korpusu.

Sunders - Pon 17 Gru, 2012

magda28 napisał/a:

Co to sa wg Ciebie "uniwersalne obiektywy" :?:

RB - Pon 17 Gru, 2012

Z drugiej strony, każdy z nich możesz zakupić z "uniwersalnym" obiektywem.
lotofag - Pon 17 Gru, 2012

hijax_pl napisał/a:

Obiektyw sie dokupuje do korpusu.

Albo w pewnych przypadkach korpus do konkretnego obiektywu ;)

Może chodził o to który z nich kupi w zestawie z bardziej "uniwersalnym" (cokolwiek by to nie znaczyło) szkłem?

magda28 napisał/a:

Nikona szukaj w zestawie z 18-105
Soniaka w zestawie z 18-135

do każdego z nich rozważ w najbliższej przyszłości obiektyw 35 mm.
ten do Nikona powinien być oznaczony AF-S aby autofocus działał z tym body.

polecam też fiszaja Sammyang 8mm - mega fan za nieduże pieniądze ;)

lotofag napisał/a:
Albo w pewnych przypadkach korpus do konkretnego obiektywu
Ale to w przypadku gdy się jest zaawansowanym fotografem ;)

jaad75 napisał/a:
pan.tadeusz, ba, a jak tanio... :smile:

i pięknie bo nexy moim zdaniem trochę drogie, a szkła jakieś takie gówniane i bez polotu.
może się Sony ogarnie jak im Samsung trochę tortu dziabnie ;)

pan.tadeusz napisał/a:
może się Sony ogarnie jak im Samsung trochę tortu dziabnie
Wpierw ubije SLT to się weźmie za bagnet E.

ubije nie ubije mnie ten celofan przeszkadza tyle co filtr UV ;)
ale AF fajnie śmiga i jest względnie cicho. nie mam problemów z czystością komory i samym lustrem. serię bardzo sobie chwalę. w sumie cały ten kontrowersyjny pomysł uważam za udany :)
a ta miniaturyzacja pierwszej serii SLT... jak pod moje zamówienie :D

tylko ta cena A99 jakaś z kosmosu bo sam korpus mnie kusi

moronica - Pon 17 Gru, 2012

edit: niewazne
dcs - Pon 17 Gru, 2012

pan.tadeusz,

Nie celofan, tylko PET.

moronica napisał/a:
innej wersji tego obiektywu nie ma
Ale 35-tki Nikon miał różne... :wink:
moronica - Pon 17 Gru, 2012

aa bije sie w piers, przeoczylam, nawet sie cofnelam szukajac ctrl+f 35mm i znalazlam
Kastom77 - Pon 17 Gru, 2012

magda28, Z dwóch wybranych prez Ciebie jeżeli zależy Ci na filmowaniu, wybrałbym A 57. Dlaczego?
A 57:
Szybki i skuteczny AF ( automatyczny autofokus)
Dobry dźwięk stereo DD

D 5100
Problemy z szybkością AF ( przy filmowaniu)
Kiepski dźwięk mono + nagrywa odgłosy AF obiektywu ( można dokupić zewnętrzny mikrofon, ale to koszt około 500 pln + dodatkowy balast :grin: )

Zaraz ktoś napisze, że kameruje się na manualu :grin: , więc odpowiem że wiem, ale do tego trzeba mieć dużą wprawę i dobrze sprawdza się w miarę statycznych scenach. W przypadku ujęć w ruchu AF z Sony daje radę czego nie można powiedzieć o D 5100

Proponuję, jeżeli masz gdzies w pobliżu przejść się do FJ ze swoją kartą i wypróbować możliwości obydwu aparatów w zakresie filmowania. Dodatkowo możesz sobie pooglądać efekty na YT
Co do zdjęć to efekty będą bardzo podobne, więc jeżeli jesteś w stanie zrezygnować z filmów to bierz D5100 bo zostanie Ci jakieś 1000 pln na dodatkowe obiektywy.

Pozdrawiam

Kastom77 napisał/a:
magda28, Z dwóch wybranych prez Ciebie jeżeli zależy Ci na filmowaniu, wybrałbym A 57.

Ty chcesz mieć kobietę na sumieniu ;-)

- kochanie kupiłam nam nową lustrzankę bo tyle o tym ciągle opowiadasz :D
- Sony? bez wizjera optycznego? jak mnie z tym koledzy namierzą nocą na mieście... :neutral:

RB - Wto 18 Gru, 2012

pan.tadeusz napisał/a:
ubije nie ubije mnie ten celofan przeszkadza tyle co filtr UV ;)

Tyle, ze ten celofan jest już nikomu niepotrzebny. SLT chyba się robi w tej chwili tylko po to, aby linii obiektywów robionych pod wydatną komorę lustra nie osierocić. Poza tym cały ten biznes ma średni sens. Gdyby Nexy miały lepsze szkła i lepszy chwyt... (ale to drugie można zrobić szybko i tanio) toby SLT zdechło. I niedługo całe entry level i mid level, zajedno SLT czy DSLR, tak zaczną wygasać.

pan.tadeusz - Wto 18 Gru, 2012

RB napisał/a:

Tyle, ze ten celofan jest już nikomu niepotrzebny. SLT chyba się robi w tej chwili tylko po to, aby linii obiektywów robionych pod wydatną komorę lustra nie osierocić.

taa... pokaż mi ten wysyp z fazą na matrycy.
to jeszcze przez jakiś czas będzie kosztować.
a celofan tani i dosyć skuteczny.
fajnie się sprawdza zarówno w amatorskim video jak i w takim bardziej dynamicznym foto.

RB - Wto 18 Gru, 2012

pan.tadeusz napisał/a:

taa... pokaż mi ten wysyp z fazą na matrycy.

My sie nie rozumiemy. Technologia pozwalająca na wywalenie lustra lub jego namiastki jest. Robienie tego z obecnymi obiektywami jest bez sensu. I się tego na razie nie robi (oczywiście, nie jest to jedyny powód).

Usjwo - Wto 18 Gru, 2012

magda28 Ja mialbym inna rade. Sprobuj dowiedziec sie czy Twoj maz nie mysli juz czasem o jakejs lustrzance. Z tego co piszesz lubi robic "zdjecia nocne", wiec mozna przyjac ze juz calkiem zielony nie jest. Moze mysli juz o ktoryms z systemow (Sony, Nikon, Canon, Pentax) tylko zbiera zaskorniaki na lepszy model :grin: .
Wiem ze czasu nie ma, ale moze ktos z kolegow, przyjaciol moglby podpytac o czym marzy (w dziedzinie foto) Twoj maz. Spraw zeby otwierajac prezent sie cieszyl, a nie "musial sie cieszyc".
Kupisz mu Nikona i utracisz jego marzenia o Hasselblad'zie :grin:
A jak wiadomo, i milion dolarow nie zastapi zabitych marzen.
Jakbym ja dostal "od Mikolaja" moja pierwsza lustrzanke i bylby to Pentax lub Sony, to musialbym byc szczesliwy :razz: .

Kazdy z czterech systemow jest troche inny i ma swoje plusy i minusy. Ponizej takie obiegowe opinie, w ktorych cos tam prawdy jest
Canon - duza oferta obiektywow i innych acessorii (od najtanszych do specjalistycznych), slaba matryca
Nikon - lepsza matryca, wybor obiektywow mniejszy, ale tez duzy i podobno drozsze
Pentax - najlepszy korpus (i matryca) w bardzo dobrej cenie. Obiektywy drogie, dostepnosc ograniczona, bak penej klatki
Sony - system dla amatora, ktorego zadowoli jeden lub dwa obiektywy, duzo przydatnych funkcji w aparacie, dla tych ktorzy nie chca sie bawic w postproces. Dosc szybko pewnie pojawi sie duzo acesoriow (lampy, wyzwalacze itp.) ale ograniczonych raczej do entry level. Przesiadka na "zaawansowanego amatora" moze byc bolesna.

Jezeli Twoj maz zamierza pozostac w na pierwszym stopniu wtajemniczenia, czyli "amator niezaawansowany", to cokolwiek mu kupisz bedzie dobrze :smile: .
W Canonie nie wykorzysta dostepnosci szkiel, w Nikonie/Pentxie/Sony nie wykorzysta lepszej matrycy, bez zaawansowanej obrobki zdjec na PC. Na tym poziomie Sony ma przewage.
Jezeli jednak "amator niezawansowany" chcial sie rozwinac w "bardzo zaawansowanego", to w C i N bedzie mu najlatwiej (najtaniej), w Pentaxie tylko jezeli trafi ze swoimi oczekiwaniami w oferte Pentaxa (potoczna opinia o Pentaxie - to system dla uzytkownikow ktorzy z gory wiedza czego chca :smile: )
Sony stawia na "amatorow niezawansowanych" wiec zadanie moze byc karkolomne i drogie, a czasem niemozliwe.

Takze jeszcze raz moja rada, zapytaj meza czy ma jakis preferowany system, a potem tutaj doradzimy co w Twoim budzecie bedzie optymalne. Sa tu specjalisci od wszystkich systemow, nawet jak to bedzie Hasselblad (w tym ostatnim przypadku bedzie najlatwiej bo okreslenie budzetu zdeterminuje to co mozesz kupic :smile: )

RB - Wto 18 Gru, 2012

Usjwo napisał/a:

Jezeli jednak "amator niezawansowany" chcial sie rozwinac w "bardzo zaawansowanego", to w C i N bedzie mu najlatwiej (najtaniej), w Pentaxie tylko jezeli trafi ze swoimi oczekiwaniami w oferte Pentaxa (potoczna opinia o Pentaxie - to system dla uzytkownikow ktorzy z gory wiedza czego chca :smile: )
Sony stawia na "amatorow niezawansowanych" wiec zadanie moze byc karkolomne i drogie, a czasem niemozliwe.

Napisz, co Twoim zdaniem znaczy rozwój w amatora bardzo zaawansowanego, i chodzi o bardzo techniczne podejście (a nie że kcę robić fajoskie zdjęcia, bo wybacz...). Na razie trudno dyskutować z tak nieprecyzyjnymi obiegowymi opiniami :-)

P.S. Zdjęcia z Sony tyż da się obrabiać poza puszką. System się nie wiesza, aparat od tego o dziwo nie psuje, Fotoszop nie wyświetla komunikatu: tych klijentów nie obsługujemy.
Pozbierać zaś kupę sprzętu do P i S może być podobnie trudno :-) Z mojego punktu widzenia: do szlachetnego i egzotycznego systemu na P znacznie trudniej, pewnie dla Kolegów od P na odwrót.

Usjwo - Wto 18 Gru, 2012

Na temat P i S to ja powtarzam zupelnie obiegowe opinie. Canona znam, Nikona ma wielu moich znajomych (a w zasadzie wiekszosc ma Nikona). S i P sa dla mnie egzotycznymi sytemami, znanymi z polek (i forum :mrgreen: ). Dobrze ze sa, bo nie pozwalaja C i N "osiasc na laurach".

"Bardziej zawansowany amator" to taki ktory oprocz kita, uzywa innych obiektywow (i wazne ze ma z czego wybrac), lamp i inne dupereli. Pod tym wzgledem C i N sa z przed S i P.
Co ciekawe tu na forum dla poczatkujacych, ktorzy jeszcze nie wiedza co chca robic, poleca sie P i S, a powinno C i N jako systemy uniwersalne.

Oczywiscie to moje prywatne zdanie i nie zamierzam nikogo przekonywac do niego. Na forum malo jest fanboy'ow Canona i niech tak zostanie :grin:

RB - Wto 18 Gru, 2012

Usjwo napisał/a:
Na temat P i S to ja powtarzam zupelnie obiegowe opinie.

"Bardziej zawansowany amator" to taki ktory oprocz kita, uzywa innych obiektywow (i wazne ze ma z czego wybrac), lamp i inne dupereli. Pod tym wzgledem C i N sa z przed S i P.
Co ciekawe tu na forum dla poczatkujacych, ktorzy jeszcze nie wiedza co chca robic, poleca sie P i S, a powinno C i N jako systemy uniwersalne.

Zdecydowanie prawdą jest, że do C i N da się łatwiej/więcej rzeczy dokupić.
Natomiast jeśli chodzi o powyższy sens "zaawanasowanego amatora" to sorry ale stwierdzenie o nienadawalności się S i P jest nieprawdą. Poza pewnymi dość specyficznymi sprawami można większość sprzętu do S i P nabyć.

Fakt, C i N to systemy dość bezpieczne. Niezależnie od tego co nam kiedyś do łba szczeli możemy spróbować się obsłuzyć wewnątrz jednego z tych systemów (co w S i P bywa niekiedy trudne albo niemożliwe). Z drugiej strony do pewnego poziomu usprzętowienia migracja międzysystemowa nie jest wcale specjalnie bolesna :-)

Ja bym może napisał, ze akurat Sony jest systemem o tyle szczególnym w tym towarzystwie, ze nie za bardzo próbuje grac na tym samym podwórku co pozostała trójka. Po prostu, S czując, ze odnieść sukces rynkowy oferując produkty analogiczne do N i C będzie trudno (no chyba, zeby pozostac szacowna niszą jak to wciąż robi Pentax) poszło w unifikację filmowania i zdjęciowania na codzień. Tworząc dość nietypowe konstrukcje, wypuszczając w zasadzie sprzęt dla pstrykaczy od średniego dzwonu, tani. Przy okazji robiąc ciekawe korpusy dla bardziej wybrednych (serie na 7 i 9, tak samo jak śp. Minolta miała w zwyczaju) ale jednocześnie w praktyce rezygnując z rynku zawodowego. Co oczywiście nie oznacza, ze nie mają świetnych obiektywów za gruba kasę :-) Mają, niestety nierzadko za grubsza niż C i N (a w przypadku S 500/4 to chyba niż C i N razem wzięte :-) )

Usjwo - Wto 18 Gru, 2012

RB napisał/a:
Mają, niestety nierzadko za grubsza niż C i N

c.n.d. :wink:

hijax_pl - Wto 18 Gru, 2012

RB napisał/a:
Tworząc dość nietypowe konstrukcje, wypuszczając w zasadzie sprzęt dla pstrykaczy od średniego dzwonu, tani. Przy okazji robiąc ciekawe korpusy dla bardziej wybrednych (serie na 7 i 9, tak samo jak śp. Minolta miała w zwyczaju) ale jednocześnie w praktyce rezygnując z rynku zawodowego.
Zgadzam się z tą opinią w całej rozciągłości. Dodałbym jeno, że te korpusy o wyższych numerkach to nie są ale pretendują chyba do bycia adresowanymi dla bardziej wybrednych... Albo inaczej - są dedykowane dla pewnej grupy z tych "bardziej wybrednych". To oczywiście moje prywatne zdanie.
RB napisał/a:
Co oczywiście nie oznacza, ze nie mają świetnych obiektywów za gruba kasę :-)
I pewnie dlatego większość użytkowników korpusów Sony bryluje w obiektywach z innych parafii ;)
RB napisał/a:
Mają, niestety nierzadko za grubsza niż C i N (a w przypadku S 500/4 to chyba niż C i N razem wzięte :-) )
A to ten obiektyw w ogóle można kupić? Bo wydawało mi się, że zrobili go tylko po to by mogli wstawić do gabloty w swoim muzeum dokonań optycznych :) ;)
jaad75 - Wto 18 Gru, 2012

Usjwo napisał/a:
Na forum malo jest fanboy'ow Canona i niech tak zostanie :grin:
Jest sporo, tylko mają słabe argumenty... :razz:

[ Dodano: Wto 18 Gru, 2012 09:13 ]
Usjwo napisał/a:
A potem w tych "uniwersalnych sysemach" większość jedzie w najlepszym razie na Sigmach i Tamronach... Nawet w superwszechstronnym Canonie, mimo, że tam ta współpraca najgorzej wychodzi... :razz:
RB - Wto 18 Gru, 2012

hijax_pl napisał/a:
Zgadzam się z tą opinią w całej rozciągłości. Dodałbym jeno, że te korpusy o wyższych numerkach to nie są ale pretendują chyba do bycia adresowanymi dla bardziej wybrednych... Albo inaczej - są dedykowane dla pewnej grupy z tych "bardziej wybrednych". To oczywiście moje prywatne zdanie.

Są adresowane. A że pewne grupy "bardziej wybrednych" mają to w nosie, to cóż...

500/4 można kupić. Jak się ktoś uprze to dużo mozna.
http://www.bhphotovideo.c...4_0_G_Lens.html
Że czas dostawy to 2-4 miesiace i ze cena 'dość' ko(s)miczna to pikuś. Efekt paradowania po Hamburgu... bezcenny :-)

zentaurus - Wto 18 Gru, 2012

Jestem użytkownikiem systemu dla mniej wymagającego amatora(według Ustwo), czyli Sony i jakoś nie jest mi tęskno zamieniać mojego CZ 24-70/2,8 lub 70-200/2,8 na odpowiedniki C lub N. Trudno, bedę musiał z pokorą pogodzic się nad moją "amatorskością" i dalej focić amatorskie zdjęcia "amatorską" A900 :mrgreen: .

RB napisał/a:
Że czas dostawy to 2-4 miesiace
Czyli produkcja na zamówienie :)
RB - Wto 18 Gru, 2012

zentaurus napisał/a:
Jestem użytkownikiem systemu dla mniej wymagającego amatora(według Ustwo), czyli Sony i jakoś nie jest mi tęskno zamieniać mojego CZ 24-70/2,8 lub 70-200/2,8 na odpowiedniki C lub N. Trudno, bedę musiał z pokorą pogodzic się nad moją "amatorskością" i dalej focić amatorskie zdjęcia "amatorską" A900 :mrgreen: .

ja bym wymienił na jedynkę Canona :mrgreen: . Z obowiązkowym Tamponem z przodu coby światło nie powypadało :-)

hijax_pl napisał/a:
Czyli produkcja na zamówienie :)

Ale kupić można. Egzemplarza z gabloty w centrali nie wyprzedaja :-)

Sunders - Wto 18 Gru, 2012

jaad75 napisał/a:
Usjwo napisał/a:

"Psy szczekają a"... np. http://dslrphoto.com/dslr/space.php?do=ranking
W USA zapewne nie czytują optyczne.pl :razz:

Usjwo - Wto 18 Gru, 2012

zentaurus napisał/a:

To ze mozna, nie oznacza jeszcze uniwersalnosci. Moje zdanie dotyczylo calosci systemu i kierunkow rozwoju (systemu, nie amatora fotografii).
Jakbys jeszcze podal z ilu modeli FF mogles wybrac A900, to mogloby to troche wyjasnic moja opinie :mrgreen:

Usjwo napisał/a:

To ze mozna, nie oznacza jeszcze uniwersalnosci. Moje zdanie dotyczylo calosci systemu i kierunkow rozwoju (systemu, nie amatora fotografii).
Jakbys jeszcze podal z ilu modeli FF mogles wybrac A900, to mogloby to troche wyjasnic moja opinie :mrgreen:

RB ujął to chyba lepiej.
a co do wyboru to miał alternatywę w postaci A850 - ta tańsza siostra też była jakimś nowatorskim zagraniem na rynku FF - dopiero dziś C i N odrobiły tą lekcję w postaci 6D i D600.
bolączką Sony jest to, że idzie w taniość i bylejakość, a lepsze produkty winduje najczęściej do poziomów snobistycznych. jest za to bardzo innowacyjnym graczem i ja w sumie nie żałuję wyboru ;)
wcześniej kiedy analizowałem rynek względem swoich potrzeb to powiedziałem sobie - cokolwiek kupię to na bank nie będzie to Sony :mrgreen:
od ponad roku byłem zdecydowany na zakup D90, serio!

lozan26 - Wto 18 Gru, 2012

Sunders napisał/a:
jaad75 napisał/a:
Usjwo napisał/a:

moj Sony dopiero na 45 miejscu :sad:

Półprzepuszczalne lustro w Nikonach
Firma Nikon złożyła wniosek patentowy, w którym opisała aparat cyfrowy z półprzepuszczalnym lustrem. Technologia ta nie jest oczywiście niczym nowym, lecz w przeciwieństwie do rozwiązań stosowanych w lustrzankach Sony A33 i A55 w Nikonie lustro będzie ruchome. Ponadto światło przez nie odbijane zostanie wykorzystane w wizjerze optycznym.

Sunders napisał/a:
O, jakże wspaniały argument - kup sobie Powershota A2300, jest zdecydowanie najlepszy... :mrgreen:
RB - Wto 18 Gru, 2012

pan.tadeusz napisał/a:

bolączką Sony jest to, że idzie w taniość i bylejakość, a lepsze produkty winduje najczęściej do poziomów snobistycznych. jest za to bardzo innowacyjnym graczem

Osobiście wolałbym mniejszą innowacyjność a większą przewidywalność, niższe ceny i lepsze materiały ;-)

materialy sa bardzo dobre przynajmniej w mojej.Sony zawsze mialo wysokie ceny, obojetnie w jakiej branzy.W zamian za to sa trwale.Ja mam w domu tylko sprzet Sony poza kinem domowym z bose.
mozer - Wto 18 Gru, 2012

Sony to trochę takie Apple wśród aparatów, z tą różnicą, że produkty tych drugich są przynajmniej trochę solidniej zbudowane. Natomiast w podobny sposób pozyskują wyznawców :D
Usjwo - Wto 18 Gru, 2012

lozan26 napisał/a:
materialy sa bardzo dobre przynajmniej w mojej

ale Ty chyba masz jaks "special edition", bo ona sie duzo rozni od tych co inni widzieli.

lozan26 napisał/a:
materialy sa bardzo dobre przynajmniej w mojej.
Pewnie masz jakąś custom version... :razz:
lozan26 napisał/a:
Sony zawsze mialo wysokie ceny
Zależy czego. Generalnie jednak często ma przewartościowane produkty z możliwościami niewspółmiernymi do ceny (np. Vaio), ale często upycha też tani shit ze swoim logo (tanie telewizory, czy lustrzanki i SLT entrylevel). Materiały zarówno w przypadku starszych DSLR, jak i nowych SLT robią bardzo kiepskie wrażenie i to nawet jeśli mówimy o A77 (A99 jeszcze w ręce nie miałem).
lozan26 napisał/a:
Ja mam w domu tylko sprzet Sony
Współczuję... :lol:

jaad75 napisał/a:
Generalnie jednak często ma przewartościowane produkty z możliwościami niewspółmiernymi do ceny (np. Vaio), ale często upycha też tani shit ze swoim logo

no dokładnie... ale tak dziś wygląda globalny biznes.
Nikon nie bez przyczyny obniża jakość - księgowi wiedzą, że można na tym sporo zarobić.

jaad75 ty chyba nigdy vaio nie miales.Nie bede wnikal co siedzi w srodku tylko powiem o wykonaniu.Sa modele vaio tanie i te drozsze.Ja swojego vaio mam juz od kilku lat.Jest swietnie wykonany i ma bardzo dobry monitor.Nie zamienilbym na chebla z acer albo asus.Dell to tz dorgi sprzet porownywalny cenowo i jakosciowo z vaio ale wiem ze warto dac za to pieniadze.Totalnym przegieciem uwazam Makowce mimo genialnych monitorow.

Nie ma czego wspolczuc.Nie bede wnikal co ty tam trzymasz w domu.Pewnie szajsungi i philips.

lozan26, właśnie teraz piszę na Vaio. Drogim Vaio. Jednym z droższych jakie kiedykolwiek wypuścili, bo highendowym AW. :roll:
lozan26 napisał/a:
Dell to tz dorgi sprzet porownywalny cenowo i jakosciowo z vaio ale wiem ze warto dac za to pieniadze.
Delle są znacznie lepiej wyposażone, ale równie kiepsko wykonane. Dobrze wykonane są (albo może były) biznesowe modele Vaio. Ale to tyczy się biznesowych linii większości producentów.
mozer - Wto 18 Gru, 2012

pan.tadeusz napisał/a:
Nikon nie bez przyczyny obniża jakość - księgowi wiedzą, że można na tym sporo zarobić.

A niech sobie obniża - oby zostawił tylko jakieś solidniejsze modele dla bardziej wymagających użytkowników. I niekoniecznie mam na myśli body po 20 tys.
Gorzej jak nie ma się wyboru...

mozer - Wto 18 Gru, 2012

jaad75, jakie współczesne laptopy są wg Ciebie dobrze wykonane?

mozer napisał/a:
jakie współczesne laptopy są wg Ciebie dobrze wykonane?
W zasadzie za wyjątkiem specjalnych konstrukcji (np militarnych) to.. żadne.
Dla mnie 'dobrze' jest synonimem 'bardzo dobrze' :D

mozer napisał/a:
jaad75, jakie współczesne laptopy są wg Ciebie dobrze wykonane?
Napisałem wyżej - linie biznesowe. Laptopy konsumenckie, to tandeta. Na może z wyjątkiem Maków.

sa konsumenckie za 400 euro i konsumenckie za 1200 euro. Vaio z wyzszej polki sa bardzo solidnie wykonane z dobrych materialow.Biznesowe HP Sony i MAC

lozan26 napisał/a:
sa konsumenckie za 400 euro i konsumenckie za 1200 euro.
Mówię w tej chwili o Vaio, który normalnie, w tej konfiguracji, kosztował ponad $3500. :roll:

aha i znaczy za drogi w stosunku do bebechow? Ciekawy jestem alternatywy za te pieniadze.
RB - Wto 18 Gru, 2012

lozan26 napisał/a:
materialy sa bardzo dobre przynajmniej w mojej.

Hmmm, materiały obudowy na poziomie zbliżonym (ale wciąż IMO od dołu) do tych, które miała stara alfa 100 (to jeszcze właściwie Minolta była) to ma a77. A65 juz nie.

Nalezy wspomnieć, że na 2006 rok a100 była niezbyt drogim aparatem, przy którym na materiały też nieco wybrzydzano. Oczywiście, jakość materiałów spikowała na (kiedyś niedostępny chyba dla nikogo innego niż kopiarkowcy :mrgreen: ) poziom tanich Canonów dopiero od alfy 200 :-)

lozan26, za drogi w stosunku do wykonania i materiałów, bebechy na owe czasy ok.
ghost - Wto 18 Gru, 2012

hm. ale a100 to był plastik. skopiowany z d5d. żadne magnezy jak w a77.

ghost, że A77 ma niby magnezową obudowę? Strasznie plastikowe wrażenie ten magnez robi... :roll:

zmieniają się plastikowe trendy... widać to nawet po takich korpusach jak D700 i D800.
zgadzam się też z RB, że A57/65 to takie bardziej plasticzaki.
nawet A55 wydała mi się jakoś przyjemniej wykonana ale może to kwestia gumowania.
chociaż A37 to praktycznie ten sam korpus ale... materiały dają wrażenie chińskiej zabawki.
wykonanie A77 prezentuje się znacznie ciekawiej, a A99 z tym pękatym ale małym body wizualnie bardzo mi się podoba.

No faktycznie, niby w specyfikacji jest magnesium alloy/plastic... :neutral:
Ciekawe, gdzie jest alloy, a gdzie plastic...

RB - Wto 18 Gru, 2012

ghost napisał/a:
hm. ale a100 to był plastik. skopiowany z d5d. żadne magnezy jak w a77.

ghost, oczywiście. Problem czym ten magnez w a77 jest ogumowany :-) Ale i tak, to naprawdę nie taki straszny (w sensie nawet tego pokrycia) korpus jak na współczesność i kwotę, którą za niego chcą.

ghost - Wto 18 Gru, 2012

jaad75 napisał/a:
No faktycznie, niby w specyfikacji jest magnesium alloy/plastic... :neutral:
Ciekawe, gdzie jest alloy, a gdzie plastic...

link
wygląda, że góra jest plastikowa, reszta to szkielet z lekkich stopów.
---------
edit.
choć dyskusja poniżej nie wyklucza, ze i góra jest metalowa.

[ Dodano: Wto 18 Gru, 2012 13:13 ]
RB napisał/a:

ghost, oczywiście. Problem czym ten magnez w a77 jest ogumowany :-) Ale i tak, to naprawdę nie taki straszny (w sensie nawet tego pokrycia) korpus jak na współczesność i kwotę, którą za niego chcą.

mnie bardziej dziwi, że a100 staje się ( prawie ;) ) najlepiej wykonanym body Sony.
faktem jest, że to jest korpus z lini 5 dużo wyżej niż by sugerował numerek, ale żeby przebijał 65.. no nie wiem.

RB - Wto 18 Gru, 2012

ghost napisał/a:

mnie bardziej dziwi, że a100 staje się ( prawie ;) ) najlepiej wykonanym body Sony.
faktem jest, że to jest korpus z lini 5 dużo wyżej niż by sugerował numerek, ale żeby przebijał 65.. no nie wiem.

Bez przesady. była jeszcze 700-ka i wyżej :-)
natomiast co do a65 to moje odczucia sa pewne. Tam jest dość podły plastik. Muszla oczna wykonana z czegoś tam plastikowego, twardego, nieprzyjemnego to horror.
To nie chodzi o numerek, to chodzi o postęp jaki dokonał się w branży w latach 2006 - 2011 :-) Podobnie a77 ma się do plastików z d7d dość tak sobie.

jaad75 napisał/a:
Sunders napisał/a:
O, jakże wspaniały argument - kup sobie Powershota A2300, jest zdecydowanie najlepszy... :mrgreen:

jaad75 nie uprawiaj szyderczej demagogii. Myślę, że dobrze wiesz, że nie chodziło mi o konkretne modele, tylko o pozycję rynkową aparatów fotograficznych z systemu, który z uporem maniaka systematycznie starasz się dyskredytować. :razz:

[ Dodano: Wto 18 Gru, 2012 15:25 ]
jaad75 napisał/a:
lozan26 napisał/a:
Dell to tz dorgi sprzet porownywalny cenowo i jakosciowo z vaio ale wiem ze warto dac za to pieniadze.
Delle są znacznie lepiej wyposażone, ale równie kiepsko wykonane. Dobrze wykonane są (albo może były) biznesowe modele Vaio. Ale to tyczy się biznesowych linii większości producentów.

Nie wiem z jakimi Dellami miałeś do czynienia, ale ani używając XPS`a, ani tym bardziej Precision`a, nie nie odniosłem wrażenia, że są kiepsko wykonane.

Sunders napisał/a:
Myślę, że dobrze wiesz, że nie chodziło mi o konkretne modele, tylko o pozycję rynkową aparatów fotograficznych z systemu, który z uporem maniaka systematycznie starasz się dyskredytować. :razz:
Dobrze wiesz, jak mają się do jakości korpusów, systemów, czy nawet kompaktów takie rankingi - czy Powershot A2300 jest wg. lepszym od innych kompaktów?... :roll:

[ Dodano: Wto 18 Gru, 2012 17:34 ]
Sunders napisał/a:
Nie wiem z jakimi Dellami miałeś do czynienia, ale ani używając XPS`a, ani tym bardziej Precision`a, nie nie odniosłem wrażenia, że są kiepsko wykonane.
Mam XPS Studio, miałem XPS-a i Latitude.

jaad75 napisał/a:
czy Powershot A2300 jest wg. lepszym od innych kompaktów?...

Dla handlowców w USA na pewno tak, bo dla sprzedawcy najlepszy aparat to aparat sprzedany; dla Canona też, ponieważ jak chyba większości producentów, liczy się dla niego wielkość sprzedaży; dla najliczniejszej grupy klientów kupujących tam kompakty zapewne również, bo najwyraźniej spełnia ich oczekiwania. Dla nich wszystkich najpewniej nie ma żadnego znaczenia, że akurat zdaniem jaada75 to nie jest najlepszy kompakt. :razz:

Sunders napisał/a:
Dla nich wszystkich najpewniej nie ma żadnego znaczenia, że akurat zdaniem jaada75 to nie jest najlepszy kompakt. :razz:
A jaki jest Twoim zdaniem, bo to Ty dałeś ten przykład na poparcie czegoś... :roll:

jaad75 napisał/a:
A jaki jest Twoim zdaniem

Najlepiej sprzedającym się w USA :mrgreen:

jaad75 napisał/a:
dałeś ten przykład na poparcie czegoś...

Niepotrzebnie "uczepiłeś się" tego pierwszego z listy Canona PowerShot A2300. Czemu nie zwróciłeś uwagi na to które miejsce zajmuje na tej liście Canon 650D, a które Nikon D5100 i Sony A57. Jak myślisz, czemu Canony 650D, 600D i 1100D sprzedają się w USA zdecydowanie lepiej od tych lustrzanek, które Ty uważasz za zdecydowanie je dystansujące jakością :?:

Sunders napisał/a:
Jak myślisz, czemu Canony 650D, 600D i 1100D sprzedają się w USA zdecydowanie lepiej od tych lustrzanek, które Ty uważasz za zdecydowanie je dystansujące jakością :?:
Na takiej samej zasadzie, jak A2300 sprzedaje się najlepiej spośród kompaktów, mimo, że jest mnóstwo aparatów, które deklasują go w każdym aspekcie. Dalej nie jarzysz?
komor - Wto 18 Gru, 2012

Drugi raz dziś mówię: miliony much nie mogą się mylić. :)

komor napisał/a:
Drugi raz dziś mówię: miliony much nie mogą się mylić. :)

Spodziewałem się, że ktoś to w końcu napisze. :roll: I Ty komor przeciw mnie :???:
komor czemu preferencje zakupowe klientów w USA porównujesz do instynktownego zachowania much :?:

[ Dodano: Wto 18 Gru, 2012 20:58 ]
jaad75 napisał/a:
Na takiej samej zasadzie/.../Dalej nie jarzysz?

jaad75 nie, nie jarzę, o jakiej zasadzie piszesz :?:

komor - Wto 18 Gru, 2012

Sunders, preferencje zakupowe jakiejkolwiek grupy odbiorców nie muszą mieć bezpośredniej przyczyny w jakości/dostosowaniu/whatever produktu. To, że Canon się najlepiej sprzedaje nie musi wynikać z tego, że robi lepsze aparaty niż Nikon czy Pentax. Czy Sony, skoro już zastanawiamy się nad fenomenem Sony w kolejnym już wątku.

komor napisał/a:
preferencje zakupowe jakiejkolwiek grupy odbiorców nie muszą mieć bezpośredniej przyczyny w jakości/dostosowaniu/whatever produktu

komor, istotnie preferencje zakupowe mogą nie mieć związku z jakością produktu, ale IMO z dostosowaniem własności tego produktu do potrzeb kupujących to już na pewno mają. Canon najwyraźniej te potrzeby zaspokaja najlepiej/przynajmniej w USA/.

RB - Wto 18 Gru, 2012

Jak Sunders trafnie zauważył konsument zwykle w nosie ma czy produkt A jest najlepszy czy nie jest najlepszy (bo i skad ma to wiedzieć?), byle tylko był przekonany, że spełnia jego oczekiwania lepiej niż inny produkt. Do tego aby przekonac zresztą nie słuzy wyłacznie tak znienawidzony tutaj marketing.
Mało który użytkownik aparatu zastanawia się nad fenomenem obrazowania i czy ono jest lepsze czy gorsze. Byleby zdjęcia jakie chce robić wychodziły takie jak chce i byleby mu się go dobrze obsługiwało. I to często działa na wszystkich poziomach zaawansowania :-) Nie tylko u tej sono-gawiedzi.

magda28 - Nie 06 Sty, 2013

http://500px.com/photo/20345367

http://500px.com/photo/17220611

http://500px.com/photo/17078359

Dostalam wczoraj a57. Zdjecia nie sa moje ale widac, ze ma moc.

Te amatorskie prace dedykuje wszystkim profesjonalistom, ktorych wspaniale prace mozna podziwiac w galerii optycznych a ktore zostaly stworzone przy wspolpracy ich ogromenej wiedzy oraz sprzetowi wysokiej generacji.

Temat do zamkniecia, gdyz wybor zostal dokonany.

Pozdrawiam

Magda

mozer - Nie 06 Sty, 2013

magda28, co te zdjęcia mają pokazywać?
hijax_pl - Nie 06 Sty, 2013

magda28, pokaż swoje :D
mozer - Nie 06 Sty, 2013

A tak w ogóle, to gratuluję znajomości języka polskiego:

magda28 napisał/a:
wszystkim profesjonalista

magda28 napisał/a:
sprzetowi wysokiej generacji

Mam nadzieję, że 28 to nie wiek...

MM - Nie 06 Sty, 2013

mozer napisał/a:
Mam nadzieję, że 28 to nie wiek...

Oczywiście, że nie. Jest sporo starsza. Lata lecą to i aparat trzeba kupić taki co to sam zmarszczki wygładza :mrgreen: Canon i Nikon są zbyt profesjonalne bo za bardzo pokazują prawdę i są za ostre :razz:

mozer dziekuje. Od dziecka mieszkam w Szwecji. By zbytnio nie odbiegac od meritum tematu poprawilam ten bardzo istotny blad fonetyczny, ktory odgrywa na tym forum kluczowa role.

hahaha MM do twojej malzonki mi daleko.Moim zdaniem, lepszy bylby dobry krem, niz aparat nie dostrzegajacy jej marszczek.

magda28, gratuluję. Będziesz się wyróżniać w tłumie. Często bywam w Szwecji i jakoś sprzętu fotograficznego Sony nie widuję dużo. W przeciwieństwie do grającego...

hijax-zapraszam na kroppkakor. Podyskutujemy sobie przy czyms smacznym.

Dobrze, że nie na surstromminga ;-)
Jaki rejon SE? ;-)

kozidron - Nie 06 Sty, 2013

magda28, pokaż swoje, te zdjęcia są okey, bo i wszyscy tu wiedzą, ze dobre zdjecia to da się zrobić nawet A100 ale ty pewnie nie pamietasz tego modelu, bo wtedy co najwyżej oglądałaś Alfa na polsacie zamiast lobbować alfy.
mozer - Nie 06 Sty, 2013

magda28 napisał/a:
mozer dziekuje. Od dziecka mieszkam w Szwecji. By zbytnio nie odbiegac od meritum tematu poprawilam ten bardzo istotny blad fonetyczny, ktory odgrywa na tym forum kluczowa role.

Wszystko fajnie, ale na merytoryczne pytanie nie odpowiedziałaś...

Czepialstwo gramatyczne może było nie na miejscu, ale po prostu nie mogę znieść jak ludzie nie potrafią się w stopniu podstawowym posługiwać ojczystym językiem. To taka ogólna refleksja, nie do Ciebie. Jak mieszkasz w Szwecji to Cię rozgrzeszam ;)

mozer-rozumiem Cie doskonale i nie mam Ci tego za zle.Dziekuje za zwrocenie uwagi.

hijax-Helsingborg.

Wujek_Pstrykacz - Nie 06 Sty, 2013

magda28 napisał/a:
Temat do zamkniecia, gdyz wybor zostal dokonany.

Zgodnie z prośbą, zamykam, gratuluje trafionego wyboru.