forum.optyczne.pl

Cyfrowe kompakty - Test aparatu Samsung Smart EX2F

Arek - Sro 19 Gru, 2012
Temat postu: Test aparatu Samsung Smart EX2F
Zapraszamy do lektury testu aparatu Samsung Smart EX2F:
http://www.optyczne.pl/19...msung_EX2F.html

Arek

fatman - Sro 19 Gru, 2012

A właśnie dziś szukałem informacji o tym aparaciku po sieci.
Chciałem zobaczyć czym wzbogaciki od czasó EX1 i porównać z LX-7 I Olkiem XZ-2.
Gratuluję. Nawet dpreview nie zrobiło jeszcze testu.

hijax_pl - Sro 19 Gru, 2012

Tu dodali tam ujęli a przede wszystkim to jak widać cenę podnieśli.. Ech...
Arek - Sro 19 Gru, 2012

Dla mnie to niestety spory krok w tył. JPEGi Samsung miał zawsze fatalne, z RAWów dało się sporo wyciągnąć. Teraz jest JPEG i RAW do luftu. Nowa matryca miała być lepsza, a okazała się gorsza.
Na dodatek słabo skorygowany obiektyw powoduje, że prawie 3 MPix trzeba nadmuchać z niczego... To miał być kompakt dla zaawansowanych, a tak namieszali, że wyszła zabawka do fotek na FB...

Arek napisał/a:
wyszła zabawka do fotek na FB...
Może tak ma być? Słyszałeś ostatnie reklamy samsunga w radiu? "Wyobraź sobie aparat..."?
Sunders - Sro 19 Gru, 2012

Arek napisał/a:
jest JPEG i RAW do luftu. Nowa matryca miała być lepsza, a okazała się gorsza

Czyli wyszła kiszka :sad:

Arek napisał/a:
zabawka do fotek na FB...

IMO celne podsumowanie :smile:
Za ca 2 lata będzie też za ca 888pln :twisted:

Arek - Sro 19 Gru, 2012

hijax_pl napisał/a:
Może tak ma być? Słyszałeś ostatnie reklamy samsunga w radiu? "Wyobraź sobie aparat..."?

No ale mają tyle innych kompaktów... Ten miał być inny. Ja naprawdę na niego liczyłem. To co pokazał EX1 plus parametry EX2 na papierze obiecywały wiele.

Arek napisał/a:
No ale mają tyle innych kompaktów...
Ale każdy kompakt to jakby inny byt w sensie firmwareu. Ten poprzedni testowany smarciak - wb150. Porażka: zwiechy, co tryb to inny format, wifi nie działa, popiep.rzone menu i takie tam... Tu już jest z tym OK, ale po co za ciosem poszli i RAWy "poprawiali"? Dla mnie to jest megazagadka. Po kiego BSI-CMOS? Co on daje?
Arek napisał/a:
Ja naprawdę na niego liczyłem.

Ja też. Ale już mi chętka opadła i na razie zostaje EX1. Choć szkiełko i FHD kusiło, oj kusiło... Za to coraz bardziej myślę o LX7. Tym bardziej, że za oceanem można zakupić go w cenie EX1 u nas... Ech... :zalamany:

fatman - Sro 19 Gru, 2012

Praktycznie po odpadnięciu ze stawki tego szajsunga po tym miażdżącym teście do wyboru z konkretnych kompaktów pozostaje RX-100, LX-7 i XZ-2.
siosio - Sro 19 Gru, 2012

fatman napisał/a:
Praktycznie po odpadnięciu ze stawki tego szajsunga po tym miażdżącym teście do wyboru z konkretnych kompaktów pozostaje RX-100, LX-7 i XZ-2.

eeeee piszesz jakby nie było g15,g1x czy p7100 -teraz jest dosyć tani - niecałe 1200zł - więc jeśli światłosiła f.2,8 starczy, to chyba najciekawszy wybór po jeszcze rozsądnej cenie....

A jak ktoś nie chce raw, to ma jeszcze p3100 - teraz nawet poniżej 799 zł.....

[ Dodano: Sro 19 Gru, 2012 22:57 ]
A pewnie i jakiś Fuji, by się znalazł.....

[ Dodano: Sro 19 Gru, 2012 22:59 ]
A przeciez dobry Fuji nie jest zly :razz:

fatman - Czw 20 Gru, 2012

siosio napisał/a:
eeeee piszesz jakby nie było g15,g1x czy p7100 -teraz jest dosyć tani - niecałe 1200zł

DLa mnie 2.8 w kompakcie to ciemnica i bokehless.
Dlatego podając swoje typy brałem pod uwagę tylko te z 1.4 lub 1.8 na jasnym końcu :wink:

Wojmistrz - Czw 20 Gru, 2012

Cóż, Samsung EX1 nadal będzie godnym polecania na "dobry kompakt", a EX2F odejdzie w zapomnienie, do puki, do puty cena mu nie spadnie, albo ze sklepów nie wyjdą wszystkie EX1 :P
Chris62 - Czw 03 Sty, 2013

Arek napisał/a:
Dla mnie to niestety spory krok w tył. JPEGi Samsung miał zawsze fatalne, z RAWów dało się sporo wyciągnąć. Teraz jest JPEG i RAW do luftu. Nowa matryca miała być lepsza, a okazała się gorsza.
Na dodatek słabo skorygowany obiektyw powoduje, że prawie 3 MPix trzeba nadmuchać z niczego... To miał być kompakt dla zaawansowanych, a tak namieszali, że wyszła zabawka do fotek na FB...

Z drugiej strony czegoś tu nie rozumiem.
Porównuję test EX2 do LX-7, którego jednak chwaliliście - pobrałem Wasze sample ze stacji metra, wyświetliłem obok siebie na monitorze i widzę, w EXIFach ,że odstęp czasowy między nimi to jakieś 2 minuty.
Szukam i szukam tej powalajacej przewagi LX-7 nad EX-2 i jakoś jej nie widzę.
Widze tylko to że obrazek z EX2 ma większy rozmiar i trzeba zniwelowac tą różnice to raz i 2 to inne kolory kwestia gustu.
W kwestii rozdzielczości hmm pytanie jaką lupę mam użyć aby zobaczyć różnice?

Może za bardzo dzielimy włos na czworo?

hijax_pl - Czw 03 Sty, 2013

Sample to JPEGi prosto z puszki, najczęściej w trybie AUTO pstrykane.
I jako takie nie są złe moim zdaniem. Ot - przeciętna przeciętność.

Problem EX2F to RAW przede wszystkim. Jeśli wyobrażę sobie, że ten aparat nie ma możliwości rejestracji RAW, przymknę oko na optykę (tak jak należałoby przymknąć przy ocenie LX7 czy RX100) to mógłbym nawet o EX2F pisać peany...

Swoją drogą rozumiem, dlaczego (w zasadzie) nie ma w sprzedaży wersji bez Wifi, czyli EX2... ;)

Chris62 - Pon 07 Sty, 2013

Pobrałem sobie RAWy z EX2 zarówno z dpreview jaki z I-R i wywołuję przy pomocy testowej wersji C1 wersja 7.
Powiem, że choć nie umiem obsługiwać tego softu to ładnie wychodzą. Niestety tylko z ogniskowej 17 mm sampelki miałem, poszukam jeszcze z szerszych kątów i zobaczę jaka optyka sobie radzi.
Ale wydaje mi się że wcale nie taki diabeł straszny jak go ten DCRAW maluje.
Zrobię sobie porównanie do EX1 i panasoniców ale jakoś wątpie, że będzie gorzej.
Na pewno na poziomie "fit to screen" nie będzie różnic.
Przyjemnie wyciaga się światełka z fotki manekina w słońcu (sampel z I-Rresource) - jak na taką matrycę jest OK.
Jest jeszcze aspekt powtarzalności modeli.
Bywa że jeden aparat może miec inny obiektyw niż drugi i inaczej ustawiony.
Jakoś wydaje mi się ze ten testowany model na tym portalu odbiega jakościowo od tego z I-R.

hijax_pl - Pon 07 Sty, 2013

Chris62 napisał/a:
To nie dcraw. On służy tylko i wyłącznie do wyłuskania danych z matrycy. Bez żadnego demozaikowania itp. Tylko tyle.
Chris62 napisał/a:
Zrobię sobie porównanie do EX1 i panasoniców ale jakoś wątpie, że będzie gorzej.
Nie jest gorzej. Zasadniczo chodzi o to że nie jest lepiej.
Chris62 napisał/a:
Na pewno na poziomie "fit to screen" nie będzie różnic.
To na pewno. I taka wzmianka jest też w teście...
Cytat:
I tu dochodzimy do sedna całej koncepcji: wszelkie wyżej wymienione wady przestają mieć znaczenie, bowiem zmniejszony plik JPEG jest czysty nawet dla najwyższych czułości, co w tandemie z jasnym obiektywem czyni EX2F idealnym modelem na wieczorne klubowe eskapady.
:cool:
Arek - Pon 07 Sty, 2013

Chris62 napisał/a:

Jest straszny. Ten aparat nie ma po prostu RAW-a, co w połączeniu z nieudolnym traktowaniem JPEGów, dyskwalifikuje go jako sprzęt dla zaawansowanych amatorów.

Chris62 - Pią 11 Sty, 2013

Arek napisał/a:
Chris62 napisał/a:

Jest straszny. Ten aparat nie ma po prostu RAW-a, co w połączeniu z nieudolnym traktowaniem JPEGów, dyskwalifikuje go jako sprzęt dla zaawansowanych amatorów.

Po głębszej analizie dochodzę do wniosku, że masz rację.
Przy okazji testy Panasa LX-7 można dowiedzieć się jaką padaką jest Fuji X10 a takie zachwyty nad nim były.
http://www.dpreview.com/r...umix-dmc-lx7/11

LX-7 jest chyba najlepszy w tej kategorii aczkolwiek nie mam porównania do bliźniaczego modelu Leica.

Byłoby fajnie jakby Wasze testy były grupowe.
Zebrać takie premium kompakty 24 mm i przedstawić porównanie RAWów obok siebie potem optymalnie obrobionych jpgów i przyjemnie by się porównywałlo poszczególne modele między sobą.
Na tej stronce dpreview można sobie podmieniać poszczególne modele - właśnie tam podmieniłem RAWa z G12 na EX-2 - brzegi faktycznie mizerne.
Jedno przy drugim to tak fajnie widać.

Szkoda bo mógł być fajny kompakt.

Dominika - Sob 12 Sty, 2013

I fajny kompakt jest. Jpg jak sobie na wspomnianej stronce porównywałam wcale nie odbiegają od konkurencyjnych zaawansowanych kompaktów które za to więcej kosztują i nie mają ani 24mm ani f1,4 ani full HD czy odchylanego LCD. Co do rawów się nie wypowiadam. Jak czasem widzę fotografów mówią: "ja robię tylko w raw" przysyłają mi potem fotki do obejrzenia a ja ich obrobione rawy już jako jpg w picasa poprawiam i się dziwią na jakim programie siedzę :mrgreen:
werso75 - Nie 13 Sty, 2013

Dominika napisał/a:
I fajny kompakt jest. Jpg jak sobie na wspomnianej stronce porównywałam wcale nie odbiegają od konkurencyjnych zaawansowanych kompaktów które za to więcej kosztują i nie mają ani 24mm ani f1,4 ani full HD czy odchylanego LCD. Co do rawów się nie wypowiadam. Jak czasem widzę fotografów mówią: "ja robię tylko w raw" przysyłają mi potem fotki do obejrzenia a ja ich obrobione rawy już jako jpg w picasa poprawiam i się dziwią na jakim programie siedzę :mrgreen:

I dlatego wg. mnie jeżeli cenowo zbliży się do EX1 (900PLN) można się o niego pokusić :wink:

hijax_pl - Nie 13 Sty, 2013

werso75 napisał/a:
I dlatego wg. mnie jeżeli cenowo zbliży się do EX1 (900PLN) można się o niego pokusić
Absolutnie tak. Jeśłi będzie w cenie 800zł można spokojnie go kupować. Przede wszystkim dla filmowania i bajeranckich filtrów ;)
mrawi - Nie 13 Sty, 2013

W cenie 900 zł i tak wybrałbym EX1. Wolę matrycę CCD niż BSI. Jasność obiektywu w EX1 to f1.8, też jest 24 mm.
Chris62 - Pon 14 Sty, 2013

Dominika napisał/a:
I fajny kompakt jest. Jpg jak sobie na wspomnianej stronce porównywałam wcale nie odbiegają od konkurencyjnych zaawansowanych kompaktów które za to więcej kosztują i nie mają ani 24mm ani f1,4 ani full HD czy odchylanego LCD.

:

W centrum może nie ale na brzegu z EX2 jest kiepsko - w porównaniu do LX-7 także F1,4 i jeszcze do tego o dłuższym i jaśniejszym końcu.
Jedyną przewagą EX-2 względem LX-7 jest ekranik.
Za to LX-7 ma fajny pierścien przysłon na obiektywie i przełącznik proporcji zdjęcia z 4ma trybami i podejrzewam lepsze możliwości w kwestii akcesoriów lampy itd itp z czym u Samsunga nie jest najlepiej.
Cena LX-7 jest o ok. 200 PLN wyższa ale IMO za lepsze szkło warto dopłacić.
Jest jeszcze różnica w rozdzielczości 12 vvs 10 MP ale tu trzeba mieć na uwadze że LX-7 ma 10 MP w każdej proporcji a EX2 ma 21 MP tylko przy proporcji 4:3. Zmiana na 3:2 lub 16:9 obetnie rozdzielczość zdjęcia.
Właśnie te programowe korekcje dystorsji szkła powodują degradację detali na obrzeżach.

Dominika napisał/a:

Co do rawów się nie wypowiadam. Jak czasem widzę fotografów mówią: "ja robię tylko w raw" przysyłają mi potem fotki do obejrzenia a ja ich obrobione rawy już jako jpg w picasa poprawiam i się dziwią na jakim programie siedzę :mrgreen:

RAWy możemy traktować jako koło ratunkowe. Wywołane na szybko wg ustawień aparatu w moemncie robienia zdjecia są one dokładnie jpgami z aparatu.
Jeżeli przy oglądaniu zdjęcia dojdziesz do wnisoku że na zdjęciu to i to jest przepalone to z RAWa jeszcze coś odzyskasz z jpga już nie. To samo w kwestii korekcji zdecydujesz przy obróbce czy prostowac czy nie przecież nie na każdym zdjęciu idealna geomteria jest priorytetem prawda?
Pod wieloma względami możan dopasowac dane zdjęcie pod własne potrzeby a jpg cóż jest taki jak sobie wymyślił producent....
Pomiędzy EX1 a EX2 cenowo ulokował się LX-5 który jest dobrym kompromisem między nimi bo ma ciut lepsze filmy od EX2 a optycznie jest taki sam jak EX1.

Wadą Panaosoniców dla mnie jest żóltawa dominata zdjęć no ale po to mamy właśnie RAW żeby nie narzekać na gust producenta wiec można to zignorować.

Jedyne co wydaje mi się lepsze w EX2 względem EX1 to zakres tonalny tu chyba BSI CMOS daje poprawę.

A no i jeszcze jeden aspekt - przełącznik wbudowanego filtra szarego
do użytku w ostrym słońcu gdy np braknie zakresu migawki przy f1,4 albo zechcemy uzyskac rozmycie ruchu za pomoca długiego czasu migawki - na korpusie LX-7 jest mechaniczny a w EX2? menu? przecież to bardzo niedogodne rozwiązanie!

O ile w przypadku EX1 vs LX5 bardziej mnie przekonywał EX1 który był wyraźnie tańszy to w przypadku ich następców wygrywa LX-7 - lepszym RAWem, optyką, proporcjami zdjęcia, zoomem/światłem i akcesoriami.

Dla mnie to obecny nr 1 na rynku kompaktów premium.

Niestety konkurencja firm znanych (C/N/O/S) jakoś tak obawia się konstrukcji z obiektywem o ekw 24 mm i oferuje wciąż zaledwie min. 28 mm z co najwyżej dłuższym zoomem.
Tym sposobem LX-7 i EX2 sa poza konkurencja :mrgreen:
Ja bym chciał, żeby ktoś zrobi zgrabny kieszonkowy kompakcik z zakresem 24-120 mm F1,2-2,0 i wbudowanym EVF.

pablolite - Wto 05 Lut, 2013

Witam,

Przestrzegam przed zakupem tego aparatu jako dodatku do lustrzanki z naciskiem na świetne filmy.

Ja tak zrobiłem i od samego zakupu (12 październik 2012) aparat praktycznie tylko leży w serwisie.

I - 3 tygodnie
Wypalone piksele na matrycy, które na filmach odtwarzanych na komputerze migotały - skończyło się "mapowaniem matrycy".

II - 3 tygodnie
Po tym, jak filmy FullHD zaczęły mi kończyć dysk przerzuciłem się na 720P i tutaj kolejny klops. Przy domowym oświetleniu i scenami z większą zmianą światła obraz cały migocze:

http://www.youtube.com/watch?v=V7R1e-_0TSI

Aparat wrócił właśnie z serwisu:

http://www.youtube.com/watch?v=aXZ4lg-YMWI

Czy ktoś z posiadaczy EX2F mógłby przetestować jak ich aparat radzi sobie w takich warunkach w rozdzielczości 720P. Będziemy wiedzieli czy to wada mojej sztuki czy całej serii.

Pozdrawiam,
Paweł

Jackiller - Sro 06 Lut, 2013

Najszybciej skocz do jakiegoś mediashitu pod pretekstem zakupu. Nagraj sampla i z głowy.
PZDR J

pablolite - Sro 06 Lut, 2013

W sklepach jest takie oświetlenie, że problem może nie występować. W domu lub wieczorem
na zewnątrz są nieco inne warunki... z którymi nawet moja komórka sobie radzi ;)
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że szum jest rzeczą naturalną, ale takie migotanie na pewno nie.

Dominika - Sro 06 Lut, 2013

Z ciekawosci sprawdziam ten problem z migotaniem w EX2 mam ten aparat. Nie uzywam go jako kamery a jesli to full HD. U mnie w HD tez obraz mignie ale raz na jakis czas wlasnie przy przejsciu z ciemnej sceny do jasnej. W Full HD tak sie nie dzieje wiec nie jest to problem karty pamieci. Ciekawa jestem czy gwarancja to obejmuje jako wade czy po prostu taka konstrukcja :mrgreen: Np. niekture lumixsy przy nagrywaniu ustawiaja ostrosc na starcie a potem juz nie :mrgreen:
W sieci nic nie ma o tym problemie na youtube nie ma filmikow w HD bo kto filmuje w HD jak jest Full HD :mrgreen:
A z pikselami itp. u mnie zadnych problemow. Zadnych zawiech jak to bylo w EX1.

@Dominika
Dzięki za odpowiedź i potwierdzenie. Problem w tym, że do zdjęć mam lustrzankę,
a ten aparat kupiłem dla Żony do filmików z imprez rodzinnych i zdjęć.
FULLHD oczywiście jest OK, ale film 10 minut = 1GB to lekka przesada, a porównując ten
sam materiał w 720p wiele szczegółów więcej nie ma - stąd decyzja o nagrywaniu w 720p.

Dzisiaj kontaktuje się po raz kolejny z serwisem i zobaczymy czy jest to wada konstrukcyjna czy firmware... ehhh..

Pablo - zainwestuj w dysk 2.5" na USb i kręć 1080.
Zależy na czym porównujesz. Jaki masz obecnie telewizor 720 czy 1080 ?
Bo IMO jest jednak różnica między tymi rozdzielczościami

cube007 - Sro 06 Lut, 2013

Dominika napisał/a:
Np. niekture lumixsy przy nagrywaniu ustawiaja ostrosc na starcie a potem juz nie :mrgreen:
Żeby nie być zaskoczonym, wystarczy sprawdzić w specyfikacji, czy aparat oferuje AF podczas filmowania. Do słownika ortograficznego też warto zajrzeć ;)

pablolite - EX2 na alledrogo, a żonie kup np. LX5. Szkło ciemniejsze, ale do imprez rodzinnych wystarczy, a możliwości filmowe powinny być wystarczające (HD, możliwość wyboru bitrate, zmiana czasu i/lub przesłony przy filmowaniu, AF/MF).

Jackiller napisał/a:
Bo IMO jest jednak różnica między tymi rozdzielczościami
Różnica jest widoczna, ale tylko wtedy, gdy posiadamy odpowiednio duży TV i siedzimy odpowiednio blisko ;)

Zakładamy jednak, że optymalizujemy w jakimś stopniu wielkość telewizora i odległość od siedziska. I wg mnie przy standardowej odległości od TV różnice są i to wyraźne, zwłaszcza przy szczegółowych ujęciach.
Filmy z LX5 są IMO kiepskiej jakości. Wystarczy pobrać sobie oryginalne sample LX5 (rozwijając download i pobierając MTS). Nie wygląda to najlepiej i na dodatek ma tylko 720.
Nie ma co porównywać do 1080 z EX2F
EX2F sample1
EX2F sample2

@Jackiller

Nie skupiałbym się na samplach, bo w domowych warunkach (np. wieczorna impreza przy sztucznym oświetleniu) wyższa rozdzielczość oferuje "lepszej jakości" szumy i nic więcej.

Na zewnątrz przy dobrym oświetleniu, faktycznie jest lepsza jakość, ale filmy gównie kręcimy w domu, więc jak dla mnie nie ma tematu.

Zresztą wada to wada. Kupując kompakt z najwyższej półki (SAMSUNG) wymagam pełnej funkcjonalności każdej z funkcji.

@cube007
Żona jak na razie komórką robi zdjęcia i filmy... jak tak dalej pójdzie to zainwestuje w lepszą komórę dla niej ;)

Jackiller - Czw 07 Lut, 2013

@pablolite
Masz, to wiesz. Mnie chodziło jedynie o pokazanie różnic w podobnych warunkach w porównaniu do LX5

W każdym razie możesz sobie looknąc porównania video na Camera Labs - Gordon Lang ma też swój kanał na Vimeo
Znajdziesz tam porównania, w podobnych warunkach, ze światłem sztucznym i naturalnym, ponad 650 filmów. Tam też LX5 wypada słabo w restauracji.
Natomiast zaskakująco ładnie wypada Canon S110. Wrzuciłem ori MOVy na TV i wygląda to całkiem ładnie. Zwłaszcza fakt, że w czasie ruchu nie ma "skakania" obrazu jak w co niektórych aparatach kręcących 30p.

Polecam przejrzeć sample (pobrać ori pliki i na TV z nimi) i udanych bojów z Szajsungiem życzę. Jab bym walczył, bo ten defekt to porażka
BTW mamy w rodzinie model WB600. Przyznam, że on dość dobre kręci video 720. Ale to już dekada niżej, albo dwie.
Co do telefonów, to Sony Xperia ArcS ze swoimi 720p "jakoś tam" sobie radzi na imprezach. Jak chcesz sampla to Ci podeślę linka na priva. Public nie chcę wrzucać - wiesz, to imprezy ;)

pablolite - Czw 07 Lut, 2013

@Jackiller

Dzięki za podpowiedzi. Oczywiście nie odpuszczę, nie zaakceptuje wad produktu.
Obiecałem sobie, że to ostatnia wysyłka z tytułu niezgodności towaru z umową,
kolejne będą pilotowane przez Rzecznika Praw Konsumenta.

wielbicielxx - Pią 08 Lut, 2013

Arek napisał/a:
Chris62 napisał/a:

Skoro nie ma RAW a w specyfikacji pisza ze jest. Skoro w HD miga obraz w czasie nagrywania to samsung albo powinien masowo zwracac kase za zakupione aparaty wg. niezgodnosci towaru z umowa lub wypuscic jakis soft niwelujacy problemy.
Czy serwisy takie jak optyczne widzac takie niedociagniecia w sprzecie maja jakis wplym na producenta- jakis list petycja pytanie reklamacja cokolwiek.

[ Dodano: Sob 09 Lut, 2013 22:00 ]
Napisalem do samsunga w sprawie problemu migotania zapisu video w HD oraz w sprawie RAW ktory zdaniem testujacych ten aparat nie jest formatem RAW ze wzgledu na poziom ingerencji w pliki.

Odpowiedz od samsunga:

"Szanowny Kliencie
W imieniu firmy Samsung, serdecznie dziękujemy za kontakt.
W odpowiedzi na zgłoszenie pragniemy poinformować:

Proponuję sprawdzić odtwarzanie filmu nagranego aparatem w różnych odtwarzaczach multimedialnych. Sytuacja może być spowodowana brakiem niezbędnych kodeków do odtwarzania filmów. Jeżeli mimo to nadal pojawiać się będzie problem z odtwarzaniem filmów, proponuję zgłosić naprawę urządzenia w ramach gwarancji. Odnośnie formatu RAW, pragnę poinformować, iż zdjęcie w tym formacie zapisywane jest na karcie pamięci bez kompresji, oraz zmian parametrów. Dodatkowo, proszę o sprecyzowanie na jakiej podstawie stwierdza Pan niezgodność systemu RAW w tym modelu aparatu. "

pablolite - Nie 17 Lut, 2013

Cytat:
Proponuję sprawdzić odtwarzanie filmu nagranego aparatem w różnych odtwarzaczach multimedialnych. Sytuacja może być spowodowana brakiem niezbędnych kodeków do odtwarzania filmów. Jeżeli mimo to nadal pojawiać się będzie problem z odtwarzaniem filmów, proponuję zgłosić naprawę urządzenia w ramach gwarancji.

Hehe... obraz migocze nawet podczas nagrywania i odtwarzania na ekranie LCD aparatu,
więc może i są złe kodeki, ale w Samsungu :)

mrbungle - Pon 18 Lut, 2013

u mnie pomógł update firmware do najnowszego z 24 stycznia - wydaje mi się ze migania przy HD już nie ma ale ostateczne testy przeprowadzę wieczorem

pzdr

[ Dodano: Pon 18 Lut, 2013 18:44 ]
Niestety w trudniejszych warunkach oswietleniowych, zauwazalne miganie, troche lepiej ale lipa :(

Chris62 - Wto 19 Lut, 2013

Róznicę jakościw filmie między hD a full HD trudno jest zauważyć złasza w przypadku kiedy obraz jest upsamplowany do 1080p co czyni np mój amplituner Denon.
Prawdę mówiac trudno też zauwazyć różnicę między telewizyjnymi kanałami SD a HD.
Mam 51" FHD jakby kto pytał i oglądam z odległości 2,5-3 m

Trzeba wziać pod uwagę ze wyświetlanie filmów fullHD wymaga lepszego sprzętu.
Właśnie instalowałem soft firmowy do mojego LX-7 i na koniec instalacji miałem info, że mój komputer spełnia wymogi jakościowe dla oglądania filmów fullHD ale niezależnie od tego mogą wystąpić jakies tam zakłócenia jeżeli karta grafiki nie będzie odpowiednio skonfiigurowana itp.

Póki co jednak filmów nie kręcę niemniej dziwią mnie tu wsppmniane problemy bo testowałem też EX2 przed zakupem i nie widziałem problemów z filmami choć fakt że tak pobieżnie to sprawdzałem.
No nic zobaczymy jak w tej kwestii da rade LX-7.

Dominika LX-7 umożliwia używanie AF-C a nawet MF w trakcie filmowania.

pablolite - Nie 24 Lut, 2013

Kasę zwrócili, szukam nowego kompakta o jasnym obiektywnie i z dobrze działającymi filmami :)
Jackiller - Nie 24 Lut, 2013

LX7
Sample video pobierzesz sobie z VIMEO klikając "download original"

Chris62 - Wto 26 Lut, 2013

Filmy w LX-7 działają super choć tyl;ko opcję MP4 próbowałem 25 kl./sek. a do wyboru jest jeszcze 50 kl.sek - w FHD oczywiście.

Generalnie upewniłem się że LX-7 jest lepszym wyborem od EX2 po prostu bardziej spełnia potrzeby fotografa z uwagi na lepsze szkło, szerszy kąt dla proporcji 3:2 i 16:9 szybszy AF, wygodniejsze włączanie filtra ND w sumie wszystko oprócz niegibanego ekranu.
Jakby ktoś się wahał to między tymi dwoma modelami to ja radzę przyjrzeć się LX-7.