forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Dziwne zakłócenia

Etkrol - Pią 21 Gru, 2012
Temat postu: Dziwne zakłócenia
Cześć,

Używałem Canona 20D i w wakacje udało mi się zrobić zdjęcie błyskawicy. Nie są to wybitne zdjęcia, ale mam satysfakcję, że w ciągu 30s (czas otwarcia migawki) udało się złapać dwa pioruny w bliskiej odległości:

Piorun razy dwa

Jednak pojawiło się coś dziwnego. Poniżej są linki do zdjęć (wiem, że wielkie i linki zewnętrzne, ale rozmiar RAWa swoje robi), które mają potworne zakłócenia. Zastanawiające jest to, że np. w Picassie zanim się zdjęcie wczyta do końca, wszystko wygląda normalnie. (na podglądzie w aparacie też wyglądało super). Dodam, że nie mam Photoshopa. :/

Piorun z zakłóceniem 1
Piorun z zakłóceniem 2

Czy coś da się zrobić, czy zdjęcia są spisane na straty?
No i oczywiście co może być przyczyną?

mozer - Pią 21 Gru, 2012

Etkrol, hm. Jakie zakłócenie masz na myśli na zdjęciu 2272? Ja nie widzę tu nic dziwnego...

Ja widzę to tak:
Co ja widzę

Zdjęcie robiłem na ISO 100, a szumy jak na 3200. Czyżby to była wina komputera/sterowników?

mozer - Pią 21 Gru, 2012

Etkrol, nie wiem jakim cudem ale ten JPG jest rozjaśniony w stosunku do RAWa o ok. 4 EV. Nic dziwnego, że widzisz szum. Czym konwertowałeś?

Wszystkim, co znalazłem. Photoscape, Picassa, Microsoft Office Picture Manager. Jeszcze było ich z 5, ale nazw nie pamiętam.

Sęk w tym, że otwieram RAWy na komputerze przy użyciu sterownika Canona. Może on jest wadliwy. Chociaż to bez sensu, bo inne zdjęcia wychodzą dobrze, tylko te są rozjaśnione.

mozer - Pią 21 Gru, 2012

Etkrol, nie wiem co tam przetwarzają te programy, ale dziwne, że wszystkie tak samo. W LR oba wyglądają OK. A sprawdzałeś w programie Canona DPP?

mozer, nie, ale spróbuję. :)