|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - matowki do canona
lacek - Pią 21 Gru, 2012 Temat postu: matowki do canona Dobry wieczor wszystkim,
chcialem zapytać o doświadczenia z używaniem matówek w przypadku lustrzanek Canon. W moim przypadku doświadczenie = 0, a lustrzankę mam Canon 50D.
Znalazłem dokument:
http://www.learn.usa.cano..._QuickGuide.pdf
Opisane są tam 4 rodziny systemów matówek. Z tego jasno wynika że matówki nie całkiem są kompatybilne (np te dla pełnoklatkowców z moim 50D). NA początek mam pytanie:
nie kompatybilne znaczy niekomapatybine i koniec tematu? (niedopasowanie jest mechaniczne np?)
Są jeszcze produkty alternatywne:
np forma KatzEye Optics robi jakieś (z dodatkową opcją "enhanced" która niby sprawia, że jaśniej widać..)
na forum "MF focus lenses" wychwalane jest w niebiosa (np, że można tego używać aż do f/4, a EF-S od canonca tylko do 2.8).
I tutaj drugie pytanie: ma ktoś coś do dodania?:) a konkretniej: czy ktoś z Szanownych Forumowiczów używał tego KatzEye ?
jaad75 - Sob 22 Gru, 2012
lacek napisał/a: | Z tego jasno wynika że matówki nie całkiem są kompatybilne (np te dla pełnoklatkowców z moim 50D). NA początek mam pytanie:
nie kompatybilne znaczy niekomapatybine i koniec tematu? (niedopasowanie jest mechaniczne np?)
| Niekompatybilne i koniec tematu.
lacek napisał/a: | np forma KatzEye Optics robi jakieś (z dodatkową opcją "enhanced" która niby sprawia, że jaśniej widać..) | IMHO nie warto dopłacać - zwykła matówka KE spisuje się znakomicie.
lacek napisał/a: | np, że można tego używać aż do f/4, a EF-S od canonca tylko do 2.8 | Coś pomieszałeś. A klin KatzEye działa gdzieś do f/5.6.
lacek napisał/a: | I tutaj drugie pytanie: ma ktoś coś do dodania?:) a konkretniej: czy ktoś z Szanownych Forumowiczów używał tego KatzEye ? | Używam (aczkolwiek nie z Canonem) i polecam.
lacek - Sob 22 Gru, 2012
a co jest z tym nie tak ?
jaad75 - Sob 22 Gru, 2012
lacek, z czym?
lacek - Pon 24 Gru, 2012
jaad75 napisał/a: | lacek, z czym? |
Z tym KatzEye... wesolych.
luke130 - Wto 25 Gru, 2012
Jest jeszcze TO. Nieco Taniej niż KatzEye.
|
|