|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - D5100 + 50/1.8G czy 85/1.8D
tobis94 - Sob 22 Gru, 2012 Temat postu: D5100 + 50/1.8G czy 85/1.8D Witam! Mam mały problemik. Potrzebuję szkła do portretów. Obecnie używam 18-105 VR. Chodzi mi o piękną głębię w portretach, fotografiach ludzi. Pytanie co lepsze 50 z silnikiem czy 85 bez... HELP
Sunders - Sob 22 Gru, 2012
Ustaw sobie swój 18-105VR na 50 i na 85mm i zobacz na której ogniskowej wolałbyś robić portrety.
Ja wolałbym 50-tkę.
tobis94 - Sob 22 Gru, 2012
no właśnie im dłuższa ogniskowa tym lepiej. Gdy robię portrety na 18-105 to na cały czas cisnę na 105. ale nie wiem czy ręczne ostrzenie nie będzie zbyt upierdliwe przy 85...
moronica - Sob 22 Gru, 2012
generalnie szkla AF przy ostrzeniu recznym nie daja takiego komfortu co szkla manualne. w okolicach 2000zl mozna wyhaczyc manualnego Nikkora 85mm f/1.4 ktory jest ponoc lepszy optycznie od swojego nastepcy af-d. tyle ze tu nie bedziesz mial pomiaru swiatla
lotofag - Sob 22 Gru, 2012
tobis94 napisał/a: | no właśnie im dłuższa ogniskowa tym lepiej. Gdy robię portrety na 18-105 to na cały czas cisnę na 105. ale nie wiem czy ręczne ostrzenie nie będzie zbyt upierdliwe przy 85... |
Zapomnij o tym jak używasz swojego ciemnego plasticzaka - niech zgadnę: najdłuższa ogniskowa, model dośc daleko od tła i wtedy masz te swoje "rozmycie", zgadza się?
F/1.8 to dużo jasniejsze szkła. Z 85/1.8D dałbym sobie spokój, po pierwsze dla tego o czym pisała moronica, po drugie ostrzenie ostrzenie ręczne przy użyciu wizjerka i matówki D5100 także do wygodnych nie należy, po trzecie po co kupować szkło AF bez możliwości użycia tegoż?
Pomimo Twojego uwielbienia dla dłuższych ogniskowych pomyślałbym też nad Nikkorem 35/1.8 albo Sigmą 30/1.4.
ophiuchus - Sob 22 Gru, 2012
tobis94, na początek kup pięćdziesiątkę, a za jakiś czas 85 ale w wersji G :]
ketras - Pią 01 Lut, 2013
lotofag napisał/a: |
Pomimo Twojego uwielbienia dla dłuższych ogniskowych pomyślałbym też nad Nikkorem 35/1.8 albo Sigmą 30/1.4. |
30 mm do portretu podobno przekrzywia perspektywę, możesz uzasadnić Twoje polecenie
Usjwo - Pią 01 Lut, 2013
Portret to nie tylko "popiersie" lub "headshot". W portrecie kontekstowym szerokie szklo jest niezastapione, szczególnie na APS-C
Komplet jasnych stałek rozwiązałby problem, jednakże to koszt 3.5k w sprzęcie używanym.
Obawiam się AF co do sigmy w przypadku obiektywów 30 i 50 mm , bo w moim Canonie 50 1.4 nie można narzekać.
pioroon - Pią 01 Lut, 2013
ketras napisał/a: | Komplet jasnych stałek rozwiązałby problem, jednakże to koszt 3.5k w sprzęcie używanym. |
Jakby tak było, to byłoby pięknie
Zależy co nazywasz kompletem do portretu, bo ja myślę o 35, 50, 85, 125
Zależy crop czy ff ja mam doświadczenie jedynie z 50 także sam się waham nad inna ogniskową.
lotofag - Sob 02 Lut, 2013
ketras napisał/a: |
30 mm do portretu podobno przekrzywia perspektywę, możesz uzasadnić Twoje polecenie |
Perspektywa nie zależy od ogniskowej
Usjwo - Sob 02 Lut, 2013
Perspektywa zależy od powieększenia, a więc i od ogniskowej
lotofag - Sob 02 Lut, 2013
A co z odległością od obiektu?
Zresztą można zrobić prosty eksperyment fotografując to samo z tego samego miejsca różnymi ogniskowymi i przycinając zdjęcie wykonane szerszym kątem.
hijax_pl - Sob 02 Lut, 2013
Usjwo, tyle razy już ten temat był tu tłuczony...
Zrób sobie z tego samego miejsca (czyli stała odległość) dwa zdjęcia jedno obiektywem o ogniskowej 17mm a drugie 100mm po czym sprowadź je do tego samego kadru (co jest konieczne, bo przecież fotografując z tego samego miejsca masz różne kąty widzenia a zatem i inne pole widzenia). Są różnice w perspektywie?
mozer - Sob 02 Lut, 2013
hijax_pl, wydaje mi się, że tu chodzi o to, że w domyśle mamy takie same wypełnienie kadru obiektem. Stąd nieporozumienia.
Oczywiście.
To czy będzie więcej czy mniej widoczne na obrazku nie zmieni faktu, że to ta sama perspektywa. Ogniskowa zawęża pole widzenia jedynie, a odwzorowanie perspektywiczne pozostanie takie samo. Zwykła trygonometria na poziomie liceum
A sprowadzamy do tego samego kadru by mieć prostsze porównanie
ketras - Sob 02 Lut, 2013
lotofag napisał/a: | A co z odległością od obiektu?
Zresztą można zrobić prosty eksperyment fotografując to samo z tego samego miejsca różnymi ogniskowymi i przycinając zdjęcie wykonane szerszym kątem. |
Chociażby taki przykład : link
ketras, ale... o co chodzi?
Usjwo - Pon 04 Lut, 2013
hijax_pl To wszystko zalezy od warunków brzegowych . Jak kiedyś pisałem ze GO nie zależy od wielkosci matrycy, to wszyscy krzyczeli ze zalezy, bo trzeba podejsc do obiektu tak by uzyskac taki sam kadr. Przy perspektywie juz nie trzeba podchodzic, wystarczy wykropowac .
Dobra juz nie bedę , ja wiem jak jest, Ty też i wiekszosc na tym forum tez
|
|