forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Kąt widzenia dwóch szkiełek od 10mm

mav - Sob 22 Gru, 2012
Temat postu: Kąt widzenia dwóch szkiełek od 10mm
Zastanawiam się nad dwoma obiektywami. Jeden z nich to EF-S 10-22 a drugi Sigma 10-20 3.5.

W specyfikacji na optycznych widnieje, że sigma ma kąt widzenia 102 stopnie, a canon 107. Nie powinny być takie same? Od czego to zależy? Osobiście wolałbym sigmę, ale ten obiektyw kupuje się dla jak najszerszego pola widzenia (przynajmniej ja tak podchodzę do tematu), dlatego tutaj canon wydaje się lepszym wyborem, z drugiej strony sigma ma stałe światło.

hijax_pl - Sob 22 Gru, 2012

mav napisał/a:
Nie powinny być takie same?
na tym samym sensorze - takie same.
mav napisał/a:
Od czego to zależy?
Wielkości matrycy.
mav napisał/a:
dlatego tutaj canon wydaje się lepszym wyborem,
Bo Canonowe APS-C jest większe od APS-C Sigmy...
mav - Sob 22 Gru, 2012

Aaa, nie wziąłem pod uwagę że kąt mógł być podany dla sensora sigmy :) mógłby być jakiś przypisik ;)

Rozumiem, że wszystkie obiektywy tego typu są projektowane, by pokryć "największy" APS-C, w tym wypadku crop 1.5? Zamierzam kupić ten obiektyw na mocowaniu Canona, ale stosować z FS100 po adapterze (która ma przetwornik super35).

Dzięki za szybką i klarowną odpowiedź.

Wojmistrz - Sob 22 Gru, 2012

Teoria niby prawdziwa ale jakoś mnie nie do końca przekonuje, bo jak tłumaczyć kąt 108.7 dla Tamrona 10-24? Ja pomyślałem, że te różnice oprócz wspomnianej wielkości matrycy, dodatkowo wynikają z różnic w dystorsji, ale tak tylko pomyślałem i niczym tego nie podpieram.
rafisko - Sob 22 Gru, 2012

Z tymi danymi to jak ze spalaniem samochodów w folderze. Ma być 5.9l/100km a jest 8,4l... Teoria często mija się z praktyką

Wojmistrz napisał/a:
Teoria niby prawdziwa ale jakoś mnie nie do końca przekonuje, bo jak tłumaczyć kąt 108.7 dla Tamrona 10-24?
W tym przypadku, tak jak i dla np Tokiny podawny kąt jest da formatu APS-C "1.5x" ;)
komor - Sob 22 Gru, 2012

Wojmistrz, trzeba jeszcze wziąć pod uwagę, że nominalne 10 mm nie we wszystkich konstrukcjach jest zachowane. Coś tam ostatnio było o najnowszym Tamronie 70-200, który kończy się na 186 mm.

komor, ale to już insza inszość ;)
jaad75 - Nie 23 Gru, 2012

hijax_pl napisał/a:
Bo Canonowe APS-C jest większe od APS-C Sigmy...
Było. Sigma ma teraz crop 1.5, jak większość.