forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Canon 580 EX II czy Yongnuo YN-568EX

lexus - Sob 22 Gru, 2012
Temat postu: Canon 580 EX II czy Yongnuo YN-568EX
chciałbym zasięgnąć porady i wysłuchać sugestii odnośnie wyboru lampy. pstrykam z zamiłowania i pasji wszystko co mnie zainteresuje: widok, spacer, rodzinka, ostatnio trochę imprezy okolicznościowe. myślę o zakupie nowej lampy ze względu na HSS bo aktualnie mam Yongnuo YN-468. czy warto dać €410 za C580EX II czy "wystarczy" YN-568EX za €140
mozer - Nie 23 Gru, 2012

lexus, jeśli nie zarobkowo, to Yongnuo powinno Ci wystarczyć. Jeśli ważna jest niezawodność to jednak lepiej mieć choć jedną systemową.
Wojmistrz - Nie 23 Gru, 2012

No tak, kupić 3 sztuki YN, jak by coś padło, czy oryginalną 580..., którą też może trafić szlag :D
Fajniej mieć systemową, ale o dziwo produkty YongNuo są dość udane.

lexus - Nie 23 Gru, 2012

@ Wojmistrz no to mi rozjaśniłeś, bez połówki nie rozbiorę tego tematu :mrgreen:

dodatkowo C 580 pracuje jako master i może w przyszłości się przydać

mozer - Nie 23 Gru, 2012

lexus, YN chyba też, ale głowy nie dam.
lexus - Nie 23 Gru, 2012

@ Mozer, z tego co udało mi się znaleźć to tylko HSS (pomijając możliwość zasilania) różni YN-565 od 568, a ta pierwsza nie pracuje jako master więc wygląda że druga też
mozer - Nie 23 Gru, 2012

lexus, tak, to prawda, sprawdziłem. Tak czy inaczej wyzwalanie głównej lampy ze stopki to dla mnie lekka pomyłka ;)
lexus - Nie 23 Gru, 2012

@ mozer, na chwilę obecną nie o mastera idzie gra, gdybym miał C 430 to brałbym YN-568 a tak mam gwoździa
candy - Pon 24 Gru, 2012

No to masz gwoździa rzeczywiście.
Sam mam 580 EX II,ale teraz gdybym dokupował (a mam taki zamiar) lampy pomocnicze to byłyby to YN,ale zostawiam sobie Speed'a.
Jedna systemowa + kilka YN i możesz robić naprawdę fajne oświetlenie w rozsądnej cenie.

Soniak10 - Sro 26 Gru, 2012

candy napisał/a:
gdybym dokupował (a mam taki zamiar) lampy pomocnicze to byłyby to YN

A nie brałbyś pod uwagę np takiej: Metz 44 AF-1 lub Metz 50 AF-1 zamiast YN :?:

lexus - Sro 26 Gru, 2012

przekopałem się przez forum (nie tylko optyczne) i klamka zapadła - zanabyłem pierwszą lampkę systemową C580EX II :mrgreen:

dzięki wszystkim i każdemu z osobna za jego trzy grosze

candy - Czw 27 Gru, 2012

Udanego błyskania :)
lexus - Nie 30 Gru, 2012

@ candy, dzienks już nie mogę się doczekać na próby :lol:
candy - Pon 31 Gru, 2012

Foto z lampami to fajna sprawa.Baw się dobrze :)
Marcin91 - Nie 21 Lip, 2013

Witam. Przymierzam się do zakupu lampy błyskowej do swojego Canona 600D. Zastanawiam się nad lampą Yongnuo YN-568EX. Z racji nie posiadania dużej wiedzy w tym temacie chciałbym się od was co nieco dowiedzieć.

Lampa posiada automatyczny zoom, rozumiem, że zmieniając ogniskową na obiektywie w trybie automatycznym zmienia się także zoom w lampie?

Czy ta lampa ma możliwość zdalnego uruchomienia się po błysku z lampy wbudowanej?

Czy aby uruchomić tą lampę bezprzewodowo wystarczy mieć wyzwalacz YN 622 i już lampa będzie pracować?

Myślałem wcześniej o lampie YN 580EX, ale z racji braku zooma automatycznego myślę, że mógłbym sobie po prostu nie radzić na początku jej obsługiwania i szybko mógłbym się zawieźć, że brakuje automatu.

Jeżeli napisałem coś nie tak to przepraszam i proszę mnie poprawić.

Przepraszam również za łopatologiczne opisy, ale gubię się w fachowym nazewnictwie.

komor - Nie 21 Lip, 2013

Marcin91 napisał/a:
Lampa posiada automatyczny zoom, rozumiem, że zmieniając ogniskową na obiektywie w trybie automatycznym zmienia się także zoom w lampie?

Zgodnie z deklaracją producenta (http://www.hkyongnuo.com/e-detail.php?ID=306) – tak.

Marcin91 napisał/a:
Czy ta lampa ma możliwość zdalnego uruchomienia się po błysku z lampy wbudowanej?

Tak, pracuje zarówno jako „slave” w systemie bezprzewodowym Canona/Nikona, jak i posiada manualną fotocelę reagującą na pierwszy lub drugi błysk. 600D ma funkcję „master”, więc może sterować lampą zdalną.

Marcin91 napisał/a:
Czy aby uruchomić tą lampę bezprzewodowo wystarczy mieć wyzwalacz YN 622 i już lampa będzie pracować?

Tak, ale – jak pytałeś wyżej – błyskiem lampy wbudowanej też można nią sterować, choć na dużą skuteczność takiego sterowania liczyłbym tylko w pomieszczeniach, a nie na dworze.

Marcin91 napisał/a:
Myślałem wcześniej o lampie YN 580EX

Chyba nie ma takiej, choć w ofercie YN można się już pogubić.

Marcin91 - Nie 21 Lip, 2013

Przepraszam, chodziło mi o YN560, pomyliło mi się z oznaczeniem Canona. Dziękuję za konkretne odpowiedzi.
komor - Pon 22 Lip, 2013

YN560 jest całkowicie manualna, brak automatycznego zoomu to akurat najmniejszy problem – ważne jest, że energię błysku musisz ustawić ręcznie. To bardzo fajna i niedroga lampa do zabawy w strobing lub tanie studio. Do uprawiania reporterki ze stopki aparatu szukaj lamp z automatyką błysku, czyli TTL. W przypadku produktów Yongnuo to są te z oznaczeniem EX.
s1nn3r - Pon 12 Sie, 2013

Podłączę się.
Zastanawiam się nad zakupem YongNuo YN-568EX II.
http://fripers.pl/product...I-do-Canon.html
Posiada tryb master. Mam pytanko czy ta wbudowana fotocela pozwoli mi nie kupować wyzwalacza radiowego YT 622 ?

Usjwo - Pon 12 Sie, 2013

s1nn3r napisał/a:

Posiada tryb master. Mam pytanko czy ta wbudowana fotocela pozwoli mi nie kupować wyzwalacza radiowego YT 622 ?

Wbudowana cela pozwoli Ci tylko na wyzwolenie lampy, bez przeniesienia atomatyki. Wszystkie nastawy musisz wtedy zrobić ręcznie z poziomu menu lampy.
YN622 przenosi automatykę i możesz zmieniac parametry błysku z menu aparatu i uzywać ttl.
Lampa może działać też jako slave (lub master) bezprzewodowy canona (infrared), więc jak masz puszkę której lampa wbudowana może działać jako master (chyba 7D, 650D, 600D nie wiem czy jakieś inne jeszcze) to też przeniesie automatykę bez zakupu YN622.
[/code]

s1nn3r - Pon 12 Sie, 2013

Czyli jedyna niedogodność to tryb manualny. Żaden problem na sali weselnej :) . Dzięki Usjwo !
offca - Sro 14 Sie, 2013

Podepnę się pod temat, posiadam lampę YN 565EX czy wie ktoś jak w tej lampie wyłączyć wspomaganie AF? Idę jutro na wesele do szwagra i nie chcę młodym w kościele wyświetlać czerwonej kratki na twarzach, instrukcję posiadam lecz z tego co pamiętam jest tylko w języku chińskim. Z góry dziękuję za pomoc.
FotoTomek - Sro 14 Sie, 2013

offca napisał/a:
Podepnę się pod temat, posiadam lampę YN 565EX czy wie ktoś jak w tej lampie wyłączyć wspomaganie AF? Idę jutro na wesele do szwagra i nie chcę młodym w kościele wyświetlać czerwonej kratki na twarzach, instrukcję posiadam lecz z tego co pamiętam jest tylko w języku chińskim. Z góry dziękuję za pomoc.

Po angielsku może być?
Instrukcja

offca - Sro 14 Sie, 2013

Dziękuję za instrukcję jednak nie znalazłem w niej odpowiedzi na moje pytanie a może to znajomość mojego angielskiego jest nie wystarczająca. Żeby wyłączyć wspomaganie AF w 565EX muszę grzebać w ustawieniach aparatu czy w lampie?
hijax_pl - Sro 14 Sie, 2013

Strona 56. Wyrażenie klucz: "AF-assist beam firing"
komor - Sro 14 Sie, 2013

s1nn3r napisał/a:
Żaden problem na sali weselnej

Nie wiem czy na sali weselnej ma szansę zadziałać niezawodnie nie-radiowa komunikacja przy pomocy lampy wbudowanej w aparat. Ktoś ma jakieś doświadczenia?

Kasieńka - Sob 15 Mar, 2014

Podpinając się do tematu proszę o doradzenie w wyborze lampy. Jestem na etapie że wiem że to ma być sprzęt nowy i systemowy. Został wybór pomiędzy dwoma modelami Speedlite 600 EX-RT i Speedlite 430 EX II . Mam dylemat czy mój sprzęt Canon EOS 600d i EOS 50d będzie z nimi współpracował poprawnie i czy warto zapłacić podwójną cenę za tę droższą. Fotografuję co się da (nie zarobkowo).
komor - Sob 15 Mar, 2014

Kasieńka, Speedlite 600 EX w wersji RT zawiera jeszcze sterowanie radiowe, którego nie użyjesz z 600D/50D bez dodatkowych inwestycji, więc wystarczy wersja bez RT. Jest też taka. Namawiam do tego, żeby pierwszą lampę mieć silniejszą niż 430EX II, która nie wystarczy do wszystkich zastosowań. Np. przy doświetlaniu pod światło w słoneczny dzień w trybie HSS. Jak możesz wykosztować się na 600EX to bierz.

Czyli Speedlite 600EX RT w ogóle nie będzie działać z 600d/50d?? Czy tylko tylko ta funkia nie będzie śmigać?
komor - Sob 15 Mar, 2014

Będzie działać, jak sądzę, ale szkoda płacić za coś, z czego się nie skorzysta. Ta lampa jest po prostu trochę moim zdaniem za droga w stosunku do tego, co oferuje.

Tylko bez tej opcji nie widziałam :( Więc chyba przyszłościowo pojadę :)
007areka - Wto 18 Mar, 2014

...nie ma sensu przepłacać, komor dobrze pisze, ja mialem to C580EX II i taka bym nabyl.
prezes1984 - Pon 05 Maj, 2014

witam
kompletnie nie łapie się w modelach YN i potrzebowałbym rady
jaki bedzie odpowiednik tej firmy do modelu canona 580 EX II.
Chce kupić YN jako zapas i żeby obie mogły razem pracować na sesjach zdjęciowych
ogólnie jak współpraca C i YN w trybie master i slave ?

lexus - Pon 05 Maj, 2014

prezes1984, odpowiednikiem będzie YN-568EX II, natomiast zbliżona jest YN-565EX, różni się brakiem Hss oraz nie pracuje jako master.
prezes1984 - Pon 05 Maj, 2014

oki dzieki :) poczytam sobie o nich