|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Delta Optical Extreme 10,5x70 ED i Delta Optical Extreme 10x
micik - Nie 23 Gru, 2012 Temat postu: Delta Optical Extreme 10,5x70 ED i Delta Optical Extreme 10x Witam! Zaciekawiły mnie dwie lornetki: Delta Optical Extreme 10,5x70 ED i Delta Optical Extreme 10x50 ED.
Obydwie lornetki praktycznie są w tej samej cenie, ale zastanowią mnie ich parametry. Wiele mówi się na forum o polu widzenia, które jest decydującym parametrem komfortu patrzenia. Chciałem zapytać dlaczego ta większa mając soczewki większe o 20mm, jej pole widzenia jest o wiele mniejsze. Gdyby obydwie przyłożyć do oka, to przez którą by się lepiej patrzyło?
Tak samo dotyczy się droższego modelu FUJINON, według opinii jest jedną z lepszych, ale pole widzenia ma mniejsze, to gdzie tu więc haczyk?
Pozdrawiam
Abs - Nie 23 Gru, 2012
Lornetki DOE ed - wszystko wskazuje na to, że mamy do czynienie z bardzo dobrym produktem, sądzę, że na poziomie WO (niewykluczone, że 10x50 to klon pochodzący z tej samej fabryki).
Różnice w polu widzenia wynikają z powodów konstrukcyjnych. Jeśli przejrzymy lornetki różnych firm o tych samych parametrach okaże się, że większość ma podobne a najczęściej te same parametry. "Rozciąganie" pola nie służy poprawnej korekcji - obraz na brzegu jest nieostry i występuje dystorsja. O ile pamiętam przy polu kluczowa jest wielkość zastosowanych pryzmatów i kąt własny zastosowanego okularu.
Z obu lornetek ja wybrałbym 10x50 - mimo znacznej wagi można używać z ręki.
Dale - Nie 23 Gru, 2012 Temat postu: Re: Delta Optical Extreme 10,5x70 ED i Delta Optical Extreme
micik napisał/a: | (...) Chciałem zapytać dlaczego ta większa mając soczewki większe o 20mm, jej pole widzenia jest o wiele mniejsze (...) |
Odpowiedź jest bardzo prosta, ten większy obiektyw ma dłuższą ogniskową, a więc pole widzenia będzie mniejsze, ot cała tajemnica.
jaqb - Nie 23 Gru, 2012
Większa soczewka -> większy rozstaw tubusów -> większe pryzmaty... a i tak za małe żeby obsłużyć takie samo pole widzenia bez winietowania
"Pełnoaperturowe" 10x70 z polem 6,5st dałoby się zrobić przy zaakceptowaniu duuużo większych pryzmatów i co za tym idzie wagi i ceny lornetki. Tylko kto by takie monstrum zechciał?
Tedy zostaje wybór: pole za jasność.. lub obie na różne okazje. Jedna do ręki, druga na statyw. Większe soczewki pokażą słabsze gwiazdy i ciemniejsze mgławice pod bardzo ciemnym niebem. Warto IMHO
Abs - Nie 23 Gru, 2012 Temat postu: Re: Delta Optical Extreme 10,5x70 ED i Delta Optical Extreme
micik napisał/a: | ...
Tak samo dotyczy się droższego modelu FUJINON, według opinii jest jedną z lepszych, ale pole widzenia ma mniejsze, to gdzie tu więc haczyk?
Pozdrawiam |
Firmy doskonalą swoje produkty kosztem ceny ale także kalkulują. Mniejsze pole pozwala na lepiej skorygowany obraz, nawet w podobnych produktach tej samej marki, np. Vortex Viper ma mniejsze pole (ale ostre prawie w całości z mniejszymi zniekształceniami na brzegach) niż Vortex Diamondback i jest 2x droższy.
Arek - Nie 23 Gru, 2012
jaqb, a wiesz, że Nikon 10x70 w pierwszych wersjach miał pole 6.5 stopnia i wcale nie był większy od dzisiejszego lub Fujinona?
jaqb - Nie 23 Gru, 2012
Czary?...
A serio, wiesz może jak to zrobił, i czy aby nie winietował / obcinał przelot zbytnio?
Arek - Nie 23 Gru, 2012
Nie wiem. Widziałem kiedyś coś takiego na ebay'u. Poszedł chyba drożej niż obecna nówka...
jaqb - Nie 23 Gru, 2012
Szkoda a już myślałem że będę miał na co zapolować.
kivirovi - Nie 23 Gru, 2012
Chodzi o źrenice wyjściowe, w modelu 10,5x70 wynoszą one 6,7mm, a w 10x50 tylko 5mm. Trzeba by zastosować znacznie większe pryzmaty, żeby przy większych źrenicach obsłużyć pole 65st. DO tak nie zrobiła, zapewne, żeby 10,5x70 była tańsza a w związku z tym okulary też dali węższe (50st). Je śli mają mniej elementów to może odbyło się to z korzyścią dla transmisji a jak nie przyoszczędzili dodatkowo to też na korekcji pola. Za to model 15x70, z mniejszą źrenicą (4,7mm), ma już podobne do 10x50 pole 66st.
jaqb - Nie 23 Gru, 2012
Arek na japońskiej stronie stoi 2,5kg dla 10x70 Nikona z polem 6,5st. Hm, od Fuji znacznie więcej.. tyle co DO. Jednak Chinczycy troche przesadzili z masą. Szkoda, że Nikon zarzucił duże pole. Byłby wybór.
kemot - Pon 24 Gru, 2012
porównanie 10x70 i 15x70
http://translate.google.p...ed=0CIABEO4BMAk
micik - Pon 24 Gru, 2012
To może teraz z innej beczki: Czy Delta Optical Extreme 15x70 ED dorównuje jakością obrazu i sprawnością optyczną FUJINON 16x70 FMT-SX ? Miał ktoś okazję porównać te dwa modele pomiędzy sobą?
[ Dodano: Sro 26 Gru, 2012 08:00 ]
Witam! Z braku odpowiedzi rozumiem że Delta nie dorównuje FUJINON , więc może jeszcze inaczej: do jakiego modelu obecnych firm można porównać parametrami i jakością optyki tą Delta Optical Extreme 15x70? ED?
jaqb - Sro 26 Gru, 2012
micik mało kto miał w ręku DOE, póki co. To co mogę wnioskować znając dość dobrze Fujinona organoleptycznie, a BA8 z sieci: Fuji robi wrażenie punktowością gwiazd do brzegu, kontrastem i ogromną CA. Dla mnie w dzień nie do zaakceptowania. Ponoć BA8 ma mniejszą aberę ale brzegi pola to mozajka Jeśli taka jak w WO 10x50 ED to może drażnić - przynajmniej mnie jak przez nią patrzyłem na pokazie w DO. Choc przyznaję kontrast, jasność i centrum pola były super!
BA8 nie ma do czego za bardzo porównać, przynajmniej popularnego. Z obecnie produkowanych i łatwo w Polsce dostępnych nietopowych lornetek chyba jedyna 70-ka "pełnoaperturowa" Ja przynajmniej innej na szybko nie kojarzę. Ponoc 10,5x70 ma już pole ostre po brzegi, przynajmniej wg. opinii na CN. Ale tą dopiero pod bardzo ciemnym niebem można w pełni wykorzystać.
Znaczy jeśli skusisz się na DOE 15x70 ED to Ty napisz nam co jest warta
PS: TU opis porównywalnej cenowo i wagowo do DOE innej być może fajnej lornetki. Zawszeć to 20-30% gwiazdek więcej do zobaczenia, nawet od Fuji
Arek - Czw 27 Gru, 2012
jaqb napisał/a: | Arek na japońskiej stronie stoi 2,5kg dla 10x70 Nikona z polem 6,5st. |
A gdzie? Bo tutaj:
http://www.nikon.com/prod...x50x70/spec.htm
jest juz tylko ten z 5.1 stopnia i waży 2.1 kg.
kivirovi - Czw 27 Gru, 2012
micik napisał/a: | do jakiego modelu obecnych firm można porównać parametrami i jakością optyki tą Delta Optical Extreme 15x70? ED? |
Myślę, że do APM HD, TS Marine, Oberwerk, Helios, Garrett i Orion...
http://www.optyczne.pl/in...szukaj=Wyszukaj
czyli BA8 Series:
http://www.united-optics....BA8_Series.html
jaqb - Czw 27 Gru, 2012
A tu: http://sky.geocities.jp/sougankyousuki/pg56.html
Abs - Sob 29 Gru, 2012
micik napisał/a: | To może teraz z innej beczki: Czy Delta Optical Extreme 15x70 ED dorównuje jakością obrazu i sprawnością optyczną FUJINON 16x70 FMT-SX ? Miał ktoś okazję porównać te dwa modele pomiędzy sobą?
[ Dodano: Sro 26 Gru, 2012 08:00 ]
Witam! Z braku odpowiedzi rozumiem że Delta nie dorównuje FUJINON , więc może jeszcze inaczej: do jakiego modelu obecnych firm można porównać parametrami i jakością optyki tą Delta Optical Extreme 15x70? ED? |
Zakładając bardzo prawdopodobnie, że DO to klon Fuji w wydaniu UO mogę przytoczyć opinię osoby, która takie porównania robiła - wg niej klon (DO) da jakieś 80% jakości Fuji. To co piszę to spekulacja ale dość prawdopodobna. Jeśli nie dokonujemy pomiaru a oceniamy "na oko" - trzeba zachować pewien dystans do podawanych procentów ale zawsze jest to jakaś informacja. Generalnie tzw klony Fuji to lornetki wysokich lotów ale dość ciężkie.
micik - Pon 31 Gru, 2012
Witam! Czym więcej człowiek czyta, tym trudniej się zdecydować. Ze względy na najlepszą jakość obrazu, najbardziej odpowiadał by mi Fujinon 16x70 FMT-SX-2, tylko ta cena trochę odstrasza. Po niżej są wypisane cztery tańsze modele, praktycznie cena ta sama, pomijając ich wagę i wady konstrukcyjne, to która z nich optycznie najbardziej zbliżona będzie do Fujton 16x70?
TS 15x70 MX Marine
Delta Optical Extreme 15x70 ED
Orion Resolux 15x70
Nikon Monarch 12x56
jaqb - Pon 31 Gru, 2012
Pierwsze trzy to ta sama BA8 z różnymi literkami. Różnice optyczne będą między egzemplarzami - jak się który uda - nie między przyczepionymi naklejkami; zwą to brandowaniem...
Monarch lżejszy, mniejszy, o 1/3 mniej gwiazdek pokaże za to pewnie częściej i da rade z ręki. Ot chińska dachówka średniej klasy mająca niezłą prasę.
Podsumowując do astro wybrał bym coś większego - np. spojrzał na już linkowanego przeze mnie Vixena. Jako lornetka do wszystkiego poręczna 56 jak Monarch lub DOT ROH może się też doskonale sprawdzić.
Wybór BA8/Monarch zależy nie od jakości optycznej, a od sposobu użytkowania. Ten znasz tylko TY
Abs - Pon 31 Gru, 2012
Zgodzę się s przedmówcą. Zwróć uwagę w pierwszej kolejności na to czego rzeczywiście potrzebujesz i co najczęściej będziesz używał. Pierwsze trzy to bliźniacze klony - lornetki ciężkie z indywidualnym ogniskowaniem - praktycznie nie nadają się do obserwacji z ręki. Optycznie i jakościowo są bardzo dobre i predysponowane głównie do astronomii. Ja zwróciłbym uwagę na ewentualne różnice w długości gwarancji i ceny.
Monarch 12x56 to lornetka uniwersalna, bardziej praktyczna. To jakiś kompromis między powyższymi a typowymi 10x50. Trochę nie pasuje do zestawienia ale ma wiele zalet w tym większą mobilność.
kivirovi - Sro 02 Sty, 2013
Zgadzam się, że mała 56mm do ręki o masie 1kg, to nie to co ponad 2kg na statyw. Tą decyzję czego potrzebujesz musisz podjąć sam.
Jeśli stać cię na Fujinona, to może rozważysz jego konkurenta:
Docter Nobilem 15x60
Łączy zalety mniejszej 56mm i wielkiej 70mm a ma centralną ostrość, jest mniejsza i ... przetestowana:
http://www.optyczne.pl/11...15x60_B_GA.html
Co najważniejsze, jeszcze nie drożeje ostatnio, a pewnie będzie - tak jak Fujinon.
micik - Sro 02 Sty, 2013
kivirovi napisał/a: | Jeśli stać cię na Fujinona, to może rozważysz jego konkurenta:
Docter Nobilem 15x60
Łączy zalety mniejszej 56mm i wielkiej 70mm a ma centralną ostrość, jest mniejsza i ... przetestowana: |
Ciekawa propozycja, a optycznie która z nich jest lepsza?
http://www.optyczne.pl/po...add0=16&add1=43
jaqb - Sro 02 Sty, 2013
Do przyrody Docter do astro Fuji.
Abs - Sro 02 Sty, 2013
Doctera z dużym trudem można utrzymać w ręce głównie dzięki centralnemu ogniskowaniu. Z Fuji to już prawie niemożliwe chyba, że patrzysz na leżaku w gwiazdy to "od biedy". Masz testy obu lornetek w bazie.
kivirovi - Sro 02 Sty, 2013
Nie wiedziałem żadnego, więc się wypowiem
Moim zdaniem Docter zawsze lepszy tyle, że Fujinon był dotychczas duuużo tańszy, a w astro dawał radę ze statywu. I to się właśnie zmieniło.
Abs - Czw 03 Sty, 2013
Generalnie brakuje na rynku uniwersalnych lornetek typu 12x56, 15x60, itp. Lornetek bez indywidualnego ogniskowania 15x70 jest z kolei dostatek ale to raczej sprzęt kwalifikowany. Dość elastyczną firmą jest rodzima Delta i być może dałoby się coś stworzyć na bazie Titanium o aperturach 56mm czy 63mm.
kivirovi - Sob 05 Sty, 2013
Titanium 15x56 długo nie będzie, to specjalistyczny sprzęt dla spotterów a oni nie mają takiej kasy na pozornie małą lornetkę. Tymczasem 10x56 czy 12x56 to jeden pies. Trza by więc brać Titanium 10x56. Wersja porro bardzo jasna i nieco chromatyczna, wersja ROH bardzo przenośna poręczna i nieco zmętniała. Obie za swoją cene wymiatają. A ja i tak będę kibicował platonicznie Docterowi ... dopuki nikt nie wspomni o Swarovskim 15x56.
micik - Sob 05 Sty, 2013
kivirovi napisał/a: | Tymczasem 10x56 czy 12x56 to jeden pies. |
Skąd takie przekonanie, mógł byś to rozwinąć?
kivirovi - Sob 05 Sty, 2013
Takie gdybanie...
Źrenica 4,7mm czy 5,6mm to nie jest duża różnica, a te parametry mogą być nieco zafałszowane. ROH 8x56 jest lepsza i tańsza od 10x56. Wydaje mi się, że dotychczasowej klasy optyka ROH nie obsłuży większego powiększenia przy satysfakcjonującej jakości obrazu. 12x56 byłaby pewnie jeszcze ciut gorsza, a droższa. Jak im się 10x56 nie sprzeda, to tym bardziej 12x56.
|
|