forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Jaki aparat do 3000 zl

naturalwater - Wto 25 Gru, 2012
Temat postu: Jaki aparat do 3000 zl
Witam,

od 3 godzin czytam posty, testy i opinie i kreci mi sie w glowie :mrgreen:

Szukam aparatu do zdjec amatorskich (wakacje, podroze, dzieci, portrety, sport itd). Do tej pory uzywalem Konice Minolte Dimage A200 i bylem w niej zakochany!! Pomimo kilku wad i konkretnych rozmiarow jakosc zdjec powalala na kolana. Niestety rece trzylatka i chwila nieuwagi zakonczyly ten radosny okres w moim zyciu :???:

Szukam aparatu, ktory zapewni mi podobna jakosc zdjec, moze przy mniejszych wymiarach i bedzie lepiej sie sprawowal w polmroku (Konica miala problem z AF).
Zdjecia czasami delikatnie poprawiam w Photoshopie.

Prosze o pomoc, moj budzet to ok. 3000zl, jednak jakosc zdjec i jest dla mnie najwazniejsza i dlatego nie chce aparatu okrojonego z waznych funkcji dla nizszej ceny.

Bralem pod uwage Olympusa XZ-2, Sony RX-1, RX-100, Canon G1X, Fuji HF-1. Sam juz nie wiem , moze macie inne pomysly...

Z gory dziekuje ! :grin:

manolo - Wto 25 Gru, 2012

Canon G1X, bardzo kompaktowy, dobra jakość zdjęć...
ale gdybym to ja wybierał to kupiłbym Pentax k-30 z obiektywem 18-55
bardzo dobre low-light iso, w wymienionym Canonie matryca jest już
dość leciwa, a w wakacje różna pogoda, bardzo różnie ze światłem
a nawet w słoneczny dzień jest potrzebna większa dynamika matrycy
żeby i w światłach i cieniach coś było.

Wojmistrz - Wto 25 Gru, 2012

No do Sony RX-1 to jeszcze z przodu jedynkę musiałbyś dołożyć do budżetu. Czemu akurat o kompakcie myślisz przy takim budżecie?
manolo - Wto 25 Gru, 2012

napisał, ma być kompaktowy, ale bez przesady
Wojmistrz - Wto 25 Gru, 2012

Obłudnik :D
manolo napisał/a:
ale gdybym to ja wybierał to kupiłbym Pentax k-30 z obiektywem 18-55
bardzo dobre low-light iso,

naturalwater - Sro 26 Gru, 2012

Napisalem kompaktowy bo... latwosc oslugi chyba. I szybkosc zrobienia ujecia. A takze rozmiary. Lustrzanek troche sie boje, nie chce wozic na wakacje kilku obiektywow i nie mam czasu na ustawianie reczne parametrow jednoczesnie pilnujac rozbrykanego pieciolatka :mrgreen:

Dlatego napisalem, ze jesli macie inne pomysly to jestem otwarty - nie mam duzego doswiadczenia w aparatach cyfrowych ( moim ulubionym aparatem byl Zenit TTL :razz: ale to juz historia :wink: ) Nie upieram sie przy kompaktach.

Dziekuje za zainteresowanie tematem.

Sunders - Sro 26 Gru, 2012

naturalwater, z podanych przez Ciebie wybrałbym Canona G1X.

naturalwater napisał/a:
Nie upieram sie przy kompaktach.

W takim razie zaproponuję nikona D3200 w kicie z nikkorem 18-105VR :smile:

Wojmistrz - Sro 26 Gru, 2012

Jeśli w grę może wchodzić lustrzanka to też proponuję Nikona D3200 w zestawie z 18-105. To jest mały korpus, lekki, dość zwarty, przygotowany pod osoby zaczynające przygodę z fotografią z wielką 24mpx matrycą. Do tego w zestawie z tym obiektywem daje ci całkiem przyjemny zakres ogniskowych, wiec na wakacje nie potrzeba ci nic więcej, bo to taki optyczny zoom x6 w rozumieniu użytkowników kompaktów. Tu masz gabarytowe porównanie z G1x
wielbicielxx - Czw 27 Gru, 2012

cokolwiek nie kupisz z lini:
canon G
nikon P
olympus XZ
samsung EX
lumix LX
sony R
przebije jakoscia zdjec aparat ktory posiadales i zmiescisz sie spokojnie w kwocie.
A lustrzanka z kitem dla amatora na wakacje to chyba najbardziej poroniony pomysl.

hijax_pl - Czw 27 Gru, 2012

wielbicielxx napisał/a:
A lustrzanka z kitem dla amatora na wakacje to chyba najbardziej poroniony pomysl.
Ale jakże "trendi" :D
naturalwater - Czw 27 Gru, 2012

Wojmistrz - dzieki za linka.

No wlasnie, Nikon D3200 w zestawie z 18-105 bardzo mi sie podoba, tylko rozmiar... i wazy ok kilograma...
Czy to troche nie strzelanie do wrobla z armaty? :wink:
Czy jakosc zdjec z takiego zestawu bedzie "zauwazalnie" lepsza od np.G1X, XZ2, czy RX100?

No nic, jade do sklepu troche poprzymierzac :grin:

wielbicielxx - Czw 27 Gru, 2012

naturalwater napisał/a:

Czy jakosc zdjec z takiego zestawu bedzie "zauwazalnie" lepsza od np.G1X, XZ2, czy RX100?
:grin:

Raczej 95% oglądających nie zauważy różnicy- chyba że Twoje zdjęcia oglądają fotografowie.
Po za tym dobre zdjęcie to nie tylko rozdzielczość obrazu ale cała masa elementów które nie zależą od aparatu. Jeśli zdjęcie ma dobrą kompozycję, światło, temat, punkt widzenia itd. wszyscy oglądający są zachwyceni i pytają jaki masz aparat chociaż fotkę strzeliłeś telefonem :mrgreen:
Lustrzanka często ogranicza: głośna migawka-zaraz wszyscy wiedza że robisz zdjęcia tam gdzie nie można jesteś spalony. Waży kilogram i często jeśli chcesz mieć dobrą jakość zdjęć nie obędzie się bez kilku szkieł których cena przekroczy ceną samego aparatu. Jak podepniesz uniwersalny zoom albo kit jakością nie przebijesz często zaawansowanego kompaktu. Na wakacje jeśli nie publikujesz zdjęć i nie focisz dla zarobku zaawansowany kompakt jest najlepszym wyjściem.

Zoom - Czw 27 Gru, 2012

Tutaj zdjęcia z G1X

http://www.flickr.com/photos/38236161@N08/

Możesz być jednak pewny, że to są zdjęcia zrobione jako RAW i obrobione w komputerze. Niemniej jednak ten aparat daje takie możliwości.

I jeszcze jeden link:

http://www.witnesstobeauty.com/canon-g1x-review

Sunders - Czw 27 Gru, 2012

naturalwater napisał/a:
Nikon D3200 w zestawie z 18-105 bardzo mi sie podoba/.../Czy jakosc zdjec z takiego zestawu bedzie "zauwazalnie" lepsza od np.G1X, XZ2, czy RX100?

Ten zestaw daje "zauważalnie" większe możliwości wykonania "zauważalnie" lepszych zdjęć.Możesz spotkać się zarówno z sytuacjami w których nie zauważysz różnicy w ich jakości, jak i takimi w których różnica będzie widoczna na pierwszy rzut oka.

naturalwater - Pią 28 Gru, 2012

Bylem w sklepie. D3200 z 18-105VR wyglada imponujaco, w zestawie z karta po przyzwoitej cenie. Zapomnieli tylko dolaczyc murzyna, ktory by go za mna nosil :mrgreen:

Zoom, dzieki za linka. Przeczytalem "Deciding between a DSLR and Point & Shoot Camera" i chyba zostane przy P&S.

G1X bardzo mi pasi, choc RX100 kusi rozmiarem :grin:

Musze sie z tym przespac :roll:

hijax_pl - Pią 28 Gru, 2012

naturalwater napisał/a:
G1X bardzo mi pasi, choc RX100 kusi rozmiarem :grin:
Wolałbym jednak RX100
Zoom - Pią 28 Gru, 2012

hijax_pl napisał/a:
Wolałbym jednak RX100

To tylko kwestia osobistych preferencji. Każdy ma inne, a idealny aparat nie istnieje.

hijax_pl - Pią 28 Gru, 2012

Oczywiście. Dlatego napisałem "wolałbym" a nie "należy woleć"... :grin:
Zoom - Pią 28 Gru, 2012

To może podsumować aparaty pod kątem potrzeb naturalwater. Ja krótko opiszę jak widzę G1X.

wakacje, podróże - G1X jest większy i jak na kompakt ciężki, ale solidny. Dobry obiektyw, czyli dobre zdjęcia. Do zdjęć wakacyjnych dużym plusem jest możliwość zakładania filtrów.
dzieci - autofokus nie jest szybki, będzie problem z dziećmi w ruchu.
portrety - jeżeli rozumieć portret jako twarzyczkę z rozmytym tłem, to generalnie kompakty marnie widzę w tej konkurencji.
sport - G1X dobrze robi zdjęcia z wysokim ISO. Moim zdaniem, z klasy kompaktów, to jeden z lepszych wyborów.
zdjęcia w półmroku - nie mam zastrzeżeń. AF może nie jest szybki, ale jest dokładny i dobrze sobie radzi nawet w kiepskim oświetleniu. Ja np. nie używam lampki wspomagania AF. Tylko trzeba mu znaleźć pionową linię, dość kontrastową i po problemie.

manolo - Pią 28 Gru, 2012

Zoom napisał/a:
portrety - jeżeli rozumieć portret jako twarzyczkę z rozmytym tłem, to generalnie kompakty marnie widzę w tej konkurencji.

G1x ma matrycę aps-c

G1x to idealny aparat wakacyjny jeśli komuś zależy na kompaktowości.
jak pisałem, niewielki, solidny, dobre high iso, niezły obiektyw o rozsądnie uniwersalnym
zakresie ogniskowych, wizjer optyczny - szybciej i dokładniej można tak wykadrować niż w trybie zombie przez lcd.

[ Dodano: Pią 28 Gru, 2012 22:40 ]
rx100 ma małą matrycę jednocześnie dużo pixeli..
nie ma wizjera optycznego, do tego to jest Sony :lol:

Zoom - Sob 29 Gru, 2012

G1X ma matrycę o rozmiarach bardzo zbliżonych do systemu 4/3. Do APSC niestety, jeszcze sporo brakuje.
naturalwater - Sob 29 Gru, 2012

Cytat:
Wolałbym jednak RX100

A dlaczego? Jesli moglbys rozwinac... :roll:

hijax_pl - Sob 29 Gru, 2012

Mniejszy, poręczniejszy, lżejszy.. Parametry matrycy i obiektywu w zasadzie bardzo podobne. Oczywiście matryca G1X trochę mniej szumi, ale jak się nie będzie focić na ISO1600 cały czas to nie powinien to być problem.
Zoom - Sob 29 Gru, 2012

hijax_pl napisał/a:
Mniejszy, poręczniejszy, lżejszy.. Parametry matrycy i obiektywu w zasadzie bardzo podobne. Oczywiście matryca G1X trochę mniej szumi, ale jak się nie będzie focić na ISO1600 cały czas to nie powinien to być problem.

Tutaj czasami mam odmienne zdanie.
Mniejszy, lżejszy - bezdyskusyjnie.
Poręczniejszy - trzymałem RX100 i ja bym moje wrażenia opisał, że RX100 jest jeszcze bardziej niewygodny niż G1X. Ergonomię obsługi też oceniam wyżej w G1X, zwłaszcza bezpośredni dostęp do korekcji ekspozycji.

Robiąc zdjęcia w mieszkaniu, przy normalnym, domowym oświetleniu, zawsze wybiera mi ISO1600 i jest to maksymalna wartość dla Auto ISO.

Tutaj porównanie:
http://www.dpreview.com/r...535454535171785

Proponuję zmieniać nastawy nad dużym obrazkiem zmieniając między JPEG i RAW oraz zmieniając ISO. Dodatkowo można poprzesuwać prostokącik na dużym obrazku.

hijax_pl - Sob 29 Gru, 2012

A jaki dostęp do korekcji ekspozycji jest w RX100? Co do DPR i ich testów obrazka mam wyrobione zdanie. Negatywne. No ale fakt, ze tym ich gadżetem sie ładnie porównuje...
Zoom - Sob 29 Gru, 2012

hijax_pl napisał/a:
A jaki dostęp do korekcji ekspozycji jest w RX100?

Szczerze napiszę, że to tego punktu w oglądaniu tego aparatu nie doszedłem :smile: .
Krótko mówiąc - nie wiem. :oops:

Ale to pokrętło w G1X bardzo mi się podoba.

A tak z innej beczki, to Optyczni zaczynają budować podobną porównywarkę i czekam kiedy będzie można porównywać właśnie z G1X. Są jakieś plany?

naturalwater - Czw 03 Sty, 2013

Juz prawie podjalem decyzje :wink:

Zastanawia mnie tylko jeszcze jedna rzecz - szybkosc autofokusa :?:

Lubie robic spontaniczne zdjecia dzieciom, ktory z nich bedzie lepszy? Czytalem, ze RX100 jest szybszy, ale jak to sie ma w praktyce? Czy roznica jest znaczaca?

dcs - Czw 03 Sty, 2013

naturalwater,

Olympus E-PL5 http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/5336831

http://www.optyczne.pl/19...mpus_E-PL5.html

atrxevu - Czw 03 Sty, 2013

Jeśli chodzi o porównanie AF to polecam sprawdzić filmy na YT pokazujące działanie AF zarówno RX100 jak i G1X.
Canon nie jest megapowolny aczkolwiek wg mnie różnica jest spora na korzyść Sony

hijax_pl - Czw 03 Sty, 2013

Zoom napisał/a:
Szczerze napiszę, że to tego punktu w oglądaniu tego aparatu nie doszedłem .
A szkoda - bo jest na 4-kierunkowym wybieraku...

naturalwater - Wto 08 Sty, 2013

Dzieki wszystkim za pomoc, zdecydowalem sie na G1X. Zamowilem za 379£, czekam na dostawe.

Pozdrawiam :grin: