|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - Blenda 7in1, prasowanie tła
waperr - Sro 26 Gru, 2012 Temat postu: Blenda 7in1, prasowanie tła Witam,
od niedawna (dokładnie od przedwczoraj ) mam blendę Aputure 7in1 110cm.
Zawiera ona standardowe dla 5in1 strony + dwa tła, niebieskie i zielone.
Problem w tym że po rozłożeniu są strasznie pogniecione.
Niestety nie zawsze jest możliwość osunięcia tematu i siebie od tła aby było ono na tyle nieostre żeby nie było widać zagnieceń. Są szczególnie widoczne gdy tło jest dodatkowo podświetlone.
Chciałbym wyprasować te tła, są na jednym kawałku materiału więc nie ma to wpływu na pozostałe elementy.
Pytanie czy ktoś już kiedyś prasował takie tła i ewentualnie jak to zrobić ?
Jaka temperatura?, czy zwilżać? itd itp
Nie chcę uszkodzić materiału dlatego nie podejmuję jak na razie próby.
W necie nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.
Z góry dziękuje za odpowiedzi
pozdrawiam
rafisko - Sro 26 Gru, 2012
Najlepiej zelaskiem parowym. Para nie przypali materiału i powinna pomóc. Czasem tak prasuję materiały.
Tutejszyn - Czw 27 Gru, 2012
Zainwestuj 30 złotych w tło zwijane na tulei. Nic nie jest pogniecione i nic nie trzeba prasować.
candy - Czw 27 Gru, 2012
Chodzi Ci o tło srebrne i złote?
waperr - Sob 29 Gru, 2012
Chodzi o zielone i granatowe, są na jednym placku po obu stronach.
Tło rozwijane odpada to ma być przenośne a nie stacjonarne.
Wiem, wiem że po złożeniu znowu się pogniecie ale nie tak.
jaad75 - Nie 30 Gru, 2012
waperr, ale wiesz, że tła w tych kolorach używane są po to, by zastąpić je w postprodukcji i generalnie mało istotnym jest, czy są pogniecione, czy nie?
mozer - Nie 30 Gru, 2012
jaad75, nie łatwiej zastępować niepogniecione?
mozer, w sumie na jedno wychodzi - w chroma keying zastępuje się po prostu zakres koloru.
waperr - Nie 30 Gru, 2012
jaad75 napisał/a: | waperr, ale wiesz, że tła w tych kolorach używane są po to, by zastąpić je w postprodukcji i generalnie mało istotnym jest, czy są pogniecione, czy nie? |
OK, wiem, ale czasem bym chciał takiego użyć np dla jakiegoś małego przedmiotu
I niestety brzydko to wygląda
mozer - Nie 30 Gru, 2012
jaad75, ale zagniecenia powodują poszerzenie zakresu koloru, a to raczej nie jest korzystne, czyż nie?
rafisko - Nie 30 Gru, 2012
mozer napisał/a: | jaad75, ale zagniecenia powodują poszerzenie zakresu koloru, a to raczej nie jest korzystne, czyż nie? |
Trudno się z tym nie zgodzić.
Zwijane mogą być szerokości 40-50 cm i nie zajmować dużo miejsca. Zawsze można zabrać brystol ze sklepu papierniczego za 2zł i po zdjęciach go wyrzucić. Inwestycja niewielka a radość z ładnego tła nie do przecenienia;)
mozer napisał/a: | jaad75, ale zagniecenia powodują poszerzenie zakresu koloru, a to raczej nie jest korzystne, czyż nie? | W przypadku kolorów w jakich występują te tła, raczej mało istotne. No, ale jeśli mają być używane jako normalne tła fotograficzne, to zmienia postać rzeczy. Tyle, że te kolory...
|
|