forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Lustrzanka ważne!

lheliasz - Czw 27 Gru, 2012
Temat postu: Lustrzanka ważne!
Witam,
mam problem z wyborem lustrzanki otóż fotografia, fototechnika i filmografika to moje zainteresowanie.
Bardzo chciałbym mieć lustrzankę Nikon D7000 ale niestety cena za wysoka, jako że jestem nie pełnoletni a moi rodzice też nie śpią na pieniądzach nie mogę jej mieć.
Myślałem też o Nikonie D5100 ale dowiedziałem się że AF przy nagrywaniu jest beznadziejny i głośny. Nie chcę mieć też czegoś totalnie dla amatorów, ponieważ trochę się na tym znam i zamierzam zajmować się tym w przyszłości.
Dajcie mi swoje propozycje razem z obiektywami takie nie za drogie.
Najlepiej żeby miał dużo efektów, dobrą jakość zdjęć oraz filmy FHD, oczywiście LV, iso, przesłona itd.
Fajna była by też szczelność.
Im więcej tym lepiej
dobra była np. stabilizacja itd. Czy to zależy od obiektywu?
Bardziej preferuje c/n ale to nie jest ważne.
Z góry dzięki za odpowiedzi

hijax_pl - Czw 27 Gru, 2012

Naprawdę znasz się?

hijax_pl napisał/a:
Naprawdę znasz się?

Może "Znam się" to za dużo powiedziane.
Po prostu znam się na robieniu foto natomiast nie znam się już tak bardzo na modelach i obiektywach.
Można powiedzieć że wiem na ten temat trochę więcej od totalnego amatora.

Nie no spoko.. A co z poprzednimi wątkami, w których brałeś udział i pytałeś o aparat?

Tamte wątki trochę nakierowały mnie na wybór i bardzo mi pomogły, bo dzięki nim wiem np. że chciałbym N D7000. Po prostu spełniły swój cel, dlatego stworzyłem nowy temat.
Bardzo chciał bym coś podobnego do d7000 tylko tańszego.

nienietaktak - Czw 27 Gru, 2012

Czyli chcesz to samo, tylko inne? :)

Nie no, prosił bym was abyście podali mi swoje propozycje jaki aparat byście wybrali w mojej sytuacji

D5100 z 18-105VR
(czyli jedna z propozycji w poprzednim wątku)

No chyba, ze najważniejsze są "bajery" to wtedy Sony A57, albo jakiś nowy Sony NEX.
Generalnie im mniej zaawansowany aparat tym więcej ma "artystycznych" filtrów i innych wodotrysków. Może zatem jakiś kompakt z klasy "premium"? Np Samsung EX2F?

Całkiem podoba mi się ten d5100 i gdyby nie ten AF przy nagrywaniu to bym go kupił.
Chodzi o to że słychać AF podczas nagrywania.
Bajery nie są ważne
Kompakt odpada bo ja lubię pobawić się wszystkim w lustrzance w w większy sposób wpływać na efekt końcowy zdjęcia.

lheliasz napisał/a:
Chodzi o to że słychać AF podczas nagrywania.
Słychać AF? Hm... można wyłączyć AF albo podłączyć zewnętrzny mikrofon... W zasadzie oba rozwiązania są polecane. Na raz.
lheliasz napisał/a:
w większy sposób wpływać na efekt końcowy zdjęcia.
To trzeba się przeprosić z "wykańczaniem" zdjęć na kompie.
Najlepiej zacząć od czegoś w rodzaju "7 punktów" S. Kelbego. Niby nic, ale potrafi wpłynąć na myślenie o podstawach :D

Czyli na MF bez mikrofonu było by słychać czy całkiem wyłączyć i jak by to w tedy wyglądało?

Jak widzicie na tym filmie nie jest to za fajne http://www.youtube.com/watch?v=P0ms_Rx8ktc

Tutejszyn - Czw 27 Gru, 2012

lheliasz, dużo mówisz o filmowaniu. Jeśli to jest dla Ciebie takie ważne, być może dobrze byłoby rozważyć kupno kamery filmowej? Myśląc o aparacie fotograficznym, rozważyłbym kopno bezlusterkowca. Jakiegoś Panasonica Lumixa linii GH.. na przykład.

Sony Alfa ma bajery...

Fotografia jest dla mnie ważniejsza muszę mieć lustrzankę do zdjęć i filmów.
Coraz bardziej myślę o D5100.

rafisko - Czw 27 Gru, 2012

Tutejszyn napisał/a:
Sony Alfa ma bajery...

Moja żadna nie ma...

Kup 5100 i nie marudź, bo dziwne są te twoje dywagacje. Coś jak chciałabym ale się boję.

rafisko napisał/a:
Moja żadna nie ma...
Bo masz stare zabawki :D

Jestem prawie pewien co do D5100 prawdopodobnie to jego właśnie kupię
thx wszystkim

rafisko - Czw 27 Gru, 2012

hijax_pl napisał/a:
rafisko napisał/a:
Moja żadna nie ma...
Bo masz stare zabawki :D

Kwestia co kto potrzebuje;-)

h.s. - Pią 28 Gru, 2012

Nikony są fajne, ale nie podepniesz pod nie tanich obiektywów z gwintem M42
hijax_pl - Pią 28 Gru, 2012

h.s. napisał/a:
ale nie podepniesz pod nie tanich obiektywów z gwintem M42
Nie jest to prawda...
h.s. - Pią 28 Gru, 2012

Wiem, ale przejściówki z soczewkami to nie to
jaad75 - Pią 28 Gru, 2012

h.s. napisał/a:
Nikony są fajne, ale nie podepniesz pod nie tanich obiektywów z gwintem M42
Gdyby nawet, to skąd wniosek, że mu na tym zależy?
h.s. - Sob 29 Gru, 2012

On jeszcze o tym nie wie
hijax_pl - Sob 29 Gru, 2012

h.s. napisał/a:
Wiem, ale przejściówki z soczewkami to nie to
Hm... Ja używałem bez przejściówek i było OK. Wszystko zależy od tego jak się spojrzy na problem. :D

Ale.. generalnie powiem tak: M42 to jednak nie to (i nie ma to znaczenia czy to Nikon, Canon, Pentax czy Sony) ;)

jaad75 - Sob 29 Gru, 2012

hijax_pl napisał/a:
Ale.. generalnie powiem tak: M42 to jednak nie to (i nie ma to znaczenia czy to Nikon, Canon, Pentax czy Sony) ;)
No, ale w przypadku Nikona, to jednak znacznie bardziej "nie to", niż w przypadku innych marek... :wink: