forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Uzasadnienie wydatku na L vs standard-canon EF

tores - Czw 27 Gru, 2012
Temat postu: Uzasadnienie wydatku na L vs standard-canon EF
Pytanie w zasadzie do posiadaczy L-ek.Czy faktycznie uzasadnione jest wyłożenie znacznie większej kasy na obiektyw serii L .Dotychaczasowe moje doświadczenia nie dają satysfakcji z obrazów. Przerabiałem optykę serii STANDARD i zwykle nie było to TO.
Sprawdzalem
35-105 /3,5-4
28-80 /3,5-4-IV USM
28-105 /USM
28-80 /3,5-4 II
18-135 IS USM
50/1,8 II USM
rezutat j.w. Wiem ze to "musztardówki " Canona ale czy wydanie min 2k PLN da dopiero satysfakcję
BODY -20D

hijax_pl - Czw 27 Gru, 2012

Technicznie zdjęcia to przede wszystkim optyka...
pan.tadeusz - Czw 27 Gru, 2012

dobry technicznie fotograf to i kitem wesele potrafi tak oblecieć, że mało kto zauważy ;)
tores doprecyzuj w jakich aspektach zabrakło musztardy. może szkła dobierasz niewłaściwie do oczekiwań

tores - Czw 27 Gru, 2012

Przede wszystkim -OSTROŚĆ.
Dla wzrokowca podstawowe kryterium :)
Ostrość moze być i manualnie ustawiana . Nie wierzę w pełne dobre autofocusyw zoomach . To z założenia zwykle kompromis.Co innego w wymaganiach przy stało ogniskowych .Tam powinien być perfekcyjny,
IS nie jest dla mnie wymagane przy jasnym świetle. Zwykle jasnosć skraca czas naświetlania , aczkolwiekIS pozwala na większe przymknięcie przesłony(wydłużenie czasu)
Naświetanie to rola dla body .
z w/w 28-105 usm najlepiej wypadał.
Body jest po korekcji AF .

tores napisał/a:
Nie wierzę w pełne dobre autofocusyw zoomach . To z założenia zwykle kompromis. Co innego w wymaganiach przy stało ogniskowych .Tam powinien być perfekcyjny,
Ale tylko w PDAF. CDAF nie ma prawa się pomylić.
tores napisał/a:
Przede wszystkim -OSTROŚĆ.
Używas RAW czy JPG? Oglądasz cropy 100% czy zmniejszasz rozmiar zdjęc do np 2Mpx? Jak masz ustawione podostrzenie zdjęć?
tores - Czw 27 Gru, 2012

JPEG 100%-
W ustawieniach użytkownika mam w jeden z opcji podciagnietą ostrosć ,ale efekt bez szoku,

tores, możesz wrzucić jakiś przykład?
B o g d a n - Czw 27 Gru, 2012

tores napisał/a:
Sprawdzalem
35-105 /3,5-4
28-80 /3,5-4-IV USM
28-105 /USM
28-80 /3,5-4 II
Pierwszego i trzeciego nie znam ale drugi i czwarty to nadają się tylko na ... popielniczki.
Te szkła dają mydlany obraz nawet na zdjęciu formatu pocztówki. :smile:

tores napisał/a:
18-135 IS USM
50/1,8 II USM
Z tym USM to kolega przesadził. :wink:
Pierwszy powinien dać ostry obraz w dobrze naświetlonych zdjęciach, drugi gdy się go domknie do światła zoomów powyżej, też daje radę.
Do aparatu z matrycą APS-C nie kupisz uniwersalnego zooma klasy L, chyba, że EF 16-35/2.8L USM II ale cena zabija. Tańszy jest EF 17-40/4L USM - ok. 2600 zł.

Nie wiem, co doradzić, szukać dalej lub poczytać wątek "Co zamiast kita do Canona" i jeśli nie EF-S 17-55/2.8 IS USM to chociaż jakąś Sigmę czy Tamrona przygarnąć.

tores - Czw 27 Gru, 2012

trudny monotonny motyw -wiem
FF/FB usprawiedliwione przesłoną .Trudno mi "ścisnąć" zgrywam z aparatu.
Efekt po zmniejszeniu dla wymagań forum , nie oddaje problemu.

[ Dodano: Czw 27 Gru, 2012 14:50 ]
ROZWAŻAM ALTERNATYWĘ TAMRONA 17-50 DI XXXXXXXXXXX......

tores napisał/a:
Efekt po zmniejszeniu dla wymagań forum , nie oddaje problemu.
Zawsze możesz umieścić gdzieś na hostingu i tylko wkleić tutaj link.
kozidron - Czw 27 Gru, 2012

tores, wymienione przez Ciebie obiektywy to delikatnie mówiąc nie jest nawet "środek" półki canona i wcale nie trzeba od razu kupować eLek, żeby było lepiej. Fakt, że 18-135 i 50/1.8 to dla amatora jeszcze całkiem przyzwoicie ale szału nie ma. Poza tymi dwoma szkłami reszta pemieta jeszcze dobre czasy analogowe a dwa z wymienionych to chyba jeszcze z 300V kupowałem.

Jeżeli nie masz budżetu na eLki, to zastanów się na szkłami z średniej półeczki albo nad tymi tańszymi elkami jak 17-40 czy 70-200/4 czy obiektywami firm "niezależnych" takich jak wcześniej wspomniany przez Ciebie tamron.
Tylko sprecyzuj jakie ogniskowe najbardziej Cię interesują i co fotografujesz, bo po tym co wymieniłeś to spodziewam się mydła i powidła. No i 20D to jednak troszku dziadziuś a może pora wymienić nawet na jakiś uzywany entrylevel np. nikona +35G 1.8 +50/1.8.

Zastanów się nad tym :wink:

kelvinpiotr - Czw 27 Gru, 2012

tores napisał/a:
Pytanie w zasadzie do posiadaczy L-ek.Czy faktycznie uzasadnione jest wyłożenie znacznie większej kasy na obiektyw serii L

Jest uzasadnione . Będziesz fotografował , a nie zastanawiał się i zadawał pytania na forum czy dokonałeś dobrego wyboru kupując obiektyw za 500 zł czy jednak lepiej było wybrać ten za 800 zł . :wink: Za nie ostre zdjęcia przestaniesz zwalać winę na obiektyw , zaczniesz od siebie :wink: Przestaniesz czytać testy i oglądać MTF-y z poszczególnych obiektywów i wdawać się w ich porównania . I w ogóle będziesz miał dużo więcej czasu dla fotografii a nie dla forum :wink: A to bezcenne. :mrgreen:

tores - Czw 27 Gru, 2012

W rzeczy samej
wymienione objektywy to spadek po wspólpracy z 500N. Z nim dobrze wspólpracowały 28-105,50.35-105
plastki pomijam
Dzięki za "oświecenie"-idę w T-mrona 17-50.( z przebieraniem w kontenerze:)
co do 20 D to stary ale jary. Naświetlanie ma oK z możliwościami kreacji.Na moje potrzeby wystarczy. Junior ma 5D i nie prowadzimy walki...

kozidron - Pią 28 Gru, 2012

tores a Junior jakie ma szkła :wink: ?
tores - Pią 28 Gru, 2012

50/1,8II
70-200L
TSE 24 SHIFT

jaco88 - Pią 28 Gru, 2012

tores napisał/a:
50/1,8II
70-200L
TSE 24 SHIFT

hmmm... dziwne zestawienie z jednej strony TSE 24 SHIFT a z drugiej 50 1.8... ale pewnie zależy od potrzeb :)

mozer - Nie 30 Gru, 2012

Zawsze fascynował mnie pomysł podłączania do 5D takiego badziewia jak 50/1.8...
MM - Nie 30 Gru, 2012

mozer napisał/a:
Zawsze fascynował mnie pomysł podłączania do 5D takiego badziewia jak 50/1.8...

To badziewie zrobi lepsze zdjęcie niż taka kochana przez canonierów L-ka 24-105 :mrgreen:

mozer - Nie 30 Gru, 2012

MM, jak się przypadkiem ustawi AF prawidłowo i się nie rozleci ;P No i jak się lubi kanciaste boke ;)
adf1985 - Nie 30 Gru, 2012

Moim zdaniem zakup elki jest uzasadniony, jeśli komuś jest ona niezbędna. Ja tak mam, że przy zakupach staram się zachować bardzo wysoki poziom rozsądku. Jeśli potrzeba jest na tyle duża, że nawet nie kłóci się z rozsądkiem, to znaczy że zakup jest uzasadniony. Jeśli ktoś ma dużo pieniędzy, to nawet niech sobie kupi tą elkę jako kaprys. I tak w głównej mierze człowiek przyczynia się do udanego zdjęcia poprzez pomysł, kadrowanie i przede wszystkim zastane lub stworzone światło i sam obiekt fotografowania. Zakup elki nie przyczyni się raczej do robienia lepszych zdjęć, no chyba że mowa o jakości obrazu jako takiego.

Osobiście nie kupiłbym elki poza sytuacją, w której byłbym zawodowym fotografem i musiałbym zawsze mieć dużo światla. Te zdjęcia, które ja robię nie wymagają tak wysokiej jakości, a i moje poprzednie doświadczenia ze sprzętem fotograficznym sprawiają, że zwykła lustrzanka i te tańsze i średnio-tanie obiektywy są wystarczające, aby moją estetykę zaspokoić. Ponadto ostatnio dość mocno cenię sobie niską wagę sprzętu. Gdyby każde szkło miało ważyć 0,5 kg, to pewnie brałbym ze sobą 1 obiektyw, a wtedy cała masa zdjęć by nie powstała.

kozidron - Pon 31 Gru, 2012

mozer napisał/a:
MM, jak się przypadkiem ustawi AF prawidłowo i się nie rozleci ;P No i jak się lubi kanciaste boke ;)

zaraz się dowiesz, że ta stałka jest rewelacyjna pod względem budowy, bo Komor ją sprzedał po dwóch latach i była w bardzo dobrym staniej, chociaż w długie wieczory zimowe robił jej :arrow: tak

lotofag - Pon 31 Gru, 2012

adf1985 napisał/a:
Te zdjęcia, które ja robię nie wymagają tak wysokiej jakości,

Wiesz, są różne eLki ;) Część z nich to po prostu solidne woły robocze o jako takiej jakości obrazowania. To nie jest jakieś nie wiadomo co.

mozer - Pon 31 Gru, 2012

kozidron, mi, jako amatorowi, ta budowa tak naprawdę wisi. Mam ten obiektyw dość długo, ale dopiero ostatnio używałem częściej (sprzedałem zoomy), i jak dotąd się nie rozleciał. Jakby AF był w porządku to bym się nie czepiał, chociaż mam wrażenie, że kiedyś dawał ciut lepszą ostrość.