forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Zmienić sony a350 na slt-a57/ na canona/nikona?

szol - Czw 27 Gru, 2012
Temat postu: Zmienić sony a350 na slt-a57/ na canona/nikona?
Witam. mam a350 z sigma 18-200 i stałke sony 35mm 1.8. Dokupiłem właśnie 35mm bo rozczarowywał mnie obiektyw 18-200 ciemnością w pomieszczeniach.
Ostatnio miałem porównanie z nikonem d5100 ze stałką 50mm 1.8. I zwątpiłem. Zdjęcia z nikona to klasa wyżej. Sony robi nieostre zdjęcia, zdjęcia przy iso400 na sony nie wyglądają.
W związku z tym że mam dwa szkła to myślę nad a57. Czy to będzie skok w przód? Czy a57 to już poziom mniej więcej odpowiedników nikona/canona? A może przełknąć te koszty i zmienić markę? Jednak wolałbym zostać przy sony.

hijax_pl - Czw 27 Gru, 2012

szol, nie porównuj wysokiego ISO A350i D5100 bo zawsze dostaniesz zadyszki... Cóż mówić - to ie ta klasa matryc..
Zmienisz na A57 to będziesz obrazek mniej więcej jak z D5100.

P.S.
Nieostrość nie jest winą aparatu.. Zwykle.

Sunders - Czw 27 Gru, 2012

szol napisał/a:
myślę nad a57. Czy to będzie skok w przód?

Tak.

szol napisał/a:
Czy a57 to już poziom mniej więcej odpowiedników nikona/canona?

Canona tak, nikona nie.

szol napisał/a:
A może przełknąć te koszty i zmienić markę?

IMO jeszcze nie "zabrnąłeś" w system sony na tyle, żeby nie miało to sensu. Ja bym Ci radził jednak zmienić system.

Rzesiek - Czw 27 Gru, 2012

Jeśli nie boisz się używanego sprzętu to może A580? Matryca ta sama co w D7000.
MM - Czw 27 Gru, 2012

Rzesiek napisał/a:
może A580? Matryca ta sama co w D7000.

I tak i nie. Niby ta samo a jest gorsza. Sony długo jeszcze nie nauczy się tych matryc odpowiednio oprogramować.

Sunders - Czw 27 Gru, 2012

Rzesiek napisał/a:
Jeśli nie boisz się używanego sprzętu to może A580? Matryca ta sama co w D7000.

Matryca ta sama, ale ceny używek w okolicach ceny nowego D5100 :wink:

johndoe - Pią 28 Gru, 2012
Temat postu: @autor
MM napisał/a:

I tak i nie. Niby ta samo a jest gorsza. Sony długo jeszcze nie nauczy się tych matryc odpowiednio oprogramować.

Zamiast czytać takie mądrości wejdź

http://www.dpreview.com/r...700644606248441

i porównaj sam. Różnice jakościowe implementacji tej matrycy są w codziennym użytkowaniu pomijalne.
Jeżeli nie boli Cię EVF w miejsce OVF to A57 nie będzie rozczarowaniem. Nie odpowiada Ci EVF, zmień system.

W A350 autoiso jest do 400. W nikonie na pewno wyżej (1600 ?), więc być może niesotrość wynika z czasów naświetlania. Zerknij w exify, bo nie jest to wina obiektywu czy A350 (no chyba, że są zepsute)

MM - Pią 28 Gru, 2012

Możesz kolego wciskać, że czarne jest białe. A Nikon spokojnie długo jeszcze będzie z tych samych matryc wyciskał więcej od Sony. Nawet Pentax jest w tym od nich lepszy :mrgreen:
rafisko - Pią 28 Gru, 2012

MM napisał/a:
Możesz kolego wciskać, że czarne jest białe. A Nikon spokojnie długo jeszcze będzie z tych samych matryc wyciskał więcej od Sony. Nawet Pentax jest w tym od nich lepszy :mrgreen:

Ale wszystkie matryce produkuje sony;]

Prawdopodobnie (bo się tego nigdy nie dowiemy) jest między nimi jakaś umowa o programowaniu matryc, i sony musi mieć gorsze od N, bo jest mniej profesjonalną marką.

jaad75 - Pią 28 Gru, 2012

MM napisał/a:
Nawet Pentax jest w tym od nich lepszy :mrgreen:
"Nawet Pentax" jest w tym lepszy również od Nikona... :razz:
MM - Pią 28 Gru, 2012

jaad75 napisał/a:
"Nawet Pentax" jest w tym lepszy również od Nikona...

Wiedziałem, że na to "hasło" tutaj wpadniesz (kolejność zrobiłem celowo i prowokacyjnie :razz: ) , ale tempo w jakim to zrobiłeś... szacun :lol:

jaad75 - Pią 28 Gru, 2012

rafisko, nie, po prostu Sony Semiconductors, to nie jest dział Sony Digital Imaging, więc jego dobre wyniki w żaden sposób nie są związane z tym, co z ich produktami robi to ostatnie.
johndoe - Pią 28 Gru, 2012

MM napisał/a:

zieeeew.
Jak na razie to Ty coś chcesz wcisnąc. Ja tylko wrzuciłem fotki z N i S, zeby chłopina mógł sobie porównać. Twoja niezachwiana wiara w N i jego wyciskanie teraz i w przyszłości jest budująca. Zupełnie jak wiara lemingów w Donalda.

MM - Sob 29 Gru, 2012

Możesz sobie ziewać do woli. Ważne, żeby ludzie nie ufali tym naciąganym teoriom które wypisujesz.
Moja wiara w N jest twoim strzałem w płot. Używam prywatnie innego systemu.

Ja tylko nie pozwolę na wciskanie ludziom głupot o S :mrgreen:

rafisko - Sob 29 Gru, 2012

MM napisał/a:
Możesz sobie ziewać do woli. Ważne, żeby ludzie nie ufali tym naciąganym teoriom które wypisujesz.
Moja wiara w N jest twoim strzałem w płot. Używam prywatnie innego systemu.

W 95% przypadków różnice między określonymi markami aparatów są pomijalne... pozostałe 5% to onanisci sprzetowi;-)

jak ktoś nie umie robić fot to mu hassel nie pomoże:-P

RB - Sob 29 Gru, 2012

Ja się tylko obawiam, że te wszystkie głodne kawałki o wciskaniu i wyciskaniu to sa po prostu bezsensowne (traktujta to jako eufemizm) w kontekście wymiany a350 na siakis letko lepszy entry levelovy korpus do którego sie będzie mocowało standardowe beleco.
Bo to jak Nikon oprogramuje podobny kawałek krzemu jaki ma S ma tu najmniejsze znaczenie. O czym Kol. MM często zreszta pisuje. W kontekście bardziej neutralnych porównań :wink: . Tylko, ze o S nie pozwala wciskać :mrgreen:

magda28 - Sob 29 Gru, 2012

Na tych linkach, ktore podeslal john wyraznie widac, ze najlepsza ostrosc ma Sony a57.
Jezeli taki MM ma jakies uprzedzenie do Sony to jego prywatny problem.Ja nie sugerowalam sie markami.Biore taki sprzet, ktory robi lepsze zdjecia.Oczywiscie opinia subiektywna.

nienietaktak - Sob 29 Gru, 2012

Z tym, że sprzęt nie robi zdjęć. On tylko rejestruje to, co postanowi operator sprzętu. Chyba, że operator nic nie postanawia. Czym prędzej to dotrze do "radosnego kółka zielonego prostokąta", tym lepiej.

Lapanie za slowka to niezbyt dobry sposob na rekompensate braku argumentow.

Na szczescie jest cos takiego jak sklepy internetowe i mozliwosc zwrotu towaru.

Jak na razie odpadl Canon.Zobaczymy jak bedzie z Sony a 65.

hijax_pl - Sob 29 Gru, 2012

magda28 napisał/a:
Na tych linkach, ktore podeslal john wyraznie widac, ze najlepsza ostrosc ma Sony a57.
DPR jest znane z dość luźnego podejścia do nastawy płaszczyzny ostrości / głębi ostrości przy zdjęciach testowych. Dodatkowo używając JPGów (na niewiadomych nastawach puszki) + Lightrooma (a wiadomo, że nie jest to dobre narzędzie do prowadzenia analiz) można się dodatkowo zmylić patrząc na ostrość tylko...

Ogólnie mówiąc nie brałbym pod uwagę ich sampli pod względem ostrości.

lotofag - Sob 29 Gru, 2012

Ja bym to ujął tak - im bardziej zdajemy się na automatykę, tym bardziej "sprzęt robi zdjęcia" ;)

Wtedy rzeczywiście istotne może być jakie korpus wypluwa jotpegi, Sony może być "ostrzejsze", Nikon "bardziej kolorowy", itp.

Sunders - Sob 29 Gru, 2012

rafisko napisał/a:
W 95% przypadków różnice między określonymi markami aparatów są pomijalne... pozostałe 5% to onanisci sprzetowi;-)

Fałsz.

rafisko napisał/a:
jak ktoś nie umie robić fot to mu hassel nie pomoże

Prawda.
:wink:

moronica - Sob 29 Gru, 2012

magda28 napisał/a:
Na szczescie jest cos takiego jak sklepy internetowe i mozliwosc zwrotu towaru.

a potem inni kupuja sprzet uzywany placac jak za nowy

lotofag - Sob 29 Gru, 2012

moronica napisał/a:

a potem inni kupuja sprzet uzywany placac jak za nowy

To jest klasyczny dylemat jak zjeść ciastko i mieć ciastko :mrgreen:

Spotkałem się z przypadkiem, gdy klient w sklepie X był oburzony, że nie chcą mu otworzyć i zaprezentować towaru, "skandal, panie, moje prawa ograniczają!!!", a w sklepie Y był z kolei zniesmaczony, że dostał do pomacania rzecz w otwartym pudełku i znowu "skandal, jak to możliwe że ktoś to przede mną otworzył i nadal się to sprzedaje??!!" ;) Ciekawe czy pomyślał, co dalej z towarem ze sklepu X, gdyby go rozpakował, pomacał i nie kupił...

magda28 napisał/a:
Lapanie za slowka to niezbyt dobry sposob na rekompensate braku argumentow.

Pod warunkiem, że jakiekolwiek argumenty docierają do odbiorcy. Skoro przy pierwszej lustrzance (zaczynam nienawidzić tego słowa) użytkownik zachowuje się nieracjonalnie i ignoruje wszystkie rady, tłumaczenia i sugestie, a do tego myśli, że zjadł wszystkie rozumy, bo ma książkę Kelby'ego i przejrzał zdjęcia w internecie, to co począć?
Dobra. Sony, nawet bez obiektywów, robi ostrzejsze zdjęcia i tyle w temacie.

[ Dodano: Sob 29 Gru, 2012 12:32 ]
lotofag, to jest dylemat, ale od jakiegoś czasu wolę jednak kupować coś, co jest fabrycznie zamknięte. Kiedyś nabyłem kamerę z wbudowaną pamięcią i tak jakoś wyszło, że zacząłem przeglądać co tam za katalogi są. No i były: zdjęcia i filmy z całego roku. Łącznie z paniami w barchanowych majtach i panami z gołą klatą stojącymi przy choince. Na szczęście wymienili sprzęt na nowy i troche lepszy ;)

jaad75 - Sob 29 Gru, 2012

rafisko napisał/a:
W 95% przypadków różnice między określonymi markami aparatów są pomijalne...
To ja może w kwestii tych "pomijalnych" różnic - trochę inny fragment, bo tamten był mało miarodajny:
http://www.dpreview.com/r...926851431167651

[ Dodano: Sob 29 Gru, 2012 12:40 ]
i jeszcze taki:
http://www.dpreview.com/r...raCameraCount=0

jaad75, trzeba pominąć ISO od 1600 do 400 i różnice będą pomijalne ;)
baracuda - Sob 29 Gru, 2012

Nie ma czym się przejmować, do szpanu i fot dzieciaka u cioci wystarczy,
robiłem analogami od ami po przez wszelkie produkty z demoludów
skończywszy na praktice, opierałem się jakoś cyfrze, kupiłem
fuji 5600, jak szybko kupiłem tak się pozbyłem, wróciłem do
luster, zakup należy przemyśleć pod jakim kątem kupujemy,
rodzinne, fejs, urlopy ? starczy ! a druga sprawa większości
odbiorców wisi to totalnie, ma być kolorowo, z uśmiechem,
szczytem będzie HDR z wczasów w kolorach jak po LSD,
reasumując czy system S, N, lub C jest tu sprawą drugorzędną,
znajomi, rodzina mają być szczęśliwi włącznie z pstrykającym,
i o to tu chodzi :mrgreen:

może się przydarzyć że użytkownik załapie bakcyla, ale to już inna bajka...

baracuda, tylko wtedy niepotrzebne jest robienie zamieszania na forum i przekonywanie nieprzekonanych, że S robi ostre zdjęcia :P

nienietaktak, zrobiłem eksperyment, obrobiłem fote która
nie miała żadnej wartości w szopie, wyszło Salvador Dali plus Nikifor,
czyli chu.... wie co :mrgreen:
wrzuciłem na stronę, jeżu, ale miała wzięcie :lol: po wszystkim napisałem
że to prowokacja ;) cisza nastała, ale było ostro, kolorowo, czyli pod
publikę :razz:

a z wyborem masz rację, szkoda klawiatury...

edit

fotę wyrzuciłem gdyż nie szło tego oglądać

jaad75 napisał/a:
rafisko napisał/a:
W 95% przypadków różnice między określonymi markami aparatów są pomijalne...
To ja może w kwestii tych "pomijalnych" różnic - trochę inny fragment, bo tamten był mało miarodajny:
http://www.dpreview.com/r...926851431167651

[ Dodano: Sob 29 Gru, 2012 12:40 ]
i jeszcze taki:

zawsze kazdy znajdzie cos dla siebie:).

baracuda-wybacz prosze ale twoje prace nie sa wyznacznikiem jakosci, co nie oznacza, iz sa kiepskie

Zauwazylam na tym forum pewna skrajnosc, a mianowicie kazdy chwali swoj sprzet i broni go jak Czestochowy.

Moronica-pewnie i tak nie zauwazysz roznicy:)

magda28 napisał/a:
baracuda-wybacz prosze ale twoje prace nie sa wyznacznikiem jakosci, co nie oznacza, iz sa kiepskie

ależ dziękuję :mrgreen:

Zoom - Sob 29 Gru, 2012

magda28 napisał/a:

Zauwazylam na tym forum pewna skrajnosc, a mianowicie kazdy chwali swoj sprzet i broni go jak Czestochowy.

A może to jest tak, że każdy opisuje zalety swojego sprzętu, bo go dobrze kupił, pod katem własnych potrzeb. Jeżeli spełnia potrzeby, to ma same zalety.
Czytający musi jednak ocenić własne potrzeby i dobrze wybrać.

Zmieniłaś wątek koleżanko. To nie ten wątek, w którym pisałaś pierwotnie.
Skarżyłaś się na nieostre zdjęcia Canona. Niestety, nieostre zdjęcia to raczej nie jest wina aparatu. Aparat dobieraj pod kątem funkcjonalności i ceny. Żeby wykonać ostre zdjęcia wymagane są minimalne umiejętności użytkownika aparatu.

Zoom napisał/a:
magda28 napisał/a:

A może to jest tak, że każdy opisuje zalety swojego sprzętu, bo go dobrze kupił, pod katem własnych potrzeb. Jeżeli spełnia potrzeby, to ma same zalety.
Czytający musi jednak ocenić własne potrzeby i dobrze wybrać.

Zmieniłaś wątek koleżanko. To nie ten wątek, w którym pisałaś pierwotnie.
Skarżyłaś się na nieostre zdjęcia Canona. Niestety, nieostre zdjęcia to raczej nie jest wina aparatu. Aparat dobieraj pod kątem funkcjonalności i ceny. Żeby wykonać ostre zdjęcia wymagane są minimalne umiejętności użytkownika aparatu.

Zupelnie sie z tym nie zgadzam.
Widocznie inaczej postrzegamy slowo "ostrosc" oddanie barw.
Nie mam czasu by bawic sie w obrabianie RAW a kolory i ostrosc Canona poprostu mi nie odpowiadaja, dlatego odeslalam Canona.

MM - Sob 29 Gru, 2012

magda28 napisał/a:

Ty znalazłaś jakie to niby Sony ostre. A wcale tak nie jest :lol:

Jeżeli myślisz, że odpuszczę sobie takiego PR-owca Sony jak Ty to się mylisz. Nie odpuszczę. Lubię was wnerwiać. Takie hobby :razz:

pan.tadeusz - Sob 29 Gru, 2012

miałeś wrzucić sample z Tamrona... to faktycznie wnerwia
MM - Sob 29 Gru, 2012

pan.tadeusz napisał/a:
miałeś wrzucić sample z Tamrona... to faktycznie wnerwia

Do 4 stycznia jestem chory i genralnie nie wolno mi łazić :razz:

Ale coś tam wymęczyłem. Gdzie by to wrzucić...

magda28, a jak postrzegasz ostrość? Bo wiesz. Trudno doradzić jak sie mówi różnymi językami..,

nerwy szkodza urodzie a ja mam powodzenie wsrod mezczyzn, wiec mnie raczej nie sprowokujesz sedziwy panie w kombinezonie:)

Jak juz wspomnialam, nie dbam o marke a Sony to jakosciowo dobry sprzet.Gdybym nie miala alternatywy, pewnie pozostala bym przy Canon.

[ Dodano: Sob 29 Gru, 2012 14:13 ]
MM napisał/a:
magda28 napisał/a:

Ty znalazłaś jakie to niby Sony ostre. A wcale tak nie jest :lol:

Jeżeli myślisz, że odpuszczę sobie takiego PR-owca Sony jak Ty to się mylisz. Nie odpuszczę. Lubię was wnerwiać. Takie hobby :razz:

MM-nic nie znalazlam.Jakbys nie zauwazyl linka podeslal Johny.

MM - Sob 29 Gru, 2012

magda28 napisał/a:
nerwy szkodza urodzie a ja mam powodzenie wsrod mezczyzn

To akurat nie zależy tylko od urody.

magda28 napisał/a:
sedziwy panie w kombinezonie:)

Czy ja wiem... Moja kobieta jest w Twoim wieku, sorki... dwa lata młodsza :mrgreen:

Johnny, inaczej mówiąc stary sonotalib :-D

magda28 napisał/a:
nerwy szkodza urodzie a ja mam powodzenie wsrod mezczyzn

podlinkuj jakiś autoportrecik :grin:

[ Dodano: Sob 29 Gru, 2012 14:23 ]
MM napisał/a:

Moja kobieta jest w Twoim wieku, sorki... dwa lata młodsza :mrgreen:

body uszczelniane? dwie rolki czy jedna? :mrgreen:

pan.Tadeusz- nie jestem taka latwa:)

MM-nic nie wspominalam o Twojej kobiecie, no ale skoro masz potrzebe pochwalenia sie mlodsza kobieta, niech Twoje ego tkwi w chwale.

magda28 napisał/a:
pan.Tadeusz- nie jestem taka latwa:)

w kadrowaniu? mam piękny statyw... damy radę :wink:

obawiam sie, ze bez statywu nie opanowalbys drgania rak.)
MM - Sob 29 Gru, 2012

pan.tadeusz napisał/a:
body uszczelniane? dwie rolki czy jedna?

Jest piękna jak Canon i solidna jak Nikon. Do tego mądra bo brzydzi się Sony :mrgreen:

MM napisał/a:
solidna jak Nikon

rozumiem... tusz leci z powiek ;)

[ Dodano: Sob 29 Gru, 2012 14:37 ]
magda28 napisał/a:

mam mały aparacik :roll: ale z wbudowaną stabilizacją i stymulacją pozycji... wróć! symulacją ekspozycji :mrgreen:

pan.tadeusz napisał/a:
MM napisał/a:
solidna jak Nikon

rozumiem... tusz leci z powiek ;)

[ Dodano: Sob 29 Gru, 2012 14:37 ]
magda28 napisał/a:

mam mały aparacik :roll: ale z wbudowaną stabilizacją i stymulacją pozycji... wróć! symulacją ekspozycji :mrgreen:

maly nie sprawia tyle przyjemnosci:)

Zoom - Sob 29 Gru, 2012

Uuuu, koleżanko.
To jak większy aparat Ci sprawia więcej frajdy, to powinnaś sobie kupić aparat do pełnego formatu. Taki jak kiedyś stał u fotografa - z wyciąganym miechem. :wink:

magda28 napisał/a:

maly nie sprawia tyle przyjemnosci:)

mały ale wariat :twisted: trzy pstryknięcia w jednym!

z wyciąganym miechem. :wink: hahaha

miech to ja bym musiał raczej wciągać :wink:
dcs - Sob 29 Gru, 2012

magda28,
Pomyliłaś portale -to nie nimfomanki.

dcs napisał/a:
magda28,
Pomyliłaś portale -to nie nimfomanki.

klub sztywniakow to tez nie jest.

dcs - Sob 29 Gru, 2012

magda28, Postanowiłaś zmienić temat na taki, na którym się znasz?
Załóżmy, że się znasz.

Sztywniaków też szukaj na nimfomankach czy jemu podobnych.

dcs, widzę, że na "nimfomankach" chyba Ci się jednak nie spodobało... :razz:
Zoom - Sob 29 Gru, 2012

A czy musiało się podobać?
Nimfomanki i forum fotograficzne to chyba fora o różnych profilach.
Tutaj w cenie jest wiedza i umiejętności.
Tam, hmmm, pewnie w cenie są możliwości. :?: :wink:

dcs - Sob 29 Gru, 2012

jaad75,

Ależ skąd!
Liczę na to, że magda28 zdradzi swój tamtejszy nick. :wink:

MM - Sob 29 Gru, 2012

dcs napisał/a:
Liczę na to, że magda28 zdradzi swój tamtejszy nick.

Poszukaj w avatarkach. Może gdzieś będzie taki z gołymi bebechami sony :cool:

Wujek_Pstrykacz - Sob 29 Gru, 2012

Nie róbmy już totalnego OT. :twisted:
szol - Sob 29 Gru, 2012

kupiłem a57 i jestem zachwycony. Do alfy350 nie ma czego porównywać. Zdjęcia nie ustępują jakością d5100 mega szybki autofocus i celny, ergonomiczny korpus, niskie szumy na wyższych iso. Niczego więcej nie potrzebuję do szczęścia.

Dziś tak. Rozumiem, że już nie będziesz sie rozwijać fotograficznie?
Niemniej gratuluję :-)

moronica - Sob 29 Gru, 2012

magda28 napisał/a:
ja mam powodzenie wsrod mezczyzn

magda28 napisał/a:
no ale skoro masz potrzebe pochwalenia sie [...], niech Twoje ego tkwi w chwale.

ja wiem ze to sprzed kilku stron ale :roll:

johndoe - Sob 29 Gru, 2012

MM napisał/a:
Ważne, żeby ludzie nie ufali tym naciąganym teoriom które wypisujesz.

Zieeew.
Proponuję taką kolejność: czytanie, próba ogarnięcia, pisanie. Moze Ci się udać.
Zacznij czytanie np. od definicji teorii i empirii /możesz skorzystać z prezydenckiej encyklopedii/
Zdjęcia to praktyka, teoria to Twoje przemyślenia /o ile można tak określic to co wychodzi spod Twoich palców/.
MM napisał/a:
Lubię was wnerwiać. Takie hobby

Wnerwiać????? Mam nieodparte wrażenie, że jedyną osobą, którą potrafisz wnerwić jest Twoja kobieta. Ty w porownaniu do takiego chociażby Jaada czy Hijaxa to jak porucznik Zubek przy Bondzie.

magda28 napisał/a:

To nie do końca tak. A57 nie jest ostrzejsza niż D7000. Zresztą Jaad wrzucił inne fragmenty, w któtych lepeij wypada D7000. Rzecz w tym, że w 99% przypadków nie zauważysz różnicy. Chyba, że Twoje klimaty to fotografowanie murzyna kradnącego rolkę papy z budowy w ciemną bezksiężycową noc. Wtedy weź K5. A taki MM jest jak audiofil, który lepiej slyszy na wtyczce sieciwej za 200 plnów. Oczywiście jak wie, że ta wtyczka kosztuje 200.
jaad75 napisał/a:
tamten był mało miarodajny:

Bardziej miarodajne są zdjęcia tablicy kodaka? Często robisz zdjęcia tablicom? I nie zapomnij wszystkich poinformować, że Pentax odszumia rawy.
hijax_pl napisał/a:
DPR jest znane z dość luźnego podejścia do nastawy płaszczyzny ostrości / głębi ostrości przy zdjęciach testowych.

Ustal z Jaadem czy te blędy są na korzyść S czy N. Czy może w tych fragmentach Jaada omsknęli się na niekorzyść S? A w moich na niekorzyść N? A może odwrotnie. A może machali aparatami jak Angelina Jolie pistoletem /w filmie, któego tytułu nie pamiętam/?
hijax_pl napisał/a:
Rozumiem, że już nie będziesz sie rozwijać fotograficznie?
Niemniej gratuluję

Ciebie posiadanie S ograniczałoby?
Z mojej strony wyrazy współczucia

johndoe, Zieeeeeeeeew. :roll:
RB - Sob 29 Gru, 2012

hijax_pl napisał/a:
Dziś tak. Rozumiem, że już nie będziesz sie rozwijać fotograficznie?

Czemu? Chyba z powodu poprzerywanych synaps (synapsów?, szympansów?)) nie potrafię odgadnąc toku Twego rozumowania.

"To nie do końca tak. A57 nie jest ostrzejsza niż D7000. Zresztą Jaad wrzucił inne fragmenty, w któtych lepeij wypada D7000. Rzecz w tym, że w 99% przypadków nie zauważysz różnicy. Chyba, że Twoje klimaty to fotografowanie murzyna kradnącego rolkę papy z budowy w ciemną bezksiężycową noc. Wtedy weź K5. A taki MM jest jak audiofil, który lepiej slyszy na wtyczce sieciwej za 200 plnów. Oczywiście jak wie, że ta wtyczka kosztuje 200. "

hahaha rozwalil mnie ten tekst i genialnie podsumowuje co poniektorych uzytkownikow.

Nic dodac nic ujac.

A co do szczegolow to akurat na fragmencie ktory zalinkowales wedlug mojej subiektywnej opinii najlepiej wypadl sony, choc D7000 bardzo dobrze oddaje detale.

johndoe napisał/a:
Bardziej miarodajne są zdjęcia tablicy kodaka? Często robisz zdjęcia tablicom?
A czy ja pokazałem zdjęcia tablicy Kodaka? Po prostu, fragmenty tej samej scenki, które są bardziej miarodajne dla oceny jakości, niż to, co zalinkowałeś wcześniej...
johndoe napisał/a:
I nie zapomnij wszystkich poinformować, że Pentax odszumia rawy.
Ale nie na ISO1600, a takie pokazałem. Zresztą mimo odszumiania od ISO3200 w górę, szczegółów wciąż jest więcej:
johndoe napisał/a:
Ustal z Jaadem czy te blędy są na korzyść S czy N. Czy może w tych fragmentach Jaada omsknęli się na niekorzyść S? A w moich na niekorzyść N? A może odwrotnie.
Możesz to z łatwością samemu ustalić, porównując ostrość fragmentów na różnych głębokościach sceny - w skrócie, jest bardzo różnie, czasami naprawdę strasznie niedbale, czasami całkiem dokładnie...

magda28 napisał/a:
hahaha rozwalil mnie ten tekst i genialnie podsumowuje co poniektorych uzytkownikow.
Sonoindoktrynacja działa :D Spoko, dla mnie alfa może być najcudowniejsza na świecie - przecież taki jest cel tej firmy karmić wycukierkowanymi jotpegami, najfajniej jeszcze zrobionymi w trybie hdr lub panoramy.

Tak przy okazji ktoś wie dlaczego są sweep panoramy, panoramy 3d, ale nie ma panoram hdr? Ja wiem - bo publika tego nie żąda. Bo jest zachwycona sweeppanoramą a i hasło 3D jest teraz na czasie :)
Dobrze, że jak się poczyta książki i trochę pomyśli to się da robić panoramy, hadeery i trzyde aparatem, który tych funkcji nie posiada. Magia, nie?
RB napisał/a:
Czemu?
Bo jak patrzę na politykę cenową tej firmy to mnie ogarnia coraz większe zdziwienie. Spójrz na A99 czy RX1. Ja rozumiem, że to topowy sprzęt tej firmy, no ale przecież to A99 to nic innego jak poziom D600 czy 6D. To co będzie z kolejnymi wypustami? Taki RX100 weźmy. Aparacik, nic przełomowego, w środku machloje że aż trzeszczy a cena też z kosmosu. Za co płacić?
Akcje firmy od dwóch lat lecą w dół, restrukturyzacja idzie średnio, analitycy giełdowi po raz kolejny wzywają do sprzedaży akcji Sony, Panasa i Sharpa... Brak stabilnego planu rozwoju, jakieś eksperymenty tylko, w sumie to nie jest pewne czy będzie kolejna generacja SLT, czy może odkryją na nowo jakąś starą amerykę i znów podbiją ceny? Czy bagnet A przetrwa? A może E?
No chyba, że traktujemy ten sprzęt jako zabawki i co pół roku zmieniamy (bo tyle żyją te produkty) no ale jeszcze w PL nie zarabiamy tyle by tak je traktować...

Tak poza tym to chcę podkreślić, że dla nowicjuszy, albo osób które po prostu chcą mieć fajne pstrykadło, aparaty Sony to świetny wybór.

RB - Sob 29 Gru, 2012

hijax, rozumiem. Zwracam uwagę, ze zamiast "rozwijać się fotograficznie" chyba powinieneś (w każdym razie moim zdaniem) napisać "kupić za jakiś czas nowy aparat tej firmy z dużo wyższej półki". Wybacz, ale to co opisałeś nie ma się nijak do robienia coraz lepszych zdjęć, a ja tak własnie rozumiem to "rozwijanie się".
Na razie używasz wytrychu emocjonalnego służącego do kończenia dyskusji.

Dla mnie rozwój jest nieodłącznie związany z zakupem / wymianą sprzętu na lepszy. Ot tak obserwuję to po znajomych - tych, którzy połknęli bakcyla...

Problem w tym, że to nie Nikony FM czy Olki OM, które potencjalnie mogłyby działać wiecznie. Żyjemy w czasach, gdy sprzęt jest projektowany by dotrwał do zakończenia gwarancji... A ktoś zacznie już robić świetne zdjęcia i mu padnie aparat i co wtedy? Gdy jeszcze nie skończył rat spłacać?

Tak wiem, jeden się rozwinie w 3 miesiące, drugiemu potrzeba 3 lat a trzeci po prosty dalej będzie wypstrykał kartę(y) na imieninach...

Kastom77 - Sob 29 Gru, 2012

MM napisał/a:
Jeżeli myślisz, że odpuszczę sobie takiego PR-owca Sony jak Ty to się mylisz. Nie odpuszczę. Lubię was wnerwiać. Takie hobby

Dopisz koniecznie w swojej karcie jako nowe hobby, bo jest tam tylko o lotnictwie, militariach, foto a nie ma nawet słowa o wnerwianiu.
Co do porównań żony do firmy produkującej aparaty to współczuję tylko nie wiem czy żonie czy bardziej Tobie.

I jeszcze pytanie na które mogę sobie odpowiedzieć, ale jeśli jestem w błędzie to proszę wyprowadź mnie z niego.
Dlaczego brzydzisz się Sony:
1) Byłeś ich prawcownikiem i Cię wystukali,
2) Nie przyjęli cię do pracy
3) Żona puściła Cię w rogi z pracownikiem Sony ( obym się mylił :grin: )
4) Miałeś wolkamama Sony i Ci wciągną taśmę z Bony M

Jeżeli intersujesz się lotnictwem to tylko dodam że moderuję forum z branży ( modele RC) i nie do pomyślenia jest dla mnie aby takie rzeczy tam się odbywały. Nikt nie brzydzi się sprzętem mniej profesjonalnym, wszyscy są równi bo rozumieją że każdy ma inne potrzeby i fundusze.

Proszę nie bierz tego do siebie ale strasznie mnie to ciekawi skąd u Ciebie takie obrzydzenie.

A teraz co do testów na DPR.
Zastanawia mnie dlaczego nie robią ich na takich samych obiektywach
( S 57 - 50 1,8/ S 580 50 -1,4/ Nikon D 7000- 50 1,4/ Pentax 50 2,8 Macro)
i dlaczego akurat D 7000 ma F9 a pozostałe F8. Niby nic ale mogły być takie same.

[ Dodano: Sob 29 Gru, 2012 22:42 ]
hijax_pl napisał/a:
Żyjemy w czasach, gdy sprzęt jest projektowany by dotrwał do zakończenia gwarancji... A ktoś zacznie już robić świetne zdjęcia i mu padnie aparat i co wtedy? Gdy jeszcze nie skończył rat spłacać?

TO w Sonym jest lepiej bo wytrzyma drugie tyle :mrgreen: dają dwa lata a np. N 1 rok :mrgreen:

Kastom77 napisał/a:
Zastanawia mnie dlaczego nie robią ich na takich samych obiektywach
( S 57 - 50 1,8/ S 580 50 -1,4/ Nikon D 7000- 50 1,4/ Pentax 50 2,8 Macro)
i dlaczego akurat D 7000 ma F9 a pozostałe F8. Niby nic ale mogły być takie same.
Bo ich profesjonalizmy jest mizerny. No ale są na rynku już od ponad 15 lat więc "pewnie muszą być profi".

Tak poza tym to chcę podkreślić, że dla nowicjuszy, albo osób które po prostu chcą mieć fajne pstrykadło, aparaty Sony to świetny wybór.

Jak rozumiem profesjonalisci jak Ty, uzywaja wylacznie Nikon i Canon.

Sony nie pozwala sie rozwijac, bo ma wodotryski i robi cukierkowe jpeg.

Lepiej sie meczyc manualnym fokusem podczas filmowania i wylaczyc wbudowany mikrofon, bo w tedy jest sie profesjonalista. (czyt.nie trzeszczy obiektyw a reka jest szybsza od AF)

hmmm...ja juz tez podziekuje...

RB - Sob 29 Gru, 2012

hijax_pl napisał/a:
Dla mnie rozwój jest nieodłącznie związany z zakupem / wymianą sprzętu na lepszy. Ot tak obserwuję to po znajomych - tych, którzy połknęli bakcyla...

Cóż, warto o tym wspominać pisząc co napisałeś wyżej. Dla mnie nie jest. Często mam wrażenie, ze pewna część populacji zmienia aparaciki (firmy dowolnej) i robi takie same gnioty jak robiła, rozwój traktując w kategoriach stricte gadżetomanii (proszę aby ktokolwiek z Koleżeństwa w zaden sposób nie odbierał tego jako opisującego Jego osobę).

Warto też zauważyć, że wulgaryzując Twoje podejście zakupiwszy d3x'a nie mamy już niestety szans na rozwój. Wewnątrz najkona, ma się rozumieć :-)

magda28 napisał/a:
Jak rozumiem profesjonalisci jak Ty, uzywaja wylacznie Nikon i Canon.
Nie. Ale nie lecą jak muchy do lepu...
magda28 napisał/a:
Sony nie pozwala sie rozwijac, bo ma wodotryski i robi cukierkowe jpeg.
Napisałem już dlaczego tak myślę.
magda28 napisał/a:
Lepiej sie meczyc manualnym fokusem podczas filmowania i wylaczyc wbudowany mikrofon, bo w tedy jest sie profesjonalista. (czyt.nie trzeszczy obiektyw a reka jest szybsza od AF)
Jak się chce filmować swojego kotka czy rozbrykane dzieciaki to - no tak.. AF się przyda. Tylko, skoro nie ma się czasu do kompa usiąść to skąd pewność, że te klipy zostaną zmontowane byle jak ale by tworzyły film? Kto ogląda te filmy później? :D
Załóż do swojej alfy jakieś szkło z f/1.4 by mieć małą głębię ostrości, stań wśród kwitnących rododendronów czy też przechadzaj się rozchylając witki wierzby i wtedy doceń MF albo znienawidź AF ;)

Zamiast A57 wolałbym już NEX-5N. Dlaczego? A to już jest inna bajka...

magda28 napisał/a:
Lepiej sie meczyc manualnym fokusem podczas filmowania
Podczas filmowania używa się manualnego ostrzenia - to norma. Przyjrzyj się dowolnej profesjonalnej kamerze filmowej.
magda28 napisał/a:
i wylaczyc wbudowany mikrofon
To też jest oczywiste, jeśli zależy Ci na dźwięku.
magda28 napisał/a:
a reka jest szybsza od AF
W filmowaniu nie chodzi o szybkość AF (wręcz przeciwnie), a o płynne przejścia między planami. A połączenie ręki z mózgiem szybsze rzadko jest, ale z pewnością bardziej inteligentne i świadome od prostego automatu.

jaad gdyby twoj Pentax zdolny byl do szybkiego ostrzenia pewnie pisalbys teraz zupelnie cos innego.

magda28, cały czas piszę to samo na temat filmowania i AF i pisałem to zanim Sony w ogóle wyskoczyło z SLT.
RB - Sob 29 Gru, 2012

magda, raczej nie, bo faktycznie o płynne przejścia w tym chodzi. Co zreszta nijak się ma do tego, że akurat ten AF w Sony wcale nie jest wadą, a wręcz nawet nazwalbym go zaletą :-D

Ale na kazdym forum pisuje się kawałek prawdy pasujący do własnego oglądu tego puzzla. I tak dobrze, gdy pisze się prawdy (co akurat jaad zrobił) a nie plecie androny...

jaad75, z AF do filmowania to zależy kto do czego potrzebuje.
Ja filmuję modele RC ( latające) i tam się to sprawdza. W innych sytuacjach jadę na manualu i wtedy to ja decyduję o ostrości

jaad75 napisał/a:
Podczas filmowania używa się manualnego ostrzenia - to norma. Przyjrzyj się dowolnej profesjonalnej kamerze filmowej.
:grin:
Wiesz ile takie cudo kosztuje :?: Oczywiści mowa o pro

Kastom77, wiem. Ale właśnie filmowanie lustrzankami stało się tanią alternatywą dla tych sprzętów.
A że w niektórych sytuacjach AF się sprawdza, to nie wątpię, ale akurat uważam, że używanie czegoś tak dużego jak DSLR/SLT do filmowania z modeli latających, to akurat taki se pomysł. Sam użyłbym raczej czegoś w klimacie GoPro lub po prostu lekkiego taniego kompakta. No, ale może się nie znam.

jaad75, też tak myślałem jak Ty, ale mamy ludzi na forum którzy już to przerabiali. Chodzi jeszcze o obiektywy, do maleństw nie założę dłuższego obiektywu a właśnie na taki zbieram ( niestety ale to hobby latające sporo kosztuje :sad: ) Dodatkowo na statywie wolę operować czymś większym niż kompakt, a w sprzęcie GoPro bałem się o jakość fotek, które też robię w powietrzu. Tak czy siak jestem zadowolony.
Z GoPro to zbieram jeszcze na mini co by filmować ze skrzydła :lol:

Kastom77 napisał/a:
niestety ale to hobby latające sporo kosztuje
Każde hobby kosztuje o ile to jest prawdziwe hobby...
Kastom77 napisał/a:
Dodatkowo na statywie wolę operować czymś większym niż kompakt,
A to operujesz aparatem czy statywem? ;)

Kastom77 napisał/a:
Chodzi jeszcze o obiektywy, do maleństw nie założę dłuższego obiektywu a właśnie na taki zbieram
Eee, są takie maleństwa, do których założysz... :wink:
Kastom77 - Nie 30 Gru, 2012

hijax_pl napisał/a:
Kastom77 napisał/a:
niestety ale to hobby latające sporo kosztuje
Każde hobby kosztuje o ile to jest prawdziwe hobby...

Kastom77 napisał/a:
Dodatkowo na statywie wolę operować czymś większym niż kompakt,
A to operujesz aparatem czy statywem?

Jak by nie Hong Kong to żona by mnie już pewnie odprawiła :smile:
Przecież napisałem "na" :grin: :?:

jaad75 napisał/a:
Eee, są takie maleństwa, do których założysz...

Wiem, ale jakoś się nie mogłem przekonać. Może to błąd, no ale trudno.
Jak narazie to co mam się sprawdza choć nie mogłem jeszcze w pełni przetestować ponieważ teraz jest tylko halówka, którą trudno wzrokiem ogarnąć :lol:
Na wiosnę się przekonam :grin:

pan.tadeusz - Nie 30 Gru, 2012

Zoom napisał/a:
Nimfomanki i forum fotograficzne to chyba fora o różnych profilach.

z całą pewnością tu i tam znajdziesz podobne hipotezy... że tylko "solidny" sprzęt gwarantuje satysfakcję :wink:
zresztą takich analogii można znaleźć więcej... o choćby takie hobby - zdjęcia ptaków :mrgreen:

MM - Nie 30 Gru, 2012

Kastom77 napisał/a:

Powód jest prosty. Brzydzi mnie ich nachalna reklama, marketing i przekupywanie sprzedawców by wciskali ludziom sprzęt tej firmy.

[ Dodano: Nie 30 Gru, 2012 01:10 ]
Kastom77 napisał/a:

Powód jest prosty. Brzydzi mnie ich nachalna reklama, marketing i przekupywanie sprzedawców by wciskali ludziom sprzęt tej firmy.

Kastom77 napisał/a:
Jeżeli intersujesz się lotnictwem to tylko dodam że moderuję forum z branży

Interesuję się bardziej niż myślisz. Sam byłem kilka lat modem na dwóch forach lotniczych. Do tego dość często oglądam ziemię z góry i wnerwiają mnie te modele pchające się pod łopaty :wink:

Pozdrawiam bratnią duszę :grin:

MM napisał/a:

zabawne... wrzucam w google_grafika canon marketing i w zasadzie zmienia się tylko logo oraz kolory koszulek. widać strategia bardzo podobna. sam pamiętam akcję Olympusa, który rejestrował na sprzedawcę kartę płatniczą na której gromadziła się prowizja od sprzedaży sprzętu tej firmy. wybacz ale Twoje podejście trąci naiwnością i szczenięcą przekorą bo sam korzystasz ze sprzętu dużej korporacji ;)

siosio - Nie 30 Gru, 2012

Ja tam myślę, że dla zwykłego pstrykacza, który z jakichś względów chce mieć lustrzankę - czy też aparat lustrzanko podobny i nie ma w sobie tyle zaangażowania w fotografię, aby się rozwijać, to dla takiej osoby Sony Alpha i jej sweep panoramy jest jak najbardziej trafionym produktem. :twisted:

Dla takiej osoby po prostu najlepszym produktem jest właśnie .... Sony :twisted:

Dodam, że większość osób chcących mieć lustrzankę, to amatorzy, którzy nic nie wiedzą o fotografii i nie wnikam, ale im jest dobrze z takim podejściem-większość tak twierdzi. Gdyby takie osoby miały przeczytać jakieś książki o fotografii, to by zrezygnowały w ogóle z fotografii. Ale że lustrzanka auto ma - nawet inteligentne auto - to co tam :razz: Przecież zdjęcie robi aparat :mrgreen:

Samo wyjaśnienie takim osobom, że są lepsze i gorsze obiektywy, że różnią się jasnością i nie mają 30to krotnego zooma - jest prawdziwą mordęgą.

Dodam jeszcze, że lustrzanka to jednak większy aparat i wygodniej jest nim robić zdjęcia - i choćby dlatego amatorzy chcą mieć lustrzanki - dla niektórych taki argument starcza - a zdjęcia siłą rzeczy trudno, żeby wychodziły im gorsze niż gdyby robili nawet najlepszym kompaktem....

Tak w ogóle, to ja wciąż cenię Eos-a 400D i pamiętam czasy analogów, i każda lustrzanka będąca aktualnie w sprzedaży sklepowej jest dla mnie świetna, a wręcz magiczna :oops:

magda28 - Nie 30 Gru, 2012

siosio napisał/a:
Ja tam myślę, że dla zwykłego pstrykacza, który z jakichś względów chce mieć lustrzankę - czy też aparat lustrzanko podobny i nie ma w sobie tyle zaangażowania w fotografię, aby się rozwijać, to dla takiej osoby Sony Alpha i jej sweep panoramy jest jak najbardziej trafionym produktem. :twisted:

Dla takiej osoby po prostu najlepszym produktem jest właśnie .... Sony :twisted:

Dodam, że większość osób chcących mieć lustrzankę, to amatorzy, którzy nic nie wiedzą o fotografii i nie wnikam, ale im jest dobrze z takim podejściem-większość tak twierdzi. Gdyby takie osoby miały przeczytać jakieś książki o fotografii, to by zrezygnowały w ogóle z fotografii. Ale że lustrzanka auto ma - nawet inteligentne auto - to co tam :razz: Przecież zdjęcie robi aparat :mrgreen:

Samo wyjaśnienie takim osobom, że są lepsze i gorsze obiektywy, że różnią się jasnością i nie mają 30to krotnego zooma - jest prawdziwą mordęgą.

Dodam jeszcze, że lustrzanka to jednak większy aparat i wygodniej jest nim robić zdjęcia - i choćby dlatego amatorzy chcą mieć lustrzanki - dla niektórych taki argument starcza - a zdjęcia siłą rzeczy trudno, żeby wychodziły im gorsze niż gdyby robili nawet najlepszym kompaktem....

Tak w ogóle, to ja wciąż cenię Eos-a 400D i pamiętam czasy analogów, i każda lustrzanka będąca aktualnie w sprzedaży sklepowej jest dla mnie świetna, a wręcz magiczna :oops:

Siosio-jestem zwyklym pstrykaczem, ktory kupil lustropodobne Sony tylko do robienia fotek u cioci na automacie, poniewaz lubie potrzymac duze rzeczy w dloniach i chcialam poudawac prawdziwego fotografa jakimi sa wylacznie ludzie z Nikonami i Canonami.Mistrz fotografii i doskonalych ujec.Bardzo zaluje, ze moje szanse na stanie sie takim jak Ty, przepadly z chwila odeslania Canona.

rafisko - Nie 30 Gru, 2012

Nikt tego jeszcze nie pozamykał..?

Temat walki klas (marek) toczy się nieustannie! Klasa wyzyskiwana zawsze pozostaje w opozycji do wyzyskującej;P

Zoom - Nie 30 Gru, 2012

magda28 napisał/a:

jestem zwyklym pstrykaczem, ktory kupil lustropodobne Sony tylko do robienia fotek u cioci na automacie, poniewaz lubie potrzymac duze rzeczy w dloniach.

Mały sarkazm, żeby się odczepili, prawda? :smile:

A tak poważniej, to takie tłumaczenie trochę mnie zaskoczyło. Mam koleżankę. Jej podejście do takiej fotografii, nazwijmy ją "towarzyską", rozłożyło mnie. Otóż kobieta nosi cały czas w torebce aparat. Mały kompakt. Żaden wypas, jakiś Canon za ok 500zł. Na łopatki mnie rozłożyła, kiedy z tej samej torebki wyciągnęła taki malutki statyw, tłumacząc że nosi go, bo nigdy jej nie ma zna zdjęciach.

Zastanawiałaś się, czy aparat o wadze i wielkości lustrzanki jest odpowiedni dla celów do jakich będzie służył? Jaki rodzaj zdjęć lubisz robić, lub co lubisz fotografować? Czy będziesz nosiła aparat tylko okazjonalnie, czy chcesz go mieć zawsze przy sobie? Czy potrafisz powiedzieć, czemu aparat poniżej nie odpowiada Twoim wymaganiom?
http://www.optyczne.pl/19..._DSC-RX100.html

Zoom-lubie robic to, co podoba sie moim oczom i to uwieczniac.

Nie przywiazuje wagi do marki.

Mialam kompakt, mialam kilka dni Canona i powiem Ci, ze warto kupic wieksza torbe:))

magda28 napisał/a:
chcialam poudawac prawdziwego fotografa jakimi sa wylacznie ludzie z Nikonami i Canonami.Mistrz fotografii i doskonalych ujec.Bardzo zaluje, ze moje szanse na stanie sie takim jak Ty, przepadly z chwila odeslania Canona.

pomyślałem o tym samym :mrgreen:
poza tym wypowiedź siosio doskonale pokazuje, że niektórym coś się tu wydłuża razem z obiektywem :lol:

magda28 poluj teraz na dwa szkła - Samyang 8 i 85 mm
nie drenują kieszeni i gwarantują zadowolenie :)
śmiało możesz pokusić się na używki (często z gwarancją bo jest trzyletnia)
do wyrwania za odpowiednio ~700 i ~600 zł
obserwuj tylko dział sprzedam na klubkm.pl

johndoe - Nie 30 Gru, 2012

hijax_pl napisał/a:
Bo jak patrzę na politykę cenową tej firmy to mnie ogarnia coraz większe zdziwienie. Spójrz na A99 czy RX1. Ja rozumiem, że to topowy sprzęt tej firmy, no ale przecież to A99 to nic innego jak poziom D600 czy 6D.

Ty tak nie ziewaj hijax, ty się nie kompromituj. W zapale kolejnej krucjaty antysonowskiej walnąłeś kolejnego suchara, i zamiast ładnie się wycofać, to brniesz dalej /btw. Miller mial chyba rację mówiąc o męzczyznach/.
Użyszkodnik S nie jest w stanie się rozwijać bo A99 jest za droga????? Powiedz to Jaadowi, albo lepiej idź na jakieś forum Pentaxa, i napisz tam, że chłopaki nie mają szansy rozwinąć się tak jak koledzy używający C i N. A nawet S bo argument o cenie jest żenujący. Jak nie zostaniesz tam w ciągu doby wioskowym głupkiem, to masz u mnie plusa.
Gdyby/cytując klasyka/ argument o korelacji między rozwojem a dostępnością FF w odpowiedniej /dla Hijaxa/ cenie miał choćby najmniejsze umocowanie w rzeczywistosci, to przyjrzyj się cenom konkurencji. Firma, która jest 5x badziej amajzing i 7x bardziej osom niż Sony wypuściła za niższą oczywiscie cenę aparat, który w czasie normalnego użytkowania rozpada się na częsci pierwsze, przy okazji przyklejając te częsci do matrycy. Dodatkowo producent ma użytkowników tego cuda tam, gdzie Ty możesz pana majstra pocałować. Brakuje tylko żeby Kimura wzorem Jobsa powiedział, że wszystkie DSLR-e /konkurencji/ tak mają i kupta se bumper. Problemy z AF jeszcze droższego wypustu tejże firmy to już pikuś. Więc biorąc pod uwagę relację jakości do ceny, to ładowanie się w tenże system przy S wygląda jak gra w totolotka /wedle Twoich kryteriów/.
Druga konkurencja 35mm ze stabilizacja sprzedaje 500$ drożej niż S, inne obecne wypusty szklane z tejże stajni są zwykle na podobnym poziomie, więc jeżeli cena A99 hamuje komuś rozwój, to taka 35 razem z 28 cofają uzytkowników tamtego systemu do epoki kamienia łupanego /znowuż przyjmując Twój tok rozumowania/
hijax_pl napisał/a:
Dobrze, że jak się poczyta książki i trochę pomyśli to się da robić panoramy, hadeery i trzyde aparatem, który tych funkcji nie posiada. Magia, nie?

Magia to to, że mozesz to zrobić, również ze zdjeciami robionymi S, nieprawdaż? Czy żyjesz w przekonaniu, że kupując S musisz zrezygnować z fotoszopa?
jaad75 napisał/a:
Ale nie na ISO1600, a takie pokazałem. Zresztą mimo odszumiania od ISO3200 w górę, szczegółów wciąż jest więcej:

Od ilu odszumia, to wiedzą Ci co pisali firmware, reszta jest gdybaniem. Od 3200 ingeruje po prostu w łatwy do wykrycia sposób. Co nie zmienia wybitnych osiagów K5:)
jaad75 napisał/a:

MF czy zewnętrzny mikrofon, to nie jedyne funkcje kamer profesjonalnych. Inną cecha jest np. tryb FullHD 60 kl./s. I o ile w S /nawet A57/ możesz jednym ruchem palca wyłączyć AF i wejść do wąskiej grupy zawodowców, o tyle w DSLR-ach konkurencji osiągnięcie 60p będzie nieco trudniejsze:)
MM napisał/a:

Urzekła mnie Twoja historia. N,C, O, P czy inni wogóle nie mają działów marketingu. Aparat, który robi zdjęcia zanim naciśniesz spust migawki jest reklamowany w sposób niesłychanie wysublimowany, po prostu cud, miód i orzeszki. Poszukaj sobie informacji prasowych na temat kolejnych wypustow N,C,S,P,O zamieszczanych na optycznych, I policz ile amajzingu i osomu jest w każdej informacji od wszystkich producentów.
A dodatkowo S nie dość, że przekupuje sprzedawców /ciekawe jak to wygląda/ to jeszcze płacą za dobre wyniki testów. Zapytaj się Kozidorna, On to WIE.... I S sypie piasek w tryby innym producentom, sprzedając im matryce z olejem.

jaad75 - Nie 30 Gru, 2012

johndoe napisał/a:
Od ilu odszumia, to wiedzą Ci co pisali firmware, reszta jest gdybaniem. Od 3200 ingeruje po prostu w łatwy do wykrycia sposób.
Nawet powyżej ISO3200 to odszumianie nie jest wcale takie łatwe do wykrycia (najlepszy dowód, że Optyczni go jakoś w swoim teście nie zauważyli).
johndoe napisał/a:
MF czy zewnętrzny mikrofon, to nie jedyne funkcje kamer profesjonalnych. Inną cecha jest np. tryb FullHD 60 kl./s
60fps (czy też 50 w naszym regionie) nie jest wcale "cechą" kamer profesjonalnych. Podstawą jest możliwość rejestracji 24fps. Oczywiście, są kamery filmowe, które mają możliwość rejestracji i 120fps, ale wykorzystuje się to wyłącznie do slow motion. Zauważ z jaką krytyką purystów spotkał się Peter Jackson za nakręcenie Hobbita w HFR (czyli 48fps). Wysokie FPS (50/60p) kojarzone są głównie z rynkiem amatorskiego video i rejestracją sportu.
mozer - Nie 30 Gru, 2012

24 fps powoduje przeskoki przy szybszych przejazdach - nie wiem jak komuś się to może podobać...

mozer, a otwarta przysłona jasnego szkła powoduje rozmazane tło - nie wiem jak komuś się to może podobać... :razz:
mozer - Nie 30 Gru, 2012

jaad75, rozmazanie tła ma sens artystyczny. Jaki cel ma "skaczący" obraz zamiast płynnego? :P 24 fps to dość przypadkowy wybór - to minimum dające w miarę płynny ruch.

mozer, a rozmycie tła zazwyczaj było uważane za wadę obrazowania, a w niektórych przypadkach wręcz za błąd fotografa... :smile:
mozer - Nie 30 Gru, 2012

jaad75, to nie jest odpowiedź na moje pytanie ;P

I:
jaad75 napisał/a:
rozmycie tła zazwyczaj było uważane za wadę obrazowania

niby kiedy? :P

mozer napisał/a:
niby kiedy? :P
Jeszcze na pewno w latach 50-tych, gdy mój ojciec uczył się fotografii.
mozer - Nie 30 Gru, 2012

jaad75, a tak serio to dowiem się co daje to konkretne 24 fps, czy wolisz bawić się w analogie?

mozer, złudzenie ruchu, które daje dość rozpoznawalny, kinowy efekt. Bardzo poszukiwany, dodajmy, przez twórców wideo właśnie.
mozer - Nie 30 Gru, 2012

jaad75, no to już jest błądzenie w kółko - ja się pytam co ten efekt daje w kinie, tak pierwotnie. Bo równie dobrze można by było powiedzieć, że zaczerwieniony obraz jest fajny, jakby taką wadę miały pierwsze kamery w kinematografii.

mozer, ale to właśnie tak działa - pierwotne wady i mankamenty stają się z czasem artystycznymi środkami wyrazu charekteryzującymi pewne medium. Jak Ci się nie podoba przykład rozmycia tła, to podłóż tu sobie choćby winietę.
mozer - Nie 30 Gru, 2012

jaad75, oczywiście, ale pewne elementy jednak ewoluują...
lotofag - Nie 30 Gru, 2012

jaad75 napisał/a:
pierwotne wady i mankamenty stają się z czasem artystycznymi środkami wyrazu charekteryzującymi pewne medium

Coś w tym jest - to jak np. dodawanie blików do renderów, żeby wyglądały bardziej "naturalnie" :mrgreen: Jak coś jest zbyt doskonałe, sterylne, to paradoksalnie wydaje się sztuczne. Taka jest siła przyzwyczajenia. A potem niektórzy tęsknią za lampą i winylami czy fotografią na filmie bajdurząc jakie to było doskonałe i niedoścignione. A ludzie z czasów gdy te technologie były na porzadku dziennym pewnie daliby się pokroić za dzisiejsze możliwości ;)

dcs - Nie 30 Gru, 2012

lotofag napisał/a:
ludzie z czasów gdy te technologie były na porzadku dziennym pewnie daliby się pokroić za dzisiejsze możliwości ;)
-wyrobnicy (profesjonaliści)

Czy jakaś koleżanka prosiła ciebie żebyś pokazał jej jak obrabia się zdjęcia na komputerze i drukuje?

-Magia ciemni. :twisted:

lotofag - Nie 30 Gru, 2012

Na posłuchanie winyla też się żadna nie dała złapać :mrgreen:
dcs - Nie 30 Gru, 2012

-Współczuję. :razz:
baracuda - Nie 30 Gru, 2012

dcs napisał/a:

-Magia ciemni. :twisted:

bo ciemno :mrgreen:

mozer napisał/a:
24 fps powoduje przeskoki przy szybszych przejazdach - nie wiem jak komuś się to może podobać...

Szanowny Panie.Proponuje zakup dobrego telewizora.Najlepiej Sony lub Panasonic.

magda28, a Sony robi jeszcze dobre telewizory?... :razz:
"Przeskoki", o których mówi mozer są przy kiepsko dobranej migawce. Przy symulacji kąta migawki 180 stopni, czyli przy powiedzmy 1/50s nie ma wrażenia szarpania, a do tego dochodzi dość charakterystyczne rozmycie przy szybszym ruchu. To są wszystko niuanse, ale dość mocno wpływają na inne postrzeganie obrazu kinowego. A telewizor, to zupełnie inna sprawa, ale przez wielu ceniona jest właśnie również możliwość zejścia do 24fps, mimo, że w folderach najlepiej sprzedają się bzdury typu xxxHz...

jaad75 napisał/a:
magda28, a Sony robi jeszcze dobre telewizory?... :razz:
"Przeskoki", o których mówi mozer są przy kiepsko dobranej migawce. Przy symulacji kąta migawki 180 stopni, czyli przy powiedzmy 1/50s nie ma wrażenia szarpania, a do tego dochodzi dość charakterystyczne rozmycie przy szybszym ruchu. To są wszystko niuanse, ale dość mocno wpływają na inne postrzeganie obrazu kinowego. A telewizor, to zupełnie inna sprawa, ale przez wielu ceniona jest właśnie również możliwość zejścia do 24fps, mimo, że w folderach najlepiej sprzedają się bzdury typu xxxHz...

Sony robi najlepsze telewizory a przeskoki sa w telewizorach wyposazonych w slaba elektronike.

Proponuje przeczytanie testu modelu sony Z z serii 4500 lub 5500.Nie wspomne juz o serii X

Samsung prowbowal no ale....

mozer - Nie 30 Gru, 2012

jaad75, to może operatorzy kamer nie potrafią dobrać migawki, bo ja takie szarpanie widziałem na filmach w kinie i mnie to denerwuje ;)

magda28, można najpierw się zorientować o czym jest temat zanim zacznie się w nim wypowiadać...

A Sony może robi dobre telewizory, ale niektóre firmy robią sprzęt na tym samym poziomie, tyle że taniej :P

jestem ciekawa co to za firmy?

magda28 napisał/a:
Sony robi najlepsze telewizory a przeskoki sa w telewizorach wyposazonych w slaba elektronike.
Proszę Cię... :roll: Jak nie wiesz o czym piszesz, to naprawdę lepiej nie pisać... Nawet jak w pracy kazali...

jaad75 napisał/a:
magda28 napisał/a:
Proszę Cię... :roll: Jak nie wiesz o czym piszesz, to naprawdę lepiej nie pisać... Nawet jak w pracy kazali...

Sprobuj 5,10,15.Moze uda Ci sie zostac omnibusem.

dcs - Nie 30 Gru, 2012

magda28,

A skąd ty tak dobrze znasz się na produktach sony ?

hijax_pl - Nie 30 Gru, 2012

Jak już kiedyś pisałem ten plastik Sony musi być toksyczny...
:roll:

mozer napisał/a:
jaad75, to może operatorzy kamer nie potrafią dobrać migawki, bo ja takie szarpanie widziałem na filmach w kinie i mnie to denerwuje ;)
Wiesz, podstaw o kątach migawki to uczą chyba w każdej szkole (filmowej)... :smile:
Tu masz filmik fajnie obrazujący efekt kąta migwki (czyli po prostu czasu naświetlania poszczególnych klatek):
http://vimeo.com/22285212#

mozer - Nie 30 Gru, 2012

jaad75 napisał/a:
Nawet jak w pracy kazali...

Ja mimo wszystko wierzę, że Sony ma sprytniejszych marketingowców ;)

jaad75 napisał/a:
Wiesz, podstaw o kątach migawki to uczą chyba w każdej szkole (filmowej)...

Wiesz... To był żart :)
Po prostu nawet optymalne ustawienia nie dają płynności - szczególnie w modnych ostatnio dynamicznych ruchach kamery.

mozer napisał/a:
Ja mimo wszystko wierzę, że Sony ma sprytniejszych marketingowców ;)
Z tego co widzę, to ostatnio zatrudniają chyba przypadkowych ludzi z łapanki... :razz:
mozer napisał/a:
Po prostu nawet optymalne ustawienia nie dają płynności - szczególnie w modnych ostatnio dynamicznych ruchach kamery.
Być może jesteś po prostu wyjątkowo wyczulony na "szarpanie" i "migotanie"... Albo zbyt rzadko chodziłeś do kina w dzieciństwie i nie wyrobiłeś sobie odpowiednich przyzwyczajeń... :wink:
Przeczytaj np. to:
http://www.louisville.com...tly-affects-you
I komentarze pod spodem... :wink:

siosio - Nie 30 Gru, 2012

magda28 napisał/a:

Siosio-jestem zwyklym pstrykaczem, ktory kupil lustropodobne Sony tylko do robienia fotek u cioci na automacie, poniewaz lubie potrzymac duze rzeczy w dloniach i chcialam poudawac prawdziwego fotografa jakimi sa wylacznie ludzie z Nikonami i Canonami.Mistrz fotografii i doskonalych ujec.Bardzo zaluje, ze moje szanse na stanie sie takim jak Ty, przepadly z chwila odeslania Canona.

magda28 napisał/a:
Ja nie sugerowalam sie markami.Biore taki sprzet, ktory robi lepsze zdjecia.Oczywiscie opinia subiektywna.

Cóż, cieszę się, że widzisz swoją ograniczoność i życzę Ci aby producenci robili coraz sprawniejsze aparaty, które w twojej subiektywnej ocenie, będą robić coraz to lepsze zdjęcia.

siosio napisał/a:
Cóż, cieszę się, że widzisz swoją ograniczoność

a Ty swoją widzisz? :roll:

hijax_pl napisał/a:
Jak już kiedyś pisałem ten plastik Sony musi być toksyczny...
:roll:

zastanawiałem się właśnie na ile ta farba ochoczo i regularnie wydmuchiwana przez użytkowników D600 jest zdrowa :mrgreen:

i proszę... będzie kolejny lozan jeśli zaczniecie jej udowadniać... bez sensu!
jest zadowolona i ma ku temu swoje powody czy uzasadnienia - super, połowa sukcesu to wiara w swoje możliwości i sprzęt ;)
jeśli będzie chciała zgłębiać tajniki fotografii to obecny aparat wcale nie ogranicza (bo takie marketingowe bzdury czasem się tu plecie).
niech ktoś podsunie jej Pękosławskiego albo jakiś inny ciekawy poradnik dla początkującego fotoamatora
http://www.optyczne.pl/15...:_Lekcja_1.html
http://www.optyczne.pl/19...:_Lekcja_2.html
http://www.optyczne.pl/20...:_Lekcja_3.html
http://www.optyczne.pl/21...:_Lekcja_4.html
http://www.optyczne.pl/23...:_Lekcja_5.html
http://www.optyczne.pl/25...:_Lekcja_6.html
http://www.optyczne.pl/28...:_Lekcja_7.html
http://www.optyczne.pl/30...:_Lekcja_8.html

przecież do cholery ponoć łączy nas wspólna pasja ;)

mozer - Nie 30 Gru, 2012

jaad75, jeśli się uda, to obejrzę i sam ocenię, na razie się wstrzymam z dalszymi opiniami :) Tak czy inaczej nie sądzę, żeby miało znaczenie, czy jest to 24, 25 czy 30. 48 to już trochę inna bajka...

[ Dodano: Nie 30 Gru, 2012 23:52 ]
Cytat:
przecież do cholery ponoć łączy nas wspólna pasja

No tak - nienawiść do Sony ;)

mozer napisał/a:

No tak - nienawiść do Sony ;)

uduszę Cię paskiem :mrgreen:

dcs - Pon 31 Gru, 2012

jaad75,
Tak w ramach wstępu http://inventorspot.com/a...video_your_dslr
Szczegółów sam poszukaj (nie chce mi się klepać, ale zwiększając częstotliwość trzeba skrócić czas)

jaad75 - Pon 31 Gru, 2012

dcs napisał/a:
Szczegółów sam poszukaj (nie chce mi się klepać, ale zwiększając częstotliwość trzeba skrócić czas)
Ale to chyba oczywiste?
Skrócić czas, zwiększyć ilość światła, ewentualnie podnieść czułość itd...
W końcu mówimy o zagadnieniach niezbyt odległych od zwykłej fotografii...

hijax_pl - Pon 31 Gru, 2012

pan.tadeusz napisał/a:
jest zadowolona i ma ku temu swoje powody czy uzasadnienia - super, połowa sukcesu to wiara w swoje możliwości i sprzęt ;)
A to już ma tego Sony? Bo jak rozumiem tu proces zniewolenia umysłu rozpoczął się jeszcze przed zakupem...
Ale masz rację... magda28 , spójrz co Cię czeka: lozan26 ;)

magda28 - Pon 31 Gru, 2012

Panowie jak zwykle nie znalezli nic godnego uwagi, co mogloby pograzyc Sony...to juz chyba norma wsrod osobnikow z malym p....p=n.

magda28, a dlaczegóż to mielibyśmy szukać czegoś, by "pogrążyć" Sony? Póki co, to skutecznie pogrążają się sami świeżo upieczeni użytkownicy tej marki... Niestety zresztą, bo robią tej firmie gorszy PR, niż na to zasługuje...
hijax_pl - Pon 31 Gru, 2012

magda28 napisał/a:
jak zwykle nie znalezli nic godnego uwagi, co mogloby pograzyc Sony...
A po co miałbym szukać? Wystarczy jak nawiedzeni zaczynają bzdury pisać... Szczególnie jak nie wiedzą o czym piszą..
krzys13k - Pon 31 Gru, 2012

Czyli co, jednak Sony najlepsze? Najostrzejsze niezależnie od podpiętego szkła?

magda28, ja widzę jedną rzecz, która pogrąża Sony: ich użytkownicy udzielający się na forach...
Oczywiście nie wszyscy, ale ci najgłośniejsi tworzą pewien obraz. Niestety nie jest to obraz pozytywny :wink:

MM - Pon 31 Gru, 2012

magda28 napisał/a:

Szanowny Panie.Proponuje zakup dobrego telewizora.Najlepiej Sony lub Panasonic.

Normalnie się ubawiłem. Co za taborety do tego marketingu teraz przyjmują... Wciskają ludziom łajno i wmawiają, że to miód.

Panasonic tak, ale tylko plazmę. Zresztą plazmy to najlepsze telewizory i nic tego nie zmieni :razz:

MM napisał/a:
Zresztą plazmy to najlepsze telewizory i nic tego nie zmieni :razz:
To taka sama bzdura jak opowieści ludków od Sony... :roll:
MM - Pon 31 Gru, 2012

krzys13k napisał/a:
Czyli co, jednak Sony najlepsze? Najostrzejsze niezależnie od podpiętego szkła?

Tak uczą na szkoleniach. Ja już tu kiedyś pisałem jak zrobiłem sobie objazd po sklepach (po informacji jak to się przekupuje sprzedawców - info od ludzi z branży) i udając ignoranta foto chciałem kupić lustrzankę. W KAŻDYM dużym sklepie na początku wciskano mi SONY. Pod naciskiem pytań sprzedawcy się załamywali i gubili bo pojęcia o sprzęcie tak naprawdę nie mieli. Jeden miał i w końcu się poddał i przyznał do profitów z tego wciskania. Ostatecznie polecił Nikona :lol:

[ Dodano: Pon 31 Gru, 2012 00:43 ]
jaad75 napisał/a:
MM napisał/a:
Zresztą plazmy to najlepsze telewizory i nic tego nie zmieni :razz:
To taka sama bzdura jak opowieści ludków od Sony... :roll:

Ja długo innego nie kupię. Lubię taki obraz :twisted:

MM napisał/a:
Ja długo innego nie kupię. Lubię taki obraz :twisted:
To, że coś lubisz, a to, że coś jest obiektywnie najlepsze (i do czego), to zupełnie różne sprawy. Wszystkie technologie wyświetlania mają swoje wady i zalety i bardzo często w różnych zastosowaniach będą plasowały się na skrajnie różnych pozycjach. Plazma np. leży kompletnie jeśli chodzi o wyświetlanie statycznych obrazów i cieni (nie czerni).
pan.tadeusz - Pon 31 Gru, 2012

MM napisał/a:
Jeden miał i w końcu się poddał i przyznał do profitów z tego wciskania. Ostatecznie polecił Nikona :lol:

mój bliski znajomy prowadził kiedyś placówkę handlową ze sprzętem elektronicznym.
najbardziej irytowali go klienci wędrujący od sklepu do sklepu w poszukiwaniu groszowych rabatów i snujący przy tym swoje teorie o profitach sprzedawcy.
odznaczali się też zawsze tym, że oni... "wiedzą" :wink:
najprostszym sposobem na takiego delikwenta było przyznanie racji i upewnienie w jego przekonaniach - zasadniczo ważne, że kupił i wyszedł z bananem :mrgreen:

dcs - Pon 31 Gru, 2012

magda28,
Jesteś największą specjalistką od klejnotów na tym forum.

Kastom77 - Pon 31 Gru, 2012

Powiem tak.
Ja wybierając Sony, pod żadnym pozorem nie kierowałem się opinią sprzedawców.
Po prostu polazłem do kilku sklepów, ze swoją kartą i siedziałem tam aż się do któregoś przekonałem. Zajmując się handlem od kilkunastu lat ( nie licząc butów Sofix i telefonów Tulipan :grin: ) wcisnąć czegoś do czego nie jestem przekonany sobie nie dam. Mi to Sony odpowiada, a Ci co śledzą co piszę na tym forum już pewnie wiedzą co przemówiło o zakupie.
Dodam, że jeżeli chodzi o wciskanie to jest fakt, że S i N jest najbardziej promowane, cóż jeżeli chodzi o C to nie bardzo chciał ktoś wspomnieć.

Dlatego Panowie proszę o nie generalizowanie wszystkich użytkówników S.

hijax_pl ma się w rodzinie chemika więc sprawdzę skład plastiku na toksyczność.
Ja tam nic nie zauważam, żeby mi się coś działo, choć ostatnio jakoś ruda mnie jakby szybciej sponiewierała :grin: więc może coś w tym jest

http://vimeo.com/40573835

pan.tadeusz, przyjemne, sama reklamówka też, ale a propos czego to?

[ Dodano: Pon 31 Gru, 2012 01:39 ]
Kastom77 napisał/a:
Ja tam nic nie zauważam, żeby mi się coś działo
Zaczynam uważać, że jesteś jednym z nielicznych, biorąc pod uwagę ostatni wysyp... :smile:

tak ogólnie, gdyby ktoś miał wątpliwości że można tym stworzyć coś... przyjemnego ;)

Aa, chyba że tak... :smile:
Kastom77 - Pon 31 Gru, 2012

jaad75 napisał/a:
Zaczynam uważać, że jesteś jednym z nielicznych, biorąc pod uwagę ostatni wysyp...

Bo patrzę trzeźwo na świat. No nie zawsze oczywiście :grin:

Trochę ich tu prowokujecie, a sami też dają się wciągać w jakby nie nazwać bezsensowne gierki. Kupują bez przekonania, więc muszą przekonać wszystkich, że to był najlepszy wybór. Ja tak jak pisałem jestem zadowolony z wyboru, ponieważ kryteria jakie założyłem zostały spełnione i niczego nie udowadniam bo to moje kryteria, a każdy kieruje się innymi. A sam pasek i napis jest dla mnie bez znaczenia.

nienietaktak - Pon 31 Gru, 2012

Kastom77 napisał/a:

Kupują bez przekonania, więc muszą przekonać wszystkich, że to był najlepszy wybór.

Co racja to racja.
Najgorzej, że niektórzy zaczynają siebie przekonywać zanim fizycznie będą posiadaczami S :mrgreen:

johndoe - Pon 31 Gru, 2012

Korzystając z tego, że Wujek jeszcze nie zamknął wątku...
jaad75 napisał/a:
60fps (czy też 50 w naszym regionie) nie jest wcale "cechą" kamer profesjonalnych. Podstawą jest możliwość rejestracji 24fps. Oczywiście, są kamery filmowe, które mają możliwość rejestracji i 120fps, ale wykorzystuje się to wyłącznie do slow motion. Zauważ z jaką krytyką purystów spotkał się Peter Jackson za nakręcenie Hobbita w HFR (czyli 48fps). Wysokie FPS (50/60p) kojarzone są głównie z rynkiem amatorskiego video i rejestracją sportu.

Wysokie FPS dostępne jest chyba w każdej pofesjonalnej kamerze A.D. 2012. Tak samo jak AVCHD. A do slow motion to i 480 FPS już się używa. Nie interesuję się tym zbytnio i nie chcę robić za alfe i odnogę, ale powoływanie się na Hollywood to tak jak w naszej dyskusji /CNPS/wyciąganie hassela. To że niektórzy chcą mieć 24fps, to taki sam fakt jak pragnienie zdjęć w klimatach orwo. Nikt jednak nie produkuje aparatów robiących tylko "orwo look".
ps. Sony robi dobre TV. Problem to stosunek cena/jakość. A najlepsze są i tak Kuro:)
hijax_pl napisał/a:
Wystarczy jak nawiedzeni zaczynają bzdury pisać... Szczególnie jak nie wiedzą o czym piszą..

W rzeczy samej, w rzeczy samej.
Niektórzy piszą o przekupnych sprzedawcach, inni o przekupnych testerach /ciekawe czy mają na myśli Optycznych/. Inni o fantastycznych wyświetlaczach lcd o właściwościach przewyższajacych e-ink. Wystarczy, że pojawi się temat S:) Jak psy Pawłowa.
krzys13k napisał/a:
ja widzę jedną rzecz, która pogrąża Sony: ich użytkownicy udzielający się na forach...
Oczywiście nie wszyscy, ale ci najgłośniejsi tworzą pewien obraz. Niestety nie jest to obraz pozytywny :wink:

To nie użytkownicy S tworzą taki obraz. Popatrz jaką radochę mają strażnicy świętego Graala C i N, kiedy natkną się na świeżego użyszkodnika S i zaczynają go wkręcać. Porównaj sobie jak Ci mądrzy, świadomi adepci sztuki fotograficznej traktują nabywcę D5100, 1100D czy nawet K-30 a jak właściciela A57. Za punkt honoru stawiają sobie wykazanie ignorancji takiego osobnika. Co do istnienia sonotalibanu czy też zakonu sonofobów to tu masz najlepszą ilustrację rzeczywistości.
http://www.optyczne.pl//5...ików_(35)_.html
http://www.optyczne.pl/61...ków_(157)_.html
http://www.optyczne.pl/29...ików_(21)_.html
pan.tadeusz napisał/a:

poza tym wypowiedź siosio doskonale pokazuje, że niektórym coś się tu wydłuża razem z obiektywem :lol:

Nie każdego z kompleksem małego siurka stać na cztery kółka w czerwonej obudowie z żółto-czarnym znaczkiem
i muszą się zadowolić dwoma kółkami w czarnej obudowie z
żółto-czarnym
lub
czerwono-czarnym
paskiem:)

kozidron - Pon 31 Gru, 2012

magda28 napisał/a:
Sprobuj 5,10,15.Moze uda Ci sie zostac omnibusem.

skąd ty się kobieto urwałaś, pełna piaskownica :zalamany: Dobrze, że chociaz grasz w otwarte karty a modowi gratuluje czasu reakcji.
Po przeczytaniu tego wątku stwierdzam, że ten uzytkownik(magda28) niespecjalnie różni się od Lozan'a

Wujek_Pstrykacz - Pon 31 Gru, 2012

johndoe napisał/a:
Korzystając z tego, że Wujek jeszcze nie zamknął wątku...

Chyba jednak będę musiał zamknąć i posprzątać bo dyskusja niektórych przerosła :evil: