forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Komapkt z manualnym zoomem i ostrością do 1500zł

kulert - Czw 27 Gru, 2012
Temat postu: Komapkt z manualnym zoomem i ostrością do 1500zł
Witam wszystkich forumowiczów. Jako nowy wśród was mam nadzieje ze uzyskam miłą pomoc.
Zdjęcia wykonuje amatorsko hobbistycznie, obecnie na Fuji S2000HD. Głównie natura, krajobrazy, oraz w pracy, sprzętu elektronicznego do przygotowywania prezentacji.

Przyszedł czas na wymianę sprzętu, bardzo mi zależny na manualnym ustawieniu zoom oraz ostrości, przy robieniu zdjęć z dużym zoomem drażni mnie przełączniczek przy włączniku a dokładnie jego ciągłe klikanie, Bawiłem się pożyczonym Lumixem z manualnym Zoomem i wiem czego chce :)

Mój głwny Typ do tej pory to Fuji Hs30EXR, już prawie go miałem ale zagłębiając się w testy i wypowiedzi fachowców wychodzi iż ten aparat prócz ładnego wyglądu nie ma nic bo zdjęcia są średnie co najmniej, a brak stabilizacji daje się odczuć. Dużo lepiej wyszły w testach niższe modele Canona czy Nikona. Dlatego zwracam się z prośba w podpowiedź jakie modele brać pod uwagę. Marka nie jest istotna, ważne jest co aparat potrafi.

Dzięki serdeczne
Pozdrawiam

Wojmistrz - Pią 28 Gru, 2012
Temat postu: Re: Komapkt z manualnym zoomem i ostrością do 1500zł
kulert napisał/a:
Mój głwny Typ do tej pory to Fuji Hs30EXR, ... a brak stabilizacji daje się odczuć.

Ten model ma stabilizację.

h.s. - Pią 28 Gru, 2012

Może tego lumixa?
kulert - Pią 28 Gru, 2012

Hs30 posiada stabilizację obrazu ale nie optyczną. Zastosowano w nim stabilizacje cyfrową co nie daje dobrych efektów.

Niestety ów Lumix jest dość już starym modelem (sprzed około 4-5 lat) wolał bym coś nowszego.

Może jakieś propozycje?

Szukałem prezentu na święta i zastanawiałem się nad zakupem Fuji X-S1. Zależało mi na czymś znacznie tańszym od lustrzanki ze sterowaniem doń podobnym. Wtedy wpadł mi w ręce właśnie model prawie o połowę tańszy (399 vs 209 funtów) HS30EXR i po mimo tony krytyki bardzo mi się podoba ten model. Jeśli to ma służyć do zdjęć max A4 i fotek np na bloga w necie, to szczerze polecam, bo przy takich zastosowaniach to cokolwiek kupisz będzie całkiem niezłe, a różnice mało widoczne, o ile nie będziesz się mierzył "o popatrz na to powiększenie, he,he, widać jej wąsy pod nosem". Ten aparat ma możliwość zapisu do RAW, co oznacza, że można z tego zdjęcia wyciągnąć nieco więcej, a pierścienie chodzą dość przyjemnie w porównaniu np ze staruszkiem s6500.
kulert - Pią 28 Gru, 2012

tak jak czytam to każdy użytkownik HS30 chwali sobie ten sprzęt, ale w testach wychodzi mizernie i raczej jest dość nisko oceniany w rankingach. Ciężka sprawa. Tym bardziej ze nie mogę za bardzo nic znaleźć co by mniej więcej było odpowiednikiem HS30 w tym przedziale cenowym z tymi możliwościami.

Kolego Wojmistrz jeśli to nie problem podesłał byś mi kilka zdjęć z tego aparatu zapisanych w RAW? Będę wdzięczny

dcs - Pią 28 Gru, 2012

kulert,
Panasonic DMC-FZ150

Prezent był dla przyjaciół, będę się z nimi widział dopiero na Nowy Rok. Jeśli możesz poczekać to podeślę. Nie wiem czy szybciej nie będzie ci wziąć jakąś swoją kartę i przejść się do sklepu by pstryknąć kilka zdjęć.
dcs - Pią 28 Gru, 2012

HS30EXR i FZ150 http://www.lesnumeriques....59d6aa8e6e373b0

dcs, w Polsce można go kupić do 1500zł?
Ja szukałem aparatu z pierścieniami zooma i ostrości, ale jeśli komuś na tym nie zależy...
Sam bym kupił nawet dziś FZ200 gdyby miał taką obsługę.

kulert - Sob 29 Gru, 2012

Niestety HS30 nigdzie nie ma w sklepach tak żebym mógł podjechać i sobie sam zobaczyć i popstrykać zdjęcia, tylko i wyłącznie na zamówienie FZ150 za to jest za 1300zł w Euro jutro odwiedzę i zobaczymy.
dcs - Sob 29 Gru, 2012

kulert,

Zobacz jeszcze FZ62

KOZA - Wto 07 Maj, 2013

Podpinam się pod temat

Mam dylemat kupić Panasonica TZ30 czy FZ62. RÓŻNICA W CENIE tylko 180 zł
Fotografuję głównie przyrodę , architekturę oraz górskie krajobrazy.
Stawiam na FZ62. DOBRY WYBÓR?