forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Olympus E-PM1 czy może Nikon J1

Mirasek333 - Pią 28 Gru, 2012
Temat postu: Olympus E-PM1 czy może Nikon J1
Chcę zakupić nowy aparacik.
Potrzebuję aparatu do robienia rodzinnych zdjęć. Jestem szczęśliwym ojcem dwójki cudownych dzieci, które nie mają cierpliwości.
W związku z tym aparacik musi być "szybki" io mało skomplikowany w obsłudze. Będąc wczoraj w MM sprzedawca namówił mnie na Olympusa E-PM1. Jednak moja małżonka chce zakupić J1.
Proszę doradźcie który wybrać, ewentualnie jakiś inny model,który by się nadawał.
Zdjęcia będą robione w pomieszczeniach oraz na zewnątrz, dobrze by było,gdyby filmiki były dobrej jakości.
Jak już pisałem potrzebuję aparatu, który wykonuje szybko zdjęcia - bardzo żywiołowe dzieci,które nie mają cierpliwości to "pozowania".
Pozdrawiam i z góry dzięki....

Wojmistrz - Pią 28 Gru, 2012

Temat do przeniesienia, powinien być w Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką.
Jeśli chodzi o E-PM1 a J1 to brałbym tego pierwszego w kilkunastu powodów, a pierwszym jest ten, że o ile Nikon potrafi robić świetne lustrzanki to ... potrafi robić świetne lustrzanki :D
Tu masz porównanie tych sprzętów. Nie chce mi się wypisywać różnic. Zakup Nikona J1 to nieporozumienie, ale jak wytłumaczyć to kobiecie...

Mirasek333 - Pią 28 Gru, 2012

Dzięki za info.. też myślę,że trudno to będzie wytłumaczyć żonie, ale będę próbował.... :cool:
Wojmistrz - Pią 28 Gru, 2012

Argumentuj to tym, że na zdjęciach z Olympusa będzie lepiej wyglądała bo ma więcej megapikseli i większą matrycę, "fajniejsze" kolorki, a do tego można kupić fajniejsze obiektywy i do tego zdjęcia 3D :D