forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - D90 vs 50D

prophet - Pią 28 Gru, 2012
Temat postu: D90 vs 50D
Witam, po krótkiej przerwie :wink:

Kolega chce nabyć nowego Niona d90 lub używanego Canona 50d. Narazie ma to byc sam korpus, szkła będzie dokupował na bieżąco. Zastosowanie czysto amatorskie, czyli krajobrazy, rodzinka na łonie ( natury ) i takie tam pierdu, pierdu.

Który, z wyżej wymienionych korpusów będzie lepszym wyborem ? Która matryca jest lepsza, tak do 800 ISO max ? Chodzi, o takie ogólne porównanie tych puszek.

Z góry dzieki.
prorok

moronica - Pią 28 Gru, 2012

ja uzywam d90 do iso 1600 i jestem zadowolona, jak na staruszka sprawuje sie dobrze
do pierdu pierdu najlepszy na start do nikona bedzie 18-105mm

ophiuchus - Pią 28 Gru, 2012

Jeżeli do rodzinnego pstrykania z ambicjami, to chyba Nikona bym zasugerował. Ma aktualnie odświeżoną ofertę fajnych średniopółkowych obiektywów stałoogniskowych (1.8/28, 1.8/35, 1.8/50, 1.4/50, 1.8/85) i zawsze to korpus z normalną gwarancją.
Wojmistrz - Pią 28 Gru, 2012

ophiuchus napisał/a:
i zawsze to korpus z normalną gwarancją.
Jak dla mnie to jedyny argument przeważający szalę, bo gdybym ja miał kupić używanego D90 i używanego 50D wybrał bym Canona, ale moja ocena jest subiektywna ponieważ mam większe zaufanie do tej marki Canona jako jej użytkownik.
jaad75 - Pią 28 Gru, 2012

Wojmistrz napisał/a:
bo gdybym ja miał kupić używanego D90 i używanego 50D wybrał bym Canona, ale moja ocena jest subiektywna ponieważ mam większe zaufanie do tej marki Canona jako jej użytkownik.
I dlatego wybrałbyś aparat z gorszym obrazowaniem?
lotofag - Pią 28 Gru, 2012

No ale jest większe zaufanie :mrgreen:
Wojmistrz - Pią 28 Gru, 2012

jaad75 napisał/a:
I dlatego wybrałbyś aparat z gorszym obrazowaniem?

Wybierasz diesla czy benzynę?

Sunders - Pią 28 Gru, 2012

prophet napisał/a:
Która matryca jest lepsza, tak do 800 ISO max ?

jaad75 napisał/a:
wybrałbyś aparat z gorszym obrazowaniem?

jaad75, czy przy ISO max. 800 dostrzeżesz różnicę w obrazowaniu między C50D a ND90?

007areka - Pią 28 Gru, 2012

...co do 50d dobra solidna puszka raczej nie do zajechania, dobry uchwyt, przyciski/guzikologia, menu , matryca, parametry ... trzeba by sie zastanowić na szklarnia czy o maja byc zoomy ? co do d90 - nie znam korpusu z dłuższego użytkowania i raczej bym nie brał go pod uwagę mając jako alternatywę 50d.( ale to moja subiektywna opinia.)

Wojmistrz napisał/a:
To zależy od silnika i samochodu, nie jestem przywiązany szczególnie do typu paliwa - zazwyczaj jednak wolę benzynę, zawsze można zagazować. :twisted: Co wygrałem?... :razz:
Sunders napisał/a:
jaad75, czy przy ISO max. 800 dostrzeżesz różnicę w obrazowaniu między C50D a ND90?
No raczej - wystarczy cienie pociągnąć. Przewaga D90, to nie tylko wysokie czułości i poziom szumu, ale przede wszystkim DR i brak bandingu w cieniach.
007areka - Pią 28 Gru, 2012

Cytat:
Sunders napisał/a:
No raczej - wystarczy cienie pociągnąć. Przewaga D90, to nie tylko wysokie czułości i poziom szumu, ale przede wszystkim DR i brak bandingu w cieniach.

to jest sensowny argument, tylko czy amator to wykorzysta i dostrzeże :?:

dcs - Pią 28 Gru, 2012

Za cenę 50D można kupić D300, albo d7000 z podobnym przebiegiem.
Sunders - Pią 28 Gru, 2012

jaad75 napisał/a:
wystarczy cienie pociągnąć

O ile EV chcesz te cienie ciągnąć aby dostrzec różnicę?

jaad75 napisał/a:
przede wszystkim DR

Wg optycznych nie ma między nimi różnicy w DR :smile:

jaad75 napisał/a:
brak bandingu w cieniach

007areka napisał/a:
czy amator to wykorzysta i dostrzeże

Mając zaktualizowane firmware przy ISO do 800 IMO nie.

Sunders napisał/a:
O ile EV chcesz te cienie ciągnąć aby dostrzec różnicę?
Wystarczy 2-3. Degradacja jakości w 50D następuje bardzo szybko, głównie przez banding właśnie.
Sunders napisał/a:
Wg optycznych nie ma między nimi różnicy w DR :smile:
Taa... :roll:
Sunders napisał/a:
Mając zaktualizowane firmware przy ISO do 800 IMO nie.
Firmware pomaga na DR i banding?
manolo - Pią 28 Gru, 2012

Wojmistrz napisał/a:

ja wybieram EV

co do aparatu d90 albo Pentax k-30 - lepsza matryca.

Sunders - Sob 29 Gru, 2012

jaad75 napisał/a:
Firmware pomaga na DR i banding?

Na banding. :smile:

jaad75 - Sob 29 Gru, 2012

Sunders napisał/a:
Na banding. :smile:
To świetnie. Pokażesz jakieś sample?

jaad75 napisał/a:
Pokażesz jakieś sample?

Po to żebyś cienie wyciągał o 2-3EV? :smile:

MM - Sob 29 Gru, 2012

Sunders napisał/a:
Po to żebyś cienie wyciągał o 2-3EV?

To nie wiesz, że po to się kupuje np. Pentaksy? Zaraz tam o 3EV. A 5EV to nie łaska? :cool:

Sunders napisał/a:
Po to żebyś cienie wyciągał o 2-3EV? :smile:
Liczyłem, że to Ty pokażesz takie właśnie, gdzie przy wyciąganiu nie wychodzi banding... Skoro najnowszy firmware to poprawił, to chyba się da, co?

[ Dodano: Sob 29 Gru, 2012 14:13 ]
MM, ciągnięcie cieni o 2-3EV, to nie jest jakaś głęboka obróbka - wręcz minimum, przy kontrastowej scenie i ETTR.

lotofag - Sob 29 Gru, 2012

MM napisał/a:
Sunders napisał/a:
Po to żebyś cienie wyciągał o 2-3EV?

To nie wiesz, że po to się kupuje np. Pentaksy? Zaraz tam o 3EV. A 5EV to nie łaska? :cool:

Ba, nawet Sony będzie tu lepsze od Canona :mrgreen:

Były przykłady nawet z 9EV...

prophet - Sob 29 Gru, 2012

Dzięki Panie i Panowie za odpowiedzi. Czyli Nikon D90 będzie lepszym wyborem.

jaad75 napisał/a:
Liczyłem, że to Ty pokażesz takie właśnie, gdzie przy wyciąganiu nie wychodzi banding...

Obłudniku, wiesz że przy takim wyciąganiu jakie zaproponowałeś banding wyjdzie na pewno :smile:

jaad75 napisał/a:
Skoro najnowszy firmware to poprawił, to chyba się da, co?

Nie taki znowu najnowszy i trochę poprawił, a nie zlikwidował.

jaad75 napisał/a:
ciągnięcie cieni o 2-3EV, to nie jest jakaś głęboka obróbka - wręcz minimum, przy kontrastowej scenie i ETTR

jaad75, jak zinterpretujesz fakt, że użytkownicy canonów od lat "jakoś żyją" z tym IMO wyolbrzymianym przez Ciebie problemem :?:

MM napisał/a:
To nie wiesz, że po to się kupuje np. Pentaksy?

Też zaczynam odnosić takie wrażenie, że jaada75 przy Pentaksie "trzyma" najmocniej zamiłowanie do zdjęć o dużej rozpiętości tonalnej, ich "głębokiej obróbki" i bicie rekordów w wyciąganiu cieni :???:

Sunders napisał/a:

jak zinterpretujesz fakt, że użytkownicy canonów od lat "jakoś żyją" z tym IMO wyolbrzymianym przez Ciebie problemem :?:

Tym "mniej zaawansowanym" pewnie wszystko jedno, a tych "bardziej" może trzymać np. szklarnia. A jak się nie ma co się lubi... ;) Zresztą korpus to nie tylko sama matryca.

Sunders napisał/a:

Też zaczynam odnosić takie wrażenie, że jaada75 przy Pentaksie "trzyma" najmocniej zamiłowanie do zdjęć o dużej rozpiętości tonalnej, ich "głębokiej obróbki" i bicie rekordów w wyciąganiu cieni :???:

Tylko takie bajery w Pentaksie to dopiero od czasów K-5, wcześniej to był poziom mniej więcej 50D.

lotofag napisał/a:
nawet Sony będzie tu lepsze od Canona

Jeśli wspominasz o Sony, to rozjaśnianie cieni można rozpocząć już z poziomu aparatu. :wink:

To już jest dostępne chyba wszędzie, ale działa pewnie tylko na jotpegach ;)

prophet napisał/a:
Czyli Nikon D90 będzie lepszym wyborem.

IMO tylko wtedy, kiedy za priorytety w wyborze uznasz brak bandingu i nieco większą DR.

[ Dodano: Sob 29 Gru, 2012 15:07 ]
lotofag napisał/a:
Tym "mniej zaawansowanym" pewnie wszystko jedno

Odnoszę wrażenie, że takich jest najwięcej, bo albo w ogóle nie obrabiają RAWów, albo nie wychodzą poza DPP.

lotofag napisał/a:
takie bajery w Pentaksie to dopiero od czasów K-5

Dlatego napisałem: "trzyma".

Sunders napisał/a:
jaad75, jak zinterpretujesz fakt, że użytkownicy canonów od lat "jakoś żyją" z tym IMO wyolbrzymianym przez Ciebie problemem :?:
To, że użytkownicy Canonów od lat żyją z różnymi problemami, to jeszcze nie znaczy, że te problemy nie istnieją.
Kiepski DR był przez wiele lat jedną z największych bolączek cyfrowej fotografii, w ostatnich latach przestał nią być, ale teraz nagle użytkownicy przestarzałych body zaczynają lansować tezy, że to w zasadzie zbędny gadżet... Jak to zinterpretujesz?

jaad75 napisał/a:
Kiepski DR był przez wiele lat jedną z największych bolączek cyfrowej fotografii, w ostatnich latach przestał nią być, ale teraz nagle użytkownicy przestarzałych body zaczynają lansować tezy, że to w zasadzie zbędny gadżet...

Różnica w DR między D90 a 50D o które chodzi w tym wątku, jest taka, że "mniej zaawansowany" użytkownik najpewniej jej nie odczuje. Bandingu na ISO do 800, jeśli będzie rozjaśniał cienie/jeśli w ogóle będzie to robił/ o mniej niż 2EV, zapewne nie zobaczy.

Sunders, różnica w całkowitym DR między tymi korpusami, to na najniższych czułościach ponad 1EV, tyle, że w 50D właśnie obecność bandingu ogranicza użyteczność cieni znacznie wcześniej niż wskazywałaby na to teoretyczna różnica DR, czy nawet poziom szumów.

O.K.Dla mnie istotniejsze są lepszy AF, lepszy wyświetlacz LCD i tryb LV, solidniejsza konstrukcja oraz obecność mikroregulacji - dla nich poświęciłbym większą użyteczność cieni.
Wybór priorytetów w tym wątku należy jednak do propheta :smile:

Sunders napisał/a:
lepszy wyświetlacz LCD
W czym? :roll:
Sunders napisał/a:
tryb LV
j.w.
hijax_pl - Sob 29 Gru, 2012

Sunders napisał/a:
lepszy wyświetlacz LCD
Oj to 50D odpada w przedbiegach.. Tak zniekształconych kolorów to ze świecą szukać :D

hijax_pl napisał/a:
50D odpada w przedbiegach.. Tak zniekształconych kolorów to ze świecą szukać

Moje wrazenia są odmienne. W 50D automatyczne ostrzenie w trybie LV jest szybsze i bardziej precyzyjne, wygodniej IMO również ostrzy się w LV manualnie.

Sunders napisał/a:
Moje wrazenia są odmienne.
Czyli, że ma wierniejsze kolory, niż ten z D90? Lepsze kąty widzenia? Jasność? Bo rozdzielczości są te same... Nie zdziwiłbym się nawet, gdyby to były ekrany wyprodukowane przez tę samą firmę...
Sunders napisał/a:
W 50D automatyczne ostrzenie w trybie LV jest szybsze i bardziej precyzyjne
Mówisz o CDAF? Jedno i drugie jest tak ślamazarne, że mówienie tu o "szybkości" brzmi jak żart. Nawet nie przyszło mi do głowy porównanie tej "szybkości".
Sunders napisał/a:
wygodniej IMO również ostrzy się w LV manualnie.
Jakieś konkrety? Co jest wg. Ciebie wygodniejsze?

jaad75 napisał/a:
Czyli, że ma wierniejsze kolory, niż ten z D90?
Porównywałem wielokrotnie. W D90 jest dużo wierniejszy obraz...
jaad75 napisał/a:
Nie zdziwiłbym się nawet, gdyby to były ekrany wyprodukowane przez tę samą firmę...
To jest mało istotne - ważne co tam w te pikselki procesor ładuje...
jaad75 napisał/a:
Jedno i drugie jest tak ślamazarne, że mówienie tu o "szybkości" brzmi jak żart.
Potwierdzam.

Ale ale... D90 filmuje i ma sterownik błysku ;)

hijax_pl napisał/a:
Porównywałem wielokrotnie. W D90 jest dużo wierniejszy obraz...

Też porównywałem i IMO obraz jest bardziej przekłamany, tzn. bardziej odbiega od faktycznie zarejestrowanego przez aparat.

jaad75 napisał/a:
Jedno i drugie jest tak ślamazarne, że mówienie tu o "szybkości" brzmi jak żart. Nawet nie przyszło mi do głowy porównanie tej "szybkości".

Ja porównywałem i w 50D było szybciej, ale IMO bardziej istotne jest że celniej.

jaad75 napisał/a:
Co jest wg. Ciebie wygodniejsze?

Np. to, że w 50D w tym trybie lepiej widać parametry ekspozycji.

hijax_pl napisał/a:
D90 filmuje i ma sterownik błysku

50D ma czas otwarcia migawki 1/8000 sek., wiekszą rozdzielczość matrycy, natywne ISO 100, szybszą serię... A filmowanie, to rzeczywiście duży atut 90D. :wink:

Sunders napisał/a:
, tzn. bardziej odbiega od faktycznie zarejestrowanego przez aparat.
W D90? No przecież to zależy mocno od profilu przetwarzania JPGa..
Sunders napisał/a:
Ja porównywałem i w 50D było szybciej, ale IMO bardziej istotne jest że celniej.
Czy szybciej i celniej? Nie wiem.. Raczej nie podejmowałbym się takiego porównania...
Sunders napisał/a:
Np. to, że w 50D w tym trybie lepiej widać parametry ekspozycji.
Fakt.
Sunders napisał/a:
50D ma czas otwarcia migawki 1/8000 sek.
Fakt. Ja mam 1/8000 i jakoś nie uważam tego za zaletę, ale faktem jest, że mieć a nie mieć to różnica...
Sunders napisał/a:
wiekszą rozdzielczość matrycy
Dzięki czemu bardziej też szumi.
Sunders napisał/a:
natywne ISO 100
Różncia w nomenklaturze. W D90 jest Lo1 - zachowanie dokladnie takie samo jak w 50D ISO100.
Sunders napisał/a:
szybszą serię...
Fakt.. 6 kl/s nie do pogardzenia..
dcs - Sob 29 Gru, 2012

Porównanie D90 vs 50D wymusił prophet, ale za tyle samo co 50D z małym przebiegiem można kupić lekko śmigany D7000 i tu już chyba tylko magnez korpusu byłby przewagą 50D.

dcs napisał/a:
za tyle samo co 50D z małym przebiegiem można kupić lekko śmigany D7000

Gdzie za 1500-1700pln można kupić takiego D7000 :?:

dcs napisał/a:
i tu już chyba tylko magnez korpusu byłby przewagą 50D

i być może jeszcze niezachlapana matryca oraz działający AF :twisted:

dcs - Sob 29 Gru, 2012

Sunders,

A gdzie za 1500-1700pln kupisz 50D z małym przebiegiem :?:

Sunders, przeciekasz tadkiem ;-) :-D

dcs napisał/a:
z małym przebiegiem

dcs, co to jest wg Ciebie "mały przebieg"?

dcs - Sob 29 Gru, 2012

np. z takim http://allegro.pl/nikon-d...2909244280.html

dcs, za tą cenę, to można też kupić K-5 na gwarancji, albo nowego K-30...

To starsza puszka, więc z trochę większym: http://allegro.pl/canon-5...2884558549.html :smile:

[ Dodano: Sob 29 Gru, 2012 21:36 ]
hijax_pl napisał/a:
Sunders, przeciekasz tadkiem

hijax_pl, jak brakuje argumentów, to pozostaje Ci taki poziom :???:

dcs - Sob 29 Gru, 2012

Sunders,
To ponad dwa razy bardziej wyeksploatowany egzemplarz. :razz:

Wiesz że z małym się cenią.
Jak to jest, że zje..wany powszechnie AF z 5D / II po pozbawieniu punktów wspomagających tak jest zachwalany w 50D ?

Sunders, mnie nie brakuje :) Ale dziwi mnie, że łapiesz się brzytwy :D

dcs napisał/a:
Jak to jest, że zje..wany powszechnie AF z 5D / II po pozbawieniu punktów wspomagających tak jest zachwalany w 50D ?

dcs, jesteś pewien tego co napisałeś?

hijax_pl napisał/a:
łapiesz się brzytwy

Jaka tam brzytwa :???: Czy problemy D7000 z AF-em i zachlapaną matrycą to taka rzadkość :?:

Sunders napisał/a:
Czy problemy D7000 z AF-em i zachlapaną matrycą to taka rzadkość
W internecie nie (choć już nie za bardzo), w realu - raczej tak (przynajmniej ja to tak interpretuję).
Dla mnie argument od czapy... No ale każdy ma prawo mówić co kce :D

RB - Sob 29 Gru, 2012

internet zawsze wyolbrzymia problemy. O tym, ze jest normalnie, dobrze itede nudno się czyta :-) Nawet trudno znaleźć opinię o czymkolwiek że jest po prostu dobre. Musi od razu miażdżyć lub coś w równie powalonym guście :-)

hijax_pl napisał/a:
każdy ma prawo mówić co kce

Skoro tak uwazasz, to moze wspomnę jeszcze o akumulatorach:
http://www.benchmark.pl/a...ator-39677.html
:grin:

I dobrze. Niech każdy wie, że jak trafi na aku spartolony przez chńczyków to może go wymienić.

Swoją drogą ciekawe zjawisko się formułuje: z chin uciekają firmy. Właśnie przez utrudniona kontrolę jakości, zdalne zarządzanie i takie tam. Dla Świata (w tym i nas) to dobrze, dla Chin klęska...

hijax_pl napisał/a:
dobrze. Niech każdy wie, że jak trafi na aku spartolony przez chńczyków to może go wymienić.

A widzisz ja podobnie uważam w sprawie AF-a i matrycy, że dobrze aby potencjalny nabywca uzywanego D7000 wiedział jaki wady fabryczne może w nim trafić - tym bardziej że na ich wymianę raczej nie ma co liczyć. Swoją drogą - znasz drugi taki model z taką ilością mozliwych fabrycznych usterek?

hijax_pl napisał/a:
z chin uciekają firmy. Właśnie przez utrudniona kontrolę jakości, zdalne zarządzanie i takie tam

Znalazłeś jakieś info o wycofywaniu się Nikona z PRC?

Sunders napisał/a:
tym bardziej że na ich wymianę raczej nie ma co liczyć.
Dlaczego publikują noty o bateriach a nie o AFie? Zastanowiłeś się kiedyś nad tym fenomenem?
Sunders napisał/a:
Swoją drogą - znasz drugi taki model z taką ilością mozliwych fabrycznych usterek?
Sprzęt jest na tyle żyłowany że takich wpadek będzie coraz więcej. I żeby nie było - canona też to nie omija ;)
Sunders napisał/a:
Znalazłeś jakieś info o wycofywaniu się Nikona z PRC?
A to musi się wycofać Nikon? Na razie się tam przeniósł z Tajlandii no ale przecież nie produkuję każdej części do swoich puszek. On je tylko składa z elementów dostarczonych przez innych.
dcs - Sob 29 Gru, 2012

Sunders,

Dlaczego Canon zaprzestał produkcji modelu EOS 50D ?

hijax_pl napisał/a:
Dlaczego publikują noty o bateriach a nie o AFie? Zastanowiłeś się kiedyś nad tym fenomenem?

To jasne, usterka może spowodować przegrzanie akumulatora i zdeformowanie obudowy - wtedy koszty będą większe. W przypadku AF-u takiego zagrozenia nie ma.

hijax_pl napisał/a:
canona też to nie omija

Usterki owszem, ale nie trzy w jednym modelu.

hijax_pl napisał/a:
A to musi się wycofać Nikon? Na razie się tam przeniósł z Tajlandii

Nie musi, ale w takim razie nadal będzie się zdarzać, że będzie można trafic na sprzęt marki Nikon
hijax_pl napisał/a:
spartolony przez chńczyków
:wink:

Sunders napisał/a:
Nie musi, ale w takim razie nadal będzie się zdarzać, że będzie można trafic na sprzęt marki Nikon
W Japonii zaczyna rządzić partia konserwatywna, być może ktoś palnie, że Japonia znów ma być wielka i synonimem jakości ma być marka sprzętu a nie tylko "made in japan". Pożyjemy zobaczymy...

dcs napisał/a:
Dlaczego Canon zaprzestał produkcji modelu EOS 50D ?

dcs, chyba nie z powodu tego, że ma jak to napisałeś:
dcs napisał/a:
zje..wany powszechnie AF z 5D / II po pozbawieniu punktów wspomagających
:???:

Sunders napisał/a:
Usterki owszem, ale nie trzy w jednym modelu.
A ile miał taki 1DIII? AF, olej, problem z zawieszaniem się lustra... :roll:
dcs - Sob 29 Gru, 2012

Sunders, masz wątpliwości, że to zubożony AF z 5D ?

jaad75 napisał/a:
A ile miał taki 1DIII? AF, olej i problem z zawieszaniem się lustra..

jaad75, o pierwszych dwóch wiedziałem, ale o zawieszaniu się lustra nie.Sprawdziłem - masz rację, ale usprawiedliwia mnie chyba to, że nawet hijax_pl o tym nie wiedział :razz:

Sunders napisał/a:
że nawet hijax_pl o tym nie wiedział
Ależ nie jestem alfą i omegą .Bez przesady... :D
dcs - Sob 29 Gru, 2012

A 1DIII pewnie nie wiedział, że jest Japończykiem -mniej by problemów sprawiał.
prophet - Nie 30 Gru, 2012

dcs napisał/a:
Porównanie D90 vs 50D wymusił prophet

:shock:

Dziwnie to zabrzmiało.

dcs - Nie 30 Gru, 2012

prophet,
Ty podałeś modele do wyboru: "nowego Nikona d90 lub używanego Canona 50d".

Ja wybrałbym mało śmiganego D7000 /-poniżej 2500zł/.

Chodzi mi o stwierdzenie "wymusił". Zabrzmiało to jakbym do wszystkich userow wysłał pw, z groźbą, że jak nie będą udzielać się w wątku, to pożałuja :)
dcs - Nie 30 Gru, 2012

prophet,
Czasami :wink: (jak widać) odpowiadający próbują trzymać się tematu i pomagają dokonać wyboru między narzuconymi modelami zamiast napisać, że są lepsze modele.

Popatrzyli na awatar i nie mieli śmiałości zaproponować nic innego. :smile:

Czyli wyjście jest jedno... zmienić avatar he, he
nienietaktak - Pon 31 Gru, 2012

to ja też się udzielę (patrząc na avatar): bierz Canona. Dlaczego? Bo mam i chcę sprzedać ;) Rejestruje obrazy. Tylko tyle i aż tyle :mrgreen:
pan.tadeusz - Sro 02 Sty, 2013

nienietaktak napisał/a:
Bo mam i chcę sprzedać ;)

zmieniasz system?

nienietaktak - Sro 02 Sty, 2013

pan.tadeusz napisał/a:

zmieniasz system?

Rozbudowuję :mrgreen:

6d czy 5dII?
jaad75 - Sro 02 Sty, 2013

pan.tadeusz, nienietaktak ma 5DIII z tego co pamietam...

dzięki ;) koniec OT
nienietaktak - Sro 02 Sty, 2013

To jeszcze sprostowanie: 5D II i 5D III :mrgreen:
prophet - Wto 05 Mar, 2013

Witam ponownie, kolega zakupił Nikona D90. Mam pytanie do zorientowanych, czy w trybie Auto można ustawic ostrość ?
pes - Wto 05 Mar, 2013

hmm... ciekawe pytanie :P ale o co chodzi? AF jeśli jest włączony na szkle to działa zawsze niezależnie od trybu pracy, A, S, M, czy cokolwiek. Jeśli nie to kręcisz pierścieniem ostrzenia na obiektywie i tyle ;)

Hehe, źle się wyraziłem, chodzi mi o tę ostrość w menu aparatu, w skali od 0 do 9 :)
pes - Wto 05 Mar, 2013

Czyli wyostrzanie :) Można w każdym trybie tym mieszać do woli. Polecam jednak wyostrzanie w post-procesie ;)

Dzięki.
Kurczę, ale w auto ta funkcja jest niedostępna. Bawiłem się chwilę tym aparatem, ale nie znalazłem mozliwości wyostrzenia w Auto :neutral:

pes - Wto 05 Mar, 2013

prophet, to może jednak w błąd Cię wprowadzam, przepraszam, ale mogę się mylić. Choć dziwne mi się wydaje żeby nie było dostępne. Ja trybu auto nie używam.

Też uważam, że to dziwne, ale różnie to bywa. W każdym bądź razie dziękuję za odzew :)
hijax_pl - Wto 05 Mar, 2013

W trybach P&S (czyli auto, czy też portet, sport itd) kontrolę na profilem przetwarzania koloru sprawuje aparat. Krótko mówić nie da się zapisać czarno-białego zdjęcia JPG ;)
Wystarczy jednak przejść na tryb P i ustawić AutoISO by mieć kontrole nad np wyostrzeniem.

Dzięki.