|
forum.optyczne.pl
|
 |
Teleskopy, lunety i celowniki optyczne - Teleskop do obserwacji samolotów
nanzop - Nie 30 Gru, 2012 Temat postu: Teleskop do obserwacji samolotów Proszę o pomoc w wyborze teleskopu tuba do obserwacji samolotów w locie chodzi mi o Sky-Watcher (Synta) BKMAK 90 SP OTA lub Sky-Watcher (Synta) BKMAK102 OTA dlatego te ze sa mobilne,mało ważą i mogę podłączyć lustrzankę.Proszę o porade ewenualnie jakieś inne propozycje.
goornik - Nie 30 Gru, 2012
Zapomnij o tym
Takim sprzętem możesz pooglądać samoloty, ale stosjące na płycie lotniska. W locie nie będziesz w stanie prowadzić teleskopu za samolotem. Jeśli kręci Ci obserwowanie samolotów, idź raczej w stronę lekkiej lorntetki o powiększeniu 12x ~ 16x.
Do fotografowania na początek ogniskowa 300 mm powinna Ci wystrczyć, można popróbować z obiektywem lustrzanym 500 mm (coś w stylu 500/8) wówczas ostrość trzeba ogarniać ręcznie co nie jest takie proste...
Arek - Pon 31 Gru, 2012
Ja tam zawsze polecam lunetę na dobrej głowicy olejowej, która zapewnia swobodne śledzenie i płynne ruchy. Moja luneta ma obiektyw 80 mm i stosuje w niej najczęściej powiększenie 30x. Takim zestawem jestem w stanie namierzyć samolot (oczywiście wysokość przelotowa) i swobodnie go śledzić.
goornik - Pon 31 Gru, 2012 Temat postu: Re: Teleskop do obserwacji samolotów
nanzop napisał/a: | Proszę o porade ewenualnie jakieś inne propozycje. |
No to może coś takiego?
lunety (większa i mniejsza) http://www.nikon.pl/pl_PL...fieldscope-60-a
http://www.nikon.pl/pl_PL...fieldscope-82-a
okular http://www.nikon.pl/pl_PL...scope/sep-20-60
cygnus - Wto 01 Sty, 2013
Przy obserwacji - powiększenie, owszem. Ale przy zdjęciach (ważne jest, jak czytamy, że można przyłączyć lustrzankę) to chyba ogniskowa obiektywu, Arek? Czyżbyś odradzał fotografowanie w ognisku głównym?
Co do fotografowania - zależy jakie samoloty i z jakiej odległości. Przy fotografowaniu z ręki raczej konieczna stabilizacja. Stosowanie statywu wymaga sporej wprawy, można zacząć od monopoda.
nanzop - Sro 02 Sty, 2013
Pozdrawiam w 2013 roku.Dziękuje za podpowiedzi i rady.Teraz trochę co mam posiadam Canona 450 D z dwoma obiektywami 18-55 i 55-250,lornetkę 20 x 60 CCCP ,luneta Celestron Ultima kątowa 20 x 60-80 prezent na nowy rok od rodziny,statyw Velbon C-600 i chciałem dodać do tego Sky-Watcher (Synta) BKMAK127 OTAW Black Diamond Tuba bez statywu myśle ze ten statyw który mam na początek podoła a kase przeznacze na dodatki do Mak 127.Czemu Mak ponieważ poręczny lekki i na przyrode i księżyc, samoloty również jako teleobiektyw.Jeśli mam złe myślenie to proszę o poradę jaki inny podobnej cenie,jak dobre to jakie dodatki i jak uzbieram kasę statyw.
kivirovi - Sro 02 Sty, 2013
Na razie nie kupowałbym nowej lunety-telepa, raczej okular do Ultimy.
A nie dałoby się Ultima 80 zamienić na Ultima 100 lub Regal? Miałbyś mniej więcej 2in1...
widoczek - Sob 05 Sty, 2013
Do autora wątku: jeśli ruska 20x60 cie nie zadowala to może spróbuj z lornetką 20x80/25x100 i posadzić to na statywie foto.
nanzop - Czw 10 Sty, 2013
Ponowie pytanie czym obserwować mam dwie propozycje:1.Teleskop GSO-DOBSON 8 203/1200 M-CRF deLuxe. 2.Teleskop Bresser MESSIER MC-127/1900 - OTA i jakie dodatki muszę dodać.Obserwacja w mieście na małym ogrodzie.Pozdrawiam i dzięki za pomoc.
Arek - Czw 10 Sty, 2013
Ja bym wykluczył Messiera. Duża ogniskowa i wyciąg 1.25" spowodują, że pola widzenia będą nędzne i trudno będzie Ci nadążyć za samolotami. Już lepiej Mak127 w wykonaniu Synty (seria Black Diamond), która ma ogniskową 1500 mm i wyciąg 2 cale.
nanzop - Czw 10 Sty, 2013
Arek a co powiesz o 1 propozycji cenowo mniej wydam niż na maka czy po prostu dać sobie spokój i zostać przy ultimie 80 jedynie zmienić okular na Okular Baader Hyperion ZOOM 8-24 mm ClickStop MARK III
kivirovi - Czw 10 Sty, 2013
2" wyciąg w zestawie odwraca obraz prawo lewo. Taki, w którym obraz jest normalny kosztuje ok. 900zł, a waży ponad 0,5kg. Sensowny okular do niego podobnie.
Dobson to jeszcze gorszy pomysł, bo obraz odwrócony góra dół, czyli napisów nie przeczytasz, chybą że czytasz lustrzane odbicia
Do astro oczywiście to wszystko nie ma znaczenie, jeśli zachowasz ultimę do przyrody i samolotów. Wtedy Dobson jak najbardziej. Jeśli jednak ma być jedna, to moim zdaniem potrzebujesz czegoś o możliwie małej ogniskowej i możliwie dużej średnicy.
|
|