|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Redukcje M42/EF -ostrzenie
tores - Nie 30 Gru, 2012 Temat postu: Redukcje M42/EF -ostrzenie Czy stosująć pierścień redukcyjny EF/M42 z tzw dandylionem (potwierdzeniem AF) można uzykać pełne ostrzenie w całym zakresie od min -nieskończonosći.
W/g wiedzy pierścienie we wspólpracy z Nikoniem nie zawsze ostrzą na nieskończoność .A jak jest w Canonie. Pojawiło się sporo tych wynalazków z potwierdzeniem AF różnej generacji a optyki M42 jest sporo.
dcs - Nie 30 Gru, 2012
Tak.
Wojmistrz - Nie 30 Gru, 2012
Tak, bez problemu będzie ostrzyć w nieskończoność, ale uważaj na te "wynalazki" bo np takie, które obsługują potwierdzenie AF od f/1.2 lub f/1.4 zazwyczaj kończą na się na f/4.0 i w auto jak i preselekcjach wszystkie ustawienia mogą skakać jak szalone.
rafisko - Nie 30 Gru, 2012
Jak masz dobre oczy i duuuuży wizjer to warto się w to bawić.
Albo jak masz doskonałe albo rzadkie szkła na m42 to też.
Inaczej-nie polecam, szkoda nerwów na dobre kadry, które miały być ostre a wyszły jak zamglone;]
tores - Nie 30 Gru, 2012
Robiłem dzisiaj próby przy słonecznej pogodzie z Heliosem 44-4, 44-2,TESSAREM 58/2,8 aus Jena ze zwykłą redukcją i wyniki nie powaliły.Wlaśnie głownie w planach na nieskończoność. Bliskie motywy 2-10m o.k -tzn akceptowalne. Fakt że szkła nie reprezentatywne dla jakośći
To są stare konstrukcje, bez powłok i często z byle jaką jakością (te produkcji ZSSR).
Napalałbym się na szkło typu PORST 55 f/1.2 lub mistrza 'swirla' HELIOS 40 względnie JUPITER 9. Albo CYKLOP, bo to też genialne szkło:)
dcs - Nie 30 Gru, 2012
rafisko, A czym się różni optycznie HELIOS 40 od CYKLOP ?
dcs napisał/a: | rafisko, A czym się różni optycznie HELIOS 40 od CYKLOP ? |
Optycznie niczym. Mechanicznie brakiem przesłony w tym drugim.
dcs - Nie 30 Gru, 2012
IMHO brzydkie "cekiny" http://www.flickr.com/pho...57627579615276/
A co to ma wspólnego z konstrukcją?
dcs - Nie 30 Gru, 2012
Ma.
Stwierdzenie o cekinach było niezwiązane z pytaniem do ciebie. (nie wiedziałem, ale spodziewałem się że -to samo)
|
|