forum.optyczne.pl

Nasze zdjęcia - FOTOGRAFIA POJAZDÓW 2013

Wujek_Pstrykacz - Wto 01 Sty, 2013
Temat postu: FOTOGRAFIA POJAZDÓW 2013
Nowy Rok nowe fotki. Powodzenia.
pes - Sro 02 Sty, 2013

Pozwolę sobie rozpocząć i życzyć wszystkim fotografującym auta udanych kadrów w 2013 r. :)

1.

cygnus - Sro 02 Sty, 2013

Cadillac Fleetwood Brougham:

2.

3.

4.

pes - Czw 03 Sty, 2013

cygnus, nie lubię tego sposobu pokazania motoryzacji. Dużo syfu w tle, niepotrzebny koleś na 2. Brak odcięcia auta od tła przez zbyt dużą GO, fotki czysto dokumentacyjne...
cygnus - Czw 03 Sty, 2013

pes napisał/a:
cygnus, nie lubię tego sposobu pokazania motoryzacji.

Każdy robi jak lubi.
Nie przestawiłem tego auta (ani setki innych) na trawnik ani do studia. A wierz mi, wolałbym.
Ale zapraszam do odwiedzin Muzeum Motoryzacji w Londynie, zdjęć tam nie zrobisz ale jest co oglądać.

Mart-inn - Pią 04 Sty, 2013

Witam w Nowym roku, i przyłączam się do życzeń PES'a , tak więc udanych kadrów motoryzacyjnych i nie tylko.

5.

hofman - Nie 06 Sty, 2013

pes, Fotki dokumentacyjne też mają swój urok.
Co nie znaczy że nie możesz mieć swojego zdania.
Dla mnie nr. 3 prezentuje się najlepiej w tym roku, lepiej niż Twoja wyblaknięta jedynka (bez urazy), chyba musisz pomyśleć o jakimś filtrze.
Ja też mam coś na ten rok, przywiozłem 30GB z Grecji.
Zacznę od produkowanego w czasach II Wojny Swiatowej Harleya Davidsona WLA-42

Udanych zdjęć w Nowym Roku.

pes - Nie 06 Sty, 2013

Proponuję rozpoczęcie nowego roku od kalibracji monitora ;) foty brak...

Ty też tak masz w picassie że jak fotki przeniesiesz to ci znikają z sieci?
Jeszcze raz
6

pes - Nie 06 Sty, 2013

Nie, ja tak nie mam. Jedyny serwis, ktory sprawia problemy z fotami to z moich doswiadczen imageshack.

[ Dodano: Nie 06 Sty, 2013 15:16 ]
EDIT

hofman, co dała Ci taka duża GO na tym zdjęciu? Z trudem widzę ten motor :roll:

Mart-inn - Nie 06 Sty, 2013

Całkiem możliwe ,że fotki czysto dokumentacyjne maja swój charakter, ale dział o motoryzacji szybko przekształcił by się w śmietnisko zdjęć. Wystarczy wyjść gdziekolwiek aby uwiecznić bardziej lub mniej efektowne pojazdy, nowe , klasyczne , złom i cały ten materiał wkleić na forum. Nie sądzę aby przeglądanie kilkudziesięciu stron należało do przyjemnych.
pes - Nie 06 Sty, 2013

Mart-inn napisał/a:
Całkiem możliwe ,że fotki czysto dokumentacyjne maja swój charakter, ale dział o motoryzacji szybko przekształcił by się w śmietnisko zdjęć. Wystarczy wyjść gdziekolwiek aby uwiecznić bardziej lub mniej efektowne pojazdy, nowe , klasyczne , złom i cały ten materiał wkleić na forum. Nie sądzę aby przeglądanie kilkudziesięciu stron należało do przyjemnych.
amen 8)

Jedziem z koksem :) kilka moich weekendowych moto-foto.

7.

8.

9.

10.

11.

Mart-inn - Nie 06 Sty, 2013

Z sentymentu do marki , Avena na tak :-) , choć chyba lokalizacja podobna do tej z sesji z Roverem 200 jeśli dobrze pamiętam, a jeśli chodzi o Ford'y to człowiek ma na podwórku chyba nie jednego Taunusa :-D , w każdym bądź razie fanatyk :-) . "9" trzyma klimat.

Cytat:
Całkiem możliwe ,że fotki czysto dokumentacyjne maja swój charakter, ale dział o motoryzacji szybko przekształcił by się w śmietnisko zdjęć. Wystarczy wyjść gdziekolwiek aby uwiecznić bardziej lub mniej efektowne pojazdy,

Te bardziej efektowne z chęciom bym zobaczył, a na przeglądanie tematu jest cały rok. I chętnie przeglądnę te dziesiąt a nawet set stron zdjęć nie tylko pesa.
Może sam pomyślisz żeby coś wstawić?
Pes swoją drogą podoba mi się klimat i kolory z pierwszych dwóch zdjęć.

pes - Pon 07 Sty, 2013

Mart-inn, lokalizacja z Aveną ta sama co z Roverem :) Znasz tą miejscówkę z Fordami?

hofman, ja też bardzo chciałbym zobaczyć ciekawe prace w tym dziale :) Jako przykład miejsca z ciekawymi fotkami motoryzacyjnymi mogę Wam polecić forum fotoryzacja.pl jest tam bardzo dużo dobrych prac w tej tematyce :)

[ Dodano: Pon 07 Sty, 2013 11:49 ]
12.

hofman - Sob 12 Sty, 2013

13. Ten ma swoją historię, urodzony w Polsce włóczy się po europie, był w Holandii i obecnie w Grecji.

pes - Sob 12 Sty, 2013

hofman, do głębokiej szuflady to foto :)
hofman - Sob 12 Sty, 2013

No wiem że ten samochód przed Poldkiem trochę przeszkadza.
Pan_Żabka - Sob 12 Sty, 2013

Oglądanie zdjęcia numer 6 faktycznie boli. Ledwo widać tego Haraka. Nawiasem mówiąc właściciel lekko nienormalny - na H-D go stać a na porządną oponę do niego już nie, że zakłada na przód Mitasa Enduro w rozmiarze na tył? Makabra jakaś. Sorry, musiałem sobie jako motocyklista pozrzędzić :razz:

PES, ja ogólnie za statyką nie przepadam, ale mają charakter te twoje zdjęcia. Ja bym poprosił jakies zdjęcia motocykli w Twoim wykonaniu. Uroczo będzie zapewne.

pes - Sob 12 Sty, 2013

Pan_Żabka, motocykli jakoś nie cykolę, poprostu nigdy mnie jakoś super nie interesowały. Dzięki.
hofman - Pon 14 Sty, 2013

14

15

pes - Pon 14 Sty, 2013

hofman, no i 15 mi się podoba, dobry kadr uliczny. Wyczekałbym tylko moment żeby ten Pan przeszedł. W sumie 14 też jest spoko.

Ode mnie Toyka na zimowo :)

16.

17.

18.

19.

20.

21.

Usjwo - Pon 14 Sty, 2013

19 nie pasuje do serii
pes - Pon 14 Sty, 2013

Usjwo, no w sumie tak :P Aczkolwiek dwa elementy wspólne z pozostałymi: śnieg i Toyka :mrgreen: Ogólnie jakie odczucia? Foty na allegro czy nie? ;)
Usjwo - Pon 14 Sty, 2013

16 i 17 to podobne ujecia, podobnie 20 i 21. Ograniczylbym serie do 16 i 20
pes - Pon 14 Sty, 2013

Usjwo, dzięki za uwagę. Masz rację. Mnie jeszcze jakoś to pasuje, szerzej i chyba ciekawiej.

22.

hofman - Pon 14 Sty, 2013

20 i 16 dla mnie najlepiej.
16 byłaby naprawdę niezła gdyby zasłonić czymś czarnym siatkę, która się niepotrzebnie odbija od karoserii, i te wystające z za maski roślinki, sekatorkiem :lol:

Mart-inn - Pon 14 Sty, 2013

PES tak znam miejscówkę z fordami ;-) , zimowa sesja Avena bardzo fajna ,może faktycznie miejscówka na pętli autobusowej i przy garażach odbiega od całości. Żwirownia??

...a ode mnie wspomnienie jesieni.

23. IFA Multicar

pes - Pon 14 Sty, 2013

hofman, żadne rośliny nie cierpią podczas moich zdjęć :D

Mart-inn, żwirownia :) Pokaż całego multicara, niezły wynalazek :)

Mart-inn - Pon 14 Sty, 2013

całego nie mam , za dużo "przeszkadzajek" na parkingu, ale jest tam często więc przygotuję jakąś sesję.
Kosteku - Pon 14 Sty, 2013

Pes, super foty Avensisa :)
A co powiecie na to?

24.

hofman - Wto 15 Sty, 2013

Multicar haha, jeździłem tymi złomami.
Raz mi korba bokiem wyszła przez blok silnika, a biegi żeby przełączać trzeba było przejść trening, i to do każdego osobno. A w zimie zapalał po 2 kilometrach holowania na biegu.
Mam w całości na zdjęciu ale nie wiem czy tu nie pokazywałem.

pes - Wto 15 Sty, 2013

Kosteku, dzięki. 24 kadrowo fajne, ale dla mnie zbyt wyjarane, zszedłbym o 1 EV i pomęczył jeszcze fotkę :)

[ Dodano: Wto 15 Sty, 2013 11:26 ]
25.

26.

27.

28.

Pan_Żabka - Pią 18 Sty, 2013

No zdjęcia ok, ale kurde, takie dupowozy na nich. Avensis, teraz ta Honda z makabrycznie pomalowanymi zderzakami. pes, naprawdę jesteś kozak w statycznej fotografii motoryzacyjnej, pięknie to wygląda, po co psuć tą ogólnie pozytywną impresję wrzucając zdjęcia jak z otomoto? Nie zrozum mnie źle, technicznie zdjęcia naprawdę ok, ale tematycznie auta dla emerytów sa mało interesujące. I pomyśl nad moją propozycją... Nawet średnio ciekawy motocykl będzie bardziej fotogeniczny od avensisa :twisted:
pes - Pią 18 Sty, 2013

Pan_Żabka, czaję o co Ci chodzi, rozumiem :) Póki co brak nowych kadrów i dorzuciłem stare fotki. Jak stopnieją śniegi mam umówioną sesję ładnej 911-ki, w planie na ten rok również Ferrari 328 GTS, no i dość często dostęp do Mercedesa z pierwszego postu. Merc już miał sporo zdjęć i trzeba mu teraz jeszcze jakieś panningi porobić, ale to latem i bez dachu. Póki co dorzucę jeszcze jedno dla emerytów i jakieś inne :) Acha... Toyka i ta Honda wyżej to je moje, a ja nie emeryt ;)

29. Hybrydka, fajne wozidło :)

30. na czasie bo zimowo :)

31. i takich kilka z Kielc, gdzie w tym roku też się wybieram ;)

32.

33.

34.

90s - Pią 18 Sty, 2013

29.
Kapitalne, kadr jak zawsze zresztą ale światło pięknie podkreśliło front auta.
szkoda że boku też tak nie wydobyło. ale w końcu to zastane.
Kolorystyka i miejsce miodzio.
Masz więcej ujęć?

rafisko - Pią 18 Sty, 2013

24-ciekawe, dynamiczne, przepalone
Civic tak standardowo zrobiony-bez szału, zdjęcia na giełdę :wink:
29-bardzo fajnie ujęte!

pes - Pią 18 Sty, 2013

Kilka innych z hybrydką jest na moim blogu w ostatnim wpisie "szuflada" ;) Fajne światło było wtedy ;)

A dorzucę jeszcze takie z detalami ;)

35.

36.

37.

90s - Pią 18 Sty, 2013

pes, do mnie Twoje salonowe najbardziej przemawiają, szkoda tylko że światłem nie możesz operować i akcentować kształtów bo np w tym 35. światło niepotrzebnie leci przez środek lampy i tak samo belki na masce od szyb psują estetykę bo cała reszta wymiata.

Ja organizujesz sobie takie sesji?
Oraz czy nie masz nic przeciwko jakbym jedną Twoją fotkę Hybrydki obrobił?

pes - Pią 18 Sty, 2013

90s, nie ma problemu, chętnie zobaczę efekty, najlepiej jak tutaj wrzucisz :) Napisz mi PW z mailem to wyślę Ci NEF-a. Co do światła to muszę w końcu kupić jakąś "sabinkę", najchętniej 900-kę, i zacząć się bawić w dopalanie i malowanie światłem. Tak to staram się po prostu wycisnąć jak najwięcej z zastanych warunków, ustawić dobrze auto, jeśli mam na to wpływ. Wiadomo w salonie czy spotkane na ulicy to nie :) Jak organizuję? To proste, jestem fanatykiem young i old-timerów, współczesnymi nie gardzę, ale wolę mieć w kadrze ładne 126p niż np współczesne Porsche 911. Jestem na kilku forach motoryzacyjnych, mam wielu znajomych z ciekawymi samochodami, oni innych znajomych z ciekawymi samochodami itd,. itd. Siatka znajomości dość rozwinięta. Poza tym bywam na kilku imprezach motoryzacyjnych w ciągu roku, głównie Classic Auto Cup, lub jakieś cars'n'coffee z youngtimerami. Takie spotkania to też fajne miejsce, żeby wyrwać na sesję jakieś ciekawe auto. Czasem jest tak, że ludzie sami dzwonią i mówią "widziałem Twoje zdjęcia, chciałbym mieć fotki swojego auta" :) Ot cała historia.
90s - Pią 18 Sty, 2013

Dzięki za wyjaśnienie, już ślę PMke z danymi:)
arietiss - Pią 18 Sty, 2013

pes, 29 jak dla mnie najlepsze, ale cała seria bardzo na plus!
pes - Pią 18 Sty, 2013

Miło mi, że się Wam podobają. Co do CR-Z to mam jeszcze taki kadr, który bardzo lubię :)

38.

mozer - Pią 18 Sty, 2013

pes, a czy auta dają model release? ;)
pes - Pią 18 Sty, 2013

mozer, nie czaję... prostym człek :mrgreen:

[ Dodano: Sob 19 Sty, 2013 08:50 ]
A tutaj CR-Z przygotowany przez 90s ;)

39.

hofman - Pon 21 Sty, 2013

40

41

42

43

44

pes - Pon 21 Sty, 2013

Na 41 piękny Taunus, jak to ja, z mniejszą GO bym go trzasnął i od frontu, tak żeby pokazać jak ciągnie się za nim ulica i "znika" w małej GO :)

Mój kolega kiedyś miał na sesji takiego: http://jarekjucha.wordpre...14/ford-taunus/

Ode mnie Skoda 105 S

45.

Mart-inn - Pon 21 Sty, 2013

"Sleeping Ghosts"...więcej wkrótce, z wieczornego mroźnego spaceru.
Ktoś poznaje co to za marka , model ?

46.

47.

Pan_Żabka - Pon 21 Sty, 2013

48.

hofman - Wto 22 Sty, 2013

48 to mi się podoba.
Mam nadzieję że robione aparatem nie programem.

pes - Wto 22 Sty, 2013

Mart-inn, coś z francuzczyzny... Renault, Simca? Gdzie to jest? Jak coś to PW poproszę :)

Pan_Żabka, ładnie, jeśli mam się czegoś czepić to... chcę ostrość na całym aucie, wiem, że trudno, ale się da ;)

49.

Wojmistrz - Wto 22 Sty, 2013

Mnie 48 się podoba tak jak jest. Daje wrażenie jak by go zarzuciło, a kiedy byłby cały ostry, dawał by tylko efekt znany z każdego panoramowania.
Pan_Żabka - Wto 22 Sty, 2013

hofman napisał/a:
48 to mi się podoba.
Mam nadzieję że robione aparatem nie programem.

Co to znaczy zdjęcie robione programem? Panning jest z aparatu, to chyba każdy, kto robi zdjęcia odróżni od lipnego rozmazywania w postprocesie, a zdjęcie potem oczywiście "wywołane" z raw'a.

@pes - Exif to 40mm, 1/125 i f6.3. Auto jedzie jakieś 70km/h, odległość jakies 5-7metrów... Daj znać jak zrobisz osttrość na całym aucie z takimi warunkami. Chętnie się nauczę :-)
Tak na serio jest tylko jeden sposób - krótsza ogniskowa, cofnąć się i robić z dalszego dystansu a potem wycropować, ale to będzie kosztem paningu. Pozatym cofnąć się nie dało.
Przy takich parametrach chcąc na siłę łapać ostrość na całe auto skończymy z efektem takim, ze to tył i środek będą ostre a nie przód auta. Widziałem sporo takich nieudanych panningów i sam też sporo poełniłem zanim ogarnęłem. Ale horyzonty trzeba poszerzac. Daj znać jak masz jakiś sposób.

@Wojmistrz - bo on tam faktycznie zaczyna iść bokiem, to nie jest tylko wrażenie :-) Patrz na koła.

Główny mankament mojego zdjęcia, to brak kontrastu spowodowany mgłą i przepalenia na dachu, to tak, zeby nie było, że brak mi samokrytyki :-)

Mart-inn - Sro 23 Sty, 2013

Muszę przyznać rację Panu Żabce, jeśli chodzi o łapanie ostrości. Kiwanie głową, że mogło by być ostrzej na całym aucie itd , twierdzą chyba tylko te osoby które nie spróbowały swoich sił na rajdowych trasach. Nigdy nie byłem na torze, także nie mam odniesienia, ale siedząc w krzakach nie jest prosto zrobić dobre zdjęcie.

Sleeping ghosts.

50.

51.

..a tutaj odgrzebane zeszłoroczne z czasem 1/60

52.

53.

pes - Sro 23 Sty, 2013

Panowie, ja nigdzie nie mówiłem, że jest łatwo :) Są osoby, które mają w łapce taki kunszt, bynajmniej ja się do nich nie zaliczam ;)

Ode mnie retro-look foto z 2011 r.

54.

90s - Sro 23 Sty, 2013

Pan_Żabka, dobre foto nie ma co się tłumaczyć, chodzi i tak o pokazanie prędkości i dynamiki a nie auta jako przedmiot,bo w takich sytuacjach dzwoni się po pesa i sprawa załatwiona:)
moronica - Sro 23 Sty, 2013

dobre rozmycie na 48, przynajmniej widac ze skreca
pes - Pią 25 Sty, 2013

55.

Kosteku - Pią 25 Sty, 2013

56.

pes - Pią 25 Sty, 2013

Kosteku, fajne, autko też niezła popierdułka ;)
Przemekkk666 - Pią 25 Sty, 2013

Kosteku, nie ma to jak GT3rs ;)
Ale to clio rs tez super chce sobie kiedys takie kupic :)

hofman - Sob 26 Sty, 2013

57

pes - Sob 26 Sty, 2013

Dlaczego zostawiłeś druty i słup w kadrze?
Kosteku - Sob 26 Sty, 2013

Co do samochodów zabawek, to wolał bym Imprezę jedynkę dwu drzwiową :) wtedy z tym STI i Clio też robiłem własnie takie Subaru ale niestety zdjęcia tego auta wyszły dużo gorzej niż te co wrzuciłem.

57. słup aż tak bardzo nie przeszkadza ale drut zdecydowanie do wywalenia :)

Próbowałem podejść do zdjęcia bez tego słupa ale nie udało mi się.
Po przyłożeniu oka do wizjera, pierwsze co powiedziałem do swojej dziewczyny było "przynieś mi siekierę"
Z drugiej strony takie rzeczy jak ten słup, drut wprowadzają do kompozycji jakieś dziwne, niepasujące obiekty co wzbogaca kompozycję sprawiając że nie jest taka monotonna.
A wywalać, nie wywalam. To jak wykastrowanie zdjęcia.
58

mozer - Sob 26 Sty, 2013

hofman, 57, 58 - z takich tematów to raczej bym zdjął saturację, a nie dodał... Wiesz, takie vintage ;)

Może jeszcze czaro biały? :o
mozer - Sob 26 Sty, 2013

hofman, nie, właśnie nie :)
pes - Nie 27 Sty, 2013

58 - kolejna przeostrzona fotka. hofman, dbaj o odbiorców. Obróbka mi zupełnie nie pasuje.
degol - Pon 28 Sty, 2013

Pan_Żabka, 48 jest ok !

[ Dodano: Pon 28 Sty, 2013 00:52 ]
hofman, do 58, pes chyba ma racje, bo jak zerkam na foto, to "dosłownie" mam odczucie jakby mi ktoś po oczach żytkami skrobał :( wrr

pes - Pon 28 Sty, 2013

59.

60.

61.

[ Dodano: Pon 28 Sty, 2013 14:12 ]
EDIT: jakby ktoś chciał więcej z tej serii to zapraszam tutaj: http://pskrzypczynski.blo...we-obrazki.html

Mart-inn - Pon 28 Sty, 2013

pes byłem tam ;-) , przekupiłem psa parówkami :-) bo ciężko było pooglądać autka , a czego tam nie ma :-)
degol - Wto 29 Sty, 2013

pes, 61, może było sie skupić tylko na świetle i śniegu przykrywającym Maluszka ?
pes - Wto 29 Sty, 2013

Mart-inn, nieźle :) parówki pomagają czasem przy foceniu :mrgreen:

degol, w sumie masz rację, dzięki.

degol - Wto 29 Sty, 2013

photo-dog :P

pes, 61, obcinam dół - jest pięknie ;)

pes - Sro 30 Sty, 2013

62.

mozer - Sro 30 Sty, 2013

pes, mnie zdjęcia samochodów jakoś specjalnie nie kręcą, ale Twoje chce się oglądać :)

PS. No, tą śnieżną serię to może niespecjalnie ;)

pes - Sro 30 Sty, 2013

mozer, dziękuję ;)
degol - Sro 30 Sty, 2013

pes, ja tez jestem miłośnikiem fotografii aut w twoim wykonaniu :D

A w ogóle czy doszło do Ciebie na PW info z kontaktem do gostka z FSO Tuning Klub, etc ?

pes - Sro 30 Sty, 2013

degol, dzięki. Znam wielu fotografów o wiele lepszych w tematyce moto-foto ;) Co do PW to tak, jak najbardziej doszło, najwyraźniej odpowiedź nie wyszła z mojej skrzynki. Dzięki, będę miał na uwadze ten kontakt i myślę, że coś w tym roku z tego "wykiełkuje" ;)
degol - Sro 30 Sty, 2013

no nie otrzymałem od Ciebie odpowiedzi, tylko dla tego dopytuję.
Zawsze jest ktoś lepszy :)

pes - Czw 31 Sty, 2013

W kraju chyba Tomek Olszowski jest "the best" http://www.tomekolszowski.com/ ;)

63.

degol - Pią 01 Lut, 2013

pes, idziesz w dobrym kierunku !
pes - Nie 03 Lut, 2013

degol, dzięki.

Jeszcze ciepłe bo z dzisiejszego dnia ;)

64.

degol - Nie 03 Lut, 2013

pes, o qźwa, ale żeś glebę zaliczył !
a co do foty 64, może warto było przodem oderwać go od balustrady ? Ale to moje takie marudzenia ;)

pes - Nie 03 Lut, 2013

degol, coś na to poradzimy ;) Mam kilka kadrów z tą 911.
degol - Nie 03 Lut, 2013

pes, ja tam się nie modrzę ;)
Gleba pierwsza klasa ! Jakąś dziurę żeś wynalazł ? Czy foto w Wąchocku robiłeś tuż przed zwinięciem asfaltu ?! ;)

pioroon - Pon 04 Lut, 2013

A tak nawiasem mówiąc to wyszła na młodszą niż jest w rzeczywistości ...
Dobrze, że jajeczniczka pod odpowiednim kątem ;)

pes - Pon 04 Lut, 2013

degol, wynalazłem zamknięty odcinek jeszcze nie oddanej trasy niedaleko mojego domu, no nie można było nie skorzystać :) Toż to naturalne środowisko dla tej "żabki".

pioroon, może i tak, ale dla mnie jeśli 911 to tylko typ 993 z tych nazwijmy to "współczesnych". Choć nie powiem przyjemnie lata i taka 996 ;)

65.

degol - Pon 04 Lut, 2013

65 ładnie ci wyszła w tym bw, za to tło z 64 było znacznie spokojniejsze :)
Z przyjemnością zerka się na te prace.

pes - Wto 05 Lut, 2013

degol, dzięki :) Jeszcze chwilę pomęczę kadrami z tym "garbusem".

66.

67.

68.

69.

mozer - Wto 05 Lut, 2013

pes, fajne światełko, 66 naj z tego posta.
pes - Wto 05 Lut, 2013

mozer, dzięki! Aż sam się zdziwiłem, że w nd tak ładnie się zrobiło ;) No i pytanie do Was: czyścić syfki z podłogi na ostatnim czy zostawić? ;)
Kosteku - Wto 05 Lut, 2013

Pes, spróbuj może ustawić auto w ustawieniu 3/4 przy czym 3 to przód auta. Coś na zasadzie SLa którego wrzuciłeś do galerii, ale dodatkowo koła skręcone tak, żeby pokazać felgę :)
Nie wiem jak Wam, ale mi się takie zdjęcia podobają, a jakość zdjęć Pesa plus takie ustawienie było by dla mnie bardzo na plus ;)

pes - Wto 05 Lut, 2013

Kosteku, mam chyba też taki kadr o którym mówisz. Sukcesywnie obrabiam kolejne żeby zrobić całą galerię z tymi fotami dla właściciela ;)
mozer - Sro 06 Lut, 2013

ping
pes - Sro 06 Lut, 2013

pong... i kilka kolejnych ;)

70.

71.

72.

73.

74.

75.

Usjwo - Sro 06 Lut, 2013

pes ales obcykał tego porszaka, a i tak najlepsze pierwsze (64) :grin:
degol - Sro 06 Lut, 2013

pes napisał/a:
mozer, dzięki! Aż sam się zdziwiłem, że w nd tak ładnie się zrobiło ;) No i pytanie do Was: czyścić syfki z podłogi na ostatnim czy zostawić? ;)

Czyścić, czyścic, albo poprosić bractwo ptactwo o zdecydowanie więcej nawozu ;) Na Garbim też ;)

Pes, brakuje mi jednego kadru - podwozia ! ;)

Mart-inn - Czw 07 Lut, 2013

wszystkie piękne ..............no może tylko 74'ka nie pasuje do całości zestawu
90s - Czw 07 Lut, 2013

pes, świetne fotki, dla mnie też 66 naj. super kolorystyka i fajnie wszystko współgra ze sobą.
pes - Pią 08 Lut, 2013

Dziękuję wszystkim za komentarze. Miło mi, że odbiór jest pozytywny. Dorzucam jeszcze 3 fotki detali, a jak już będę miał cały materiał to zaproszę Was na bloga do odpowiedniego wpisu. Cieszy mnie też to, że styl tych fotek przypadł do gustu właścicielowi "garbuska" :)

76.

77.

78.

Kosteku - Pią 08 Lut, 2013

Uśmiech proszę :) zabawa pożyczonym rybim od znajomego

79.

pes - Pią 08 Lut, 2013

haha, w takim kadrze nie wiem czy to 5-, 6- czy 7-er :mrgreen:
sklsk - Pią 08 Lut, 2013

Pes - 7, 7, a nawet 6 i 8 ;)
komor - Pią 08 Lut, 2013

pes, mnie się podoba bardzo 70, ale niewyczyszczenie auta przed takim zdjęciem zabija je, niestety. Podobnie 77. Natomiast 78 bardzo misię.
pes - Pią 08 Lut, 2013

komor, wiem, ale raz, że trudno teraz utrzymać auto czyste po umyciu, dwa jadąc nim jest chęć żeby "depnąć" więc siłą rzeczy się ubrudzi przy tym ;) trzy, leńistwo. Wiosna o wiele bardziej sprzyja "utrzymaniu czystości". Dzięki za uwagę, w sumie to byłem ciekawy czy ktoś zwróci na to uwagę ;)
degol - Pią 08 Lut, 2013

pes napisał/a:
haha, w takim kadrze nie wiem czy to 5-, 6- czy 7-er :mrgreen:

pes ja widzę dwie siódemki, jedną szóstkę ( wreszcie jakaś wygrana ) i jedną ósemkę ;)

Kosteku było wziąć przeprosić merca, bm-kę postawić na środku, zrobić sesję samej bm-ce z tym ceglanym murem :)

pes a gdzie podwozie ? ;)

komor napisał/a:
pes, ... ale niewyczyszczenie auta przed takim zdjęciem zabija je, niestety. Podobnie 77. Natomiast 78 bardzo misię.

w sumie nie pisałem o tym o czym komor napisał, choc tez na to zwróciłem uwagę, nie chciałem marudzić ;)

pes - Pią 08 Lut, 2013

Obiecuję, że następnym razem będzie glanc! ;-)
degol - Pią 08 Lut, 2013

pes napisał/a:
Obiecuję, że następnym razem będzie glanc! ;-)

Gdy się wybieracie na sesje, wolniejszym tempem zaproponuj :)

pes - Pią 08 Lut, 2013

Kto wie co będzie następne, może coś wolniejszego ;)
degol - Pią 08 Lut, 2013

Starego Ikarusa zrób pod ew. konkurs ;)
Podjedź do zajezdni i pogadaj ! Z tego co czytałem, to MZA kilka sztuk zostawiło na stenie :)
Widziałem kiedyś fajna sesję z zajezdni tramwajowej :) Tu też możesz poszaleć/sprawdzić się.

Kosteku - Sob 09 Lut, 2013

Z tego co mi się wydaję to była szóstka w ciekawym matowym brązie.

Degol, z chęcią bym zrobił sesję takiej 'becie' ale niestety to tylko napotkany samochód na parkingu w Tesco obok mnie :(

Jak śnieg odpuści już na dobre, bardzo możliwe, że wyjdzie kilka sesji z autami o żółtych blachach np. piękne żółte 911 targa, Fiat Spider czerwony i pewnie kilka innych aut tego typu :)

pes - Sob 09 Lut, 2013

Kosteku, zapowiada się miodnie, szczególnie, że napisałeś o Spiderku. Domniemywam, że mowa o 124 Spider? Żółta targa... chyba nawet wiem która ;)
degol - Sob 09 Lut, 2013

Kosteku napisał/a:
... Degol, z chęcią bym zrobił sesję takiej 'becie' ale niestety to tylko napotkany samochód na parkingu w Tesco obok mnie :( ...

Kosteku, zawsze możesz ew. poczekać na właściciela i dogadać się co do ew. sesji fotograficznej ;)
Jak dogadać z właścicielem zapewne pomógłby tu pes ( tak przypuszczam )

pes - Sob 09 Lut, 2013

Wielkiej filozofii tu nie ma. Trzeba zapytać :) ale co tam beema... auta na żółtych blaszkach w planie u Kolegi, czekamy :)
Pan_Żabka - Sob 09 Lut, 2013

Wszystko tutaj stoi... ruch to zdrowie! :razz:

Angielski kręcioł zatem:

80.

81.

82.

degol - Sob 09 Lut, 2013

pes, 8 - jakbyś przestawił Toykę na tło załamania architektonicznego ?
Zato fajnie ustawiłeś samochód, parkując go na szarym polu parkingu, świetnie wgryza się pomiędzy zielenie miejsc parkingowych :)

Mart-inn - Nie 10 Lut, 2013

83.

Pan_Żabka - Nie 10 Lut, 2013

Mart-inn, heheeee, ech tęskni mi się za malaczami :-) Kupę lat temu startowałem jako pilot i to przywołuje wspomnienia :-)
Mart-inn - Nie 10 Lut, 2013

Pan_Żabka napisał/a:
Mart-inn, heheeee, ech tęskni mi się za malaczami :-) Kupę lat temu startowałem jako pilot i to przywołuje wspomnienia :-)

całe szczęście że na domowym podwórku nie brakuje takich wariatów, a latają bokami równe pięknie jak te cudowne escorty mkII

pes - Nie 10 Lut, 2013

Mart-inn, fajny strzał :)

Mart-inn napisał/a:
Pan_Żabka napisał/a:

całe szczęście że na domowym podwórku nie brakuje takich wariatów, a latają bokami równe pięknie jak te cudowne escorty mkII

No, na wyspach problem w tym, że auta owszem - ciekawe, ale poziom kierowców nikczemny. Naprawdę makabra. Wczoraj byłem na niby rajdzie, dużo ciekawych aut a poziom gorszy niż na KJS'ach w PL. Serio. W dodatku w UK prawo zabrania zamykania dróg publicznych więc z oesów na kretych bocznych drogach (których co nie miara) nici... :sad:
Więc rajdy albo na jakichś wojskowych poligonach, albo na torach wyścigowych (sic!) tak jak ten wczorajszy z którego zdjęcia wrzuciłem - kawałeczek po parkingu między słupkami i potem na tor na dwa okrążenia. Na tym parkingu jechała większość tak, jakby czas mieli mierzony dopiero od wjazdu na tor. Żenada - wstyd mi było przed ludźmi którzy pierwszy raz przyjechali zobaczyć rajd. W Polsce za to nawet maluchami zapie****ą naprawdę grubo. Tam żeby się bawić w rajdy trzeba mieć duuużo zaparcia i być dobrym, bo jak nie to sponsorów brak, brak kasy i po sprawie. W UK to jest tańsze (choć ciągle drogie) ludzie rzadko mają sponsorów, robią to jako hobby i wcale nie muszą być (i nie są) dobrzy.

pes - Nie 10 Lut, 2013

Ciekawe, miałem inne wyobrażenie o takich pojeżdżawkach w UK. Czyli znowu się sprawdza "Polak potrafi"!

Powiem tak, teraz zmienili przepisy i w mistrzostwach Anglii jezdzą tylko ośki (jeżdżą i WRC, ale nie sa klasyfikowane do BRC), więc najwyższa klasa to R3, i teraz jakby taki Bębenek wpadł, to śmiem twierdzić, że ma mistrzostwo w pierwszym sezonie. Gdyby było R4 to tak samo z Kajtem.
pes - Nie 10 Lut, 2013

Hehe :) Zabawne to bo jednak w UK szerokorozumiany "motorsport heritage" mają baaardzo bogaty.

Tylko, że to jeśli chodzi o tory wyścigowe, supercars. F1 itd... jeśli chodzi o rajdy, to jedynie Walijczycy i Szkoci potrafią jezdzić, no i Irole gościnnie pozamiatają towarzystwo jak naprzykład Craig Breen.
Anglicy z tak zwanego mainland reprezentują poziom KJS'ów i ja niestety jak chcę pooglądać rajdowanie na poziomie to musze jechać do Walii albo na rajd w którym startują Walijczycy, Szkoci i Irlandczycy...

Wojmistrz - Nie 10 Lut, 2013

Na 82. fajnie się koło odrywa.
pes - Pon 11 Lut, 2013

cały set: http://pskrzypczynski.blo...013/02/996.html Ze specjalnymi pozdrowieniami dla użytkownika maziek gdyż tak mocno pokochał 996
degol - Pon 11 Lut, 2013

pes, czekamy na "mecz" ;)
Kosteku - Czw 14 Lut, 2013

Nie wiem czy dobra kategoria ale myślę, że dobra, bo to też w pewnym sensie pojazd :)

Model Forda Focusa 1/18 Colin McRae w arlekinie. Niestety nie mogłem złapać dobrze zmiany koloru, dlatego jest to przebarwienie na lewym przednim rogu samochodu.

84.

pes - Czw 14 Lut, 2013

Kosteku, ja myślę, że temat dobry :) W zdjęcia modelików też się czasem bawię i łatwe to nie jest ;) A też zapodam jedno takie ;)

85.

Marx76 - Czw 14 Lut, 2013

pes 85. Bardzo mi się podoba. Przód zielonego fajnie oświetlony. Ładnie zagrałeś głębią ostrości, :grin: A próbowałeś z przesłoną np. f/22 i AF skierować na fioletowego. Ciekawi mnie taki efekt.
pes - Czw 14 Lut, 2013

Marx76, dzięki, tutaj jest zdaje się na f/20 robione z 50 mm. Maluch z pierwszego planu był jakieś 0,5 cm od krawędzi obiektywu ;)
hofman - Nie 17 Lut, 2013

86

87

88

Tutejszyn - Nie 17 Lut, 2013

85 powinno się znaleźć na gazetce (w galerii). Gdyby fiacik był wykonany (wyprodukowany) bardziej starannie, to byłby Oscar.
hofman - Nie 17 Lut, 2013

Pobawiłem się trochę w Lightroomie z zeszłorocznymi fotkami.
89

90

91

92

pioroon - Nie 17 Lut, 2013

hofman, tylko 88 to hdr?
Mi się podoba :)

hofman - Pon 18 Lut, 2013

Faktycznie przepały były mocno ściągnięte, cienie nieznacznie podciągnięte ale to było jedno zdjęcie obrobione w Lightroomie, ale oświetlenie było bardzo dobre, dlatego nie mogłem się nie zatrzymać do zdjęcia mimo to że byłem już spóźniony do pracy.
pes - Pon 18 Lut, 2013

hofman, szkoda, że McLaren bez polara robiony, mocno się wszystko odbija i auto ginie w kadrze, kolory jak dla mnie zbyt intensywne, mocne wrażenie pseudo-hdr szczególnie na 88, mnie nie pasuje takie. Poza tym bardzo ciasne kadry, ale może nie dało się inaczej.

93.

hofman - Pon 18 Lut, 2013

pes, Faktycznie mogłem polara założyć ale na pewno nie zlikwidowałby odbić od karoserii a jedynie wzmocniłby kolory, nie musiałbym tyle kontrastu dodawać :lol:
A odbicia mi się podobają ten budynek wchodzący na maskę 86. Schody i knajpa nieźle wkomponowane w zderzak 87, Czy mający dla mnie znaczenie aparat stojący na paczce z 88.
Trochę szerzej. 94.

pes - Wto 19 Lut, 2013

95.

pioroon - Sro 20 Lut, 2013

Wrzucaj te italiany :P
pes - Sro 20 Lut, 2013

Na życzenie arietiss-a wrzucam kilka fotek Maserati Quattroporte Mark IV. Fotki są jakie są... z komisu więc otoczenie bez sensu do zdjęć :P i w związku z tym sporo detali, a całego auta jak na lekarstwo. Poza tym brak polara mocno tutaj szkodził tym zdjęciom z zewnątrz. Foty z 2011 r. Auto w moim odczuciu piękne :D No i ten zegarek... mmm...iodzicho :D

96.

97.

98.

99.

100.

101.

102.

103.

104.

105.

106.

Żeby zrekompensować choć trochę małą ilość fot z zewnątrz inna Masera Quattroporte Mark IV jako bonus ;)

107.

108.

arietiss - Sro 20 Lut, 2013

pes, dzięki! :smile:
Pięęękne auto... Staruszek, ale ma w sobie "coś"! :wink:

pes - Czw 21 Lut, 2013

109.

90s - Czw 21 Lut, 2013

pes powinieneś sobie zrobić własną rejestrację, nick adres www albo coś w tym stylu, ewentualnie stęplować te blachy bo mocno szpecą auta i za bardzo rzucają się w oczy psując Twoje ładne prace
pioroon - Czw 21 Lut, 2013

Albo wrzucać swoje numery rejestracyjne, żeby się nikt nie przyczepił ;)
pes - Czw 21 Lut, 2013

Hehe, fajny pomysł z tym www czy nickiem :) Co do rejek że upublicznione jak są na focie to nikt się nie ma prawa czepiać, nie jest to zabronione ;) Gdyby było to również wszelki car-spotting by nie istniał.
mozer - Czw 21 Lut, 2013

pes, w 96 nie za bardzo mi pasuje na centralny kadr, przesunąłbym. Ładnie oświetlone.

101 też fajne. :)

pes - Czw 21 Lut, 2013

mozer, 101 to świetny dodatek do wnętrza i w zasadzie bardzo charakterystyczny dla aut tej marki w tamtych latach :) Naturalnie to jest prawdziwe złoto, a nie pozłacane etc. ;) Faktycznie światło było wtedy przyjemne do fotek wnętrza ;)

Dorzucę jeszcze takie, inna Masera ;)

110.

badstuff - Czw 21 Lut, 2013

To i ja wrzucę swoje wypociny gdyż jest to jedna z moich bardziej ulubionych kategorii :)
Zdjęcie zrobione w Pensylwanii :)
111.

Uploaded with ImageShack.us

90s - Czw 21 Lut, 2013

pes super czyste foto, tylko te otoczki warto byłoby zniwelować, tak samo te rozjaśnione płyty tuż za tylną klapą.

badstuff klas fotka ale kompresja za mocna

arietiss - Czw 21 Lut, 2013

pes, 110 piękny detal! Faktycznie z tymi płytami można by tylko powalczyć i będzie bomba!
Mart-inn - Czw 21 Lut, 2013

112.

z pewną nieśmiałością , moja bryka :-D

pes - Czw 21 Lut, 2013

Dzięki za komentarze. Jak mi zwróciliście uwagę na te płyty to też teraz to widzę. Tak światło się odbijało od szyb w zabudowie dookoła, a ja pewnie też obróbką to "podbiłem". Tak wogóle w lakierze i szybie Maserati odbija się dawny budynek KC PZPR ;)

badstuff, fajny kadr, ale faktycznie kompresja zjadła jakość. Trochę szkoda, że aż tak wypalone niebo, ale ja mam małą tolerancję na "białe niebo" więc może się czepiam ;)

[ Dodano: Pią 22 Lut, 2013 11:07 ]
EDIT

Mart-inn, trochę niebardzo jak dla mnie. Koła bardzo się zlewają z nadkolami, ogólnie ciemno dosyć i jakoś kadr też taki niezdecydowany.

arietiss - Pią 22 Lut, 2013

Ten budynek dodaje uroku, a teraz jak już wiadomo co za budynek, nadje zdjęciu dodatkowego wymiaru... :wink:
pes - Pią 22 Lut, 2013

arietiss, pod tym budynkiem często stoją ciekawe włoskie okazy, a to z uwagi na salon Ferrari, który się tam znajduje ;) To jako ciekawostkę dorzucę jeszcze takie Ferrari na ruskich blaszkach pod Bristolem ;)

113.

Mart-inn - Pią 22 Lut, 2013

Mart-inn, trochę niebardzo jak dla mnie. Koła bardzo się zlewają z nadkolami, ogólnie ciemno dosyć i jakoś kadr też taki niezdecydowany.[/quote]

oczywiście nie jest to profi błyśnięcie a jedynie odbite od filara, więc efekt widać na obrazku, koła u mnie na monitorze nie zlewają się z nadkolami , kwestia kontrastu......i pierwszy raz się nie zgodzę ....w kwestii kadru, moim zdaniem jest poprawny , trochę z dołu bez zbędnych przechyleń, ale biorę do serca cenne uwagi.

pes - Pią 22 Lut, 2013

Mart-inn, fakt, że monitor na którym to oglądam teraz jest dość "kontrastujący". Pokaż inne jakieś z Toyką bo pewnie masz ;)
degol - Pią 22 Lut, 2013

pes, 110 niesamowita przyjemność dotykać to zdjęcia i czuć pod opuszkami lakier !
Nie obawiaj się nie porysuję pazurami ;)

[ Dodano: Pią 22 Lut, 2013 23:49 ]
pes, 113, chyba nie zadbałeś o witrynę ?

pes - Sob 23 Lut, 2013

degol, dotykaj pazurkami ile chcesz :D
SeraphimLoki - Nie 24 Lut, 2013

114.

;D

marcin2781 - Nie 24 Lut, 2013

SeraphimLoki, Ojojo poczytaj na początku o kadrowaniu, brak światła
pes - Pon 04 Mar, 2013

Trabanty jednak rdzewieją ;)

115.

116.

117.

118.

hajhet - Pon 04 Mar, 2013

Trabant - niemożliwe staje się możliwe :D
Mart-inn - Wto 05 Mar, 2013

119. de Luxe

pes - Wto 05 Mar, 2013

Fajna Skodzianka :) Niezbyt często je można dzisiaj spotkać. Blaszka dodaje smaku focie, dla mnie trochę zbyt mocny kontrast, ale się podoba ;)

To w ramach tematu ode mnie tez Skodzinka :)

120.

Mart-inn - Wto 05 Mar, 2013

w Czechach lub na Słowacji pełno, a u nas coraz bidniej na ulicach. Upatrzyłem już kolejną i bardzo ciekawy samochodzik Peugeot 104ZS , także czekam trochę na luźniejszy moment bo fotki parkingowe to nie ustawione sesje :-/

Pes , twoja Skodzianka piękna a w kwestii kontrastu zgadzam się , za wysoki , brak mi odniesienia bo pracuję na żałosnej matrycy :-/

Tutejszyn - Wto 05 Mar, 2013

pes, podoba mi się obróbka jaką stosujesz. Jest taka jakaś... szklista, połyskliwa i soczysta.
pes - Wto 05 Mar, 2013

Tutejszyn, dzięki. Fajnie, że to zauważyłeś, bo jesteś kolejną osobą, która mi to mówi :) Jest jeden bardzo prosty zabieg żeby to uzyskać na pojedynczym RAW, ta skoda to akurat sklejka z 2 fot zdaje się.

A zapodam kanta i tutaj ;)

121.

122.

123.

badstuff - Wto 05 Mar, 2013

Potwierdzam to samo co pisze Tutejszyn, a do tego gratuluje oka Pes, bo niemalże w każdym temacie masz naprawdę super fotki, a zdjęcie Skodzianki....miazga!!!! kocham taką motoryzacje (sam jestem w trakcie remontu maluszka z 80 roku:)
Wklejam swój samochód...który poprostu kocham :)
124.

Usjwo - Wto 05 Mar, 2013

pes napisał/a:
Jest jeden bardzo prosty zabieg żeby to uzyskać na pojedynczym RAW,

Nie urywa się zdania w połowie :mrgreen:

pes - Wto 05 Mar, 2013

badstuff, dzięki, fajne E30 8) Jaki silnik? Foto przyjemne, pewnie masz więcej, może pokaż, chętnie oblookam ;) No i fajnie, że Malana szykujesz :!: brawo :!:

Usjwo, wymiana poglądów z zainteresowanym odbyła się przez priva ;) ja nic nie urywam :mrgreen:

Usjwo - Wto 05 Mar, 2013

pes napisał/a:
Usjwo, wymiana poglądów z zainteresowanym odbyła się przez priva ;) ja nic nie urywam :mrgreen:

No to teraz wystarczy wkleić tutaj, zeby priv-skrzynki nie zapychać każdemu :razz:

pes - Wto 05 Mar, 2013

Usjwo, nudno się zrobi jak każdy na taką nutę będzie obrabiał :mrgreen:

Dorzucę jeszcze jedno skoro temat E30 się pojawił :) badstuff, numeruj foty.

125.

degol - Wto 05 Mar, 2013

pes, 125 podoba mi się, choć troszkę burzy konstrukcje tylny kamień.
90s - Wto 05 Mar, 2013

badstuff bardzo fajny kadr i samochód.
ps. nie zapominaj o numeracji zdjęć.

pes zgadzam się zdegol flara też trochę odciąga uwagę.
Ale fotka zacna

pes - Sro 06 Mar, 2013

90s, degol, dzięki. Zgadzam się w pełni, że ten kamień wygląda jakby siedział w środku beemy ;) Zauważyłem to dopiero w domu na kompie, a trzeba było zejść poprostu niżej :)

Dorzucam taki detal z kanta bo jakoś mi się podoba ta fota ;)

126.

badstuff - Czw 07 Mar, 2013

Przepraszam z tą numeracją...zupełnie zapomniałem.
Pes, a gdzie Ty znalazłeś taką perełkę? Niestety coraz mniej ładnych e30, a wiele z nich zostało zwieśniaczonych mimo dobrego stanu. Ja zawsze wracałem do e30 (to jest moje 5te) po kupnie jakiegoś innego samochodu, poprostu jest dla mnie kwintesencją czystej frajdy z jazdy, a to które mam teraz, było troche spełnieniem marzeń gdyż wrzuciłem tam 4.4 v8 z 6 biegowym manualem, bez wyposażenia (masa) oraz bez żadnej elektroniki, nawet ABSu nie ma :) Czysta moc przekazywana na koła chociaż stwierdzam że już brakuje (pare dni temu zmierzone 289KM, choc liczyłem na trójke z przodu). Dzięki 90' za komplement, a jest on na tyle dla mnie ważne jako "laika", ponieważ śledzę z zapartym tchem Twoje zdjęcia w temacie reklamowym, są naprawdę zacne :)
w pracy mam jeszcze tylko takie fotki
127.

128.

129.

Jeśli to nie będzie zaśmiecanie tematu, to może jeszcze coś znajdę fajnego w domowym archiwum :)

pes - Czw 07 Mar, 2013

badstuff, piękne E30 z mega motorem :) Szacun, szacun, szacun :) Ta z mojej foty należy do kumpla, często pojawia się na zlotach Youngtimer Warsaw, właściciel też dużo moto-foto wykonuje ;) Co do fot to wrzucaj jak najwięcej. Tymczasem wypowiem się co do powyższych. Kadrowo wszystkie mi pasują, ale są jak dla mnie przekontrastowane, szczególnie 127 i 129. Maska na 128 zbyt mocno szumi. Pomysł na 129 jest bardzo dobry, ale wykonanie słabsze. Ja bym zrobił to w totalnej ciemni na długim czasie i "malował" światłem z dobrej latarki, efekt będzie o wiele lepszy ;)
Mart-inn - Czw 07 Mar, 2013

......im do szczęścia nie potrzeba 286ps ale E30 piękne , i ta motorownia. coś fantastycznego
130.

pes - Sob 09 Mar, 2013

Mart-inn, fajne foto :)

To ja też tylnonapędowego zarzucam ;)

131.

132.

90s - Sob 09 Mar, 2013

pes świetne fotki
pes - Sob 09 Mar, 2013

90s, dzięki ;)
hofman - Nie 10 Mar, 2013

A mi te kadry coś nie pasują zwłaszcza 132.
133

pes - Nie 10 Mar, 2013

hofman napisał/a:
A mi te kadry coś nie pasują zwłaszcza 132.
nie dziwi mnie to ani trochę ;)

pes, Nie to żebym nie umiał przeciąć w pół samochód.
134

moronica - Nie 10 Mar, 2013

:grin:
a ja myslalam, ze moze chodzi o to ze zbyt prosto albo za malo szumu

moronica, dobre :mrgreen:
degol - Nie 10 Mar, 2013

badstuff, na 127 zostawiasz widoczną rejestrację,a na 128 już ją maskujesz ?
128 za mało miejsca zostawiłeś po prawej. W ogóle mogłeś zostawić więcej przestrzeni po lewej i po prawej. Fotami się nawet podoba.
129 nie do końca Ci się chyba zamysł udał ?

[ Dodano: Nie 10 Mar, 2013 20:01 ]
pes, jakiś czerwony pasek Ci się pojawił ! Czy to po sesji zabrałeś sobie fragment Ferrari ?

pes - Nie 10 Mar, 2013

hofman, tnij tnij, tu jednak nie do końca dobrze to wyszło ;)
degol, nic z tych rzeczy, czerwień jest tu ceną mej niewiedzy :mrgreen:

badstuff - Wto 12 Mar, 2013

Pes...jak zwykle świetne fotki, oraz dzięki za uwagi i wskazówki, Tobie również degol.
Co do powyższych to 129 rzeczywiście moje pierwsze zabawy w ten sposób (choć nie myslałem że aż tak nieudane :) (dzięki Pes za podpowiedź, pobawię się tak jak napisałeś). Moim narazie dużym problemem jest to, że się jeszcze nie dorobiłem statywu (chce kupić dobry) i wszystko robione z ręki na wdechu :) Co do rejestracji to tak jak pisałem wrzuciłem to co miałem w pracy (to bez rejestracji było do ogłoszenia na sprzedaż) stąd taka rozbieżność :) Natomiast co do przestrzeni na 128... nie chciałem by weszły w kadr inne samochody które tam parkują, stąd takie przycięcie. Jeśli tylko będę miał chwilę czasu by usiąść przy komputerze w domu, wrzucę coś jeszcze i będę czekał na dalsze uwagi i wskazówki...:)

degol - Sro 13 Mar, 2013

pes, przed sesją masz zwyczaj pudrować "skórkę" pojazdom ? ;)
131, 132 Ona ma nawet wąsy na oponach :shock:

pes - Sro 13 Mar, 2013

degol, jak ustawiana sesja no to już właściciel dba o to żeby auto czyste było :) ja ze szmatą nie latam :mrgreen: Te szoty powyżej to z salonu, więc i opony nowiutkie z wąsami. To przez szybę salonu robione, jak każde z F-ami w salonie, inaczej nie można tam ;) taka polityka firmy...
Kosteku - Czw 14 Mar, 2013

135.

Super foty Ferrari, aż walą po oczach, oczywiście pozytywnie walą po oczach :)

pes - Czw 14 Mar, 2013

ach lubimy te subaraki 8)
degol - Czw 14 Mar, 2013

hofman, 133 było zabrać rower, nie bardzo piąte koło u wozu ;)

pes napisał/a:
degol, jak ustawiana sesja no to już właściciel dba o to żeby auto czyste było :) ja ze szmatą nie latam :mrgreen: Te szoty powyżej to z salonu, więc i opony nowiutkie z wąsami. To przez szybę salonu robione, jak każde z F-ami w salonie, inaczej nie można tam ;) taka polityka firmy...

No ale mogli choć zadbać o wydepilowanie opon ? ;)
Co do zdjęć przez szybę, a w szczególności tej marki, to czytałem już wcześniejsze ( chyba Twoje ) wypowiedzi w tym temacie.

Kosteku - Pon 18 Mar, 2013

A dodam jeszcze moje wypociny podczas czekania na 'punktualną' komunikację :)

136.

137.

pes - Pon 18 Mar, 2013

136 mi się podoba przez te bliki. Mniej centralnie tylko bym podał ;)
lvl3ha - Pon 18 Mar, 2013

Dodam swoje wypociny na szybkiego.
138.

pes - Wto 19 Mar, 2013

lvl3ha, oj nie nie, kadr, kolor i GO :(
hofman - Wto 19 Mar, 2013

lvl3ha, oj tak tak. tylko trochę ciasno pod kołem.
Poza tym świetnie pokazałeś jędrne kształty maszyny.

Mart-inn - Wto 19 Mar, 2013

hofman napisał/a:
lvl3ha, oj tak tak. tylko trochę ciasno pod kołem.

ciasno pod kołami bo tak wygląda cykanie w tłumie na pokazach wystawach itd :-/

czas się rozruszać z Rally Mazowsze

139.

140.

141.

lvl3ha - Wto 19 Mar, 2013

pes sory ale na mojej TN-ce kolorow nie uswiadczysz. Jak dozbieram na U2413 to moze bedzie lepiej. Zaponij o kalibracji bo to sie mija z celem :(
LucasZel - Czw 21 Mar, 2013

To ja się przywitam :) i dorzucę trochę czerwieni od siebie :smile:
142.

FuzBal - Czw 21 Mar, 2013

Takie tam targowe...:

143.

pes - Nie 24 Mar, 2013

144.

145.

146.

147.

pioroon - Nie 24 Mar, 2013

pes, piękna sztuka :)
pes - Nie 24 Mar, 2013

beka jest beka ;)
ophiuchus - Nie 24 Mar, 2013

Tylko coś mu się celownik przekrzywił ;) ale rozumiem, że to z powodu śniegu i na wiosnę będzie jak ta lala :D Fajna sesja.
pes - Pon 25 Mar, 2013

ophiuchus, miejmy nadzieję ;)

148.

90s - Pon 25 Mar, 2013

Dobry shot kolego pes
degol - Pon 25 Mar, 2013

LucasZel, 142, fajnie wypatrzone i ciekawie pokazane, foto bardzo mi się podoba :)

pes, 148, fajnie zatrzymałeś Panią ze spojrzeniem w lufciku :)

pes - Pon 25 Mar, 2013

W lustereczko looka ;)
Pan_Żabka - Wto 26 Mar, 2013

pes napisał/a:
W lustereczko looka ;)

Patrzy w lusterko, jest kierunkowskaz, warszawskie tablice... photoshop jak byk, nikt Ci w to nie uwierzy :twisted:

pes - Wto 26 Mar, 2013

Pan_Żabka napisał/a:
pes napisał/a:
W lustereczko looka ;)

Patrzy w lusterko, jest kierunkowskaz, warszawskie tablice... photoshop jak byk, nikt Ci w to nie uwierzy :twisted:
zdemaskowałeś mnie :twisted: ;)
pioroon - Wto 26 Mar, 2013

pes, kiedyś komuś napisałeś coś w stylu: 'fajnie ale wolałbym całe autko ostre' :P
pes - Wto 26 Mar, 2013

pioroon, zgadza się, tu też wolałbym całe autko ostre ;) to jest sztuka i ja z pewnością nie mam jej opanowanej ;) a tak skoro już jesteśmy w temacie to tutaj jest kilka fajnych fot z tej działki: http://www.speedhunters.c...-shutter-speed/ też niekoniecznie wszędzie całe auto ostre ;)

Co wy z tym całym autem ostrym... przy panoramowaniu nierórwnoległym przy słusznych prędkościach nie ma takiej opcji. Trochę fotografii rajdowej i wyścigowej widziałem i zrobiłem i nie widziałem takiego czegoś. Inaczej rzecz się ma w panoramowaniu równoległym. Tam jak najbardziej przy uwzględnieniu przesunięcia punktu ostrości można od przedniego zderzaka do tylniego mieć ostro.

Pan_Żabka napisał/a:
Inaczej rzecz się ma w panoramowaniu równoległym

Masz na myśli sytuację, gdzie poruszasz się w tym samym kierunku, z tą samą predkością co fotografowany pojazd?

pes - Wto 26 Mar, 2013

pioroon, to o czym mówisz to rolling.

Tutaj przykład panningu, gdzie masz całe auto ostre, ale rozmycie tła nędzne :P

149.

To że się da to jasna sprawa, tyle że na rajdzie to nie jest takie proste i trzeba mieć trochę szczęścia i wprawy. Szczególnie jak autka śmigają pod różnymi kątami.

Wystarczy, że jesteś ststycznie z boku pojazdu (im pojazd dalej tym łatwiej) ale pojazd oprócz ruchu kierunkowego nie zbliża się do Ciebie.

Tak jak na tym zdjęciu:

W momencie kiedy pojazd jeszcze dodatkowo zbliża się do Ciebie, i jak jeszcze jesteś blisko, jak na tym zdjęciu:

To raczej szans nie masz.

Jeśli się odsuniesz, i kąt będzie mniej ostry, to jest szansa i to wygląda to trochę lepiej:

Wszystko bez numerów, bo użyte tylko w dyskusji. :wink:

[ Dodano: Wto 26 Mar, 2013 10:51 ]
pes napisał/a:
pioroon, to o czym mówisz to rolling.

Tutaj przykład panningu, gdzie masz całe auto ostre, ale rozmycie tła nędzne :P

149.
Obrazek

Pes...ani przód ani tył nie jest ostry. Punkt ostrości jest na srodku, czyli najgorsza z możliwych opcji.

Dokładnie, pokazałeś to o czym pisałem wyżej. Nie byłem pewien czy to samo masz na myśli z tym równoległym ;)
Dlatego do takich ujęć jak to drugie (może kilka 'klatek' wcześniej) raczej robi się rozmycie programowo i wtedy wędruje taka fota na okładkę.

Już to wygląda lepiej, ale że tył auta jest ostry to bym nie powiedział...

pes - Wto 26 Mar, 2013

no i wszystko jasne, tyle, że to wiemy :) co nie zmienia faktu, że według mnie udanym zdjęciem są foty typu 1 i 3 z tych co wrzuciłeś :)

pioroon napisał/a:
Dokładnie, pokazałeś to o czym pisałem wyżej. Nie byłem pewien czy to samo masz na myśli z tym równoległym ;)
Dlatego do takich ujęć jak to drugie (może kilka 'klatek' wcześniej) raczej robi się rozmycie programowo i wtedy wędruje taka fota na okładkę.

No, ale ja czasem widze zdjęcia robione programowo dla firmy w której pracuję z naszymi autami, i musze powiedzieć, ze żadnego dobrze wygladającego programowego panningu nie widziałem. Inna sprawa, ze dla laika one są ok... Dla mnie to taka papka, kotlet jak sesja weselna w słomie. Ina sprawa to rig, to już wygląda ok jak fajnie zrobione.

pes - Wto 26 Mar, 2013

rig, piękna sprawa, jak ktoś chce looknąć to ten Pan daje radę również z rigami :) http://www.tomekolszowski.com/
aphalon - Sro 27 Mar, 2013

Ten strzał to moje pierwsze zdjęcie tego typu, więc przepraszam, że nie za ostre ale korciło mnie, żeby wam pokazać :)

pes - Sro 27 Mar, 2013

aphalon, mnie się podoba, maszyna niczego sobie, jest akcja :) widać, że bez post-procesu, ale można wyciągnąć z tego fajny obrazek ;) no fakt, że trochę cierpi na brak ostrości...
nienietaktak - Czw 28 Mar, 2013

tak
pes - Czw 28 Mar, 2013

Dzięki.

150.

151. tło do bani, ale sztuka godna :)

152.

153.

degol - Czw 28 Mar, 2013

pes, podoba mi się kadrowanie, choć szkoda, że przyciąłeś znaczek ferrari na błotniku !
pes - Czw 28 Mar, 2013

degol, dzięki za wskazówkę. Jak oglądałem foty na kompie to dopiero o tym pomyślałem ;) Trzeba będzie pamiętać przy kolejnej okazji ;)
degol - Czw 28 Mar, 2013

pes napisał/a:
degol, dzięki za wskazówkę. Jak oglądałem foty na kompie to dopiero o tym pomyślałem ;) Trzeba będzie pamiętać przy kolejnej okazji ;)

fotki robiłeś chyba pod napięciem ;)

pes - Czw 28 Mar, 2013

widzisz, tak się złożyło, że szybko mi spod nosa furrarka odjechała :mrgreen: chwilę tylko z kierowcą pogadałem, a kadrów z całym nie mam bo tło i otoczenie do "d" więc szkoda migawy :D a na 153 chodziło mi głównie o emblemat w środku auta ;)
Mart-inn - Czw 28 Mar, 2013

Pes , piękna sztuka , to model 993 jeśli dobrze kojarzę?

154.

155.

degol - Czw 28 Mar, 2013

pes, czy jakbyś przyciął troszkę więcej koła, nie było by lepiej ?
pes - Czw 28 Mar, 2013

Mart-inn, dzięki, zgadza się to typ 993, moja ulubiona "żaba" i dość trudna do spotkania na ulicy. Dużo łatwiej o spotkania z nowszymi typami 996, 997. Fajne foto 155. Lubię te Twoje maluchowe szoty w akcji ;)

degol, być może, tak żeby emblemat powędrował całkiem w mocny punkt?

degol - Czw 28 Mar, 2013

degol, pod Warszawą, mieszka pewien Pan, który ma paletę takich pięknych aut oraz również paletę motocykli etc.

[ Dodano: Czw 28 Mar, 2013 11:49 ]
pes, bardzie wydaje mi się, że koło jest za mało przycięte.

[ Dodano: Czw 28 Mar, 2013 11:51 ]
I nawet gdybyś przyciął ciupkę góry, tak by nie tworzyło się tam tyle wzniesień ?

Pan_Żabka - Sob 30 Mar, 2013

Pełną bombą...

156.

pioroon - Sob 30 Mar, 2013

Pan_Żabka, tych dwóch delikwentów z prawej przeżyli cały OS? ;)
nienietaktak - Sob 30 Mar, 2013

Wytłumaczenie zjawiska jest proste. Przy panoramowaniu nierównoległym (z obrotem ciała wokół własnej osi), prędkość przodu auta jest inna niż prędkośc tyłu i czym bliżej obiektu, tym te różnice są bardziej widoczne ;)
Mam rację?

hofman - Sob 30 Mar, 2013

157

Pan_Żabka - Sob 30 Mar, 2013

hofman, Szkoda tego nadkola, ciachnięte wyszło jak w Sanosie.

nienietaktak napisał/a:
Wytłumaczenie zjawiska jest proste. Przy panoramowaniu nierównoległym (z obrotem ciała wokół własnej osi), prędkość przodu auta jest inna niż prędkośc tyłu i czym bliżej obiektu, tym te różnice są bardziej widoczne
Mam rację?

Taaa jasne :P Przód tego samego auta ma inną prędkość niż tył :mrgreen:
Dobra, wiem o co ci chodziło w tym skrócie myślowym ... o prędkość biorąc pod uwagę odległość od obiektywu.

nienietaktak - Sob 30 Mar, 2013

pioroon, jeżeli dobrze pamiętam, to takie cóś zwą prędkością kątową.

Dokładnie tak.
pes - Pon 01 Kwi, 2013

hofman, kadr bez sensu.

158.

90s - Pon 01 Kwi, 2013

pes no no widzę błyski, modelkę i dobrą furę:), jest dobrze:) choć ten kadr taki jakiś bez Twojego stylu, pewnie modelka cię onieśmieliła;)))
pioroon - Pon 01 Kwi, 2013

Jeden dał się złapać na 1. kwietnia :P :P :P :P :P
pes - Pon 01 Kwi, 2013

E no! Nie ma jeszcze sekundy po północy, zepsułeś :twisted:
pioroon - Pon 01 Kwi, 2013

W spamie się wydałeś :mrgreen: :razz:

[ Dodano: Pon 01 Kwi, 2013 21:30 ]
Przecież wszyscy czytają SB, nie? :cool:

pes - Pon 01 Kwi, 2013

Eee tam, odkąd my tam nonstop jesteśmy to omijają spamboxa :mrgreen:
90s - Wto 02 Kwi, 2013

A od kiedy to się daje gorsze foty niż samemu robi by kogoś wkręcić?
Choć jednak siadło:)

Kosteku - Sro 03 Kwi, 2013

159.

pes - Sro 03 Kwi, 2013

o błyskane było i fajnie, ale śnieg się wypalił i moim zdaniem to jest do korekty

a ja pogmerałem jeszcze przy focie Lincolna ;)

160.

Lincoln jeszcze ciekawszy niż wcześniej :)

Światło stałe z góry było. Jeszcze dużo muszę z obróbką moją powalczyć, ale nie poddaje się :D Może dzisiaj jeszcze pokombinuję i wrzucę do oceny.

pes - Sro 03 Kwi, 2013

Kosteku, dzięki ;) W sumie to jestem zaskoczony efektem z tym Lincolnem bo baza wyglądała cienko :)

Czyli na Twoim światło z latarni? Zejdź z korektą EV w dół podczas robienia foty, później w post procesie zrobisz żeby było cacy.

Tak, jest to światło z halogenu przy oczyszczalni na wale po prawej stronie Wisły dokładnie opisując :) Dlatego niebo wyszło takie żółte bo balansem bieli musiałem zejść do ~3000K.

Jak nie będzie takiej chlapy i aż tak ślisko na śniegu (bo wjechanie tam równa się z zakopaniem się :( ) to podjadę tam bo mam bardzo blisko i może coś lepiej mi wyjdzie. Dzięki za podpowiedź :)

pes - Sro 03 Kwi, 2013

Kosteku, ja czasem i do 2200-2500 K schodzę przy nocnych, duuuzo zalezy od światła zastanego, powodzenia!
CanmeQ - Sob 06 Kwi, 2013

Czysta amatorka. Bardzo mile widziane komentarze :) .
161.

162.

nowy706 - Sob 06 Kwi, 2013

Dodaj numery kolejne zdjęć bo będą krzyczeć :mrgreen:
Flashalpha - Nie 07 Kwi, 2013

Na początek zapoznać się z instrukcją...
163.

A może tak będzie lepiej...
164.

Jeszcze tylko prawko
165.

i "koko koko bokiem spoko" ;)
166.

167.

168.

169.

170.

171.

172.

173.

174.

175.

176.

177.

178.

pes - Pon 08 Kwi, 2013

Mam trochę zaległości w komentach, ale już to naprawiam :D

CanmeQ, ani 161, ani 162 do mnie nie gada. Na 161 ta gradientowa ramka, no niezbyt dobrze to wygląda. Poza tym jak już się bawisz w kolor selektywny to zrób to poprawnie. Na 161 kolor został m.in. na tej Pani, która przemyka za Bentkiem. Swoją drogą nie można było poczekać, aż przejdzie lub całkiem skryje się za samochodem? 162 - mocno wypaliłeś tego Bentka i kadr też niezbyt, trzeba było mniej uciąć samochodu i byłoby moim zdaniem lepiej.

Flashalpha, fajna wrzutka, dużo dynamiki, błotska, podoba się. Najbardziej 177 i 178 :D

hofman - Pon 08 Kwi, 2013

160, 161 zatrzymały mnie na dłużej.
Flashalpha, fajna relacja.
pes, Uwielbiasz maluchy :lol: , ja bym stawiał na 168, 170.

179

180

lvl3ha - Sro 10 Kwi, 2013

173 troszku szerzej i super zdjecie.
Flashalpha - Czw 11 Kwi, 2013

Dzięki chłopacy :)
lvl3ha w oryginale mam delikatnie więcej lewej strony, zaprezentowana fota była przygotowywana pod portal informacyjny, który chce fotki o wymiarach 1000x700 i dlatego też cięcie z lewej, tak wygląda oryginał:

173b.

Stuku - Pią 12 Kwi, 2013

W trakcie ostatniego wyjazdu na zlot pobawiłem się nieco z fotografowaniem aut w trakcie jazdy. Oto efekty:

181.

182.

pes - Pią 12 Kwi, 2013

hofman, no zgadza się, maluchy uwielbiam :mrgreen:

Stuku, fajna sprawa :) na 174 zbyt ciasno jak dla mnie, ale za to na 175 jest już o wiele lepiej. Pewnie niektórym może nie pasować, że centralnie. Szkoda jedynie, że tło nie jest ciekawsze, akurat drzewo wyrasta z auta...

moronica - Pią 12 Kwi, 2013

a ja odwrotnie, to ciasniejsze uwazam za ciekawsze, bardziej dynamiczne ;)
Stuku - Pią 12 Kwi, 2013

pes napisał/a:

Stuku, fajna sprawa :) na 174 zbyt ciasno jak dla mnie, ale za to na 175 jest już o wiele lepiej. Pewnie niektórym może nie pasować, że centralnie. Szkoda jedynie, że tło nie jest ciekawsze, akurat drzewo wyrasta z auta...

Szkoda mi było tego blika :)

pes - Pią 12 Kwi, 2013

Stuku, na bliku nawet struktura matrycy się zarysowała ;)
degol - Sob 13 Kwi, 2013

Flashalpha, 177 podoba mi się.
pes - Wto 16 Kwi, 2013

Kilka fotek z rozpoczęcia sezonu 2013 z grupą Youngtimer Warsaw.

183.

184.

185.

186.

187.

188.

189.

190.

191.

192.

193.

194.

195.

Stuku - Wto 16 Kwi, 2013

196.

lvl3ha - Sro 17 Kwi, 2013

pes 189 wystempluj tego obgryzacza bo cale zdjecie zniszczyl :)
Tak na marginesie to postproces czy polara uzyles ? ladnie wygladaja te woskowane auta :)

Stuku - Sro 17 Kwi, 2013

lvl3ha napisał/a:
pes 189 wystempluj tego obgryzacza bo cale zdjecie zniszczyl :)
Tak na marginesie to postproces czy polara uzyles ? ladnie wygladaja te woskowane auta :)

LR i zabawa z krzywymi :)

aphalon - Sro 17 Kwi, 2013

Taki shot ze spacerku :)

pes - Sro 17 Kwi, 2013

Szot udany, taki instagramowy ;) Podpis to zło :)
komor - Sro 17 Kwi, 2013

Stuku, regulaminowy rozmiar fotki to maks. 1024 piksele. Podmień lub wyślij na PW link do mniejszej wersji to wyedytuję Twój post.
Marx76 - Sro 17 Kwi, 2013

pes Fajna seria, ale mam pytanie, robiłeś zdjęcia 50-tką ?, zauważyłem, że wiele obiektów, które są w tle mają taką obwódkę, w zasadzie wszystkie są tej samej grubości, np: gość w niebieskim kapturze na 185, albo drzewa na 189. Z czego to wynika ? Czy to jest aberracja chromatyczna ?
Tutejszyn - Sro 17 Kwi, 2013

Marx76 napisał/a:
Z czego to wynika ? Czy to jest aberracja chromatyczna ?
To jest rzeczywiście ciekawe. Ja też na jednej swojej fotografii mam coś takiego. Czas 1/500s więc nie może być to poruszenie, a wszystko, co jest poza ostrością jest zmasakrowane w taki sposób, jakby było zrobione z czasem w okolicach 1/15s.
pes - Sro 17 Kwi, 2013

Marx76, tak to jest aberracja chromatyczna którą robi to szkiełko (50 mm). Na f/2.8 praktycznie wszystko + polar. Korekta a.ch. W LR była ale pewnych rzeczy się nie ominie ;) chyba że większym nakładem pracy przy obróbce. Dzięki ;)
Tutejszyn - Sro 17 Kwi, 2013

To też jest aberracja?

moronica - Sro 17 Kwi, 2013

jak dla mnie to taki brzydki bokeh
pes - Sro 17 Kwi, 2013

brzydki bokeh :mrgreen: fakt ;)

Jeśli komuś mało motoryzacji klasycznej to zapraszam po więcej na blogasa :D http://pskrzypczynski.blo...youngtimer.html

Marx76 - Sro 17 Kwi, 2013

Fajnie pes, że założyłeś sobie bloga, chętnie obadam. :wink:
pes - Sro 17 Kwi, 2013

Marx76 i inni, zapraszam :D
Mart-inn - Sro 17 Kwi, 2013

pes napisał/a:
Marx76 i inni, zapraszam :D

Wiedziałem że będziesz na rozpoczęciu sezonu , niestety ja nie dałem rady choć nie ukrywam że w takim bałaganie ciężko o jakieś ustawione fotki, aczkolwiek i jak zawsze milo się ogląda.
Pozdrawiam

pes - Sro 17 Kwi, 2013

Mart-inn, w takim bałaganie robi się reporterkę a nie ustawiane fotki ;) W tej pierwszej dziedzinie też należy dbać o kadry a nie cykać jak popadnie bo efekt wiadomo... będzie nijaki. Dzięki!
lvl3ha - Sro 17 Kwi, 2013

Tutejszyn, nie moje dzielo ale cos podobnego do twojego problemu.

pes - Sro 17 Kwi, 2013

Gdybym był modem leciałyby warny :twisted:
lvl3ha - Czw 18 Kwi, 2013

Cos taki spiety? co sie dzieje ze warny bys rozdawal?
Tutejszyn - Czw 18 Kwi, 2013

Chyba już wiem o co chodzi. To brzydkie takie coś, to jest obraz, który tworzy się na granicy ostrości i ładnego boke... Aby powstało ładne boke, obraz przechodzi etap przepoczwarzania się i jeśli takie coś wejdzie w kadr, to jest katastrofa.
Marx76 napisał/a:
zauważyłem, że wiele obiektów, które są w tle mają taką obwódkę, w zasadzie wszystkie są tej samej grubości, np: gość w niebieskim kapturze na 185, albo drzewa na 189. Z czego to wynika ? Czy to jest aberracja chromatyczna ?
i myślę, że to nie CA, tylko właśnie ten głupi obszar między ostrością i boke, na które lekarstwem powinno być otwarcie lub przymkniecie przysłony.. Szkoda tylko, że takie kwiatki wyłażą dopiero podczas obróbki.

Pes nie denerwuj się, przecież te posty są trochę pojechane, wiec chyba jakoś nadają się do "fotografii pojazdów.."

pes - Czw 18 Kwi, 2013

lvl3ha, Tutejszyn, luz, tak z przekory napisałem :P nie no, poprostu nie lubię jak off-topy się robią w tematach, tyle ;)

Tutejszyn, na tym foto co wstawiłeś to moim zdaniem, aż takiej tragedii nie ma, najgorzej właśnie jest jak AC mocno wyłazi, czyli w miejscach, gdzie jest mocne przejście kontrastu przy fotach na mocno otwartym obiektywie. W moim przypadku, tj. na imprezie moto, gdzie pełno ludzi, nie ma wyjścia musi być mała GO żeby w miarę rozsądnie "odcinać" auto od tła, bo w innym wypadku uważam, że fotki równie dobrze można trzaskać telefonem ;)

pioroon - Czw 18 Kwi, 2013

pes, fajna seria, szkoda że nie mogłem ... :evil:
pes - Czw 18 Kwi, 2013

pioroon no szkoda, że tak to wypadło bo miałem nadzieję, że razem połazimy i pofocimy, a przy okazji poznałbym Cię z kilkoma zapaleńcami ;) ale nie ma strachu, teraz ruszają cykliczne spoty YTW, także wpadniemy kiedyś :)
hajhet - Pon 22 Kwi, 2013

198. Kotek

IMG_9802 by hajhet, on Flickr

Polecam zerknąć na samochód w tle.

pes - Pon 22 Kwi, 2013

hajhet, ładnie utrzymany kotek :)

Ja ostatnio takim retro-konikiem się zajmowałem :)

199.

200.

201.

202.

203.

204.

205.

Stuku - Pon 22 Kwi, 2013

... zbieram szczękę z podłogi ...
ophiuchus - Pon 22 Kwi, 2013

pes, uu panie, wymuskane cacko, tak samo jak fotki ;) pogratulować!
Ingeitum - Pon 22 Kwi, 2013

206.

207.

hajhet - Pon 22 Kwi, 2013

pes, 200 - obróbka dla mnie miażdzy, kadr również :)
hofman - Wto 23 Kwi, 2013

pes, Ładnie przedstawiony najładniejszy samochód na świecie.
Ingeitum, Co to, Kasia?

pes - Wto 23 Kwi, 2013

Stuku, ophiuchus, hajhet, hofman, dzięki.

hajhet, na 200 było świetne miękkie światło, dlatego ładnie siadło ;)

Ingeitum, 207 - fajny kadr, szkoda tylko, że jeździec ma zamknięte oczy.

Dorzucam jeszcze kilka z F-ką

208.

209.

210.

Pan_Żabka - Sro 24 Kwi, 2013

Ingeitum, Pięknoza.

pes, nie ma zamkniętych oczu tylko patrzy w lusterko :wink:

pes - Sro 24 Kwi, 2013

Pan_Żabka napisał/a:
nie ma zamkniętych oczu tylko patrzy w lusterko :wink:
acha, dobra dobra :P
Ingeitum - Sro 24 Kwi, 2013

Możliwe, że miał zamknięte oczy ale też mógł spoglądać na dół. Mam zdjęcie jak patrzył się na mnie ale to bardziej mi odpowiadało.

@pes Jakiego oprogramowania używasz?

pes - Sro 24 Kwi, 2013

Ingeitum, Lightroom 3

[ Dodano: Sro 24 Kwi, 2013 12:04 ]
Jak ktoś chciałby więcej fotek z F-ką to zapraszam tutaj: http://pskrzypczynski.blo...ri-328-gts.html :)

Ingeitum - Sro 24 Kwi, 2013

a teraz prawnuk ;)
211.

212.

213.

hofman - Czw 25 Kwi, 2013

Nie prawnuk, jakby to dziadek usłyszał.
http://www.google.co.uk/i...Q9QEwCg&dur=535
To prawdopodobnie K 750 Sowieckaja maszinaja.

Mart-inn - Czw 25 Kwi, 2013

pes piękna sztuka ci się trafiła, ale na zdjęciu w lesie coś niebo chyba się lekko popsuło....a pozostałe fotki "mistrzostwo"
to tak ode mnie....PUCHAR WIOSNY...

214.

215.

216.

217.

pes - Pią 26 Kwi, 2013

Mart-inn, masz rację, to wina mojego post-procesu, nagmerałem tam za bardzo :P Dzięki :)

z Twoich 217 mi się podoba, jest przestrzeń, fajny kadr :)

hofman - Nie 28 Kwi, 2013

218. SLS AMG

pes - Pon 29 Kwi, 2013

hofman, podszedłbym do tego kadru z boku auta. Tło jest fajne, ładnie z nim lakier kontrastuje. W tym kadrze mi nie pasi z uwagi na przeszkadzajkę z tyłu ;) Canary Wharf? :)
hofman - Pon 29 Kwi, 2013

I ten śmieć, czasem żałuję że nie umiem w PSsie retuszować pewnych rzeczy.
Ale ten śmieć współgra z koszem na śmieci za którym chowa się przechodzień i tworzy pewną opowiastkę.
To nieopodal Liverpool street, na Canarach już dawno nie byłem.
To samo miejsce

Widać światło się tu ładnie układa.

pes - Pon 29 Kwi, 2013

Myślałem, że to przed wejściem do JPMorgan. Kryzys... ale management SLS-em jeździ, zresztą jak wszędzie :)
nienietaktak - Wto 30 Kwi, 2013

win
pes - Wto 30 Kwi, 2013

Kilka strzałów z niedzieli wieczorem ;-)

219.

220.

221.

222.

223.

224.

225.

226.

227.

adf1985 - Wto 30 Kwi, 2013

Fajne te zdjęcia, bardzo klimatycnzie i tak magazynowo. Robisz je 50mm? Jaka wersja szkła? I jakiej przysłony używasz?

Pozdr.

pes - Wto 30 Kwi, 2013

adf1985, dziękuję, miło mi to słyszeć :) Tak, ja praktycznie nie używam innego szkła w moto-foto, no chyba że tele na torze, czy jakiejś pojeżdżawce, ale okazji mam jakoś mało do tego. To jest zwykła Nikkorowska 50-ka w wersji bez silniczka AF. Zazwyczaj do f/2.8 przymykam, sporadycznie do f/4.

A dodam i link do blogasa z tym tematem ;) http://pskrzypczynski.blo...na-skarpie.html

adf1985 - Wto 30 Kwi, 2013

OK, dzięki za info. Naprawdę zdjęcia motoryzacyjne na wysokim poziomie.
Stuku - Sro 01 Maj, 2013

228.

Może przerysowane. Ale: why so serious ?

adf1985 - Sro 01 Maj, 2013

Ciekawe ale mam jedno zastrzeżenie. Dlaczego chciałeś akurat pokazać tył w szerokim kącie. Dla mnie taki szeroki kąt nadaje się np. w sytuacji, gdy jakiś muscle car ma np. duży grill i wtedy żeby go uwydatnić można użyć szerokiego kąta. Tutaj jest po prostu uwydatniony tył samochodu typu kombi. Wiem, że jest ciekawy nadruk/naklejka, ale zwyczajnie do niczego to nie prowadzi. Nie jest źle, ale trzeba by spróbować uwydatnić elementy, które są tego bardziej godne :) . Mimo tego co napisałem, to dobry pomysł i obróbka. Generalnie mi się podoba.
mozer - Sro 01 Maj, 2013

A mi pasuje. Fajnie wyszło.
Stuku - Sro 01 Maj, 2013

adf1985 napisał/a:
Ciekawe ale mam jedno zastrzeżenie. Dlaczego chciałeś akurat pokazać tył w szerokim kącie. Dla mnie taki szeroki kąt nadaje się np. w sytuacji, gdy jakiś muscle car ma np. duży grill i wtedy żeby go uwydatnić można użyć szerokiego kąta. Tutaj jest po prostu uwydatniony tył samochodu typu kombi. Wiem, że jest ciekawy nadruk/naklejka, ale zwyczajnie do niczego to nie prowadzi. Nie jest źle, ale trzeba by spróbować uwydatnić elementy, które są tego bardziej godne :) . Mimo tego co napisałem, to dobry pomysł i obróbka. Generalnie mi się podoba.

Dziękuje za uwagi :) P.s to nie naklejka, tylko aerografia :)
No to pojedziemy z detalami:

229.

230.

adf1985 - Sro 01 Maj, 2013

No, te są już super, szczególnie to ostatnie. Graty :) . Cieszę się, że były też właśnie te ujęcia :) .
pes - Sro 01 Maj, 2013

Stuku, fajnie wykonane :)
Stuku - Sro 01 Maj, 2013

pes napisał/a:
Stuku, fajnie wykonane :)

Dziękuje :wink:

Pan_Żabka - Sob 04 Maj, 2013

Próbowanie nowego sprzętu...

231.

232.

Stuku - Sob 04 Maj, 2013

Pan_Żabka napisał/a:
Próbowanie nowego sprzętu...

231. Te tło widziałbym w bardziej złotym kolorze, niż w tej zgaszonej zieleni ...

pes - Sob 04 Maj, 2013

Próbowanie motoru czy aparatu? Przyjemne foty ;)

pes napisał/a:
Próbowanie motoru czy aparatu? Przyjemne foty ;)

Aparatu. Nie ogarniam w ogóle jeszcze tych trybów AF ani pomiaru światła. Zmiana systemu to straszna rzecz :mrgreen:

pes - Sob 04 Maj, 2013

Testować cza :mrgreen: ;)
Marx76 - Sob 04 Maj, 2013

Pan_Żabka A wolno zapytać co to za sprzęt ?

5D markIII narazie z S35/1.4, C85/1.8 i C135/2 Lekka rzeźnia, ale jak ogarnę to efekty powinny być fajne.
Marx76 - Sob 04 Maj, 2013

A to zbieg okoliczności, miałem go w rekach kilka dni temu z obiektywem 24-105, robi wspaniałe wrażenie, kupił go mój kolega z pracy. Obecnie czekamy na pogodę by gdzieś razem wyruszyć. ;)
Kosteku - Sob 04 Maj, 2013

Zdjęcia Yamahy bardzo przyjemne dla oka, ale bardziej przypadło mi do gustu 232 :)

233.

234.

Stuku - Sob 04 Maj, 2013

Pan_Żabka napisał/a:
5D markIII narazie z S35/1.4, C85/1.8 i C135/2 Lekka rzeźnia, ale jak ogarnę to efekty powinny być fajne.

Ładny setup. Miałem okazję pobawić się 5D kumpla i jestem pod wrażeniem tej puszki. Jednakże jak dla mnie to inna półka. Tym czasem:

235:

Marx76 - Nie 05 Maj, 2013

Stuku Brałeś udział w ustawce samochodu, czy po prostu go tak zastałeś ? Pomijając kwestię budynku to i tak coś zielonego przykleiło się do karoserii. :wink:
ophiuchus - Nie 05 Maj, 2013

Ekhm, zainspirowany fotkami pesa tak nieśmiało spróbowałem swoich sił ;)

236.

Fiacina by niechtoszlag, on Flickr

badstuff - Pon 06 Maj, 2013

Nie miałem ostatnio na nic czasu, ale udało mi się umówić z kumplem na parę zdjęć. Fotki Samuraja robione z ręki oraz przy zastanym bardzo nierównym świetle...co chyba tez ma swój urok. Wszelkie uwagi mile widziane :)
237.

238.

239.

240.

241.

242.

243.

244.

245.

246.

247.

248.

Marx76 - Pon 06 Maj, 2013

badstuff Masz dużo niedoświetlonych obszarów, np zdjęcie 227. Nie mówię tego z głowy, tylko pobrałem fotkę i uruchomiłem w AL3, program wskazał na progi samochodu, wnętrza kół drzewa w tle, itd...Podoba mi się 230 i 231 ale myślę, że za względu na czarne felgi na przyszłość musisz się skupić by je lepiej wyeksponować, może jakieś ręczne doświetlenie kół, gubią się w ciemności. Zdjęcia 232 i 238 mocno uraczyłeś kolorami, powiem od siebie - tak bym nie zrobił. Na 232 niekorzystnie wygląda ten zielony krzak, który wyrasta z dachu samochodu :wink: Powodzenia.
pes - Pon 06 Maj, 2013

ophiuchus, i gra muzyka, dobry uliczny szot, mała GO, podoba się :) Te auta w tle tylko przeszkadzają, ale... próbuj dalej, bo na ulicy też można zrobić dobre foto.

badstuff, dla mnie zbyt pojechane obróbkowo. 231 najbardziej mi pasuje :) Marx76, dał Ci dobre uwagi :)

249.

250.

Marx76 - Pon 06 Maj, 2013

Piękny klasyk, mógłby już stać na żółtych, znasz właściciela ? Czy mnie wzrok nie myli, :shock: on ma wlew paliwa z tyłu ?
pes - Pon 06 Maj, 2013

Tak, wlew paliwa jest z tyłu, sporo aut z tej epoki tak miało :) Znam właściciela, razem z nim upychaliśmy Merca w tą wnękę. Za jakiś czas dorzucę jeszcze kilka fotek z tej serii ;)
Pan_Żabka - Pon 06 Maj, 2013

Pochrzaniiście numerację, ale cóż tam ;-)

251.

Arkowal - Pon 06 Maj, 2013
Temat postu: 252
252.
pes - Wto 07 Maj, 2013

Arkowal, oczy bolą od tej foty, przesaturowane, zbyt mocna klarowność, obróbkowo słabe jak dla mnie. Dobór GO też niezbyt.

253.

254.

255.

256.

257.

A na całość zapraszam tutaj: http://pskrzypczynski.blo...e-pagody_7.html ;)

Arkowal - Wto 07 Maj, 2013

Cytat:
pes napisał:
Arkowal, oczy bolą od tej foty, przesaturowane, zbyt mocna klarowność, obróbkowo słabe jak dla mnie. Dobór GO też niezbyt.

Dzięki za opinie, czekałem na nią.To takie moje pierwsze foto,mam rawa wiec pobawię się jeszcze.

Marx76 - Wto 07 Maj, 2013

pes 253,254 Fajnie przemyślane kadry, jeszcze lepsze niż wcześniejsze, może dla tego, że b\w i przez to są bardzo klimatyczne. Ale 257 też jest bardzo dobre, podoba mi się ujęcie z zielenią, ożywia ten betonowy zaułek. :wink:
pes - Wto 07 Maj, 2013

Marx76, dzięki, taki właśnie był zamiar :) Szkoda, że nie było więcej czasu na inne miejscówki, no ale może innym razem :)
hofman - Nie 12 Maj, 2013

258

suso - Nie 12 Maj, 2013

Boże jak ja kocham stare mercedesy . Pes wstawiasz mi wielką frajdę wstawiając te zdjęcia fotkę nr 257 umieszczę chyba na pulpicie:)
pes - Nie 12 Maj, 2013

suso, miło mi to słyszeć :)

Fotki z wystawy Auto Nostalgia 2013. Ograniczam set do kilkunastu "ciekawszych". Na całość zaproszę Was na bloga jak ogarnę temat ;) Ogólnie wrażenia pozytywne, aczkolwiek nie było znowu tego jednego, jedynego auta, które określiłbym autem imprezy, tak jak kiedyś było to ze Stratosem :) Niezbyt Carrera GT pasowała do całości, ale ładne toto :P Sporo fajnych modelików można było wyhaczyć. Sam sobie zakupiłem "Pagodę", a co :mrgreen:

259.

260.

261.

262.

263.

264.

265.

266.

267.

268.

269.

270.

271.

272.

273.

274.

275.

Marx76 - Nie 12 Maj, 2013

pes Wiedziałem, że można na Ciebie liczyć. Mniemam, że takich imprez raczej nie opuszczasz ;) Ale po Twojej relacji widzę, że dość ciasno tam było. 259 fajny klimat, same mesie.
Arkowal - Nie 12 Maj, 2013

Pes,chyle czoła,ja na razie raczkuje :wink: trochę czasu!Dziś na szybko zrobiłem starego gracika w ramach treningu,ale nie będę na razie psuł klimatu.Udany występ!
pes - Pon 13 Maj, 2013

Dzięki. Jakby komuś było mało to zapraszam Was na bloga: http://pskrzypczynski.blo...algia-2013.html
Mart-inn - Pon 13 Maj, 2013

pes napisał/a:
Dzięki. Jakby komuś było mało to zapraszam Was na bloga: http://pskrzypczynski.blo...algia-2013.html

świetne zdjęcia....też byłem i zaprezentuje troszkę inne niż te zaprezentowane przez kolegę. Jednym słowem świetna wystawa.

276.

277.

278.

279.

280.

281.

282.

283.
rodzynek :-)

pes - Wto 14 Maj, 2013

Mart-inn, dzięki :) Fajnie wypatrzyłeś 276, ja jakoś nie zauważyłem ;) Na 283 świetny okaz! To przy okazji jakiegoś spotu YTW?
pioroon - Wto 14 Maj, 2013

pes, jak zwykle na poziomie.
Kup szersze szkło :P

pes - Wto 14 Maj, 2013

ach... przesiadka na D800 + 35 mm :P może Mikołaj będzie łaskawy? ;) :P
pioroon - Wto 14 Maj, 2013

Jak to Twoja Mikołajowa to żeń się stary żeń :twisted:
pes - Wto 14 Maj, 2013

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: dobre :!:
Majka123 - Wto 14 Maj, 2013

Zdjęcie ładne, autko piękne <3. Wybacz:)
Mart-inn - Wto 14 Maj, 2013

pes napisał/a:
Mart-inn, dzięki :) Fajnie wypatrzyłeś 276, ja jakoś nie zauważyłem ;) Na 283 świetny okaz! To przy okazji jakiegoś spotu YTW?

Tak w niedzielę tuż po zakończeniu wystawy , tradycyjnie na Skarpie.

muzyk - Wto 14 Maj, 2013

276, jeśli mogę pomalkontencić, to w tym zdjęciu nie pasuje mi kadrowanie i zastosowana GO.
Albo teleobiektywem i wówczas buty na pierwszym planie, a auto bardziej rozmyte, albo tak jak jest, trochę inny kadr i auto bardziej ostre. :roll:

pes - Wto 14 Maj, 2013

muzyk, dla mnie opcja jeden ;)
Mart-inn - Wto 14 Maj, 2013

muzyk napisał/a:
276, jeśli mogę pomalkontencić, to w tym zdjęciu nie pasuje mi kadrowanie i zastosowana GO.
Albo teleobiektywem i wówczas buty na pierwszym planie, a auto bardziej rozmyte, albo tak jak jest, trochę inny kadr i auto bardziej ostre. :roll:

być może jasne tele dało by ciekawsze efekt ale na takich wystawach odległość od obiektywu do auta wynosi 3 metry , pamiętać trzeba że stoisz w korytarzu ktorym przechadzają się ludzie a za plecami masz kolejny eksponat, więc tele odpada w taki przypadku, w drugiej kwesti zgadzam się , lepszy kadr i mniejsze GO

pes - Pią 17 Maj, 2013

284.

285.

286.

287.

a więcej tutaj: http://pskrzypczynski.blo...w-golf-gti.html

degol - Sob 18 Maj, 2013

Mart-inn, 276 - " nie lubię poniedziałku " ;)

pes, 284 mi się widzi

pes, 285 jakbyś postawił samochód po prawej stronie kadru, na tle drzew, krzaków, a obiekt/architekturę zostawił w spokoju, nie nakładając samochodu na nią , to by sie to wszystko nie zlewał, a trak VW ginie jakby w bagienku .

Ten daszek z ustawieniem samochodu po prawej, chyba by całość całkiem fajnie wyszła ?

286, wywal ten szyld "Fabryka Mebli" obniżając kadrowanie pozbywając się przypadkowych metalowych drzwi, będzie lepiej.

287 - 300 robi wrażenie, ale gdzie tu taka moc, jeśli co skrzyżowanie to żółte brzydactwa nabijające kasę rządową ?

W tym kraju dziej się coraz gorzej, debilizmy za debilizmami, wczoraj jeździłem po Mazowszu, nie da się jechać spokojnie, co chwila ograniczenia.
Jak wrzucisz 90-kę, to zaraz musisz hamować i tak na okrągło, debilizm za debilizmem. Tereny leśne, jeden dom na kilka km., ograniczenie do 50.
A to co widziałem w jednej miejscowości, to już naprawę idiotyzm, ograniczenie do 30 - normalnie jak na budowie !
I wyhamuj tu z 90-ki ?!
Nic tylko skok na kasę.

Arkowal - Sob 18 Maj, 2013

285
ophiuchus - Sob 18 Maj, 2013

Arkowal, jak Ci się udaje tak masakrować fotki lajtrumem? Zwróć uwagę na krawędzie portalu albo przęsła w furtce.

A no kolego ucze się,uczę i czekam na opinie lepszych :wink: O jakie krawędzie portalu Ci chodzi?Jesli chodzi o kadr to było z górki i jeśli postawiłbym auto prosto,budynki byłyby krzywo :roll: Przęsła no trochę widać :mrgreen:Babol :cry: Będę poprawiał :razz:
matys - Sob 18 Maj, 2013

Lewa krawędź tego portalu, gdzie kubeł na śmieci stoi.

Chodzi o to za furtką?Tam nie zmieniłem saturacji,kolejny babol,poprawiłem też te sztachety nad koszem na których było widać jasny pędzel :oops:
matys - Nie 19 Maj, 2013

256. RR
Arkowal - Nie 19 Maj, 2013

Ale Ci się okaz trafił :lol: Ja biegałem wczoraj pół dnia i nic ciekawego :cry:
Pan_Żabka - Nie 19 Maj, 2013

pes, Sa jakies imprezy oldtimerowe z ciężarówkami? Jak ja chętnie bym zobaczył jakiegoś Stara czy Jelcza starego w takim stanie jak te osobówki... :sad:
hofman - Pon 20 Maj, 2013

257.

258.

pes - Pon 20 Maj, 2013

Pan_Żabka, chyba nie ma, przynajmniej do tej pory nie było :(
Arkowal - Sro 22 Maj, 2013

259
ophiuchus - Czw 23 Maj, 2013

Wydawało mi się, że po 259 powinno być 260 ;p Ale w sumie dawno kończyłem edukację, więc może mi się już myli ;)
Natomiast... widać poprawę, ale na ostatniej fotce znowu pokombinowałeś. Masz porządny aparat z jeszcze lepszym obiektywem, żal tego nie wykorzystać. Popatrz w exify zdjęć pesa, masz tam ogniskową i wartość przysłony. Jak chcesz mieć rozmyte tło, to wystarczy, że nie będziesz tak przymykać przysłony i ustawisz np najdłuższą ogniskową na swoim obiektywie. Proponuję też użyć trybu Av żeby nie zaprzątać sobie głowy ustawianiem czasu otwarcia migawki.
Jeśli masz wpływ na to gdzie robisz foty, to warto poszukać miejscówki, gdzie tło będzie znacznie dalej od samochodu niż Ty z aparatem. Robisz w RAWach?

bhpchmiel - Czw 23 Maj, 2013

Był ktoś wczoraj na Gumballu w Wawie?
pes - Czw 23 Maj, 2013

bhpchmiel napisał/a:
Był ktoś wczoraj na Gumballu w Wawie?
Był, ale dziś z rana ;)

Fotki z dzisiejszego poranka przed startem.

263.

264.

265.

266.

267.

268.

269.

270.

271.

272.

kufel - Czw 23 Maj, 2013

pes napisał/a:
Fotki z dzisiejszego poranka przed startem.
właśnie czekałem aż ktoś wrzuci foty no i pes, jak zwykle nie zawiodłeś :smile:

szkoda , że postoju w Kato sobie nie zrobili...

pes - Czw 23 Maj, 2013

Jak oceniacie te strzały i post-proces? Są wykonane sprzętem raczej nietypowym dla mnie w fotach, które publikuję ;)
ophiuchus - Czw 23 Maj, 2013

Na bogato widzę ;) Dla mnie ogólnie bomba. Zarówno kadry jak i obróbka. Jak tak dalej pójdzie to i pudełkiem z dziurką podobne fotki będziesz robił ;)
pes - Czw 23 Maj, 2013

No miło mi :D Zerknijcie co swołocz warszafska zostawiła na Countachu na lampach po prawej :(
Arkowal - Czw 23 Maj, 2013

ophiuchus napisał/a:

Natomiast... widać poprawę, ale na ostatniej fotce znowu pokombinowałeś. Masz porządny aparat z jeszcze lepszym obiektywem, żal tego nie wykorzystać. Popatrz w exify zdjęć pesa, masz tam ogniskową i wartość przysłony. Jak chcesz mieć rozmyte tło, to wystarczy, że nie będziesz tak przymykać przysłony i ustawisz np najdłuższą ogniskową na swoim obiektywie. Proponuję też użyć trybu Av żeby nie zaprzątać sobie głowy ustawianiem czasu otwarcia migawki.
Jeśli masz wpływ na to gdzie robisz foty, to warto poszukać miejscówki, gdzie tło będzie znacznie dalej od samochodu niż Ty z aparatem. Robisz w RAWach?

Dzięki.Tak w Raw.Myślałem,że znów będzie pojechane a nawet trochę się starałem przy obróbce,przynajmniej na tyle co umiem.Tak ostatnia fota nie bardzo wyszła,szczególnie tło.Wiem jak ustawiać aparat chcąc uzyskać dany efekt,jakoś te foty robiłem w pośpiechu i nie wszystko przemyślałem.Nie podoba mi się też ostatnia z moich fotek(zielone liście)jakoś te kolory wyszły licho i nie wiem już jak do tego się zabrać.Może ktoś podpowie?

pes - Pią 24 Maj, 2013

Arkowal, ja uważam, że jest coraz lepiej.

No to tak:

259 - szkoda, że centralnie, przesunąłbym kadr tak, żeby auto było po prawej stronie. Przydałby się też polar. Poza tym jest dobrze.

260 - fajny kadr, no może tutaj znowu tylko trochę razi to, że taka centralka.

261 - tutaj bym kadrował jednak po prostu na wprost, żeby w tle mieć tylko te liście i wyeliminować z kadru te przeszkadzajki z lewej strony.

262 - najsłabsze z setu, nie podoba mi się też to sztuczne blurowanie po prawej i lewej. Co to się tam stało? Miejsce jest to samo co na 259 i 260, więc mogłeś po prostu przeparkować auto i zrobić takie same strzały jak 259 i 260 tylko z takim ułożeniem auta jak na 262 ;)

Ode mnie jeszcze takie jedno, a cały set niebawem ;)

273.

moronica - Pią 24 Maj, 2013

Arkowal, no przynajmniej te zdjecia nie sa zmasakrowane obrobka, moze poza 262 i tymi zblurowanymi glutkami w tle. teraz zacznij pracowac nad tym, co sie naprawde liczy - kompozycja (na kazdym zdjeciu masz samochod zbyt centralnie), perspektywa, swiatlem, ponadto kup sobie polara by zniwelowac odblaski
Arkowal - Pią 24 Maj, 2013

Pes Dzięki za komentarz,czakałem na to od bardziej doświadczonych osób.Kopniaki czasem się przydają,bo jak wiadomo człowiek na błędach uczy się najlepiej :mrgreen:
Ostatnia fota to taki ratunek,który wyszedł jak wyszedł.Kadry no cóż :cry: powolutku :cry:

moronica Mam polara,jedna na strzelenie parę fotek miałem parę min więc z braku doświadczenia nie o wszystkim pomyślałem :wink:

Marx76 - Pią 24 Maj, 2013

Pes, całość super. 272 wymiata - bardzo mi się podoba to ujęcie. Ech, miałem nadzieję, że Batmobila zrobiłeś, niestety nie widzę go tutaj. ;)
pes - Pią 24 Maj, 2013

Dzięki Marx, miło, że mimo wykorzystania aparatu z telefonu i tak się spodobało ;)

Właśnie zauważyłem, że pokopałem numerację. Foto na tej stronie powinno mieć numer 273, z góry dzięki za podmianę.

Arkowal - Pon 27 Maj, 2013
Temat postu: Takie dziwadła z przypadku
Nie wiedziałem gdzie te dziwactwa umieścić,więc ewentualnie proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu.
pes - Pon 27 Maj, 2013

Arkowal, było już nieźle, a tu zepsułeś wrażenie tymi koparami :P Dla mnie nic ciekawego i do tego jakość słaba tych fotek, głębooooka szuflada moim zdaniem ;)
pioroon - Pon 27 Maj, 2013

pes, fajne masz te fury. Pewnie masz wykupiłeś cały garaż podziemny pod blokiem :P Obie panie marzenie ;)
pes - Pon 27 Maj, 2013

Dzięki. Czekam aż się ogarną z artykułem do którego są te foty i dopiero wrzucę full-zestaw :)
Arkowal - Pon 27 Maj, 2013

pes napisał/a:
Arkowal, było już nieźle, a tu zepsułeś wrażenie tymi koparami :P Dla mnie nic ciekawego i do tego jakość słaba tych fotek, głębooooka szuflada moim zdaniem ;)

Dlaczego uważasz,że jakość słaba?bo ja wiem?Wczoraj wracając z zakupów się trafiły :wink:

pes - Pon 27 Maj, 2013

No jakoś zjedzone są kompresją, może wina hostingu, nie wiem.
hofman - Czw 30 Maj, 2013

276

_glue - Czw 30 Maj, 2013

w HDR i po obróbce :)
pes - Czw 30 Maj, 2013

_glue, zła droga w moto-foto ;)
Usjwo - Czw 30 Maj, 2013

276 Pani coś sztucznie wyszła :wink:
_glue - Czw 30 Maj, 2013

pes napisał/a:
_glue, zła droga w moto-foto ;)

Nie ma dróg :) Wolę tworzyć i przetwarzać rzeczywistość niż oddawać ją w czystej postaci :)

pes - Czw 30 Maj, 2013

_glue, jak chcesz, ale dla mnie to papka, która nic w temacie fotografii Cię nie nauczy.
_glue - Czw 30 Maj, 2013

Może, a może nie :) Nie chcę się wdawać w dyskursy filozoficzne :) Staram się za bardzo nie słuchać innych w kwestii techniki, raczej interesują mnie zagadnienia kompozycyjne i oświetlenie.
pes - Czw 30 Maj, 2013

Co do tych fotek co wrzuciłeś. Kadrowo nie porywają, o światełku trudno coś powiedzieć bo zabił je pseudo-hdr.
Arkowal - Czw 30 Maj, 2013

279
Stuku - Pią 31 Maj, 2013

282. Skoro jesteśmy w temacie porsche

pes - Pią 31 Maj, 2013

Arkowal, coraz lepiej, ale zainwestuj w filtr polaryzacyjny. 281 najlepsza kadrowo, choć nie wiem czy nie byłoby lepiej prostować do architektury.

Stuku, nie widać foty.

Arkowal - Pią 31 Maj, 2013

[quote="pes"]Arkowal, coraz lepiej, ale zainwestuj w filtr polaryzacyjny. 281 najlepsza kadrowo, choć nie wiem czy nie byłoby lepiej prostować do architektury.

Mam polara,ale przed wyjściem odkręciłem :cry: Jak dla mnie 280 najlepsza.281 czy lepiej prostować,wolałem prosto auto.
Dzięki

pes - Sob 01 Cze, 2013

Stuku, fajna sztuka. To turbina? Masz może namiary na właściciela? Chciałbym go zaprosić na motore.pl ;)

EDIT

Chyba jednak zwykła targa.

Arkowal - Nie 02 Cze, 2013

283
pes - Nie 02 Cze, 2013

Arkowal, nie podoba mi się ta zabawa w selektywne kolory... kadr też nieciekawy, bajzel w tle, krzywo...

* * *

Zapraszam do lektury tu: KLIK

A tu set z 8 fotek :)

284.

285.

286.

287.

288.

289.

290.

291.

Stuku - Nie 02 Cze, 2013

pes - jak zwykle poziom :)

292.

Jeden z pierwszych sztosów z wczorajszej imprezy wyścigów 1/4 na których byłem ;)

Arkowal - Nie 02 Cze, 2013

pes napisał/a:
Arkowal, nie podoba mi się ta zabawa w selektywne kolory... kadr też nieciekawy, bajzel w tle, krzywo...

Zdaje sobie sprawę,jednak zrobiony jak większość z przypadku,wstawiony jako zapychacz :wink:

Pes dobre strzaly,może kiedyś :wink:

pes - Pon 03 Cze, 2013

Dzięki Panowie.

293 (bo taki powinno mieć numer) o wiele lepsze, ale do prostowania z nim.

nienietaktak - Pon 03 Cze, 2013

Nie wiem czy do pojazdów, ale może się nada ;)
294.

Arkowal - Pon 03 Cze, 2013

nada :mrgreen: i takie pojazdy nam się podobają :wink:
pes - Pon 03 Cze, 2013

a ja foty nie widzę :(
Sunders - Pon 03 Cze, 2013

Ja widzę. pes otwórz oczy :smile:
pes - Pon 03 Cze, 2013

Teraz bangla :) Podoba mi się kompozycja i GO ;)
90s - Pon 03 Cze, 2013

pes napisał/a:
Podoba mi się kompozycja i GO ;)

a mi nogi:)

pes - Pon 03 Cze, 2013

no przecież mówię :mrgreen:
foxx1973 - Wto 04 Cze, 2013

Ciekawe czy to się będzie tutaj pasowało ?

295.
Renault FT-17

296.
Zapomniałem jaki to model :)

297.
Niemiecki Marder II

pioroon - Wto 04 Cze, 2013

nienietaktak napisał/a:
294.

Takimi fotkami możesz wygryźć pesa z tego działu :) :) :)

pes - Wto 04 Cze, 2013

pioroon napisał/a:
nienietaktak napisał/a:
294.

Takimi fotkami możesz wygryźć pesa z tego działu :) :) :)
mam w obwodzie nogi do Ferrari :P
nienietaktak - Wto 04 Cze, 2013

pes napisał/a:
mam w obwodzie nogi do Ferrari

już mam pomysł na zdjęcia przy Astrze :mrgreen:

pes - Wto 04 Cze, 2013

nienietaktak, czekamy :D
hofman - Wto 04 Cze, 2013

298

pes - Czw 06 Cze, 2013

Dzisiaj 40-lecie malucha ;)

299.

Ptryk - Czw 06 Cze, 2013

To ja w takim razie mojego wesolego dorzucam :grin:
300.

Funky Fiat by Ptrykpe, on Flickr

pes - Czw 06 Cze, 2013

łohohhohoho :D :D :D :D
nienietaktak - Czw 06 Cze, 2013

Ptryk, masz fotę prawie jak avatar Koziego :mrgreen:
pes - Czw 06 Cze, 2013

nienietaktak, prawie :P :mrgreen:
foxx1973 - Czw 06 Cze, 2013

Ale tuning jest, te białe kierunkowskazy dają moc :)
pes - Czw 06 Cze, 2013

+5% mocy :D
nienietaktak - Czw 06 Cze, 2013

+2,5% - jeden uszkodzony ;)
foxx1973 - Pią 07 Cze, 2013

Eee tam że uszkodzony, ale jaka polerka na zderzaku :)
Arkowal - Sob 08 Cze, 2013

pes - Sob 08 Cze, 2013

maziek, specjalnie dla Ciebie ;) Fotki Kleinschnittgera F125 z 2012 r.

304.

305.

306.

maziek - Sob 08 Cze, 2013

Dzięki, zabójcze autko. A masz może takie małe BMW, co się wsiadało od frontu :) ?
hijax_pl - Sob 08 Cze, 2013

A to nie przypadkiem chodzi Ci o Heinkel Kabine?

EDIT:

Już widzę, że BMW też takie małe robiły samochodziki tak jak Heinkel czy Messerchmitt ;)

pes - Sob 08 Cze, 2013

BMW Isetta :) mam, jak odpale kompa to zarzucę ;)
maziek - Sob 08 Cze, 2013

Czy ten fiat 125 ( ;) ) ma składany dach?

P.S. - ten F-125 opony ma lane, czy tylko tak wyglądają?

pes - Sob 08 Cze, 2013

Nie wiem czy ma składany dach. Oponki raczej pełne. Kiedyś w "classic auto" był o nim artykuł. Jak odszukam ten numer to podeślę Ci na priv jakiś pseudo-skan, po weekendzie ;)
Arkowal - Sob 08 Cze, 2013

Byłoby ciekawiej,gdyby po naszych drogach śmigały tylko takie autka :lol:
Mart-inn - Sob 08 Cze, 2013

307. TRACK DAY

308. Fiat 127p

Arkowal - Nie 09 Cze, 2013

pes - Pon 10 Cze, 2013

Mart-inn, 307 bardzo fajne, a i to auto jest niebagatelne, bo to replika dość unikalnej Skody. Kiedyś ją widziałem na CA Cup. 308 - widzę, że wpadasz na spotkania YTW ;)

Arkowal, model zacny, ale pokazany mało ciekawie. W takich warunkach jak masz bajzel w tle wybieraj szkło dające płytką GO. No i naświetlaj te zdjęcia poprawnie... duży przepał na 311.

Ode mnie taki eksperyment. Ma to sens, czy kiczowate i kosz? :P

314.

Arkowal - Pon 10 Cze, 2013

pes napisał/a:

Arkowal, model zacny, ale pokazany mało ciekawie. W takich warunkach jak masz bajzel w tle wybieraj szkło dające płytką GO. No i naświetlaj te zdjęcia poprawnie... duży przepał na 311.

Ode mnie taki eksperyment. Ma to sens, czy kiczowate i kosz? :P

Niestety,ale mam tylko jedno szkło i nie zamierzam na razie dokupować bo chciałbym nową puchę :wink:
Eksperyment jak dla mnie psuje dobre foto i jeszcze lepszą brykę :wink:

Wczoraj całkiem przypadkiem ustrzeliłem takie cacko :mrgreen: Niestety nie wiem co to jest?Może już ktoś gdzieś coś takiego widział?
Wracając do domu dostrzeliłem na szybko przód(zbieg okoliczności)ale bardzo prześwietlone :cry:

pes - Pon 10 Cze, 2013

hmm... ja bym Ci jednak polecał jasne szkło i właściwe naświetlanie zdjęć, nowa pucha raczej nic nie zmieni ;)

To co ustrzeliłeś to jakaś replika Lotusa Seven, może Caterham jakiś, dość popularne w UK ;) dziwne to foto w relacji do EXIF: f/2.8 na 20 mm, hmm...

pes napisał/a:

dziwne to foto w relacji do EXIF: f/2.8 na 20 mm, hmm...

Nie wnikaj w szczegóły :wink: Nie zawsze masz tyle czasu ile byś chciał :cry:
szczególnie jak jedziesz autem a tu pojawia się coś takiego.Aparat na tylnim siedzeniu i masz kilka sekund :smile:

pes - Pon 10 Cze, 2013

GO masz jak przy f/10, nie chodzi tu o to skąd i w jakim ułamku sekundy podczas jazdy samochodem zrobiłeś to foto :mrgreen:

pes napisał/a:
GO masz jak przy f/10, nie chodzi tu o to skąd i w jakim ułamku sekundy podczas jazdy samochodem zrobiłeś to foto :mrgreen:

No przy f 2,8 i 20mm to raczej nie jest dziwne :smile: Jednak to szkiełko nawet i przy 55mm ładnie nie rysuje.To nie są najlepsze zalety tego szkła.

Mart-inn - Pon 10 Cze, 2013

bywam na YTW , rajdach i pierwszy raz na track dayu i mega pozytywnie , dużo się dzieje można kombinować zmieniać, bawić się ustawieniami, troszkę asekuracyjnie bo czasami nie schodziłem poniżej 1/125 ale i prędkości wyższe niż na rajdzie
S. Kawka - Sro 12 Cze, 2013

316.

Weselna gablota :grin:

pes - Sro 12 Cze, 2013

S. Kawka, jeden z tych quasi-retro, bok dość współczesny, niezły "ulep" :)

317.

318.

319.

320.

321.

322.

323.

Arkowal - Sro 12 Cze, 2013

[quote="S. Kawka"]316.

Weselna gablota :grin:

No,nie złe cacko :lol:

maziek - Czw 13 Cze, 2013

Pokaz pes co ma pod maską ten jagular :) .
foxx1973 - Pią 14 Cze, 2013

mmmmmm.... E-type, piękna sprawa.
Pokaż te V12 z bliska.

pes - Pią 14 Cze, 2013

foxx1973, maziek, będzie gotowe będzie pokazywane ;)
LucasZel - Sob 15 Cze, 2013

324.

325.

326.

Więcej zdjęć z tej ciekawej imprezy:
http://www.flickr.com/pho...57634024156684/

Arkowal - Sob 15 Cze, 2013

Pes masz konkurenta :smile:
hofman - Sob 15 Cze, 2013

Kogo, mnie?
327

Arkowal - Sob 15 Cze, 2013

:mrgreen:
Rainer Xxl - Nie 16 Cze, 2013

328

Arkowal - Nie 16 Cze, 2013

Rainer Xxl nie ma foty
Rainer Xxl - Pon 17 Cze, 2013

Arkowal napisał/a:
Rainer Xxl nie ma foty

Niewiem co sie stalo

Mart-inn - Wto 18 Cze, 2013

70's

329.

330.

331.

pes - Wto 18 Cze, 2013

LucasZel, obróbka mi nie pasuje, hadrcore winieta nie pomaga, efekt halo psuje foty... kadrowo 326 jest fajne.

hofman, brak polara, harcore winieta... TVR fajny.

Rainer Xxl, to shostuj po ludzku, np. picturepush.com

Mart-inn, 331 jest super. Czyżby Nowe Miasto nad Pilicą i CA Cup?

332. obiecany silnik ;)

333.

Cały set: http://pskrzypczynski.blo...3/06/typ-e.html

maziek - Wto 18 Cze, 2013

Panie, to jest silnik? To jest sztanca producenta i kawałek cewki z drucikami. Gdzie te 12 garów? Najlepiej z czymś, co daje skalę?
pes - Wto 18 Cze, 2013

maziek, ledwo co widać pod tą maską w gąszczu kabli... na blogasie a little bit more :D
LucasZel - Wto 18 Cze, 2013

pes napisał/a:
LucasZel, obróbka mi nie pasuje, hadrcore winieta nie pomaga, efekt halo psuje foty... kadrowo 326 jest fajne.

Dziękuję za uwagi, co do obróbki spróbuję inaczej podejść do tematu, może coś lepszego wyjdzie :wink:

pes - Wto 18 Cze, 2013

Zdecydowanie, szczególnie odradzam nadmiar "clarity" ;)
hofman - Sro 26 Cze, 2013

334

KwusheR - Sro 26 Cze, 2013

Te Jaguary są cudowne, ale szczerze mówiąc bardziej marzy mi się XJS :cool:
pes - Sro 26 Cze, 2013

KwusheR, XJS-a też bym przygarnął, najlepiej z V12 i w kabrio 8)

No nic, atakuję "jangtajmerami" ;)

335.

336.

337.

338.

339.

340.

341.

342.

343. KOSA E30! 8)

344.

A więcej jak zwykle na blogu: http://pskrzypczynski.blo...ummer-time.html ;)

Stuku - Sob 29 Cze, 2013

345.

Nieco inny off-roadowy klimat z dzisiaj :)

Arkowal - Nie 30 Cze, 2013

pes - Nie 30 Cze, 2013

Stuku, fajny szot!
Stuku - Wto 02 Lip, 2013

348.

Jeszcze na chwilkę w brudnych klimatach :)

pes - Wto 02 Lip, 2013

Stuku, to też fajne jest ;)

:cool:

349.

Stuku - Wto 02 Lip, 2013

Pes <- ładnie, tylko szkoda troszkę tych leżaków w tle ...

350.

pes - Wto 02 Lip, 2013

Stuku, są i czyste kadry ;) Twoja fota mi się nie wyświetla :(

351.

Stuku - Wto 02 Lip, 2013

Miałem przyjemność zobaczyć resztę na FB :)
pes - Wto 02 Lip, 2013

Przyznam, że dawno nie byłem pod wrażeniem auta, tak jak tego fastbacka, dla mnie robi większą robotę niż 911 z tej epoki ;) jedynie mocy więcej mógłby mieć, 55 KM to maaaało...
Stuku - Wto 02 Lip, 2013

pes napisał/a:
jedynie mocy więcej mógłby mieć, 55 KM to maaaało...

tyle to teraz mają silniczki od wycieraczek :lol:

pes - Wto 02 Lip, 2013

:mrgreen:
Arkowal - Wto 02 Lip, 2013

Usjwo - Sro 03 Lip, 2013

353 Widzę lekki dysonans pomiędzy szmochodem, a "salonem" w którym stoi
pes - Sro 03 Lip, 2013

Usjwo, może to warsztat jakiś ;) co do fotek nadal brak polara...
Arkowal - Sro 03 Lip, 2013

pes napisał/a:
co do fotek nadal brak polara...

Niestety,ale polara użyłem w obu przypadkach i więcej spolaryzować się już nie dało :cry: Jedyne co powoduje bóle głowy to spadek jakości zdjęcia?Jakie mogą być powody?Proszę,pomocy! :twisted:

Pes Jak Ty widzisz te kolory bo troszkę się pobawiłem,ale do końca przekonany jakoś nie jestem?

pes - Sro 03 Lip, 2013

Arkowal, te fotki wyglądają jakbyś nie używał filtra polaryzacyjnego, serio. Wrzuć jakieś foto kiedyś z filtrem i bez, bo aż dziwne to... na 353 zrobiłbym sklejkę, tj. spolaryzować też bok.

Co do kolorów to, hmm... no co kto lubi, mnie nie pasują, ja lubię naturalną obróbkę. Dla mnie są za ciepłe te fotki w sensie WB, ale cienie na 353 lecą w jakiś niebieski odcień, sam nie wiem :D

Arkowal - Sro 03 Lip, 2013

pes napisał/a:
Arkowal, te fotki wyglądają jakbyś nie używał filtra polaryzacyjnego, serio. Wrzuć jakieś foto kiedyś z filtrem i bez, bo aż dziwne to...

Spoko zobaczymy następnym razem :wink:
Wiesz tak się wczoraj zabawiłem trochę kolorem,znajde trochę czasu to je trochę ochłodzę,zobaczymy jak wyjdzie.

[ Dodano: Sro 03 Lip, 2013 12:29 ]

pes - Czw 04 Lip, 2013

A takie tam ;)

355.

foxx1973 - Czw 04 Lip, 2013

pes, nareszcie widać jakiś silnik :)
pes - Czw 04 Lip, 2013

foxx1973, najwyraźniej nie jesteś bywalcem mojego bloga :D
foxx1973 - Czw 04 Lip, 2013

Byłem na Twoim blogu, ale na tym forum mało silników. Chodziło mi głównie o E-Type.
Zacne zdjęcia.

hofman - Sob 06 Lip, 2013

To patrz na ten dwukonny silnik.
356

Arkowal - Pon 08 Lip, 2013

[ Dodano: Wto 09 Lip, 2013 00:09 ]
Zabawa kolorkami:-)Które Waszym zdaniem lepiej wypadło?

pes - Wto 09 Lip, 2013

Arkowal, dla mnie druga wersja zdecydowanie lepsza bo naturalna, śliczny egzemplarz *_*
Arkowal - Wto 09 Lip, 2013

pes napisał/a:
Arkowal, dla mnie druga wersja zdecydowanie lepsza bo naturalna, śliczny egzemplarz *_*

Pes Dla mnie druga to 359.Masz na myśli 359,czy 357? :wink:

pes - Wto 09 Lip, 2013

357
Arkowal - Wto 09 Lip, 2013

pes napisał/a:
357

Hmm a ja myślałem,że 359 wygląda lepiej,może to rzecz gustu :wink:

[ Dodano: Czw 11 Lip, 2013 22:51 ]

[ Dodano: Czw 11 Lip, 2013 23:58 ]

Marx76 - Pon 22 Lip, 2013

Arkowal Dlaczego od tyłu numerujesz foty :?:

362.

komor - Wto 23 Lip, 2013

Marx76 napisał/a:
Dlaczego od tyłu numerujesz foty

Tak działa forumowy mechanizm jak się wrzuca fotki jako załączniki do posta. Trzebaby numerować od tyłu, wstawiając, wtedy po wysłaniu posta będzie kolejność prawidłowa.

Arkowal - Wto 23 Lip, 2013

Marx76 napisał/a:
Arkowal Dlaczego od tyłu numerujesz foty :?:

361 jeśli dobrze pamiętam edytowałem,dlatego załodawało mi jako pierwszą.

Marx76 - Wto 23 Lip, 2013

Ok, już rozumiem.

Operacja południe.

363.

364.

Arkowal - Wto 23 Lip, 2013

Marx76 Gdzie takie pokazy militarne są organizowane?Od soboty urlopik więc trochę bym sobie popstrykał :wink:
Marx76 - Wto 23 Lip, 2013

Już jest po pokazach, ale co roku w Bielsku-Białej na Błoniach.
Link:

[ Dodano: Wto 23 Lip, 2013 16:00 ]
365.

Arkowal - Sro 24 Lip, 2013

krzysiekvtec - Sro 24 Lip, 2013

kilka moich
367.

niestety brak obiektywu który rozmyje tło... stad ta fuszerka :D
368.

369.

370.

moronica - Sro 24 Lip, 2013

krzysiekvtec, widac ze blur dodany do tla, nie wyglada to naturalnie a juz najgorzej na ostatnim zdjeciu (ciemna obwodka wokol auta, niezblurowane tlo widoczne przez szybe). kup sobie jakas 50tke f/1.8 to bedziesz sie mogl pobawic glebia ostrosci
Arkowal - Pią 26 Lip, 2013

371
Pan_Żabka - Pią 26 Lip, 2013

Marx76, 363 - zbyt duża głębia ostrości. Trzeba było trochę odseparować tą publiczność.
364 - kadr fajny, ale ostrośći brak niestety.

Marx76 - Pią 26 Lip, 2013

Pan_Żabka Dzięki. Wiem w czym rzecz. 363 było zrobione na ogniskowej 105 f5,6 tak więc sprzętowo już bardziej tła nie dało się rozmyć, stałem dość daleko od pojazdu no szkoda, że nie zająłem lepszego miejsca. Eh gdybym mógł podejść bliżej. Choć teraz widzę, że można by to rozmyć za pomocą gradientu, ale dopiero po Twojej uwadze 364. Czasem nie mogę dojść do ładu z Flickrem, co innego w AL a co innego na Flickr. Dzięki za opnie, bo na swoje patrzy się mniej krytycznie. :razz:
Robson_87 - Pon 29 Lip, 2013

Alfa Romeo GT 1600 Junior Zagato
372

373

374

375

sklsk - Sro 31 Lip, 2013

Spotkałem takiego oto fordzika
376

377

pes - Sro 31 Lip, 2013

Robson_87, ależ fajne znalezisko! Miód Alfa!
pioroon - Sro 31 Lip, 2013

pingwit dla juraty :mrgreen:
pes - Sro 31 Lip, 2013

Co prawda nie z Juraty, ale też z ładnej okolicy :mrgreen:

378.

379.

380.

pioroon - Sro 31 Lip, 2013

Tak myślałem, że czerwonym do Juraty pojedziesz :) Dobre foto
pes - Sro 31 Lip, 2013

pioroon napisał/a:
Dobre foto
Które niby? :D
Marx76 - Sro 31 Lip, 2013

Pes na 378 czadersko wyszedł ten lakier, ogień. :smile:
pes - Sro 31 Lip, 2013

Dzięki, na Furrari musi być ogień ;)
Mart-inn - Czw 01 Sie, 2013

381.

bhpchmiel - Pią 02 Sie, 2013

382.

383.

384.

pes - Czw 08 Sie, 2013

385.

imgur.com nieźle kompresuje foto :P

cumulus - Czw 08 Sie, 2013

Polonez miodzio, pes masz smykałkę do dobrych zdjęć.
Pan_Żabka - Nie 11 Sie, 2013

Jako motocyklista z pasją nienawidzę skuterów, ale ta vespa w tym malowaniu tak harmonijnie współgrała ze światłem na jednej z Paryskich ulic, że musiałem zrobić pstryka.

386.

foxx1973 - Nie 11 Sie, 2013

Pan_Żabka, Dlaczego nie lubisz skuterowców, sam jeżdżę skuterem (ale nie 50) i nie przeszkadzają mi motocykliści :)
ophiuchus - Nie 11 Sie, 2013

pes, o! panie fiacior wyszedł ODLOTOWO! Dodaj do tego nominał i normalnie eksponat filatelistyczny, z okazji pobicia rekordu Fiatem 125 :D Gdyby nie ci goście we współczesnych ciuchach w tle, to bym się roztkliwił ;)
Pan_Żabka - Pon 12 Sie, 2013

foxx1973 napisał/a:
Pan_Żabka, Dlaczego nie lubisz skuterowców, sam jeżdżę skuterem (ale nie 50) i nie przeszkadzają mi motocykliści :)

No jak to? Tradycyjnie :mrgreen: Nie znasz historii o rockersach i modsach?
A tak na serio, to nie mam nic przeciwko normalnym skuterom, ale drzaźnią mnie takie pięćdziesiątki z poskręcanymi jak jelita niby sportowymi wydechami co drą się jak sto diabłów a i tak łebki musza się nogami odpychać żeby to ruszyło ze skrzyżowania :mrgreen:

No i jeszcze jeden szczegół - jechałem kiedys po mieście za grupą modsów na vespach, mieszankę mieli tak bogatą, że po zaledwie dwóch kilometrach jazdy za nimi musiałem się zatrzymać i czyścić wizjer kasku i przód motocykla z oleju :neutral:

pes - Pon 12 Sie, 2013

ophiuchus, cumulus, dzięki :)

Pan_Żabka, fajne, nieco więcej dołu bym tylko widział. Kolor miód :)

Ode mnie SAAB 99:

387.

388.

389.

390.

Stuku - Pon 12 Sie, 2013

391. Czyli materiał nad którym pracuje (IV Mazurski Motoshow)

KwusheR - Pon 12 Sie, 2013

Ale to jest świetna maszyna!
Stuku - Pon 12 Sie, 2013

Na żywo zapewniam robi dużo dużo większe wrażenie...
Arkowal - Sob 17 Sie, 2013

Kilka fotek z imprezy klasyki nocą-Poznań
pes - Pon 19 Sie, 2013

Arkowal, obróbkowo jest dużo lepiej niż do tej pory, idziesz w dobrym kierunku :)
Arkowal - Pon 19 Sie, 2013

pes napisał/a:
Arkowal, obróbkowo jest dużo lepiej niż do tej pory, idziesz w dobrym kierunku :)

Dzięki,dzięki,uczę się od Ciebie choć jest jeszcze trochę rzeczy nad którymi trzeba popracować.Może jakieś uwagi,na co zwracać uwagę,co poprawić?
Póki co kilka fotek z Bradford classic show :wink:

Stuku - Czw 22 Sie, 2013

387

pes - Wto 27 Sie, 2013

Arkowal, szukaj ciekawych kadrów, omijaj HDR szerokim łukiem, nie przesadzaj z kontrastem i saturacją i tyle ;)

388.

389.

390.

391.

Stuku - Wto 27 Sie, 2013

pes ... krótko, klasa sama w sobie :)
Arkowal - Nie 01 Wrz, 2013

pes napisał/a:
Arkowal, szukaj ciekawych kadrów, omijaj HDR szerokim łukiem, nie przesadzaj z kontrastem i saturacją i tyle ;)

Ok.Dzięki. :wink: Jak na początki przygody z fotografią uważam,że i tak jest spory skok do przodu,z czasem może będzie lepiej :wink:

Soniak10 - Nie 01 Wrz, 2013

Stuku napisał/a:
pes ... krótko, klasa sama w sobie

Tys prowda :wink:

pes napisał/a:
Arkowal, szukaj ciekawych kadrów,

Jak najbardziej, z tym, że pojęcie "ciekawy kadr" jest tak szerokie, że pozwolę sobie nieco je zawęzić: otóż postaraj się, Arkowal szukać raczej detali a nie tylko szerokich widoków ogólnych. Zdjęcia pesa są najlepszym przykładem, że to działa :!:

A ode mnie coś z wakacji. Chciał-żem-se go kupić, ale mieli tylko białe... :mrgreen:

392

[ Dodano: Nie 01 Wrz, 2013 21:46 ]
Soniak10 napisał/a:
392

Tutaj to też Ty, hijax? Dzięki... :roll:

Arkowal - Nie 01 Wrz, 2013

Soniak10 napisał/a:
Stuku napisał/a:
pes ... krótko, klasa sama w sobie

Tys prowda :wink:

pes napisał/a:
Arkowal, szukaj ciekawych kadrów,

Jak najbardziej, z tym, że pojęcie "ciekawy kadr" jest tak szerokie, że pozwolę sobie nieco je zawęzić: otóż postaraj się, Arkowal szukać raczej detali a nie tylko szerokich widoków ogólnych. Zdjęcia pesa są najlepszym przykładem, że to działa :!

Pewnie tak,tyle tylko,że ja wolę pokazywać z innej strony.Może kiedyś :wink:

Stuku - Pon 02 Wrz, 2013

Mój debiut w fotografowaniu Motocrossu:

393.

394.

Arkowal - Czw 05 Wrz, 2013

Pan_Żabka - Czw 05 Wrz, 2013

Nuda tu! :razz:
Nikt nie był na rajdzie Niemiec????

pes - Czw 05 Wrz, 2013

Nie :P
Pan_Żabka - Czw 05 Wrz, 2013

To nie, bez łachy :razz: :grin:
Arkowal - Czw 05 Wrz, 2013

Pan_Żabka napisał/a:
Nuda tu! :razz:
Nikt nie był na rajdzie Niemiec????

Jeszcze żeby w tym dziale wszyscy mieli tyle czasu co w waszym to napewno byłoby weselej :razz:

cybertoman - Czw 05 Wrz, 2013

397. Gdyby zamienic dwie litery...

pes - Pią 06 Wrz, 2013

cybertoman, o tak, pes jeździłby takim po te przysłowiowe bułki ;)
cybertoman - Pią 06 Wrz, 2013

pes, mniej wiecej taka byla koncepcja :wink:
Stuku - Sob 07 Wrz, 2013

398.

Pan_Żabka - Sob 07 Wrz, 2013

O, jest akcja :-) 398 się podoba.
pes - Sob 07 Wrz, 2013

Stuku, to ja jeszcze raz ;) super :)
Stuku - Sob 07 Wrz, 2013

399.

Latający Michał Kościuszko na Rajdzie Warmińskim

Arkowal - Nie 08 Wrz, 2013

Stuku napisał/a:
399.

Latający Michał Kościuszko na Rajdzie Warmińskim

O takie zdjęcia prosimy :mrgreen: ja niestety nie mam okazji :oops: może kiedyś :razz:

Stuku - Pon 09 Wrz, 2013

No to:

400.

Czyli latająca grupa rajdowa Felix

Wojteo - Czw 12 Wrz, 2013

401.

402.

Stuku - Czw 12 Wrz, 2013

402 chyba lekko ruszone :?:

403.

Pan_Żabka - Czw 12 Wrz, 2013

Oj, ta dziesiątka z 400. chyba będzie sie grzała zaraz :lol:
U Stanika w fieście dziwna zbieżność na takim wypuszczonym zawieszeniu.

hofman - Pon 16 Wrz, 2013

404

pes - Wto 17 Wrz, 2013

Wojteo, podoba mi się 402, ale brakuje jej ostrości i nieco bardziej kierunkowej obróbki. Rozmyłbym też obrotomierz na dłuższym paśmie, od 1 do 5 ;)

Ode mnie Miecio :mrgreen:

405.

406.

407.

408.

409.

Arkowal - Sro 18 Wrz, 2013

Pes gdzie Ty takie cacka wynajdujesz? :wink: Rewelacjia,zdjęcia na poziomie,standart :wink:
pes - Sro 18 Wrz, 2013

Arkowal, ten akurat wpadł mi sam w obiektyw. Pojechałem w nd. na cykliczne spotkanie Youngtimer Warsaw i właściciel mnie zapytał czy nie zrobiłbym kilku fotek. Naturalnie, że tak ;) Dzięki!
Arkowal - Pią 20 Wrz, 2013

410
Nie wiem co to za wynalazek a kilka już takich widziałem :roll:

pes - Pią 20 Wrz, 2013

Arkowal, trójkołówka :mrgreen: często są robione na bazie Garbusa, tj. dupka z garbuska i widły od motoru ;) Ten jakiś według innej filozofii zbudowany.

Ode mnie E28 Royalblau z wczorajszego popołudnia ;)

411.

Arkowal - Sob 21 Wrz, 2013

Pes E28 widzę w super stanie :wink: mało już takich na naszych drogach.Zdjęcie,fajny klimat,kolorek też mi się podoba.
Ostatnio zrobiłem kilka innych fotek w takim klimacie to mi kumple powiedzieli,że fotki słabe :mrgreen: Stwierdzili,że za ciemne,że ani to dzień ani noc :mrgreen:

ophiuchus - Sob 21 Wrz, 2013

pes, mandacik za nieprawidłowe parkowanie ;p Ekstra tak ogólnie :]
degol - Pon 23 Wrz, 2013

412

413

bhpchmiel - Pon 23 Wrz, 2013

degol, ale cudo!!
degol - Pon 23 Wrz, 2013

autko piękne.
wyhaczyłem je na spacerze w kompleksie parkowo pałacowym Jabłonna.

moronica - Pon 23 Wrz, 2013

super, miales szczescie ze nie byl obwieszony jakimis kokardkami
degol - Wto 24 Wrz, 2013

Autko stało na parkingu, z dala od Pałacu.
Arkowal - Wto 24 Wrz, 2013

Ależ znalezisko :mrgreen: super!
muzyk - Wto 24 Wrz, 2013

bhpchmiel napisał/a:
ale cudo!!

Kosmicznie!

pes - Wto 24 Wrz, 2013

znany i lubiany Heckflosse :)

a ja zapodam nieco astona ;)

414.

415.

416.

a jak ktoś ma ochotę na więcej to zapraszam tu: http://pskrzypczynski.blo...rown-sixth.html ;)

degol - Sro 25 Wrz, 2013

pes, fajna seria.

zapodam jeszcze "lekko" przekadrowanego ...
417

S. Kawka - Sro 25 Wrz, 2013

degol - fajnie wypatrzona - piękna maszyna ( i ten błękit :smile: )
kufel - Sro 25 Wrz, 2013

piękny egzemplarz...
Kosteku - Sob 28 Wrz, 2013

Jakiś czas nie było mnie tu, co nie oznacza, że zapomniałem o zdjęciach ;)

GT3RS

418.

Ingeitum - Sob 28 Wrz, 2013

Piękny ten Aston.
Mało tu fanów motocykli
418.

Stuku - Sob 28 Wrz, 2013

419.

pes - Wto 01 Paź, 2013

Kosteku, pokaż te starsze co tam były, a nie ten plastik ;)

Epicki widok, Lanosik i 308, Polska :mrgreen:

421.

422.

Arkowal - Wto 01 Paź, 2013

Ani to porsche ani ferrari,ale chyba równie klimatyczne:-)

pes - Wto 01 Paź, 2013

To jakiś Austin?
Arkowal - Wto 01 Paź, 2013

pes napisał/a:
To jakiś Austin?

Alfa Romeo :wink: Z którego roku?nie pytajcie :wink:

pioroon - Sob 05 Paź, 2013

Z dzisiejszych klasyków, wiadomo co to jest ... ;)
424.

Arkowal - Sob 05 Paź, 2013

pioroon masz jeszcze jakieś?
masza - Nie 06 Paź, 2013

pioroon, jestem motoryzacyjna d.pa wołowa, ale dostrzegłam pewne podobieństwo między Twoim okazem, a tym, czym podniecali się moi znajomi pasjonaci. :) Ty na pewno wiesz, co to jest! Oświecisz mnie?
425.

426.

pioroon - Nie 06 Paź, 2013

Arkowal napisał/a:
pioroon masz jeszcze jakieś?

Niewiele ale mam, coś będę wrzucał.

masza, też 'pagoda', czyli to co na moim zdjęciu, tylko to jest wersja na rynek amerykański. Nawet szukałem co to jest ale pes mnie oświecił :) Taka jak z twojego zdjęcia też wczoraj była, pewnie pes wrzuci, bo ja jakoś nie mam nic ciekawego.

kojut - Nie 06 Paź, 2013

Takie kiedyś moje próby zmierzenia się z tematem:
427.

pioroon - Nie 06 Paź, 2013

To ja zapodam podobnego do degola. Jedyneczka oczywiście...tyle że amerykańska.
428.

moronica - Pon 07 Paź, 2013

pingwin
pioroon - Pon 07 Paź, 2013

Coś nikt nie przegląda tego działu. To wrzucę jeszcze jednego mietka, nie ciachany, tak jakoś wyszło jak właściciel parkował.
429.

pes - Wto 08 Paź, 2013

pioroon, bo to nie portal o motoryzacji :P

429... no kadrowo to nie :)

Takie dwa, będzie więcej w swoim czasie :)

430.

431.

pioroon - Wto 08 Paź, 2013

pes napisał/a:
429... no kadrowo to nie

Też bym chciał, żeby tam był cały przód ale się cholera nie zmieściłem :(

430. mi się podoba :)
Ale tam było amerykańców nie?

kojut - Wto 08 Paź, 2013

432.

Stuku - Wto 08 Paź, 2013

429 - kadr leży ... a mogło być fajnie
432 - kadr już lepszy ale po co ten HDR ?

To ja od siebie dorzucam nieco rajdowego materiału:

433.

434.

435.

436.

437.

438.

fazi75 - Wto 08 Paź, 2013

Stuku, Fajne fotki i fajna sceneria. Podoba się podoba.

To ja trochę Driftu dorzucę :wink:

439.

440.

441.

442.

443.

444.

445.

446.

447

Stuku - Wto 08 Paź, 2013

444. Mój faworyt ...
pioroon - Wto 08 Paź, 2013

Stuku napisał/a:
429 - kadr leży ... a mogło być fajnie

No niestety, za wąsko i ciasno tam było...będzie poprawka 19. na klasykach :)
Poprzednie chyba lepsze, czy też słabo bo w sumie nikt się nie wypowiadał.

Mi się podoba i seria Stuku i faziego, chociaż u Stuku mogłoby być bardziej dynamicznie (mniej przymknięte? Jakim szkłem robione?).
fazi75, 439, 444 the best, na prawdę kawał dobrej roboty, lubię :)
Za to 441 do 443 niepotrzebnie wstawione. 445 dopuszczalne, reszta bdb!

fazi75 - Sro 09 Paź, 2013

Stuku, pioroon, Dzięki!!!
pioroon napisał/a:
Za to 441 do 443 niepotrzebnie wstawione

Zwróć uwagę w 441, że idzie bokiem, kierowca jest ostry, a przód nie. Mnie ta fota sie bardzo podoba.
Dzięki za uwagi. Następna okazja pewnie wiosną się pojawi. Mam nadzieję, że foty też będą lepsze :wink:

pioroon - Sro 09 Paź, 2013

fazi75 napisał/a:
Zwróć uwagę w 441, że idzie bokiem, kierowca jest ostry, a przód nie. Mnie ta fota sie bardzo podoba.

To wiem, fajnie wyszedł kierowca, bo 'leciał' w twojej płaszczyźnie. Może B&W?
Tak czy siak dobra seria, na prawdę dobra ... wiem ile trzeba ćwiczyć, żeby dobry panning wyszedł :smile:

LucasZel - Pią 11 Paź, 2013

fazi75 robiliśmy zdjęcia na tej samej imprezie :wink:
Pogoda w niedzielę dopisała, więc zdjęć udało się zrobić sporo :smile: poniżej mały fragement tego co się udało ustrzelić :wink:
448

449

450

451

452

453

454

455

456

457

hofman - Nie 13 Paź, 2013

458

pes - Nie 13 Paź, 2013

Stuku, super seria :)
Arkowal - Nie 13 Paź, 2013

pes napisał/a:

No,fajna,fajna :grin: zapodaj więcej jeśli masz?

[ Dodano: Nie 13 Paź, 2013 13:00 ]
LucasZel Fajne :wink:Masz więcej?

LucasZel - Wto 15 Paź, 2013

Arkowal, więcej zdjęć na http://cuorefoto.blogspot.com/ .Blog powstał dwa dni temu i póki co to nie ogarniam tworzenia stron ani blogów, więc jak są jakieś błędy na tym blogu to chętnie usłyszę jakieś porady :)
460.

więcej Porsche, też na blogu :)

pes - Czw 17 Paź, 2013

LucasZel, witaj i tutaj. Jakiś czas temu natrafiłem na Twoje zdjęcia na fb. Podoba mi się ten set z W113, fajna miejscówka i klimat fotek.

Ode mnie dwa strzały z Project 7, a trochę więcej tu: http://pskrzypczynski.blo...ect-7_7327.html

461.

462.

Stuku - Czw 17 Paź, 2013

Arkowal napisał/a:
pes napisał/a:

No,fajna,fajna :grin: zapodaj więcej jeśli masz?

Hmmm jeśli można cały album jest u mnie na fb:

https://www.facebook.com/...49965583&type=3

PES co do szkła i jego przymknięcia to powiem tak. Był to ostatni wypad który robiłem szkłem którego już nie posiadam u siebie na stanie. A była to Sigma 55-200.

Szkło może i fajne ... ale niestety przestało spełniać moje oczekiwania. Jego miejsce zastąpiło coś dużo lepszego :) W niedziele będę miał okazję przetestować.

Pan_Żabka - Nie 20 Paź, 2013

No, zrobiło się tutaj dynamiczniej ostatnio :wink: Stuku, podoba się. Szkoda, że KJS'owa sceneria a nie odcinki, ale i tak fajnie.

463.

[ Dodano: Nie 20 Paź, 2013 11:12 ]
464.

Marx76 - Nie 20 Paź, 2013

Pes Ładne te ostatnie, jak z okładki albo na okładkę. ;)

Pan_Żabka 464. Widziałem na głównej, nic tam nie pisałem, ale tu pochwalę. Bardzo mi się podoba kadr, fajnie go złapałeś, nie wiem dlaczego ale podoba mi się właśnie taka odległość od fotografowanego obiektu, jest dynamika, auto w lekkim poślizgu, żwir leci z kół, no i dobra ostrość. Chyba to tyle. :razz:

Sunders - Nie 20 Paź, 2013

Też mi się 464. podoba. Fajnie obserwować jak oswajasz się z AF-em nowej 5-tki :smile:
Pan_Żabka - Nie 20 Paź, 2013

Sunders, W temacie o AF w dziale wolne tematy opisałem swoje doświadczenia z AF w temacie rajdów. Jest dobrze. :wink:

[ Dodano: Nie 20 Paź, 2013 13:03 ]
465.

lazym - Pon 21 Paź, 2013

F1 Silversone 2012
466.

467. Robert

468.

pes - Pon 21 Paź, 2013

Pan_Żabka, 464, cud, miód foto, bardzo mi się podoba, tu jest mocno rajdowy klimat :cool:

a ja zapodam SAAB-a ;)

469.

Sunders - Pon 21 Paź, 2013

Pan_Żabka napisał/a:
z AF w temacie rajdów. Jest dobrze.

Na 465 to też widać :smile:

Marx76 - Pon 21 Paź, 2013

lazym Zapodałeś fotki z tytułem " F1 Silversone 2012 " w śród których pokazałeś Kubicę w bolidzie z sezonu 2010 :wink: W każdym razie trafiłeś w mój klimat.
lazym - Pon 21 Paź, 2013

Marx76 napisał/a:
lazym Zapodałeś fotki z tytułem " F1 Silversone 2012 " w śród których pokazałeś Kubicę w bolidzie z sezonu 2010 :wink: W każdym razie trafiłeś w mój klimat.

Przepraszam 2010 moj blad :(

alanbednarz - Wto 22 Paź, 2013

pes napisał/a:

462.
Obrazek

To chyba najpiękniejsze auto jakie widziałem w tym roku.

Marx76 - Wto 22 Paź, 2013

lazym Spoko, nic się złego nie stało :wink:
lazym - Sro 23 Paź, 2013

470.

Saint Tropez Francja

pes - Sro 23 Paź, 2013

A takie tam wymodzone ze starych zdjęć ;)

471.

Usjwo - Czw 24 Paź, 2013

lazym napisał/a:
F1 Silversone 2012

Wychodzi na to ze F1 to przewidywalny sport :mrgreen:
Numerowanie nie jest zachowane, bo zdjecia jako ciekawostka. Na innym torze i w innym roku

ad 466.

ad 467.

ad 468.

Pan_Żabka - Czw 24 Paź, 2013

472.

hofman - Pią 25 Paź, 2013

473

474

475

pioroon - Pią 25 Paź, 2013

hofman, na pierwszym wydawało się jakby na sliku jechał :)
lazym - Pią 25 Paź, 2013

Usjwo napisał/a:
lazym napisał/a:
F1 Silversone 2012

Wychodzi na to ze F1 to przewidywalny sport :mrgreen:
Numerowanie nie jest zachowane, bo zdjecia jako ciekawostka. Na innym torze i w innym roku

A gdzie dokladnie ?

Ingeitum - Sob 26 Paź, 2013

476.

@Hofman ładny okaz :grin:

90s - Sob 26 Paź, 2013

pes klasa jak z katalogu
moje pierwsze podejście do tematu:)
477.

Chrysler 300c Bentley body-kit by Sanches90s, on Flickr

pawel23 - Nie 27 Paź, 2013

478.

Usjwo - Nie 27 Paź, 2013

lazym napisał/a:

A gdzie dokladnie ?

Shanghai 2012

lazym - Nie 27 Paź, 2013

Usjwo napisał/a:
lazym napisał/a:

A gdzie dokladnie ?

Shanghai 2012

Nice1 planuje Monaco w nastepnym roku :)

Marx76 - Wto 29 Paź, 2013

lazym
Cytat:
Nice1 planuje Monaco w nastepnym roku :)

A ja GP Węgier

pes - Wto 29 Paź, 2013

90s, spolaryzowałbym chyba bok auta na tej focie.

Zaległości ode mnie:

479.

480.

481.

482.

483.

484.

485.

486.

487.

488.

489.

490.

A jak komuś jeszcze mało Mercedesów to zapraszam tutaj: http://pskrzypczynski.blo...i-mercedes.html

Brylantyna - Wto 29 Paź, 2013

Jak były robione zdjęcia 473-475? Poprzez wychylenie się z samochodu? Przez szyberdach? a może jeszcze inaczej?
ophiuchus - Wto 29 Paź, 2013

491.

Mały by niechtoszlag, on Flickr

lexus - Wto 29 Paź, 2013

491, świetne, gdyby nie Twoje odbicie
skoreckidesign - Wto 29 Paź, 2013

dokładnie ;)
krisv740 - Wto 29 Paź, 2013

pes, odnośnie 489 - silnik pagody chyba... (pierwsza wersja?)
mnie oprócz artzmu bardziej interesowałby gaźnik tego "cuda" ...
to oczywiście żartobliwie, bo reszta zdjęć bardzo.... :cool:

pes - Sro 30 Paź, 2013

krisv740, tak to silnik 230 SL, czyli pierwszej wersji W113 ;) dzięki ;)
maziek - Sro 30 Paź, 2013

Mnie się tam 491 podoba z odbiciem, takie akwarium wyszło ;) .
90s - Sro 30 Paź, 2013

pes napisał/a:
90s, spolaryzowałbym chyba bok auta na tej focie.

co masz dokładnie kolego na myśli?
polarek?

pes - Czw 31 Paź, 2013

90s, mam na myśli polarek
90s - Czw 31 Paź, 2013

pes ale polarek nie niweluje odbić z powierzchni metalowych.
chyba że świecić na przedmiot przez folie polaryzacyjną

pes - Czw 31 Paź, 2013

hmm...

przykład: czarne auto, polaryzacja boku: http://3.bp.blogspot.com/...4/s1600/616.JPG (jasne inny kąt itd.)

Myślę, że na Twojej focie można było zniwelować odbicie tego płotu w boku auta.

A tak z innej beczki ten Chrysler ma znaczek Bentleya... mój Boże :mrgreen:

90s - Czw 31 Paź, 2013

pes w takim układzie wygląda jak matowy nie metalik,
ale sprawdzę następnym razem bo to mój bentley;)) a raczej z takimi dodatkami kupiłem tą 300.
Może za jakiś czas zmienię body-kita bo na razie mi tam nie przeszkadzają te znaczki:)

pes - Czw 31 Paź, 2013

90s, ja bym zmienił natychmiastowo :mrgreen: a co do lakieru, to tak, wówczas wygląda jak matowy :/ ale to tylko na czarnym ;)

Dorzucę kilka fotek ;)

492.

493.

494.

495.

496.

497.

90s - Czw 31 Paź, 2013

pes napisał/a:
ale to tylko na czarnym ;)

hehe no właśnie ja mam czarny:P
myślę by zabrać następnym razem softboxa i nim po akcentować krawędzie powinno być dużo ciekawiej.
pes napisał/a:
90s, ja bym zmienił natychmiastowo :mrgreen:

wiem ale Ty się znasz i siedzisz w temacie a większość ludzi nie:)
a dzięki tej ...... już mam kurs za 500zl za godzinę jazdy.
Druga sprawa reklamowanie studia.
tak więc na razie niech jest jak jest, muszę zmienić alumy i opony na zimie, znaczki mogą poczekać.

Dobre masz te kadry podobają mi się:)

[ Dodano: Czw 31 Paź, 2013 16:15 ]
494 co to za samochód?

pes - Czw 31 Paź, 2013

Z pewnością doświetlanie uatrakcyjni zdjęcia, ale nic tu nie doradzę bo sam działam tylko ze światłem zastanym i po prostu się nie znam na temacie doświetlania. Co do auta to jest to Packard Super Eight Sedan z lat '30. Piękny :) Dzięki!
90s - Czw 31 Paź, 2013

Klasa auto,
Muszę sobie zrobić seta z Twoimi kadrami zwłaszcza w 3/4 i przez okno bardzo mi się podobają.
Powiedz mi jeszcze jakim szkiełkiem je robisz? patrzysz na proporcje i by Dystorsja nie akcentowała przodu?
Wszystko robisz na prostych kołach?

pes - Czw 31 Paź, 2013

90s, zazwyczaj działałem z 50 mm na cropie, teraz przerzuciłem się na 35 mm. Dystorsja z tych szkieł nie jest jakaś duża i ja to najbardziej lubię, normalne kadry, bez zniekształceń. W kadrach 3/4 warto zawsze skręcić koła tak żeby było widać felgę, a nie front opony lub na prostych kołach. Te fotki powyżej pokazują auta na prostych kołach bo to nie żadna sesja, a ot takie pstryki na luzie podczas "wieczoru z klasyką" i ze znajomymi, po prostu pamiątkowe :)
90s - Czw 31 Paź, 2013

Dzięki pes za rady, ja na 24 i z FF atakowałem.
Masz jeszcze jakieś rady uwagi ? na co warto patrzeć przy takich sesjach?

pes - Czw 31 Paź, 2013

90s, szukałbym miejscówek, które nie odwracają zbytnio uwagi od auta no i światła fajnego żeby ładnie na lakierze się kładło. Poza tym ja jestem zwolennikiem małej głębi. Pilnuj żeby lampy i inne przeszkadzajki nie wyrastały z auta. Czekam na efekty :)
90s - Czw 31 Paź, 2013

pes no właśnie szukałem u mnie w okolicy jakiegoś fajnego tła, niestety lipnie trochę.
Ale za tydzień jadę krajobrazy pstrykać, może uda się gdzieś tam furę wkomponować:)

Dziękuje za rady i do następnego kolego:)

pes - Czw 31 Paź, 2013

90s, do następnego ;)
Stuku - Pią 01 Lis, 2013

pes - zdjęcia rewelacja, co ja Ci dużo będę mówić :) Ale weź do jasnej ciasnej zrób troszkę ładniejszy podpis proszę Cię :)
Mart-inn - Sob 02 Lis, 2013

498.

Ingeitum - Sob 02 Lis, 2013

@pes nie myślisz nad kalendarzem z klasykami? :smile:

499.

Mart-inn - Sob 02 Lis, 2013

Ingeitum trzymajmy się numerologii , twój Lanos to 499 więc kontynuując :

500.

Wujek_Pstrykacz - Nie 03 Lis, 2013

Mam sentyment do tego autka z 499. Dziesięć lat mnie woził bez awarii, fajnie się więc ogląda tę fotkę :razz:
Fotograf1234 - Nie 03 Lis, 2013

Panning
501.

moronica - Nie 03 Lis, 2013

Fotograf1234, dosc niedoskonale zdjecie ale aura fajna i generalnie wyszlo ciekawie
LucasZel - Pon 04 Lis, 2013

pes zdjęcia Alfy pierwsza klasa i to nie tylko z powodu mojego fanatycznego podejścia do tej marki :razz: czekam na niebieskie GTA :) Co do miejscówki to potwierdzam te lampy Na Skarpie ciężkie do opanowania.
Reszta zdjęć 498 dużo bardziej ciekawa niż 500 pewnie z powodu obciętego samochodu na 500.499 lubię taką "wysokość", ale osobiście zrobiłbym jeden duży krok w lewo albo wyprostował koła, ale to taki szczegół :wink:
w nawiązaniu do 501 :wink: :
502.

503. z szuflady z utęsknieniem do letnich temperatur :wink:

pes - Wto 05 Lis, 2013

Stuku, taki podpis zostaje, najchętniej dawałbym bez jak kiedyś, ale kradną te foty na potęgę, to chociaż niech taki odstraszacz będzie ;)

Ingeitum, coś tam się kołacze po głowie ;)

LucasZel, 503 - aaaaaaaaaaa!!! uwielbiam te Fiaty :) fota bardzo fajna :)

Mart-inn - Wto 05 Lis, 2013

na asfaltach już nie tnę ...

504.

bhpchmiel - Sro 13 Lis, 2013

Renóweczka jak ta lala:)

505.

Pan_Żabka - Sob 16 Lis, 2013

506.

507.

508.

bhpchmiel - Sob 16 Lis, 2013

Pan_Żabka, dobrze jest :!:
Pan_Żabka - Pon 18 Lis, 2013

bhpchmiel, Dzięki :-)

509. Hubert Ptaszek... Rejestracja świetna :-)

510.

511.

a.animus@wp.pl - Czw 21 Lis, 2013

512

krych - Czw 21 Lis, 2013

bhpchmiel, ciekawe czy to ta sama :wink:
(zdjęcie nie jest moje, wklejam jako ciekawostkę)

i coś mojego
513

Usjwo - Czw 21 Lis, 2013

512 jest dobre, a nawet lepsze :)
fazi75 - Czw 21 Lis, 2013

Usjwo napisał/a:
512 jest dobre, a nawet lepsze :)

Mógłbyś rozwinąć myśl :?:

pes - Pią 22 Lis, 2013

514.

A dużo więcej tu: http://www.petrolicious.c...-for-saab-alive Polecam ;)

Fotograf1234 - Pią 22 Lis, 2013

a.animus@wp.pl - powiem ci tyle, fakt, że pokazałeś inną perspektywę powoduje dynamizm, nawet niepokój płynący z tego zdjęcia.
a.animus@wp.pl - Pią 22 Lis, 2013

Odczytuję to jako komplement :)

Fotograf1234 napisał/a:
a.animus@wp.pl - powiem ci tyle, fakt, że pokazałeś inną perspektywę powoduje dynamizm, nawet niepokój płynący z tego zdjęcia.

[ Dodano: Pon 25 Lis, 2013 17:15 ]
515

[ Dodano: Pon 25 Lis, 2013 17:24 ]
515

pes - Pią 06 Gru, 2013

a.animus@wp.pl, jakby to... no kadry i post-proces pupki nie urywają ;) próbuj dalej, póki co "autopsztryk" jest...

Ode mnie stare foty, bo z 2011 r., ale kadry jeszcze nie pokazywane ;)

517.

518.

519.

520.

Jakby ktoś chciał więcej fot i również nieco lektury o powyższym R129 to zapraszam tu: http://pesfoto.autokult.p...arnych-blachach

hofman - Nie 08 Gru, 2013

521. Jaki to samochód?

Kosteku - Nie 08 Gru, 2013

Kilka strzałów Barbórki ode mnie :)

522.

523.

524.

525.

526.

527.

Mart-inn - Wto 17 Gru, 2013

528.

529.

całość tutaj:
http://mcrallyphoto.blogs...rom-bemowo.html

_13_jacek - Sro 18 Gru, 2013

Witam :grin:

Takie tam popełnione stojąc w korku :oops:
530

Pozdrawiam :wink:

hofman - Pią 27 Gru, 2013

531

Stuku - Sob 28 Gru, 2013

350 - szkoda tylko że ten biały, nie jest biały do końca :) Na moje oko zlewa się zbyt bardzo moim zdaniem z całością

352.

marcinb78 - Nie 29 Gru, 2013

353.

Zdjęcie trochę przepalone, trochę pewnie mało ostre, ale może ktoś podpowie co należało zmienić ... :)

Intimate - Pon 30 Gru, 2013

Pewnie skrócić czas otwarcia migawki :P Zostawiać więcej miejsca przed samochodem niż za nim
marcinb78 - Pon 30 Gru, 2013

no tak, tylko znów jak za dużo skrócę czas to nie będzie dynamiczne :) a zdjęcie zrobione specjalnie robiłem żeby z tyłu więcej piachu było widać :) ale rozumiem o co chodzi już :)
Stuku - Pon 30 Gru, 2013

marcinb78 napisał/a:
no tak, tylko znów jak za dużo skrócę czas to nie będzie dynamiczne :) a zdjęcie zrobione specjalnie robiłem żeby z tyłu więcej piachu było widać :) ale rozumiem o co chodzi już :)

Odwrotnie. Przy panoramowaniu jest ważne by jak najbardziej skrócić czas naświetlania. Od 1/125 można śmiało lecieć w dół, wtedy jest dynamicznie. Ps kolejna sprawa kadry z takiej wysokości są dość nudne o ile nie dzieje się tam nic ciekawego

marcinb78 - Pon 30 Gru, 2013

Stuku napisał/a:
Odwrotnie. Przy panoramowaniu jest ważne by jak najbardziej skrócić czas naświetlania.

skrócić czyli ma być np. 1/200 ? bo moim zdaniem to należy wydłużyć np. do 1/60 ... chyba że odwrotnie to interpretuje ...

Stuku - Pon 30 Gru, 2013

marcinb78 napisał/a:
Stuku napisał/a:
Odwrotnie. Przy panoramowaniu jest ważne by jak najbardziej skrócić czas naświetlania.

skrócić czyli ma być np. 1/200 ? bo moim zdaniem to należy wydłużyć np. do 1/60 ... chyba że odwrotnie to interpretuje ...

Moje przejęzyczenie za które przepraszam ;) Dokładnie to mam na myśli.

Natomiast jak w powietrzy lata żwir, błoto, woda itp trzeba te czasy skarać ile tylko się da.