forum.optyczne.pl

Nasze zdjęcia - FOTOGRAFIA LUDZI Styczeń-Czerwiec 2013

Wujek_Pstrykacz - Wto 01 Sty, 2013
Temat postu: FOTOGRAFIA LUDZI Styczeń-Czerwiec 2013
Powodzenia.
jacekwrrr - Pią 04 Sty, 2013

Wszystkim życzę Szczęśliwego Nowego Roku !!!***!!!

1. Zdjęcie córeczki z jesiennego spaceru.

Proszę o opinię.

moronica - Pią 04 Sty, 2013

albo ponioslo cie przy wyciaganiu cieni albo bawiles sie w hdry ale wyszlo bardzo plasko a buzia wyglada jakby byla czyms umorusana
jacekwrrr - Pią 04 Sty, 2013

moronica napisał/a:
albo ponioslo cie przy wyciaganiu cieni albo bawiles sie w hdry ale wyszlo bardzo plasko a buzia wyglada jakby byla czyms umorusana

Fakt masz racje poprawiłem.

KwusheR - Pią 04 Sty, 2013

2.

Amanda by MorbidSymmetry, on Flickr

nienietaktak - Sob 05 Sty, 2013

3.

Czesiu32 - Sob 05 Sty, 2013

3. i 2. Dobre.
1. Za obszerne kadrowanie dzieciaka.

4.

rafal.adamczyk - Nie 06 Sty, 2013

To może teraz ja ?

5.

6.

hijax_pl - Nie 06 Sty, 2013

5 to pod jakieś DTP?
pes - Pon 07 Sty, 2013

Kurde, 3 jest super :)

Ode mnie ;)

7.

mozer - Pon 07 Sty, 2013

KwusheR, 2 wg mnie b. ciekawa - nie wiem czemu nikt nic nie pisze... Może tylko bym usta trochę obniżył w kadrze? Taki mocny punkt imho prosi się o wyeksponowanie.
KwusheR - Pon 07 Sty, 2013

mozer, masz rację. Dzięki za komentarz.

3 bardzo sympatyczna. 7 Też, ale bardziej dzięki modelce : )

pes - Pon 07 Sty, 2013

Modelka dziękuje :)
nienietaktak - Wto 08 Sty, 2013

mozer napisał/a:
KwusheR, 2 wg mnie b. ciekawa - nie wiem czemu nikt nic nie pisze...

Bo się podoba, to nie pisze ;)
Trójka też mi się podoba ;)
Dziękuję za opinie.

fatman - Wto 08 Sty, 2013

A ja to ludzi za cholerę fotografować nie umiem.
Próbowałem kilka razy moją domową modelkę focić ale wszystko w kosz walę bo ni hu, hu mi się nie podoba (zdjęcia, bo modelka to owszem :mrgreen: ).
Bozia nie dała talentu do tego :cry:

pes - Wto 08 Sty, 2013

A co z taką wersją mojej domowej modelki? Hmm? :mrgreen:

Usjwo - Wto 08 Sty, 2013

modelka swietna, swiatlo juz nie i szumu za duzo
mozer - Wto 08 Sty, 2013

pes, mi się generalnie w tym zdjęciu nie podoba takie ucięcie rąk i nóg - wygląda to jakoś dziwnie... Coś edytowałeś na granicy czoła z włosami?
pes - Wto 08 Sty, 2013

Usjwo, dzięki, to w sumie taki szot domowy i sam nie wiem, nie jestem obiektywny pewnie patrząc na to foto, bo Dziewczę dla mnie jest Wszystkim :)

mozer, nic nie gmerałem na linii selektywnie czy coś w ten deseń. Fota powstała tak: NEF do LR, WB, kontrast, nieco kolorami zabawa. Później w sofcie snapseed na ajfonie obróbka poprzez taki filtr zmiękczający, winieta i tyle ;)

fatman, pitolenie o Szopenie. Nie chcesz, żeby wyszło coś fajnego, a może wychodzi, ale jeszcze o tym nie wiesz ;)
pes, próbowałeś w domu tylko z zastanym? Dziewczę potencjał ma duży, więc próbuj ile się da :)

pes - Wto 08 Sty, 2013

nienietaktak, tylko z zastanym, ni mam lampy niestety :(

Z ostatnich mam jeszcze takie spacerowe

8.

pes, dopiero teraz sprawdziłem EXIF i rzeczywiście, a wygląda jakby z lampą jakąś. może ciaśniejszy portret, z innej strony światło itd? kombinuj, bo warto :)
pes - Wto 08 Sty, 2013

Powiem Ci skąd taki efekt. W domu mamy świetlik w dachu i daje on sporo światła, akurat to było o takiej porze, że niestety tylko ISO-3200 zostało ;) Będę kombinował, dzięki!
mozer - Wto 08 Sty, 2013

pes, obrabiasz zdjęcia na ajfonie? Mocne ;)
A nie prześwietliłeś czoła? Mam wrażenie, że występuje posteryzacja wokół tej jasnej plamy, ale może to po prostu szum daje taki efekt...

pes - Wto 08 Sty, 2013

mozer, tak normalnie to w Lightroomie, tutaj miałem taką zajawkę w drodze do domu żeby dłubnąć na ajfonie :mrgreen: Czoło nie jest przepalone, to efekt tej obróbki, zerknij na 7, które jest prosto z LR.
mozer - Wto 08 Sty, 2013

pes, nie wiem, czy to by coś dało, ale może lepiej jest odszumić, a dopiero potem dodać programowy szum/ziarno?
pes - Wto 08 Sty, 2013

mozer, dzięki za uwagę, ale z D90 i szumem na jego ISO-3200 nie jest łatwo :) Myślę, że lepiej będzie po prostu pokombinować na nowo z Modelką :D
mozer - Wto 08 Sty, 2013

pes, ja mam 40D, więc ten temat nie jest mi obcy ;) Ty przynajmniej nie masz takiego bandingu ;P A pokombinować z modelką zawsze warto ;)
pes - Wto 08 Sty, 2013

Cytat:
A pokombinować z modelką zawsze warto ;)
No właśnie i tym samym wracamy do
nienietaktak napisał/a:
fatman, pitolenie o Szopenie. Nie chcesz, żeby wyszło coś fajnego, a może wychodzi, ale jeszcze o tym nie wiesz ;)
:mrgreen:

fatman, fatman... czekamy :D

muzyk - Wto 08 Sty, 2013

pes napisał/a:
A co z taką wersją mojej domowej modelki? Hmm? :mrgreen:

Zdjęcie wygląda, jakby analogowym zrobione.
Może powinno się w nowym temacie "fotografia analogowa" znaleźć? :roll:
fatman napisał/a:
Bozia nie dała talentu do tego

... tam gadasz... :razz:
Wal czarno białe!

90s - Wto 08 Sty, 2013

Cytat:
A ja to ludzi za cholerę fotografować nie umiem.

Umiesz i to lepiej jak niejeden, to to samo co krajobraz tylko z tą zaletą że to Ty kierujesz światłem i ustawiasz góry, zbocza i doliny :) tak by wszystko Tobie pasowało:)
Podejdź do tego w taki sam sposób jak do krajobrazu tylko nie o 4 rano;))

fatman - Wto 08 Sty, 2013

Spróbuję jeszcze. Ale nie mam softboxów w chałupie.
Będą hardboxy zatem :grin:

pes - Wto 08 Sty, 2013

muzyk napisał/a:
Zdjęcie wygląda, jakby analogowym zrobione.
Może powinno się w nowym temacie "fotografia analogowa" znaleźć? :roll:
fatman napisał/a:
Spróbuję jeszcze.
Ja myślę, że jak włożysz w to odrobinę tego serca, które wkładasz w landszaft to będzie miodzio ;)
90s - Wto 08 Sty, 2013

fatman, to co teraz może ja Tobie polecę parę książeczek;). Poza tym w domu masz wiele softboxów to okna:) druga sprawa to że najprostsze oświetlenia często daje najlepsze rezultaty a o obróbkę też nie musisz się martwić, bo krajobraz trudniej jest obrobić porządnie jak portret. Więc warsztat już masz solidny:)

fatman napisał/a:

Będą hardboxy zatem :grin:

Dawaj, dawaj. Czekam z niecierpliwością :mrgreen:

pes - Czw 10 Sty, 2013

Pomęczyłem jeszcze tą fotę :) Co sądzicie?

9.

10.

Usjwo - Czw 10 Sty, 2013

pes a po co Ci ten szum? Pozwolilem sobie usunac, tak tylko dla porownia

pes - Czw 10 Sty, 2013

Usjwo, w sumie racja. Podziałam jeszcze w domu na LR ;)
muzyk - Czw 10 Sty, 2013

Fota obrobiona przez Ujswo - no, wygląda najlepiej.
Szum w obu wcześniejszych ujmuje piękna tej pani.

90s - Czw 10 Sty, 2013

11.

Ania 2 by Sanches90s, on Flickr

jaad75 - Czw 10 Sty, 2013

Usjwo, żeś zrobił plastelinę... Masakra...
Jak narazie, 2 i 3 naprawdę dobre, ale 90s pozamiatał. :smile:

nienietaktak - Czw 10 Sty, 2013

90s, znalazłeś się na mojej liście znielubionych :mrgreen:
90s - Czw 10 Sty, 2013

Dziękuje koledzy:)
nienietaktak, robisz dużo lepsze fotki jak 600 postów temu więc uważaj byś niebawem Ty się na mojej nie znalazł:)

nienietaktak - Pią 11 Sty, 2013

90s, będę zaszczycony ;)
pes - Pią 11 Sty, 2013

90s, wykonanie jak najbardziej ok, ale sam klimat foty już do mnie nie gada jakoś, chyba przez stylizację ;) Ode mnie takie dwa B&W spacerowe.

12.

13.

muzyk - Pią 11 Sty, 2013

13. Bardzo sympatyczna pani.
pes - Pią 11 Sty, 2013

muzyk, dzięki :)
nienietaktak - Pią 11 Sty, 2013

Dla mnie 12. lepsze od 13.
Tomaszos - Pią 11 Sty, 2013

Witam

Co wy na to?

14.

ophiuchus - Pią 11 Sty, 2013

Tomaszos, trzeba tak ustawiać modeli, żeby nie było potrzeby takiej ordynarnej cenzury, scenka słodka, ale wykonanie nie bardzo ;)
radaris - Pią 11 Sty, 2013

2, 3, 11 - super :cool:
nienietaktak - Sob 12 Sty, 2013

15.

jaad75 - Sob 12 Sty, 2013

nienietaktak, jest coś bardzo niefajnego w obróbce skóry, którą stosujesz. Taki "gumowy" efekt. Już któreś zdjęcie ma to samo...
nienietaktak - Sob 12 Sty, 2013

jaad75, problem w tym, że skóra nie była ruszona. oprócz punktowego korygującego do kilku małjych niedoskonałości.
jaad75 - Sob 12 Sty, 2013

nienietaktak, to co to jest - makijaż? Czym to świecisz?
nienietaktak - Nie 13 Sty, 2013

jaad75, makijaż nie jest jakiś ekstremalny. Do świecenia: BD z góry, parasolka z dołu, dwie kontry strip (mocniej i słabiej). Do tego dosyć duża kompresja. Mogę zmniejszyć foto i zamienić.
jaad75 - Nie 13 Sty, 2013

nienietaktak, może chodzi o tę parasolkę z dołu? Ona, w połączeniu z BD mogłaby dawać takie nienaturalne bliki na skórze... A BD srebrny?

BD srebrny z dyfuzorem
magda28 - Nie 13 Sty, 2013

czy przesadzilam z tlem? widac jakies czerwone kropki.
bhpchmiel - Nie 13 Sty, 2013

magda28, IMHO tu jakby za dużo magenty było - twarz jest nienaturalnie zaróżowiona :razz:

nienietaktak, hmm, sam nie wiem - może jakiś podkład lewy?
magda28, przesadziłaś z kontrastem lokalnym, poza tym na początek ujdzie, choć przydałby się jakiś blik w oczach, żeby nie wyglądały tak martwo. Na przyszłość postaraj się też mniej centralnie kadrować, a przynajmniej kadruj tak, by centralność kadru miała wyraźne uzasadnienie.

jaad75, muszę zapytać, bo ja się podkładami nie zajmuję ;)

jaad75.Wydawało mi się, ze uzasadnieniem jest dziecko.w tle były tylko choinki, wiec jak miałam kadrować? dzisiaj było bardzo pochmurno i mglisto.Niestety nie najlepsze światło się trafiło., dlatego musiałam to jakoś podbić w programie.Nie wyszło do końca tak jak bym chciała.

magda28 napisał/a:
Wydawało mi się, ze uzasadnieniem jest dziecko
Tu akurat to centralne kadrowanie nie jest jakieś fatalne - mogłaś załamać trochę centralność poprzez zostawienie ciut więcej przestrzeni po stronie w którą dziecko kieruje wzrok.
magda28 napisał/a:
musiałam to jakoś podbić w programie
Ale podbijanie kontrastu lokalnego w przypadku dzieci nie wychodzi raczej na korzyść, a już na pewno nie takie mocne podbijanie.

ok. dziękuje za wskazówki.
nienietaktak - Pon 14 Sty, 2013

czy te oczy mogą kłamać? ;)
17.

komor - Pon 14 Sty, 2013

nienietaktak, moim zdaniem nie dodałeś modelce urody tym ujęciem. Nie jest to korzystne ułożenie twarzy.

komor, teraz pozostaje pytanie, czy zawsze trzeba dodawać urody i przedstawiać super hiper wypaśnie korzystnie?
90s - Pon 14 Sty, 2013

nienietaktak, jeżeli można coś zasugerować poza tym co kolega komor, napisał to powinieneś większy nacisk kłaść na detale w swoich portretach. Tak poprzednie jak i to ma masę niepoprawionych detali które z kolei przekładają się na całokształt.
W 15 włosy pojedyncze sterczą wszędzie i ten kosmyk który przecina przedziałek. Pojedyncze włosy wsztukowywać to żaden problem, ale ten kosmyk powinien być już podczas sesji poprawiony.w 17 to samo popatrz na tło ile tego tam jest.
Druga sprawa to w 15 szminka i dolna warga, nie wiem jak usta naturalnie wyglądały ale spokojnie mogłeś szminkę pociągnąć grubiej a usta tej dziewczyny byłby bardziej pełne i kuszące.Jak nie podczas sesji to już w PS toratując, a tutaj się ścinają i robią wrażenie jakby nie były wypełnione przez co tracą.
Co do światłą to zgadam się zjaad75, jeszcze co w 15 w oczy mi się rzuca to prawy kącik oka modelki. wyszło to nieciekawie, szaro sino srebrny trójkąt. Nie bój się też używać liquify lekko wciągnij te policzki i usuń tą fałdkę z lewego by było jednolite. Dziewczyna widać że jest bardzo piękna i młoda więc pobaw się bardziej ambitnym oświetleniem.
W 17 kąciki ust czarne oraz jakaś dziwna ramka na lewym rękawie wygląda jakby obrys.
Poza tym cień pod lewym okiem i pod ustami mogłyby być delikatniejszy.
Nie wiem też czy wybór B&W był trafny dodałeś jej parę lat samym tym zabiegiem.

Centralnie dobrze wychodzą ludzie symetryczni pobaw się portretami 3/4 w większości przypadków lepszy efekt uzyskasz.

radaris - Pon 14 Sty, 2013

90s, wytoczyłeś konkretne argumenty :lol:
nic się nie przejmuj nienietaktak, - fotki dają radę :razz:

radaris, ogólnie publikuję po to, aby zebrać obiektywne w pewnym stopniu opinie. ktoś zwraca uwagę na szczegóły, dla innego liczy się ogólne wrażenie itd. I to jest dobre. Kiedyś już napisałem, że martwić się zacznę, gdy wszystkim będzie się podobało, bo jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego. Nie przejmuję się więc, ale uważnie czytam i wyciągam wnioski: zastosuję się do rad, albo nie.
magda28 - Pon 14 Sty, 2013

po wskazowkach jaad75
mozer - Pon 14 Sty, 2013

magda28, lepsze kompozycyjnie, ale staraj się tak nie ucinać rąk.
magda28 - Pon 14 Sty, 2013

mozer-dziękuję za krytykę.staram się ale z dziećmi nie jest łatwo.
jaad75 - Pon 14 Sty, 2013

nienietaktak, a mnie się dla odmiany bardzo podoba. Jest parę drażniących detali, jak ten "obrys" rękawa, ale ogólne wrażenie jest bardzo na tak. I nie przejmuj się tym o "odbieraniu urody" - tak jest akurat znacznie ciekawiej. B&W i światło też na plus.
magda28, niedoświetlona twarz (używałaś filtra niebieskiego przy konwersji do B&W?), ucięta dłoń, niezbyt fortunny moment. Kompozycyjnie lepiej, ale nie tylko kompozycja się liczy. Daruj sobie ramki.

cybertoman - Pon 14 Sty, 2013

magda28 napisał/a:
18.jpg
Trochę wiecej światła na modelkę, żeby wyłuskać ją z tła.
90s - Pon 14 Sty, 2013

nienietaktak, masz racje, zresztą też wrzucam tutaj swoje prace by wyłapać ciekawe uwagi bo nie zawsze człowiek jest w stanie wszystko zauważyć, zwłaszcza jak kilka godzin spędzi nad jednym zdjęciem.
magda28,
Myślę że cera i oczy powinny być jaśniejsze, poza tym jak jaad75 już wcześniej napisał, dodaj błysk (blik) w oczach, niby detal a dużo daje

komor - Pon 14 Sty, 2013

nienietaktak napisał/a:
komor, teraz pozostaje pytanie, czy zawsze trzeba dodawać urody i przedstawiać super hiper wypaśnie korzystnie?

Nie, ale musi być jakiś pomysł albo powód. Twoje zdjęcie 17 opisałbym jako realistyczne, tzn. ma dużą głębię, dobrą ostrość i prawie neutralną obróbkę. Wybranie do tego miksu perspektywy, która uwypukla cechy modelki, które już są uwypuklone przez naturę – nie pasuje mi to. To jest takie wpół drogi, ani poprawne, ani niegrzeczne.
Fajna buzia, anyway. :)

jaad75 - Pon 14 Sty, 2013

komor, kompletnie się z Tobą nie zgadzam. Uważam to zdjęcie za bardzo dobre właśnie dlatego, że ma przerysowaną perspektywę. Z klasyczną, płaską byłoby nudne.
Usjwo - Wto 15 Sty, 2013

No to ja dla odmiany takie "nieportretowe"

19.

nienietaktak - Wto 15 Sty, 2013

komor, między poprawnie a niegrzecznie jest jeszcze kilka opcji, z których warto korzystać.

90s, to nie są zdjęcia dla Vivy, Glamour czy też innej Pani Domu, więc bez sensu jest fotoszopowanie wszystkiego, co ma dwie nogi i na drzewa nie ucieka. Zwykłe dziewczyny, które chcą mieć kilka zdjęć. Taka kategoria też istnieje. Dobrze wiedzieć, że chcesz, aby ktoś wyłapał szczegóły na Twoich zdjęciach. Teraz tego nie zrobię, bo to będzie jak zemsta, ale następnym razem dobrze się przyjrzę ;) :P

jaad75, dziękuję za opinię, z którą raczej nie będę dyskutował, bo co mam powiedzieć? Że nie masz racji i zdjęcie jest spartaczone od góry do dołu? :P

[ Dodano: Wto 15 Sty, 2013 08:11 ]
Usjwo, jak najbardziej portretowe.

90s - Wto 15 Sty, 2013

nienietaktak napisał/a:
90s, to nie są zdjęcia dla Vivy, Glamour czy też innej Pani Domu, więc bez sensu jest fotoszopowanie wszystkiego, co ma dwie nogi i na drzewa nie ucieka. Zwykłe dziewczyny, które chcą mieć kilka zdjęć. Taka kategoria też istnieje. Dobrze wiedzieć, że chcesz, aby ktoś wyłapał szczegóły na Twoich zdjęciach. Teraz tego nie zrobię, bo to będzie jak zemsta, ale następnym razem dobrze się przyjrzę ;)

nienietaktak
nienietaktak napisał/a:
między poprawnie a niegrzecznie jest jeszcze kilka opcji, z których warto korzystać.

między glamour a "zwykłym" portretem też jest kilka opcji z których warto korzystać :mrgreen:
Wszystkie moje uwagi które napisałem powinny być wykonane już podczas robienia zdjęcia a nie w Phostoshopie.
Więc wybacz ale się z Tobą nie zgodzę, poza tym nie po to kobieta się codziennie maluje, idzie do kosmetyczki przed sesją itd byś ty ją szpecił i i niedbale pokazwyał a później układał do tego ideologie.
Jakbyś jej pokazał sterczące włosy to wiesz mi poszłaby do łazienki i je uczesała.
Czy zdjęcie by straciło na wartości? przestało by być "kilkoma fotkami"?
Ja też się na tym zawsze łapię bo bardzo trudno jest wyłapać wszystkie mankamenty.Ale dbale wykony portret to dobra wizytówka.
Poza tym zdjęcia ślicznotek bronią się same, umiejętności wychodzą gdy przyjdzie fotografować ludzi starszych i "niezbyt atrakcyjnych" zwłaszcza kobiety.
W tedy takie detale mogą wbić gwóźdź do trumny lub dodać wdzięku.

Nie oceniam Twoich prac przez pryzmat co było twoim celem w ich zrobieniu, chciałem tylko zwrócić Twoją uwagę na detale które najwidoczniej ci umykają a mają wpływ na całokształt. Nie myśl też sobie że pisze to ze złośliwości czy chce ci coś udowodnić, chciałem tylko pomóc.

Za wyłapywanie moich zaniedbań z góry dziękuje, bo co dwie pary oczu to nie jedna:)

90s, bądź przynajmniej sprawiedliwy i wytłumacz mi dlaczego modelka na Twoim zdjęciu ma taki bałagan na głowie? przy prawej skroni tez kilka włosów sterczy nie wiadomo po co. Dalej: ucho lewe wygląda nieciekawie (a raczej jego fragment), poniżej lewego ucha jakaś plamka wyglądająca jak zarost, ubytek w prawym uchu, nieproporcjonalnie pomalowana dolna warga, do tego nieestetyczne paznokcie (obgryzione?), brwi wyglądają jak pomalowane kredką. To była darmowa sesja? Bo moja tak i nikt nie biegał do kosmetyczki, fryzjerki itd.

To nie jest zemsta ani dorabianie ideologii, ale realizm i chęć pomocy.

90s - Wto 15 Sty, 2013

Przy prawej skroni, na prawym uchu oraz baczek, do tego bałagan na czole, skroń i ucho jeszcze mogłem uratować ale nie zauważyłem tego wcześniej ale i tak czoło jest moim największym błędem którego już nie dało się uratować, przyjrzyj się też dookoła głowy, nic tam nie sterczy.

I jak sam widzisz nie każdy błąd podczas robienia sesji da się naprawić, czy zdjęcie byłoby lepsze gdybym zadbał o te detale?
zdecydowanie TAK, staram się wyciągać wnioski po każdej sesji patrzeć na co najwięcej czasu tracę w PS i już podczas robienia zdjęć te zagrożenia niwelować.

[ Dodano: Wto 15 Sty, 2013 13:09 ]
a i jeszcze ten niebieski element z lewej strony twarzy bym usunął co sterczy jak antena.
Przedtem tego nie dostrzegłem a teraz mnie drażni:)

90s, no to u mnie sterczy dookoła głowy za to uszy i paznokcie są całe. rachunki wyrównane :P
90s - Wto 15 Sty, 2013

nienietaktak,widzę że edytowałeś posta :) więc i ja muszę dopisać odpowiedzi na Twoje nowe okrycia.
Ubytek ucha cecha charakterystyczna dlatego zawsze je zostawiam a paznokcie jak widać takie ma:)
za to usta są dobrze pomalowane.
To sesja mojej dziewczyny, trenowaliśmy oświetlenie typu muszla do tego ona sobie sprawdzała makijaż i pier-doły we włosach, oraz szukaliśmy pozy jak ją ustawić by jak najlepiej wyszła.

Zawsze jak trenujemy to staramy się jak najwięcej rzeczy sprawdzić za jednym razem.
Jakby to była sesja za pieniądze to byłby paznokcie, sztuczne rzęsy itd. klientki same o to dbają a najczęściej to my sami im to robimy na ich życzenie lub przychodzą prosto od kosmetyczki.

Więc czy oby na pewno rachunki wyrównane? :mrgreen:

I nie myśl sobie że się mądrze, nadal robię masę błędów i nie dostrzegam wielu detali.
stąd publikuje tutaj swoje prace, czasem łatwiej u innych coś wyłapać jak u siebie zwłaszcza jak długo się się pracuje nad jedną fotką.

90s, edytowałem, bo przyjrzałem sie przez szkło powiększające i tak jakoś wyszło (to nic osobistego, ale po prostu chciałem być złośliwy) :P
Rachunki wyrównane, bo swojej dziewczynie żałujesz na paznokcie, sztuczne rzęsy itd. Wstyd! ;)
Nikt sie nie mądrzy, ale każdy chce byc mądrzejszy :P

90s - Wto 15 Sty, 2013

nienietaktak napisał/a:
swojej dziewczynie żałujesz na paznokcie, sztuczne rzęsy itd. Wstyd! ;)

szewc w dziurawych butach chodzi :mrgreen:

nienietaktak napisał/a:
90s, edytowałem, bo przyjrzałem sie przez szkło powiększające i tak jakoś wyszło (to nic osobistego, ale po prostu chciałem być złośliwy) :P

Złośliwy byłbyś gdybyś wymyślał i szukał dziury w całym, uwagi w gruncie rzeczy były trafne i ja sam wyłapałem jeszcze klika błędów których przedtem nie dostrzegałem.
Tak więc możesz moje fotki filtrować jak obrazy "gdzie jest wally":) będę Ci bardzo za to wdzięczny.

nienietaktak napisał/a:
Nikt sie nie mądrzy, ale każdy chce byc mądrzejszy :P

mądre słowa:)

arietiss - Wto 15 Sty, 2013

20.

magda28 - Wto 15 Sty, 2013

bardzo ładna fotka 20.Na plakat.Dzieci to najlepsze modele jednak.
90s - Sro 16 Sty, 2013

21.

Cyberpunk portrait by Sanches90s, on Flickr

cybertoman - Sro 16 Sty, 2013

Duzo nieostrosci (albo malo ostrosci) w pierwszym planie sprawia wrazenie, ze calosc jest nieostra. Albo jest nieostre.
90s - Sro 16 Sty, 2013

21.

Cyberpunk portrait by Sanches90s, on Flickr

cybertoman,
Dzięki za zwrócenie uwagi, ogólnie jak pomniejszam fotki to daje opcje by mi gradienty zachowało bo nie przepadam za wyostrzaniem.

Podmieniłem fotki więc to wyżej już się nie pokarze a ja edytować posta nie mogę :oops:

masza - Czw 17 Sty, 2013

21 bardzo! mi się podoba.
nienietaktak - Czw 17 Sty, 2013

90s, uwaga! będę przemawiał: biust za blisko dołu i wygląda jakby spoczywał na półce, cień na styku koszulki i skóry można rozjaśnić, jasne plamki na szyi w strefie cienia do zlikwidowania, twarz dałbym bardziej odwróconą w stronę aparatu (bez linii nosa wykraczającej za linię policzka), bo teraz gałka oczna uciekła w kącik oka i wygląda to trochę jak zez zbieżny, nad ustami jasna plama, która nie wygląda za dobrze, usta nie wiem dlaczego pomalowane w ten sposób? ich niezła linia zamaskowana i zaczynają sprawiać wrażenie Jokerowego uśmiechu, no i ucięte okulary tez mi nie pasują.
A tak na marginesie, to po co koszulka? :P

krzysztoff77 - Czw 17 Sty, 2013

Jak nie koszulka to chociaż czarny pasek :mrgreen:
Ucięte okulary rzeczywiście rzucają się w oczy. Nie licząc "mikrouchybień" zdecydowanie na tak. Fajne kolorki.

[ Dodano: Czw 17 Sty, 2013 10:49 ]
nienietaktak, Czy zobaczymy jeszcze Wiktorię?
Dziewczyna naprawdę ma w sobie potencjał.

krzysztoff77, pracuję nad tym :P
90s - Czw 17 Sty, 2013

Dziękuje masza i cieszę się że zdjęcie Ci się podoba.

nienietaktak, musisz mi wybaczyć bo nieświadomie wyszła mała prowokacja.
ale poklei:
nienietaktak napisał/a:
biust za blisko dołu i wygląda jakby spoczywał na półce,

biust jest cały a koszulka już się cofa do ciała więc nie spoczywa na końcu kadru.
Ciekaw jestem jakbyś zrobił portret z dużym naturalnym biustem, kadrowałbyś na pępku?:)

nienietaktak napisał/a:
cień na styku koszulki i skóry można rozjaśnić,

jest już wystarczająco rozjaśniony poza tym bez niego pierś wyglądałaby jak jeden placek wraz z tułowiem.

nienietaktak napisał/a:
jasne plamki na szyi w strefie cienia do zlikwidowania,

to już moja wina a raczej niedbałego pomniejszania zdjęcia.
zdjęcia mają 5616 x 3744 a ja je kadruje bez żadnych zmian za jednym razem do 850 x 560
bije się w pierś będę staranniej do tego podchodził.
zresztą cybertoman, wyłapał bardziej dotkliwy błąd tego działania

nienietaktak napisał/a:
twarz dałbym bardziej odwróconą w stronę aparatu (bez linii nosa wykraczającej za linię policzka), bo teraz gałka oczna uciekła w kącik oka i wygląda to trochę jak zez zbieżny

to już na siłę wyciągane z 3/4 zrobiłbyś centralnie.
poza tym skręt twarzy względem tułowia wiąże się z problemami na szyi, fałdy ścięgna wszystko bardziej się uwidacznia a już tutaj dość mocno są podkreślone.

nienietaktak napisał/a:
nad ustami jasna plama, która nie wygląda za dobrze

taka sama plama jest na policzku i brodzie a nie tylko nad ustami, co podkreśla prawy policzek.

nienietaktak napisał/a:
usta nie wiem dlaczego pomalowane w ten sposób? ich niezła linia zamaskowana i zaczynają sprawiać wrażenie Jokerowego uśmiechu

tutaj musiałbym się rozpisać jaki był pomysł na sesje a my skupiamy się na błędach więc to pominiemy.

nienietaktak napisał/a:
no i ucięte okulary tez mi nie pasują.

Dlaczego?
Jakby były całe to stały by się tematem a są tylko dodatkiem, poza tym gdyby były całe poza nimi w zdjęciu pojawiłyby się końcówki włosów i elementy tła czyli kolejne zbędne elementy odciągające uwagę, już o szerszym kadrze nie wspominając.
Oczy powędrowałby by bardziej do środka kadru a gogle byłyby w mocnym punkcie.
Poza tym nie ma też całej wstążki i włosów z tyłu głowy a jednak to nie przeszkadza.

nienietaktak, widać że się bardzo starałeś ale do poprzedniego zdjęcia Twoje uwagi byłby bardziej przemyślane i trafne.

Ale wracając do tej prowokacji to zdjęcie ma zasadniczy błąd a raczej złamaną regułę której nie zauważyłeś a że tak ostro polujesz myślałem że jako pierwsze mi tutaj ją wygarniesz.

Pomysł na sesje nie było mój ale nie będę zanudzał opowieściami, ogólnie chciałem pokazać dominującą kobietę która w gruncie rzeczy była filigranowa więc wpadłem na pomysł by oświetlić ją i ustawić tak jak w męskim portrecie tylko z delikatniejszym cieniem, do tego perspektywą i kadrem podkreślającym męską sylwetkę.
Drugim błędem ustawienia kobiety frontalnie do światłą głównego jest brak cieni na dekolcie.

Tym razem ten efekt był zamierzony ale mógłbym się tylko usprawiedliwiać jakbyś mi tak napisał.

"biust jest cały a koszulka już się cofa do ciała więc nie spoczywa na końcu kadru.
Ciekaw jestem jakbyś zrobił portret z dużym naturalnym biustem, kadrowałbyś na pępku?:) "
i dalej:
"to już na siłę wyciągane z 3/4 zrobiłbyś centralnie.
poza tym skręt twarzy względem tułowia wiąże się z problemami na szyi, fałdy ścięgna wszystko bardziej się uwidacznia a już tutaj dość mocno są podkreślone."
Czy nie jest tak, że najpierw zwraca się uwagę na oczy, a dopiero później na szyję? Twarz bardziej centralnie, tułów nie tak mocno jak twarz, ale też bardziej centralnie i masz rozwiązane trzy problemy: źrenica w kąciku oka, wrażenie położenia biustu na dole kadru i fałdy/ścięgna widoczne na szyi.

"taka sama plama jest na policzku i brodzie a nie tylko nad ustami, co podkreśla prawy policzek. "

tylko że ta nad ustami wygląda tak, jakby modelka była wysmarowana bitą śmietaną lub coś w tym rodzaju. Pewnie z powodu kontrastu między ustami a skórą. :P

Okulary są dosyć istotnym elementem i dlatego to mi przeszkadza. Tylko tyle i aż tyle.

Naprawdę się nie starałem z tym wyłapywaniem. Moim celem było raczej pokazanie, że zawsze można sie do czegoś przyczepić i napisac na ten temat całe wypracowanie. Rzadko zdarza się sytuacja, że jesteś w stanie sam wyłapać wszystkie błędy lub niedociągnięcia. Poza tym stosując się do rad można popaść w kolejną skrajność: zaczyna sie robić zdjęcia tak, żeby wszystkim sie podobały, a to jest niemożliwe do osiągnięcia. Łamanie reguł tez nie jest przeszkodą, aby zrobic coś fajnego. Fajnego dla siebie i dla tych, którzy odbierają obraz podobnie. Fakt, że reguły warto znać i łamać je świadomie. Gdyby nikt ich nie łamał, to sztuka zginęłaby śmiercią naturalną. Po prostu nie byłoby ewolucji i rewolucji.
Reasumując: mam w głębokim poważaniu, czy zdjęcie jest zrobione według wszystkich reguł i czy ma jakieś niedociągnięcia. Albo odbieram je jako coś dobrego, albo nie.
Nie mylić powyższego z niewrażliwością na krytykę i przekonaniu o własnej wielkości i umiejętnościach. Uczę się cały czas, korzystam z rad i pewnie będę tak robił cały czas. Chodzi przede wszystkim o niepopadanie w skrajności. Tak podczas pisania opinii krytycznych, jak i podczas ich odczytywania.

Wybacz więc świadomą prowokację ;)

90s - Czw 17 Sty, 2013

Zawsze można zrobić coś lepiej, a zdjęcie nigdy nie jest tak dobre by nie mogło być lepsze.

Sam też się uczę, stąd publikuje na tym forum swoje zdjęcia, forum techniczne więc i na techniczne uwagi zawsze liczę.

I masz racje sam człowiek nie jest w stanie wszystkiego wyłapać, dość dużo czasu nad tym zdjęciem siedziałem.
Nadal kolorystyka skóry nie do końca mi odpowiada, kard i ułożenie modela nie jest złe ty widzisz zeza bo chcesz go widzieć mi by to do głowy nie przyszło widząc jak jest twarz ułożona.

Ale pozostań w gotowości nienietaktak to mnie mobilizuje by wpatrywać się w swoje zdjęcia jak szpak w pi....dę :mrgreen:

No to jazda ;)
22.

mozer - Czw 17 Sty, 2013

nienietaktak, zdecydowanie nie podoba mi się tutaj centralny kadr. Reszta fajnie ;)
90s - Czw 17 Sty, 2013

nienietaktak, za kolegą mozerem ciąć prawą albo lewą i górę która nic nie wnosi
oraz winieta za mocna na deskach, przykuwa uwagę a klimatu nie robi.

reszta dobra, i nie będę z lupą włosów szukał:))

krzysztoff77 - Czw 17 Sty, 2013

W górnej części odczuwalna pustka... Ale może to i dobrze: dzięki temu oko modelki bardziej świdruje widza.
muzyk - Pią 18 Sty, 2013

nienietaktak napisał/a:
A tak na marginesie, to po co koszulka?

Chciałbyś, co? :razz:

Mnie jakoś malowanie ust nie podchodzi, takie trochę przesadzone, tym bardziej z tym spojrzeniem.

cybertoman - Pią 18 Sty, 2013

muzyk napisał/a:
Mnie jakoś malowanie ust nie podchodzi
A'la "gwiaździsty sztandar". Teraz lepiej?
nienietaktak - Pią 18 Sty, 2013

90s napisał/a:
nienietaktak, za kolegą mozerem ciąć prawą albo lewą i górę która nic nie wnosi
oraz winieta za mocna na deskach, przykuwa uwagę a klimatu nie robi.

reszta dobra, i nie będę z lupą włosów szukał:))

taaaa... chcielibyście biust w mocnym punkcie. nic z tego. :P

pes - Pią 18 Sty, 2013

nienietaktak napisał/a:
taaaa... chcielibyście biust w mocnym punkcie. nic z tego. :P
:mrgreen: poprawiłeś mi humor z rańca :P

pes, przepraszam :P
mozer - Pią 18 Sty, 2013

nienietaktak, kurka, rozgryzłeś mnie ;)
90s - Pią 18 Sty, 2013

ja chciałem kolano:)

90s, u człowieków tego wzrostu nie istnieją kolana zamontowane ok. 20 cm poniżej brody, więc mi tu nie ściemniaj :P
90s - Pią 18 Sty, 2013

mocne punkty też są w niższych partiach (kadru) ;) choć w portrecie męskim nazywa się je słabym punktem :wink:
jacekwrrr - Nie 20 Sty, 2013

Z dzisiejszego spaceru proszę o opinię.
23.

nienietaktak - Nie 20 Sty, 2013

jacekwrrr, Pstryk dobry do rodzinnego albumu. Nic ponadto.
Podpis na zdjęciu powinien mieć najmniej 5600 na 1000 pikseli.

kozidron - Pon 21 Sty, 2013

jacekwrrr, ostatnio staram się nie komentować twoich zdjęć, bo to nie pomaga. Ani nie szukasz ani specjalnie nic się nie poprawia, za to podpis masz iście profesjonalny. Nad znakiem wodnym popracowałeś więcej niz nad kontrastem zdjęcia. Tylko nie bądź zły, jestem wredną małpą z natury :wink:
mozer - Pon 21 Sty, 2013

IMHO zaburzyłeś dziecku proporcje.
Wojmistrz - Pon 21 Sty, 2013

jacekwrrr, a spacer się udał? Bo zdjęcie nie bardzo (23).
jacekwrrr - Pon 21 Sty, 2013

kozidron napisał/a:
jacekwrrr, ostatnio staram się nie komentować twoich zdjęć, bo to nie pomaga. Ani nie szukasz ani specjalnie nic się nie poprawia, za to podpis masz iście profesjonalny. Nad znakiem wodnym popracowałeś więcej niz nad kontrastem zdjęcia. Tylko nie bądź zły, jestem wredną małpą z natury :wink:

Nie wiem dlaczego kontrast zmienił się po wyrzuceniu exifa programem.
Nie jestem zły sam widzę kontrast do kitu.
ale chociaż podpis się udał hahahahaha
a zdjęcie miało tak wyglądać

[ Dodano: Pon 21 Sty, 2013 20:19 ]
mozer napisał/a:
IMHO zaburzyłeś dziecku proporcje.

napisz gdzie zniszczyłem proporcje, bo nie mam pojęcia

[ Dodano: Pon 21 Sty, 2013 20:21 ]
Wojmistrz napisał/a:
jacekwrrr, a spacer się udał? Bo zdjęcie nie bardzo (23).

Spacer bardzo się udał dziękuję.

[ Dodano: Pon 21 Sty, 2013 20:22 ]
Proszę napiszcie mi czy zawsze jak czyszczę plik z exifa to kolory się zmieniają?

komor - Pon 21 Sty, 2013

jacekwrrr napisał/a:
Proszę napiszcie mi czy zawsze jak czyszczę plik z exifa to kolory się zmieniają?

Pierwszy obrazek jest bez przypisanego profilu. Drugi jest oprofilowany jako AdobeRGB. Powinieneś konwertować do sRGB to, co wrzucasz do sieci. Nie wiem czy jest to wykonalne przy pomocy Picassy, być może…

nienietaktak - Pon 21 Sty, 2013

a zmieniły się? oglądam na w miarę marnym laptopie i nie widzę żadnych różnic. może tylko tyle, że podpis gdzieś zniknął.
komor - Pon 21 Sty, 2013

nienietaktak napisał/a:
a zmieniły się?

Zmieniły się, jak się ogląda na porządnym systemie operacyjnym lub na nieporządnym ale w przeglądarce z zarządzaniem kolorem. :)

kozidron - Pon 21 Sty, 2013

jacekwrrr, prawdopodobnie robi ci to program, którym usuwasz exifa.

komor napisał/a:
Zmieniły się, jak się ogląda na porządnym systemie operacyjnym lub na nieporządnym ale w przeglądarce z zarządzaniem kolorem. :)

dobra, dobra komor nie bój, nie bój są lepsze systemy operacyjne niż twój :twisted:

nienietaktak - Pon 21 Sty, 2013

komor, wiesz co to jest w miarę marny laptop? To coś takiego, co nie powinno żyć ;)
jacekwrrr - Pon 21 Sty, 2013

Sami życzliwi ludzie tu piszą.........
Wojmistrz - Wto 22 Sty, 2013

Spoko jacekwrrr, ja też dam do siebie teraz postrzelać krytyką :D
24.

Usjwo - Wto 22 Sty, 2013

Wstawianie zdjec rodzinnych nie jest dobrym pomyslem. Sami oceniajac takie zdjecie nie jestesmy obiektywni. No bo co mozna powiedziec o dwoch ostatnich zdjeciach (24, 23)? W miare poprawnie (trafiona ostrosc) zdjecia do albumu rodzinnego. Ani tam kadru, ani swiatla, ani tla, a ogladajacych nie laczy zaden sentyment z modelami. Nie jestem przeciwnikiem wstawiania zdjec swoich pociech (bo byly tu juz udane foty), ale odrobine samokrytyki i spojrzenia "chlodnym fotograficznym okiem" by sie przydalo. Ja bym poprosil autorow o wyminienie chociaz jednego argumentu, dlaczego zamiescili te zdjecia. ("chcialem uslyszec co powiecie" - sie nie liczy :mrgreen: )

jacekwrrr, ja to z zyczliwosci napisalem, chociaz moze to tak nie wyglada :grin:

marcin wuu - Wto 22 Sty, 2013

I się okazuje, że na forum Optycznych można wstawiać zdjęcia! Że w ogóle ktoś się tu interesuje zdjęciami. Szoker trochę taki :)
A se wstawię, będę mógł się pochwalić że mam fotkę na Optycznych też :)

25. Linie doskonałe

moronica - Wto 22 Sty, 2013

marcin wuu, sliczna modelka ;) jedyne do czego moge sie przyczepic to ta bluzeczka. gdyby ona od dolu domykala kompozycje to by bylo ok. ale ze wystaja jej tylko te 2 trojkaciki to by sie chcialo zobaczyc to zdjecie bez nich albo wlasnie z plytszym dekoltem
marcin wuu - Wto 22 Sty, 2013

Modelka jest śliczna z zasady, tylko takie fotografuję ;)
A te dwa trójkąty właśnie mają domykać zdjęcie z dołu. Pełnią też inną funkcję, likwidują ewentualne przypuszczenie, że modelka jest nago.

pioroon - Wto 22 Sty, 2013

marcin wuu, tak z ciekawości. Ta kreska pod ustami (taka wyblaknięta) to element makijażu?
Portret imo bardzo udany...

apo5 - Wto 22 Sty, 2013

26.

"It's not personal, Sonny. It's strictly business..."

90s - Wto 22 Sty, 2013

apo5, mogłeś podkreślić detal twarzy i zmarszczki ale ogólnie dość ciekawa praca, fajnie stagowany podpis.
25 przyjemne światło i modelka.

apo5 - Sro 23 Sty, 2013

Kurczaki, nie mogę wyedytować posta żeby wrzucić mniejszy rozmiar tylko taka krowa...
90s wymaksowałem detale ale wydawała mi się wtedy praca przedobrzona.
Marcin Wuu - piękny portret!

Usjwo - Sro 23 Sty, 2013

marcin wuu dobrze ze odkryles w koncu galerie na optycznych :smile: . Poziom zdjec nam sie tu troche podniesie, a mam nadzieje ze uchylisz rabka tajemnicy i podzielisz sie tez technicznymi/warsztatowymi uwagami. Nastawiam sie na duzo dobrych portretow (i wiadomosci) :smile:
masza - Sro 23 Sty, 2013

26 - piękności!
25 - także, aczkolwiek ten ostry trójkątny cień nosa na lewym policzku modelki (zjawiskowej!) odrobinę psuje odbiór.

Usjwo - Sro 23 Sty, 2013

26 jest swietne, dlon troche za mocno "zhadeerowana" w porownaniu do twarzy, ale to szczegól. Na dobrym zdjeciu nawet podpis nie przeszkadza :razz:
marcin wuu - Sro 23 Sty, 2013

masza napisał/a:
26 ...ten ostry trójkątny cień nosa na lewym policzku modelki (zjawiskowej!) odrobinę psuje odbiór.

O. Z ciekawości czystej, w jaki sposób psuje? Mógłbyś to uzasadnić jakoś?

masza - Sro 23 Sty, 2013

marcin wuu napisał/a:
Mógłbyś to uzasadnić jakoś?

Nie mógłbym. Ale mogłabym. :)
Ciemna plama o ostrych brzegach przyciąga wzrok oglądającej. Ani to element twarzy, ani makijażu, ani biżuterii, ani też ładnie podkreślający kształty światłocień - więc przeszkadza.

masza napisał/a:
marcin wuu napisał/a:
Mógłbyś to uzasadnić jakoś?

Nie mógłbym. Ale mogłabym. :)
Ciemna plama o ostrych brzegach przyciąga wzrok oglądającej. Ani to element twarzy, ani makijażu, ani biżuterii, ani też ładnie podkreślający kształty światłocień - więc przeszkadza.

Przepraszam, nie przyzwyczajonym do tych płciowych znaczków.
Dziękuję za uzasadnienie :) rozumiem, że odrzucasz cały nurt fotografii hollywoodzkiej i ogólnie portret w klasycznym stylu? Hurrell, Karsh, Studio Harcourt, Nasierowska?

Usjwo - Sro 23 Sty, 2013

marcin wuu napisał/a:
rozumiem, że odrzucasz cały nurt fotografii hollywoodzkiej i ogólnie portret w klasycznym stylu? Hurrell, Karsh, Studio Harcourt, Nasierowska?

to chyba nadinterpretracja.

90s - Sro 23 Sty, 2013

marcin wuu może lepiej było w tym przypadku użyć światła typu butterfly ? ładnie by podkreślił usta i nos zaakcentował

Tak na marginesie warto byłoby też wsztukowywać te pojedyncze sterczące włosy.

nienietaktak - Sro 23 Sty, 2013

90s, wiedziałem i czekałem na to zdanie od rana :mrgreen:

Nadinterpretacja? Być może. Ale to dlatego, że nie rozumiem w jaki sposób cień może przeszkadzać na zdjęciu. Cień buduje bryłę, bez niego fotografie są płaskie i mdłe. Takie teraz są trendy, dowalić z pięciu softboksów, żeby broń boże jakaś ostra krawędź się nie pojawiła... Ja tego nie kumam, więc chcę się dopytać :)

Co do baterflaja - nie, tutaj mi nie ten efekt nie pasował.

90s - Sro 23 Sty, 2013

nienietaktak, liczyłem że Ty powiesz te pamiętne słowa,ale już drugi dzień i nic :razz:

marcin wuu, masz racje ale czy w przypadku takiego cienia jego kierunek nie powinien być w stronę ust 45 stopni a kształt zaokrąglony jak czubek nosa?
Chyba że to typ jakiegoś oświetlenie o którym nie słyszałem.

Tak czy owak podoba mi się Twoje zdjęcie i ciekaw jestem kolejnych, i nie dziw się że tak się tutaj czepiamy ale robimy to w dobrej wierze.

poza nienietaktak bo on to robi z zamiłowania :mrgreen:

masza - Sro 23 Sty, 2013

marcin wuu napisał/a:
rozumiem, że odrzucasz cały nurt fotografii hollywoodzkiej i ogólnie portret w klasycznym stylu?

Nie.
marcin wuu napisał/a:
nie rozumiem w jaki sposób cień może przeszkadzać na zdjęciu

Wyjaśniłam przecież, dlaczego taki cień mi przeszkadza.

90s, nigdy sie nie czepiam bez prowokacji :razz:

90s napisał/a:
marcin wuu, masz racje ale czy w przypadku takiego cienia jego kierunek nie powinien być w stronę ust 45 stopni a kształt zaokrąglony jak czubek nosa?

nie wiem skąd ten pomysł, to jest jakaś zasada specjalna? Cień nosa ma kształt taki, jak nos który go rzuca :)

masza napisał/a:
Wyjaśniłam przecież, dlaczego taki cień mi przeszkadza.

Wyjaśniłaś że przeszkadza, bo jest ciemny oraz nie jest biżuterią, ani makijażem. A ponieważ to nie jest zdjęcie do katalogu kosmetycznego, ani jubilerskiego, a ciemność jest generalnie naturą cienia, to chciałem się dopytać. I szczerze, dalej nie rozumiem. Chociaż oczywiście przyjmuję że się nie podoba. Tak naprawdę nie trzeba odnajdować motywów, nie podoba się to się nie podoba i już :)
Raczej się nie dorozumiemy, bo mam wrażenie że traktujesz cień jak coś niepożądanego na zdjęciu. Może w takim razie podrocze się jeszcze:

27. Czarno-białe znaczy czarno-białe

pes - Sro 23 Sty, 2013

marcin wuu, piękne portrety! Czekam na więcej.
arietiss - Sro 23 Sty, 2013

27 jeszcze lepsze niz poprzednie!
90s - Sro 23 Sty, 2013

Cytat:
nie wiem skąd ten pomysł, to jest jakaś zasada specjalna? Cień nosa ma kształt taki, jak nos który go rzuca :)

Zasada? w sumie tak, bo po cieniu nosa ocenia się typ oświetlenia. Popatrz na zdjęcia Hurrell i na ten detal. U ciebie cień to trójkąt albo strzałka w lewo pod kątem prostym, stąd napisałem że nie znam tego typu światła w portrecie hollywoodzkim na który się powołujesz.

znam, butterfly, rebrantowskie, pętle, muszle itd. bo to cień nosa rysuje ich definicje

tak samo ostatnia fotka, to butterfly?
jakby to był podręcznikowy butterfly to miałbyś minimalny delikatny cień pod nosem i pod dolną wargą , tutaj jest on zbyt mocno rozlany
Minimalnie niżej lampa oraz trochę w prawo i miałbyś idealnego motylka.

Ale i tak mi się zdjęcie podoba i nie będę już nic pisać na ten temat bo miło się je ogląda.

ps. Masz jakiś facetów :mrgreen: ?

magda28 - Sro 23 Sty, 2013

tak z ciekawości. mnie na ten przykład nie interesuje czy jest motylek czy go nie ma, albo jak pada cień.Oceniam fotkę, która bardzo mi się podoba.Pewnie podobnie uważa 90% ludzi.

Nie wiem czy to jakieś zboczenie zawodowe czy kompleksy.

Troszkę mieszasz :)
Portretów nie robi się oświetleniem butterfly, rembrandt pętle muszle itepe. Tak opisują to ludzie którzy nie robią portretów, bo muszą w jakiś sposób uporządkować sobie fotograficzny wszechświat. Stąd tyle tych określeń w nadętych poradnikach, tutkach na jutubie i opasłych księgach wypełnionych kiepskimi zdjęciami.
Tak naprawdę robi się światło tak jak się chce, a co potem ktoś napisze, że to był loop albo butterfly czy jeszcze inna muszelka, to już są klasyczne przednie brednie poobiednie.
I mógłbym ci tutaj bez problemu zalinkować fotkę Hurrella na której cień będzie trójkątny, okrągły kwadratowy, w kształcie grzyba i cygara. Takie sztywne zasady są dobre dla dzieci które dopiero się uczą chodzić :)

mozer - Sro 23 Sty, 2013

marcin wuu, wydaje mi się, że jest tu za dużo biżuterii. Zdjęcie jest raczej minimalistyczne a takie wielkie kolczyki rozpraszają uwagę od modelki. Takie ostre cienie pod oczodołami i nosem raczej nie służą kobiecie, ale to już kwestia gustu. IMHO pierwsz ebyło bardziej subtelne.

PS. nie wiem co jest złego w kadrze sugerującym nagość modelki :D

pan.tadeusz - Sro 23 Sty, 2013

marcin wuu napisał/a:

25. Linie doskonałe

nie wiem czy akurat ta fryzura... modelka ma wyjątkowo wysokie czoło, które w ten sposób (za)mocno zostało podkreślone mz

25 i 27 są bardzo fajne. Odbieram je pozytywnie, patrzę z przyjemnością i to wystarczy.
26 - przeefektowane jak na mój gust

mozer napisał/a:
PS. nie wiem co jest złego w kadrze sugerującym nagość modelki :D

Nic złego. To kwestia zasady, a ja mam taką, że nie robię aktów :)

Reszta to jak piszesz, de gustibus. Uwielbiam cienie smoliste i jest ich zawsze pełno na moich portretach.

apo5 - Sro 23 Sty, 2013

nienietaktak napisał/a:

26 - przeefektowane jak na mój gust

Nie szkodzi. Może i wieje tandetą ale mam potrzebę nadania zdjęciom swoistego charakteru. Naturalna fotografia już nie pieści moich zmysłów. Eksperymentuję, szukam tego czegoś - a może po prostu tuszuję techniczne niedoróbki - nie wiem - jestem świeżakiem samoukiem.

28.

cybertoman - Sro 23 Sty, 2013

marcin wuu napisał/a:
27.
Nos, tak 2/3 od nasady wyglada szeroko i nie współgra z wąskim zakończeniem. Asymetryczność nozdrzy też nie prezentuje sie atrakcyjnie.

apo5, eksperymentuj. w końcu znajdziesz to, czego szukasz. i tego szczerze życzę.

cybertoman napisał/a:
marcin wuu napisał/a:
27.
Nos, tak 2/3 od nasady wyglada szeroko i nie współgra z wąskim zakończeniem. Asymetryczność nozdrzy też nie prezentuje sie atrakcyjnie.

To bardziej do pana boga uwaga, niż do fotografa :) no, chyba że dyskusja ma być o mankamentach urody modelki, a nie o zdjęciach...

marcin wuu napisał/a:
To bardziej do pana boga uwaga,
On Ci oswietlenie ustawial?
kozidron - Sro 23 Sty, 2013

cybertoman napisał/a:

On to chyba śnieg na nas zrzuca :wink:
cybertoman, nie lubisz długich nosów u kobiet :wink: ?

29.

30.

31.

cybertoman napisał/a:
marcin wuu napisał/a:
To bardziej do pana boga uwaga,

Acha. To nie rozumiem w takim razie. Nos jest za wąski na czubku i asymetryczny bo tak ustawione jest światło? To interesujące, mógłbyś rozwinąć (najlepiej na przykładzie zrobionego przez siebie zdjęcia, tak wiesz, żeby było wiadomo że nie teoretyzujesz tylko piszesz z praktyki)?

90s - Sro 23 Sty, 2013

marcin wuu, ja ci mogę powiedzieć z praktyki że cybertoman ma racje, światłem możesz prostować nosy a kątem pod jakim robisz zdjęcia lub ustawieniem modela możesz uwydatniać lub maskować jego wady.
Dowody znajdziesz sobie w książkach o porterach , oczywiście napisanych przez ludzi którzy nigdy nie robili zdjęć portretowych :)

90s napisał/a:
marcin wuu, ja ci mogę powiedzieć z praktyki że cybertoman ma racje, światłem możesz prostować nosy a kątem pod jakim robisz zdjęcia lub ustawieniem modela możesz uwydatniać lub maskować jego wady.
Dowody znajdziesz sobie w książkach o porterach , oczywiście napisanych przez ludzi którzy nigdy nie robili zdjęć portretowych :)

Jako początkujący portrecista dziękuję za ten okruch mądrości bardziej doświadczonemu koledze :)

kozidron napisał/a:
nie lubisz długich nosów u kobiet
Nawet bardzo lubie. Ten z 29-31 bardzo mi sie podoba. Pewnie Cie wkurze, ale zdjecia tez mi sie podobaja.
90s - Sro 23 Sty, 2013

marcin wuu, bez sarkazmów :razz:
cybertoman - Czw 24 Sty, 2013

marcin wuu napisał/a:
mógłbyś rozwinąć
Prawe (modelki lewe) nozdrze jest widocznie, to drugie natomiast calkowicie ukryte w cieniu, co stwarza zludzenie, ze jedna strona jest dluzsza od drugiej - czyli zludzenie asymetrii.
pan.tadeusz - Czw 24 Sty, 2013

cybertoman napisał/a:
marcin wuu napisał/a:
mógłbyś rozwinąć
Prawe (modelki lewe) nozdrze jest widocznie, to drugie natomiast calkowicie ukryte w cieniu, co stwarza zludzenie, ze jedna strona jest dluzsza od drugiej - czyli zludzenie asymetrii.

:shock:

pan.tadeusz napisał/a:
nozdrze
Skrzydełko?
Usjwo - Czw 24 Sty, 2013

marcin wuu napisał/a:
bo muszą w jakiś sposób uporządkować sobie fotograficzny wszechświat. Stąd tyle tych określeń w nadętych poradnikach, tutkach na jutubie i opasłych księgach wypełnionych kiepskimi zdjęciami.

Tak sie dzieje w kazdej dziedzinie, nie tylko w fotografii. Jezeli chcemy skutecznie sie komunikować to musimy w jakiś sposób uporządkować pojeęcia i znaczenia. Szczególnie jeżeli to jest komunikacja internetowa i wszystko w słowa pisane trzeba ubrać

marcin wuu napisał/a:
Tak naprawdę robi się światło tak jak się chce, a co potem ktoś napisze, że to był loop albo butterfly czy jeszcze inna muszelka, to już są klasyczne przednie brednie poobiednie.

Ktoś robi światło jakie chce, a potem ktoś je nazywa, żeby poprawić skuteczność komunikacji. Prościej i skuteczniej napisać:
"oświetlenie tybu butterfly"
niż
"lampa wysoko przed modelem, światło pada z góry".

Nawiasem mowiąc "portret holywoodzki" na ktory się powołujesz, bardzo czesto świecony był właśnie butterflyiem, a szczególnie w przypadku portretu kobiet, ostre boczne światło to portrety męszczyzn. Oczywiście nie jest to jakąs "prawdą obiawioną" ktorą należy stosować, ale raczej "rys historyczny".
Najpierw prosisz o wyjaśnienie co się nie podoba, a potem sie obruszasz że ktoś stosuje trminologie od lat przyjętą i narzekasz na "niedorozumienie".

Pisałes że chcesz i robisz "piękne portrety, pięknym kobietą", co moim zdaniem udaje Ci sie bardzo dobrze, ale może trzebaby sie pochylić nad tym jak ktoś mówi że się coś nie podoba, szczególnie jak to kobieta mówi.

A portretów "pięknych kobiet" wrzucaj więcej , nawet te starsze (portrety, nie kobiety), bo bardzo dobre są.

marcin wuu - Czw 24 Sty, 2013

Być może cię to zdziwi, ale odpowiednikiem amerykańskiego butterfly'a jest oświetlenie przednio górne. Pojęcia te uporządkował na potrzeby polskiej terminologii Dederko bodajże w sześćdziesiątych latach ubiegłego wieku. Niemniej jednak, nie zrozumiałeś o co mi chodzi. Nie mam żadnego problemu z samymi określeniami. Problem tkwi tutaj:

90s napisał/a:
(...)masz racje ale czy w przypadku takiego cienia jego kierunek nie powinien być w stronę ust 45 stopni a kształt zaokrąglony jak czubek nosa?
Chyba że to typ jakiegoś oświetlenie o którym nie słyszałem.(...)

90s napisał/a:
(...)po cieniu nosa ocenia się typ oświetlenia. Popatrz na zdjęcia Hurrell i na ten detal. U ciebie cień to trójkąt albo strzałka w lewo pod kątem prostym, stąd napisałem że nie znam tego typu światła w portrecie hollywoodzkim na który się powołujesz.

znam, butterfly, rebrantowskie, pętle, muszle itd. bo to cień nosa rysuje ich definicje

tak samo ostatnia fotka, to butterfly?
jakby to był podręcznikowy butterfly to miałbyś minimalny delikatny cień pod nosem i pod dolną wargą , tutaj jest on zbyt mocno rozlany
Minimalnie niżej lampa oraz trochę w prawo i miałbyś idealnego motylka.
(...)

A polega on na tym, że z jakiegoś powodu światło powinno spełniać właściwe kąty oraz cienie by zostać zakwalifikowanym do jakiejś określonej kategorii. Bo jeśli nie zostanie zakwalifikowane, to znaczy, że jest zrobione nieprawidłowo... człowiek naczytał się, naoglądał dziwnych tutoriali i teraz to się odbija taką właśnie czkawką. Co gorsza, namawia mnie bym ja też zaczął czytać te książki i oglądać tutoriale, a tu już opuszczamy tereny komedii i wkraczamy w grozę. No więc ja już czytałem i oglądałem i zajęło mi ładnych parę lat zanim dałem radę otrząsnąć się i odrzucić te bzdury.

Zapewniam cię, że portrety Hollywoodzkie robiło się jak komu pasowało i na każdy przykład światła takiego jak butterfly dam ci dwadzieścia zupełnie innych, popełnionych przez tego samego fotografa. Tak samo schemat oświetlenia, którym amerykanie szargają dobre imię genialnego holenderskiego malarza nie był dominującym na jego obrazach. Owszem, malował tak, ale równie chętnie malował inaczej, i na pewno nie poznawał schematów z podręcznika "Portrait lighting for dummies". Wszystko to są totalne uproszczenia i spłycenia, które niczemu nie służą poza spychaniem bezużytecznych podręczników. Nikt i nigdy nie nauczył się portretować z podręcznika. Tak można nauczyć kogoś robić zdjęcia do legitymacji. W sumie też portret, ale czy o taki właśnie chodzi?

90s napisał/a:
marcin wuu, bez sarkazmów :razz:

Ok. Ja nie będę sarkastyczny, a ty nie będziesz wpadał w ton zadęto pouczający. Deal?

cybertoman napisał/a:
marcin wuu napisał/a:
mógłbyś rozwinąć

Gdybyś tak napisał od razu zamiast czarować o za wąskich i za szerokich nosach :)... Niestety nie cofniemy się w czasie by zobaczyć co by się stało gdyby tak było. Mogę pokazać inne zdjęcie tej modelki, może zaspokoi wyrafinowane gusta ;)

32. Efekt motyla

cybertoman napisał/a:
pan.tadeusz napisał/a:
nozdrze
Skrzydełko?

lepiej ;)
bo z tymi nozdrzami to mnie się zaraz koń jakiś albo jakby o cycuniach pisać - wymiona :roll:

marcin wuu napisał/a:
32.
To mi sie najbardziej podoba.

Koń to ma chrapy.

chrapy to ja mam jak padnę po przepiciu ;)
nienietaktak - Pią 25 Sty, 2013

33.

KwusheR - Pią 25 Sty, 2013

32 i 33 Fajne : )

W 32 nie podoba mi się troszkę to co dzieje się z nosem. On taki jest czy to gra cienia? Fajna tonacja.

jacekwrrr - Sob 26 Sty, 2013

34.

[ Dodano: Sob 26 Sty, 2013 22:47 ]
proszę o opinię

masza - Sob 26 Sty, 2013

33 podoba mi się. Ładna kompozycja, o modelce nie wspominając.
34 fajne - taki uśmiech jest zaraźliwy. :) Kompozycja też na plus.

masza napisał/a:
33 podoba mi się. Ładna kompozycja, o modelce nie wspominając.
34 fajne - taki uśmiech jest zaraźliwy. :) Kompozycja też na plus.

Bardzo dziękuję za opinię pozdrawiam

mozer - Sob 26 Sty, 2013

jacekwrrr, nie wiem czy nie lepiej byłoby zrobić z tego high-key. Taka szarawa tonacja do mnie nie do końca przemawia.

mozer napisał/a:
jacekwrrr, nie wiem czy nie lepiej byłoby zrobić z tego high-key. Taka szarawa tonacja do mnie nie do końca przemawia.

Mam prośbę przerób to zdjęcie tak jak powinno według Ciebie wyglądać. Z góry dziękuję.

komor - Nie 27 Sty, 2013

pioroon, nie ładuje się. Poza tym test obiektywu na ISO 3200? :) To jest dział fotografii, a nie testów sprzętu, tak poza tym.
masza - Nie 27 Sty, 2013

jacekwrrr napisał/a:
Mam prośbę przerób to zdjęcie tak jak powinno według Ciebie wyglądać. Z góry dziękuję.

Wiem, że nie do mnie prośba - ale spróbowałam z ciekawości, choć nie mam pojęcia, czy mozer miał to na myśli. :)
Tak czy owak podoba mi się oryginał.

cybertoman - Nie 27 Sty, 2013

masza napisał/a:
34 fajne - taki uśmiech jest zaraźliwy
No jest... jacekwrrr, mam ten sam "problem" i moja Modelka woli zdjęcia bez uśmiechu.
masza - Nie 27 Sty, 2013

cybertoman napisał/a:
moja Modelka woli zdjęcia bez uśmiechu

Że niby woli ponuraczkę zgrywać na zdjęciach? Dlaczego?! :)

jacekwrrr - Nie 27 Sty, 2013

Szkoda że słowa krytyki bardzo szybko padają a jak się prosi o prawidłową obróbkę to cisza oprócz życzliwej maszy.......

masza napisał/a:
Dlaczego?!
Nie rozpisując sie zbyt obszernie: wąska górna warga i wyeksponowane dziąsła.
masza - Nie 27 Sty, 2013

cybertoman, nie napisałeś o zmarszczkach pod oczami i wokół nich oraz o rozszerzonym na dole nosie. A, i szparki zamiast oczu. Twarz niesmukła, szeroka.
Jednak nie znam piękniejszego ludzkiego oblicza niż szczerze uśmiechnięte. :)

mozer - Nie 27 Sty, 2013

jacekwrrr, masza, tak, mniej więcej to miałem na myśli. :)

[ Dodano: Nie 27 Sty, 2013 01:21 ]
masza, mimo wszystko, o ile nie mamy innego celu, przy portrecie jednak staramy się maskować niedoskonałości urody, czyż nie?

[ Dodano: Nie 27 Sty, 2013 01:23 ]
jacekwrrr napisał/a:
jak się prosi o prawidłową obróbkę to cisza

Wyobraź sobie, że nie siedzimy tutaj non stop... Ręce opadają :roll:

masza - Nie 27 Sty, 2013

mozer napisał/a:
masza, mimo wszystko, o ile nie mamy innego celu, przy portrecie jednak staramy się maskować niedoskonałości urody, czyż nie?

Tak... Ale uśmiech - według mnie - ma swoje prawa. :)

masza, przekażę Twoje sugestie, dobitnie podkreślając, ze pochodzą od kobiety.

jacekwrrr napisał/a:
oprucz życzliwej maszy.......
No! Zasłużyła na dziękuję.
masza - Nie 27 Sty, 2013

Dobranoc, chłopaki. :)

masza, Dobranoc! Dziękuję!
kozidron - Nie 27 Sty, 2013

34 całkiem fajne, jest postęp nie ma podpisu. Troszkę uśmiech za szeroki, mozna było bardziej z kontrastować.

jacekwrrr napisał/a:
Szkoda że słowa krytyki bardzo szybko padają a jak się prosi o prawidłową obróbkę to cisza oprucz życzliwej maszy.......

no wiesz, nie wszyscy siedzą i zyją forumem, tym bardziej dość późnym wieczorem z soboty na niedziele.
Widzę, że jesteś absorbujący jak małe dziecko, wrócę z roboty w poniedziałek to mogę sie podjąć obrobienia tego jotpega, tylko ile mozna pocisnąć z obcietego jpg-a.

jacekwrrr, tylko na litośc królowej nie wal fochów, bo mężczyźnie nie przystoi.

jacekwrrr - Pon 28 Sty, 2013

kozidron napisał/a:
34 całkiem fajne, jest postęp nie ma podpisu. Troszkę uśmiech za szeroki, mozna było bardziej z kontrastować.

jacekwrrr napisał/a:
Szkoda że słowa krytyki bardzo szybko padają a jak się prosi o prawidłową obróbkę to cisza oprucz życzliwej maszy.......

no wiesz, nie wszyscy siedzą i zyją forumem, tym bardziej dość późnym wieczorem z soboty na niedziele.
Widzę, że jesteś absorbujący jak małe dziecko, wrócę z roboty w poniedziałek to mogę sie podjąć obrobienia tego jotpega, tylko ile mozna pocisnąć z obcietego jpg-a.

jacekwrrr, tylko na litośc królowej nie wal fochów, bo mężczyźnie nie przystoi.

"jotpega" hahahahahahahaha to mnie rozbawiłeś......

[ Dodano: Pon 28 Sty, 2013 08:25 ]
Piszesz jak dziecko ....... :lol:

90s - Pon 28 Sty, 2013

35.

Gravitation by Sanches90s, on Flickr

mozer - Pon 28 Sty, 2013

90s, świetne! Gratuluje kreatywności! :)
90s - Pon 28 Sty, 2013

Dziękuje kolego mozer, nie będę ukrawał ale ciężko było przykleić modelkę do stołu a stół do ściany :wink:
mozer - Pon 28 Sty, 2013

90s, e, przeceniłem Cię. Myślałem, że używasz gwoździ ;)
pioroon - Pon 28 Sty, 2013

Widać, że się obcasami trzyma :cool:
Kreatywne - to najlepsze słowo dla tego zdjęcia.

90s - Pon 28 Sty, 2013

mozer napisał/a:
90s, e, przeceniłem Cię. Myślałem, że używasz gwoździ ;)

gwoździe to już projektach wysokobudżetowych:)

pioroon, dziękuje :)
a tak serio to rzuca się w oczy sposób jego wykonania, czy wygląda to naturalnie? bo ja nie potrafię obiektywnie ocenić wiedząc jak je zrobiono.

mozer - Pon 28 Sty, 2013

90s, a to strumień nie jest doklejony w PP? Pewnie można by się przyczepić włosów opadających wzdłuż skrzyni (?).

90s napisał/a:
a tak serio to rzuca się w oczy sposób jego wykonania, czy wygląda to naturalnie? bo ja nie potrafię obiektywnie ocenić wiedząc jak je zrobiono.

Ciężko wyplenić wyobrażenie siebie za spustem migawki oglądając tą fotkę ;)
Przynajmniej ja tak mam. Po pięciu sekundach zamiast odbierać ogólnie zdjęcie już wiadomo jak to było :) Niemniej w odbiorze wygląda naturalnie (ewentualnie model mógł inaczej trzymać kieliszek)...

90s - Pon 28 Sty, 2013

mozer, tak strumień dodałem osobno a włosy rozłożone w ten sposób bo modelka komicznie wyglądała z grzywką na kilkanaście centymetrów i sukienką naciągniętą w jedną stronę.

Ale jeszcze pokombinowanej z takimi zdjęciami tylko przydałoby się sprzęt na uwięzi i statyw.

mozer - Pon 28 Sty, 2013

90s, to dobrze, bo już zaczynałem kombinować pod jakimi kątami ustawić te meble, żeby dało się taki strumień uzyskać a modelka nie spadła ;)

Tak czy siak fotka jest o wiele bardziej kreatywna niż typu ludzie leżący na chodniku przy ścianie :) Mi tam się podoba. Kurcze, trzeba wykombinować w tym kierunku jakąś totalną zagwozdkę, żeby się taki mozer pogłowił ;)
90s - Pon 28 Sty, 2013

pioroon miałem kilka opcji z kieliszkiem, trzymanym na oparciu fotela z boku i w kącie prostym, wybrałem tą wersje bo nie nachodzi na elementy tylko wypełnia pustą przestrzeń.

mozer jakby się dało to warto byłoby to zrobić:)
największym problemem poza tym że ktoś stał na krześle i trzymał statyw z aparatem za nogi nad głową było leżeć na plecach i by to wyglądało naturalnie.

[ Dodano: Pon 28 Sty, 2013 21:26 ]
pioroon starego lisa nie oszukasz;)

nienietaktak - Pon 28 Sty, 2013

35. bez komentarza ;)
Cichy9 - Czw 31 Sty, 2013

To ja może zaniżę poziom. Ode mnie tradycyjnie ciasny portret.

Zdjęcie robione z lampą, zamontowaną na korpusie (430 EX). Nie była to żadna planowana wcześniej sesja. Po prostu skorzystałem z okazji :) Nie miałem jak odsunąć modela bardziej od ściany, stąd wyraźny cień.

36.

A man by karolcichon, on Flickr

37.
Sytuacja podobna, jak powyżej. Spotkanie, podczas którego ustrzeliłem kilka portretów, korzystając z zalet 85mm na cropie i małego pomieszczenia. Także z lampą. Pobawiłem się nieco obróbką, więc jestem ciekawy waszego zdania.

An old man by karolcichon, on Flickr

Co myślicie?

cybertoman - Czw 31 Sty, 2013

Cichy9 napisał/a:
tradycyjnie
tradycyjnie to sie brody nie obcina.
kozidron - Czw 31 Sty, 2013

cybertoman napisał/a:

i naprawdę przeszkadza Ci tylko to, że tradycyjnie się czegoś nie obcina? Kurcze, mi to nie przeszkadza, bardziej nie podoba mi się świecenie bez pomyślunku na 36, takie walnięcie spłaszczyło temat.

cybertoman - Czw 31 Sty, 2013

kozidron napisał/a:
i naprawdę przeszkadza Ci tylko to, że tradycyjnie się czegoś nie obcina?
Gdzie wyczytales, ze cos mi przeszkadza?
kozidron - Czw 31 Sty, 2013

cybertoman, wiesz co, ja z tego zrozumiałem, że ci przeszkadza, jak źle zrozumiałem to sorry:

cybertoman napisał/a:

pioroon - Czw 31 Sty, 2013

Tu może faktycznie nie pasuje, jednak jako taki filmowy kadr pokazujący uczucia (tu tego nie ma...) byłby jak najbardziej prawidłowy...Chociaż bardziej powszechne jest ucięcie góry głowy i pokazanie całego dołu.
pes - Czw 31 Sty, 2013

35 bardzo ciekawe i świetnie wykonane, gratki!
Tutejszyn - Czw 31 Sty, 2013

36 jest "za blisko". Mam wrażenie, że model wchodzi w moją przestrzeń i odruchowo chciałbym się odsunąć.
37 fajne :)
35... Na pewno dużo można powiedzieć dobrego. Wszystko fajnie zagrało. I piękni ludzie i sprzęty i zacna butelczyna i to, że on patrzy dokładnie na nią, a nie jakimś niewidzącym wzrokiem gdzieś obok. Brakuje mi jedynie odrobinę "naturalnego" cienia. Cienia nie zostawia niestety ani modelka, ani strużka, ani ta zacna butelczyna.

Cichy9 - Czw 31 Sty, 2013

Dziękuję za opinie :) Postaram się poprawić :)

W 36 nie bardzo miałem, jak manipulować światłem. Małe pomieszczenie, niezbyt przyjazny kolor sufitu i ścian (pomarańcz) i w dodatku lampa przytwierdzona do korpusu. Czytając Wasze opinie, stwierdzam że faktycznie wyszło za płasko.

Fajnie, że 37 się podoba, choć mało opinii o nim :)

nienietaktak - Pią 01 Lut, 2013

38.

bbeeaa - Pią 01 Lut, 2013

Nie znam się, ale 38 bardzo mi odpowiada. Śliczna twarz, ładnie rozłożone cienie. Chętnie zobaczyłabym w poziomie, z rękoma. Wciągająca fotka.
krzysztoff77 - Pią 01 Lut, 2013

Podoba się. Najważniejsze (najpiękniejsze?) rysy twarzy są delikatnie widoczne.
jaad75 - Pią 01 Lut, 2013

No chyba sobie jaja robicie... :shock:
nienietaktak, nie wierzę, że wstawiłeś to na serio, zwłaszcza, biorąc pod uwagę jakie zdjęcia potrafisz robić.

magda28 - Pią 01 Lut, 2013

zgadzam sie z jaad75.

Zachęcam do dalszych wypowiedzi.
pioroon - Pią 01 Lut, 2013

nienietaktak, wkręcasz? :)
Czemu prawa ręka nie jest w sepii? I coś dziwna ta bluzka na dekolcie, jakby wycięta i wklejona ;)

jacekwrrr - Pią 01 Lut, 2013

nienietaktak napisał/a:
38.
Obrazek

Niepodoba mi się ułożenie rąk które wychodzą z kadru.

Kastom77 - Pią 01 Lut, 2013

nienietaktak, co za puder na modelce i dlaczego popudrowana jedna ręka :?: :lol:
No chyba, że to nie jest puder.Kurcze ale dekolt też jakiś upaprany. TO musi być puder tylko się ściął przed nałożeniem :grin: A zmarszczki to czym domalowałeś?

Oj, oj czy modelka widziała co z nią zrobiłeś :grin:

pes - Pią 01 Lut, 2013

nienietaktak, widziałbym to w B&W i w kwadracie.

pes, mam.
większość, jak widzę, preferuje poprawność graniczącą z niestrawnością. Niektórym nie może się zmieścić w głowie, że portret to coś innego niż ramy ustalone przez sieciowych specjalistów. Jeszcze się wam nie znudziło powielactwo?
Kastom77, na razie niczego mądrego nie napisałeś, więc nie wiem z czego ta radość.

nienietaktak, dalej nie wierzę, że to na serio. I nie ma to nic wspólnego z "poprawnością", czy jej brakiem.

jaad75, nie żebym sie porównywał, ale:
http://www.imamuseum.org/...faa88141bee.jpg
uważasz, że ten pan tak dla żartu machał pędzelkiem i wypuścił takie coś?

pes - Pią 01 Lut, 2013

nienietaktak, 10/10, pozdrawiam! :D

nienietaktak, rozumiem, że widzisz podobieństwa? :razz:
Myślę, że prowadzisz jakiś eksperyment... :wink: W sumie na zdrowie, ale akurat to zdjęcie jest naprawdę słabe - już lepiej w tym celu wstawiać takie, jak to w galerii... :smile:

kozidron - Pią 01 Lut, 2013

Widzę, że zapanowała nowa moda na forumie, nikt do końca nie wie czy to nie "ironia" :razz:

jaad75 napisał/a:
Myślę, że prowadzisz jakiś eksperyment... :wink:

ta :razz:

39.

moronica - Pią 01 Lut, 2013

kozidron, ciekawa uroda. ale cielabym chyba nad czubkiem glowy... choc teraz nie jest zle. moze nieco skorygowalabym te niesymetryczne uszy ;)

kozidron, dobre, ale jak na Twoje ostatnie ciągoty do bycia nietypowym, strasznie zwyczajne i bezpieczne... Jest ryzyko, że spodoba się każdemu... :razz:

Cytat:
kozidron, dobre, ale jak na Twoje ostatnie ciągoty do bycia nietypowym, strasznie zwyczajne i bezpieczne... Jest ryzyko, że spodoba się każdemu... :razz:

czekałem na to, tylko nie edytuj posta, czy teraz już sobie przypominasz, czemu jesteś niekonsekwentny :razz:

To nie jest ironia ani sarkazm, wszelkie podobieństwa do dyskusji w spamie są czysto przypadkowe i nie mają charakteru propagandowego :razz:

kozidron, a gdzie tu znowu widzisz niekonsekwencję? :razz:

jaad75, rozumiem, że dla Ciebie podobieństwa końcżą się na wyglądzie fizycznym?
Wytłumacz jeszcze dlaczego to zdjęcie jest słabe i jakie kanony są złamane, bo na razie poruszamy sie w próżni. Jaka jest definicja słabego zdjęcia? Obróbka, kompozycja, światło, ogólne wrażenie czy cos jeszcze?

jaad75 napisał/a:
kozidron, a gdzie tu znowu widzisz niekonsekwencję? :razz:

zdjęcie było w podobnej koncepcji, tej samej babeczki, tak samo robione w szopie, wstawiane w zeszłym roku. Wtedy napisałeś, że ci nie leży i jest słabe i nie podoba ci sie obróbka, czy jakoś tak,nie pamietam dokładnie :razz:

nienietaktak napisał/a:
Wytłumacz jeszcze dlaczego to zdjęcie jest słabe i jakie kanony są złamane, bo na razie poruszamy sie w próżni. Jaka jest definicja słabego zdjęcia? Obróbka, kompozycja, światło, ogólne wrażenie czy cos jeszcze?

czasy się zmienił, teraz wystarczy że napiszę iż jest na NIE :razz:

Widzę, że podstawą dobrego zdjęcia są symetryczne uszy. Fajnie. Tym bardziej, że twarze są niesymetryczne.
pioroon - Pią 01 Lut, 2013

Gdyby były symetryczne, to byśmy wyglądali jak kosmici ;)

pioroon napisał/a:
Gdyby były symetryczne, to byśmy wyglądali jak kosmici ;)

Panowie ale akurat moronica ma rację, jak się ustawia twarz symetrycznie do obiektywu, to powinno się to skorygować.

Ten post nie zawiera elementów ironii ani sarkazmu, ponieważ my maluczcy mamy za niskie iq, na tak subtelne i błyskotliwe zabiegi stylistyczne, no i oczywista jesteśmy ociężali umysłowo, ja tylko długo się z tym kryłem :razz:

nienietaktak, a gdzie ja coś pisałem o "wyglądzie fizycznym"? :roll:
nienietaktak napisał/a:
Wytłumacz jeszcze dlaczego to zdjęcie jest słabe i jakie kanony są złamane
Zdjęcie może być dobre nawet jak łamie wszelkie kanony i słabe mimo, że będzie z nimi w zgodzie... To tak ogólnie, żeby nie było, że do 38...
nienietaktak napisał/a:
Jaka jest definicja słabego zdjęcia? Obróbka, kompozycja, światło, ogólne wrażenie czy cos jeszcze?
Nie chcę mi się wierzyć, że serio chcesz rozmawiać o tym, dlaczego to zdjęcie jest słabe...
Fatalny moment (zmęczone spojrzenie spod lekko opadających powiek), ciemne oczodoły i "martwe" oczy, zbyt smoliste cienie i żółta niezdrowo wyglądająca cera i jeszcze twarz w tym ująciu wyglądająca na opuchniętą... Wystarczy?

[ Dodano: Pią 01 Lut, 2013 15:17 ]
kozidron napisał/a:
zdjęcie było w podobnej koncepcji, tej samej babeczki, tak samo robione w szopie, wstawiane w zeszłym roku. Wtedy napisałeś, że ci nie leży i jest słabe i nie podoba ci sie obróbka, czy jakoś tak,nie pamietam dokładnie :razz:
Zalinkuj.

jaad75 napisał/a:
Zalinkuj.

Dyskusje mozna znaleźć, fotki juz wyleciały z serwera, po weekendzie mogę wrzucić raz jeszcze a co to zmieni, napiszesz że to była ironia :razz: albo że teraz ironizujesz.

dcs - Pią 01 Lut, 2013

nienietaktak,

wygląda na kolorowane cz.b, nie ma rembrandtowskiego światłocienia /postać powinna się wyłaniać z cienia, w świetle powinny być subtelne przejścia tonalne/

kozidron, w przeciwieństwie do Ciebie, nigdy tak nie robię. Zalinkuj, bo nie pamiętam ani zdjęcia, ani sytuacji.

jaad75 napisał/a:
kozidron, w przeciwieństwie do Ciebie, nigdy tak nie robię. Zalinkuj, bo nie pamiętam ani zdjęcia, ani sytuacji.

dobra, dobra aż tak słabej pamięci od wczoraj nie mam :razz:

cytat z tamtego wątku
jaad75 napisał/a:
kozidron, obróbkowo i kadrowo, jak dla mnie, oba na nie.

jaad75, nie ma to znaczenia, skomentowałem to później, że w krytyce zacząłeś zachowywać się jak Chylińska, może dlatego utkwiło mi to w pamięci. O dziwo jak własnie znalazłem ten wątek, innym się podobało, tego już nie zapamiętałem.

kozidron, zalinkuj zdjęcie do którego jest ten komentarz. Chyba potrafisz dać bezpośrednigo linka? :roll:

jaad75 napisał/a:
kozidron, zalinkuj zdjęcie do którego jest ten komentarz. Chyba potrafisz dać bezpośrednigo linka? :roll:

czytasz całe posty, czy masz z tym problem ?

kozidron napisał/a:
Dyskusje mozna znaleźć, fotki juz wyleciały z serwera

Zresztą nic to nie zmieni,napiszesz że to była ironia i chciałeś przez chwile poczuć się jak Chylińska, ja już wiem jak z tobą kończy się dyskusja.

kozidron, wszystko kawa na ławę, co za masakra... :roll:
Zalinkuj do wątku miejsca w wątku, z którego jest ten cytat. O zdjęciach, które zupełnie przypadkiem "wyleciały z serwera" (jakież to bezpieczne... :razz: ) przeczytałem. Możesz wstawić je jeszcze raz, uwierzę Ci, że będą te same, naprawdę.

kozidron napisał/a:

Panowie ale akurat moronica ma rację, jak się ustawia twarz symetrycznie do obiektywu, to powinno się to skorygować.

kładziesz nacisk na symetrycznie, twarz, skorygować czy powinno?

[ Dodano: Pią 01 Lut, 2013 16:39 ]
jaad75, Nie widziałeś nigdy ludzi zmęczonych albo takich, którzy mają przymknięte powieki? Czy istnieje jakiś zakaz fotografowania takiego stanu?
Zresztą cała reszta argumentów odnosi się tylko i wyłącznie do wyglądu, co obniża ich wartość prawie do zera. Głównym problemem nie są jakieś rażące błędy tylko fakt, że na zdjęciu jest kobieta, a kobieta powinna leżeć, pachnieć i ładnie wyglądać.
Jeszcze co do smolistych cieni:
http://iws2.collin.edu/an...alsPortrait.jpg

komor - Pią 01 Lut, 2013

nienietaktak napisał/a:
Jeszcze co do smolistych cieni:

Hm… Wydaje mi się, że smoliste cienie na malarstwie starszym niż sto lat nie wynikają z intencji autora (malarza). Te obrazy chyba nie wyglądały tak, kiedy były świeżo namalowane…

jaad75 napisał/a:
Zalinkuj do wątku miejsca w wątku, z którego jest ten cytat.

watek fot. ludzi 2012/lip-grudz, znajdź sobie.

jaad75 napisał/a:
O zdjęciach, które zupełnie przypadkiem "wyleciały z serwera" (jakież to bezpieczne... :razz: ) przeczytałem.

Czy ty naprawdę wszędzie węszysz spisek, przecież to normalna sprawa, że coś usuwasz, coś przerzucasz z miejsca na miejsce, zdarza się że sam zapominam gdzie coś wrzucałem albo że cos umarło śmiercią naturalną.

jaad75 napisał/a:
Możesz wstawić je jeszcze raz, uwierzę Ci, że będą te same, naprawdę.

Pewnie mogę, jak dostanę się do starego dysku po weekendzie, nie pamietam czy mam je tak samo obrobione, bo czasem wasze opinie wpływaja na to czy zostawiam fotkę albo czy czegoś w niej nie zmieniam.
jaad75, zdjęcia były podobne, babka była ta sama, swiatło ustawione było pewnie tak samo, może modelkę ustawiłem inaczej, zresztą powinnieneś zapamietać, bo komentowałeś zdjęcie nr 5 z tego linka(na kolejnej stronie) i to jest własnie z tej sesji, tam widać jak lampy są ustawione. Babka na jednym z dwóch zdjęć do których się odnoszę, była ustylizowana jeszcze na taką potarganą dziwczynkę "z domku na prerii" o ile pamiętasz taki śmieszny serial.
Zresztą czego bym nie zrobił to i tak nie ma sensu, bo z góry załozyłeś że jestem łgarzem.
Więc odpuść i miejmy to z głowy.

Ja pewnie tak samo jak ty, bym tego nie zapamietał gdyby nie fakt, że od wtedy zacząłeś przypominać w komentarzach disco Chylińską.

[ Dodano: Pią 01 Lut, 2013 18:08 ]
nienietaktak napisał/a:
ładziesz nacisk na symetrycznie, twarz, skorygować czy powinno?

miałem na myśli, że uszy. Moronica, miała rację, tym bardziej, że to nie kosztowałoby duzo pracy.

kozidron, wiem, co miałeś na myśli, bo też i moronica pisała o uszach. chodzi mi o tę małą różnicę pomiędzy koniecznie a powinno się.
komor, nie będę się spierał o to, czy tak wyglądały, aczkolwiek wiele z nich było świeżo konserwowanych czy też przywracanych do dawnej świetności. nie zmienia to faktu, że drastyczne przejście od bardzo głębokiego cienia do światła było stosowane już w epoce renesansu. nic na to nie poradzę, że w pewien sposób fascynuje mnie malarstwo (nie tylko renesansowe). fotografia w prostej linii jest następstwem tej dziedziny sztuki i od czasu do czasu warto do wielkich mistrzów wrócić, uczyć się od nich i nie bać się eksperymentów. Kto nie próbuje, ten stoi w miejscu, a kto stoi w miejscu, ten się cofa.

muzyk - Pią 01 Lut, 2013

jaad75 napisał/a:
Fatalny moment (zmęczone spojrzenie spod lekko opadających powiek), ciemne oczodoły i "martwe" oczy, zbyt smoliste cienie i żółta niezdrowo wyglądająca cera i jeszcze twarz w tym ująciu wyglądająca na opuchniętą... Wystarczy?

Niesamowite.

Ta twarz raczej zadaje pytanie, nie dowierzając: "że jak?"

pan.tadeusz - Sob 02 Lut, 2013

w pełni przychylam się do opinii jaada
porównanie tego zdjęcia do wskazanych portrecistów jest wręcz komiczne, a obróbka faktycznie wygląda jak jakieś pierwsze eksperymenty z PSem, bez urazy.
cera wygląda wręcz fatalnie... ostre pory na buzi, jakieś przebarwienia i ta dłoń wpadająca w zupełnie inną kolorystykę. do tego ten kontrast który ciężko leży na powiekach podkreślając makijaż i zmęczenie oraz gubiąc spojrzenie... i te wszystkie miejsca w których oko odbiorcy powinno odkrywać kształty zatopione w tej smole - bo w przeciwieństwie do zdjęcia tak własnie dzieje się na tych zalinkowanych obrazach - ta smoła jest tam świadomym środkiem wyrazu, a nie czarną dziurą jak tutaj. na dodatek ta smoła wprowadza tu niekorzystne dysproporcje. choćby lewa dłoń wydaje się nienaturalnie długa przez spłaszczenie i drastyczne cięcie palców takim zabiegiem. poza i moment bardzo niefortunne dla modelki, wręcz nietrafione. światło na twarzy jest znacząco różne nienaturalnie dzieląc ją na dwie części. najgorsze, że oczy wyglądają przy tym tak różnie, że wprowadzają jakiś upiorny grymas. dekolt... skóra o fakturze konserwowanej nieboszczki której nie powstydziłby się chyba sam golum. do tego koszulka tak ostro odcina się w tym miejscu zupełnie nie pasując do reszty.
przepraszam jeśli krytyka zbyt dosadna ale mnie też dziwią pochlebne opinie bo mz źle to wygląda

podobnież podzielam opinię nt zdjęcia kozidrona
faktycznie zupełnie nie w jego nieco rozbrajającym stylu ;)
to chyba pierwsze jego zdjęcie które robi tutaj na mnie dobre wrażenie.
o uszach bym nawet nie pomyślał gdybym nie czytał postu moroniki
myślę, że te uszy są tu bez większego znaczenia dla całości.

nienietaktak - Sob 02 Lut, 2013

pan.tadeusz, to, co piszesz też momentami jest w pełni komiczne. Szczególnie fantazje o porównywaniu zdjęcia do obrazów. Zaznaczam przed podaniem linku: nie, żebym się porównywał. Wystarczy przeczytać to jedno krótkie zdanie i zapamiętać.
Dyskusja na temat Twojej krytyki będzie jałowa, bo i tak nie jestem w stanie Ciebie przekonać i nie jest to moim celem.
Najważniejsze jest, że zdjęcie budzi dosyć skrajne emocje u odbiorców. I o to chodzi w tej całej zabawie.

Tutejszyn - Sob 02 Lut, 2013

Fotografia 38... Niezależnie od intencji autora i jego wizji, zdjęcie powinno się podobać. Jeśli tak nie jest, nic nie pomogą argumenty o odejściu od akademickich kanonów.
Moim zdaniem 38 nie jest tak złe jak mówi jaad i nie jest tak dobre, jak mówi autor. W pierwszym momencie przeszedłem obok dość obojętnie. Wróciłem, kiedy przeczytałem komentarze. Po dłuższej chwili fotografia wydaje się dużo fajniejsza. Mi brakuje tutaj świateł. Nie koniecznie chodzi już o światło pochodzące od lampy. Wystarczyłoby tu i tam rozjaśnić w PS.

Tutejszyn, nie powinno się podobać. moim celem było "podobanie i niepodobanie się". Nigdzie też nie twierdzę, że to zdjęcie jest tak dobre, że klękajcie narody. Raczej mam podobne zdanie do Twojego, czyli coś w tym jest, ale mogło być o wiele więcej.
Dyskusja nie dotyczyła jakości użytych zabiegów, ale ich oczywistej wtórności i wpływu na widza. Przynajmniej taka była moja intencja.

pan.tadeusz - Sob 02 Lut, 2013

nienietaktak napisał/a:
pan.tadeusz, to, co piszesz też momentami jest w pełni komiczne. Szczególnie fantazje o porównywaniu zdjęcia do obrazów. Zaznaczam przed podaniem linku: nie, żebym się porównywał. Wystarczy przeczytać to jedno krótkie zdanie i zapamiętać.

nie chciałbym być źle odebrany bo pisałem bez złośliwości. wiem na jakie zdjęcie Cię stać :)
to tutaj wygląda jak takie eksperymentalne efekciarstwo, a materiał wyjściowy wydaje się nienajlepszy. kontrowersje budziły raczej reakcje. oczywiście każdy ma prawo do subiektywnej oceny ;)
a co do tego jednego krótkiego zdania - w odpowiedzi jaad zapytał czy widzisz podobieństwa. ja również nie bez powodu wspomniałem, że tam autor zupełnie inaczej operował ciemniejszymi tonacjami. mam wrażenie, że w tym wypadku takie podejście mogłoby podnieść walory zdjęcia. przepraszam jeśli uraziłem ;)

komor - Sob 02 Lut, 2013

nienietaktak, troszeczkę słabo znosisz krytykę, moim zdaniem. Fascynacja malarstwem to oczywiście nic złego, głębokie cienie też, ale zawsze pozostaje kwestia co i jak się z tego cienia wyłania. Tak nawiasem mówiąc przywołany przez Ciebie obraz (http://www.imamuseum.org/sites/default/files/mars/be/bef510a2-bfaf-4d6b-aeef-1faa88141bee.jpg) niespecjalnie mi się podoba, stąd też być może brak zrozumienia dla Twojego podejścia.
Co do 38. to w zasadzie te martwe oczy są najgorsze. Kolory skóry mi nie przeszkadzają, przecież widać, że to nie błąd kalibracji czy balansu bieli tylko zamierzony ruch. Faktura położona na skórze i inne takie zabiegi – mi nie przeszkadzają, choć też specjalnie mi w tym zdjęciu nie pomagają, nie budują. Odmienny kolor jednej z dłoni jest rzeczywiście przeszkadzający, choć nie ukrywam, że nie zauważyłem tego dopóki koledzy nie wskazali. :)

komor, słabe znoszenie krytyki to rzucanie zabawkami i deklaracja, że więcej się tu nie będzie niczego zamieszczało, bo nikt sie nie zna. Byłoby conajmniej dziwne, gdybym pokornie czytał, wszystkim przyznawał rację i nie śmiał polemizować. Jak to świadczy o "twórcy", który nie broni swojego "dzieła"? ;)
Efekt "martwych oczu" był pierwszym, o którym pomyślałem biorąc się za tę fotę :D
pan.tadeusz, ani eksperymentalne, ani efekciarstwo, no ale możesz to inaczej odbierać. na codzień gładzę te twarzyczki w PS-ie, rozświetlam, włosy pojedyncze usuwam i takie tam. Od czasu do czasu trzeba zrobić coś innego, bo rutyna zabija kreatywność i wszystkie zdjęcia zaczynają wydawać się takie same.
Co do podobieństw - nie chodzi o nie. Chodzi o inspirację bez wiernego kopiowania. To wszystko w tym temacie.

komor - Sob 02 Lut, 2013

nienietaktak, nie chodzi mi o rzucanie zabawek, ale sposób polemiki. Ale nic to, najważniejsze, że gadamy. :) Czyli ten efekt martwych oczu Ci się spodobał? Może ja już mam mózg wyprany kanonami i zasadami, ale mi to przeszkadza.

komor, nie tyle spodobał, co nadał twarzy efekt specyficznej "lalkowatości" i trochę odrealnił portret. Prawie codziennei muszę dbać o to, żeby oczy były "zwierciadłem duszy", czy jak to nazywają. Ostre, najlepiej z odblaskami, czyste itd. Wystąpiło zmęczenie materiału ;)
pan.tadeusz - Nie 03 Lut, 2013

nienietaktak napisał/a:
Od czasu do czasu trzeba zrobić coś innego, bo rutyna zabija kreatywność i wszystkie zdjęcia zaczynają wydawać się takie same.

czyli jaad dobrze wyczuł Twoje intencje - poszukiwania nowego stylu, środków wyrazu, spojrzenia... bo to właśnie ładnie zamyka się w słowie "eksperyment". zresztą bdb i "zdrowo" bo każda drogą można osiągnąć coś odkrywczego. pozdrawiam :)

nienietaktak - Pon 04 Lut, 2013

40.

pan.tadeusz - Pon 04 Lut, 2013

bardzo przyjemne :) na kolejnej sesji proponuję przenieść te paski z powiek gdzieś pod oko w takie bardziej "wojenne barwy", włosy spiąć z tyłu i sprowokować jakąś bardziej dynamiczną... dzikość? ;)
nienietaktak - Pon 04 Lut, 2013

pan.tadeusz, ja myślałem o tym, żeby blaszane wiadro założyć na głowę i na tym dopiero makijaż ;)
pan.tadeusz - Pon 04 Lut, 2013

oj tam ;)
cybertoman - Wto 05 Lut, 2013

nienietaktak napisał/a:
żeby blaszane wiadro założyć na głowę
Z abażurem widziałem.
nienietaktak - Wto 05 Lut, 2013

ale nie z wiadrem :cool:
Ptryk - Wto 05 Lut, 2013

33
pioroon - Wto 05 Lut, 2013

Ptryk napisał/a:
33

Czeka się, czeka i nic ...

kozidron - Pią 08 Lut, 2013

41.

42.

43.

te zdjęcia w sumie już pokazywałem

pes - Pią 08 Lut, 2013

kozidron, ostatnie bardzo mi się widzi
nienietaktak - Pią 08 Lut, 2013

numeracja do zmiany na : 41, 42, 43
Sunders - Pią 08 Lut, 2013

43 IMO najlepsze w serii. Wydaje mi się troszkę za bardzo "przycięte" od dołu przez co szyja modelki została "skrócona", ale i tak mi się podoba :smile:

dzięki Komor pomyliłem się w numeracji :oops:
moronica - Pią 08 Lut, 2013

kozi, aa to ta dziewczyna, zawsze jak ja u ciebie widze to wale z tym samym "ciekawa uroda" ;) chcialabym 39 zobaczyc z takim kadrowaniem jak 42 i bedzie super

moronica napisał/a:
kozi, aa to ta dziewczyna, zawsze jak ja u ciebie widze to wale z tym samym "ciekawa uroda" ;) chcialabym 39 zobaczyc z takim kadrowaniem jak 42 i bedzie super

Te zdjęcia już wstawiałem z czego 2 w wątku 2012/lipiec- grudzień a jedno w fotografii innej. Wiesz co, możliwe, że takie mam ale szczerze powiem, że nie pamiętam.

43 pamietam ze wstawiales ale chyba z inna obrobka (cz/b?)

moronica napisał/a:
43 pamietam ze wstawiales ale chyba z inna obrobka (cz/b?)

Te zdjęcia miałem w folderze o nazwie "optyczne" więc z duzym prawdopodobieństwem mogę stwierdzić, że nic się tam nie zmieniło.

kozi, mozliwe, mam slaba pamiec ;)
magda28 - Pią 08 Lut, 2013

mua

42. fajny dzieciak, fajna mina ale dlaczego tak zaświecone :shock:

co zaswiecone?
hijax_pl - Pią 08 Lut, 2013

Płasko ;)

hijax_pl a jak zrobić żeby nie było płasko?
hijax_pl - Pią 08 Lut, 2013

Nie używać wbudowanej?

czekam na 35 mm stalke.Zobaczymy.
lxs - Pią 08 Lut, 2013

Taka letnia szuflada na roztopienie śniegu :)

45.

swietna fotka lxs...szkoda ze coś się stało z jej prawym okiem
lxs - Pią 08 Lut, 2013

Tzn o co konkretnie chodzi? Ciężko było coś odzyskać z oryginału przez ostre światło :)

no jakby powieka się odkleiła

magda28 napisał/a:
czekam na 35 mm stalke.Zobaczymy.

to nic nie pomoże jak masz zamiar walić prosto w oko :wink:

45. podpis profesjonalny, fotka mniej, cała fotka jakas taka plastikowa pomijając nawet oczy a obróbka skóry (odcień i odszumianie) jest niefajna.

lxs napisał/a:
Tzn o co konkretnie chodzi? Ciężko było coś odzyskać z oryginału przez ostre światło :)

do tego sa blendy(zeby wyrównać), mocniejsze lampy, no i wreszcie męska decyzja, żeby w takich warunkach właśnie odpuścić :wink:

magda28 - Sob 09 Lut, 2013

kozidron- co znaczy "prosto w oko"? Mam tu książkę, w której jest napisane, żeby ostrzyc na oko właśnie.
hijax_pl - Sob 09 Lut, 2013

magda28, ostrzenie i walenie lampą nie jest tożsame...
kozidron - Sob 09 Lut, 2013

magda28 napisał/a:
kozidron- co znaczy "prosto w oko"? Mam tu książkę, w której jest napisane, żeby ostrzyc na oko właśnie.

Poza tym, co napisał hijax_pl, w tej książce napisane pewnie jest też, żeby stemplować modyfikatory/ czy też lampy z źrenicy a ty tego nie uczyniłaś, co widać. Sam też czasem tego nie robię.
Proponuje doczytać książke do końca, i nie przestawać na którymś z rozdziałów :wink:

jaad75 - Sob 09 Lut, 2013

kozidron, 41, 43 - fatalne kadrowanie, a i 42 mogłoby wiele zyskać gdyby miało więcej dołu. Obróbka skóry na 41 też wygląda nienajlepiej.
magda28, 42 - światło, kadr i kolorystyka do wymiany.
lxs, 45 - oko mnie aż tak bardzo nie razi, ale za to cień od nosa wygląda wyjątkowo niekorzystnie.

Tutejszyn - Sob 09 Lut, 2013

kozidron napisał/a:
..w tej książce napisane pewnie jest też, żeby stemplować modyfikatory/ czy też lampy z źrenicy...
Kurcze, ja czasem właśnie dodaję takie blinki. Może nie tak w środku, ale na obrzeżu źrenicy. Oko ma wtedy jakby trochę więcej życia.
mozer - Sob 09 Lut, 2013

Wy serio z tym stemplowaniem blików w oczach?
kozidron - Sob 09 Lut, 2013

jaad75 napisał/a:
kozidron, 41, 43 - fatalne kadrowanie, a i 42 mogłoby wiele zyskać gdyby miało więcej dołu. Obróbka skóry na 41 też wygląda nienajlepiej.

Fajnie, że napisałeś coś więcej poza ogólnym "jestem na nie" jak poprzednim razem przy tych samych niezmienionych fotografiach.

Co innego, że zastanawia mnie co hijax_pl zmienił w moim poście z 13:58 i czy interwencja była aż tak konieczna, bo pewnie był tam zwykły ortograf :razz:

hijax_pl - Sob 09 Lut, 2013

kozidron napisał/a:
Co innego, że zastanawia mnie co hijax_pl
autor cytatu nie ten ;)
jradzio - Sob 09 Lut, 2013

46.
nienietaktak - Sob 09 Lut, 2013

niby sesja ślubna
47.

pioroon - Sob 09 Lut, 2013

nienietaktak, czyli tytuła to: "BK z tego typu zaszłości"? :P
nienietaktak - Nie 10 Lut, 2013

pioroon, gdzieżbym śmiał ;)
magda28 - Pon 11 Lut, 2013

buzka 2
mozer - Pon 11 Lut, 2013

magda28, mam nadzieję, że widzisz, że to zdjęcie jest nieostre, zaszumione, wyprane z kontrastu i, przede wszystkim, fatalnie oświetlone.

widze.Taki efekt polaroida znalazłam.
kozidron - Pon 11 Lut, 2013

magda28 napisał/a:
widze.Taki efekt polaroida znalazłam.

czyli czar fotografii lat 80tych chyba prysł :roll:

nie ma fanow takich fotografii?

[ Dodano: Pon 11 Lut, 2013 11:35 ]
i jeszcze jedna

Pan_Żabka - Pon 11 Lut, 2013

Poczytałem prawie wszystko w tym wątku i przestraszyłem się trochę, ale po przespaniu się z tą trwogą postanowiłem odważyć się. Czegóż to się nie robi dla poprawienia warsztatu.

50.

mozer - Pon 11 Lut, 2013

magda28, aha, teraz to się nazywa "Efekt polaroida". Dobrze wiedzieć.
nienietaktak - Pon 11 Lut, 2013

ten efekt polaroida może wywołać efekt motyla.

[ Dodano: Pon 11 Lut, 2013 16:16 ]
Pan_Żabka, się niepotrzebnie stresujesz.

mozer- akcja do PS.
Usjwo - Wto 12 Lut, 2013

magda28 napisał/a:
mozer- akcja do PS.

Efekt polaroida, to specyficzne kolory, a nie brak ostrości. Sama chyab widzisz róznicę (w ostrości) pomiędzy 48 i 49.

broczek - Czw 14 Lut, 2013

51. domowo

rafisko - Nie 17 Lut, 2013

52. Moje wypociny:

moronica - Nie 17 Lut, 2013

rafisko, dobry przyklad czarno-bialego portretu, jedyne do czego mozna sie przyczepic to ze ostrosc jest chyba minimalnie za daleko ustawiona (bardziej poszla na granice wlosow niz na oko) oraz jesli juz tniesz przez czolo - tnij nieco bardziej zdecydowanie, tzn nizej
rafisko - Nie 17 Lut, 2013

moronica napisał/a:
rafisko, dobry przyklad czarno-bialego portretu, jedyne do czego mozna sie przyczepic to ze ostrosc jest chyba minimalnie za daleko ustawiona (bardziej poszla na granice wlosow niz na oko) oraz jesli juz tniesz przez czolo - tnij nieco bardziej zdecydowanie, tzn nizej

Kadr mi tak pasował;)

Ostrość jest na prawym oku modelki-a mogłem lekko domknąć była by na obu.. ehhh!

arietiss - Nie 17 Lut, 2013

Wpada mi w oko niefortunnie wyglądające wnętrze ust, jak gdyby ta przepiękna dziewczyna miała złote/srebrne zęby. Ale ogólnie całkiem przyjemnie.
nienietaktak - Sro 20 Lut, 2013

pstryku pstryk
53.

pan.tadeusz - Sro 20 Lut, 2013

za tą cerę modelka powinna zastrzelić fotografa ;)
nienietaktak - Czw 21 Lut, 2013

za "tę cerę".
przewidywania sie sprawdziły :mrgreen:

pes - Wto 26 Lut, 2013

AMG-ietka ;) Warunki zastane, szot uliczny, poprosiłem dziewczynę o pozę do portretu podczas Verva Street Racing w 2011 r. ;) Przechadzała się wokół stoiska Mercedes-Benz.

54.

Usjwo - Wto 26 Lut, 2013

pes to sie kwalifikuje pod "niewykorzystanie" modelki :razz:
pes - Wto 26 Lut, 2013

Usjwo, aż taka lipa? Ja się generalnie nie znam na portretach :mrgreen: Jakieś podpowiedzi? :)
90s - Wto 26 Lut, 2013

pes napisał/a:
poprosiłem dziewczynę o pozę do portretu podczas Verva Street Racing w 2011

i zabrałem ją do domu i zrobiłem sesje na tle firanek:) z selekcją koloru ;)

Piękna modelka, ładne światło, średni kadr,słaba obróbka, tragiczny bałagan z włosami:)

pes napisał/a:
Jakieś podpowiedzi?

brać ją jeszcze raz na chatę i zrobić to jak należy:)

pes - Wto 26 Lut, 2013

:mrgreen: damn... dzięki ;)
pioroon - Wto 26 Lut, 2013

pes napisał/a:
Verva Street Racing w 2011 r.

Wiedziałem, że gdzieś ją widziałem :P
90s napisał/a:
pes napisał/a:
Jakieś podpowiedzi?

brać ją jeszcze raz na chatę i zrobić to jak należy:)

... i wrzucać fotki aż do skutku. Jak czegoś będą się czepiać to kolejny raz na chatę :P

pes - Wto 26 Lut, 2013

:lol: :mrgreen: odpadłem ... Myślę, że moja Pani nie byłaby zadowolona gdybym tą AMG-ietkę przyprowadził na chatę :P
nienietaktak - Sro 27 Lut, 2013

abc ping
pes - Sro 27 Lut, 2013

no dobra, jeszcze jedno podejście :P

55.

90s - Sro 27 Lut, 2013

pes nie ma co wybierać złe ze złego
Olej to zdjęcie, piękna kobieta nie równa się piękne zdjęcie.
Poza tym nie ma łatwiejszego tematu fotograficznego jak śliczna modelka bo i tak 99% będzie zachwycać się jej urodą a nie Twoją pracą nad światłem kadrem i jej ustawieniem.

Jak chcesz rady to weź swoją żonę lub sam stań przed obiektywem, znajdź najlepsze światło dla was do tego pozę i kadr.
spójrz krytycznym okiem na wasze wady i spróbuj światłem i ustawieniem twarzy je zminimalizować
Ja tak robiłem i nadal robię ze sobą i z moją dziewczyną. Sam wiesz kiedy dobrze wyszedłeś więc łatwo możesz ocenić czy efekt osiągnąłeś, jest to bardzo dobry trening bo nie musisz się stresować przed klientem i szybko doceniasz jak ważne w portrecie są te trzy czynniki.

Bo pstrykanie ślicznotek to droga donikąd, tym warsztatu sobie nie wypracujesz,bo ich uroda zamaskuje wszystkie Twoje błędy a napalone samce będą i tak sapać z zachwytu na takim gniotem.

Jak chcesz to mogę podać ci kilka tytułów gdzie masz świetnie opisane i pokazane jak dobierać oświetlenie względem rodzaju twarzy, płci i wieku, jak korygować światłem i ustawieniem modela wady krzywego nosa, dysproporcji czoła względem szczęki itd.

Do obróbki fotek też by się coś znalazło:)

Sunders - Sro 27 Lut, 2013

90s, co to za rady :?: Widać, że nie jesteś żonaty :smile: IMO trening polegający na spoglądaniu krytycznym okiem na wady własnej żony i próbach ich minimalizacji, skończyć dobrze się nie może :twisted: Ja wolałbym już stresować się przed klientem :smile:
90s - Sro 27 Lut, 2013

Sunders napisał/a:
90s, co to za rady :?: Widać, że nie jesteś żonaty :smile: IMO trening polegający na spoglądaniu krytycznym okiem na wady własnej żony i próbach ich minimalizacji, skończyć dobrze się nie może :twisted: Ja wolałbym już stresować się przed klientem :smile:

Fotograf jak psycholog, w każdym widzi problem:) poza tym masz rację, nie wolno mówić w jakim celu to się robi;)
To też dobry trening jak prowadzić konwersacje z klientem:) żona nie wyczuje że ją ustawiasz tak by dobrze wyszła to i klient się nie połapie OCB:)

pes - Sro 27 Lut, 2013

Dzięki, zostaję przy stalowych AMG i takich tam :D
90s - Sro 27 Lut, 2013

Cytat:
Dzięki, zostaję przy stalowych AMG i takich tam :D

Nie powinieneś się zniechęcać kolego pes czym więcej technik i tematów fotografujesz tym masz większy warsztat. Zresztą robisz dużo różnych fotek i wiele masz bardzo dobrych.
Niestety portret to trudna dziedzina ale jak ją opanujesz to i Twoje stalowe AMG na nim skorzystają:)

pes - Sro 27 Lut, 2013

90s, z przekorą to pisałem, dzięki. To z pewnością nie ostatnie moje foto w tym dziale ;)

A co w sytuacji, gdy żona też fotografuje i te wszystkie sztuczki zna? :)
90s - Sro 27 Lut, 2013

Cytat:

A co w sytuacji, gdy żona też fotografuje i te wszystkie sztuczki zna? :)

To wtedy masz tak jak ja i się grzecznie podporządkowujesz to wytycznych jak głowę skręcać :mrgreen:

nienietaktak napisał/a:
A co w sytuacji, gdy żona też fotografuje i te wszystkie sztuczki zna?

Wątpliwości żonatego z pewnym stażem :?: :smile:

90s napisał/a:
To wtedy masz tak jak ja i się grzecznie podporządkowujesz to wytycznych jak głowę skręcać

90s niezupełnie, to co Ty masz, to tylko miłe złego początki :twisted:

Sunders, 90s, nie narzekam. takie studyjne współzawodnictwo i wzajemne poprawianie jest niezłą zabawą i dużo uczy :)
pes prosił, więc wstawiam moją wizję AMG. Szkoda, że taki mały plik, więc możliwości edycyjne ograniczone:
56

nienietaktak napisał/a:
Sunders, 90s, nie narzekam

90s - Sro 27 Lut, 2013

Sunders napisał/a:
90s napisał/a:
To wtedy masz tak jak ja i się grzecznie podporządkowujesz to wytycznych jak głowę skręcać

90s niezupełnie, to co Ty masz, to tylko miłe złego początki :twisted:

Hahah fakt, jak się to czyta w taki sposób to można do takich wniosków dojść:)

nienietaktak mnie w tym zdjęciu najbardziej denerwuje ten bałagan na głowie ze szczególnym naciskiem na ten supeł z lewej strony głowy modelki.

A tak abstrahując od tego zdjęcia i tematu to zacytowałbym mojego znajomego fotografa który kiedyś mnie tak podsumował z tym poprawianiem fotek innych i swoich, ale nie wypada takich rzeczy pisać publicznie.

90s, prawdę mówiąc, to zdarza się, że od poprawiania fotek jest grafik, a nie fotograf, więc nie demonizowałbym. Są różne style pracy i współpracy. Tak samo jak portret nie musi polegać na usilnym ukrywaniu krzywych nosów i innych niedoskonałości.
pioroon - Sro 27 Lut, 2013

I tak wyszło dużo lepiej ...
degol - Sro 27 Lut, 2013

pes napisał/a:
Usjwo, aż taka lipa? Ja się generalnie nie znam na portretach :mrgreen: Jakieś podpowiedzi? :)

Nie zaciemniaj, przecież pięknie portretujesz .. . auta ;)

90s - Sro 27 Lut, 2013

nienietaktak oczywiście że tak jest jak mówisz.

Dla mnie ważne jest by osoby które do mnie przychodzą wypadały na zdjęciach atrakcyjnie,choć ostatno miałem duże z tym problemy.
Jeden face po wypadku samochodowym, powieka w jednym oku do połowy mu się tylko podnosiła, drugi klient jeszcze trudniejszy, po wypadku motocyklowym i po kilkunastu przeszczepach skóry.
Brak kawałka wargi,brwi ,plamy na skórze,oraz zniekształcony oczodół
Jeden sesja rodzinna drugi ciążowa, bo żony nalegały bo żaden z nich nie chciałby zdjęć.

Więc musiałem szybko trafić światło i ich ustawić by zobaczyli że mają potencjał i dobrze wpadają
Obaj byli zaskoczeni efektem co światło potrafi i bez problemu mi pozowali, a zabawa w PS z takim kinkietem mogłaby wywołać u niego agresywne reakcje jakby nie widział że już podczas sesji zdjęcia bardzo dobrze się prezentują.
Nie mówiąc już że podczas sesji nie mógłbym żadnego zdjęcia mu pokazać co też byłoby stresującą sytuacją dla niego i miałbym skrępowanego nieufnego faceta który nie chętnie współpracuje.

nienietaktak - Czw 28 Lut, 2013

90s, trudny temat do ogarnięcia. Szczególnie w sytuacji, gdy ktoś ma kompleksy z powodu swojego wyglądu. Normalne, że wady się ukrywa oświetleniem, w PS itd., ale są też tacy klienci, którym to nie przeszkadza, albo wręcz chcą wyeksponowania blizn.
90s napisał/a:
...bo żony nalegały bo żaden z nich nie chciałby zdjęć.

Takie coś mam prawie przy każdym zamówieniu na ślubną ;)

pes - Czw 28 Lut, 2013

nienietaktak, fajnie, że wrzuciłeś, dzięki. Jak ja odbieram teraz AMG-ietkę? Kurcze... jakoś taka troszku demoniczna wyszła :mrgreen: Tak czy siak materiał wyjściowy był kiepawy do obróbki :P Fajna zabawa zobaczyć jak ktoś inny podchodzi do tego samego tematu. Swoją drogą może zrobimy taki dział, np. "zabawy w obróbkę", hmm?
Usjwo - Czw 28 Lut, 2013

Kiedyś już proponowałem taką zabewę/konkurs pt. "miszczowie ps'a" ale nie było dużego odzewu, może trzeba znowu poruszyć temat. Bylaby to dobra nauka obróbki zdjęć.
pes - Czw 28 Lut, 2013

Usjwo, ja uważam, że to jest super pomysł. komor co Ty na to?
pioroon - Czw 28 Lut, 2013

Usjwo, czyli co? Ktoś zapodaje RAWa i zainteresowani go obrabiają wedle uznania a później konkurs?
pes - Czw 28 Lut, 2013

pioroon, dokładnie tak, taka zabawa w obrabianie RAW a potem wyłonienie zwycięzcy :)

To ja bym się chętnie w to pobawił, mimo, że w obróbce jestem cienki bolek. Ale pewnie bym szybciej się czegoś nauczył :)
Usjwo - Czw 28 Lut, 2013

http://forum.optyczne.pl/...er=asc&start=22

Tak, jak zwykle zwyciezca wysyla raw i uczestnicy pokazuja co z tego wyszło.
Oczywiscie zwyciezca dzieli sie informacja co zrobił

pes - Czw 28 Lut, 2013

No i muszą być jasne zasady, ja proponuję dopuszczanie tylko softu do "wołania rawów" ;)
Usjwo - Czw 28 Lut, 2013

a potem na pytanie jak to zrobiłes bedzie:

dcraw -zdjecie.dng /r -wb5690 -w -kr -z /o5 -zw => zdjecie.jpg :mrgreen:

pes - Czw 28 Lut, 2013

Usjwo napisał/a:
a potem na pytanie jak to zrobiłes bedzie:

dcraw -zdjecie.dng /r -wb5690 -w -kr -z /o5 -zw => zdjecie.jpg :mrgreen:
może tak być :mrgreen:
90s - Czw 28 Lut, 2013

nienietaktak napisał/a:
ale są też tacy klienci, którym to nie przeszkadza, albo wręcz chcą wyeksponowania blizn

To moi ulubieńcy i niestety tylko faceci:) jeszcze nie spotkałem kobiety która by przyszła i chciała wyglądać gorzej niż w rzeczywistości. Pewnie jakby tego chciała to by przyszła bez makijażu:) choć i w tym przypadku są wyjątki:)

Tak czy owak fotografia męska jest najciekawsza dla mnie a czym bardziej styrana gębula tym lepszy klimat zdjęcia mają.

Co do Waszego pomysłu to ma jedną wadę, 99% czasu będziecie tracić na poprawianie niedbale wykonanych prac i detali które można było poprawić już podczas wykonywania zdjęcia.
Czyli stemplowanie i babranie się które nic nie ma z treningu.
Może lepiej bawić się w taki konkurs już od fazy robienia zdjęcia?
tzn zamieszać zdjęcia z rożnymi pozami i rożnym światłem wybierać te najlepsze plus co do poprawki i znowu pstrykanie tego samego modela aż uzyska się idealna bazę i wtedy przejść do postprodukcji?.
I jednak pozwolę sobie znajomego zacytować " z g... kotleta nie zrobisz i nie ważne jak bardzo będziesz się starał, więc poświeć ten czas który tracisz na ratowanie gniota na zrobienie dobrego zdjęcia" ciężko się z tym nie zgodzić.

Usjwo - Czw 28 Lut, 2013

Chodziło o równa szanse i właśnie poprawianie warsztatu "grzebalno-dłubalnego" w postprodukcji. Calośc procesu zdjecie+dłubanie mamy już w WP i 321
90s - Czw 28 Lut, 2013

A to przepraszam Usjwo, bo nie trafiłem jeszcze na te działy:)
tak czy owak chętnie pooglądam efekty tego dłubania :)

90s napisał/a:

jeszcze nie spotkałem kobiety która by przyszła i chciała wyglądać gorzej niż w rzeczywistości.

a to? http://forum.optyczne.pl/...php?pic_id=7733 :P

90s - Czw 28 Lut, 2013

A to nie moje :razz:

90s, czyli co? mało kobiet znasz, czy nieodpowiednie? :D
90s - Czw 28 Lut, 2013

nienietaktak to że ją skatowałeś obróbką nie jest żadnym dowodem że tego chciała:)
A to na jakich zasadach wykonałeś jej sesje to już słodka tajemnica między wami, choć mogę uwierzyć ci na słowo że przyszła i tego chciała.
Inaczej się ma jeżeli robisz projekt, a widziałem sporo takich, zwłaszcza nagich starych ludzi.
Lubię mocne zdjęcia ale one się różnią o takich tym że nie masz wątpliwości dlaczego tak a nie inaczej.

nienietaktak napisał/a:
mało kobiet znasz, czy nieodpowiednie?

Widocznie jedno i drugie :cool: :smile:

pes - Czw 28 Lut, 2013

Co sądzicie o tej focie?

57.

90s - Czw 28 Lut, 2013

pes, jest taka zasada która się często sprawdza:) by od strony oczu było więcej przestrzeni. Kadrowałeś?
utnij przy plecach zostaw więcej przy oczach.
Zgaduje że modelka siedzi na ławce?
bo plecy wyszły przygarbione obróbka też trochę za mocną czerwienią bije.
Ale za to włosy bardzo staranie wyszły duży + :)
Ładnie ustawiłeś twarz jest korzystna,to Twoja żona prawda:)?
jedynie oczy mogłyby być lekko w centrum skierowane ale to już takie na siłę gadanie.
Co do tła to pewnie wiesz co się rzuca w oczy.Ale i tak dużo lepiej jak ta AMG:).

[ Dodano: Czw 28 Lut, 2013 15:29 ]
A i staraj się jakieś standardowe formaty kadrowania stosować, bo wtedy zdjęcia wyglądają naturalniej a nie jak obcięte.

pes - Czw 28 Lut, 2013

90s, co do kadru to ciachane, zrobiłem to 4:5, zabierając od lewej. Oryginalny kadr jest poprostu centralny. Żona? Nie, ale Partnerka tak :) Siedzi na ławce, zgadza się :) Strzał był z długiej lufy bo tu 116 mm i f/4.2. Taki szocik spacerowy, na luzie. Faktycznie trochę zbyt dużo czerwieni jest, coś pokombinuję jeszcze z tym obrazkiem. O i właśnie, nienietaktak tu mam NEFa może chciałbyś powalczyć? Dzięki.

pes, coś mi się wydaje, że nas w balona robisz z tymi kadrami :)
W sumie zasady kompozycji są podobne jak w samochodach, ale to już pisał 90s.

Skoro ori jest centralnie, to bym ciachnął po plecach i pokombinował z plamą dookoła twarzy (może wykorzystać ten zielony bokeh?)

pes - Czw 28 Lut, 2013

pioroon, nie robię nikogo w balona. No jakoś tak ciachnięte mi pasowało, ale... :P Z lewej nie ma takiego fajnego kolorku liści, a klonować mi się nie widzi jakoś ;)

pes, mogę coś tam porobić, ale i tak dopiero w weekend. tym razem dostaniesz wyniki na emalię, żeby nie było, że kradnę ;)
jacekwrrr - Czw 28 Lut, 2013

Proszę o waszą opinię

58.

nienietaktak - Pią 01 Mar, 2013

też ludzie ;)
59

baracuda - Nie 03 Mar, 2013

60.

90s - Czw 07 Mar, 2013

61.

Kuba hmm by Sanches90s, on Flickr

pioroon - Czw 07 Mar, 2013

Kogoś przypomina ... hmmm
aaa już wiem, takich dwóch 'braci' z forum ;)

nienietaktak - Czw 07 Mar, 2013

pioroon, chcesz zostać trzecim bratem, czy co? :mrgreen:
pioroon - Czw 07 Mar, 2013

nienietaktak, strzelę 'se' fotkę .. też jestem duży :P
kololovanka - Czw 07 Mar, 2013

59 przemiłe :) 61 kojarzy mi się trochę z fotami na portale randkowe, ale też ma w sobie coś fajnego...
degol - Sob 09 Mar, 2013

nienietaktak, 59, ciekawe, a masz może podobne, z tym, że Młoda zerka pięknymi oczyma w obiektyw ?

90s, 61 mam skojarzenie z " Misiem - Rysiem " :)

90s - Sob 09 Mar, 2013

degol kurcze już lepiej z tym misiem jak sweet focia na fotkę.pl:)
degol - Nie 10 Mar, 2013

90s, nom miałem skojarzenie z Rysiem po szamponie ;)
Pan_Żabka - Czw 14 Mar, 2013

61. W sumie lotnicze, ale też ludzie :razz:

Tutejszyn - Czw 14 Mar, 2013

Pan_Żabka, Strasznie podoba mi się ten samolotowy cykl ludzi. I to 61 i to co umieściłeś w galerii. Śliczności po prostu :)

PS
Poprawnie profil koloru sRGB osadza Lightroom przy eksporcie do jpg, oraz PS CS6. Tutaj trzeba jednak przed zapisem do jpg użyć opcji menu Edycja/Konwersja do profilu i wybrać profil Roboczy RGB-sRGB IEC61966-2.1. Prawdopodobnie można to zrobić jeszcze na milion innych sposobów i w innych wersjach PS, ale ja piszę o tym, czego jestem pewny.

komor - Czw 14 Mar, 2013

Tutejszyn napisał/a:
Tutaj trzeba jednak przed zapisem do jpg użyć opcji menu Edycja/Konwersja do profilu i wybrać profil Roboczy RGB-sRGB IEC61966-2.1.

Szybciej i nie trzeba pamiętać, jak użyjesz opcji Save for Web i tam raz, jednorazowo włączysz Convert to sRGB. Przy następnym użyciu będzie się już pamiętać. Po zapisaniu funkcją Save for Web nie „psujesz” oryginalnego pliku, bo konwersja do profilu sRGB następuje w locie, tylko w zapisywanej kopii.

O! Dzięki komor :) Sprawdziłem i rzeczywiście tak jest. Tak na szybko.. po pierwszym użyciu w kopii pliku nie znalazłem już iformacji EXIF. Zostały wyczyszczone i jeszcze nie znalazłem sposobu, aby je zachować. Czasem sobie sprawdzam na stronie http://regex.info/exif.cgi, jak (między innymi) zdefiniowana jest przestrzeń koloru. Tutaj po zapisaniu opcją Save for Web, jest informacja, że "brak informacji o przestrzeni w EXIF" (...ale skoro nie ma EXIF :) ). Dla zdjęć z poprawnie osadzonym sRGB jest po prostu napisane "Osadzono sRGB". PS dla tego samego zdjęcia mówi, że wszystko jest OK, to znaczy jest sRGB. Muszę to jeszcze poobserwować.

[ Dodano: Czw 14 Mar, 2013 11:05 ]
OK, pobawiłem się dłużej opcją Save for Web. Działa naprawdę fajnie. Jest rzeczywiście bezpieczna dla pliku. Można zapisać w sposób jawny informację o profilu, choć pewnie dla przeglądarek internetowych to nie ma znaczenia. Niestety z kopii pliku wycina EXIF i nie widzę sposobu, aby go zachować.

komor - Czw 14 Mar, 2013

Tutejszyn napisał/a:
Można zapisać w sposób jawny informację o profilu, choć pewnie dla przeglądarek internetowych to nie ma znaczenia.

Ma znaczenie, tylko trzeba używać porządnego systemu operacyjnego. ;)

Tutejszyn napisał/a:
Niestety z kopii pliku wycina EXIF i nie widzę sposobu, aby go zachować.

A to nie działa jak trzeba?

komor, no masz.. pięć opcji na krzyż i nie zauważyłem. Dzięki :)
pes - Pią 15 Mar, 2013

63.

No i też pytanie jak oceniacie taki kolorek?

64.

pioroon - Pią 15 Mar, 2013

pes, ten kolorek jakiś wyprany. Ostre światło było?
pes - Pią 15 Mar, 2013

Nie do końca. Twarz wyciągana z cienia tu była. Jakoś mi podpasował taki sprany kolor no i się właśnie chętnie dowiem czy OK w odbiorze czy niezbyt ;)
zwirek210 - Sob 16 Mar, 2013

Ja bym mimo wszystko zdjął tej magenty trochę nie żeby od razu robić super ciepłe ale odrobinę.
komor - Sob 16 Mar, 2013

Dla mnie sprany kolorek jest ok, natomiast poza modelki niekorzystna.
90s - Sob 16 Mar, 2013

zgadzam się z kolegą komor
pes - Nie 17 Mar, 2013

Dzięki.

65.

90s - Nie 17 Mar, 2013

pes porównując Twoje 57 a trzy ostatnie. widać że więcej uwagi skupiasz na obróbce, małym GO i tym jak tło wychodzi a nie modelka.
Nie powinno być przypadkiem odwrotnie?:)

pes - Nie 17 Mar, 2013

Aż taka lipa? ;)
90s - Nie 17 Mar, 2013

pes napisał/a:
Aż taka lipa? ;)

Sam oceń
63,64 zerknij na policzek i usta
w 65 kadr czoło dominuje nad resztą.
Do tego zobacz też na tych 4 zdjęciach jak wychodzą cienie pod oczami w 65 najgorzej to wygląda.
Poza tym kawałek ławki ma za głową.
Do tego porównaj ile dają uporządkowane włosy na 57 a jak taki detal wychodzi na ostatnich.

pes - Nie 17 Mar, 2013

Masz rację :) Coż mało obiektywny jestem przy tych fotkach, dzięki ;)
90s - Nie 17 Mar, 2013

pes napisał/a:
Coż mało obiektywny jestem przy tych fotkach

nic dziwnego ;) a pytasz się dziewczyny jak jej zdjęcia się podobają?

pes - Nie 17 Mar, 2013

Jasne :) gdyby się nie podobały to bym nie wstawiał ;)
90s - Nie 17 Mar, 2013

pes napisał/a:
Jasne :) gdyby się nie podobały to bym nie wstawiał ;)

Hehe
jest jeszcze opcja że się podoba by nie ranić uczuć fotografa;))))

pes - Nie 17 Mar, 2013

czeka mnie więc szczera rozmowa z Modeliną :twisted:
nawrocki - Nie 17 Mar, 2013

66.

IMG_3748 by nawr.tom, on Flickr

Soniak10 - Nie 17 Mar, 2013

nawrocki napisał/a:
62.

Chyba 66 :?: :roll:

nawrocki - Nie 17 Mar, 2013

Już poprawione :)
nienietaktak - Pią 22 Mar, 2013

67.

pioroon - Pią 22 Mar, 2013

nienietaktak, fotka oczywiście robiona w Holandii? ;)
nienietaktak - Sob 23 Mar, 2013

pioroon, poszła nie ta. musiałem zamienić ;)
pioroon - Sob 23 Mar, 2013

nienietaktak, nie martw się już POdobno czasy wjazdów do domu o 5 rano się skończyły :twisted:
nienietaktak - Sob 23 Mar, 2013

pioroon, mam nadzieję, że za bibułkę i tytoń nikogo nie gonią :D
pioroon - Sob 23 Mar, 2013

Tytoń :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
nienietaktak - Nie 24 Mar, 2013

dokładnie 2 x Camel byłem świadkiem całego procesu :D
żadnego przekraczania prawa nie toleruję :mrgreen:

Crystof - Nie 24 Mar, 2013

To ja może mały autoportrecik pokażę ;) . Oczywiście bardzo proszę o wytknięcie błędów, bo w kategorii fotografii ludzkiej jestem totalnym nowicjuszem, i na początek próbowałem ćwiczyć na sobie, tą fotkę uznałem za najlepszą nie tylko ja ;p.

68.

90s - Nie 24 Mar, 2013

69.

Father and son by Sanches90s, on Flickr

Sunders - Nie 24 Mar, 2013

90s, 69 bardzo fajnie Ci wyszło. :smile: Kolorystyka naturalna, czy to wynik obróbki?
90s - Nie 24 Mar, 2013

Dziękuje Sunders kolorystyka była jeszcze cieplejsza, saturacje zbiłem trochę.
FuzBal - Nie 24 Mar, 2013

69 super klimacik, lubie takie
Usjwo - Pon 25 Mar, 2013

69 bardzo dobry portret!!!
Tworas - Pon 25 Mar, 2013

90s, do mnie też 69 bardzo przemawia, jest świetne!
90s - Pon 25 Mar, 2013

Dziękuje koledzy, niebawem wrzucę jeszcze kilka z tej sesji choć to najbardziej mi się podobało.
degol - Pon 25 Mar, 2013

90s, 69, świetna praca !
90s - Wto 26 Mar, 2013

Dziękuje kolego degol

70.

I'm learning to live 2 by Sanches90s, on Flickr

pioroon - Wto 26 Mar, 2013

90s napisał/a:
70.

REWELACJA!!
Pytanie tylko o ten dymek z lewego kubka (przy lampie): czy coś 'przyczerniałeś'? Bo wygląda z lewej strony jak odcięty.

Tak czy siak gratulacje, zazdroszczę takiej pracy :smile:

90s - Wto 26 Mar, 2013

pioroon faktycznie teraz dopiero to zauważyłem. tak po prostu wyszło. ale warto nad tym popracować, dzięki za zwrócenie uwagi.
witkot - Wto 26 Mar, 2013

90s Piękne wstawki kolego.
Klimacik rewelacja.

degol - Czw 28 Mar, 2013

90s, 70, przydałby się jakiś starociowy kubek.
90s - Pią 29 Mar, 2013

degol właśnie dlatego są metalowe:)
witkot dzięki kolego, trafiło się ślepej kurze:)

nienietaktak - Sob 30 Mar, 2013

71.

Stuku - Pon 01 Kwi, 2013

72.

Mały debiut, czyli z aparatem na większej imprezie ...

jacekwrrr - Pon 01 Kwi, 2013

Proszę o opinię
73.

pes - Pon 01 Kwi, 2013

konwersja na szaro-szare, kadr mało ciekawy, raczej szuflada według mnie
Tutejszyn - Pon 01 Kwi, 2013

73. Włożyłeś max wysiłku, aby fota była poprawna, poprawnie oświetlona, bezpiecznym światłem zastanym. Zachowane wszystkie zasady poprawnej fotografii. Brakuje tu tylko tego "czegoś", przez co fotografia jest nijaka. Sorki..
pes - Pon 01 Kwi, 2013

max wysiłku? hehe, chyba się zgrywasz :D jest mega płasko na tej focie. Nie lepiej tak KLIK ?
Tutejszyn - Pon 01 Kwi, 2013

pes, nie myl wysiłku z efektem. Sam ostatnio pracowałem nad czymś od rana do wieczora, aby w końcu przed wyłączeniem komputera nacisnąć klawisz "Delete".
Tu skupiono się na poprawności, a nie na wrażeniu. Zdjęcie poprawne do bólu (trochę nieudolnie poprawne), ale zapomniano o tym, że obraz powinien coś w człowieku poruszyć.

pes - Pon 01 Kwi, 2013

Cóż, ja nie widzę ani wysiłku ani efektu, tak jak napisałem dla mnie szuflada, a nawet kosz.
pioroon - Pon 01 Kwi, 2013

pes, przecież tylko pobrudziłeś pana :P
pes - Pon 01 Kwi, 2013

wyciągnąłem brudek, nie pobrudziłem :P

pes napisał/a:
max wysiłku? hehe, chyba się zgrywasz :D jest mega płasko na tej focie. Nie lepiej tak KLIK ?

w jaki sposób przerobiłeś to zdjęcie jak możesz napisz skrótowo. Bardzo proszę.

pes - Pon 01 Kwi, 2013

jacekwrrr, podbiłem w Lightroomie kontrast, nieco rozjaśniłem światła, podbiłem klarowność i lokalnie pozbyłem się efektu halo, który wywołuje ten ostatni zabieg, nieco wyostrzyłem, ociepliłem balans bieli i to tyle.

pes, dzięki za informacje jutro spróbuje, proszę napisz jak podbić klarowność w photoshopie 5.
pes - Pon 01 Kwi, 2013

jacekwrrr, nie wiem, nie znam photoshopa, żadnej wersji nie miałem nigdy, używam tylko LR. Ktoś inny napisze, no nie wiem nienietaktak może? Sorry.

pes napisał/a:
jacekwrrr, nie wiem, nie znam photoshopa, żadnej wersji nie miałem nigdy, używam tylko LR. Ktoś inny napisze, no nie wiem nienietaktak może? Sorry.

Dziękuję za pomoc już wszystko wiem jak zrobić w photoshopie właśnie przerobiłem i wygląda podobnie do twojej obróbki. Jeszcze raz dzięki.

pes - Pon 01 Kwi, 2013

Nie ma problemu, cieszę się, że przypadło Ci do gustu ;)
lvl3ha - Pon 01 Kwi, 2013

Nie bic bo to nie moje

Kod:
Try this : Layer>Duplicate Layer. Mode Overlay then Filter>Other>High Pass and set the slider at a low number, increase slowly until you have what you  want.

[ Dodano: Wto 02 Kwi, 2013 05:15 ]
http://www.youtube.com/wa...eature=youtu.be
W ACR sie da :)

[ Dodano: Sro 03 Kwi, 2013 05:25 ]
Moje poczatki w B&W. Prosze nie krzyczec (wiem ze nos jest ogromny)
Mozna to zaliczyc do fotografii nocnej. Zdjecie wykonane o 4 rano.

74.

LubieJointy - Sro 03 Kwi, 2013

75.

zwirek210 - Nie 07 Kwi, 2013

74. Na pewno za ciasny kadr, sama konwersja na BW wydaje sie byc ok ale czy nie bawiłeś się tu za bardzo ostrością i wygładzaniem? Bo widze partie skóry gdzie widac wszystko dokładnie oraz inne na których jest mydło a odległość od obiektywu wydaje się być taka sama - szczególnie nad brwiami.

75. Czy chciałeś się pochwalić dzieckiem ? bo chyba nie fotką. Plaskacz z flesza straszny. Mina dzieciaka tylko ratuje to przed krytyką

76.

Sunders - Nie 07 Kwi, 2013

zwirek210, IMO fajne, ale za bardzo przycięte,szczególnie od dołu.
lvl3ha - Nie 07 Kwi, 2013

zwirek210, zdjecie robione na f1.8(swietlowka swiecila nad glowa) ostrzylem na lewe oko. Co do ostrosci to w LR tylko clarity zmienilem. Dzieki za komentarz.

lvl3ha No to 1.8 tłumaczy niską GO :) .

Sunders Niestety nie mogłem szerzej złapać bo było sporo ludzi koło mnie, bo jest to modelka z targów Foto, ale naprawdę uważasz ze za bardzo ścięte ? Przycięte pióro nie jest estetyczne ale dół chyba ok ?

77.

jaad75 - Nie 07 Kwi, 2013

zwirek210 napisał/a:
ale naprawdę uważasz ze za bardzo ścięte ? Przycięte pióro nie jest estetyczne ale dół chyba ok ?
Tak, zdecydowanie. Lepiej było ciąć mocniej górę, a zostawić więcej dołu, teraz masz oczy w połowie kadru, fatalnie przyciętą dłoń i za ciasno przy dekolcie. Poza tym za mocno kompresujesz (ewentualnie to kwestia rekompresji przez Photobucket), bo widać artefakty.
77 - lepszy kadr, ale chyba za dużo się w nim dzieje, a B&W to podkreśliło. Wydaje mi się, że w kolorze i np. przywinietowane bardziej wydobyłoby modelkę z kadru, ewentualnie, jeśli koniecznie B&W, to pobawiłbym się lokalnie clarity, tak, żeby wygasić tło i te kontrasty na kurtce. Prawa ręka dość niefortunnie ucięta - trzeba było ciąć trochę poniżej łokcia. Światło kiepskie, ale rozumiem, że nie miałeś wpływu...

[ Dodano: Nie 07 Kwi, 2013 14:44 ]
78.

[ Dodano: Nie 07 Kwi, 2013 14:45 ]
Zdecydowanie lepiej się to ogląda na ciemnym tle... :neutral:

jaad75 Chyba masz rację co do 76, na 77 przeciez tło już jest mydłem a na światło tak jak mówisz nie miałem wpływu cykało sie co było :) Na Photobucket wrzucam juz pomniejszone zdjęcie ale zmieniam tylko rozdzielczośc w photoshopie nie bawie sie kompresją więc nie wiem czy to może być przyczyna artefaktów ?

78. Na pierwszy rzut oka wydaje się być przepalone ale nie jest. Mimo wszystko ogrom białych płaskich powierzchni sprawia takie wrażenie. Przydała by sie jakaś lekka ramka żeby wiedzieć gdzie się zdjęcie kończy i zaczyna. Twarz jak dla mnie przesadnie obrobiona, jest za idealna i gładka. Cień na prawej części twarzy celowy czy brak lampy ?

79. Tu bardziej kolorowe

jaad75 - Nie 07 Kwi, 2013

zwirek210 napisał/a:
na 77 przeciez tło już jest mydłem
No jest rozmyte, ale można sciągnąć Clarity na samym tle i będzie mniej absorbujące.
zwirek210 napisał/a:
Na Photobucket wrzucam juz pomniejszone zdjęcie ale zmieniam tylko rozdzielczośc w photoshopie nie bawie sie kompresją więc nie wiem czy to może być przyczyna artefaktów ?
Dawno nie używałem Photobucket, ale na pewno swego czasu rekompresował zdjęcia i właśnie z tego powodu przestałem go używać.
zwirek210 napisał/a:
78. Na pierwszy rzut oka wydaje się być przepalone ale nie jest. Mimo wszystko ogrom białych płaskich powierzchni sprawia takie wrażenie.
No właśnie mam z tym pewien kłopot, bo chodziło mi o to, żeby ściany były maksymalnie białe, ale żeby zachować ich cieniowanie i niestety przez to nie wygląda to najlepiej na bardzo jasnym lub białym tle...
zwirek210 napisał/a:
Twarz jak dla mnie przesadnie obrobiona, jest za idealna i gładka.
Wbrew pozorom nie jest bardzo mocno obrobiona, choć fakt, że w tym rozmiarze tak wygląda - dużo ma tu do rzeczy samo zeskalowanie i to, że po pierwsze, była dobrze pomalowana, a po drugie, dość wysoko świecona i jeszcze wyżej ciągnięta w postprocesie. Przeszła wprawdzie przez Portraiture (na życzenie modelki), ale na dość łagodnych ustawieniach i aż tak dużej różnicy to na dużym rozmiarze nie zrobiło.
zwirek210 napisał/a:
Cień na prawej części twarzy celowy czy brak lampy ?
Generalnie celowy, bo dziewczyna ma dość szeroką twarz i takie świecenie, fryzura, makijaż i oczywiście perspektywa miały ją nieco zwęzić.
zwirek210 napisał/a:
79. Tu bardziej kolorowe
Pasowałby nieco szerszy kadr, tak by objąć więcej dołu z łokciem. Znowu bardzo kiepskie światło - nie było możliwości poczekać aż ustawi się do niego ciut lepiej?

[ Dodano: Nie 07 Kwi, 2013 23:30 ]
Mam co do 78 dylemat, jeśli chodzi o kadrowanie - ten kadr który pokazałem jest nieco przycięty, oryginalny wygląda tak:

78a.

Może zostawić taki nieprzycięty?
Tutaj też zostawiłem oryginalny kolor ust - na 78 zmieniłem na taki jak bardziej podobał się modelce. IMHO tak jak tu jest naturalniej, subtelniej i bardziej pasuje do całości, ale chętnie usłyszę opinie innych...

[ Dodano: Nie 07 Kwi, 2013 23:35 ]
Jeszcze link do pełnego rozmiaru:
http://jaad75.zenfolio.co...p1522213238.jpg

pan.tadeusz - Pon 08 Kwi, 2013

jaad75 napisał/a:

Może zostawić taki nieprzycięty?

zdecydowanie przycięty! natomiast pokusiłbym się o jakieś występlowanie/wygaszenie tej lampki w tle i bardziej załagodził/wyciągnął sam cień rzucany z włosów przez oko i część twarzy. do rozważenia czy zostawiać ten cienki pasek z lewej będący krawędzią wiszącej półki oraz kadru - ja bym go osłabił.

jaad75 - Pon 08 Kwi, 2013

pan.tadeusz, dzięki za opinię - czyli co, kadr przycięty, ale usta takie jak w 78a, czy jednak mocniejsze/bardziej czerwone?
Co do lampki, to fakt, że w przypadku tego kadru jej ułożenie jest niefortunne, ale specjalnie wyżej naświetlałem zastane, żeby lampki wyszły - w sumie plan był taki, żeby wyszły nawet bardziej, ale przesadziłem z flashem z tyłu, a zdjęcia na których to skorygowałem są gorszę jeśli chodzi o pozę/minę/kadr... Wywalę tę lampkę i zobaczę...
Cień na twarzy akurat mi się tu podoba i dobrze spełnia woją rolę, bo skutecznie maskuje asymetrie oczu modelki, która przy jej ujęciach en face jest dość wyraźnie widoczna... Ta linia przy krawędzi, to fragment szyby witryny narożnej szafki - zastanawiałem się nad nią, ale doszedłem do wniosku, że jak zostawię, to będzie podkreślać skos lini okna o które opiera się modelka...

Dżozef - Pon 08 Kwi, 2013

73 To całkiem poprawny "high key" w odróżnieniu od 74 które jest takim przesadzonym do bólu portretem trumiennym.

różnica w ustach nie jest na tyle znacząca abym to zauważył więc wedle gustu. podtrzymuję, że krawędź wiszącej półki warto osłabić i wpuścić w tonację szarości jakie dominują w tle (bo trochę mocniej odbiega). cień... ok, to zostaw go ale wydobądź trochę samo oko, delikatnie.
przyjemnie pograłeś kompozycją ze strojem i wizerunkiem modelki. te niby banalne noże i reszta detali pięknie tutaj współgrają tworząc spójną całość

zwirek210 Ty widziałeś skórę na buzi na swoim ostatnim zdjęciu? :roll:

komor - Pon 08 Kwi, 2013

jaad75 napisał/a:
Mam co do 78 dylemat, jeśli chodzi o kadrowanie - ten kadr który pokazałem jest nieco przycięty, oryginalny wygląda tak:

Przy takich szerszych ujęciach to ja właśnie wolę nieucięte, ale to pewnie kwestia degustibusa. Dla mnie obcięcie czubka głowy fajnie działa w zasadzie przy ciasnym headshocie.

komor napisał/a:
Dla mnie obcięcie czubka głowy fajnie działa w zasadzie przy ciasnym headshocie.

ale tutaj jest ciasno do krawędzi ta głowa, a odważne cięcie czubka przywraca równowagę w kadrze mz

nienietaktak - Pon 08 Kwi, 2013

to ja takie dzisiaj:
79.

Dżozef napisał/a:
73 To całkiem poprawny "high key"
Chyba "middle key"... :razz: To typowe szaro-szare (w złym znaczenie tego słowa) zdjęcie. Przeróbka bez porównania lepsza.

komor, ja mam wrażenie, że przycięte jest bardziej "in your face", głowa bardziej wychodzi z kadru, a linie okna stają się bardziej abstrakcyjne. Oryginalny kadr nie ma tego efektu, jest spokojniejszy i bardziej ułożony, ale jak oglądam je po sobie, to skłaniam się ku szerszej wersji... Jak dłużej nie patrzę, to wolę cięte... :smile:

bo cięte lepsze! po dłuższej chwili tracisz dystans i zaczynasz zamykać się w schematach drążąc detale i poprawiając poprawione ;)
poza tym tu kompozycja sama w sobie kadruje tą kobietę więc tak jest całkiem naturalnie.

nienietaktak, nie znam się na kwadratowych kadrach, ale też pasowałoby mi tu więcej dołu, kosztem góry i nawet chyba lewej.

nienietaktak mnie też ten kwadrat nie leży bo w tych proporcjach i z taką urodą głowa wygląda po prostu ciężko i jakoś płasko z buzią
nienietaktak - Pon 08 Kwi, 2013

jaad75, 78a lepsze. Jedyne, co mnie rozprasza, to kuchenka w tle.
do 79 - mam z kadrem pionowym, a kwadratowy zrobiony na potrzeby wyrażenia opinii przez Was.

jaad75 - Wto 09 Kwi, 2013

nienietaktak napisał/a:
jaad75, 78a lepsze. Jedyne, co mnie rozprasza, to kuchenka w tle.
To jest 2:1, jak narazie... :wink: A kuchenka w tle to wiesz, no musi być - taki "plener"... Powiedzmy, że to miała być taka "perfekcyjna pani domu"... :smile:

No dobra, więc jak mówiłem, nie umiem kadrować w kwadracie, ale wymyśliłem coś takiego:

80.

pes - Wto 09 Kwi, 2013

jaad75, to już chyba poprostu pion będzie lepszy ;)

pes, nie, pion wyglądał źle. Oryginalny poziom zresztą też.
pes - Wto 09 Kwi, 2013

jaad75, dla mnie w tym kadrze jakoś dziwnie tak jest przez tą ścianę po lewej, która zresztą nic nie wnosi do foty i wali w gały, no nie bangla mi to i już :)
nienietaktak - Wto 09 Kwi, 2013

jaad75, walnij jakiś tynk strukturalny na ścianę :D

pes, dla mnie ta biała ściana robi to zdjęcie...

[ Dodano: Wto 09 Kwi, 2013 13:42 ]
nienietaktak, w oryginale nie jest czystobiała, przepalilem ją specjalnie w PP.

Usjwo - Wto 09 Kwi, 2013

a musiałeś przepalać, przecież tam jest (255,255,255). Ja myslałem ze to coś wymskowałeś żeby nie było jeszcze całości widać i pokazesz póżniej :lol:
Dla mnie ta czysta biel psuje, a nie robi zdjecie :sad:

teren
81.

Usjwo, nie, nie musiałem, ale efekt na bardzo jasnych tłach, (jak to z forum) byłby podobny jak poprzednio, co niezbyt mi się podobało. Poza tym ta czysta biel hierarchizuje poziomy jasności w kadrze i nadaje kontekst bardzo jasno świeconej twarzy.
pes - Wto 09 Kwi, 2013

poza tym to "perfekcyjna pani domu" więc śnieżno-biały się broni :mrgreen:

nienietaktak, jak do tej pory najlepsze z tą modelką. Wygasiłbym trochę dłoń i nie wiem, czy dobrze widzę na sieciówce, ale pozbyłbym się fringingu wokół niej.
Usjwo - Wto 09 Kwi, 2013

nienietaktak Ładnie bardzo. Dalczego taki format? Ni to kwadrat, ni prostokąt. Ladna pani ciachnięta z dołu, a u góry kawał zostało. Format mi się nie podoba, i tylko format. Reszta pieknie. Szkło chyba też, z czego ten bokeh?

Usjwo, format przygotowywany do wydruku 15 x 20 (tak mniej więcej), czyli 3 do 4. nieraz są potrzebne kompromisy.
bokeh z 85/1.2 na 1.6 ;)
jaad75, abberacja?

nienietaktak, raczej aberracja... ;) Purple fringing.

jaad75, no trochę tego jest, ale bez przesady, że wszędzie ;)
pes - Wto 09 Kwi, 2013

no zgadza się, nie wali przecież w gały ta aberracja aż tak...

a co powiecie na taki portret?

82.

Usjwo - Wto 09 Kwi, 2013

82 2+1 - tak mi sie skojarzyło

A mi z Anną Jantar

[ Dodano: Wto 09 Kwi, 2013 15:51 ]
Tylko ten dziwny pasek z lewej. Reszta dla mnie ok.

Sunders - Wto 09 Kwi, 2013

pes, 82 fajnie uchwycone, czarujące spojrzenie :smile:
Chyba przez jakąś szybę robiłeś :?:

pes - Wto 09 Kwi, 2013

2+1? eeee... tj. 3, tzn. ... sprecyzuj :mrgreen:

Sunders, oj nie nie, to poprostu obróbka, żadna szyba :)

pes, 2+1 to taka polska grupa w sensie zespół był ;)
Usjwo - Wto 09 Kwi, 2013

tak jak mowi nienietaktak, zespół taki był, ale to dawno było, więc może nie każdemu sie kojarzy
pes - Wto 09 Kwi, 2013

ou... hmm... ok, wujek google podpowiedział co i jak, nieźle utwory znane, ale wykonawca nie, więc pes w "jaka to melodia" nie ma czego szukać :(

Dorzucę jeszcze jedno ;)

83.

nienietaktak napisał/a:
jaad75, no trochę tego jest, ale bez przesady, że wszędzie ;)
Nie że wszędzie, tylko wokół dłoni - skoro na miniaturce widać, to w większym rozmiarze tym bardziej...
pes napisał/a:

82.
Obróbka bardzo fajna, światło i kadr juz mnie mniej przekonują. Mam wrażenie przypadkowego wycięcia z jakiejś sensowniejszej całości...

W 83 zgasiłbym nieco ten budynek w tle. Chyba lepiej wyglądałoby też z ciut większą ilością góry.

pes - Wto 09 Kwi, 2013

jaad75, zgadza się, wycięte z tego kadru: http://www2.picturepush.c...img/8212325.jpg drugie z kolei z tego: http://www5.picturepush.c...mg/10569488.jpg
pioroon - Wto 09 Kwi, 2013

pes, wyczyść sobie matrycę :P
A tak serio to jest klimacik i też mi się tak jakoś kojarzy z tymi czasami.

zwirek210 - Wto 09 Kwi, 2013

pan.tadeusz napisał/a:
zwirek210 Ty widziałeś skórę na buzi na swoim ostatnim zdjęciu? :roll:

Tak widziałem niestety są tu jakies artefakty z kompresji na photobucket a po za tym nie lubie wygładzonych szpachlą twarzy. nie mam nic przeciwko ale jak tak jest przygotowana modelka to nie zamierzam jej gładzić w photoshopie. Nie mój cyrk nie moje małpy :)

muzyk - Sro 10 Kwi, 2013

pes napisał/a:
Piękna pani i świetne zdjęcie, acz to co za plecami mogłoby być w niebycie.
pes - Sro 10 Kwi, 2013

Dzięki za uwagi :)
moronica - Sro 10 Kwi, 2013

pingwin
pes - Sro 10 Kwi, 2013

dzięki :)

no to pod ocenę taki kadr teraz :)

84.

jaad75 - Sro 10 Kwi, 2013

Znowu jak dla mnie trochę za ciasno. Te wyjarane placki też nie wyglądają tu dobrze - przydałoby się więcej przejść tonalnych na niebie, piasku, czy spodniach..
pes - Sro 10 Kwi, 2013

jaad75, tak czułem, że będzie taka uwaga, chyba przekombinowałem zbytnio ;) jest i wersja szersza, kolorowa i nie tak wyjarana. Dorzucam jeszcze jedno.

85.

86.

pioroon - Sro 10 Kwi, 2013

pes, jak na moje oko to dwa ostatnie obrazki są o wiele lepsze od poprzednich.
Sunders - Sro 10 Kwi, 2013

i lepsze od tego z galerii :smile:
pes - Sro 10 Kwi, 2013

Dzięki, miło mi, że się podobają :)
nienietaktak - Sro 10 Kwi, 2013

jak na moje oko, to 85 już kiedyś był ;)
pes - Czw 11 Kwi, 2013

моя ошибка
pioroon - Czw 11 Kwi, 2013

Jaki poliglota ;)
pes - Czw 11 Kwi, 2013

jaad75 - Czw 11 Kwi, 2013

pes, 85 lepiej i po dodaniu boków nie wygląda już tak ciasno górą, natomiast w 86 niekorzystna poza (głowa wciśnięta w ramiona) i oczy zdecydowanie za nisko w kadrze. Poza tym, fajne B&W, ale skóra aż prosi się o drobne poprawki.
maziek - Czw 11 Kwi, 2013

Pes nie słuchaj ;) . Prawda lepsza od plastiku.

maziek, nie chodzi o plastik, tylko o usunięcie pryszczy w lewej części czoła. Założę się, że dziewczyna nie ma ich tam permanentnie... :roll:
pes - Czw 11 Kwi, 2013

hehe, chill, jak bardzo się rzuca w oczy to byłaby korekta, tutaj aż tak mi nie przeszkadza w odbiorze foty, ale rozumiem, że innym może, dzięki za uwagę ;)

pes, mnie bardziej właśnie przeszkadza w wersji czarno-białej, niż w kolorze.
degol - Sob 13 Kwi, 2013

pes, 85 mi nie leży. Konar za bardzo rozprasza, do tego wprowadza wrażenie jakby modelka miała kilkanaście rąk czy czegoś tam odchodzącego od tułowia ! Brrrr, nieciekawie się to prezentuje. Do tego spodzień, a właściwie jasność materiały w całym zestawieniu powoduje jakbym sam tułów widział, nogi jakby znikają z odbioru :(
Ale to takie moje e-uwagi.

[ Dodano: Sob 13 Kwi, 2013 00:14 ]
Choc w kolorze mniej się to rzuca niż w BW.
Do tego torba jakby za taboret służy ?
Sorki, ale takie mam skojarzenia, nie wypiłem nawet kropli alkoholu ! ;)

LubieJointy - Sob 13 Kwi, 2013

87.

pes - Sob 13 Kwi, 2013

degol, cenię każdą konstruktywną uwagę. Dzięki ;)
degol - Sob 13 Kwi, 2013

pes, co to za miejscowość ? Mam skojarzenia z Jastrzębią Górą.
nienietaktak - Sob 13 Kwi, 2013

Też takie skojarzeniie kiedyś miałem.
pes - Sob 13 Kwi, 2013

Bingo, Rozewie, czyli obok ;)
jacekwrrr - Pon 15 Kwi, 2013

Nowy jasny obiektyw, proszę o opinię
87.

moronica - Pon 15 Kwi, 2013

jacekwrrr, nowy obiektyw widac nie sprawi, ze zaczniesz przykladac wieksza uwage do kompozycji. unikaj lukow w poblizu krawedzi kadru (broda, czubek glowy), mniej centralnie i linia oczu nie powinna przechodzic przez srodek kadru
maziek - Pon 15 Kwi, 2013

Kurde ale to teraz technika, patrzę: dziecko, płci pięknej, czytam podpis: nowy jasny obiektyw... Szok ;) .
szymekk96 - Pon 15 Kwi, 2013

Proszę o opinie :)

88.

szymekk96, heliosowy bokeh bardzo ladny, ale te przepaly na buzi juz nie
lvl3ha - Pon 15 Kwi, 2013

maziek napisał/a:
Kurde ale to teraz technika, patrzę: dziecko, płci pięknej, czytam podpis: nowy jasny obiektyw... Szok ;) .
widze ze nie ja jeden mialem dziwne przeczucia :)

88. scioles glowe
moronica napisał/a:
unikaj lukow w poblizu krawedzi kadru
a my tu gadu gadu a autor swoje :)
szymekk96 - Pon 15 Kwi, 2013

A teraz?
89.

tu troche ciemno. i oczy tez tak za bardzo w polowie plus ciecie przez dekolt niekorzystne. ciut mniej gory (tak gdzies 1/3 wolnej przestrzeni mniej) i wiecej dolu i byloby lepiej
jacekwrrr - Pon 15 Kwi, 2013

Rozumiem że nie każdy rozumie skrótu myślowego ale cóż :razz:
LubieJointy - Sro 17 Kwi, 2013

90.

pes - Sro 17 Kwi, 2013

LubieJointy, dla mnie przesaturowane i mało ciekawe kadrowo. Cień na czapie bardzo psuje to foto, kolor nieba jakiś "radioaktywny". Zbytnio zmęczyłeś fotę obróbką. Do albumu rodzinnego chyba tak, do fotografii portretowej niekoniecznie ;)
LubieJointy - Sro 17 Kwi, 2013

Dzieki Pes za opinie :)
Usjwo - Sro 17 Kwi, 2013

LubieJointy podstawowa zasada, w internecie nie pokazujemy zdjec osób z którymi jesteśmy zwiazani uczuciowo. Ocena wtedy nie jest obiektywna (chociaż wszyscy pewnie znają wyjątek, który ptwierdza regule ;) ).
Tutejszyn - Sro 17 Kwi, 2013

Usjwo napisał/a:
LubieJointy podstawowa zasada, w internecie nie pokazujemy zdjec osób z którymi jesteśmy zwiazani uczuciowo.
Ale czy jest taka zasada? Zasadą powinno być raczej to, aby mieć dystans do swoich prac, a najlepiej to po prostu robić fajne foty, bez względu na to, czy się kocha (lubi, szanuje) modela/modelkę :)
pes - Sro 17 Kwi, 2013

Za Tutejszynem ;)
Usjwo - Czw 18 Kwi, 2013

Tutejszyn związek uczuciowy odbiera nam możliwość obiektywnej oceny zdjęcia i własnie brak nam tego dystansu. Chciaż na forum mamy bardzo dobre wyjątki (potwierdzające powyższą regułę) :mrgreen: .

Tutejszyn napisał/a:
] a najlepiej to po prostu robić fajne foty, bez względu na to, czy się kocha (lubi, szanuje) modela/modelkę :)

Jak już się dojdzie do tego etapu, mozna oczywiście z czystym sumieniem nie przestrzegać powyższej zasady :grin:

Tutejszyn - Czw 18 Kwi, 2013

Usjwo napisał/a:
związek uczuciowy odbiera nam możliwość obiektywnej oceny zdjęcia i własnie brak nam tego dystansu.
Myślę, że to wina raczej braku fotograficznego obycia. Trzeba patrzeć, widzieć, bywać w miejscach, gdzie prezentowane są fotografie, choćby tylko wirtualnie. Wyrabia się wtedy dobry smak i łatwiej odróżnić ziarno od plew. Łatwość rejestrowania obrazu przy jednoczesnym "niebywaniu", albo bywaniu jedynie na fejsbuku daje kolorowe obrazki.. jakieś.

To co napisałem nie oznacza, że jestem jakiś kurde znawcą. Nie oznacza to też, że bywając jedynie na fejsbuku nie można robić fajnych fotografii. To jedynie polemika z opinią, że złe foty to wina stosunku do fotografowanej osoby.

Mańkosław - Pią 19 Kwi, 2013

91.

Flashalpha - Sob 27 Kwi, 2013

92.

93.

94.

95.

moronica - Sob 27 Kwi, 2013

94 najlepsze, na pozostalych modelka zbyt centralnie
Mańkosław - Nie 28 Kwi, 2013

96.

nienietaktak - Nie 28 Kwi, 2013

97.

Flashalpha - Nie 28 Kwi, 2013

moronica napisał/a:
94 najlepsze, na pozostalych modelka zbyt centralnie

dzięki :) czyli pozostałe automatycznie zdyskwalifikowane? Poza tym, że zbyt centralnie, to jeszcze coś tym zdjęciom dolega...? :) Pytam bo była to jako tako pierwsza sesja z modelką, tak więc chciałbym wysłuchać rad czego unikać, a na co zwracać szczególną uwagę.

Mańkosław - Nie 28 Kwi, 2013

nienietaktak, 97 podoba się choć na takim tle te sterczące włosy kradną uwagę pięknej modelki. Tak czy siak fajne :smile:
Arkowal - Pon 29 Kwi, 2013
Temat postu: Zuza

pes - Pon 29 Kwi, 2013

Arkowal, sorry, ale jakość tej fotki jest jak z marnej komórki. To chyba nie EOS-em robiłeś? :???: Sam kadr też nie powala, dla mnie jedno z tych zdjęć, których niewarto pokazywać na forum, a jeśli dla Ciebie ma wartość sentymentalną to do albumu i tyle.

pes napisał/a:
Arkowal, sorry, ale jakość tej fotki jest jak z marnej komórki. To chyba nie EOS-em robiłeś?

Niestety,ale EOS-em :mrgreen:

muzyk - Pon 29 Kwi, 2013

Arkowal napisał/a:
Niestety,ale EOS-em :mrgreen:

Przyłóż się do kadrowania, bo masz fajne szkło, z którego można trochę wycisnąć. :idea:

pes - Pon 29 Kwi, 2013

ojej, no ale ale... jak to? :mrgreen: 1/125 s i nieostre/poruszone? aberracja chromatyczna...
muzyk - Pon 29 Kwi, 2013

pes napisał/a:
1/125 s i nieostre/poruszone?

Oj tam oj tam :P

moronica - Pon 29 Kwi, 2013

na domiar zlego saturacja pojechana i policzki ma jak pomalowane szminka. to drugie potwornie przeostrzone. poza tym numeruj zdjecia
pes - Pon 29 Kwi, 2013

Arkowal, numeruj foty, to sepiowe jest z kolei przeostrzone i takie "tanie obróbkowo", dla mnie głęboka szuflada.

EDIT

W sumie powtórzyłem to co moronica już napisała...

moronica napisał/a:
na domiar zlego saturacja pojechana i policzki ma jak pomalowane szminka. to drugie potwornie przeostrzone.

Wiesz,zimno było :mrgreen: co do drugiego zgadzam się :roll:

pes - Pon 29 Kwi, 2013

Arkowal napisał/a:
co do drugiego zgadzam się :roll:
to dlaczego je wstawiłeś?
muzyk - Pon 29 Kwi, 2013

pes napisał/a:

No pewnie Kolega chciał przeczytać opinię. :roll:

pes - Pon 29 Kwi, 2013

heh, zabawne, skoro wie, że jest zmasakrowane obróbką to chciał się upewnić, okej okej, nie wnikam :P
moronica - Pon 29 Kwi, 2013

Arkowal napisał/a:
moronica napisał/a:
na domiar zlego saturacja pojechana i policzki ma jak pomalowane szminka. to drugie potwornie przeostrzone.

Wiesz,zimno było :mrgreen:

te policzki rownie dobrze moglyby byc zielone, wygladalyby rownie nienaturalnie. zdjecie jest slabe i dobite kiepska obrobka

muzyk napisał/a:
pes napisał/a:

No pewnie Kolega chciał przeczytać opinię. :roll:

Dokładnie, uczę się wiec proszę o wyrozumialość :cry:

pes - Pon 29 Kwi, 2013

Sam napisałeś, że zdajesz sobie sprawę, że przeostrzone, ale co tam wstawić można, prawda? No nic, następnym razem nie publikuj fot, których błędy znasz, poprostu dbaj o swojego odbiorcę :)
LubieJointy - Pon 29 Kwi, 2013

100.

zwirek210 - Pon 29 Kwi, 2013

100. Fajne kolorki przyjemna fotka. Ręka powinna pójść do boku bo teraz wydaję się być za duża.
97. Jak dla mnie to trochę prześwietlone.

mgaska - Wto 30 Kwi, 2013

101.
bhpchmiel - Sro 01 Maj, 2013

ale wiało na 101 :mrgreen:
Mańkosław - Sro 01 Maj, 2013

bhpchmiel napisał/a:
ale wiało na 101

albo jakiś mocny żel do włosów :smile:

mgaska - Sro 01 Maj, 2013

Heh a taka tam wizja...
Marx76 - Sro 01 Maj, 2013

Ale najważniejsze, że z podpisem, mgaska już nikt nie ukradnie Ci tego zdjęcia. :mrgreen:

Zawsze mam podpis na swoich zdj.a to zle? Bo nie wiem czy to aluzja czy...? A tak wogole co myslicie o tym zdj.?
nienietaktak - Sro 01 Maj, 2013

mgaska napisał/a:
A tak wogole co myslicie o tym zdj.?

Ma podpis :P

A to, ze ma podpis to coś złego? Jestem nowy na forum, wiec nie znam tutejszych zwyczajów.
Mańkosław - Czw 02 Maj, 2013

mgaska napisał/a:
A to, ze ma podpis to coś złego?

Ja tam nie wiem czy to coś złego czy nie, ale na pewno podpis może sobie każdy zrobić w łatwy sposób, a dobre zdjęcie jest zrobić trochę trudniej.

102.

mozer - Czw 02 Maj, 2013

mgaska, po prostu trochę śmieszne jest najpierw dbanie o podpis niż o jakość zdjęć :) A zwyczaje nie zakazują podpisywania :)

Twoje zdjęcie to taki pstryk towarzyski - dla postronnego odbiorcy nic ciekawego.

[ Dodano: Czw 02 Maj, 2013 00:59 ]
Mańkosław, łokieć w PG dziwnie wyszedł i zwraca uwagę. Ogólnie ok w odbiorze tylko na lewym policzku jest chyba niepożądany cień.

mgaska - Czw 02 Maj, 2013

mozer napisał/a:
mgaska, po prostu trochę śmieszne jest najpierw dbanie o podpis niż o jakość zdjęć :) A zwyczaje nie zakazują podpisywania :)

Twoje zdjęcie to taki pstryk towarzyski - dla postronnego odbiorcy nic ciekawego. .
wlasnie dlatego zamiescilem tu to zdj, bo chcialem znac opinie ludzi fotografujacych, bo wiele osob postronnych chwali to zdj. Mimo wszystko dzieki za opinie.
jaad75 - Czw 02 Maj, 2013

Mańkosław, to niskie światło z lewej wygląda źle, konwersja do B&W też mi się nie podoba - kanał czerwony zdecydowanie za ciemno, przez co skóra nie wygląda korzystnie.

Cytat:
Mańkosław, to niskie światło z lewej wygląda źle, konwersja do B&W też mi się nie podoba - kanał czerwony zdecydowanie za ciemno, przez co skóra nie wygląda korzystnie.

A to ja już nie wiem co i jak robić żeby bylo przynajmniej ok. Tym smutnym wywodem wyłączam komputer i idę wypić cykutę :sad:

jaad75 - Czw 02 Maj, 2013

Mańkosław, zwracaj uwagę na kąt z którego świecisz i raczej unikaj świecenia z dołu. Tutaj dostałeś podwójny cień od nosa - ten drugi z jakiejś twardej lampki, którą kompletnie niepotrzebnie zaświecileś z dołu z lewej.
Co do konwersji - poeksperymentuj trochę z mieszaniem proporcji poszczególnych kolorów lub nałóż cyfrowe odpowiedniki filtrów kolorowych w PS.

jaad75 napisał/a:
zwracaj uwagę na kąt z którego świecisz i raczej unikaj świecenia z dołu. Tutaj dostałeś podwójny cień od nosa - ten drugi z jakiejś twardej lampki, którą kompletnie niepotrzebnie zaświecileś z dołu z lewej.

jaad75, Jeśli chodzi o źródła światła, to z lewej było światło z okna i dodatkowo lampa błyskowa skierowana w sufit. No nic, pokombinuję nastepnym razem. Dzięki za uwagi i porady.

arek. - Pią 03 Maj, 2013

Z cyklu "zrób zdjęcie nieznajomemu"
103.

Day 100 of 365: stranger #2 by Arek Olek, on Flickr

jaad75 - Pią 03 Maj, 2013

arek., byłoby fajnie, tylko te oczy idealnie w połowie kadru... :roll:
Arkowal - Sob 04 Maj, 2013

Pierwsze grilowanie
nienietaktak - Sob 04 Maj, 2013

Arkowal, za mocno wyostrzasz i ten karmazyn na twarzy jest niepokojący. bardzo niepokojący.

No właśnie nie wiem jak go zwalczyć? zmieniam kombinuje, ale już tak pozostawię,czas do pracy :cry:
nienietaktak - Sob 04 Maj, 2013

w CR dosyć łatwo się tego pozbyć. wystarczy zmodyfikować barwę czerwieni i karmazynu, a w zakładce "kalibracja aparatu" zdjąć nasycenie czerwieni.
wieczorem będę mógł wrzucić to do LR i zacząć poznawać program ;)

jaad75 - Sob 04 Maj, 2013

Arkowal napisał/a:
Pierwsze grilowanie
Rozumiem, że zdjęcie przedstawia ofiarę grillowania... :twisted:
Arkowal napisał/a:
No właśnie nie wiem jak go zwalczyć? zmieniam kombinuje, ale już tak pozostawię,czas do pracy :cry:
Przede wszystkim podnieść ekspozycję skory, obniżyć nasycenie i poprawić balans bieli. No i nie ostrzyć tak mocno i siermiężnie. :twisted:
Tutejszyn - Sob 04 Maj, 2013

Arkowal, wygląda jakbyś walczył tylko z ustawieniami aparatu, aby było "OK". W LR chyba jedynie wyostrzyłeś. Masz wstręt do postprocessu?
arek. - Sob 04 Maj, 2013

jaad75, dzięki :) to jest dość słuszna uwaga, nie zauważyłem tego :) trochę śmiesznie faktycznie, ale blond włosy skutecznie odciągały mój wzrok :P

Gdyby kadrować inaczej, to raczej chciałbym mieć mniej, niż więcej. Dlatego mogę zaproponować taki crop, ale zastanawiam się, czy zdjęcie tylko zyskuje, czy nie jest mi trochę szkoda włosów ;)
105.

Day 100 of 365: stranger #2 crop by Arek Olek, on Flickr

arek., lepiej, choć faktycznie mogłoby być nieco więcej włosów - potrzebowałbyś trochę więcej szala dołem i coś pośredniego między tym, a poprzednim cięciem głowy i byloby bardzo dobrze.
dziechu1 - Sob 04 Maj, 2013

To moje pierwsze zdjecie tu i jedno z pierwszych zrobionych EOS'em 60D.

Kubuś.

106.

dziechu1, zdjęcie ładne, ale niedopracowana obróbka, zwłaszcza zwraca uwagę to jak potraktowałeś oczy i usta w porównaniu z nadmiernym blurem reszty.
hijax_pl - Sob 04 Maj, 2013

dziechu1, numeracja. Zaglądałeś do regulaminu forum?
dziechu1 - Sob 04 Maj, 2013

Jaad75, zdjęcie jest formatu pełnego (5184x3456). To o czym piszesz, to wynik pomniejszenia (interpolacji w dół), na dużym tego nie ma, a nie pomyślałem o tym zeby powtarzać obróbkę specjalnie dla małego fomatu. Przy ustach jest też jaśniejszy kontur, jak przy wyostrzaniu, czego w oryginale nie ma. Ale nie wiem też jaki cel ma tu pokazywanie zdjęć - to są zdjecia do oceny? jak na OnePhoto itp? Jeżeli tak, to co innego, myślałem że tu to tak raczej na luzie:)
Hijax - zaraz popatrzę.

hijax_pl - Sob 04 Maj, 2013

dziechu1 napisał/a:
To o czym piszesz, to wynik pomniejszenia (interpolacji w dół)
Wystarczy podostrzyć przy zmniejszaniu.

dziechu1 napisał/a:
Ale nie wiem też jaki cel ma tu pokazywanie zdjęć - to są zdjecia do oceny? jak na OnePhoto itp?
Poniekąd tak, zazwyczaj pokazuje się tu zdjęcia po to, żeby przeczytać, co inni o nich myślą...

jaad75 napisał:
Cytat:
Przede wszystkim podnieść ekspozycję skory, obniżyć nasycenie i poprawić balans bieli. No i nie ostrzyć tak mocno i siermiężnie. :twisted:

Spoko jaja sobie robie :mrgreen: jakoś nie mogę się przestawić do tego mniejszego nasycenia.Mam parę fotek z prawidłową barwą,nasyceniem i ustawieniem WB,ale te foty jakos do mnie nie trafiają,może czas się przestawić i zacząć patrzeć na nie z innej strony.
Jeśli chodzi o wyostrzenie to wyostrzam Raw-a w lightroom a później jeszcze raz w PS.Ciężko mi jakoś trafić żeby było ok,raz za mało raz za dużo,ahh trudno,wszystko z czasem :cry:
Dzięki za uwagi.

Mańkosław - Sob 04 Maj, 2013

107.

lvl3ha - Sob 04 Maj, 2013

107 Nie wiem jak inni forumowicze ale ja nie moge zniesc tych obcietych lokci na zdjeciu.
mozer - Nie 05 Maj, 2013

Mi bardziej nie pasuje "prostokątność" tego ułożenia ciała...
Mańkosław - Nie 05 Maj, 2013

lvl3ha napisał/a:
Nie wiem jak inni forumowicze ale ja nie moge zniesc tych obcietych lokci na zdjeciu

zastanawiałem się co uciąć, uszy czy łokcie...padło no to drugie :wink:

[ Dodano: Nie 05 Maj, 2013 00:41 ]
108. też prostokąt

lxs - Nie 05 Maj, 2013

106 - zdecydowanie przegiąłeś z tym "glamour glow'em", a mogło być fajnie
107 - strasznie sztucznie, płaskie światło, białka oczu przesadnie wybielone, przeostrzone, bez polotu :(
108 - znacznie lepiej, chociaż to mi kadrowo nie pasuje - nie podoba mi się skos i za mało "oddechu" z prawej, ziarna też zbyt dużo

mozer - Nie 05 Maj, 2013

Mańkosław, gwoli ścisłości - nie to miałem na myśli pisząc "prostokąt" ;)
LubieJointy - Wto 07 Maj, 2013

109.

Mańkosław - Wto 07 Maj, 2013

mozer napisał/a:
gwoli ścisłości - nie to miałem na myśli pisząc "prostokąt"

Wiem, zrozumiałem już po moim komentarzu :neutral:

110.

jacekwrrr - Sro 08 Maj, 2013

Coś mi nie pasuje w tym zdjęciu tylko nie wiem co dajcie komentarz
111.

kufel - Sro 08 Maj, 2013

jacekwrrr, mnie nie przekonuje kadrowanie. fotografia ludzi to ciężki temat ;)
moronica - Sro 08 Maj, 2013

sciete lokcie i czubek glowy
jacekwrrr - Sro 08 Maj, 2013

Dzięki bardzo wszystkim za pomoc. Fakt chyba jestem ślepy.
kozidron - Czw 09 Maj, 2013

dziechu1 napisał/a:
jak na OnePhoto itp?

na szczęście nie jest jak na onephoto, tu nie ma tyle "śluzu i brylantyny" w komentach :wink:

blixa - Sob 11 Maj, 2013

112.
Tutejszyn - Sob 11 Maj, 2013

blixa, bardzo ładny, zrobiony z talentem, portret.
kufel - Sob 11 Maj, 2013

fakt, ładny i udany porter. mam jednak dwie małe uwagi, niekoniecznie kadrowałbym tak blisko dolnej krawędzi zdjęcia i trochę dopracowałbym konwersję do B&W.
degol - Nie 12 Maj, 2013

Mańkosław, 110 - fajnie w kadrze.
blixa, 112 - czy nie zzza mało dołu ?

nienietaktak - Nie 12 Maj, 2013

wersja b&w
113.

moronica - Nie 12 Maj, 2013

nienietaktak, generalnie bardzo fajnie i lepiej niz w kolorze wg mnie. ale masz straszne brudy na granicy szarosci i 255.255.255
nienietaktak - Nie 12 Maj, 2013

moronica, ja wiem, aczkolwiek to też półprodukt w celu pozbierania opinii. Czyścić będę później.
Tutejszyn - Nie 12 Maj, 2013

nienietaktak, aż w pierwszej chwili pomyślałem, że to zupełnie inne ujęcie. Bardziej mi się podoba od tego w galerii, choć oba swoim baskiem wypalają mi gałki oczne, a przeciwsłoneczne zostawiłem w samochodzie..
90s - Wto 14 Maj, 2013

Cytat:
moronica, ja wiem, aczkolwiek to też półprodukt w celu pozbierania opinii. Czyścić będę później.

to może zacznij od czyszczenia a później zbierania opinii:P
co to się porobiło, półprodukty zaczęto publikować nawet w galerii :mrgreen:

Usjwo - Sro 15 Maj, 2013

90s ma trochę racji. Galeria to galeria, tam powinny być tylko "dzieła" skończone. Techniczne roztrząsania i próby powinny zostać w wątkach.
A 113 bardzo ładnie w b&w, tylko w dolnych rogach trochę jakiś ciemnych śmieci się nazbierało.

nienietaktak - Sro 15 Maj, 2013

Usjwo, może i ma trochę racji, ale "dzieła" mają taką cechę, że nigdy nie są skończone ;)
Tutejszyn - Sro 15 Maj, 2013

nienietaktak napisał/a:
..."dzieła" mają taką cechę, że nigdy nie są skończone ;)
E, tam :) Zwykle moment publikacji wieńczy dzieło. A jeśli, nie daj Boże, dzieło zostanie powielone i srzedane w milionie egemlaży, to już w ogóle :)
nienietaktak - Sro 15 Maj, 2013

Tutejszyn napisał/a:
A jeśli, nie daj Boże, dzieło zostanie powielone i srzedane w milionie egemlaży, to już w ogóle :)

tego właśnie się obawiam :mrgreen:

adf1985 - Sro 15 Maj, 2013

114.

90s - Sro 15 Maj, 2013

adf1985, prawa strona ciekawsza niż lewa:) poza tym dziwny portret bo wygląda to bardzo przypadkowo.
Masz coś ciekawego z tą ścianą wody? bo światło i temat interesujący:)

Marx76 - Czw 16 Maj, 2013

adf1985 To prawda co napisał 90s, mogłeś chwilę zaczekać aż te osoby usiądą i się w cudzysłowie rozmarzą wpatrując w wodę. Mam wrażenie jak by tam była fontanna, mam rację ?
Tutejszyn - Czw 16 Maj, 2013

Pomyślałem, że ktoś uczy się pływać kraulem, ale nie... to chyba rzeczywiscie fontanna jakaś .
adf1985 - Czw 16 Maj, 2013

Dzięki za opinie

115.

Marx76 - Pią 17 Maj, 2013

adf1985 O właśnie, fotka zrobiona w odpowiednim momencie, tu mamy wspaniały przykład rozmarzonego marzyciela wpatrującego się w wodę. :mrgreen:
muzyk - Pią 17 Maj, 2013

Marx76 napisał/a:
O właśnie, fotka zrobiona w odpowiednim momencie, tu mamy wspaniały przykład rozmarzonego marzyciela wpatrującego się w wodę. :mrgreen:

Ale ten tutaj wygląda, jakby się gimnastykował, albo nagle coś na przeciwległym brzegu zobaczył :razz:

wmakorski - Sob 18 Maj, 2013

Moje pierwsze zmagania z portretem w plenerze. Doświetlane blendą. Proszę o opinie. :-)

116

117

118

119

ophiuchus - Sob 18 Maj, 2013

wmakorski, 116 i 117 nie widać, a z dwóch pozostałych bardziej podoba mi się 119. Mogłeś troszkę podostrzyć przy zmniejszaniu.
Tutejszyn - Sob 18 Maj, 2013

Ja bym się pozbył okularów. Jeśli to miałaby być osoba, której okulary są niejako znakiem rozpoznawczym, to tak. Gdyby to były okulary, które miałyby stanowić uzupełnienie obrazu to tak. Ale tutaj nadają zdjęciu charakter pstryku na spacerze.
LubieJointy - Sob 18 Maj, 2013

120.

wmakorski - Sob 18 Maj, 2013

Faktycznie FLICKR coś zafisiował. Okulary są jakby nieodłączną częścią dziewczyny, dlatego zdecydowałem się robić w okularach. Choć jedno jest bez okularów.

121

122

LubieJointy - Nie 26 Maj, 2013

123.

124.

lxs - Wto 28 Maj, 2013

120 - świetne, gratuluję :)
121,122 - poprawnie, chociaż wygląda to jakby postać była wyciągana z delikatnego cienia w obróbce (szczególnie na 121), nie rozjaśniaj tak zębów i białek oczu
123 - ciężko mi tu coś napisać... nie kupuję tej stylizacji i misia do kompletu, światło pochmurnego dnia nie robi szału
124 - chyba można było lepszą miejscówkę wybrać? ;) najbardziej bije w oczy ten znak

To teraz ja - z ostatniej sesji:

125.

126.

127.

128.

129.

130. bonusik :)

lvl3ha - Wto 28 Maj, 2013

126,127 pierwsza osoba od lewej (patrzac na zdjecie) jak by to lagodnie powiedziec jest nieforemna.
126 osoba na srodku (podpierajaca sciane) wyszla dziwnie.
125 kobieta w czapce (daszek i twarz - moze to tylko moja TN'ka)?
128 ladnie by bylo widiec jej oczy.

Wujek_Pstrykacz - Wto 28 Maj, 2013

Na 127. mam wrażenie jakby te kobitki miały jakieś za krótkie nogi :razz:
Sunders - Wto 28 Maj, 2013

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Na 127. mam wrażenie jakby te kobitki miały jakieś za krótkie nogi

No co Ty, Wujek, nie widzisz, że te wszystkie nogi są po prostu obcięte :?: :lol:

maziek - Wto 28 Maj, 2013

Wujek, Ty nie mów takich rzeczy tak głośno. Bo jak Cię te kobitki dopadną, to też będziesz miał za krótkie nogi - żeby zwiać ;) ...
komor - Sro 29 Maj, 2013

125 podoba mi się, klasyka. 128 dla mnie za ciemne i nieciekawie oświetlone.
nienietaktak - Sro 29 Maj, 2013

Jedna z propozycji na okładkę płyty:
131.

mozer - Sro 29 Maj, 2013

lxs, 125 mi się bardzo podoba.

nienietaktak, nie przekonuje mnie, że nie wiadomo co się dzieje z oczami...

mozer napisał/a:
że nie wiadomo co się dzieje z oczami...

mi to nie przeszkadza :D

mozer - Sro 29 Maj, 2013

nienietaktak, no ok, ale chyba chciałeś usłyszeć opinie innych, nie? ;) Wydaje mi się, że na okładkę płyty lepszy byłby jakiś kontakt z odbiorcą.

mozer napisał/a:
Wydaje mi się, że na okładkę płyty lepszy byłby jakiś kontakt z odbiorcą.

I tak poszło inne, ale też w kwadracie :mrgreen:
mozer napisał/a:
ale chyba chciałeś usłyszeć opinie innych, nie?

czy ja wiem? mi wystarczyłoby, gdybym przeczytał. słyszeć nie muszę ;)

Wujek_Pstrykacz - Sro 29 Maj, 2013

I tak bym nie nawiał przed tyloma laskami na raz :razz:

Wujek_Pstrykacz, wyczuwam perwersyjne ciągoty :mrgreen:
lxs - Sro 29 Maj, 2013

Dzięki za opinie :)
Niestety z powodu ciasnoty byłem zmuszony robić te zdjęcia (szczególnie grupowe) szerokim kątem - stąd zniekształcenia. Szkoda było mi jednak porzucać tej klimatycznej miejscówki. Szeroki kąt ma też swoje plusy na grupówkach - eksponuje postać na 1 planie, reszta osób stanowi kontekst zdjęcia (zdjęcie w podobnej koncepcji dostała każda z dziewczyn).
Co do czapki zasłaniającej oczy - mam też wersję z lekko widocznymi oczami, ale zdecydowanie bardziej podobała nam się ta zaprezentowana kilka postów wyżej (porównywaliśmy obie foty zaraz po ich zrobieniu - po wyświetleniu tej bez oczu oboje krzyknęliśmy zgodnie: "To jest świetne!" - decyzja które pójdzie do obróbki była więc dla mnie jasna ;) )

Ok starczy o mnie - 131 bardzo fajne, klimatyczne. Być może faktycznie można było trochę doświetlić oczodoły jakimś snoot'em z gridem, ale nie wiem czy nie zepsułoby to odbioru zdjęcia.

Wujek_Pstrykacz - Czw 30 Maj, 2013

nienietaktak napisał/a:
Wujek_Pstrykacz, wyczuwam perwersyjne ciągoty :mrgreen:

:razz:
Ja spokojny człowiek jestem :razz:

_glue - Czw 30 Maj, 2013

Moja mała kuzynka, zupełnie spontaniczne zdjęcie :)
Usjwo - Pią 31 Maj, 2013

132 Czy to obróbka tak zmasakrowała to zdjęcie?
lvl3ha - Pią 31 Maj, 2013

Usjwo napisał/a:

Pieknie wykonany HDR :wink:

_glue - Pią 31 Maj, 2013

Usjwo napisał/a:

Dokładnie, to HDR. Jeśli chodzi o stronę techniczną to niestety HDR-y mają to do siebie, ze uwypuklają wady zdjęcia jak szum czy artefakty kompresji. Nic się na to raczej nie zrobi chyba, że ma się cholernie dużo czasu i cierpliwości :P Poza tym, ja akurat lubię te smaczki HDR-ów :) Dla porównania oryginał.

adf1985 - Pią 31 Maj, 2013

Nie znam się na takiej fotografii, ale oryginał zdecydowanie lepszy.
Wujek_Pstrykacz - Pią 31 Maj, 2013

adf1985 napisał/a:
ale oryginał zdecydowanie lepszy.

Zdecydowanie lepszy :razz:

nienietaktak - Pią 31 Maj, 2013

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
decydowanie lepszy

o tak. potwierdzam :P

plan3s - Sob 01 Cze, 2013

134.

pstryknięte po pijanemu wczoraj o 3 w nocy na domówce :) wiem, że trochę nieogarnięty, ale co tam. Kilkanaście cm obok siedziała reszta ekipy, ale cudem jakoś wykadrowałem. Wstawiam ze względu na to, że jakoś tak z miny dobrze wyszedł :P

infocyk - Sob 01 Cze, 2013

plan3s napisał/a:
Obrazek
pstryknięte po pijanemu ...

ocena, po pijanemu, na trzeźwo pstrykam ptak, włosy przetłuszczone, szyja sprawia wrażenie niedomytej, ale skoro po pijanemu, to super fota, przemawia do mnie to spojrzenie, mimo wszytko trzeźwo-zagubione. Tak w ogóle to chyba za ciemne - jak by to nie komentować.

plan3s - Sob 01 Cze, 2013

infocyk napisał/a:
plan3s napisał/a:
Obrazek
pstryknięte po pijanemu ...

ocena, po pijanemu, na trzeźwo pstrykam ptak, włosy przetłuszczone, szyja sprawia wrażenie niedomytej, ale skoro po pijanemu, to super fota, przemawia do mnie to spojrzenie, mimo wszytko trzeźwo-zagubione. Tak w ogóle to chyba za ciemne - jak by to nie komentować.

Pewnie kwestia ekranu, przerabiałem na laptopie, a że chciałem niski klucz to pewnie na Full HD wygląda na za ciemne :)

LubieJointy - Wto 04 Cze, 2013

135.

pes - Wto 04 Cze, 2013

LubieJointy, mnie się podoba ten portret :)
pioroon - Wto 04 Cze, 2013

A mi się podoba ten nick :)
LubieJointy - Wto 04 Cze, 2013

Ciesze sie ze Ci sie podoba Pes :)
pes - Wto 04 Cze, 2013

pioroon napisał/a:
A mi się podoba ten nick :)
:mrgreen: a co... do używek ciągnie...? :mrgreen:
Usjwo - Wto 04 Cze, 2013

a mnie średnio, ostrość na oczach klasycznie (z postprosecu), ale trzebaby występlować. Mnie nie przekonuje :(
kufel - Wto 04 Cze, 2013

LubieJointy, dla mnie też portret udany .
wmakorski - Pią 07 Cze, 2013

Dalsze moje początki z portretem. Proszę o opinie :)

136.
Wariacja z Lightrooma

137.

hofman - Pią 07 Cze, 2013

Aaaa zadebiutuję w tym dziale.
138

kozidron - Pią 07 Cze, 2013

138 kurcze ale to by było petardowe zdjęcie gdyby dobrze je obrobić
hofman - Pią 07 Cze, 2013

Światło strasznie kiepskie było, i tak wyciągnąłem ile się dało w LR.
Teraz to jedynie malowanie w PS.

Sunders - Pią 07 Cze, 2013

hofman, 138 to IMO całkiem udany debiut :smile:
lvl3ha - Sob 08 Cze, 2013

hofman, mysle ze dla tego pana to tez byl debiut :lol:
Marx76 - Sob 08 Cze, 2013

hofman Ależ gościa trafił, jaka osobowość, z odpowiednio dobranymi szatami i co ważniejsze bez charakteryzacji z powodzeniem Gandalfa by zastąpił. :grin:
nienietaktak - Sob 08 Cze, 2013

138. -ok ;)
Arkowal - Nie 09 Cze, 2013

maziek - Nie 09 Cze, 2013

kozidron napisał/a:
138 kurcze ale to by było petardowe zdjęcie gdyby dobrze je obrobić
Oczywiście. Rzeczywistość bez obróbki nie może być petardowa dla człowieka XXI wieku...

Ten gość pod kożuchem miał judogę?

pes - Pon 10 Cze, 2013

138 super! 8)
KwusheR - Nie 16 Cze, 2013

140.

90s - Nie 16 Cze, 2013

KwusheR, wszystko świetnie tylko to oko i nos. nie wiem czy nie lepiej było zrobić jej w 3/4 z lekko głową pochyloną. Ma dość mocną szczękę i nie zbyt urodziwie wygląda centralnie moim zdaniem.
Ale obróbka i reszta mi się podoba.

KwusheR - Nie 16 Cze, 2013

90s, Dzięki za komentarz.
90s - Nie 16 Cze, 2013

KwusheR napisał/a:
90s, Dzięki za komentarz.

Nie ma za co kolego.

Też coś wrzucę bo dawno nic nie dodawałem.

141.

Pregnancy portrait by Sanches90s, on Flickr

142.

I'm learning to live 3 by Sanches90s, on Flickr

143.

I'm learning to live 4 by Sanches90s, on Flickr

144.

I'm learning to live 5 by Sanches90s, on Flickr

KwusheR - Pon 17 Cze, 2013

143 super! Fajne klimatyczne światełko i kadr. Ojciec i syn sam na sam - super ;)
kufel - Pon 17 Cze, 2013

90s napisał/a:
141.
jakoś nie lubię jak w tego typu portretach, tzn. wieloosobowych , jedna osoba patrzy w obiektyw, a druga gdzie indziej.

142-144 bardzo fajne.

nienietaktak - Czw 20 Cze, 2013

od 142 do 144 bardzo fajne.