forum.optyczne.pl

Nasze zdjęcia - FOTOGRAFIA HDR 2013

Wujek_Pstrykacz - Wto 01 Sty, 2013
Temat postu: FOTOGRAFIA HDR 2013
Powodzenia.
arietiss - Nie 06 Sty, 2013

No to zacznę, jeszcze wakacyjnie:
1.
W drodze do Morskiego Oka...

pioroon - Nie 06 Sty, 2013

arietiss, super zacząłeś :)
Podoba się ... szkoda tego 'chojaka' po lewej ale i tak jest moc, aż się zatęskniło za górami.

pioroon, dzięki. W istocie chojaka szkoda... Brakuje mi czegoś szerszego. Przydało by się 10mm. Ciąć było mi szkoda tego szmaragdowego oczka.
pes - Nie 06 Sty, 2013

Jest moc, ten Pan umie robić HDRy!

pes, dzięki! :smile:
mozer - Nie 06 Sty, 2013

arietiss, a nie dało się stanąć za tym krzakiem lub obok niego? ;)
Niepokoją mnie fiolety na chmurach.

mozer, no cóż robione tuż przy barierce drogi. Nie chciałem za bardzo tam włazić, bo to chyba ścisły rezerwat, a ludzi tam prawie jak na Krupówkach... W lewo i prawo drzewa, tylko tu taka fajna przecinka była. A fiolety w chmurach to masz nosa! Nieźle nas potem zlało! :wink:

[ Dodano: Pon 07 Sty, 2013 12:07 ]
U celu.
2.
Szmaragdowa toń...

pes - Pią 18 Sty, 2013

Łódka była w krajobrazie. Trochę jeszcze przy niej gmerałem i pchnąłem ją w cieplejsze tony. Nie wrzucam już do krajobrazu a tutaj z uwagi na to, że ta fotka jest sklejką z 5 ekspozycji, a więc "ejczdiar" ;)

3.

fatman - Pią 18 Sty, 2013

pes,
fajne, fajne.
Z łódki na tle slońca zrobilbym cropa i oddzielny kadr.
Nie wiem jaką mialeś pierwotną rozdzielczość klatki i co z tego wogóle może wyjść.

pes - Pią 18 Sty, 2013

mam RAW-a, fotka z D90, więc siakieś 4800 px na długim boku, ale mam też z samą łódką na tle słońca, bo obiektyw był 18-105, więc na 105 coś też trzasnąłem, popatrzę, no i też RAW jest ;)
mozer - Pią 18 Sty, 2013

pes, D90 ma matryce 4288 na długim boku. Czarujesz? ;)
pes - Pią 18 Sty, 2013

aaa, sorry, ja to nigdy nie wiem ile te full-size maja rozmiaru, takich jpg-ow nie trzymam, wiec nie jestem opatrzony z ta liczba :P dla mnie istnieja foty 1024 px i 2048 px max na dlugim boku, jedynie NEF-y full sajzowe mam, naturalnie... 4288 ;) no ale dobrze pamietalem ze 8 po 4 gdzies jest w tej liczbie :D
magda28 - Pią 18 Sty, 2013

i po swietach
mozer - Pią 18 Sty, 2013

magda28, nie drażnią Cię te krzesła/sofy/koce po prawej stronie i ucięty czubek choinki?

mozer-spróbuj coś z tym zrobić
pes - Pią 18 Sty, 2013

magda28, dla mnie mocno wieje sztucznością ten pseudo-HDR, nie idź tą drogą, po co robić takie "koszmarki" pod względem obróbki. Pomijam już sam kadr.

a dla mnie to wlasnie typowe HDR i to Twoje jest pseudo.
mozer - Pią 18 Sty, 2013

ROTFL :D

Napisz mu jeszcze "sam jesteś głupi" :D

pes - Pią 18 Sty, 2013

magda28, propnuję dużo lektury na temat fotografii sensu largo ;)
marcin2781 - Pią 18 Sty, 2013

mozer napisał/a:
magda28, nie drażnią Cię te krzesła/sofy/koce po prawej stronie i ucięty czubek choinki?

I wszystko na temat , jeszcze dodam,że choinka leci w prawo.

pan.tadeusz - Pią 18 Sty, 2013

póki co to najfajniejsze wspomnienie świąt jakie widziałem na tym forum - brawo Magda :)

pes - Pią 18 Sty, 2013

OMG :shock: :mrgreen: :shock:
magda28 - Sro 23 Sty, 2013

pes- nie widziales jeszcze takiej ladnej choinki?:)
fatman - Sro 23 Sty, 2013

OJC !
arietiss - Nie 03 Lut, 2013

6.
Na Wielkim Stawie...

kololovanka - Pon 04 Lut, 2013

ten Wielki Staw tak wygląda, że fota niemal mi pachnie z monitora :) niesamowita sprawa, super!
arietiss - Pon 04 Lut, 2013

kololovanka, dzięki! :smile:
lvl3ha - Sob 09 Lut, 2013

7.

pes - Sob 09 Lut, 2013

Ciekawe, ale lepiej chyba byłoby bez hadeerowania. Dla mnie halo nieakceptowalne. Rozmycie z optyki czy blur?
mozer - Sob 09 Lut, 2013

lvl3ha, straszne rzeczy się dzieją na tym zdjęciu w światłach tła. Jaki jest sens robić zdjęcie na f/8 a potem rozmywać tło w PP?
moronica - Sob 09 Lut, 2013

nie sadze, by cos tam bylo programowo rozmywane, inaczej nie byloby tyle szumu w tle. mysle, ze brzydkie poswiaty na lampach to wina obiektywu lub/i lekkiej mgielki
mozer - Sob 09 Lut, 2013

moronica, jeżeli takie boke daje eLka, to ja odpadam ;)

mozer, ciezko o dobre boke na f/8 i jeszcze ciezej o ladne swiatelka przy zaokraglonych listkach przyslony
mozer - Sob 09 Lut, 2013

moronica, nie mówię, że musi być dobre ale dziwi mnie np. to co się dzieje na granicy ciemnego i jasnego po lewej stronie.

mozer, to moze byc wynik HDRowania a nie wina szkla

moronica napisał/a:
nie sadze, by cos tam bylo programowo rozmywane, inaczej nie byloby tyle szumu w tle. mysle, ze brzydkie poswiaty na lampach to wina obiektywu lub/i lekkiej mgielki

Brawo tylko nie lekkiej mgielki (widocznosc do 100m). Zdjecie nie jest rozmyte w PP wyczyscilem matryce :) .
Dzieki za komenty. Nastepnym razem postaram sie poprawic :)

pes - Sob 09 Lut, 2013

Teraz to ja się pogubiłem co ma czystość matrycy do GO... tak czy siak zła droga w HDR jak w większości przypadków na forum.

pes napisał/a:
Teraz to ja się pogubiłem co ma czystość matrycy do GO... tak czy siak zła droga w HDR jak w większości przypadków na forum.

Po przerobieniu sekwencji zdjec okazalo sie ze mam wielka plame mniej wiecej na srodku wiec wyczyscilem matryce srodkami czystosci. To samo musialem zrobic w photoshopie dla tego napisalem ze w PP tylko matryce wyczyscilem :) . Efekt HDR uzyskany w programie ... ( regulamin zarania napisac),

garek - Sob 09 Mar, 2013

Witam, dorzucam swoje

8

9

pes - Sob 09 Mar, 2013

garek, witaj :) mam takie pytanie, podobają Ci się te foty? Chciałeś uzyskać dokładnie takie efekty czy "tak wyszło"? Pytam bo z HDR to mają mało wspólnego. To są poprostu tzw. pseudo-HDR-y, czyli spaprane obróbką zdjęcia. Odradzam tą drogę w obróbce każdemu :) Spróbuj pokazać HDR ale taki, który nie trąci mega sztucznością, jak w szczególności strzał z Łazienek.
garek - Sob 09 Mar, 2013

pes, Witaj. Dzięki za opinię. Łazienki chciałem żeby były nazwijmy to "surrealistyczne", Żerań miał być taki jak jest. Pseudo HDRy to raczej HDRy z jednego zdjecia. Więc tych bym tak nie nazwał. Dowolnie inaczej tak:)
Pozdrawiam

pes - Sob 09 Mar, 2013

garek, czaję. Widzisz ja jestem zwolennikiem naturalnej obróbki i dobry HDR to dla mnie fota na której widzę duży zakres tonalny, ale za razem naturalne kontrasty, kolory, cienie, a nie od razu czuję "made by photomatix" ;)
garek - Sob 09 Mar, 2013

pes,
Rozumiem

hijax_pl - Sob 09 Mar, 2013

garek, na naszym forum mamy taki zwyczaj (usankcjonowany nawet wpisem w regulaminie) by numerować wstawiane zdjęcia. Ot prosta rzecz, a znacząco upraszcza komentowanie...
garek - Sob 09 Mar, 2013

hijax_pl, dzięki za poprawkę. Umknęło mi to.

[ Dodano: Wto 19 Mar, 2013 14:52 ]
10

kontradmiral86 - Sro 20 Mar, 2013

Katedra Św. Antoniego w Beamount.

11

arek. - Sro 20 Mar, 2013

11 grubo :) jestem pełen podziwu

w czym składane?

arek. dzięki,
3 ekspozycje składane w Photomatixie

pes - Sro 20 Mar, 2013

kontradmiral86, kadrowo i tonalnie bez zarzutu. Jedynie troszkę przygasiłbym kolory. Dobra robota!

Edit: no i zapodałem wpis numer 666 przy tematyce kościelnej :twisted:

Sunders - Sro 20 Mar, 2013

Też mi się podoba 11. kontradmiral86 jakim obiektywem zrobiłeś to zdjecie?

pes dzięki
Sunders obiektyw to kitowy Nikkor 18-105, chociaż tu przydałoby się coś szerszego.

kufel - Sro 20 Mar, 2013

Sunders napisał/a:
Też mi się podoba 11. kontradmiral86 jakim obiektywem zrobiłeś to zdjecie?
Sunders, a jakie to ma znaczenie? :P tu ewidentnie widać ,że jakość zdjęcia wynika z dobrej obróbki ;) a nie ze szkła.

[ Dodano: Sro 20 Mar, 2013 22:34 ]
garek, ani kadr ani sposób obróbki nie przekonuje mnie ;)

fatman - Czw 21 Mar, 2013

11 w cyc !
witkot - Czw 21 Mar, 2013

11-IMHO fajnie wyszło.Jedyna uwaga to ciut przesyt koloru i ewentualnie brak symetrii na pierwszym planie ( ławka po lewej,ławka po prawej )
Pozd.

dloogiDM - Czw 02 Maj, 2013
Temat postu: Nocna zmiana
Przerwa "śniadaniowa" na nocnej zmianie w cukrowni z aparatem w ręku ;)
mozer - Czw 02 Maj, 2013

dloogiDM, a nie łaska najpierw przeczytać regulamin lub chociaż trochę rozejrzeć się po forum?
Tutejszyn - Czw 02 Maj, 2013

Jak zdjęcia zostaną ponumerowane i wrzucone do właściwego działu, to dodam, że seria bardzo mi się podoba. Bardzo dobre kolorystycznie, klimatyczne. Zdjęcie oznaczone jako c4 może odrobinę zbyt nasycone, ale ogólnie bardzo mi się podoba.
Sylvester - Pią 03 Maj, 2013

Palac a wlasciwie ruina w miejscowosci Kamnica

[ Dodano: Pią 03 Maj, 2013 15:52 ]
Palac Kamnica

[ Dodano: Pią 03 Maj, 2013 16:01 ]
Dom Zly

dziechu1 - Pon 06 Maj, 2013

HDR z RAWa
FuzBal - Pon 06 Maj, 2013

dloogiDM, fajne te hdrki :D
qufel - Nie 26 Maj, 2013

To moje pierwsze próby więc prosze o wyrozumiałość. Może nie całkiem HDR bo z jednej klatki ale od czegoś trzeba zacząć :)
ravenus88 - Nie 26 Maj, 2013

qufel motorek spoko, a z tego drzewka zdejm fiolety i też będzie git :smile: . Aha i ponumeruj zdjęcia tak jak trzeba, bo Cię zaraz skrzyczą :wink:
qufel - Nie 26 Maj, 2013

Tak będzie lepiej?
pes - Pon 27 Maj, 2013

No nie bardzo, zerknij na PG róg, poza tym i tak masz łunę dookoła drzewa...
lvl3ha - Pon 27 Maj, 2013

pes napisał/a:
masz łunę dookoła drzewa...
to nie luna to duszek halo :P
pes - Pon 27 Maj, 2013

lvl3ha, jak zwał tak zwał, przeginka z clarity :P
_glue - Sro 29 Maj, 2013

Mój pierwszy post, trochę bawię się HDR-ami :)

19

hijax_pl - Sro 29 Maj, 2013

_glue napisał/a:
Mój pierwszy post
Na tym forum numerujemy zdjęcia w wątkach tego działu...
Arek - Sob 01 Cze, 2013

To i ja wrzucę od siebie. W HDR-ach jestem początkujący więc proszę o wyrozumiałość :)
fatman - Sob 01 Cze, 2013

Arek, no ładnie jak na debiut :razz:
Zwróciłbym uwagę na słońce i okolice (szczególnie "dolinę fioletowości") :wink:
W tym miejscu trzeba jakiś blending zrobić bo inaczej nie ujedziesz.
Łódki ładnie wyszły.

_glue - Nie 02 Cze, 2013

20. Fajnie, bardzo delikatnie.
pes - Nie 02 Cze, 2013

Arek, dzięki Tobie w dziale pojawiło się foto, które jest poprawnym HDR-em, a nie photomatixową papką jak zdecydowana większość tutaj... uwagi za fatmanem ;) Dobre foto.
Marx76 - Nie 02 Cze, 2013

_glue Popuść nieco z tą obróbką, za mocno, 23 wygląda jak rendering z gry komputerowej.
fatman - Nie 02 Cze, 2013

_glue, 21 jeszcze zjadliwe, nawet może się podobać.
Reszta - masakra!

_glue - Nie 02 Cze, 2013

Fotografiści-puryści:)) Ja tam czerpię przyjemność z takiego przerabiania zdjęć i to chyba najważniejsze :) Na świecie są już miliony poprawnych do bólu zdjęć, nie chcę powielać tego co już jest.

_glue, na digiarcie te krakowskie masz naprawdę udane.
kufel - Nie 02 Cze, 2013

_glue napisał/a:
Fotografiści-puryści:))
a tam puryści .. mnie tam do puryzmu daleko, a również uważam ze pojechałeś ostro z obróbka ;)

_glue napisał/a:
Na świecie są już miliony poprawnych do bólu zdjęć, nie chcę powielać tego co już jest.
są również miliony zdjęć zmasakrowanych obróbką.

[ Dodano: Nie 02 Cze, 2013 16:27 ]
Arek, wyszło bardzo ładnie. z ilu sklejane? exif podpowiada ze z 6 plików.

Arek - Nie 02 Cze, 2013

kufel napisał/a:
Arek, wyszło bardzo ładnie. z ilu sklejane? exif podpowiada ze z 6 plików.

Dzięki. Fotek było 6.

Tutejszyn - Nie 02 Cze, 2013

_glue, co to jest poprawne do bólu zdjęcie? Trzymanie się zasad nie jest gwarantem dobrej w odbiorze fotografii. To byłoby zbyt proste - nauczyć się kilku dosłownie zasad i voila - mamy nowego artystę! To tak nie działa.

Poza tym
_glue napisał/a:
nie chcę powielać tego co już jest.
myślisz, że idziesz własną ścieżką? Niestety szlak jest szeroki jak ulica, wydeptany przez twórców, którzy pierwszy raz chwycili za suwaki :)
pes - Nie 02 Cze, 2013

_glue, myślisz, że klepiąc pseudo-hdr idziesz własną drogą? Nie, idziesz drogą wielu osób, które są zafascynowane kiczem w foto ;)
Arek - Nie 02 Cze, 2013

To ja jeszcze jedno z tej samej sesji. Tym razem w momencie, gdy Słońce poszło już pod horyzont, a chmur na niebie przybyło.
pes - Nie 02 Cze, 2013

Ooo! W tym jest moc! Rozważyłbym też dobrą konwersję B&W ;)
Arek - Nie 02 Cze, 2013

To jeszcze jedno. Pół godzinki wcześniej...

Arek,
Noooo !!! To już jest w cyc ! :mrgreen:

[ Dodano: Nie 02 Cze, 2013 20:08 ]
pes, popieram.

90s - Nie 02 Cze, 2013

jo tyż gratuluje:)
z ilu zdjęć Arek składałeś te HDRy?

Arek - Nie 02 Cze, 2013

5-6 sztuk z krokiem 1-1.3 EV.
90s - Nie 02 Cze, 2013

Arek Dziękuje za odpowiedź
Na zdjęciu 24, nad łodzią po lewej stronie na 2/3 wysokości masz chyba dead pixeala.

Arek - Nie 02 Cze, 2013

Nie :) To jest Wenus :)

http://forum.optyczne.pl/...php?pic_id=8318

90s - Nie 02 Cze, 2013

Arek Ty nawet jak łajby focisz to musisz gwiazdy w to mieszać?:)
Arek - Nie 02 Cze, 2013

Wenus to planeta nie gwiazda :P
90s - Nie 02 Cze, 2013

Arek napisał/a:
Wenus to planeta nie gwiazda :P

zwał jak zwał, ważne że nie dead pixel :P

pes - Pon 03 Cze, 2013

Arek, tak jak jeszcze patrzę na to foto z trzema łajbami, to warto skorygować tą aberrację na lewej i gitarka ;)
Arek - Pon 03 Cze, 2013

To nie aberracja. Wiatr był spory i to efekt drgań (zobacz zresztą na chorągiewki)
pes - Pon 03 Cze, 2013

Zafarb na krawędzi to nie wiatr ;)
Arek - Pon 03 Cze, 2013

Zaufaj mi. Co jak co, ale wady optyczne umiem rozpoznać.
pes - Pon 03 Cze, 2013

Nie przeczę, że umiesz rozpoznać, ale zafarbu to nie niweluje.
FuzBal - Nie 11 Sie, 2013

mistrzem HDRu chyba nie zostane ale co mi tam...:

25.

Absengard - Nie 25 Sie, 2013

świetne co niektóre te HDR. Może wirtuozi tejże dziedziny uchylą rąbka swojego warsztatu w jakimś tutku ? :)
mrooq - Pon 02 Wrz, 2013

26. Babia Gora...

Absengard - Pon 02 Wrz, 2013

Czy do tych hdr trzeba bracketingiem robic zdjecia czy mozna zdjecie w programie zmienic ( ekspozycja ) i zrobic sztucznie 3 zdjecia ? Pytam bo ja tak w programie probowalem zrobic jedno zdjecie normalne, drugie ekspozycja + 1ev i trzecie -1ev ale photomatix zrobil taka kasze na chmurach ze w ogole to nie przypomina hdr. jakosc zdjecia byla dobra przed hdr-owaniem nie wiem czemu taki kipisz zrobil. Moze cos podpowiecie jak najlepiej to zrobic ?
mrooq - Pon 02 Wrz, 2013

Absengard napisał/a:
Czy do tych hdr trzeba bracketingiem robic zdjecia czy mozna zdjecie w programie zmienic ( ekspozycja ) i zrobic sztucznie 3 zdjecia ? Pytam bo ja tak w programie probowalem zrobic jedno zdjecie normalne, drugie ekspozycja + 1ev i trzecie -1ev ale photomatix zrobil taka kasze na chmurach ze w ogole to nie przypomina hdr. jakosc zdjecia byla dobra przed hdr-owaniem nie wiem czemu taki kipisz zrobil. Moze cos podpowiecie jak najlepiej to zrobic ?

Ja Ci od razu radze szybko zapomniec o twojej drugiej metodzie i robic metoda bracketingu no chyba ze twoj aparat takowej nie ma to ewentualnie robic manualne nastawy ale nie wydaje mi sie zeby to bylo dokladne i efektywnie.

Oczywiscie ze ma bracketing :) zastanawialem sie tylko czy rozni sie to fizycznie czyms. Aparat robiac bracketing niedoswietla/przeswietla czy robi to tak samo jak program z suwakiem ekspozycji ? Druga sprawa czy ta wieczna kasza na niebie po wypluciu z photomatixa to wina skladowych zdjec czy samego programu. Jechalem sobie krok po kroku z tutkiem z youtube i jemy wyplulo sliczny obrazek a u mnie kasze...
mrooq - Pon 02 Wrz, 2013

Bracketing różni sie od twojej metody tak samo jak zoom optyczny od zooma cyfrowego - tyle na ten temat - nie ma co w to wnikać bo to jest poprostu bezsensu.

A co do kaszy to musiał byś pokazać oco chodzi. Nie wiem czy ten temat to dobre na to miejsce...mozesz podesłać pw

Tutejszyn - Pon 02 Wrz, 2013

mrooq napisał/a:
nie ma co w to wnikać bo to jest poprostu bezsensu.
Wiele rzeczy wydaje się bez sensu, do czasu, kiedy ktoś pokaże efekty przewyższające to, co zostało zrobione z sensem.

26 jest ciężkie w odbiorze. Przedobrzone.. No nie za dobrze to wygląda.

ok dzieki bede robil z bracketingiem. A kaszke robi troche photomatix, zainstalowalem bowiem wersje probna programu machinery i zrobilo o niebo lapiej od photomatixa, w sumie najlepiej ze wszystkich programow do hdr jakie mam.
dzieki za info

hijax_pl - Wto 03 Wrz, 2013

Photomatix to nie jest automat co sam wszystko robi...
fatman - Wto 03 Wrz, 2013

hijax_pl napisał/a:
Photomatix to nie jest automat co sam wszystko robi...

Dodam, że moim zdaniem Photomatix zatrzymał się w rozwoju. Dobry był 3-4 lata temu.
Teraz jest wiele lepszych programów do HDR.

pes - Wto 03 Wrz, 2013

Bez przesady, bez bracketingu też się da ;)

Przykład:

27 a. wołane z pojedynczego RAWa

27 b. ten sam RAW wołany przy 7 różnych korektach EV, trochę LR

mozer - Wto 03 Wrz, 2013

pes, nie wiem czy to dobry przykład, bo imho pierwsze lepiej wygląda ;)

pes, tu nie chodzi o takie czy siakie wywołanie tego samego RAWa bo przecież cały czas operujesz na tym samym zakresie danych jedynie zmieniasz sposób zamapowania półtonów.

HDR to proces łączenia wielu plików RAW w celu poszerzenia zapisu informacji danych by dalej je odpowiednio obrabiać. Stąd literki H i R w tym skrócie.

mozer - Wto 03 Wrz, 2013

hijax_pl, oczywiście masz rację, tylko problem w tym, że często programy "do HDR" potrafią w ciekawszy sposób wykonać owo mapowanie. Często jest to nieosiągalne np. w LR, a przynajmniej wymaga dużych umiejętności gięcia krzywych.

... i dlatego powstało określenie.. "LDR imaging" ;)
mozer - Wto 03 Wrz, 2013

hijax_pl, ale tak serio, to chciałbym Cię zapytać - jesteś w stanie odwzorować w LR wyniki działania np. Photomatixa?

Chciałbym, żeby LR miało funkcję "pseudoHDR".

Nie w 100%, choć wiele "efektów mapowania" da się wycisnąć z LR. Chodzi o sposób możliwej korekty danych. Po prostu Photomatix ma te wszystkie suwaczki bardziej rozbudowane. Przypomina to coś co dają nam pluginy Topaza trochę. Innymi słowy LR + TopazDetail dać może coś zbliżonego.
mozer - Wto 03 Wrz, 2013

hijax_pl, hm, to muszę potestować ten plugin :)
pes - Wto 03 Wrz, 2013

no dobra :mrgreen:
litersci - Wto 03 Wrz, 2013

Szarża pod Krojantami, niestety nie bylem przygotowany na to jak duzy bedzie wybuch, wiec nieco go ucielo... Dopiero zaczynam przygodę z fotografią wiec prosze o konstruktywne podpowiedzi, nie te zniechecajace

28.

fatman - Sro 04 Wrz, 2013

29.
cybertoman - Sro 04 Wrz, 2013

Aż kapie normalnie. Dobre.

To jest przykład, że sam Photomatix nie wystarczy.
Zaangażowane jeszcze były (w kolejności):
- Topaz Adjust
- Nik Color Efex Pro 4 - Tonal Contrast
- Nik Color Efex Pro 4 - Glamour Glow
No i na koniec wyostrzenie w PS (filtr górnoprzepustowy w trybie mieszania "łagodne światło")

cybertoman - Sro 04 Wrz, 2013

Workflow po byku ale efex jest! Ja w Photomaixie generuje 32-bitowego tiffa i resztę robię ręcznie w LR. Ale takiego obrazka bym nie wysuwakował.

cybertoman napisał/a:
Workflow po byku ale efex jest! Ja w Photomaixie generuje 32-bitowego tiffa i resztę robię ręcznie w LR. Ale takiego obrazka bym nie wysuwakował.

No ja tu też zaczynałem Photomatixem.
Ale takiego "połysku" w samym PX-ie się nie dorobisz.
Trzeba "oszlifować" gdzie indziej :mrgreen:

Wulfen - Czw 05 Wrz, 2013

photomatix+ps+snshdr

30.

31.

32.

cybertoman - Czw 05 Wrz, 2013

Wulfen, dla mnie 32.
hijax_pl - Czw 05 Wrz, 2013

Wulfen napisał/a:
photomatix+ps+snshdr
Dlaczego dwa razy HDR?
Wulfen - Czw 05 Wrz, 2013

hijax_pl napisał/a:
Wulfen napisał/a:
photomatix+ps+snshdr
Dlaczego dwa razy HDR?

Niektóre rzeczy lepiej wyglądały w sns hdr a inne w photomatixie. Przykładowo photomatix trochę się gubił w pierwszym zdjęciu w przypadku odbić słońca na wodzie i wychodziły jakieś artefakty. Dlatego zrobiłem potem hdr w sns, gdzie woda wygladala ok i łączyłem zdjęcia maskując odpowiednie obszary:) W sumie może gdybym popracował dłużej w photoshopie nad tym hdr z photomatixa uzyskałbym podobny efekt.
W trzecim zdjęciu jest już tylko photomatix+photoshop.

fatman - Czw 05 Wrz, 2013

hijax_pl napisał/a:
Dlaczego dwa razy HDR?

Czasami trzeba podnieśc efekt inną meteodą.
Ja czasem (ale raczej rzadko) nakładam 2 x Photomatix za każdym razem z inną mapiarką (Details Enhancer a potem Tone Compresor lub odwrotnie) i modeluję pewne ustawienia.
Tylko dla uzyskania jakiegoś psychodelicznego efektu rzecz jasna.
Nie do wszystkiego taka obróbka pasuje.

Zobacz to zdjęcie było robione tą techniką.
Oczywiście spuść zasłonę milosierdzia na ówczesny mój warsztat.
Zdjęcie pochodzi z 2009 roku.
Teraz widzę niewymapowane podwójne liniie horyzontu czy "halunio" na tylnym drzewie po lewej stronie. :oops:

cybertoman - Czw 05 Wrz, 2013

Nie, no jak na 2009 to calkiem, calkiem.
dcs - Czw 05 Wrz, 2013

Specjały dr Hofmanna.

Przepraszam.

...dr fatmana
:twisted:

:?:
dcs - Czw 05 Wrz, 2013

http://pl.wikipedia.org/wiki/Albert_Hofmann

:mrgreen:
Że też nie skojarzyłem :oops:

jacekwrrr - Wto 08 Paź, 2013

Proszę o opinię

33.

hijax_pl - Wto 08 Paź, 2013

jacekwrrr, miazga. Dla mnie fota do kosza :shock:
kufel - Wto 08 Paź, 2013

jacekwrrr napisał/a:
Proszę o opinię
na nie. zdecydowanie.
jacekwrrr - Wto 08 Paź, 2013

hijax_pl napisał/a:

Czy możesz dokończyć swoją wypowiedź co jest żle konkretnie?

[ Dodano: Wto 08 Paź, 2013 15:10 ]
napiszcie mi czy jest sens robienia ludziom hdr-ów

moronica - Wto 08 Paź, 2013

jest sens w pewnych przypadkach - przyklad
o ile oczywiscie ten HDR jest wykonany porzadnie i w sytuacjach, gdzie taki "brudny" wyglad skory nie psuje efektu, co raczej w fotografii slubnej nie wystepuje

Stuku - Wto 08 Paź, 2013

jacekwrrr napisał/a:
hijax_pl napisał/a:

Czy możesz dokończyć swoją wypowiedź co jest żle konkretnie?

[ Dodano: Wto 08 Paź, 2013 15:10 ]

Na pewno nie w takich przypadkach, bo para wygląda jakby była z innego wymiaru ... Ogólnie połączenie HDR i ślub jest bleee

hijax_pl - Wto 08 Paź, 2013

jacekwrrr napisał/a:
Tak, o ile motyw jest już sam na tyle "poharatany", że lokalne kontrasty tylko to spotęgują ( w pozytywnym znaczeniu). To może być zarost, zmarszczki etc.. Innymi słowy przeciwieństwo do czystości, gładkości, powabności. Tak jak w architekturze - tego typu obróbka jest pożądana przy fotografii ruin, zdemolowany lub opuszczonych domów.
pawel23 - Sro 09 Paź, 2013

jacekwrrr, obórbka jest tragiczna przez co zdjęcie nadaje się tylko do kosza.
muzyk - Sro 09 Paź, 2013

jacekwrrr napisał/a:
Proszę o opinię

O rany! To jak z jakiegoś horroru :mrgreen:

pes - Sro 09 Paź, 2013

OŻESZ TY W MORDĘ!!! :shock: jacekwrrr, uważaj bo https://www.facebook.com/...174382022635965 już na to czeka... kosz i tyle.
pioroon - Sro 09 Paź, 2013

Ejj no nie jedźcie tak bardzo po koledze, żeby nie zniechęcić do robienia zdjęć :P
Obróbka pojechana, pasowała by być może do innej tematyki - na pewno nie do pary młodej.

pes - Sro 09 Paź, 2013

pioroon, no staramy się dotrzeć do kolegi że pseudo HDR jest zły :)
Tutejszyn - Sro 09 Paź, 2013

pes napisał/a:
..że pseudo HDR jest zły
Z tym akurat się nie zgodzę. Ale ta uwaga nie dotyczy tej fotografii ślubnej, która jest po prostu fatalna.

A wracając do pseudo HDR.. chyba większość tutaj to właśnie pseudo HDR.

sthwild - Sro 09 Paź, 2013

34 Ja tak robie HDR z ludzmi :razz: W photoshopie Layer Mask

muzyk - Czw 10 Paź, 2013

sthwild napisał/a:
34 Ja tak robie HDR z ludzmi :razz: W photoshopie Layer Mask

Hmm, do mnie nie przemawia taki HDR, który wygląda jak przeostrzone zdjęcie, a nie HDR.

_13_jacek - Czw 10 Paź, 2013

jacekwrrr napisał/a:
Proszę o opinię

33.
Chyba nie pokazałeś tego młodym :roll:

Takie tam, zrobione kiedyś dla zabawy.
35

Pozdrawiam :wink:
ps: pes, oglądałem wiele Twoich zdjęć aut. To moje niebieskie cuś intrygowało mnie od początku co to było za auto. Niestety to jedyne co udało mi się zrobić przez dziurę w płocie. Tu pytanie do Ciebie, czy rozpoznał byś, co to jest?

pes - Czw 10 Paź, 2013

_13_jacek, już gdzieś widziałem to zdjęcie... na nikoniarzach może pokazywałeś? Niestety nie mam bladego pojęcia co to było... być może Simca, trudno określić :)
_13_jacek - Czw 10 Paź, 2013

pes napisał/a:
gdzieś widziałem to zdjęcie... na nikoniarzach może pokazywałeś?
Yhm. Takie tam coś czasem wytworzy się mi w odskoku od makro
pes napisał/a:
być może Simca, trudno określić :smile:
Stawiałem na: NSU Prinz lub Zaporożca :?: . Z Twoją Simką to mam już trzech kandydatów :grin:
pes - Czw 10 Paź, 2013

NSU dobry trop, a ZAZ to raczej nie ;)
Ingeitum - Sob 19 Paź, 2013

36. Fotka wyciągnięta z szuflady i troszkę odratowana przez HDR. Co o tym myślicie? Nie zbyt dużo?

37. A tu coś świeżego.

atomi1 - Pon 21 Paź, 2013

36 - Za duże ziarno ale HDRY mają to do siebie zwłaszcza nocne:)
37 - Podoba mi się.

Ingeitum - Pon 21 Paź, 2013

36. było robione bez statywu, niestety nie obyło się bez szumów w tym wypadku. Zdjęcie ma już prawie rok ale dopiero teraz przyszedł mi pomysł na HDR z tego.

[ Dodano: Nie 27 Paź, 2013 12:14 ]
38. Trochę postapo klimatu. Czuć klimat czy tak średnio?